// Кения на Балканите

В БЕСЕДКАТА

Кения на Балканите

България не е Бразилия, но не само по географски, етнически, езиков и икономически признак. По още нещо се различаваме, както се видя от радостта ни Бразилия да има президент с български роднини. По този показател всъщност България се нарежда до Кения. Там също настъпи голяма радост, когато в една голяма държава президент стана човек с местни корени – защото бащата на американския президент Барак Обама е родом от въпросната африканска държава досущ както и предците на Дилма Русеф произхождат от една балканск държавица.

Хубаво е, че българският премиер Бойко Борисов се озова на церемонията по встъпване в длъжност на избраната за президент на огромната Бразилия Дилма Русеф. Дали обаче е непременно толкова добре, че там нямаше нито един друг европейски ръководител? Вярно, да се откроиш в Бразилия, сигурно е чест, но чак пък толкова да сме горди, че никой друг не е отишъл, а ние по роднински сме представили Европа…

Да поясня защо България не е Бразилия ( ако някой изобщо се съмнява в това и си мисли, че сме посестримили вече чрез Дилма) и по друг начин: Бразилия не е единствената държава, в която на власт идва личност с плитки местни и дълбоки чужди корени. Но ето че Бразилия пристига като много специален гост домакинът на държавата, откъдето е родът на г-жа Русев. А у нас нищо подобно не се случи, когато на премиерския престол се възкачиха подобни на Дилма Русеф ( подобни в нейното различие от кореняците) управници.

Да си спомняте германски канцлер да ни е посещавал по случай ( доста сензационното при това) превземане на управленския връх в България от продължителя на рода на Кобургите през 2001 г.?

Ами как така украинският президент или поне премиерът им не почетоха възшествието във властта на родения в Украйна Сергей Станишев?

Дори и комшията не напусна чаршията да нагледа тукашния вилает по повод двукратното мандатоносене от страна на Ахмед Доган ( веднъж с неговия мандат управлява кабинетът “Беров” и втори път – кабинетът “Станишев”).

Ние обаче сме първа писта при първа възможност. Което поставя малко особен акцент върху възклицанието на Дилма Русеф, че между нашите страни започва “нова ера. За Бразилия може и да е нова, но у нас тази ера не е свършвала. Ние си живеем в ерата на аплодисментите от чужбина като наш приоритет – ако ги има, сме щастливи. Иначе като цяло се определяме за нещастен народ.

Малко нещо сме като Кения на Балканите, демек.

Discussion

21 коментара for “Кения на Балканите”

 1. Латинска Америка с една ОАД и доктрина “Монроу” на САЩ,(която е всъщност от времето на лорд Канинг още от 1825 г.)- т.е.
  десетина години след Виенския конгрес /1815 г./,предполага нетрадиционен начин на мислене и нетрадиционнен подход на спонтанните рефлекси на българския патриотизъм,затъмнил
  и подменил,дори рационализма на Стамболов с афектирани и
  зрелищни действия,залостили с милиони кости останките на наши съотечственици.
  Не само Гешовци и Даневци,не само Фердинанд,но и цялата политически и интелектуално неузряла българска
  общественост носи историческата
  отговорнст за един патриотизъм,
  при който инстинктът може или да гради или да руши!
  Тепърва ще чуем и как ехото заглъхва!
  Трудно е за един млад народ,в т.ч. и барабар /с моя “грях”,да надценя инстинкта на Първия консул./б.м./и поне чрез един блог,да не открие творческата работна мярка,като се повярва само на послушни външни министри с натъкмени биографии.
  Народите могат да се нуждаят от свтци,но държава не се упраявлява от светци!
  В един глобален свят бушуващ континент вече столетия с “с димящи вулкани”,еволюционни,
  революционн и др.социални процеси,
  около аграрни реформи,и някои
  хр.демократически напъни,
  радикализъм и вредно селско
  и градско левичарство,ТОЧНО Н.Пр. г-жа Русеф е наясно толкова с ролята на католицизма и тази но военните,колкото не са български управленски елити,решили че с името на президента на ЕС,няма как да не смаем аристократично възпитани и устроени школи с ерудиция,но и подплатени със законната мощ на своите природни богатства и степента на своето развитие до 7-тте най,най и останалите 22,които бяха обект на специалното внимание на американския управляващ елит по време на неотдавнашната му и обнадеждаваща о б и к о л к а в Азия.

  Posted by Кардинал Ришельо | декември 31, 2010, 17:29
 2. Чудесно попадение с това Кения на Балканите нищо, че минавахме за някакви прусаци балкански.Но не всичко е загубено.Господ все още е българин и вече му знаем двете имена.Била е права баба Ванга 96 година за двете “Б“ на финала.Само не е познала, не било България Бразилия, а Бойко Борисов.Хе хе, да сме живи и здрави през Новата година и да се радваме и на малкото голове, които Любимец 13 ще вкара.

  Posted by ДСБар | декември 31, 2010, 17:34
 3. Сравнението с Кения не е много точно. Кения е член на Британската общност, и ако случайно имате кенийска шофьорска книжка то тя важи в целия Европейски съюз. Докато българските шофьорски книжки все още не ги признават. Или имаше някакво условие, че можеш да шофираш само три месеца.

  Posted by майкдойч | декември 31, 2010, 19:00
 4. Господин Индже(в), това което си написал в твоя поредно интересен политически коментар ме убеждава, че съветската-руска република в България не се приема насериозно от почти всички държави в света.Това е достатъчно основание, за всички Български граждани да се замислят, до кога ще търпим чуждата антибългарска република-олигархия в собствената си Българска държава.

  Posted by Румен Великов | декември 31, 2010, 19:12
 5. Да е мирна,сита,плодотворна!Честита да е за злочестата ни татковина, 2011 година!Бъдете здрав и силен!

  Posted by janet | декември 31, 2010, 19:55
 6. Паралелът с Кения на Балканите е твърде ласкав комплимент, защото Кения стои твърде достойно на картата на Африка. А и Бразилия не е САЩ, въпреки, че е в Америка. Дали истината не е е , че се блъскаме за място някъде между Сомалия и Руанда или Бурунди, но за какво? Може би да изместим мястотото на Сърбия като фаворит в сърцето на Русия на Балканите! Нали никой не се съмнява, че не ни е изпратил Барозу там. ЕС си има Ромпой, цяла “баронеса” Ащън, ерго… Кой ли днес прави някаква връзка и се пита дали Русев баща е бил във връзка с Коминтрна? Колкото се питаме и си отговаряме дали фамилията на Симеон наистина е Кобургска или е само такава по име. Защо ли секретар на дядо му, баш кобургът Фердинанд, почти 20 години е бил граф дьо Бурболон, а майка му, френската принцеса Клементина, от която Бисмарк е изпитвал респект, почти до смъртта си е била неотстъпно до него? Но ние не обичаме да си задаваме въпроси, те искат отговори! По-лесно е: Българи – юнаци!

  Posted by Стоян Дончев | декември 31, 2010, 20:09
 7. каква Кения, каква Бразилия?разликата между Дилма Русев и Б.Борисов е толкова голяма, колкото Бразилия и България

  Posted by stalinko | януари 1, 2011, 01:57
 8. Рзбирам Ви,Великов,но точно от мястото,което загатвате личният пример е показателен!ЧНГ 2011 !
  София,01/01/2011-01.01.11ч.

  Posted by Кардинал Ришельо | януари 1, 2011, 02:15
 9. Честита Нова Година!Бъдете жив и здрав!

  Posted by petyaf | януари 1, 2011, 04:04
 10. Chestita nova godina !
  Tova e godinata v koiato pyrvanov veche niama da e prezident!
  Chestito!

  Posted by edi | януари 1, 2011, 10:16
 11. Добре дошла на 2011-та! Да е благодатна за неотклоняващите се. Да е спорна за съмняващите се. Да е нова за търсещите. Нека донесе радост за тези, на които желанията им ще се изпълнят и надежда за тези, които ще се разочароват. Да е честита на всички тях, на всички нас!
  ———————
  А на родните кенийци пожелавам да не забравят, че орисница на бразилската пепеляшка е коминтернът а цената – изоставена съпруга и бременна майка.

  Posted by Борис Танушев | януари 1, 2011, 10:33
 12. Дали изпращането/посрещането на ББ не е възложено от Коминтерна и КГБ чрез бившата/настоящата ДС??

  Честита да е новата 2011 г.!
  Наздраве!!

  Posted by Борис Петров | януари 1, 2011, 12:28
 13. ЧНГ на всички мои сънародници от България и света, пожелавам Ви здраве и късмет и се надявам през новата 2011 да се съединим, съгласно завета на великият Български хан Кубрат.

  Posted by Румен Великов | януари 1, 2011, 13:31
 14. Чудесен текст- точно като за празнично време! Махленско-комшийското патриотарство и безвкусно лигавене на нашенските медии за Дилма Русев вече досажда.

  Posted by Стамбо | януари 1, 2011, 18:37
 15. На Иво и на всички съфорумци- здрава, честита, весела и щастлива Нова година! Здрава-преди всичко, но се знае, че 95% от пътниците на “Титаник” са били напълно здрави хора- затова – и КЪСМЕТ!

  Posted by Стамбо | януари 1, 2011, 18:40
 16. Стояне, много си точен! Между Чад и Сомалия сме по африканските аналози, хайде и Малави да не забравяме! А за Дилма Русев нямам илюзии. Терористична издънка, колкото й да е еволюирала идеологически, умерена левичарска популистка си е лелката. Определено е по-дясна от Чавес, поне разбира, че някои закони на икономиката не може да излъжеш, а на лозунгите “Да прогоним бедността от Бразилия!” едва ли си вярва самата.

  Posted by Стамбо | януари 1, 2011, 18:48
 17. М..да!

  Типично по български трябва да оплюем всяка инициатива в посока сплотяване и приобщаване на българите от цял свят.

  Да Иво,уникални сме!

  Posted by Confucius | януари 2, 2011, 07:49
 18. Честита Нова Година!
  Туй с Дилма Русеф не ви ли се струва леко тъпо? Аз си мисля че ще свърши като франкофонията на Жельо.

  Posted by Борислав Бенев | януари 2, 2011, 13:30
 19. Хареса ми писанието ! На всички : Честита 2011. год. и да бъде Истина и Светлина !

  Posted by Oktim | януари 2, 2011, 19:38
 20. Понеже от Външно вече заговориха за установяване на нови връзки, спогодби и договорености с Бразилия, имам конкретно предложение с грандиозен икономически ефект: те ще ни пращат топъл въздух през зимата (там сега е горещо лято) и обратно, ние студен за да ги разхлаждаме докато си пият кафето по плажовете там. После реверс на потока за летния сезон (топло натам а студено насам), т.е. пълна симбиоза и си решаваме проблемите с топлото кардинално. Единствено трябва да решим проблема с въздушните потоци и тяхното движение но в това правителство има хора с капацитет и размах, ще се справят, даже съм сигурен. Само някой от тях да прочете какво съм написал тука и след има-няма година ще режем лента на първата въздухопроводна магистрала в света, нема начин. Ето как се прави история…
  А дотогава здрави и щастливи през новата 2011!

  Posted by Alex | януари 2, 2011, 21:46
 21. Много точно и понеже напоследък прекалено се набляга на произхода на Дилма какво ще стане когато палачинката се обърне? Все пак победата й е нещо от сорта на 55 към 45 %. На фона на силния социален контраст в Бразилия българин да се наричаш едва ли веч е безопасно. За Дилма – ок, за произхода й – по-добре не споменавай.

  Posted by Zorn | януари 4, 2011, 12:15

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив