С какво разсмяхме световните медии през 2010-та?

Освен с международния скандал около неизбираемата в Европа за европейски комисар Румяна Желева, още с “нещичко” подобно се прославихме по подобен начин в световните медии през 2010-та година. “Прочухме се” с претенциите да възпроизведем на родна земя…Ерусалим. Такъв вече щял да бъде Созопол.

Обявихме най-тържествено, че в Созопол са открити свети мощи на светеца Йоан Предтеча ( подобни претенции за домакинство на светите мощи на християнския мъченик има на още дузина места по света, но никъде те не са се превръщали в нещо като държавна политика за привличане на туристи – доста фарисейско е! ).

Така рече археологът откривател и министърът без портфейл и задръжки Божидар Димитров не само даде бюрократичната си божидарствена благословия, но дори нарече българския народ “шибан” заради неверието му в такива полезни чудеса.

Посмяха ни се на воля в разни германски и други западни медии. Обърнаха ни внимание и отвъд океана. “ Уолстрийт джърнъл” се подигра как ще си решаваме икономическите проблеми с помощта на Йоан Кръстител, с чиято благословия сме искали да въртим успешна туристическа далавера.

В прав текст такива намерения обяви премиерът Борисов, който предположи, че руските православни туристи ще се втурнат на тълпи към реликвата. И за по-убедително нареди тя да бъде доставена в София като част от шоуто по посрещане на един виден православен турист – Владимир Путин, пристигнал в българската столица на 13 ноември за освещаване на подписите под предсказуемото руско чудо “Южен поток”, осъдено да стане реалност с помощта на българските чудотворци.

Това се случи тук през 2010-та година, защото у нас подобни “чудеса” са възможни. Но едно е да учудиш света ( до смях) с такива номера у дома, друго е да се опиташ да постигнеш нещо подобно навън, където не “командваш парада”. Това е видно от конфузната ситуация, в която името на България отново е скандално замесено в чужбина поради неадекватната преценка на хората, които избираме да ни представят тук и по света. Ето какво се случило:

Рим връща плочата на Борисов

( Дойче веле)

Ватиканът връща обратно благодарствена плоча на Борисов, предназначена за българската черква в Рим. Златните букви върху нея били твърде големи, както и претенциите на българите да бъде инсталирана на централната стена.

В един горещ летен ден на отиващата си 2010 година десетина лимузини със затъмнени стъкла, ескортирани от моторизирани полицаи, разчистиха претъпкания с туристи площад “Треви”, където се намира черквата “Св. Винченцо и Анастасий”. В 35-градусовата жега, захлупила Рим, полицаи със сигнални свирки и бодигардове в тъмни костюми подсигуряваха българския премиер и придружаващата го делегация от политици, някои от които бяха дошли със съпругите си.
Медийният шум – по-важен от всичко
Внушителната група донесе плоча, която трябваше да увековечи “признателността на българския народ и на министър-председателя Бойко Борисов” към покойния папа Йоан Павел Втори, който предостави черквата за ползване от българската общност в Италия в определени часове. Плочата тогава бе само осветена от православен свещеник. Задържа се на временен статив няколко часа, после българското църковно настоятелство я прибра до второ нареждане.
За да бъде официално монтирана, се изисква разрешение от Ватикана. Разрешение, за което българските управници не бяха помислили до последния момент. Главните им мисли очевидно се въртяха около медийното отразяване на събитието. Нека да припомня, че премиерът и министърът на културата водеха със себе си голяма група журналисти от главните български медии.
За да се инсталира каквото и да е върху архитектурен или културен паметник във Вечния град, се иска изрично разрешение от институцията за опазване на културното наследство. И такова разрешение се получава само в извънредни случаи. Като начало трябва да се внесе детайлиран проект, после се чака за одобрение. Представителите на София се сетиха за всичко това едва, след като премиерът докара в Рим плочата, а българските медии обявиха поставянето й в храма за свършен факт. А процедурата по експертизата отнема седмици, дори месеци. Освен това, промени във външния вид на архитектурния или културен паметник се допускат единствено, ако не контрастират с епохата и стила му.
Висока, тежка, златна
Плочата от името на Бойко Борисов се издига на околко метър височина, тежи стотина килограма, изписана е с огромни златни букви… Всичко това влиза в тежък контраст с патинираните от времето, приглушени надписи в църквата. Форматът и стилът на София стъписаха експертите по опазване на културното наследство.
Още по-стъписани са домакините от Ватикана, на които е поверен храмът. Викариатът на Рим дори не бил потърсен предварително за мнение, тамошните специалисти нямали никаква представа какво съдържа текстът на кирилица. Светият Престол преглътна обидата, че не е потърсен своевременно, но не прие грандоманския надпис и още по-грандоманските претенции плочата да бъде инсталирана на централната стена. Викариатът уведоми българското посолство във Ватикана, че не разрешава да се постави плоча в този вид и размер. В същия дух е и отговорът на институцията за опазване на културното наследство. Черният Петър остава в ръцете на българския премиер…

25 мнения за “С какво разсмяхме световните медии през 2010-та?”

 1. Здравей Иво!
  Поздравления за неуморния дух и неизчерпаемия ентусиазъм да държиш будни за ‘истината’ сънародниците си.

  Честита Нова Година!

  Бъди жив и здрав!

 2. Г-н Инджев,и предишната и тази статия са образец з а в ъ р х о в и достижения на Вашият талант на журналист по деликатни въпрос в областта на дипломацията,където палмата на първенството е дадена на царете Калоян и Иван Асен.
  Дори и да не Ви изписвам вежди,
  имам моралното право,опазил се десетилетия от блудна ченгесарска действителност,да твърдя,че отношението между политика и дипломция е такова, каквото е отношението между стратегия и тактика,призвана всяка една поотделно, да чертае пътя или начина,как да се измине той.
  Когато пътят е погрешен,малко е стойността на стеството на крачката по този път.
  Положеното начало от Калоян за прехвърляне на страната в орбитата на западния католицизъм,
  би прехвърлило бацила на византизираното православие,
  което, съзнателно или не, ерозира държавните устои със склеротизиращи проруски традиции,които както и при Симеон Велики,ни отдалечават от млади,жизнени и настъпателни интелектуални сили на Европа.
  Времената на Калоян,Иван Асен а и на Симеон I, с неговата “Магна Аура”,са преломни,но всеки поотделно,не съумя да реши историчската мисия на ханска България,било проради преждевремени амбиции,било поради липса на перспективно виждане.
  Историята,както знаете, рядко повтаря големите шансове и още по-рядко управлнските елити на народи обладани от грозно провницилано тшеславие или с набързо скалъпени и напудрени,
  биографии, като не ги допуска до поправителни изпити.

 3. Моят коментар е кратък: пълна излагация! Нямам думи! Тапигьозлък от класа! Безочие! Нахалство! Мутренски манталитет! Държи се като слон в стъкларски магазин! Безсрамие! Ето защо, драги ми български граждани и гражданки, когато си избираме управници, трябва да държим и на това нашите избраници все пак да са на някакво що-годе приемливо културно ниво, а като в случая: понеже бил типичен Бай Ганя, я да го турим на власт, та да му берем после срама! Мен лично ме е срам, че български премиер се държи по този начин – нищо че не съм гласувал за него! А тия, дето сте го избрали, радвате ли се на простотиите му?! Блазе ви! Щото и вие сте като него, нали така? Засрамете се поне малко ако можете!

 4. Кратък коментар на отиващата си година (донякъде вдъхновен точно от този блог – живот и здраве на автора му) – не мислите ли, че ако отговорът беше Бойко Борисов, то въпросът трябва да е бил ужасно тъп…

 5. Щеше ли Бойко Борисов и присъединилите се лица да вършат такива щуротии без всенародната ни подкрепа? Едва ли. Един велик човек, Мигел де Сервантес е казал: “…лудостта на господаря без глупостите на слугата не струват ни пукната пара.”

  P.S. Весело посрещане на Новата година!

 6. Доколкото съм успял да се докосна до европейските ценности, като чета тази хубава статия, мисля си за понятието “бруталност”. На друго ниво някои биха го нарекли “егоизъм”. Това, което се случва в примера е неглижиране на гледната точка, интересите, мнението на другите около теб, планиране, изхождайки единствено от собствената гледна точка и интереси. Моят опит показва, че в Европа това се приема като агресия, бруталност, лошотия. А животът съществува в групи, в които всеки непрекъснато съзнава, че е една част от групата или ако не го съзнава, бива отхвърлен от нея.

 7. Щях да забравя, исках да коментирам кратко по предишната статия. Там беше цитиран Бойко Борисов да казва как учел чужди езици, имал написани думи, които често-често преповтарял. Един съвет към него – вземете първо няколкостотин часа по български, господин премиер, след това е по-лесно с чуждите езици.

 8. Най-лесно е да се иронизира дадено събитие или личност, като по този начин се оронва значимостта и авторитета. И докато за чуждите медии е разбираемо защо имат интерес това да се случва, то какъв е нашият интерес сами да омаловажаваме уникално откритие като светите мощи, които както стана ясно, за разлика от всички други по света, са открити по начин доказващ на 100% автентичността им. А що се отнася до ползите които носят за страната ни само ще отбележа, че и сега извън летния туристически сезон, по празниците има опашка от посетители пред църквата където се съхраняват.

 9. Към Маринов:
  Ценя думите Ви,но ако не е този блог и този,стопанин,дори такива анализи,основани на голямата българска и балканска драма като прелюдие в тъмна нощ през 1352 г.на османското настаняване на Галиполския полуостов и епизод със злочесто изпращане на патриарх
  Евтимий през 1396 г.,не биха били възможни,там където и сега 2010 г.е и неудбно, и невъзможно,да се говори за очарователен патос на историческа белетриситка пред политически лилипути.

 10. Господин Инджев,
  За всичко ли ни е виновен единствено и само премиера?!? Без да го защитавам, си мисля, че той не е направил сам плочата, нито е вещ по ватиканско право. Крайно време е да се търси и персонална вина в други лица, защото ако е знаел – никога не би се орезилил така.

 11. За Торро: Значи виж сега, премиерът затова е премиер, за да знае. Незнанието никога за никого не е било оправдание, камо ли за премиер. Но тук не става въпрос за това. Премиерът се възгордява, че “ще подари нещо”. Той очаква да му се благодари, той отива там като човек, който прави подаръци и и иска “благодаря” и овации. Въпросът е, че тази църква няма нужда от подаръци, тя е паметник, на който за да запишеш нещо, трябва да помолиш за това; там, за да се пише и благодари, трябва да се пита предварително, защото хората искат църквата им да остане за векове, а не от днес за утре. Те не се интересуват от това, че Бойко Борисов иска да направи впечатление пред народа на България.

 12. Честита Нова 2011 Година на всички, с които се срещаме тук-ъгъла на истината! Поздрави за непримиримите коментатори, допринасящи за нивото на този блог- Кардинала,Р.Ковачева,Д. Аврамов,Ст. Дончев,Санитара,Дими Гачев,Л. Маджаров,П.П.Тинков,Г. Котев,В.Маринова,С.Панев и десетките интересни,образовани и мислещи върху нещастната ни история хора!Вярвам, че доброто на България ще дойде,ако учим и възпитаваме поколенията преди всичко на способност за независими анализи. Бъдете здрави всички, без значение от коя страна на този блог сте! Възхищавам се на трудолюбието на АВТОРА.

 13. Весела Нова година и от мен!Благодаря и почитания, г-н Инджев! Желая успех на всички!

 14. Просто съм без думи! И като се сетя, че някои мои познати все още вярват в “чудото Борисов”, направо ми призлява! Слава Богу, не гласувах за него, но това не ме спира да се срамувам от неговите действия и от действията на правителството му! Вече избягвам да чета вестници, да гледам телевизия, защото НЕГОВИЯТ образ е навсякъде! Не помня времето на комунизма, но моите родители са ми разказвали и не знам защо, но имам чувството, нищо че е 2010, той (комунизма)не си е отишъл…Това е лошото при нас, българските избиратели, че все чакаме някой да ни спаси, и поради това попадаме от трън, та на глог! В случая се дразня и от националните медии – с такъв патос отразяват всяко негово действие, колкото и да е незначително!

 15. Ще започна с ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА на Г-Н ИНДЖЕВ и огромното мнозинство от посетителите на блога му!Винаги ми е интересно да прочета мнения,дори различни от моето,по различните теми!Това,че се различаваме по някои от третираните въпроси е многозначително като факт,различаващ се от клакьорството,предоставено да ни ОБЛЪЧВА от т.н.БГ медии/в по-голямата си част/.И ЕТО ТУК намирам място да изразя отношението си към случая,предмет на статията на г-н Иджев.Историята със шумотевицата около въпросната плоча,се вписва като елемент от PR,а на Б.Борисов,по всички възможни поводи:от личните истории,през вътрешнополитическите и управленчески решения до посещението му в Бразилия.Нямам съмнения,че Б.Борисов не е глупак!Нещо повече:той е добър ученик на Т.Живков и Мадридският мошенник.Но това ,което го излага в очите на МИСЛЕЩИТЕ българи е факта,че той,Б.Борисов,прекомерно се доверява на специалистите си по PR.Последните,знаейки че Борисов е обременен от тежък нарцисисъм,прекрачват границите на полезност,която е целта на “упражнението”.И тъй като тези хвалебствия нямат необходимата тежест в очите на нашите партньори,те,хвалебствията,са предназначени единствено за българския,в общият случай,консуматор на подобни “новини”,търсещ “батюшката”,който да му решава проблемите:”сполука за България”,Симеончо,Станишев и С-ие,Б.Борисов и….!Този консуматор въобще не се интерисува от истинските отзиви ,или липсата на такива, извън границите на РЪ БЪ!И там е нещастието ни ,като народ с население,за което е валидно голяма част от написанато от мен!И все пак,има и други българи,каквито сме в по-голямата си част тук!И на ВАС българи, още веднаж ЧНГ,пък и за останалите също,защото взяко НОВО би следвало да съдържа надеждата,за промяна към по-добро!!

 16. Даааа! На това му викаме “борисовщина”!!!
  Дано 2011-та донесе просветление за зомбираните борисови привърженици! :)))

 17. Уважаеми г-н Инджев! Моите почитания за това, което правите! Някъде бяхте споменал, ако не се лъжа, че Цар Симеон ІІ в едно интервю се е изказал, че “…не съм гадач…”, като по този начин бил създал нова българска, непозната до момента, дума. Позволете да Ви възразя. Това е истинската българска дума! Казваме “орач”, “ездач”,”блъскач” и т.н. “Гадател” е русизъм, както и много употребявани в България думи, т.е. Негово Величество е употребил една истинска българска дума. Тук намирам повод да каже, че трябва да имаме повече уважение към Цар Симеон ІІ! Той е една институция и лично аз считам, че всякакъв неуважителен коментар на неговите действия е недопустим и рефлектира възху този, който го прави. Не са българите, които да съдят неговите действия. Той е институция, не забравяйте!
  Ч. Н. Г. 2011!

  Желая ви здраве, щастие и успех през Новата Година!

  Васил Милославов

 18. Протестирам категорично срещу това, което казва Васил Милославов Попов! “Трябва” да имаме повече уважение към някой е неприемливо. Действията на Симеон Сакскобургготски в качеството му на министър-председател на България ТРЯБВА да бъдат съдени (в смисъл критично оценени) от българите! Та от кой друг бе, Василе?? Симеон Кобургготски беше министър-председател, а институцията, където той работеше се казва Министерски съвет. А твоите поклоннически нагласи можеш да си завреш отзад! Дали има дума “гадач” не ми пука! Аз не бих я употребил. И едно пожелание от мен – иди и си купи един палячовски костюм, Василчо!

 19. Има “предач” има и “предател”. Кажете ми г-н Попов, Симеон гадач ли е или гадател… по-прилича да е гадател… 🙁

 20. “Гадач” може би означава:”човек, който прави нещо гадно”?

 21. Честита нова година и от мен! Желая на автора на блога и на всичките му добронамерени читатели – здраве, късмет и благополучие!
  Относно темата – За жалост, има и занапред с какво да разсмиваме света. За мен Б.Б. е днешното “издание” на Бай Ганьо! Алековият герой е просто безсмъртен и в някои отношения като че ли засрамва оригинала! Как тогава няма да предизвикваме смях?! По-лошото е, че ние като българи не осъзнаваме това и все още се намират хора, които се захласват по премиера. Някой бе казал в коментарите, че жените у нас го боготворят. Моля, не ме слагайте под същия знаменател! Още в началното му появяване на политическия хоризонт у нас го прецених като простак и популист!
  И ако българинът си избира такъв министър-председател, за мен е унизително и срамотно такъв човек да е начело на държавата, в която живея. Лично аз изпитвам срам, когато той се изявява – независимо дали у нас, или по света! А как се чувстват министрите му, някои от които са интелигентни хора, само те си знаят! Докато такова лице – като интелект, познания, манталитет, държание и говор е лицето на България, нищо добро не ни чака!

 22. Само да уточним – “лицето” на страната ни не е ли президента? ((Макар по- да прилича на други части от тялото)

 23. ЧН 2011 Г на всички посещатели и списатели в този блог !
  Нека си пожелаем добри политически новини тази година и повече журналисти като Иво Инджев ! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.