Кения на Балканите

България не е Бразилия, но не само по географски, етнически, езиков и икономически признак. По още нещо се различаваме, както се видя от радостта ни Бразилия да има президент с български роднини. По този показател всъщност България се нарежда до Кения. Там също настъпи голяма радост, когато в една голяма държава президент стана човек с местни корени – защото бащата на американския президент Барак Обама е родом от въпросната африканска държава досущ както и предците на Дилма Русеф произхождат от една балканск държавица.

Хубаво е, че българският премиер Бойко Борисов се озова на церемонията по встъпване в длъжност на избраната за президент на огромната Бразилия Дилма Русеф. Дали обаче е непременно толкова добре, че там нямаше нито един друг европейски ръководител? Вярно, да се откроиш в Бразилия, сигурно е чест, но чак пък толкова да сме горди, че никой друг не е отишъл, а ние по роднински сме представили Европа…

Да поясня защо България не е Бразилия ( ако някой изобщо се съмнява в това и си мисли, че сме посестримили вече чрез Дилма) и по друг начин: Бразилия не е единствената държава, в която на власт идва личност с плитки местни и дълбоки чужди корени. Но ето че Бразилия пристига като много специален гост домакинът на държавата, откъдето е родът на г-жа Русев. А у нас нищо подобно не се случи, когато на премиерския престол се възкачиха подобни на Дилма Русеф ( подобни в нейното различие от кореняците) управници.

Да си спомняте германски канцлер да ни е посещавал по случай ( доста сензационното при това) превземане на управленския връх в България от продължителя на рода на Кобургите през 2001 г.?

Ами как така украинският президент или поне премиерът им не почетоха възшествието във властта на родения в Украйна Сергей Станишев?

Дори и комшията не напусна чаршията да нагледа тукашния вилает по повод двукратното мандатоносене от страна на Ахмед Доган ( веднъж с неговия мандат управлява кабинетът “Беров” и втори път – кабинетът “Станишев”).

Ние обаче сме първа писта при първа възможност. Което поставя малко особен акцент върху възклицанието на Дилма Русеф, че между нашите страни започва “нова ера. За Бразилия може и да е нова, но у нас тази ера не е свършвала. Ние си живеем в ерата на аплодисментите от чужбина като наш приоритет – ако ги има, сме щастливи. Иначе като цяло се определяме за нещастен народ.

Малко нещо сме като Кения на Балканите, демек.

21 мнения за “Кения на Балканите”

 1. Латинска Америка с една ОАД и доктрина “Монроу” на САЩ,(която е всъщност от времето на лорд Канинг още от 1825 г.)- т.е.
  десетина години след Виенския конгрес /1815 г./,предполага нетрадиционен начин на мислене и нетрадиционнен подход на спонтанните рефлекси на българския патриотизъм,затъмнил
  и подменил,дори рационализма на Стамболов с афектирани и
  зрелищни действия,залостили с милиони кости останките на наши съотечственици.
  Не само Гешовци и Даневци,не само Фердинанд,но и цялата политически и интелектуално неузряла българска
  общественост носи историческата
  отговорнст за един патриотизъм,
  при който инстинктът може или да гради или да руши!
  Тепърва ще чуем и как ехото заглъхва!
  Трудно е за един млад народ,в т.ч. и барабар /с моя “грях”,да надценя инстинкта на Първия консул./б.м./и поне чрез един блог,да не открие творческата работна мярка,като се повярва само на послушни външни министри с натъкмени биографии.
  Народите могат да се нуждаят от свтци,но държава не се упраявлява от светци!
  В един глобален свят бушуващ континент вече столетия с “с димящи вулкани”,еволюционни,
  революционн и др.социални процеси,
  около аграрни реформи,и някои
  хр.демократически напъни,
  радикализъм и вредно селско
  и градско левичарство,ТОЧНО Н.Пр. г-жа Русеф е наясно толкова с ролята на католицизма и тази но военните,колкото не са български управленски елити,решили че с името на президента на ЕС,няма как да не смаем аристократично възпитани и устроени школи с ерудиция,но и подплатени със законната мощ на своите природни богатства и степента на своето развитие до 7-тте най,най и останалите 22,които бяха обект на специалното внимание на американския управляващ елит по време на неотдавнашната му и обнадеждаваща о б и к о л к а в Азия.

 2. Чудесно попадение с това Кения на Балканите нищо, че минавахме за някакви прусаци балкански.Но не всичко е загубено.Господ все още е българин и вече му знаем двете имена.Била е права баба Ванга 96 година за двете “Б“ на финала.Само не е познала, не било България Бразилия, а Бойко Борисов.Хе хе, да сме живи и здрави през Новата година и да се радваме и на малкото голове, които Любимец 13 ще вкара.

 3. Сравнението с Кения не е много точно. Кения е член на Британската общност, и ако случайно имате кенийска шофьорска книжка то тя важи в целия Европейски съюз. Докато българските шофьорски книжки все още не ги признават. Или имаше някакво условие, че можеш да шофираш само три месеца.

 4. Господин Индже(в), това което си написал в твоя поредно интересен политически коментар ме убеждава, че съветската-руска република в България не се приема насериозно от почти всички държави в света.Това е достатъчно основание, за всички Български граждани да се замислят, до кога ще търпим чуждата антибългарска република-олигархия в собствената си Българска държава.

 5. Да е мирна,сита,плодотворна!Честита да е за злочестата ни татковина, 2011 година!Бъдете здрав и силен!

 6. Паралелът с Кения на Балканите е твърде ласкав комплимент, защото Кения стои твърде достойно на картата на Африка. А и Бразилия не е САЩ, въпреки, че е в Америка. Дали истината не е е , че се блъскаме за място някъде между Сомалия и Руанда или Бурунди, но за какво? Може би да изместим мястотото на Сърбия като фаворит в сърцето на Русия на Балканите! Нали никой не се съмнява, че не ни е изпратил Барозу там. ЕС си има Ромпой, цяла “баронеса” Ащън, ерго… Кой ли днес прави някаква връзка и се пита дали Русев баща е бил във връзка с Коминтрна? Колкото се питаме и си отговаряме дали фамилията на Симеон наистина е Кобургска или е само такава по име. Защо ли секретар на дядо му, баш кобургът Фердинанд, почти 20 години е бил граф дьо Бурболон, а майка му, френската принцеса Клементина, от която Бисмарк е изпитвал респект, почти до смъртта си е била неотстъпно до него? Но ние не обичаме да си задаваме въпроси, те искат отговори! По-лесно е: Българи – юнаци!

 7. каква Кения, каква Бразилия?разликата между Дилма Русев и Б.Борисов е толкова голяма, колкото Бразилия и България

 8. Рзбирам Ви,Великов,но точно от мястото,което загатвате личният пример е показателен!ЧНГ 2011 !
  София,01/01/2011-01.01.11ч.

 9. Chestita nova godina !
  Tova e godinata v koiato pyrvanov veche niama da e prezident!
  Chestito!

 10. Добре дошла на 2011-та! Да е благодатна за неотклоняващите се. Да е спорна за съмняващите се. Да е нова за търсещите. Нека донесе радост за тези, на които желанията им ще се изпълнят и надежда за тези, които ще се разочароват. Да е честита на всички тях, на всички нас!
  ———————
  А на родните кенийци пожелавам да не забравят, че орисница на бразилската пепеляшка е коминтернът а цената – изоставена съпруга и бременна майка.

 11. Дали изпращането/посрещането на ББ не е възложено от Коминтерна и КГБ чрез бившата/настоящата ДС??

  Честита да е новата 2011 г.!
  Наздраве!!

 12. ЧНГ на всички мои сънародници от България и света, пожелавам Ви здраве и късмет и се надявам през новата 2011 да се съединим, съгласно завета на великият Български хан Кубрат.

 13. Чудесен текст- точно като за празнично време! Махленско-комшийското патриотарство и безвкусно лигавене на нашенските медии за Дилма Русев вече досажда.

 14. На Иво и на всички съфорумци- здрава, честита, весела и щастлива Нова година! Здрава-преди всичко, но се знае, че 95% от пътниците на “Титаник” са били напълно здрави хора- затова – и КЪСМЕТ!

 15. Стояне, много си точен! Между Чад и Сомалия сме по африканските аналози, хайде и Малави да не забравяме! А за Дилма Русев нямам илюзии. Терористична издънка, колкото й да е еволюирала идеологически, умерена левичарска популистка си е лелката. Определено е по-дясна от Чавес, поне разбира, че някои закони на икономиката не може да излъжеш, а на лозунгите “Да прогоним бедността от Бразилия!” едва ли си вярва самата.

 16. М..да!

  Типично по български трябва да оплюем всяка инициатива в посока сплотяване и приобщаване на българите от цял свят.

  Да Иво,уникални сме!

 17. Честита Нова Година!
  Туй с Дилма Русеф не ви ли се струва леко тъпо? Аз си мисля че ще свърши като франкофонията на Жельо.

 18. Хареса ми писанието ! На всички : Честита 2011. год. и да бъде Истина и Светлина !

 19. Понеже от Външно вече заговориха за установяване на нови връзки, спогодби и договорености с Бразилия, имам конкретно предложение с грандиозен икономически ефект: те ще ни пращат топъл въздух през зимата (там сега е горещо лято) и обратно, ние студен за да ги разхлаждаме докато си пият кафето по плажовете там. После реверс на потока за летния сезон (топло натам а студено насам), т.е. пълна симбиоза и си решаваме проблемите с топлото кардинално. Единствено трябва да решим проблема с въздушните потоци и тяхното движение но в това правителство има хора с капацитет и размах, ще се справят, даже съм сигурен. Само някой от тях да прочете какво съм написал тука и след има-няма година ще режем лента на първата въздухопроводна магистрала в света, нема начин. Ето как се прави история…
  А дотогава здрави и щастливи през новата 2011!

 20. Много точно и понеже напоследък прекалено се набляга на произхода на Дилма какво ще стане когато палачинката се обърне? Все пак победата й е нещо от сорта на 55 към 45 %. На фона на силния социален контраст в Бразилия българин да се наричаш едва ли веч е безопасно. За Дилма – ок, за произхода й – по-добре не споменавай.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.