Примерът на президента за президентската премиера на премиера

В (относително) далечната вече 1995 г. изразих разочарованието си след изборите през 1994-та на Нова година, довели до идването на власт на Жан Виденов. Заглавието ми гласеше : “Нова година, нов каскет”. Имам ли основание сега да “препиша” от себе си и да говоря за “стар каскет”, който се задава на хоризонта в годината на президентските избори?

Очаквано беше политическата 2011-та да започне с новина, че няма новина за най-спрягания вероятен победил на предстоящите избори за държавен глава. Така вицепремиерът Цветан Цветанов оглави класацията на новините с изказването си пред БТА, че в момента е “само” вицепремиер и министър на вътрешните работи и не мисли за президентските избори. По липса на други изявления, освен деветата поредна вълна от новогодишни безсмислени “послания” на президента Първанов (че е по – добре да бъдем живи и здрави, вместо мъртви и болни), липсата на новина за кандидатпрезидентски ентусиазъм у Цветанов предсказуемо предизвика медийния ентусиазъм. Тук е така и през новата 2011 –та…

И все пак…Между редовете от казаното се промъква едно “само”… Водещият класациите на социолозите като най-вероятен кандидат и дори победител намеква, че е “само” вицепремиер и вътрешен министър. Ясно, схванахме скромната заявка за растеж на амбициите. И Бойко Борисов обичаше да скромничи, че е “много малък”, когато в битността си на главен секретар на МВР го питах от екрана да коментира “голямата” политика, пък я как порасна!

Понеже съм само един журналист, понякога си позволявам някои разсъждения в бъдеще време ( в смисъл, че не съм творец на бъдещето, като натоварените с такава власт, но мисли за него може да сътворя). Вече написах, че не приемам за окончателни твърденията на самия Бойко Борисов, че нямало да се кандидатира за президент. Да изпусне такава златна купа в колекцията на шампионските си изборни изяви не е в неговия стил. Освен ако не настъпи рязко подобряване на икономическата ситуация и това му гарантира славата на победител на кризата, уютно бетониран на премиерския пост. Само че това е малко вероятно. Което пък прави резервният му ход с използването на резервния си играч Цветанов също така не особено вероятен при положение, че за Борисов президентският кабинет се очертае като последния вагон от отиващия си влак на славата. Алтернативата, наречена “втори мандат”, е като врабец в небето – иди го гони, най-много да те нацвъка там долу.

Едно е сигурно: не Цветанов е този, който решава за кандидатпрезидентската кандидатура. Борисов си запазва възможността за маневри и този подход личи от тактиката му да печели време там, където не може да спечели нов трофей в музея на собствената слава. Най – ярко блестящото доказателство за това, което свети направо с радиоактивно излъчване, е отиграването на мача “за” и “против” проекта АЕЦ “Белене”. Както се изрази в частен разговор пред мен виден политик от ГЕРБ, “ все ние ли ще трябва да решаваме деликатните въпроси!?”. Не спомена конкретно казуса с централата, но възклицанието му идеално подхожда на тактиката на протакането, възприета от правителството на ГЕРБ. То не смее да “скърши хатъра” на Русия от една страна, а от друга се старае да не прекали със сервилността и да си влоши позициите пред Запада. И така , до …президентските избори. Пък после ще му мислим вече с нов …премиер. Защото настоящият ще се окаже президент.

Този сценарий е хитър, но има един недостатък: в недрата на българското общество все пак има съхранен остатък от запушена гражданска енергия на съпротивата срещу демагогията. Непредсказуемо е накъде може да избие тя при продължаващ спад на доверието в това управление. От централата на ГЕРБ разбират това и изчакват, произвеждайки новината, че няма новина. Ако не е така, защо тогава не яхнат все още благоприятната за тях вълна на предимството в обществените нагласи и не заявят ясно: ние сме силни и уверени в победата, а кандидатът ни за президентските избери е , примерно, Иванов. И нищо не можете да му направите защото е честен и непробиваем за вашите очернящи кампании. Но не го казват, нали?! Май няма такъв “Иванов”.

Аааа, не се прави така дочувам да ми възразяват политолозите, които знаят какви са залозите. Съгласен съм, но донякъде. ”Не се прави така” когато не си уверен и се боиш от компромати и атаки, знаейки, че даваш повод за тях и че това е политически смъртоносно в настъпилия ледников период за динозаврите в джунглата на свободното слово, които треперят от смразяващия ги полъх на прозрачността в интернет. Оказа се, че цялата енергия да бъдат овладени медиите в България, която беше приоритет на властта през новото хилядолетие, е превърнала въпросните медии в тъп нож в битката за доверието на хората. С него можеш да ръгаш стадото, но не и заколиш ефективно стремежа му към ширналото се поле на свободното информиране. В този дуел тъпият нож е обречен да загуби и само най-тъпите управници си вярват, че като купуват медии и журналисти, ще продължават да векуват от консумацията на мършата.

Време е да разберат простичката максима, че най-силното оръжие е истината, но май не могат да си позволят огромния лукс да действат според простите правила на живота защото са набутани в сложни игри. Твърде много имат да губят от истината.

Така че новата година ще ни донесе със сигурност не само нов президент, но и вероятно нов премиер, ако старият се окаже с нов късмет на завет на заветния последен връх, резервиран за “късметлии” с голям политически апетит за власт – уж ограничаван от конституцията, но неограничено проявяван до разюзданост. Това се видя през последните десетина години. Примерът на Първанов е заразителен в страна с толкова нисък праг на имунната (гражданска) система, каквато, уви, е България.

27 мнения за “Примерът на президента за президентската премиера на премиера”

 1. И капката вода е количество течност, в която други се давят ,а според Е.
  Хемингуей и класическо пройзведение като книга,могат да хвалят мнозина,
  но никой не чете.

 2. “Нова година, нов каскет” – блестяща игрословица-метафора и за съжаление все още актуална.
  Напомня ми и за един стар следдеветосептемврийски лаф: НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ИМ МИРИШАТ НАВУЩАТА, А НА КОМУНИСТИТЕ – КАСКЕТИТЕ.

  Честита нова година, г-н Инджев!

 3. Яйцето “Иванов” като идея, трябва трябва най-напред,да се излюпи, дори при проф.Семков,за да проговори.
  Засега само Кретен хвали България за евроизмамите!.

 4. Като гледам и слушам,как ги е яд на българо-бразилския бум,и Португалия и САЩ,разбирам колко неизмеримо по-малки и нещастни, са били моите завистници!

 5. Мамка и и Истина -много опортюнисти я обладаха!!

 6. Използвайки Google Earth ми прави много неприятно впечатление че Street wiew -автомобилите са минали през Румъния и ние от столетия пак сме назад!

 7. Ако Бойко Борисов стане президент, това е най-доброто което може да се случи на комунистите и олигарсите. ГЕРБ ще се разпадне, а дясното( ако популизмът с лек десен уклон на ГЕРБ може да се нарече дясно)няма да се консолидира защото са нужни няколко години за това и най-важното пари. Десните партии нямат паари. Парите са в олигарсите, мутрите, ченгетата и комунистите. С пари в България всичко става или почти всичко.

 8. На кой ги разправяте тези приказки за истината и лъжата? Политиката е мръсна работа и за да се печелят избори и да се прави политика, са нужни пари. Пари за да се купуват медии и влиятелни хора, пари за подслушване и купуване на информация, за да си винаги един ход преди противника. Парите обаче са в червените олигарси, които в момента ревът като девственици за … Защото Б.Б. им завзе контрабандните канали, концесии и обществени поръчки. Затова и в момента е впрегната цялата червена, пропагандна машина и ни заливат с информация, изкривена в желаната от тях посока. Цяла една национална ТВ медия ежеминутно ни облъчва чрез новинарските си емисии и дори забавни предавания изпълнени с политическа сатира. И въпреки всичко, с новият президент ще имаме и нов премиер.

 9. Malko izvan temata no savsem v kontexta. “Как да ги накараме да се реформират, когато те самите не го искат?”
  Tova e ot slednia doklad: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=174305&srcpos=4#msgs

  Te iskat. Obache ne mogat i tribva da im se pomogne. No tezi deto tribva da pomognat ne sa mnogo sklonni. zashtoto kak da komentirame otkazat na EU da priznae ubistvata ot komunistite za prestaplenia sreshtu chovechestvoto?

  Drug e vaprosat che samite balgari sa tolkova oskotiali che sa zagubili sposobnostta si da si pomagat sami…

 10. Po povod predishnia mi post.
  I doklada na Nancy Mac…downy.
  Mnogo e hubavo da se kazva che balgarite ne iskat da se reformirat. No kogato stava vapros da se pozdravi Goce Sirishtnikat za izibiraneto mu za prezident nikoi ne kazva “Ne ti si dolen komunisticheski donosnik”!!! Mnogo e lesno da se govori taka. Vie kakva borba s korupciata chakate ot bivshi DSari i komuniagi draga NAncy i dragi evrokomisari. Ili evromasuri- ne znam koe e po-tochno. Strahat vi ot dr Putkin vi e gepil za topkite i edinstvenoto koeto mojete e da si pishete bezmislenite monitoringovi dokladi.
  Stiga s tova politicheki korektno. Cial edin narod zagiva…

 11. От статията се резбира, че “отпушено гражданско общество” а не КГБ и поставените от тях кукловоди избират на България президентите,министрите и председателя им, народните представители и “биснесмените-милионери”.Освен в КГБ и ДС някой да е чул за милиардер?

 12. “Иванов” няма,но някоя чаровна “Иванова” може да се появи изненадващо.

 13. 25 Октомври (1956г.) е националният празник на Австрия. Сред толкова много дати на значими събития в историята на Австрия и Австро-Унгарската империя, австрийците са избрали за най-значима и велика дата в историята си деня на подписване на споразумението за изтегляне на “любимата” Съветска армия от страната и приключване на окупацията след края на Втората Световна война! Това казва много, нали! Нашият национален ден тепърва предстои. Датата на събарянето на паметника на “освободителката”- Съветската армия у нас може да се превърне не само в наш национален празник, но предвид и страха на Европа от безумията на Русия би могла да стане и Световен ден на победата на демокрацията!
  Не унивайте, чакат ни Велики дела! Историята непрекъснато се пише.

 14. Към Пеко:

  Опитах се само да кажа, че сметките, за които говорите, понякога може и да се объркат.
  Ако не вярваме в тази възможност е по-добре да си сложим хамута доброволно и да “не се обаждаме” – да си орем под камшика безмълвно …

 15. Новият каскет (или по- скоро каска) се нарича “АБВ”. Надявам се, драги Иво, с помощта на това движение, към което така далновидно се присъедини, най- сетне да станеш народен представител, защото твоето място е в нашия Парламент.

 16. Към GB,
  26 октомври, 1955 г. от Австрия се изтеглят всички съюзнически армии, Френска, Английска, Американска и Съветска, като Австрия се задължава да подпише декаларация за “вечен неутралитет”. От тогава, 26 октомври е национален празник, ден на независимостта за Австрия…. Не се “заяждам”, просто доуточнявам…..

 17. Към Екатерина Черпокова:

  Ха, ха- “много смешно” е да ме пришиваш към каскета на Първанов- тъкмо мен.
  Хуморът, Черпокова, не е черпак за всяка уста.
  С теб не става разговор, камо ли пък “закачка”, за каквато се опитваш да ме предизвикаш – отивай си на твоя мегдан да се щипеш с момците, тук не вървиш!

 18. “Молив” (съвеЦки), неутралитетът на Австрия е благодарение на първите три споменати от тебе държави,а ако зависеше от съвеЦката, и днес още щяха да си пият водката насред Виена.
  Кажи го точно, бе човек, знаеш го добре, а лукавстваш..
  “Черпакова”, царица си да правиш чудесен омлет от истини, полуистини и нагли лъжи.
  За “каскета” и “каската” започваш добре като смяташ, че и след това трябва баламите да ти вярват…
  Че г-н Инджев е вече член на АБВ(Гоце) е все едно да кажеш, че Първанов разплакан е върнал двата мезонета и ние да ти повярваме.
  Иначе мястото на журналиста Инджев е например начело на БТА, на Националната Телевизия и т.н.
  По моето скромно мнение, в парламента той би се чувствал почти като задушен.

 19. Към статията на г-н Иво Инджев,
  най-върви почти неизчерпаемото
  -дори и ОТ г-жа Черпокова,с по-голям черпак, БЛОГОВО единомислие,че назрява отпушване на гражданското общество по повод на сметки без кръчмаря,
  между по-по-най!
  До 1 февруари 2011 г. ще чуем и това,с което ще ни зарадва и проф.М.Семков,но то ще е само началото,тъй като гражданското общество, рано или късно,ще поиска и наложи,точно ТУК в т.ч. и чрез национално виртуално пространство,неманипулирано
  истинско мажоритарно пройзнасяне,
  но не и неясно опорочавано от пари и дирижирана медийна власт както при Гочоолу и Дочоолу!
  БКП не се поучи никога,остана затворена,но и не съзнаваше,че така само тежи повече на Русия и руския свръх изстрадал народ,
  който едва издържа,да не скъса с такива чукундури,без свян,съвест и срам.
  Лула и Дилма изминаха много дълъг път на приливи отливи.С една рафинирана Европа и прагматична Америка,но преяли и преситени готованците няма да разберат от думи,както вероятно и прикоткания премиер,но конституционно,той и президент,които се излагат,могат заедно и пооотделно на кафе,да помислят,че освен Дянковр и др. сънародници,също са загрижени от хала в който сме набутани,а примерът в частта бразилски президент,но истински технократ,ПОДСКАЗВА НЕЩО,ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТАНСТВОТО,КОЕТО Е ЛИПСВАЛО И ЛИПСВА НА ДВАМАТА.

 20. Прав сте г-н Инджев!Тази г-жа Черпокова сигурно е назначена на сладьк синекурен пост от ГЕРБ.

 21. Ако Б.Б. стане президент, колко време давате на правителството на ГЕРБ? А на партията му?Ако приемем, че издържат 1 год. преди да се разпаднат, през останалите три президентът ще стърчи като среден пръст в родната действителност.

 22. Към КАРАНДАШ,
  Знам какво искаш да доуточниш. Разместването на петицата и шестицата е последната ти грижа. Искаш да вметенеш, че радостта на австрийците е в напускането на всички съюзнически армии, не само на Съветскатая. Да, ама не! Радостта им идва точно от напускането на Съветската! Напускането на другите е било (естествено) необходимо условие. Имам близка приятелка австрийка на 77 години и сноюи пак си говорихме, както много пъти досега. Тя познава добре България и искрено ни съжалява и съчувства. Добре знаям откъде идва голямата радост на австрийците и ентусиазмът им да изберат точно тази дата за национален празник, която четват всички те от сърце. Не както ние Девети Септември някога! Та продължавай с хапливите си уточнения, точността не вреди!

 23. Към всички: отстрани до коментарите на последната публикация на Иво Инджев се появява едно каре, вдясно. На него пише: имате съобщение, отворете. Има и символа на Outlook Expres. Не кликвайте върху него. Това е вирус. Странното е, че се появява ненадейно, не стои постоянно. Бъдете внимателни!

 24. Според мен нито Борисов, нито Цветанов са особено заинтересувани от президентстване, обаче не могат да си позволят да загубят изборите. А трети кандидат просто нямат. След многобройните им кадрови издънки, хората прсото няма да гласуват за някой неизвестен “Иванов”. За известната Федосова, примерно, също няма да гласуват по разбираеми причини.

  Това е тъпотията на президентската институция у нас, както е “уредена” от скалъпената ни конституция.

 25. Разбира се и на “черкоповски” етюди ще им дойде времето.А кой какво и на кого е додал, било чрез автрийския,
  било чрез българския трезор,тя, и Историята ще п р о м ъ л в и някой ден!Благодарим на В.Маринова.

 26. NIK-чо,
  “Лукав” е оня, който не казва цялата истина. Истината понякога е “хаплива”. Просто, примерът с Австрия е неудачен…..според мен….. По принцип, отдавна ми е “омръзнало” да “правя нещата” ПО ПРИМЕРА на “някои”, предпочитам да ги правя така, че да бъдат ЗА ПРИМЕР на “някои”…

 27. Za mnogo godini, uvajaemi g-n Indjev! Blagodarja Vi, che ste edinstvenijat bulgarski jurnalist, koito ima smelostta i tarpenieto da se bori sreshtu nai-opasnia za Bulgaria cirei na prehoda Goce.
  Pojelavam si da go pravite, dokato pudelat na Putin bezvazvratno se izmete ot bulgarskoto publichno prostranstvo, kakto i posledovatelite Vi da stavat vse poveche.
  I az mislia, che Borisov shte se kandidatira i saotvetno specheli izborite za prezident, sled koeto nabarzo shte se skalapi pravitelstvena kriza i komunistite (BSP, DPS, ABV) nachelo s Goce shte se varnat na bial kon v upravlenieto na stranata.
  Tova e edin mnogo mrachen, no, uvi, mnogo veroiaten scenarii.
  Vaprosat e kak da go predotvratim!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.