Първанов пръв ни подкрепи за демонтажа на съветската лъжа

Не знам дали си спомняте, но др. Леонид Брежнев беше изобретил “седмото чувство” : във всяка своя реч генсекът на ЦК на КПСС задължително споменаваше за своето “дълбоко удовлетворение”- дали ще е от поредната успешна реколта или по принцип от успехите на съветския народ, но задължително “дълбоко” беше удовлетворен той. Само дето не доживя да види истинската дълбочина на бездната, която копаеше и в която падна СССР…

Въоръжен с това научно откритие и аз изпитах дълбините му снощи, когато от върха на държавата за последен път се изказа в новогодишната нощ държавният ни глава, генсекът на абевето др. Първанов. Защо ли? Ами захванал съм се да “бутам” паметника ( както простовато, но разбираемо за техните съмишленици се изразяват някои другари). Онзи, на съветската армия, която отдавна не съществува. И ненадейно др. Първанов ме подкрепи в последната си новогодишна реч! Мислите , че се шегувам ли? Съдете сами:

Ще пропусна казаното от него за това , че трябва да имаме “разбирателство и единение като народ, като общност”, за да успеем като народ, защото тази комунистическа мечта за еднаквото мислене и маршируването под строй към общия успех , при цялата й ненагледна красота, не е постижима дори сред доста послушните българи.

Не мога да пропусна обаче с чувство на дълбоко удовлетворение да отбележа, че др. Първанов смайващо застана зад идеята да бъде демонтиран паметникът на съветската армия с констатацията, че:

”Трябва да се осъзнаем като нация, която не е заложник на миналото. “

Нещо повече, за онези, които н са разбрали намека, той добави, че трябва “да вдигнем погледа си напред и да си поставим по-амбициозни цели”. Нали и аз това казвам: “Вдигни очи, виж тоз автомат”!

Малко ласкателно беше да чуя от самия Него да ни нарича “хора на духовността”, но как да не го цитирам, като го каза: “ успехът ни е постижим, ако в духа на националната традиция и на европейската политика бъдат подкрепени хората на духовността”. Именно: искаме да запазим националната традиция и да бъдем подкрепени в начинанието си.

Но от всичко най-много ме удовлетвори абсолютно правилното послание на др. президент, който изтъква колко важно е следното:
“Да укрепваме националното си самочувствие и достойнство, да разширяваме доверието между нас и нашите съюзници, партньори, приятели, съседи”.

Ето с такъв съюзник и съмишленик смятам да вървим напред и да осъществим каузата на възраждането на националното ни самочувствие, като се освободим от лъжата за освобождението, което ни е донесла съветската армия.

Елате на 9 януари от 11 часа пред паметника на съветската армия в София. Първанов вече е с нас!

40 мнения за “Първанов пръв ни подкрепи за демонтажа на съветската лъжа”

 1. Ч.Н.Г!!Слушах посланието на Президента Гоце и въпреки традиционния за подобни послания оптимизъм за бъдещето,ЗАБЕЛЯЗАХ колко много е паднал гарда му!Вероятно е вече на ясно,че със слизането от президентският стол,лостовете за въздействие на БГ народонаселението ще се отдалечат от него,надявам се,за винаги!Вероятно си дава сметка,че за случващото се с него е виновен единствено ТОЙ!Нямам надежди ,че ще си посипе главата с пепел,защото комунист от неговия калибър,не би направил подобен жест на самопречистване!

 2. Непостижим обаче е другарят Перванавий в бълването на баналности – трябва да му признаем това качество. А знаете ли кой, или какви хора са ненадминати в бълването на баналности, в безсмисленото повтаряне все на едни и същи общи приказки? Ще ви кажа ако не се сещате в момента:

  В бълването на убийствени по скучността си общи приказки най-добри са фалшивите, лицемерните хора; точно затова такива няма какво да кажат или не могат да кажат нещо истинско и вълнуващо, нещо, трогващо душата. Само неискреният, а също и безчувственият човек може да си позволи лукса да се гаври така със словото, с думите: щото думите ни са дадени да изразяваме с тях чувства и мисли, а какви мисли и чувства може да има фалшивият, недостоен, лицемерният човек, чиято единствена грижа е да крие истинските си мисли и чувства?! Ето защо не се чудете защо Гоце ни е така банален: той съвсем не смее да каже онова, което мисли, щото ако го каже, ще настъпи скандал, вещаещ края на света. Мислите и чувствата на наш Гоце не са за казване. Ето поради това изпеченият лъжльо като него няма друг избор освен да бъде неискрен, т.е. да лъже, да говори обратното на това, което всъщност и в действителност мисли. Той мисли обратното на това, което казва. Така правят лъжльовците, опорочените, фалшивите хора. Искате ли да проверим какво по-точно мисли наш Гоце в най-дълбоките гънки на опорочената си от толкова много фалш и лъжи душа? Ето, заповядайте, просто трябва да обърнем наопаки смисъла на изречените от него думи – ако тук изобщо думата “смисъл” изобщо може да се употреби; та ето какво се получава от казаното от наший любимий президент снощи:

  (Дочети в моя блог, ако те интересува какво всъщност каза Гоце; не ща цапам тука, щото моят превод на бръщолевенията му е дълъгичък…)

 3. Щях да пропусна нещо важно: Честита новата 2011 година на всички, четящи в този блог – и на неговия уважаван автор! Да се приближим в нея до сбъдването на мечтите ни – щото, прочее, изцяло да се сбъднат едни мечти означава, че те не са били достатъчно възвишени.

 4. Когато светнат очите на Българският национален дух, жаждата на Българина за пари, власт и мацки пресъхва и тези очи виждат само нуждите, на любимата ни България.Затова не съм очуден, че Българинът Първанов подкрепя демонтажа на съветската лъжа в България.

 5. Честита Нова Година, г-н Инджев. Дали не е прекалено хубаво за да е вярно горното?

 6. Честита Нова Година!
  Пожелавам на всички ви здраве и щастие! Дано сте прекарали весело, аз не можах. Както от доста години прекарахме в нашето посолство. Едно от многото по света мисля, че няма принципна разлика. Та между многото веселия и закачки по микрофона ни казаха и най-новия виц: Питали радио Ереван, защо Бойко Борисов толкова настоявал да се отзоват посланиците.
  “Ами иска да подобри матряла на страната!”, отговорили от радиото.
  Направи ми впечатление, че никой не се засмя, а на мен ми стана кофти. Ама много кофти. Провали ми се празника. Както и де пожелавм на всички късмет! Ще надживеем и това “подобрение на матряла”! Само да стане по-скоро!

 7. Аз снощи реших да не прекарам последните 5 минути от старата година в компанията на президента и сега разбирам, че доста съм изпуснала. На 9 януари ще покажем на нашия президент колко сме се вдъхновили от неговите новогодишни послания. Затова и трябва да сме много, че да заявим още в самото начало на 2011-та нашата категорична непримиримост и готовност да не се отказваме да демонтираме опитите да бъдем лъгани безогледно.

 8. Окрилен съм от Вашето откритие,
  тъй като е съзвучнво, и с посание на др.Медведев до др.Барак Обама, и с това на преобразена Бразилия с наследството на Лула да Силва,от 72-годишната Дилма де Лима и съм уверен,че мнозина ще се задавят в бронхтни хрипове,като тази невероятна технократка
  мизерствала цял живот в бразилските бидонвили.
  Но сега инфраструктурно и вещо Бразилия,ще приюти както Световни игри по футбол 2014 г.,так и Олимпийките през 2016 г. г.,
  създавайки мощен и по-многоброен
  вътрешен пазар от Тексас с 30млрд.
  помощ от МВФ срещу икономически
  колапс 2002 г. и предоставяйки,
  дори 5 млрд.за помощи и на др.държави.
  Как няма да ги е яд,би казал бат, Бойко и е прав човекът!
  Стойността на крузейрото се повиши два пъти спрямо американския долар,нараснаха доходи на най-бедни,ограничена бе инфлация,достигната бе рекордно ниска безработица,овладяна бе неграмотност и отбелязано петорно нарастване на доходите на 10% от най-богатите жители на страна,по пътя й да бъде петата най-силна икономика в света,като изпревари Италия,Великобритания и Франция.
  Казваше му се на др.президент,”да не гони облаците по Аржентина,и Мексико да коронова своя юнескова царица на шахматната дъска!”,но не та не!
  А Лула сменяйки достове измежду Чавес,Ахмадинеджад,взе рационално зърно дори от един кубински “диктатор” за прдължителен растеж средно 4% годишно,но прекършвайки гръбнака на една военна диктатура,
  и на ум не му мина да наложи социализъм “пезвенкът му с пезвенк!”
  Защото и Лула и Дилма не са продукт на опорчени избори, а на резултат оформен от историята,
  когато надделява страхът на обществото и то решава,да поеме по нов път!
  Това ни трябва!
  Партията му и той лично бяха и с блеснали очи пред бедрата на знойни девици,но разчитаха на този в очите на тези,които не измами и допринесоха за рейтинг равен с този на един Трумън при германската капитулация 1945 г.
  87%!!!
  Дали ие е казвано всичко това и много още, на Г.Първанов от м.март 2003 г.и на Б.Борисов още от м. юли 2010 г.с опит натрупан повече от половин век?
  И какво от това?
  Дреме им на каквото се досещате,
  че могат да дремят!
  Вярно в сарказма на Иво Инджев има и заслужено и изстрадано подпичкване,което е същото както и при хиляди,защото президента Дилма Русеф и нейния прдшественик са измежду примерите,как и какво трябва, да се изстрада от бидонвила до двореца в служба на обществото без грозно заучени пози на аристократичен лов и клиторна дипломация.
  Никой дори не претендира,да са равнището на рафинирания и дипоматичеен диалог на Обама или Мадведев,но точно нашите родни леви републиканци са за някоя джунгла,отколкото американските,
  които имат подобни претенции за убежище на един бразован и ерудиран мулат!!!!

 9. Господи, благодаря ти, че поне нещо от социализма съм забравила или – още по- добре – не съм запомнила – речите на др. Брежнев…
  Честита Нова година на всички и до 9!
  (Между нас казано не се отказвайте, Първанов няма да ни развали настроението с присъствие, ще се наложи “да укрепваме националното си самочувствие и достойнство” сами!)

 10. Ако измежду “крупните ни успехи” за сравнение липсва здравеопазаването ни
  и великият и неповторим софтуер на родната НЗОК,би го допълнил друг желаеащ,барабар с още по-великото ни образование,медийна силиконна свобода,ялова култура и скопено изкуство,тъкмо за озъбена опозция на др.Станишев!

 11. Честита Нова Година !
  На Вас г-н Инджев и на всички читатели желая по-добра и много по-успешна година. И нека надеждите ни започват да се сбъдват и все по-често да ни осенява това радостно и оптимистично настроение и чувството, че можем да градим за България.

 12. Честита Нова Година на всички!
  Поради силно стеснения ми избор на програми бях принуден на изгледам словото на президента. Пречупена през призмата на 200 грама домашна ракия речта му си изглеждаше обичайно скучна. Все същите кухи фрази, празнословие, баналности. Радвам се, че повече няма да му слушам новогодишните приветствия.

 13. Честита нова година Иво.А за Гоце…..отдавна,отдавна съм му издал присъдата.Той не е моят президент,на мен на семейството ми и на децата ми.Нито искам да го виждам,нито искам да го чувам.Искам просто да го няма.Успех на 9-ти.Далеко сме,но ще бъдем с Вас.

 14. Честита Нова година г-н Инджев!
  Много здраве, късмет и безброй поводи за радост през Новата 2011 г.

 15. Честита Нова година г-н Инджев! Честита и на всички, които са коментирали снощното словоблудство! За жалост Иво си допуснал грешка. Ще се наложи да го изслушаме още веднъж – на 31.12. тази година. Мен обаче ме смущава друго!Коя ше бъде новата шушумига, която ще се кротне в президенските покои за следващите 5 години? И ще имаме ли след 21 години право да избираме измежду реални политически алтернативи, а не между реални политически мижитурки?

 16. ЧЕСТИТА НОВА 2011 ГОДИНА!!!
  Желая Ви здраве, щастие, както лични, така и общозначими за България успехи!!!
  На Добър Час!!!

 17. ДЕМАГОГИЯ. Какво ли е то?
  Иво,
  с уважение към чувството ти за хумор ще цитирам (без превод) http://en.wikipedia.org/wiki/Demagogy.
  “Demagogy or demagoguery (Ancient Greek: δημαγωγία, from δῆμος dēmos “people” and ἄγειν agein “to lead”) is a strategy for gaining political power by appealing to the prejudices, emotions, fears and expectations of the public—typically via impassioned rhetoric and propaganda, and often using nationalist, populist or religious themes. What qualifies as demagogy has been the subject of debate and ambiguity since Aristophanes first used the term, in reference to the Athenian statesman, Cleon.”

  Да допълня. Първанов е типичен ДЕМАГОГ, ако случайно не сте го разбрали.
  Щастлива Нова Година и да збравим за него.

 18. Драги Спас,още не са приключили фанфарите при “Копа Кабана” и до единият,за да не би да изостане другият,приглася завалията като изоглавен,че българският народ щял да й постеле червено килимче с “гордост и радост,както на никой друг”!!!! Айде бе!!!.
  Щеше да е демагогия,ако ерудирани технократи там пасат трева и не умеят,да бъдат многозначителни.
  Кажете ми умения на наши държавни
  представители от Желев насам след1989 г.и ги сравнете с тези на княгиня Калина или леля й Евдокия!България не е само за вчера и днес а сиромашкият народ,
  поне би бил честит,че не е представляван глупаво и тшеславно.
  Ако отворите Буров как псува хамалски министър Калфов,докато се подмазва на румънската кралица шаврантия,и брат й княз Куза,да заглавят евдокиния брат с “калпава
  стока”,ще ме разберете,защо къде и “как посрещат по домашна роба”,
  но не и А.Буров.
  Това са прости момчета Спасе,не са ти български пратеници във Византия,които унижават с подобаващо уважение колегите си от страна на германския император,
  за полагащо им се по-високо място!
  Тези неща,ако ги няма “и з н ъ т р е,кял файда?”
  Нерде Багдад,нерде Дамаск!

 19. Честита Нова Година !
  Гарда на Гоце наистина е паднал.За негово огромно съжаление ,за наша огромна радост ,няма как да си направи мандата пожизнен , по премера на Нурсултан Назърбаев , Курманбек Бакиев и т.д.
  Разходките до Средна Азия бяха за черпене на опит в тази посока.
  Нищо лично – демокрация др.(п)резидент .Няма как да стане!
  А какво ще стане в залеза на мандата и след това ,бедна ни е фантазията уважаеми съблогъри.
  Няма контрол над служби , няма услужливи медии ,няма тлъсти спонсори …, изобщо в общия казан на врящата политическа, посткомунистическа манджа , като всички останали .Гледайте тогава ниво и чудо .
  И истинското лице на един лицемер – соц.(социален или социалистически) президент , всеки лов на който ни струва поне 50000 лъва.
  Също толкова ни струва и всяка разходка за създаване на местна структура на АБВ(ГЗ).

 20. ЧНГ на г-н Инджев и на всички истински българи!
  А за празнодумци като Президента какво да коментираме…думи, думи и нищо конкретно. Човека така е обучаван и си върши “работата”.

 21. Chestita Nova 2011 Gospodin Injev. Zdrave i uspeh na 9.01. Badete blagosloveny.

  Harrison

 22. В цяла Европа паметниците на Съветската армия стоя.Дори и в Германия.Тази армия,заедно с руския народ спасиха Европа,спасиха света от най-черната чума-масонско-фашистките отпадъци.Благодарение на СССР от България не е откъснато и сантиметърче от пред-военните и територии,въпреке голяма настойчивост на съюзниците.И знайте-ние също ще бъдем там на 9-ти,за да видите,че 2011 не е 1990 г. и че времето НЕ Е ваше!

 23. Към Русофил:

  …и каква “свобода” донесаха на неутрална България, която запази отношенията си през войната със СССР и не гръмна един куршум срещу онези, които в цяла Европа биваха избивани със стотици хиляди ( за което има и паметници), че и с милиони?

  Отпадъците в България са тъкмо онези, които се кланят робски на окупаторите си и им благодарят за диктатурата и братоубийството на десетки хиляди българи, извършено през периода на окупацията 1945-47 г за концлагерите като допълнително масово престъпление през следващите години да не споменавам..).

  “Аргументът” с реалностите в Европа, твърде различни от тукашните, не издържа никакво сравнение с България, но това е явно твърде трудно за разбиране от страна на хора, за които робията е свобода.

  Напънете се, щом ще си правим аналогии, да си представите спецификите с още един пример: В Полша генерал Гурко и неговите войници са мразени като главорези и масови убийци, душители на полската свобода. У нас те са герои със съответните паметници. Трябва ли да да преосмислим отношението си към Гурко по европейски маниер ( в цяла Европа руските казаци са били ползвани за най-мракобесни цели да потушават народни бунтове , така че явлението да бъдат мразени руските саби не е само полско).
  Не ми излизайте с “вропейските” примери, които , освен всичко друго, говорят за непознаване на елементарните факти от нашата и европейската история!
  И понеже вашите “аргументи” се повтарят отново и отново, ще повторя и аз: най-големите русофоби сред практиците, виновни за насилствената смърт на десетки милиони (самоизбили се) руснаци, са Ленин и Сталин. А сред теоретиците на русофибията блести Маркс с призивите му към Запада да не допуска в Европа руските варвари ( изразът е негов) – тъкмо заради мракобесната роля на руските царе да помагат с войски на еропейски монарси да потушават вълнения на поданиците си.

 24. Другарю РУСОФИЛ или по точно БЪЛГАРОФОБ, защо четеш Българската история както дявола чете евангелето, нима си продал Българската си душа на дявола, нима си забравил що е то БОГ ЦАР и ОТЕЧЕСТВО, или подхвърляният кокал (сталинска република на дявола в България) ти е по сладък от свободата и достойнството на Българската нация и държава.Не се опитвай да блъфираш с времето, защото времето на лъжливите съветски освободители в България изтече.Искам да помниш, че традиционните Българо-руски приятелски отношения са приятелски отношения между гражданите на България и гражданите на Русия а не между партиите или мафиите в тези две държави.Искам да знаеш, че Русия е приела християнството и кирилицата от България а това означава, че рано или късно Русия ще се присъедини, към България в НАТО и Европейският съюз.

 25. Честита ни новата и паследна за Гоце Нова година.Айде най после да си ходят тия бе….Омръзнаха и на животните в България

 26. Към Румен Великов: Господин Великов, знаете ли, не вярвам, че в обозримо бъдеще е възможно Русия да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Дори към НАТО ми се струва малко по-вероятно, но не и към ЕС, защото членуването в ЕС предполага демократично вътрешно устройство, а в Русия то не е възможно. Мисля, че не е възможно, защото при една истинска демокрация от западен тип, Русия ще се разпадне. Традиционно Русия не е стигала до по-далече от Урал, а за 200-300 години тя е станала една шеста от земната суша. Наистина, при разпадането на Съветския съюз, республиките уж се отделиха, но тези покорени от империята азиатски и кавказки народи (за които няма шанс да се отделят, тъй като се водят “Русия”) неминуемо ще пожелаят своята свобода. Една вълна от регионални референдуми би прибрала Русия пак до отсам Урал. Понеже гледам, че не е в стила им да допуснат такова нещо, май Русия ще е обречена на диктатура (с на периоди по-твърда или по-мека ръка) докъто съществува.

 27. РУСОФИЛ, ако си българин бъди само БЪЛГАРОФИЛ и никакъв друг -ФИЛ!

 28. Уважаеми г-н Прахов, за съжаление сега руската действителност е такава каквато я описвате в своя коментар, но нека не забравяме,че нашата Европейска България трябва да помага по всякъкъв начин на Русия и Турция, за успешното им присъединяване, към Европейският съюз.Новият политически курс на президента Медведев ще помогне, на Русия да се присъедини към НАТО, за това има надежда и за промяна на сегашната руска действителност в полза, на справедливата демокрация в Русия.

 29. Истинските българофоби сте именно вие..които си затваряте очите за истиските прояви на антибългарщина.Вдигнаха паметник на турския незнаен войн..къде бяхте вие тогава????защо тогава не протестирахте???вдигнаха паметник на американските изроди сринали София до основи..къде бяхте вие тогава???

 30. Честита нова година!
  Споделям оптимизма на автора за демонтажа на онова нещо срещу Университета. Но не споделям оптимизма му, че това беше последната новогодишна изява на Гоцето като президент. Все ми се струва, че и догодина пак ще бъдем подложени на тормоза да го гледаме и слушаме. За огоромно съжаление.

 31. Към Русофил:
  Значи виновните за десетилетията диктатура:за масовите убийства по идеологически признак: за разделянето на българския народ на концлагеристи и надзиратели ( по израза на Анна Ахматова): за националното обезличаване на българите чрез насилствената съветизация и русификация и т.н. са антифашисти и носители на свободата – за което им благодарим?!

  Виждали ли сте паметника на американските антифашисти? 99 на сто от българите, вероятно и вие, не са го виждали. И няма да го видят. Защото не е направен да бъде “виждан”. Той е малка плоча, символичен знак на почит на нашите съюзници, на които България тогава е обявила война,към загиналите собствените сънародници ( и не пише , че българите са им благодарни за бомбардировките, каквато е гаврата с надписа с “благодаността” на народа ни в надписа под съветския паметник) – за сравнение, съветски жертви тук няма, но има огромен съветски паметник, “вдигнат” ( по вашия израз) за да не се вдигне българският народ и да помете диктатурата.

  Защо комунизмът не издигна паметник на жертвите от бомбардировките,което би било също справедливо? Ще ви кажа: защото е шизофреничен. Когато му изнася да брани своята кръвожадност нарича антифашистите “изроди”. Иначе обича да нарича антифашисти и западните нации, когато трябва да оправдае фашизма на комунизма.

  Такъв сте и вие: фашистки комунист с шизофренични антифашистки претенции срещу антикомунистите. И защо?
  Защото сте Русофил!

  Пиша на вие не от уважение, а като обръщение към вашата глутница.

 32. Към Русофил: Много хубав пример дадохте с паметника на незнайния турски войн. По характер той беше съвсем същия като паметника на съветската армия. Паметници на чужд окупатор на българска земя! Питате къде бяхме тогава и защо не протестирахме… ами защото легитимната държавна власт си свърши работата и не е имало нужда. Протестира се когато властта не си върши работата. Тогава никой не благодари на властта и не я похвали, защото просто това й влиза в изконните задължения. Турският паметник просъществува двуцифрено число часове. Точно толкова трябваше да просъществува и паметникът на съветската армия след 10 ноември 1989 г. ОГРОМНИЯТ ПРОБЛЕМ Е, че той продължава да стърчи там 20 години при взето решение в СГС от 1993г. да бъде махнат. Ето затова трябва да се протестира! Защото легитимната власт в случая не си върши работата.

 33. Г-н Инджев, благодаря Ви за страхотния блог, често се обръщам към него за да прочета нещо разумно, със сигурност ще присъствам и на 9-ти, защото отдавна съм убеден във фалша и сервилността в българо-руските отношения ! Само не съм съгласен с вас за позицията ви за паметника на американските войски, най-малкото баба ми (бог да я прости) нямаше да е съгласна с вас бидейки свидетел на въпросните бомбардировки. Разказвала ми е за тях и хич не е било весело, да не говорим за паметта на капитан Списаревски, който безрезервно се е жертвал за да спаси колкото е по силите му.

 34. Спомням си великолепния паметник (от черен гранит) на славните БЪЛГАРСКИ ВОЙНИ, загинали за ОТЕЧЕСТВОТО който се намираше близо до мястото където сега стърчи онова грозно недоразумение пред НДК.
  Защо го преместиха “в дън земя” червените “патриоти”?
  Др. РУСОФИЛ, нормално ли е да сърчи в центъра на столицата огромен паметник на чужда армия вместо там да се възвисява достоен монумент в памет на нашите десетки хиляди загинали в бой за ОТЕЧЕСТВОТО?!
  А за славните руски войни, наистина донесли ни свободата, народа ни отдавна е съградил достойни паметници.

 35. Към Петър:

  Писал съм го вече: бомбардирането на цивилни е престъпление и няма никакво оправдание за това. Между най-грозните страници на войната са отмъстителните бомбардировки над Дрезден и Лайпциг от страна на американците и англичаните. Това е срамно петно за победителите във войната.
  Но това е също така нещо, с което англичани и американци не се гордеят, макар да са предизвикани ( от въздушния терор на нацистите и от , уви, техните съюзници като България, която глупаво им обявява война).

  Докато СССР и поклониците на комунизма са адски горди с ролята си на душители на свободата в България, свързана с масови престъпления.

  Ако обаче отказаме на американците да почитат своите пилоти, ще трябва да приемем и тезата на днешните македонци, които взривяват български паметни плочи на тяхна територия заради омразата към България – такава, каквато е била тогава..

  Това, което трябва да направим, е да вдигнем паметник на жертвите на бомбардировките ( какъвто няма, не е ли странно и срамно – зъбим се на американците, че почитат своите няколко души, а не почитаме своите няколко хиляди загинали?!), вместо да търсим сметка на американците, че са поставили един камък с имената на техните сънародници, загинали в българското небе..

  И е ужасно несправедливо да се търси оправдание за съветския паметник с цялата му смазваща символика на диктатурата, наложена отвън, с микроскопичния, наистина невидим за огромната част от българите съвсем пресен мемориал на американските пилоти.

  Ами какво щяха да кажат любителие на тази аналогия допреди година, когато тази пуста плоча с имената на американските пилоти я нямаше? С какво щяха да контраатакуват идеята да бъде демонтиран съветския символ в центъра на(д) София?

 36. Това че паметника на американските летци се използва като аргумент е недостойна проява, не е хубаво да се използва контрапункта за да докажеш тезата си. Но и не трябв да се казва на черното бяло. И двата паметника стоят в София – нашата столица, и сякаш казват : “айде да ви видиме дали ви стиска да направите нещо по въпроса”.
  Аз уважавам войниците, още повече пилотите, някога исках да стана военен пилот, но не исках да стана военен. Не мисля че заслужават паметник, защото са убили невинни цивилни, а това не може да бъде оправдано от каквато и да е пряка заповед. Естествено, братята “руси” през войните са вършили много по-големи зверства, но това не пречи да не мога да простя “наказателната акция” срещу българския народ – сами сме си били виновни че сме избрали това правителство сключило пакт с германците, нищо че съюзнически войник не е убит от български куршум и какво от това че сме спасили хиляди български евреи !

 37. Съгласен съм с Петър по въпроса за американската плоча. Това са чужди войници, избивали български цивилни граждани! Нека си ги честват в Америка или да си я приберат вътре в посолството. Не е мястото тук. Както и да усучем мисълта си за да приемем плочата, че е съвсем малка, че това са наистина загинали момчета, че Америка сега е съюзник в НАТО и въобще приятел, че такова нещо има и другаде по света, остава една твърда и бодлива компонента, която не подлежи на усукване. Това паметниченце все пак е на вражеска войска, която практичеки непровокирана, е съсипала София и е избила хиляди мирни граждани, жени и деца.

 38. ЧНГ г-н Инджев, здраве и добро за Вас и проглеждащият ни народ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.