С преклонена главица не виждаме лъжата

Остават десетина дни до десети януари. Ще отбележим годишнината от събитията, които бяха кулминацията на гражданските протести срещу управлението на БСП през 1997 г. на логичното място – пред паметника на съветската армия в София. Той е символ на голямата лъжа, че комунизмът ни е донесъл свобода. Търпим я, а се чудим “какво не ни е наред” през всичките тези години.

Трябва да се върнем назад и проверим…себе си. Ако не превъзмогнем апатията и унижението да ни се подиграва символът на лъжата, ще си стоим бетонирани и вцепенени. Защото минаваме безучастно край нея, а лъжата е в нас и ние сме в нея.

България стана известна със спасяването на евреите си.

България даде пример за цивилизовани мирни граждански походи, когато седмици наред хиляди граждани демонстрираха през 1997 г. всекидневно и не разбиха нито един магазин, нито един склад – въпреки надпреварата между инфлацията, бедността и глада. Няма друг подобен случай в новата политическа история на света. Опровергайте ме, ако можете!

България е единствената държава от съюзниците на Германия, която запазва отношенията си със СССР, а после посреща войските му без един изстрел, но й бе отвърнато с окупация и масов терор. И е единствената, на която победоносният СССР решава да обяви война, въпреки неутралитета й. След което е наказана с най-неизтребимия комунизъм на континента, където навсякъде другаде съветските войски са принудени да водят ожесточени боеве, знак за което са гробовете и костниците на стотиците хиляди загинали солдати. Що за знак има в центъра на София, където няма нито една съветска жертва?

България е поразена днес от комплекси за малоценност, макар да има с какво да се похвали. Смазаните от гранита на лъжата хора не могат да бъдат други, освен нещастни, за каквито се обявяваме в европейските проучвания. Трябва сами да си повярваме и да си върнем уважението – собственото и на другите.

Можем да направим крачка в тази посока на 9 януари 2011 г. в 11 часа пред паметника на съветската армия. Няма да има речи и мегафони. Нека да има лозунги – да се видят на светло в неделния ден насред българската столица. Всеки свободен граждани е свободен да ги сътвори и донесе.

А ето и някои предложения:

ДА ДЕМОНТИРАМЕ ЛЪЖАТА

“ЗА” ДЕМОНТАЖА НА СИМВОЛА НА СЛУГИНАЖА

С ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЦА НЕ ВИЖДАМЕ ЛЪЖАТА

ВДИГНИ ОЧИ – ВИЖ ТОЗИ АВТОМАТ

МОМЕНТАЛНО СРЕЩУ ПЛАШИЛОТО МОНУМЕНТАЛНО

С МИР ДОЙДОХТЕ, С МИР СИ ВЪРВЕТЕ

ТАНКОВЕТЕ (ВИ) ДОЙДОХА-ВРЕМЕ Е ДА СИ ХОДЯТ

СТАЛИН УМРЯ, СССР СЕ РАЗПАДНА-ИДИ ПРИ ТЯХ

ЕС НЕ Е ЕСЕСЕСЕР

НЕ НА ПАРТИЙНАТА ДОМИНАЦИЯ НАД БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ

СТЪРЧИШ НАД НАС КАТО ЧЛЕН ПЪРВИ

МАРШ В МУЗЕЯ

ИСКАМЕ МИР ( НА ПРАХТА ТИ)

“ДА” НА МИРА, “НЕ” НА ПРИМИРЕНИЕТО

КОГАТО Я ПРЕГАЗИ, БЪЛГАРИЯ БЕШЕ НЕУТРАЛНА-ВЕЧЕ НЕ Е

НИЕ СМЕ В НАТО И НАТО Е В НАС

НЕ СМЕ РУСОФОБИ, НО НЕ СМЕ И РОБИ

НИЕ СМЕ АНТИФАШИСТИ И АНТИФЕТИШИСТИ

НЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ФЕТИШ

БЪЛГАРИЯ Е КОРУМПИРАНА, ЗАЩОТО Е МИНИРАНА

ДОЙДЕ, ВИДЯ, ПОБЕДИ- СЕГА СИ ВЪРВИ

АКО СИ БРАТУШКА, НЕ НИ ЗАПЛАШВАЙ С ПУШКА

НЕ СИ ДЯДО ИВАН, А ЧИЧО СТАЛИН

34 мнения за “С преклонена главица не виждаме лъжата”

 1. Британската Федерация както Руската Империя,също се е борила за завлядяване на чужди територии,но нес тези места са райски и човешки,от гледана точна на условията на живеене.Руския ботуш носи подтисничество,по простата причина,че самия руски империализъм носи със себе и и асимилаторски режим,който от Беларус до Япония,където има десетки народи/вероятно/ трябва да говорят руски език и да бъдат в рускта държава в условията на телени заграждения и страх от войни и саморазправа.Така ще бъде и за в бъдеще-руските асимилатори,трябва да направят всички руско-езични в границата на днешна Русия.Демокрация в Русия е нещо самоубийсвено/по думите и на Медведев/,понеже в централен Сибир живеят монголоидни братушки,в источен Сибир некакви братушки,има братушки чеченци,абхазци,арменци,казахстанци….и ако всеки започне да избира на избори според своите демократични желания…не се знае какво ще стане..,В Русия и след 100 години ще има диктатура,а нашия късмет е,че не случихме на “братушки”.Ще събере ли българския народ самочувствие да каже….”Вървете си руснаци ! Ние сме рзлични,вие сте в Сибир,ние сме в Европа,вие сте завоеватели,ние сме демократичен народ…идете си ,руснаци !”

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=4114&Level=2
  На руските воини

  О, руси, о, братя славянски,

  защо сте вий тука? Защо сте

  дошли на полята балкански

  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени

  да срещнем со сълзи и с китки…

  Но идете вий настървени,

  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем

  и тоз път сърдечно, горещо.

  Но взорът ви свети зловещо…

  Как ръце сега да разгърнем?

  О, руси! Аз друг път ви славях

  за подвиг велик и чудесен,

  високо ви лґкът поставях

  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово

  развяхте за благо човешко –

  строшихте ни игото тежко,

  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:

  обича ви още народа);

  но любим и свойта свобода,

  стократно пµ любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием

  и с чужд, и със близък упорно

  и няма ний врат да превием

  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!

  О, как би желал, братя клети,

  свобода и вам и за нея

  кат нас да живейте и мрете!

  1916

 2. Не мога да присъствам на десети,
  но бих донесъл следните листи:

  ГЛЕДАЙ ГРУЗИЯ И СЕ ПЛАШИ,
  ГЛЕДАЙ ЕСТОНИЯ И СЕ РАВНЯВАЙ ПО НЕЯ !

  НЕ НИ СЕ ЧАКА ОЩЕ 20 ГОДИНИ
  (КОГАТО ЩЕ ВИ СЕ СВЪРШАТ РЕСУРСИТЕ)!

  ЕХ, ЗАЩО ТОЗИ ПАМЕТНИК
  НЕ БЕШЕ В ЕСТОНИЯ..

 3. Аз си харесах вече “Да демонтираме лъжата”, но се колебая между това и ” Вдигни очи – виж този автомат”… чудя се кое ли от двете? А може ли и двете ? 😀

 4. Към КОСТОВИСТ, което ми звучи като “хитлерист”, “сталинист”, “живковист”, син “комунист”,
  Мисля, че е глупаво да говорите за “Британска федерация” и Руска империя, при положение че “такива” просто няма. Реално съществуват Руска федерация и Обединено кралство… Недейте превръща желанието за демонтаж на паметника на съветската армия в някакъв вид анти-руска акция. Не знам колко “свят сте видяли”, но не всички места, където е стъпил “британкият ботуш” са “райски”. Примери има много, защото Британската империя е най-голямата в света, колкото и това да не ви се иска……. Лично за себе си, ПОДКРЕПЯМ премахването на паментника на съветската армия от центъра на София, но по-същият начин бих подкрепил премахването на всеки един паметник, символ на чужда армия, пък била тя и “британска”, която вие така упорно възхвалявате……… Що се отнася до “диктатурата”, хубаво е да има диктатура, но “диктатура на закона”, действаща над всички, независимо от поста и длъжността която “заемат”, на справедливият закон, а не диктатура на живков, костов или някоя партия………. И накрая, мисля, че правите “лоша услуга” на политическият лидер, чието име използвате за “подпис”….

 5. България първа измежду поробените от Сталин европейски страни започна въоръжена съпротива против комунистическия търор. Върхът на Горянското движение в България бе през 1951 г., а едва след две години – в 1953 г. избухна Въстанието на германските работници в Източен Берлин.
  Някои самозабравили се български политици, защитавайки Паметника на Окупатора, се гаврят с националното ни достоинство.
  Нека знаят, обаче, че няма вечно „с преклонена главица„ да виждаме и търпим лъжата!

 6. Към karandash .
  това как ти звучи Костовист е въпрос на собствено мислене и нагласа,най-вече на мръсно подсъзнание,собствени бесове,латентни психически наклонения…и ще спра до тука.Може би наистина малко е крайно моето определение за местата превзети от Обединеното Британско Кралство,едно от които е Индия и разтрелите там с оръдия в миналото,но пък имаме днес Австралия,Канада,САЩ ,Нова Зеландия….все места които са центъра на човешката цивилизация,където има кандидати за жителство от цял свят,със зелени карти-годишно в САЩ одобрените са 50 000,а кандидатите са сигурно 5 000 000 000.Израза райски го взаимствах от едно писмо на един български артист от Сидни,Австралия,където той беше писал преди няколко години до свои близки,и там имаше още един израз,…че човек може и без пари да живеее,/край на цитата/.Докато Руската Империя е агресивна държава която дори и в 21 векколонизира територии-справка Южна Осетия и Грузия.В Русия власта Духът на Сталин. Измисля се нова нация,както измислиха македонската нация в Скопие,така измислят една “свободолюбива” осетинска нация или народ,които са си вероятно чисти грузинци,поне така звучат имената изписани /дали по руски звчи името Цхинвали/,слагат начело на тази маргинална група хорица дулото на челото,поставят ги начело областта предназначена за приобщаване към Руската Империя….пускат едина огромна армия,която нахлува по китайски маниер /без да брои жертвите изагубите си/,прегазват всичко което срещнат .
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=142236&p=50
  И правят това което от град Сотши/например/
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B1%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F
  Иначе руския народ е най-изтрадал от комунизма.В своята последна книга Солженицин проплаква,че т.нар Октомвийска революция дава възможност на “пяната” на целия свят да дойде да безчинства върху руския народ,под формата на интернационална помощ на Революцията.Но ,за да се признае това официално,трябва политическа воля в Москва.До тогава,природните ресурси на Русия в Сибир ще бъдат партийна собственост,по човешки ресурс Русия ще е на 71 място в света,а по корупция някъде към 135,населението на Русия ще бъде държано в телени заграждение,по Кремълския прощад ще марширува огромна армия,болшевишката партия на Ленин е преименувана от Путин на партия Единна Русия-с което се продължава традицията за азиатските народи-един народ,един диктатор,една партия.Да,ама България не би трябвало да има нещо общо с тези традиции.България е далеч от Китай и Русия,и близо до Виена,Париж….поне културно и по ценностнна система…поне стремеж..ако мога така да се изразя

 7. В интерес на истината и аз все по- често чувам, че Иво Инджев е станал член на “АБВ”.

  Понятно е- той мизерува от години и явно е решил да стане депутат от БСП и то с помощта на Първанов. Така най- сетне ще се избави от мизерията.

 8. Моля за малка корекци.Написаното ..”това как ти звучи Костовист ..”…моля да се напише и чете така..”това как Ви звучи Костовист

 9. Инициативата за демонтирането на паметника на Съветската армия в центъра на София е част от борбата на гражданското общество срещу лъжата, която ни залива ежечасно и ежеминутно. Обръщам се към всички честни и добронамерени участници в коментарите с желанието да споделя тревогата си от два емблематични въпроса, като знам, че много подобни въпроси чакат своя отговор. На 2.Х.2010 г. в с. Долно Сахрене беше разбита печатница за фалшиви банкноти. На местопрестъплението има задържани. Получени бяха похвали и грамоти за акцията по разкриването на печатницата. И дотук. Обществото няма вече информация за това, къде са задържаните – т.е. каква мярка за неотклонение им е определена, на какъв етап се намира съдебното дирене – в следствието ли, в прокуратурата или съда.Няколко пъти се обръщах към медиите да информират по тези въпроси чрез кореспондентите си в гр. Стара Загора, района, където беше разкрита печатницата, но досега няма нищо направено. Другият въпрос е кога ще бъде внесен обвинителния акт срещу Алексей Петров – преди време изявленията се движеха между две седмици и до края на годината. Обръщам се и към г-н Иво Инджев ако можем всички заедно да получим информация по тези въпроси, които, смятам, са симптоматични и емблематични за ефективността на институциите.

 10. Върховно Г-н Инджев! Прибавям тази сентенция “лъжата е в нас и ние сме в нея”. към колекцията от няколко други, които съм чул от Вас и които няма да забравя! Това изречение с няколко думи синтезира, както сегашното ни състояние, така и причините за него.
  Българският колос Левски пръв е казал една от най-великите сентенции съворени от човечеството: “Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме!” Но не можем да обърнем времето докато не се преборим с лъжата и продължаваме само да си я връткаме от всичките и страни. И докато лъжата е в нас, нито можем да обърнем времето нито даже да сме в него! Затова сме единствени, които не сме нито във времето и като следствие на това не сме и в света! Мержелеем се, като призрачни сенки на някакво безвремие за потрес и почуда на всички останали, като призраци от паралелен свят! Докато не се откопчим и освободим от лъжата нито ще сме във времето, нито в света.
  И не съм съгласен с KARANDASH. Не е въпросът дали паметникът е на имперска армия или на нещо друго. Важното е дали паметникът е на лъжата или на истината!

 11. Няколко „физиополитически” идеи за лозунги:

  ЕРЕКЦИЯТА НА ЧЛЕН ПЪРВИ – В РЕЗЕРВАТА ЗА СЪПАРТИЙЦИ
  НЕ НА ПУБЛИЧНАТА МАСТУРБАЦИЯ С ПАРТИЙНИЯ ЧЛЕН
  НЕ НА МИМИКРИЯТА НА ЧЛЕН ПЪРВИ
  НЕ НА ИСТУКАНА НА ЧЛЕН ПЪРВИ
  НЕ НАМ ФАЛОС ТВОЕМУ
  НЕ НА ИЗНАСИЛВАНЕТО ОТ „ВЕЧНАТА ДРУЖБА”
  СПРЕТЕ ДА НИ УНИЖАВАТЕ С „УВАЖЕНИЕТО” СИ

 12. Към GB:

  Точно така, това е акцентът, който от години се опитвам да поставя: че този паметник е символ на нашата търпимост към лъжата, която ( търпимостта към лъжата) като манталитет е в основата на нашата вечна обърканост и лутане в търсене на причините да сме вечно излъгани.
  Ако можех, бих се обърнал към студентите от СУ:

  ПОГЛЕДНЕТЕ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ НА ВАШИЯ УНИВЕРСИТЕТ И ЩЕ РАЗГАДАЕТЕ ПРИЧИНАТА ЗАЩО СЕ ОСТАВЯМЕ ДА НИ МАМЯТ – ЗАЩОТО ДОРИ НЕ НИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ВЕЧЕ!

  Не е нужно да са антикомунисти, достатъчно е да са млади и да мразят да ги лъжат, за да разберат това.

 13. Към Пламка:

  Малко ми е, давай още глупости, харесва ми да имам тъпи противници, макар да не може да се получи спор, защото е казано : ” с куче в торба не влизай, с глупак не спори”.

  Тъй че,този лай е тъпичък, но някак симпатичен- всъщност е безпомощно скимтене на хора без капка въображение, които обаче трябва да си заслужат кокала.

  И нещо малко по-сериозно: в яростта си да опонират на истината, за което нямат други “аргументи”, тези другарки и дугари използват най-миризливото си оръжие: ” ти си адски гаден, толкова отвратителен, че чак си като нас”. Глупаво е, но е типично – прилагат ми го от поне 20 години!

 14. Малко е дълго за лозунг,но
  ЕДИНСТВЕНОТО ДОБРО НЕЩО ОТ РУСИЯ В
  БЪЛГАРИЯ Е ВОДКАТА!

 15. Към Петър Драгулев от Канада:

  При всички горчиви неща, които можем да кажем за себе си и за историята си, можем да посочим и друго- не случайно в писмото към руския посланик му посочваме, че тук неговите сънародници са били посрещнати мирно, както никъде другаде при настъплението им в края на войната, но това не е попречило нито на окупацията, нито на масовите убийства под нейното покровителство, а най-вече е довело до налагането на същия този комунизъм, който самата Русия (поне официално, с разпада на СССР и забраната на КПСС) отхвърли в началото на 90-те години. Нима трябва да “благодарим” за това чрез надписа на паметника и чрез покорно приемане на лъжата за истина?!

  Самата Русия, ако наистина желае да има добри отношения с България ( но и равноправни), трябва да преоцени надменното си отношение към нас, като към вечни длъжници и измекяри, които в съветско време е изхранвала, за да са послушни. Нещо повече, в това отношение именно СССР ни е длъжник, защото прави онова, за което ни предупреждава Апостола: заробва ни с претенцията , че ни освобождава.

  А врагове на България, като Първанов, си направиха от портрета на Апостола индулгенция за гузната съвест – обърнете внимание на телевизионните репортажи от кабинета му. Там ликът на Апостола вече е с размерите на фототапет на стената му. Но за предупреждението на Апостола на него “няма място”. За сметка на това Първанов се вживява в ролята на “апостол”, обикаляйки държавата на държавна сметка, за да си гради личната самозащита с претенцията, че тепърва ще ни разкаже абевето.

  Мястото да протестираме срещу това е тъкмо пред Паметника на Комунистическата Лъжа ( ПъКъЛъ).

  А горянското движение е факт, който тепърва предстои да бъде осъзнаван като повод да си кажем, че българите съвсем не са били такова покорно стадо, както ни се внушава от управата на комунистическата касапница. И няма да бъдат.

 16. Снощи, в една и съща емисия “По света и у нас” по БНТ беше показана ситуацията на московските летища(без информация,без топли напитки и храна, без тоалетни, но пък с ОМОН – да усмирява недоволните, накратко: “глад и бой”) и на европейските в подобна ситуация(ясни и точни правила за компенсации и обезщетения, осигурени нощувки, храна, удобства…).
  Не мразя руснаците, съчуствам им и ги съжалявам. Мисля, че все повече от тях започват да се осъзнават. Нека им помогнем да се преборят с тежкото си минало, като премахнем символите, угнетяващи и тях! Да демонтираме паметника на Лъжата!

 17. Към тези който се смятат за русофили и обичат Русия!

  По официални данни, 40(четиредесет)% от населението на град Москва изповядва ислям.

  Лично аз имам много приятели руснаци които живеят в Русия и другаде. Обичам ги! Аз съм русофил. Русия е враг на България. Моите руски приятели не корят, че не обичам Русия. Русия и руският народ са две различни неща. Съгласен съм с Ленин само в едно – Русия е тюрмата на народите!

 18. Към нов:

  Поляците оспорват руското авторство на водката.
  А като се знае, че корените на руската държавност са посадени с огън и меч от варягите, т.е. викингите, нищо чудно шведската водка да е с предимство…

 19. Да, този паметник символизира доста неща, едно от които е лъжата. Но, по-малка ли лъжа символизира паметникът на Царя”освободител” срещу Народното събрание? Той е откровена гавра с пророчеството и страшното предупреждение на Левски. С комунизъм или без него, Русия не променя политиката си спрямо нас. И с половинчата борба срещу този факт, на практика й се помага. Най-вече от участниците в този блог това трябва да се разбира, а не от многото безметежно живяли при “социализъма”, от платените партийни, профсъюзни и оф работници, та до последния старшина-домакин в безбройните военни поделения. Защото, в крайна сметка става въпрос за цивилизационен избор пред нацията. И за да не бъде тази инициатива в стил болшевишко събаряне на църкви, или за да не облагодетелства тя нечии други апетити, то трябва предварително да се излезе с предложение какво да стане с пространството там, разбира се, съобразено със съответния устройствен план.

 20. Още през 1883 г.органът на Либералната партия в.”Съзнание” открито признава правото ан Русия,да ръководи българската външна и военна политика.
  Но и в тази претенция е условно формулирана,а Петко Кравеловв и дори Драган Цанков с негови грехове,и с ред условности,не са свеждали с лека ръка,българския държавен суверенитет до васалитет на зараждащия се държавен
  национализм като съзнание и самочувствие.
  Приливите и отливите са доизграждали,в т.ч. и поради вината на БКП и др. еднодневки,
  своеобразен политико-психологически комплекс за българска държавна малоценност и в частност за малоценност пред оснвобдителката Русия.
  Главното е,че дори в Петербург,е имало и просветени имперски чиновници,които не са били особено щастливи от дупедавци като нас.
  Това и по достоен начин би разбрал един Д.Медведев,от една
  и эакъсняла и постоянно опорочавана от прости,самонадеяни и глупави управленци,узурпирали “право” да са “единствените” и несменяеми достойни съвременни партньори на Русия,чрез водката и сельодката.
  Въпросът е принципен.Не става дума,кого си избрал за господар,а за това,че декларираш нуждата си от господар!
  Точно Г.Вашингтон казва,че “Нация която отдава чувствата си на любов и омраза към друга нация,се превръща в нещо като роб на своята омраза или на своята любов!”
  Тези думи ще разберат и в Москва и във Вашингтон!

 21. Аз все повече разбирам демонтирането на ПСА като един същински хуманен акт. В началото, когато започна тази инициатива виждах в нея много повече опозиция на леденото мълчание за жертвите на комунистическия терор. Т.е. тя тръгна за мен лично заредена със силна енергия да се противопоставя, да направя нещо подобно на вик. Днес я виждам като изключително мирна и пак да кажа хуманна инициатива. Не че това противоречи на предишното, но все пак днес моя поглед е много повече върху последствията не от това какво е било досега и какво символизира ПСА, а най-вече какви ще бъдат последиците ако той остане. След 10 или 20 години, няма да има оправдание защо сме мълчали, защо не сме направили, което зависи от нас. След 20 години много е възможно да бъдем следващото поколение виновни. А аз не искам това. Ако не спираме да правим това, което зависи от нас, със сигурност ще имаме успех. Затова ще се видим на 9 януари, което е поредната стъпка от именно тези неща, които държим в ръцете си и можем да променяме.

 22. Do Karandash

  iskam da kaja na tozi gospodin, pardon drugar, slednoto.

  Na Ivan Kostov moje samo da mu blagodarite che pensiata ne vi e 6 dolara dnes. Edinstvenata goliama vina na Ivan Kostov e che ne prokara zakonat za lustraciata. I togava sas sigurnost dnes BG shteshe da e druga.

 23. Един от моите фаворити за плакат е:
  “Когато цървулите дойдат на власт, те се превръщат в ботуши”, от песента на Славимир Генчев

 24. Поляците и всички “бивши” напоследък оспорват какво ли не, нека да е само руско – това е модерно днес в тези държави…А водката е изобретение на Менделеев – така, между другото.

 25. Проблема със замръзналият граждански мотор , на България ми прилича на стар съветски беларус, който може да заработи само със подгряване и със допалнителното бензиново пусково двигателче (такова спомагателно двигателче е предстоящият гражданският протест на 9 януари 2011г).Ясно е, че пуска на основният Български граждански мотор не може да заработи без подгряващото участие на всички Български медии, за това моля, Българските медии да испълнят дългът си, към България и към родолюбивите Български граждани, които на 9 януари 2011година ще се опитат (пред паметника на съветската окупационна армия в столицата на България) да активират основният граждански мотор- на Българската чест, достойнство и справедливост в България.

 26. Не знам за какво спорим (с комунистите) и се борим. Този паметник няма Разрешение за строеж по смисъла на ЗУТ и може още утре да се събори от общината, както това става с вилите край язовирите и надстроените къщи в Несебър. Построен е по нареждане на генсека на БКП Бълко Червенков.

 27. НЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ФЕТИШ!

  Тази перверзия (не паметник) трябва да изчезне!!!

 28. Така – между другото, водка се е пило много преди Менделеев. Той само е установил, че е най-пивка при 38.5 градуса (ако не ме лъже паметта).

 29. Към GB,
  … Пред мен изобщо не “стои” въпросът, дали “паметникът е на имперска армия…..”. Пред мен стои проблемът, че в ЦЕНТЪРА на града, столица на моята Родина, се извисява паметник в огромен мащаб, символ на чужда армия… Питам, къде е Паметникът на моята армия ????

 30. Подкрепям идеята на г-н Стоян Дончев да прибавим и паметника на Цар Освободител към този на съветската армия като паметници на лъжата. Даже се учудвам,че никой по-надолу не “зацепва” по въпроса.Брей,цък,цък,цък , толкова ли е свещен тоя паметник! И какво е направил за България този цар? Нищо положително-просто е сменил султана,довлякъл е морала и нравите на собственото си общество и е започнал насилствено да ни ги налага. А руските крепостни селяни са били освободени така…както ние бяхме освободени от комунизма преди двайсет години. Нещо като игра на думи.Или със думи.
  Един Руски паметник е достатъчен като израз на нашата почит и уважение към хилядите руснаци,загинали в руско-турската война,много от кото с убеждението че спасяват или освобождават едноверци,славяни дори. Той отдавна съществува,всички знаят къде.
  А на Цар Освободител предлагам да му скроим един възродителен процес,да го преименуваме.Защото е красив. Поне според мен-не че разбирам от изкуство,но ми харесва. Смятам,че изключително би му прилягало да се казва например “паметникът на ген. Иван Колев”. Какво ще кажете,а? И без друго е конник, освен това е горе-долу правилно ориентиран /геогравски/. Направо – много в едно.
  Колкото до другия паметник на лъжата – силно се надявам набиращия мощност възмутителен процес скоро да се превърне в разрушителен.

 31. Вижте как руснаците демонстрират силата на руския ботуш 🙂
  Ммм.. вкусно!

 32. категорично против демонтажа на паметника на съветската армия. точно толкова против, колкото и взривяването на мавзолея. и точно толкова против, колкото и срещу някогашната идея за срутването на царския дворец.

  това е нашето минало и то трябва да стои там. такова каквото е.

 33. Минало-друг път!!
  Намираме се по средата на най-мръсната война в историята и този паметник е прост военен атрибут за сплашване !Така че оди у форума на Позитано-РАЗБРА ЛИ БРУНО !!!!

 34. фашизма отдавна си отиде!!!!!!! живеете в друг век!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.