Моше Първанов

Бившият президент на Израел Моше Кацав бе признат в четвъртък за виновен по обвинения в изнасилване, предадоха световните агенции.
Районен съд в Тел Авив осъди 65-годишния Кацав по обвинения в двукратно изнасилване на своя подчинена по времето, когато е бил министър на туризма през 1990-те години.
Бившият президент може да получи минимум 4 и максимум 16 години затвор за всеки акт на изнасилване. Предстои присъдата срещу него да бъде произнесена на по-късен етап.
Моше Кацав пребледня и прошепна: “не, не” при прочитането на съдебното решение.
На 16 март миналата година срещу Кацав бяха повдигнати обвинения в изнасилване, сексуален тормоз и непристойни действия срещу три негови подчинени, докато е бил министър на туризма през 1990-те години и след избирането му за президент през 2000 г. ( Медиапул)


Тази новина предизвиква аналогии, но няма да повтарям написаното от други- само ще припомня, че в. “Уикенд” в два поредни броя през август 2008 г. публикува с подробности твърдения за похождения на президента Първанов. На върха от списъка с млади жени ( предимно журналистки), които той бил “уважил”, беше поставена попевицата Мариана Попова.

Използвам думата “уважил” не само от деликатност, а поради обстоятелството, че изтеклата информация всъщност се дължи на самохвалството на въпросните жени, споделяли тук и там, докато се разчу. И понеже са се похвалили е малко вероятно да претендират за изнасилване, по-скоро са били поласкани от височайшето внимание. И все пак…

Мандатът на Първанов е към края си и ще си позволя прогнозата, че от тази трънка ще изскочи някоя издънка. В книгата си “Президент на РъБъ” изрично подчертавам, че се отказвам да проследявам точна тази “слабост” на злоупотребяващия с власт държавен глава защото не желая да ми се вменяват “булевардни” наклонности и стремеж за очерняне на всяка цена и с всички средства. Споменах обаче злоупотребата с власт с това, че Мариана Попова е била заплашвана от агенти на ДАНС по заръка на Първанов и че е принуждавана да раздава интервюта, в които да отрича написаното в “Уикенд”. Което тя и направи под индиго – в безчет български издания се появиха тогава практически еднакви нейни интервюта. Няма нормална редакция, която би искала да публикува същото интервю, както конкуренцията, ако в него не се съдържа поне малък нюанс на различие от другите. Но нечия дълга ръка явно успешно беше организирала жертвоготовния ентусиазъм на дузина медии, които се надпреварваха да съветват Мариана “ кажи, че президентът е невинен”. И получаваха зададения отговор. С което, поне за пред мислещата публика, “издадоха четата”.

По някаква ирония обаче тъкмо това мое бегло споменаване на Мариана и рекетирането й се превърна в косвено, но доста убедително потвърдена новина от книгата ми. Само три дни след като “Президент на РъБъ” беше публикувана, Мариана практически потвърди написаното от мен по “Нова телевизия” , като отказа коментар в ситуация, в която би трябвало да ме “унищожи” ако поне малко бях “сгафил”. Защото минути преди нея бях в същото студио и застанах зад думите си по отношение на поръчания от толкова високо шантаж спрямо нея. Тя мина в коридора покрай мен мълчаливо, седна на моето място пред камерите и след като получи възможност да ме опровергае в ефир заяви: “не желая да коментирам”.

Впрочем и при втора поредна изява на Мариана по темата, пак пред същата телевизия, в писмен вид се заявява, че “не е била принуждавана” от агенти на ДАНС…Интересно – защо ли не отрича самият факт, а праща “опровержение” в стила на Първанов, който “не е убил архар” : или “ е бил край Симитли, но не ловувал”: или пък не отрича ясно да е получавал мезонет, а праща любопитните ( ако има такива смелчаци) да се ровят в интернет за отговор на въпроса, дали е приел подкуп от оръжеен търговец?

В книгата си пиша също, че емисари на Първанов, свързани с ядрено му енергийно лоби, са се опитали да купят мълчанието на “Уикенд” за около 100 000 лева на месец – само и само да не пише повече такива неща! Но ударили на отказ. По-късно успяха.

Днес, след като все пак беше продаден, в този най-тиражен български вестник отново не може да се прочете “една крива дума” за др. президент. Но скромната ми прогноза е, че когато хватката му отслабне още повече, защото това вече се усеща, сред най-вероятните първи разкрития на проговорили за неговите тайни деяния, ще бъдат тъкмо личните му приключения по женска линия. Просто защото такава е логиката на “живота” – властникът гребе с пълни шепи каквото докопа, но лакомията обикновено се заплаща. Има неписано правило за “човешкия фактор” – него никой не може да го предвиди, дори и закърменият с постулатите на плановото стопанство др. Първанов. Не изключвам дори някоя от “уважените” и да пропише.

Като казах, че хватката на президента в медиите отслабва, имам предвид конкретни симптоми на разширяваща се медийна територия, на която покълва критика срещу него. Ще спестя примерите, част от които са свързани с моята персона, за да не звучи твърде персонално.

Уточнявам, за да не бъда разбран погрешно: няма такова нещо като “всеобща амнистия” на критичното слово спрямо властта. Избирателна е проявата на тази гласност. И тъй като Първанов вече не е толкова на мода като лакмус за готовността на една медия да навлиза в забранените й територии, напоследък съм си избрал нова “провокация”. При възможност споменавам за идеята за демонтирането на паметника на съветската армия. Постигнах някои изненадващи пробиви в това отношение, но не и в споменатия “ Уикенд”. Не съм се обаждал в редакцията, те ми се обадиха да кажа нещо за новия им брой. Казах им. Сторило им се е “опасно” – отпаднал съм от рубриката с интервютата. Споменавам го за илюстрация, за да не си помисли някой, че скачените съдове Първанов, Съветската армия и т.н. нещо са разкачили…

Обаче ще ги закачим на 9 януари 2011 г. от 11 часа, когато ще преместим годишнината от януарските събития 1997 г. от Народното събрание пред паметника на съветската армия, най-предизвикателно стърчащият символ на одъртялата, но все така жилава голяма комунистическа лъжа за свободата (ни) като производна на болшевизма. Елате!

15 мнения за “Моше Първанов”

 1. (п)резидента издиша от където и да го погледнеш. Креватните му истории са последното, на което трябва да обръщаме внимание (ако разбира се не става дума за изнасилване, в което се съмнявам), има толкова по-важни неща.

 2. Към Пешо:

  И аз това казвам, но случаят с ДАНС съвсем е достатъчно “важен” – това е тежка злоупотреба с власт и точно по тази причина съм го споменал в книгата си. Дори не взимам отгношение по въпроса за това каква е истината за прелюбодеянията му ( а не е да не знам, както знам още много други неща, които съм преценил да не намесвам на този етап).

 3. След М.Радева,когато вицета започват да избледняват,докато се излъскат подобаващо др.братства
  по честолюбие,опасност и шумни успехи,все още неотровени от по-явно съперничество,минаването на Рубикона и стъпването на другия бряг,са по-малко вероятни издънки с “клиторно” прелъстяване,
  тъй като сладострастието е власт,
  а меденият месец – този – с България,в замяна на “тампона” АБВ като между добри достове.

 4. Glavniat prokuror na izrael ne e drugaria Velchev. i nikoga niama da bade… Taka che da ne se nadiavame na chudesa.

 5. Там ще сме,споко.Ще ви гледаме сеира от 20 човека.Боклуци фашистки

 6. Към БКМС
  stef4o11@abv.bg:

  На 9-ти ноември , когато отбелязахме падането на Берлинската стена ( издигната от едни боклуци с претенцията, че била антифашистка, но изпратена на боклука на историята с аплодисменти в цял свят), бяхме повече от 200 души.

  А на 9 януари 2011 г. ще сме повече – ако това има някакво значение за поклониците на комунистическия фетиш, за които избиването на милиони хора от комунистическите режими по света нямат значение като “бройка”.

 7. stef4o11,
  странно, но словосъчетанието “боклуци фашистки” буди в мен асоциации с абревиатурките БКП, БКМС и т.н. Смешни сте!

 8. Много се радвам, че на 4 януари си идвам в България и ще мога да се включа в събитието. Весело посрещане на Новата година на всички съмишленици — нямам търпение да се видим на 9 януари!

 9. До Пешо. Няма по-важно нещо от това Моше(ника)Първанов да го няма.Ще бъде голям празник.

 10. Към БКМС
  Не наричай хората фашисти, защото фашизма е производно на комунизма /болшевизма/, както и нацизма, които явно са “опорите” на твоето мислене. На 9-и януари ще дойдат хора, които не ги е страх и искат веднъж завинаги да скъсат с робуването на комунистическите лъжи.И още нещо ще ти кажа – за такива като теб и партията ти не 20, а 2-а души да протестират, са достатъчни, за да ви накарат да изпитвате животински страх за рахатлъка си, осигурен от онези, които изпраха парите на червената мафия.
  А сега към всички честни хора, които милеят за свободата: Нека на 31 декември 2010 г., когато все още титулуващият се като президент на РБ сътрудник на Държавна сигурност Георги Първанов започне да чете лицемерното си обръщение към нацията, на която престана да бъде представител с бруталната си противоконституционна намеса в политическия живот,в знак на протест да изгасим телевизорите докато трае обръщението му.

 11. Срещу 1000 лв. Гоце е велик във форумите

  Червени депутати плащат по 1000 лв. на онлайн плювачи във форумите, за да изкарат Гоце велик.
  Обвиняват депутатът Кирил Добрев, че се е наел със задачата да намери млади хора, които денонощно да следят новините в интернет свързани със сегашното правителство и срещу 1000 лв. да използват възможно най-циничен и безпардонен език срещу Бойко Борисов и хората му, твърдят източници от „Позитано“, цитирани от Etrud.tk.
  Президентът Първанов не си поплюва, добавят още от електронното издание. На прицел са взети и депутатие от „Атака“. Точно преди Коледа тече мащабна акция на Гоце, а неговите емисари, които ежедневно обикалят по-малките градове и села, пропагандират с пълна сила „червените“ си схващания. Целта им обаче е друга. Не толкова да се опитат да подменят народния вот, а да свалят правителството преждевременно. Ето защо АБВ-то на Георги Първанов бе създадено. Макар че Гоце отрича целта на

  http://www.razkritia.com/76742/%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-1000-%D0%BB%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%86%D0%B5-%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5/

 12. Г-н Инджев за тези поклонници на комунистическия фетиш са важни думите на другаря им Сталин:Ако е загинал един човек е трагедия а ако са загинали милиони това е вече статистика.Та милионите жертви от комунистическите палачи за тях си е една статистика в червените им херматически глави.

 13. Б К М С – Боже, Колко Много си Сбъркан!
  Както те усещам, за едната червена идея и на “шпагина” съветски си готов да седнеш.
  Весело посрещане на Новата 2011-та, ПРИЯТЕЛИ! До виждане на 09.01.11!

 14. БКМС да чете Варлам Шаламов.
  Весела Нова Година на г-н Инджев и на вас (съ)блогари!

 15. БКМС – “Баш Кьорави Младежи от Село” ли означава?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.