Тест за медийната з(ря)лост в България

Към днешна дата вече повече от 1600 души подписаха петиция в подкрепа на искането на Инициативния комитет за демонтиране паметника на съветската армия в София. Той, подобно на петолъчката над Партийния дом, е идеологически символ на една отминала епоха и няма нищо общо с българската свобода, нито със съветски жертви на българска земя, поради което е монументален израз на лъжовността и на нашата търпимост към нея.

На 9 януари, неделя, от 11 ч. , по повод годишнината от януарските събития през 1997 г., Инициативният комитет организира шествие около паметника, смятайки, че тъкмо там е мястото да се възроди нетърпимостта към лъжата в българската политика. Очаква се да дойдат стотици граждани – вероятно много повече от онези няколкостотин, които откликнаха на предишната подобна инициатива на 9 ноември миналата година. По всички закони на новинарството това е събитие от обществена значимост, което заслужава медиен интерес. Освен ако определени редакции имат нареждане да НЕ отразяват подобни събития.

Обществените медии са длъжни да служат на обществения интерес, а останалите би трябвало да постъпят логично и етично – да не лишават аудиторията си от предварителна информация, за да могат хората сами да преценят отношението си към предстоящото събитие.

Българските граждани имат правото да направят информиран избор – например да НЕ приемат поканата на Инициативния комитет. Но трябва да им бъде шанс да научат за шествието. Начинът това да стане е информацията за събитието от 9 януари да попадне в медийните рубрики за оповестяване на предварителни събития. Това не е “рекламна кампания” и би трябвало да е естествена реакция на естествения подбор в конкуренцията за новини и заглавия.

Смисълът на този текст е в опита ми да подскажа, че за свободата на една медия се съди по това доколко тя следва принципа на демокрацията да се бори за правото на несъгласните да си кажат мнението. Всяко медийно оповестяване на предстоящата инициатива би допринесло за усещането, че битката за свободата на словото в България не е безнадеждно загубена, както изглежда често тук и в чужбина.

34 мнения за “Тест за медийната з(ря)лост в България”

 1. Аз подочух, че от определени среди има решение да се пусне срещу демонстриращите стадо опитомени архари; отнесете се с разбиране към блеещите!

 2. Със сигурност основните медии няма да са чули за акцията или няма да са разбрали какво са чули. А и да са чули, вероятно за тях това е маловажна новина, която не си струва да бъде отразена. Къде-къде по-интересно е, че Шаная Туейн ще се жени.

 3. Г-н Инджев,

  В ерата на Мрежата, обществените медии не могат да служат като оправдание. За това, че в едномилионна София, за дадена кауза се събират 200-300 души. А не 20-30 000, както би било, ако каузата топлеше сърцата на софиянци.

 4. На Иво Инджев и на останалите членове на “АБВ” много успехи през новата политическа година.

  Предайте, уважаеми г- н Инджев, моите поздрави на вашия лидер г- н Георги Първанов!

 5. Не храня надежда няоя медия да узрее за няколко дена, след като е пропуснала фазите на цъфтежа и връзването. Но не се и надявам инициативата да стане масова. Защо? Защото тя е атака срещу символите на една идеология изповядвана от бившата номенклатура, тоталитарно чиновничество, агентура и съпътстващите я лумпениада, и техните деца, за които СССР с неговата армия начело, са били гарант за тяхото удобство. А те не са никак малко сред българите. Тук не се разбира, че атаката срещу една глава на ламята само ще я одраска. Принципната борба би трябвало да бъде за националното достойнство, тотално потъпкано с дивотии от рода на “двойните освободители”! Европейската история, а и световната, са пълни с примери за етноси и народности сдобили се с държавност следтвие на чужда военна намеса, съпроводена с жертви , но само тук има такава “признателност” минала всякакви норми на приличие и липса на достойнство. Само в този контекст мнозинството от българите ще проумее, че този паметник не символизира само лъжата, а нещо много по-унизително! За русофила е неразбираемо как цар АлександърII e oсвободител а Съветската армия е лоша. Една идея не се ли прегърне от по-голямата част от обществото, тя няма как да стане масова. Не знам как някой от опонентите при това не се е сетил, че при Връшка чука-Кулско е имало сражение между съветски и германски части, изполвани са т.н.”Катюши” и има загинали съветски войници, които са погребани във Видинските и Русенските гробища.

 6. Последната медийна незрялост на която бях свидетел беше по повод на ученическата стачка.Основният въпрос, който се задаваше на учениците, които бяха в училищата беше “Вие защо сте тук“.
  Каква зрялост да очакваш от хора, които имат обърната ценностна система.Сигурно и на 9-ти ще питат същото ако въобще се появи някой екип.

 7. Към Надежда Илиева:

  Благодаря, вече съм му ги предал моите поздрави ( че и най-здрави) в книгата си “Президент на РъБъ”.Предавам същите и на вас.
  А вие пък др. безнадежна, предайте на другарите началници, че ми правят голяма услуга, като отвързват точно такива пуделчета, като вас, да полаят тук. Направо е приятно да видиш еманацията на глупостта, събрана в няколко изречения.
  Ако можете, измислете следващият път нещо маааалко, по-смешно, пък току виж съм го разпространил ( на което, види се, адски държите).

 8. Към П.К.

  Не берете грижа за това колко сърца топли каузата, оставете други да му мислят кое е много и кое – малко.

 9. Уважаема, Госпожо Илиева,
  По-смешно нещо не бях чувала скоро време. Даже гласуваш за Бойко-получаваш Костов е по-малко абсурдно от това твърдение. Има една книжка, издадена от Г-н Инджев. “Президент на РъБъ” се казва. Препоръчвам Ви да я прочетете!

 10. Long live S h i p k a, yes!!! and for ever!
  But wrong war and false monuments – never!
  ————————————
  This might be clean and clear historically in any case
  No able even willing to prepare it technically!

 11. към Елица Миленкова:

  Понеже не исках да се хващам на въдицита на “Илиева” , ще го кажа за публиката в отговор на Вашия коментар: тази тъпня с твърденията за моя близост с Първанов явно е някакво измислена “хитрина” от единен център, защото се появява често като твърдение, подписано от всякакви “Илиеви”, “Петрови”, “Иванови” и т.н. Писани са като под индиго и са еднакво тъпи в претенцията да иронизират. Понякога, както в този случай, ги публикувам, за да стане ясно с какви плиткоумници си имаме работа насреща…

 12. До Надежда Илиева.Г-жо Илиева този път ще избързам и ще Ви отговоря преди И.Инджев,а и ще Ви отговоря доста по директно(не,че той не може) Вие и вашите съпартизантки(като В.Дърева)заслужавате една сочна българска псувня.Не ми е характерно и мразя това,но за да не сте валат ще Ви тегля една и то здрава майна.Малко съм далеко(заради такива като Вас),но ще хване дикиш.Извинявай Иво.Гадно ми е,че ме връщат назад във времето което си мислех,че отдавна съм напуснал…..Успех на 9-ти.

 13. Г-н Инджев, аз съм в САЩ и сега прочетох за скандала със стенограмите на Дянков и Танов и специално влязох в сайта ви да видя вашите коментари. Удивих се, че нищо не сте писали по въпроса. За паметника – честно казано мисля, че си имаме по-големи проблеми от тоя, за които да си хабим енергията. Не мисля, че махането му или немахането му би довело до някаква разлика в дереджето ни.

 14. Господин Инджев, чета ви блога всеки ден и много ви уважавам. Минах заедно с вас в борбата срещу Първанов, запознат съм с всичко, което отстоявате. Искам просто да ви кажа – Благодаря.
  Простичко. Без много церемонии. Обаче ценно за мен. Дадохте ми лека надежда, че в България може да се събуди гражданското общество. Дано да стане. Защото имам чувството, че повечето българи сме едни овце.

 15. @ СТОЯН ДОНЧЕВ
  Уважаеми господине, това че в Русе има гробове на съветски войници (за Видин не знам)не означава, че са загинали в битка на българска земя. Понеже съм родом от Русе и като чавдарчета, и преди това още (защото “любовта и дружбата от векове за векове” се набиваеше в главите от невръстна) в предучилищна са ни водили до парка където се намират. и никой от учителите, никога не е си е позволявал да казва подобна глупост. Точно обратното – винаги са обяснявали, че това са гробове на войници от лазаретите, починали от раните си в България, но са ги получили в “неравни битки с фашистите в Украйна и Румъния”. За разстреляните от полевите съдилища за мародерство разбрах години по-късно от дядо ми и други стари русенци. Апропо там където се намират сега е парка между т.нар. Пантеон и Руското консулство, едно време (до към средата на 50-те) е било гробището на Русе и покрай зида, с който е било оградено е била “Дъсчената улица” сега бул. Съединение, и в парка все още се намира (макар и порутена) семейната гробница на Захари Стоянов… Моля не говорете глупости за “битки”, за фашисти и въобще затова как е стъпил съвеЦки ботуш по нашите земи

 16. Бях отминала със здравословната доза погнуса тази информация, ама сега правя връзката…
  http://www.razkritia.com/76742/%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-1000-%D0%BB%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%86%D0%B5-%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5/
  Вероятно “другарката Илиева” просто попълва месечния си отчет:))))))

 17. Zdrawejte wsichki!Da predpolojim ,che na 9 januari se syberem hiljada dushi,na fona na 7 miliona sa kato edna ptichka,kojato ne pravi proletta!Moje bi sybitieto shte e samo kambana za zaspalite ni sygrajdani…Trjabva da si minat 40-te godini spored men,za da se rodjat naistina novi hora,neobremeneni v misleneto si!Vse pak se radvam che ima dnes u nas hora izprevarili vremeto si i vi stiskam paltsi!USPEH na vsichki,do deveti!

 18. Да получаваш информация от медии, които заемат 70-то място в света според Трансперънси Интернешънъл и 76-то място в света според критериите на Фрийдъм Хаус е, освен обидно, също вредно, дори опасно – неистините рефлектират и рикошират, докато вкарат обществото в омагьосан кръг! Ако имаше и някоя организация да оценява естетичността, положението щеше да е още по-зле, като лошият вкус също зацикли между медии, общество, управляващи, ландшафт. В противен случай поне естетическите съображения можеха да консулидират обществото за демонтиране на монумента-грозилище!
  Все пак – УСПЕХ!

 19. Намирам за здравословно да се публикуват “мнения” като тези на др.Илиева или П.К.Според мене,обаче не е полезно да им се обръща внимание,по начина,по който това става тук от доста посетители на блога.Достатъчно е еднократната реакция на г-н Инджев и да речем,още един коментар по темата.Всяко преекспониране на значимостта на такива мнения е контрапродуктивно и налива вода в мелницата им.
  Разбира се,че не е маловажно медиите,доколкото ги има/та нали те са посредниците с обществото/,да проявят заинтресованост от нашето начинание по отношение на “шмайзера”,и своевременно да го оповестят на онези,които не са стигнали до него чрез Мрежата,по различни причини.Разбира се,че са високоблагародни и заслужаващи уважение информациите за необходимост от подпомагане на хора в здравословна беда,но не по-малко важно е хората да бъдат информирани за неща от ДРУГ национален порядък,умишлено побутван под килимчето от власт и пари имащите,в течение на десетилетия.И добре е тези “медиатори” да напомнят на софиянци ,за решението на Софийската община от преди 10-тина години,за ДЕМОНТИРАНЕ на паметника.

 20. @ СТОЯН ДОНЧЕВ
  Уважаеми господине, твърде интересна интерпретация от още по-интересен и “достоверен” източник – в-к “Дума” (бивш Работническо дело”) от 1 ноември 2004 г. Не искам да Ви обиждам, но сте живо доказателство за “лъже като комунист” и доказателството за лъжата Ви е в прелестната история на о.з. полковник Йордан Велков. Поглеждал ли сте картата ан България? Знаете ли къде е Връшка чука? Чувал ли сте, че грницата със Сърбия минава по билото на планината до 15 км отсечка по река Тимок? Ако не сте – погледнете, поинтересувайте се, има карти с мащаб 1:50000 от времето на Варшавския договор и сам си отговорете за каква военна операция става дума. Стратегическа ли се явява Връшка чука (692 м) и прохода, на който до ден днешен има митница или не, откъде от друго място може да се влезе в Сърбия и такива подобни, и ако успеете да си отговорите си задайте следващия въпрос: на 1 ноември 1944 г. съветските войски навлизат къде? Толбухин “освобождава” Видин? Твърде интересно кой тогава е дошъл на 9 септември:) може би някаква друга армия, а не червената?! Много смела интерпретация (и това е най-мекото, което бих казал)!!!

 21. Всъщност ми идват доста каруцарски думички и въобще ненормативна лексика:)и в крайна сметка: Елате на 9 януари от 11 часа да изразим отношението си!

 22. Ако паметниците бяха за временно ползване, щяха да се казват временници. Което сигурно би ви харесало като идея – паметниците вече да се правят от картон и да се рециклират след изтичане на модата им. Или да се правят със сменяеми паметни плочи и всяко правителство да си слага нова плоча.

 23. “Пред паметника във Виена по всяко време на годината има цветя, а върху софийския – мръсни надписи, свастики, суха трева…
  Не стига този позор пред народа, Европа и Русия, но сините “светила” се наеха да пренаписват историята с лъжата, че у нас няма загинал нито един съветски войник.
  За нас, съвременниците, истината е друга. Няколко дни преди 9 септември 1944 г. немска моторизирана колона настъпва на наша територия и стига до гр. Кула, където е спряна от партизани от партизанския отряд “Георги Бенковски” и присъединили се към тях доброволци. Колоната се изтегли и зае опорен стратегически пункт – планинския хребет Връшка чука и прилежащите към него села Киряево и Извор махала. Там германците стояха укрепени до започване офанзивата за освобождаване на Източна Сърбия в началото на ноември 1944 г. За пробива над Връшка чука по направление Зайчар – Белград 75-а армия, действаща на Южния фланг на Трети украински фронт, започна да съсредоточава своите части откъм 20 септември до настъплението между 1 и 4 ноември 1944 г.
  На всички гари, които имаха рампи за разтоварване, като Брусарци, Орешец, Видин и др. ежедневно пристигаха жп ешeлони с танкове, артилерийски оръдия, “Катюши”, които бяха на пътя към Кула и северно – към Брегово. Там в най-северната част на България съсредоточени чакаха часа на атаката.
  На 20 октомври в салона на читалище “Развитие” – гр. Белоградчик, Щабът на Трети украински фронт, командван от маршал Толбухин, приема оперативен план за овладяване на Връшка чука и пробива за освобождаването на Сърбия. Началото за овладяване на стратегическия опорен пункт Връшка чука знае и помни цялото население на крайния Северозапад на България, което три дни чуваше бумтежа на артилерийското сражение.
  Тогава загинаха и бяха погребани 58 съветски офицери и войници, чиито кости са в Руските гробища на Видинския гробищен парк. На всеки надгробен камък са изписани името и чинът на боеца. Видинската община опазваше – и сега опазва! – гробовете на загиналите, а на календарните дати и задушниците отбелязваха тяхната памет и героизъм.
  На злобарите, които искат друг прочит на историята и друга оценка на ролята на Съветската армия във Втората севтовна война, и които лъжат, че нямало нито един загинал войник на наша земя, предлагам да посетят видинското гробище и да се уверят в това, което съм написал. Що се отнася до рушенето – знаем, че това го могат.”

 24. Към tolbuhin:

  По въпроа за жертвите ще трябва да се разберете с другарите и другарките, които от десетилетия обясняват как тук няма нито една убита червеноармемийска братушка, защото любовта ни е като слънцето и въздуха за всяко живо същество. И съветските другари твърдяха същото със същия любовен аргумент. После вкупом млъкнаха, за да не се присети някой българин, че без да са дали жертви нямат основания да претендират за безбройните си паметници. Обаче се присетихме…
  А ролята на съветската армия някъде другаде никой не е коментирал, камо ли пък оспорвал, неуважаеми анонимен лъжецо!

 25. Към gradinko:

  Политиката на свършените факти не се приема никъде от свободните хора, които имат право да отхвърлят всяко робство. Така че този катронен аргумент си го отглеждайте в собствената градинка, но не съдете хората с мукавяния си аршин.

 26. Другарю маршал, не плагиатствайте, поне цитирайте името на автора на таз сърцераздирателна история – о.з. полковник Йордан Велков, който между другото по снимката, която е дадена, има удивителна прилика с един друг полковник със статут на “бог” – Иля Старинов. Ако сте истински маршал ще ме разберете, макар да не крепя осбена надежда. Тя Лъжата, другарю, винаги върви под ръка с Кражбата (в римското право plagium – буквално похищение, означавало престъпна продажба в робство на свободен човек, за което се полага бичуване ad plagas). И колкото по-често си показвате мазните червен(дал)взелести муцуни, нагло да хихикат и да дават акъл от екрана, от вестниците и отвсякакви трибуни – толкова по-добре! Не преставайте да се излагате какви сте нефелници във всяко едно отношение, освен в Кражбата. Не стига че обирахте мандрите – сиренце, кашкавалче, некоя овчичка, туйцък-онуйцък – ами си въобразявате, че мандрата е ваша…де кривак де, чобански

 27. Ето , днес в Ташкент са бутнали още един пъкъл , вижте багерите…

  http://lenta.ru/news/2011/01/07/monument/

  Причините били много и според някои били следните:
  – узбеките не обичали другите нации ( а генералът бил етнически казах)
  – узбеките имали свое странно отношение към ВСВ и за тях “тя не била война на узбекския народ”
  – 9 май в Узбекистан бил станал «ден на паметта и траура».
  – водела се политика която да изкорени от съзнанието на народа постиженията от съветския период
  – комунистическата партия в страната била неофициално забранена.

  Но като че ли най-много е натежало това че Рахимов преди ВСВ е “освобождавал” Узбекистан от гадните басмачи , а те са смятани от узбеките за борци за независимост.

 28. Чух, че на 9 т. м. срещу поборниците ще бъдат изпратени хора на Маджо, които направо ще ги размажат от бой. Та повече никой да не посмее и да помисли за паметника на Съветската армия.

 29. А ПОМИСЛИЛИ ЛИ СТЕ ЗАЩО Е ПОСТРОЕН ТОЗИ ПАМЕТНИК ДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД 44-ТА?
  ТОЗИ ПАМЕТНИК С КЪСНОТО СИ ПОСТРОЯВАНЕ ДО ИЗВЕСТНА СТЕПЕН Е И ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРИТЕ НЕСЪГЛАСНИ С НАЛАГАНЕТО НА ЧУЖДА СИСТЕМА В ДЪРЖАВАТА НИ ( ГОРЯНИТЕ )И СЕ ОКАЗАХА ПРАВИ – НЯМА КОМУНИЗЪМ, НЯМА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ.
  НЕ ПИПАЙТЕ НИЩО, А ЧЕТЕТЕ И СИ УЧЕТЕ ИСТОРИЯТА. ДО СЕГА Я КРИЕХА НО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ВЕЧЕ ИМАТЕ ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЦЯЛ СВЯТ НАМАТЕ НИКАКВО ОПРАВДАНИЕ ЗА НЕЗНАНИЕТО СИ.
  НЕ СЕ ЗАСИЛВАЙТЕ СЛЕД ПЪРВИЯ ГРАКНАЛ КРАСИВИ ДУМИ.
  СПОМНЕТЕ СИ ПРИЗИВИТЕ ЗА РАВЕНСТВО, БРАТСТВО И СВОБОДА И ЧУЙТЕ ДНЕШНИТЕ ЗА РЕД, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ.
  НЯМА НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО И ТЪПОТИИТЕ В ИСТОРИЯТА НИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНЯТ ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ.
  АКО ИСКАТЕ ДА ПРАВИТЕ НЕЩО СВЯСТНО – ПОМАГАЙТЕ ДА РАЗПОСТРАНЯВАМЕ БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР
  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1301999116594&set=o.138830043878
  , ЧЕ НЯМА КОЙ.
  ЛИПСВА ОТ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА НИ ПРОГРАМА И СИ НЯМАМЕ ПРОФЕСОРИ СПЕЦИАЛИСТИ КОИТО ДА ОРГАНИЗИРАТ ИЗУЧАВАНЕТО И РАЗПОСТРАНЯВАНЕТО МУ, А СЕ ГОТВИ СМЯНА НА КАЛЕНДАРА И ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СА ВАРИАЦИИ НА НАШИЯ НО ТОВА ДАЖЕ И БЪЛГАРИТЕ НЕ ГО ЗНАЯТ –
  http://eyebg.com/prez-2012-smenqt-kalendara-5535.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.