Първанов с венец на лъжец

С венец, но нито коледен, а още по-малко от тръни като на страдалец, увенча президентът Георги Първанов серията от публични лъжи, изречени през годините от него. Разбира се връх на нахалството в появата му тази сутрин беше да каже, че днес държавата била същата, както НРБ. Нима? Но надмина себе си дори и в това отношение: в самия край на интервюто си по БНТ тази сутрин, в свойствения му стил на категоричност в публичното мамене, той изтърси, че не можел да коментира въпроси, свързани с пари, защото президентската институция не решавала такива въпроси. Което е вярно по закон, но не съответства на действителността – такава, каквато самият той “твори” вече девета година от върха на държавата в нарушение на конституционните си правомощия.

Налага се да припомня какво се случи, когато беше принуден на 12 ноември от административния съд в София да разсекрети една единствена стенограма от всички стотици, които (отново лъжейки) обеща да направи публично достояние след скандала със записания разговор с вицепремиера Симеон Дянков от 5 март тази година. Повтарям, обеща прозрачност от онзи момент; каза, че всичко щяло да бъде сложено на масата и т.н., но не само че бързо “забрави” за това, но и се наложи със съдебно решение да бъде накаран да покаже свидетелство за разговорите си с руския президент Владимир Путин от 18 януари 2008 г. в София. И при първия порив на прозрачността, ето какво научихме за начина, по който Първанов се разпорежда с най-големия икономически проект в България от десетилетия насам:

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ( към Владимир Путин):
Впрочем, аз искам да Ви благодаря за съдействието да ускорим малко началото на стартирането на проекта за строителството на АЕЦ „Белене“.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Искаме да ви благодарим за решението по повод строителството на АЕЦ „Белене“. Чухме, че за българската страна би било целесъобразно то да започне по-рано. Както казва господин Кириенко, строителството може да започне веднага след получаване на съответните лицензи.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Министър Димитров, в ранната есен можем ли да започнем строителството?
ПЕТЪР ДИМИТРОВ:
Може и в началото на август да започнем.”

Ето по този повод коментара на българския ядрен експерт, научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет Георги Касчиев, който публикувах след оповестяването на този разговор:

1. Държавният глава няма никакви правомощия да изисква каквито и да е дейности по какъвто и да е енергиен или друг икономически обект.
2. Очевидно двамата енергийни “стратези” нямат никаква представа от сложността на нещата, защото този разговор става през януари 2008 год., когато тепърва предстои да се изготви детайлният технически проект на централата, да се подготви площадката, да се създаде организация на строителните работи и да се осигури финансиране. Налице е обаче огромно желание да се угоди на руската страна, по-бързо да се започне нещо и да тръгне голямото харчене.
3. Струва ми се, че по този начин президентът на България е апелирал за нарушаване на Закона за безопасно използуване на ядрената енергия, а министърът без никакво колебание се е съгласил. Съгласно този закон строителството на нова АЕЦ може да започне САМО след издаване на разрешение за строителство от председателя на Агенцията по Ядрено Регулиране. За целта преди всичко техническият проект на централата трябва да е преминал през регулаторен преглед и да е одобрен от АЯР. Припомням, че той бе върнат за доработка и все още (ноември 2010 год.) е в процес на преглед.
4. В резултат от действията на тези енергийни “стратези” през есента на 2008 год. без да има все още детайлен технически проект е поръчано основното оборудване на реактора, като е сключен финансово необезпечен договор на огромна стойност.
Чл. 138. (1) Който извършва дейности по използването на ядрената енергия в ядрено съоръжение без разрешение, се наказва с имуществена санкция от 20 000 до 100 000 лв.
Както се вижда, дори и при най-малкият пробив на прозрачността в дейността на Първанов става ясно, че той се държи буквално подсъдно, превишавайки пълномощията си. А какво ли би се получило, ако получим достъп до цялата истина за неговите своеволия?

Например какво ли са си говорили Първанов и Путин на енергийния форум в Загреб на 25 юни 2007 г.? След което българският президент се появява със съобщението, че България е готова да се присъедини към “Южен поток” . Няма такива правомощия, но не се притеснява да си ги присвои и да предрешава и този въпрос от огромно икономическо и стратегическо значение за държавата – явно наистина я смята за същата, като НРБ, а себе си вижда като Тодор Живков. За Тато дружбата със СССР беше като “ слънцето и въздуха за всяко живо същество” и съответно, както помним от огромните плакати, беше подлаган на изкуствено дишане от Брежнев по метода “уста в уста”. Явно и Първанов не изоставаше с Путин в обдишването, за да не загине тази дружба – поне докато Путин го допускаше до себе си и не го отблъсна ( вероятно заради някои зловония), както се видя от празния му стол, приготвен от Първанов за него на друг енергиен форум – онзи в София през април 2009 г.

Така че, още веднъж: да, президентът в България няма право да се разпорежда с държавните пари, но …го прави. При това в особено големи мащаби, които засягат съдбата на страната за поколения напред.

Ако премиерът Бойко Борисов отново не разчете в този казус наглостта на показната злоупотреба с власт, ще затвърди окончателно впечатлението, че наистина е слаб министър-председател, за какъвто предизвикателно го обяви тази сутрин Георги Първанов в телевизионното си интервю по БНТ.

40 мнения за “Първанов с венец на лъжец”

 1. Един от принципите на перестройката беше за гласността до колкото си спомням.Нашата БКП, нейната наследница БСП и нейния президент обаче разчетоха перестройката само като преустройване от комунисти на капиталисти.И явно са още в поза снишение по командата на др. Живков.Стоят си снишени и чакат някой да отмени командата ама няма кой.В тая поза за гласност и дума не може да става.Изглежда че снишаването е заразно като гледам как и институциите се снишават по някои въпроси.А се кичат с титли като Председател на … Глава на … и Главен на..

 2. Според мен, мярката която трябва да предприемем срещу Резидента, е малко преди стандартното му новогодишно пожелание е, всеки да включи всички ел уреди в къщата си, за да претоварим мрежата и да си поседиме малко на свещи… но без Гоце от екрана!

 3. Гоце Първанов настина удари пика на цинизма.Избягваше въпросите около своята политическа евро-изолация,отново демонстрира,че е на еднакво разточние до САЩ и СССР,което по дефиниция не е възможно за една Европейска държава,отново се подигра с българите,подкрепи агентите на ДС,…циник

 4. Сутринта по БНТ почти един час събеседник беше Първанов. това, което ме потресе е, че иска да инициира референдум за АЕЦ “Белене”. Защо съм против, ами страшно е не коректно да питаш народа за един проект, който е в компетенциите на шепа хора. Не искам да обиждам хората но това наистина минава всяка разумна граница, а от своя страна тези от които зависи ще си измият ръцете с отговора ами ние питахме народа.

 5. Горчо Горчев: Идеята ти е страхотна! Лошото е, че няма да стане, като знам доколко е организиран наро… електората. Както и да е, в 12 без 15 надувам цялата налична мощност.
  Харесва ми.
  Тази сутрин някой ни спря тока тама на простотиийте на Първанов. Гледах го отчасти, но се убедих, че и да го гледам и да не го гедам, все едно, много е прозрачен и се знае какво ще каже. Само не бях сигурен, дали президента аген Гоце ще защити дипломатите агенти. Просто не знаех а и нямаше как да знам, каво са му наредили от КГБ, пардон, ФСБ.

 6. Разбра се,че ГОРЧО ГОРЧЕВ и ДСБАР и заедно и поотделно са прави,всеки по своему,но ако за едно кардиналното предизвикателство о т е к р а н а, не пследва и незапомнено разчитане,
  точно Георги Първанов,ще се окаже ПРАВ,както го казах и в блога на посланик Едвин Сугарев два пъти,а до последния,така и не се стигна!
  Кой кого и как държи в страх и смут е неясно,но при вихрушка от снежинки и “свръхпройзводство” на депресия,се възникват преспи за замитане на следи и зъл вълчи вой от свои и чужди.
  Дори при Септемврийсото въстание е имало някакво ядро от оцелели здравомислещи комунисти,които ведно с Атанас Буров,съвпадат мисловно и банкерът дава шифрован знак в Париж,Белград,да кротне,
  тъй като…България ще се оправи сама,но да озаптят най-напред душманите бивши разбойници и
  съюзници-реваншисти.
  Такиви ти ми работи како Марийке!
  Но нали е по-удобно,да се хули всеки кардинал,чийто слог бил и тромав и неразбран…на Гоце
  бил ясен,джанъм,а на Бойко – хептен за разчитане на свещи!

 7. Енергийно НАТО е спасението от Русия на страните-бивши нейни сателити! Само външен тласък може да извади България от омагьосания кръг: корумпирани от Русия управници-подкупна съдебна система-безнаказаност-продажни медии-зомбиран народ-корумпирани управници и т.н. До безкрай!

 8. бг народ на един референдум за аец белене ще вземе правилно решение колкото пиян говорещ с оня си… да не говорим колко манипулации ще има! този невероятно нагъл индивид/ сирищенски алечен г*з/ вместо душа има кочина и мн. добре знае защо иска референдум…
  поздрави:
  Калоян

 9. Включвам се извън темата, защото съм бесен от новината, че:
  “Европейската комисия (ЕК) е отхвърлила прозвучалите от Източна Европа призиви за въвеждането на така наречения закон за двойния геноцид, съгласно който отричането на престъпленията, извършени от комунистическите режими, би се признавало за престъпление, по същия начин, по който в много страни от ЕС е забранено отричането на Холокоста”Няма консенсус по този въпрос. В различните страни от съюза имат по него крайно различаващи се подходи”, казва пред вестника говорителят на комисаря по правосъдието Матю Нюман”

  Какво наистина може да се очаква от меката версия на соца, която отдавна разяжда Европа? Днешната Европа, която заради всякакви “другости” и “политически коректности” трябва да се срамува, да се страхува от собствените си ценности, да се извинява за тях – и така да си докопае гроба, над който вече се е надвесила (цитирам по памет нещо, което каза преди време един от най-уважаваните от мен руснаци- Владимир Буковски и една невероятна жена и журналистка, пред чиято памет се прекланям – Ориана Фалачи).
  Но нека оставим емоциите и морала. Аргументът, че “комунизмът не е бил насочен срещу етнически малцинства” е не само проява на цинизъм. Това е и бездънно невежество- диагноза на европейските интелектуални и политически елити. 6 милиона убити украинци през 1933 г.-какво са, др. евролевичар Нюман? Българите в Украйна и Бесарабия? Тях кой ги умори от глад и терор? Естонци, поляци, литовци, латвийци в СССР? Прибалтийските и волжските немци? Татарите, осетниците, ингушите? Българските турци кой ги изгони? Хайде, добре, ако е за антисемитизъм (защото други народи според “единствено правилната” историческа версия изобщо не са страдали колективно)- кой екстрадира съветските евреи в Далечния изток в концлагера Еврейска АССР? Другарите Сталин и Каганович, ако не знаеш! Кой изби виетнамците в Камбоджа през 1975- точно като малцинство? Вашият парижки другар Пол Пот!На такава Европа мястото й не е при завещанието на Конрад Аденауер и Де Гол, а в колхоза на Лукашенко!

 10. Поздравления, СТАМБО!
  Напълно споделям позицията ти!
  Склонен съм обаче да поставя под съмнение “диагнозата на европейския интелектуален и политически елит”. Неговата /на елита/ “коректност” към болшевизма има исторически корени! По мое скромно мнение става дума по-скоро за продажност. Което е още по- страшно!
  Де да беше невежество – пари щяхме да съберем, по едни “Колимски разкази” на Шаламов щяхме да раздадем на всички в европарламента, в тч – на въпросната ЕК и лично на др. Нюман!

 11. Абсолютно съм съгласен с теб Стамбо.Мисля,че това е основния въпрос който ме гложди,човърка и притеснява постоянно(и не само мен).А що се отнася до основната тема за Гоце все си мисля,че ни предстои още една голяма екскурзия.Но този път ще бъде като онази хубава,добра,стара песен-“там накъдето ни видят очите”Бих искал да чуя и мнението на Иво и Кардинала по твоя пост…….Благодаря.

 12. Според мен отстрела на Борисов и свалянето на правителството е в ход – твърде силна и синхронизирана канонада се е завихрила.

  Енергетиката е залога и явно там не успяха да го накарат да клекне докрай.

  Прогнозата ми е за предсрочни избори догодина със служебно правителство на Първанов.

  Двете ми щерки са в Прага. Отивам при тях 🙂

 13. Не Европа трябва да се отрече от комунизма, а всяка държава за себе си. Като начало, да го направи тази- нашата, която наричаше чуждо и колониално правителство- братско.
  Няма братя и сестри измежду народите, има интереси и нашият такъв, не е да сме подлоги на Путинова “Влика” и (пак) съветска Русия.

 14. Преди малко изгледах краткия преразказ на гоцевото интервю от тази сутрин във вечерните новини на първа програма. И – ай,какво да чуя!? Още от второто изречение разбирам как президентинът се разлютил много за това,че МВР-то скрило от него информация за безплатната софра в Бразилия ( безплатна,безплатна – колко да е безплатна , това е друг въпрос). Това била една от причините за “нарушения диалог между институциите”,според гоце и за “високото напрежение във високите етажи на властта”, според средствата за масова пропаганда.
  Като че ли байЦвятковците са го изоставили и сам си е готвил интервюто.А когато се наложи да импровизира,за все повече хора става ясна причината за професионалния провал на президентските фризьори,които от две петилетки вече със завидно упорство,граничещо с инат се опитват да отдалечат гоцевата коса на почетно разстояние от веждите. Дърпаха,мазаха,решиха , после пак мазаха,и пак решиха,и пак… Два мандата почти.Напразно. Тънката светла ивица,наподобяваща забранителен пътен знак…продължава да го наподобява. И няма как,защото е очевидно че това изобщо не е работа за фризьори.
  …А за индианци.
  Бедата,обаче не е в самото гоце.А в това,че нямаме избор.Следващият президент може да е много по-културен,може да е плешив или да носи очила с голям диоптър,може дори да е умен.Само че ще върши почти същите пакости. Защото производителите на гоцета държат здраво всички лостове в държавата. Какъв го искате? Готово!

 15. Sled edno desetiletie prekarano v Amerika moga da spodelia, che nai-nakraia otkrih i napalno osaznah zashto komunizmat (preoblechen v socializam/liberalizam) e tolkova privlekatelen za povecheto hora. Dushevnata nishteta, lipsata na moralna otgovornost i totalniat deficit na uverenost v sebe si i v Gospod tlaskat mnozinstvoto kam okovite na zavisimostta!

  Predi mnogo godini prababa mi kazvashe: “Kogato silno ghelaesh neshto, pospri i pomisli dali moghesh da mu platish cenata!”

  Dami i gopoda, za saghalenie povecheto Bulgari ne mogat da platiat cenata na svobodata i nezavisimostta! Sashtoto, s priskarbie ustanovivavam, se otnasia i za Evropa!

  Amerika, kato vsiaka strana po sveta, ima mnogo nedostataci. Savsem vazmoghno e nai-umnite hora (pone ne vsichki) da ne ghiveiat v stranata. No na vseki Amerikanec, ot nai-bednia do nai-bogatia, ot nai-glupavia do nai-inteligentnia, mu e genetichno zalogheno da vzema sam svoite reshenia v ghivota s iasnoto saznanie, che moghe da sbarka i triabva da ghivee s posledicite ot tova. Kogato ne te e strah da sbarkash, improvizirash. Kogato improvizirash, imash nai-goliam shans da dostignesh palnia si potencial! Svobodata e velika i fundamentalna cennost, no za neia, izvinete me za izraza, se iskat topki!

  Bezduhovnite i poshli lichnosti topki niamat! Sledovatelno triabva da se spasiavat zad bezlichnata maska na komunizma…

 16. 😀 😀 😀
  Росене, благодаря за клипчетата! И мисля, че са си много по темата.

 17. Половин София говори вече, че Иво е член на движението “АБВ”! Той бил нещо като 5- та колона на Гоце. Нали знаете- там, където има дим, обикновено има и огън!

 18. Драги съфорумци,П.Петков и много други вероятно са прави,но 9 януари и 11.00 ч.,не са повод за глупости или излишен страх.
  Изминал съм целия път след 1954 г. без да допусна комунистически и ченгесарски простотии,много ясно
  предупреждавайки Бойко Борисов и Цветан Цветанов,че ще сме там – не защото – са безгрешни в кръгова самоотбрана,а защото не желаем във вреда на руския народ,
  да се стигне до нежелани провокации,в ч. и във вреда на
  България.
  Георги Първанов няма и не може да има никакво право повече,да сочи и трасира пътя на нашето Отечество.
  Затова и призивът ми към министър Цветанов,бе да инструктира безапелационно момчетата,за предотвратяване и на най-малкия признак на провокация в зародиш.
  Колкото и ако дойдат – толкова.
  Светат от това няма да се свърши,нито демократична Русия,че
  истинската България,не само не непризнателна,а много по-достойна!

 19. Поздравления и от мен Стамбо, без всякакви резерви. Търпимостта към агент Гоце е само частен случай на “мекия” социализъм настанил се в Европа и поддържан от “интелигенцията” (в класическото звучене на понятието тръгнало от Русия) във водещите й държави.

 20. Вчера Гоце се направи на Дед Мороз и раздаде няколко чувала с ордени на послушните. Очаква се, поради очертаващият се остър недостиг на ламарина, МК”Кремиковци” да заработи отново! Ето, така се стимулира родното производство! Браво Гоце, браво Седефчов!

 21. По Коледа наистина стават чудеса и едно от тях е присъствието на мислещи и интелигентни хора, като всички Вас в този форум. Поздравявам Ви с настъпващите празици и Вас г-н Инджев и дано има повече светлина в душите ни!

 22. Допълнено в 08.50 ч. след изявлението на г.Б.Борисов:
  Уважаеми г-н премиер,достойно и с уважение към една грещка на руското имперско самодоволство,ще се опитаме да подскажем на демократична Русия,че -тук- някои са сбъркали в избора на правилния съсед и точен приятел.
  Но правилната България,не е неблагодарна,а с достойнство,
  заслужаващо уважение.
  Дано и Вие лично не закъснеете,да стигнете до извода,че кардинал Ришельо има какво да каже точно – много повече – на Вашия у п о р и т и в е л и к опонент,,считано от 1996 г. и началото на неговия тъжно-известен мандат!
  Но никога – поне той като висш представтиел на Клира – няма да взриви държавността!

 23. Благодаря ви, приятели, за добрите думи и точните коментари! В писаното от мен няма нищо освен банални и горчиви истини. Исках само да кажа, че кариерата на лъжеца от Сирищник не би била възможна без моралната слепота на лъжците от Брюксел.

 24. Към Стойко Пелев:

  Обещавам : ако можеш да измислиш по-голяма глупост от тази, ще ти ходатайствам да се отъркаш в петата му колона на воля дорде дим и пушек се вдигне. Но…едва ли…просто няма как…
  Абе поне малко чувство за хумор нямате ли или малко ви плащат( нали у нас всички с това се оправадават, че не си вършат работата), та не се стараете. Ето , на мен не ми плащат нищо и пак гледам някое каламбурче да спретна, едно друго – така де, за пред хората. Хайде и вие се понапънете, че поне да се посмеем на напъните ви, ако не на “хумора” ви.

  Но пък самото предположение, че съм петата колона на абевето ( лично аз, брейййй), направо ме изпълва с чувство на (не)законна гордост! Ше знайш, досега такова ласкателство съм получавал само от в. “Монитор” през 2000 г., където най-сериозно пишеше, че горе-долу дърпам конците на американския посланик, че и на България- статията беше неподписана, демек ре(д)акционна. Ей таквоз нещо ако сътвориш за колекцията ми “по-по-най-глупав”, може и да изпълня горното си обещание.

 25. Първанов твърде обидно заявява,че обикновения човек не може да мисли. Имало агенти или разузнавачи /тогава/, които не доносничели, а работили за националните ни интереси. Такива са тезите и на неговата подлога-мухльото Калфин, и на “суперразузнавача” Бояджиев. Хайде да помислим, съвсем емпирично. Първа хипотеза: Да предположим, че сме агент или ръководещ офицер, които се гнусят от доносничество. Вечерта агента празнува в компания, където цяла вечер се говорят политически вицове. В компанията освен него е имало още двама агенти. На другия ден онези стриктно докладват какво се е говорело и кои са били там. Нашият агент не съобщава. Лесно се сещаме какво ще се случи с него или с офицера му, ако пък той на своя сметка не докладва. Втора хипотеза: Нашите агент или респективно офицер работят зад граница силно, ама много силно, само за България. Както е известно приоритетна задача е било придобиването на научнотехническа информация – разбирай приоритетно военно-научно техническа, защото нали разбирате, че няма данни и не се е събирала такава за шевни машини или тъкачни станове. Та, събирала се е информация за самолети, ракети, радари, поводници и т.н. Моля, някой, ако знае, нека ми припомни кога България е произвеждала такива продукти. Информацията е заминавала директно по т.н. тогава първо направление – извън родината ни. Господа родоотстъпници защо ни приравнявате към собственото си дълбокоумие!

 26. До Стамбо: Напълно съгласен, браво !

  До Велинград: Също съгласен. Нищо не пречи на страните, инициаторки на искането да забранят венцеславенето на комунизма със закон. Онзи ден гледах репортаж по повод честването на рожденния ден на сталин в Русия. Повдигна ми се…

  Може да се инициира и смяна на имената на някои населени места – Димитровград, Велинград… Но не и при този президент.

 27. Повече от 35 години бях в окопа с редица колеги,без излишни въпроси,
  кой какъв е и на какъв Господ се моли,но никога и по никакви поводи не сме имали непреодолими рзбирания за дълг към Отечеството,
  независимо от неговата одежда.
  Сега когато разузнавачите от запаса искат оставки на външни министри,ВЕЧЕ със заслужен морал и достойнство,доколкото ме познават,знаят че ако ме поканят в София- прес,никога и при никакви обстоятелства, не бих отказал,да застана до побели като мен,за да потвърдя за кой ли път,че с “комсомолски импресии”,
  шега с държавността не бива,тъй катао нашият архив,освен шифрован е и вечен,но не Ц В Е Т Е Н!
  Чрез отговор на любезна коледна и новогоидшна картичка изпратена ми от умна и жена-политик,
  за същото я помолих,да предаде и на държавния глава без “шменти капели” и увъртане!!!
  Поне съм сигурен,че Иво Инджев го четат!

 28. Не разбирам защо в България журналистите не задават на Първанов до болка логичния въпрос – как така всички агенти на Държавна Сигурност дипломати, които представят страната ни по света трябва да бъдат отзовани, а баш агентът пРезидента “Гоце” да си седи необезпокояван дори от елементарни въпроси за неговото агентурно минало и “изчезналите” 36(тридесет и шест) страници от досието му.
  Егати “Абсурдистанът”……

 29. Добре де, защо не говорят такива неща за мен, за Иван Костов, за проф. Вучков?! Ами баш за теб! Ти май години наред будалкаш хората като се правиш на демократ, либерал, антикомунсит. А май си си чиста проба кагебешник, който като Гоце е направляван от Москва. Рубладжия си ти май, а?

 30. Ne znam zashto no vse poveche imam chuvstvoto che Goce i Bocko sa dupe i gashti.

 31. Към Стойко Пелев:

  Това ли ти отговорът на призива ми да проявиш поне малко чувство за хумор?
  Е, добре, няма да те мъча повече. Спирам ти микрофона, защото тъпите номера със сваляне на гащи и подобни “смешки” не разсмиват никого- тук просто не е селски цирк. Намери си друг тепих.

 32. Поздравления към Горчо Горчев за идеята на Нова година да изключим телевизорите си в момент, когато сътрудникът на ДС, именуем се президент на РБ, започне лицемерно да чете обръщението си към българите, пред които вече ежедневно и брутално нарушава Конституцията. България вече няма държавен глава, а политически пристрастен партиен лидер. Затова подкрепям предложението на Горчо Горчев, което също съм обмислял. Нека всички честни и мислещи българи 10 минути преди Нова година не само да изключат телевизорите си в знак на протест срещу безскрупулните действия на Георги Първанов, но и да излязат на тераси и дворове със запалени свещи в памет на потъпканата президентска институция и Конституцията.

 33. “Какво наистина може да се очаква от меката версия на соца, която отдавна разяжда Европа?”
  Извинете ме господин Стамбо,но вашето твърдение ми звучи като “бисер”.Къде го видяхте този мек соц, който разяжда Европа? Сигурно веднага ще дадете за пример Швеция или Франция,но и за тези страни вашето твърдение не пасва.Все още не е измислена идеалната форма на управление,но на всички трябва да е станало ясно,че ако обществото не се грижи зо социално слабите,това ще се отрази на благополучието на всички останали.

 34. @Ева Рот
  Бихте била права за Франция и Швеция,ако тези две страни (а и не само те) сами не създаваха социално слаби отнемайки от доходите на работещите толкова големи суми за “социалната” си политика, че изкуствено създават безработица, веднъж, защото на работодателите не е изгодно да откриват нови работни места, и втори път, защото на практика от социалните помощи там може да се преживява и това не стимулира получателите им да търсят активно работа. Не трябва да се забравя и действащия в този случай механизъм на преразпределение на “благата”, който създава зависимост на личността от бюрокрацията, и който пречи в действителност на разгръщане на индивидуалните й качества.

 35. Stambo,

  Nali sha iadosame dr Putkin i toi sha im spre gaza.
  Tozi pich koito govori za USA i svobodata. Toi e napalno prav. Evropa niama topki.

  Neinite rakovoditeli prilichat na zalizani kasieri zad gishe na banka, s protriti rakaveli, koito sa tam ne za da gradiat progres i silna Evropa, a za da zabaviat falita i.
  Ne moje da iskash silna Evropa, ne moje da iskash obshta konstitucia i federalno pravitelstvo i v sashtoto vreme da ne pravish nishto, vijdaiki che Goceta, Poslanici i tempodobni bivshi izvergi sa oshte faktroi v niakoi strani.
  Taka li shte gradim obshtia evrodom. Pod preteksta za politicheski korektno, za da ne obidim niakoi bivsh komuniaga i chenge v niakoia proiadena ot korupciata bivsha komunisticheska darjava.

  Tova vazdrajatelno povedenie e pagubno ne samo za tezi darjavi no i za ciala Evropa.

 36. Уважаеми Георги, ако другаря-господин Първанов обича Българският си род и родина има възможност да докаже това на Коледа, като си подаде сам оставката от поста президент на небългарската република в България.Ако не си подаде сам президентската оставка това означава, че агента-президент ГОЦЕ чака предстоящата освободителна вълна, на гражданските протести в България да го изхвърли позорно, от олигархичното кресло на незаконното републиканско президенство в Царство България.Честито Коледа Георге, и не забравяй, че си Българин и Български историк и като такъв си наясно, че трябва честно и почтенно да върнем справедливостта и царската корона, на България и на Българската нация.

 37. @Борис Танушев
  Дори и да има достатъчно работни места,винаги ще има хора,които не желаят да работят,но това не означава ,че трябва да бъдат лишени от храна,облекло и подслон.По този начин им се спестяват телесни страдания.Повечето хора обаче не се задоволяват с тези трохи и търсят начин да постигнат по-добро материално положение.Всеки има право да се стреми към възмажно най-доброто материално състояние,но за това се налага човек да напрегне своите сили-физически или мисловни.
  Тава, което реално пречи на човечеството ,е незачитането на законите,експлоатирането на деца-например при производството на какао,създаването на неблагоприятни условия за производителите в Африка,лобирането в полза на големите концерни-например в областта на атомната енергия или производството на отровни ,обявени за икономични лампи,генетичните манипулации-например в САЩ масово се консумира клонирано месо,подмяната на естествените храни с искуствени заместители,облъчването с мобилните и безжичните телефони.Съществуват подозрения,че климата умишлено се манипулира.
  В края на краищата топките ще се разиграват в Русия през 2018г.на световното по футбол.Както се казва нека “влачат” руснаците,но това със сигурност ще има политически последици.Ще поживеем,ще видим!

 38. По същия начин както искаше да се отворят ДОСИЕТАТА НА ОЛИГАРСИТЕ – а онзи ден говореше ЧЕ НЯМАЛО ОЛИГАРСИ, били в Русия. Сега може да запее, че НЯМАЛО АГЕНТИ… Смях в залата!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.