Коледно: от разваления грамофон по-досаден е само здравият графоман

Коледа е. И аз мога да напиша нещо за снежинките. Но няма. Не защото ги няма. Оставям импресиите на ипресионистите. Аз съм по депресиите. Обществено значимите. И по опитите да ги посоча като диагноза. И този път няма да ги прескоча. “Депресарско” е, но не е комплексарско, защото всичко ми е наред с личното щастие. Но може ли човек да е истински щастлив сред толкова много нещастни? И сред “нещастници”? Сред цял един нещастен народ, който сам определя себе си за такъв?

“Абе, нещастник”! Така се обръщаме към онзи, който ни дразни. Това е меката форма на нашето твърдосърдечие в общуването. Би трябвало нещастието да се свързва със състраданието (ни), но то поражда асоциации в моменти на гняв към “ближния”. Нещастникът за нас е лош, гаден, отвратителен човек. Но понеже сме въздържани (когато не го псуваме на майка), го наричаме щадящо “нещастник”. Някакъв, който заслужава не толкова нашето съжаление, колкото презрението ни.

На Коледа хората си пожелават хубави неща. Ще опитам и аз. Пожелавам си да има по-малко нещастници.

Общувам си с такива. Колко ли трябва да си нещастен, за да си направиш труда да нахлуеш (предимно анонимно) с ругателния си коментар срещу личността на автора в личния му блог само защото това е технически възможно? То все е едно да си сложиш маска, да причакаш в тъмното (лично) непознат и да разтовариш върху главата му помията си, за да ти олекне. Или може пък да си нещатен нещастник – на хонорар, така да се каже. Не знам. Но знам със сигурност, че има щатни нещастници. Как иначе да ги определя, щом се упражняват многократно в изливането на тази злоба? Като развален грамофон – с едни и същи обвинения и ругатни. А от разваления грамофон по-досаден е само здравия графоман.

Коледа е. Пожелах си…

А на вас желая щастие!

54 мнения за “Коледно: от разваления грамофон по-досаден е само здравият графоман”

 1. Честита Коледа и на теб, и на семейството ти!

 2. Малко импресия в депресията. – Към всички, за които от дядо Коледа не лъха само мраз и усещане за мускули но и надежда; към всички, за които рождественската нощ не е само трапезна и парична донадбавка но и ново начало (докога ли?); към всички пишящи, четящи и слухтящи (и те са хора) в този блог: „просто” – Честита Коледа! Да ни донесе това, което очакваме от нея (дано само не бъдем наказани с постигане на сбъркани желания). И с мисъл за тези, които не могат да бъдат с най-скъпите си същества в тази светла нощ, посвещавам следната интернет страница (за съжаление само за франкофони) :
  http://asso-cedif.e-monsite.com/rubrique,y-a-t-il-un-pere-noel,1230030.html

  Chers amis,
  Je profite de ce message que je puis vous adresser avant Noël, afin de vous prier, que vous croyez ou non, de mettre une pensée pour tous ceux qui ne pourront fêter Noël avec leurs enfants – c’est sur cette page de l’association Cedif que l’on peut dédier un petit mot aux absents, faites le leur aussi savoir.
  Amicalement à tous,
  Boris

 3. Иво,
  анонимните коментатори са винаги смели, когато трябва да плюят и страхливи, когато трябва да се идентифицират. Затова някои от тях минават през анонимни проксита, за да не се разбере, че са ти съседи. Няма да им обръщаш внимание, защото иначе ще полудееш.
  Весели празници на всички!

 4. Весела Коледа на Вас и на вашето семейство, г-н Инджев!
  Здраве и късмет пожелавам на всички. И търпение.
  Весело посрещане на празниците!

 5. Проблема на несвободния е проблем на несвободния,гн.Инджев а на вас ви желаем любов,здраве,щастие и победи в каузите ви!

 6. Много хубаво сравнение с помията, г-н Инджев!
  Поздравявам Ви и весели празници!

  П.С. Според мен трябва да има пълен член в заглавието.

 7. “От разваления грамофон по-досаден е само здравия графоман” – чудесен извод. Напълно съм съгласен. Лошото е, графоманите са порода, която светкавично се адаптира и плъзва и в други сфери на живота ни – в политиката също има графомани, в медиите да не говорим. Изсмуканите им от пръстите истини са ала-бала, експлоатиране и репресиране на общественото мнение за лична полза с ефектни фрази и декоративни функции на публичната сцена от видни и не толкова видни персони. За мен лично – от в класацията на медийните ни “графомани” спокойно могат да влязат и си заслужават строго обществено (и мрежово) мъмрене колегите от предаването Екип 5 по БНТ. С цялото ми уважение към помпозните им имена! Но от близо месец те графоманстват в ефира на националната телевизия – усукват някакви въпроси, пълзят около актуални теми от дневния ред на обществото, но са ужасно тутави, неподготвени и се издъниха с твърде предпазливото си поведение на водещи в телевизията-майка. Това ми хрумва като номинация за оглавяване на класация за медийните графомани у нас. Колкото и срамно е да си го кажем на висок глас!

  Успех през Новата 2011 година, Иво!

 8. …-ПО ЩАСТЛИВИ И ЧОВЕЧНИ ХОРА, ДОСТОЙНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, ЧИСТА ПРИРОДА, ВЕСЕЛИ ДЕЦА С ХУБАВО БЪДЕЩЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПОЖЕЛАХ СИ!

 9. Живота не се измерва с изядените кебапчета и изпитата бира,така както и Коледа не е точно софрата от 7…9…11 гозби.Но човек трябва да има потребност и сетива да разбере къде е разликата.Злобата я има,за да може на нейния фон да изпъкне им Добродетелта и Любовта.Злобата е безсилна агресия,докато Депресионизма е възвишено победно състояние,нещо като “Полет наД злобността”,с което Депресионизма прави недосегаеми своите последователи . Тази вечер ще помечтаме за един по-добър свят,Който ще се роди утре….и ше Го имаме за свой съюзник…и ще знаем,че всичко което правим има смисъл….

 10. Благодарим ти г-н Инджев,но нашето щастие се е препънало пред прага с френски и германски цербери,които пилят и нашите и на “Бате” нервите до март и септември 2011.
  И ние,Бате сме яли просеник и чели на кеч,а чист хлеб имаше само ако татко Методи засееше,по-голямта нива в “Умите”,защото с житото от по-малката в “Пиклювец”,
  германската мелница на леля Мара Воденичарката,гъстото мляко от кравите : Пешата и Сивата ставаше за да кипне същия този просеник,точно преди Гергьовден,
  когато се бере лапад и киселец за напълване и опичане на агнето-цяло,а не само плешка,както е било при теб Бате!
  Ами по-богати сме били!!!
  Татко,между запас и запас чак до Клагенфурт,построи кажи-речи къщи на едно богато село с поне 15-16 000 дк.земя и минаваше за “кулак” с 24 дк.наследени от брат инженер,
  кака учителка и мен,поради прости хора,когато ТКЗС активисти и
  др. дембили,изсичаха и клони и шума,за де не я белят козите, а натискаха и за говеда във всеки дом!! или за мляко от воловете.На Тудровден,както казват музовирите врачани, имаше кушии а на мегдана сгледи,движение,събор за Богородица с бира и лимоната изстудени в герана,за гости,преди да се зазимява по Димитровден или за Йордновден.Тогава попът кандилкайки обикаляше за мръвки.
  Чудни времена бяха,бате защото и др.като нас,няблягаха на езиците и поуката от живота на др.народи,
  които те натискат,за да възкресиш онази правилна България,а ти не та не!.
  Не сме сами и не сме сбъркани историци или скулптори,за да ти пеем коледарски песни,но не се заблуждавай,че ще прокопсаш с такива,които примират от тшеславие.
  Времето изтича,а и не виждам смисъл,да се повтарям,било на френски,немски и т.н.
  Гениалното,което се очаква от теб,бате е в избора,както е било винаги при най-бележитите лидери.
  На теб ти трябват по едни малки генералчета – пожарникарчета,
  докато направляваш от мостика огромния български кораб с ръждясало и обрасло дъно,през фиордите.
  Щатлива ти Коледа Бате и се помири
  със “зет” и дъщеря.То ще ти е щастието-останалото илюзия и шменти капели!Дано да е честита България,да те види и с някой внук.

 11. Господин Инджев, весела Коледа и щастлива Нова година! Пожелавам на вас и на всички участници във форума към блога да сте здрави, мъдри и щастливи, напук на всички щастливи щатни и нещатни нещастници!

 12. Весела Коледа на Вас и на вашето семейство, г-н Инджев!
  Здраве и късмет!

  Dr. T. Lefteroff
  France

 13. Господи,
  при омразата нека посея любов;
  при обидата – прошка;
  при съмнението – вяра;
  при отчаянието – надежда;
  при мрака – светлина;
  при тъгата – радост.
  благослови ме
  не да търся утешение, а да утешавам;
  не да бъда разбиран, а да разбирам;
  не да бъда обичан, а да обичам;
  защото давайки получаваме,
  защото като прощаваме, биваме опростени.
  да си жив и здрав,Иво!Весели коледни празници !

 14. Бате,между коледните пожелания по Иво Инджев,пътя от учението до опита в т.ч. и на кеч,са все странни съвпадения в неговия блог,относно п о с т о я н н о
  осветяван диалог по въпроса,какво казва Медведев,за “Обама който и слуша и умее да чува!”.
  Призивът ми към теб,Бате е да прозреш,че ако един кардинал не е стоял настрана от процес за който се иска и такт и издръжливост за просперита и безопасността на света и България през следващите дестилетия,той съдбовно няма как,да не изпълни и възможното а и невъзможвото,така както отдавна
  не е стял настрана и от стереотипи,че цялото зло не е в Руската федерация,дори и не всички лидери да са умеели, да го отстояват.
  Но не е било така!
  Точно тази е червената нишка,
  която се залага и в призива за
  честно и достойно поведение на 9 януари 2010 г.към руските народи!

 15. Честита Коледа и весели празници г-н инджев и семейството ви. Дано това което пишете се чете от повече хора.
  Честита Коледа на всички форумци и дано станем по-добри и по-мъдри, а не нещастници.

 16. VESELO ROJDESTVO HRISTOVO!ZDRAVE ZA TEB I SEMEISTVOTO TI,DRUGOTO E OT NEGO…DANO OPAZI BULGARIA !

 17. Весела коледа и щастлива нова година на всички участници в този форум. Бъдете живи и здрави.

 18. Сърдечни пожелания за здраве и късмет!! Весела Коледа!!!

 19. СМИСЛЕНА КОЛЕДА
  И УСПЕХ НА 9.ЯНУАРИ!!!!

 20. г-н инджев,
  пожелавам на вас и вашето семейство много здраве щастие и успехи.
  весела колед

 21. Честита Коледа, господин Инджев! Желая ви здраве и щастие и да се появи най-после издание, където редовно да ви дават думата, на че вие не си я взимате и сам!

 22. Весела Коледа, господин Инджев, бъде здрав, Вие и семейството ви!

 23. Всичко най-хубаво на Вас и на Вашите близки, г-н Инджев!

 24. Весела Коледа, г-н Инджев! Вярно, не се чувствам нещастен, но както пее Васко Кръпката съм като имигрант в собствената си родина.

 25. На “цивилните нещастници” – да са живи и здрави и да дочакат Спасението (си).
  А ние да се озарим от великото тайнство на празника. “Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди Спасител, който е Христос Господ” (Лука 2:10)

  Благоденствие и светлина, повече светлина (не от Втора атомна) на всички!

 26. Весела Коледа на вас и семйството ви господин Инжев,здраве и късмет ви желая,весела коледа и на всички пишещи тук.
  Хайде да си пожелаем малко по светли и красиви мисли,да станем по+добрi,по+сърдечни, да стане България едно прекрасно място за живеене.Това е моята мечта,а мечтите винаги се сбъдват,дано и с тази стане така.

 27. Весела Коледа и Честита 2011
  for all of Indgev’s!!!

 28. Г-н, Инджев!
  Честито Рождество Христово! Нека идващата Нова 2011 година бъде по-мъдра, по-справедлива и по-щедра!
  Желаем Ви здравето и радостта да не напускат Вашия дом!
  Весели празници на духа!
  фамилия Тинкови
  Видин

 29. Иво,аз съм на 74 години и затова така се обръщам към теб.Гадно да те заливат с помия-те тава го могат тия анонимни типажи.Ти си личност с ясна позиция и в това е твоята сила.Остани си такъв-нужен си ни.Четири милиона човека са те чели.Значи си личност и то значима.Да си ни жив и здрав.Весели празници.

 30. Действително много българи-антикомунисти напуснаха службите си в президентството, след като Първанов се нанесе в него през ноември 2001 г., ужасени от бившия комунистически антураж, който той доведе със себе си.-цитат от вестник “Франфурктер алгемайне цайтунг” от вчера,23 дек.2010г.

 31. На тежко болния,възпитаните хора не му казват колко е тежка болестта му,или че е безнадеждно болен. По -добре е на нещастните и нещастниците да им се помогне,как,всеки си има свой начин . Смирението и християнската търпимост са по-човешки отколкото да се каже на някого,че е нещастник,дори и да е такъв.Особено не върви това в дни като тези.

 32. Весела Коледа на домакина и неговите гости!На Коледа наистина стават чудеса.Подариха ми “Президент на Ръ Бъ“.Колко малко му трябва на човек да е щастлив.Аз съм такъв, бъдете и вие!

 33. Да, много забавно. Забелязах я тая тенденция в последните публикации да се засилват да пишат глупости.

  Някой си беше решил да коментира последната публикация в блога ни за декомунизация и имаше някакви крайно ругатничеви коментари насочени към Вас, аз ги оставих, защото ми направи впечатление, че не им цепите басма на такива душмани, но някой го затрил…

  Както и да е, това не е важно.
  Успехи по Колядите на всички ни.

 34. ★Merry★* Christmas!!!。 • ˚ ˚ ˛ ˚ Весела Коледа и Щастллива Нова Година -на Вас и Цялото Ви Семейство и на всички във форума !!!!•。★–★ 。* 。
  ° 。 ° ˛˚˛ * _Π_____*。*˚
  ˚ ˛ •˛•˚ */______/~\。˚ ˚ ˛
  ˚ ˛ •˛• ˚ | 田田 |門|

 35. Както е казано: “Лекът на щастието и свободата е в борбата!”
  Честито Рождество Христово г-н Инджев! Бъдете здрав Вие и близките Ви и все така безкомпромисен в отстояването на най-святото и най-преследваното нещо у нас – истината!Нека бъдем заедно в борбата срещу лъжата.

 36. Nay-surde4no Vi pozdravyavam po slu4ay Praznicite Gn.Indjev!!!
  Nishto,4e sum nikomu izvesten.
  Az stoya pod Vasheto Zname i Borba.
  Borbata za edna druga Bulgaria.

 37. Г-н Инджев,честито Рождество Христово и весели Новогодишни празници! НА Вас и на семейството Ви ,желая крепко здраве,радост и много късмет!

 38. светли празници!
  Много, много здраве и късмет на Вас и цялото ви семейство!

 39. Към г-н Иван Георгиев:
  Честиита Ви Коледа!Не е за кахър,а аз нарочно съм неизвестен,макар и да мога да питам царе,патриарси,
  премиери и президенти,но не ме изкушават земни простотии и тщеславие,защото н и щ о не е важно,освен Бога.
  Ако не беше г-н Инджев,който пръв ми се обади преди години и сега нямаше да съм в състоание да кажа на мнозина,че не само не съм вървял като член на БКП,по грашния
  ченгесарски път,но с точни данни за Сметна палата и БНБ,предпочетох
  да замълча десетилетия в чумни времена.
  Ако сте там на 9 януари 2010 г. в 11 ч. ще се поздравим всички,
  които са привърженици на такт и умения,споменавани от президента Медведев,когато говори мъдро за своя колега Барак Обама!
  Вече замолих на министър Цветанов,
  какви момчета да изпрати и как да ги инструктира като достойни българи.

 40. Весела Коледа! Но къде забравихме ония европейци, които поради лошите атмосферни условия не могат да достигнат до екзотичните си дестинации.Къде са Ани Салич със залепената изкуствена усмивка и Веско Маринов да ни призоват да пускаме СМС-и, да съберем помощи и да изпратим на братята европейци, одеала, походни легла и пари в евро…къде ни е моля ви състраданието???

 41. Честита Коледа на Вас и семейството Ви! Щастлива и спорна 2011 година! Здраве и берекет, а всичко друго е от Лукавия….

 42. Честито Рождество Христово г-н Инджев, на Вас и Вашето семейство. Бъдете жив и здрав и ни радвайте през следващата година с чудесните си коментари.

 43. ЧЕСТИТА КОЛЕДА г-н ”ДОСАДЕН ГРАФОМАН”единственият,който не досажда на” щастливците”,Г-н Инджев на Вас ,на семейството Ви, на вашите роднини,близки и приятели пожелавам много здраве и мир в бъдните дни.

 44. Весела Коледа и успешна Нова година на всички свободни хора в България! Пожелавм си начинанието с шпагина да успее през тази година, а през следващата година да доведем докрай друга наша обща мечта – да има поне една медия без нещастници. Дано Бог е с нас въпреки Българската православна черква!

 45. Честита Коледа!!!
  На Вас специално и на Вашето семейство!
  На всички съмишленици от блога!
  На всички които са далеч от близките си!
  На всички оградени от враждебна среда и отчуждение!
  Весели празници!!!

 46. Бих ли могъл кажа по-добре нещо, от това, което е вече казано и не от кой да е:

  Веленью Божию, о муза, будь послушна,
  Обиды не страшась, не требуя венца,
  Хвалу и клевету приемли равнодушно
  И не оспоривай глупца.

  Така че Вие си знаете, г-н Инджев, а на Вас и семейството Ви весела Коледа и честита Нова Година

 47. Честито Рождество Христово за вас и хората, които обичате. Аз пък си пожелавам, да имаме повече журналисти като Иво Инджев, защото това означава промяна към добро.

 48. Честито Рождество Христово!
  На всички добри хора пожелавам здраве и успехи във всяко начинание.
  Нещастни са алчните,злобните и завистливите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.