Нещастието в Lucky

Двама миньори са загинали при трудова злополука в рудник “Джурково” вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Сигналът за случилото се е бил получен в РУП-Асеновград в 21,25 часа. Починалите са Славчо Стефанов Асенов на 43 години от Първомай и Димитър Атанасов Башев на 48 години от Лъки.

Според Главна инспекция по труда злополуката е настъпила заради нарушаване на правилата за безопасна работа. Разследващите са установили, че при пробиването на взривна дупка на забоя на подготвителна изработка – травербан, единият от миньорите е използвал останала от предишна експлозия “пикса”, в която било останало взривно вещество “Елексит”. Ударно-въртеливото действие при пробиването е причинило експлозията, при която работниците са загинали на място.

Тежък инцидент в рудник “Джурково” имаше и през 2007 година. Тогава трима миньори загинаха от обгазяване, а в град Лъки беше обявен траур. /БЛИЦ

Имам няколко въпроса по повод на тази информация за нещастието в Лъки ( Lucky):

Защо тя не е водеща новина, а България се тресе в същото време от „невероятната експлозия“, от „оглушителния взрив“ на скандала с подслушаните и огласени, незнайно как записани, телефонни разговори на ( за и срещу) едни слуги на народа? Та те са си живи и здрави, усмихнати и показно доволни от себе си пред телевизионните камери. Че и опозицията пърха от радост. И как не: ощастливиха я с кауза, с шанс да се присмее, че управляващите са същите маскари, като предишните ( и както президентът им, преиграващ в играта на погнуса от мръсните номера, в които е не просто главнокомандващ еталон, а е направо генералисимус).

Колко силен трябва е взривът в една българска мина, за да заглуши нарцистичните вопли на самохаресващите се управници, изобличени като свадливо семейство, но демонстриращи лицемерния кеф на брака си по сметка?

Колко трябва да са загиналите, за да си спомни „социалният“ Първанов, че не му е първица да „пропуска“ да забележи трагедия на сънародниците си? Двама смазани от взрив работници не му ли стигат? Плюс „онези“ трима в същата мина, загинали наскоро, не станаха ли общо петима – почти колкото изгорелите във влаковата катастрофа, която не трогна президента, отишъл на лов на другия край на държавата (си)?

Трябваше ли смъртта на миньорите да е причинена от природно бедствие, за да бъде призната за значимо събитие? Нима констатираната им вина за трагедията не прави много по нужен разговорът за вината – далеч не само лично тяхната? Или пък именно по тази причина някак не е удобно да се реагира, за да не се (т)рови статуквото?

Май искам много от управници, които не си направиха труда да си научат уроците. За тях е важно да говорят „езика на народа“, който, поласкан от огледалния образ на своите избраници, им се отплаща с мандат или два.

Убедени са шефовете на държавата ни, че не им трябват познания за постиженията на други народи и техните чужди езици. Така е „у наше село“, докато в глобалното не прощават подобно „щастие“ за сметка на Лъки (Lucky).

Тук по-скоро важат правилата на Lucky Luciano.

35 мнения за “Нещастието в Lucky”

 1. Да забравя род свой беден,
  гробът бащин, плачът майчин, –
  тез, що залъкът наеден
  грабят с благороден начин, –

  грабят от народът гладен,
  граби подъл чорбаджия,
  за злато търговец жаден
  и поп с божа литургия!

  Грабете го, неразбрани!
  Грабете го! Кой ви бърка?
  Скоро тоя не ще да стане:
  ний сме синца с чаши в ръка!

  Пием, пеем буйни песни
  и зъбим се на тирана;
  механите са нам тесни –
  крещим: “Хайде на Балкана!”

  Крещим, но щом изтрезнеем,
  забравяме думи, клетви,
  и немеем и се смеем
  пред народни свети жертви!

  А тиранинът върлува
  и безчести край наш роден:
  коли, беси, бие, псува
  и глоби народ поробен!

  Добавка: Lucky Luchiano никога не е правил бизнес с народното доверие!

 2. Дали горките хора не са опитали да икономисат някоя “пикса”,каквото и да означава,или пък са били принуждавани непрекъснато да го правят и чак сега е станало нещастието? Това едва ли ще стане ясно,особено ако мината е частна.
  Колкото до еднояйчните реакции на днешни,предишни,още по-предишни управници-те надали биха учудили искрено когото и да било,дори и най-инатливите бойкопоклонници.

 3. Почти всеки ден гледам CBS, ABC, NBC, MSNBC, Fox и PBS (CNN не хващам). Имам предвид новините. Също, миналата година бях абониран за Chicago Tribune, Daily Herald, Time и няколко специализирани списания. Като изключим Род Благоевич, който беше подслушван с федерална заповед и още един случай на частен детектив, подслушвал политици с цел шантаж (за което беше заловен, съден и осъден) нито веднъж и никъде това не е било водеща новина. Нито пък с Президента започват новините, освен в случаите на обръщение към народа или важно посещение в чужбина. Най-често започват с някое убийство в южните квартали или убит американски войни в Афганистан, пожар, катастрофа, разбил се самолет, земетресение или друго природно бедствие. И ако това е свързано със загуба на хора остава водеща новина дори няколко седмици. Споменавам това не за да правя сравнение с България, а за да припомня, че във всяка демокрация журналистите не правят разлика между президента и обикновения гражданин и са съпричастни на всяка човешка трагедия в страната и по света.

 4. Към Georgi Georgiev:
  Защото Ботев не е написал “те”, а “ние” – “…немеем и се смеем над народни свети жертви!”. И той се е смял. Затова завинаги остава в българската памет. Заради тази безкомпромисна честност хваща сърцето на всеки българин.

 5. Към г-н С.Панев:
  И точно и вярно,в т.ч. и за Род Благоевич.Сега когато в Белия дом,на мястото на бъдещия кмет на Чикаго Еманюел Рам,,застава бившият министър на търговията,
  Bill Daley на Б.Клинтън,”познат”
  на корпоративна Америка чрез J P Morgan,ще се поуспокои бизнеса и пооохладят очаквания,че Барак Обама,ще прекали и сбърка основния
  девиз,”Вярваме в прмяната”-In change we believe!”
  За другото само можем да немеем!

 6. Сталинизмът е жив в главата на Първанов.Смъртта на един човек е трагедия , на един милион – статистика.Ех , да можеха да сталинизират страната , не биха се и замисляли даже.Там им е проблемът – не може да стане вече.Затова им е тясно и не се побират в кожата си.Вече съвсем открито си показват истинските лица.

 7. С огромно неудобство натиснах мишката на “свежо”, давайки си сметка, че това е знак, показващ отношението ми към самия коментар, а не към фактите в него. Г-н Инджев, нима точно Вие очаквате някаква съпричастност от изброените лица, та те са отчайващо безсърдечни, те са продукт на едно отношение към човека, което най-красноречиво бе изразено от “покровителите” им при трагедията с “Курск”.

 8. Иво, Приятели, няма да мога да присъствам на 9ти. Наистина много ,много съжалявам! Ще бъда с вас от все сърце!!

 9. Честит Имен Ден г-н Инджев!Да ти е живо и здраво името, ти и семейството!

 10. Честит Имен ден, г-н Инджев! Бъдете жив и здрав, запазете силния си дух и чистото перо!
  Да са живи и здрави всички именници!

 11. Кого по точно упреквате гн. Инджев? политиците или медиите? Защото според мен, по скоро от вторите зависи кое ще е новина номер едно.

 12. Господин Инджев, да ви е живо името! Честит празник и най-хубави пожелания!
  Що се отнася до темата на анализа, мисля, че наистина сме много далеч от прага на чувствителност на другарите. Та нали те са трепали хора с хиляди, а батковците им – с милиони. Нали “нашите хора” са изменяли съдбите на цели народи или изцяло са ги заличавали! За какви двама миньори говорим. Милиони трябват! Чак тогава ще са доволни от резултатите си, а няма да сепнат, че става нещо нередно. Напълно съм съгласен с вас по отношение на въпросите, които задавате, но не мисля, че управляващите в момента са хората, които ще изпитат някакви угризения.
  И още във връзка с отношението на институциите – как се намериха експерти, които за два дена оцениха причините за трагедията в мината, а за осакатените или убити майки и дечица в българските болници с години никой не взема отношение…

 13. Честит имен ден, г-н Инджев!

  Bon courage! Куража Вие си го имате. Бъдете жив и здрав!

 14. Честит имен ден , Г-н Инджев!
  Вие сте един от малкото гаранти на свободното слово и на гражданската позиция в нещастната ни родина. Сам се издигнахте до позицията на лидер на мислещите хора. Желая Ви много здраве и добро бъдеще в трудното поприще, което времето ви налага.

 15. Честит Имен ден,г-н Инджев!
  Относно вчерашната трагедия в рудник”Джурково” към “ЛъкиИнвест”-гр.Лъки:Не е зле някой да се поразрови,за да излязат на яве интересни и страшни неща,които се се случили и продължават да се случват.Като се започне от самата приватизация на предприятието през 1998г,обособяването му като РМД и в последващата трансформация в АД през 2003г.Въпреки,че от 2005г насам цените на концентратите се повишиха няколко пъти и съответно с това и ежемесечните приходи,технологията на производство е от средата на миналия век.Да не говорим,че правилата за безопасна работа са само на хартия и като че ли повече с пожелатален ефект.Но както вече писах-нужно е някой да се внедри сред нас за известно време и след това ще видим дали “Бог е високо;царят-далеко и дали ще ни чуе арменският поп”

 16. Честит имен ден! Много здраве на Вас и семейството Ви!

 17. До Ивайло Калфин-бивш външен министър и евродепутат
  ———————————-
  Г-н Калфин,интересни са Вашите прогнози относно Шенген,но за разлика от президент и БКП,както е известно на Вас и др.на върха на държавата и МВнР,шанса,който видя с намеци”и не довърши г-н Станишев,както в Габрово и при г-н Буш,а и някои Ваши много тънки
  “намеци: в стил на кого как тежи думата в ЕС.
  А и,тепърва ще носят главоболия,
  и тук и в глобален план”,когато дори гиганти боравещи с трилионни бюджети,прибягват до мащабни
  икономии от по 100 млрд.,и отдавна бе крайно време не само Роберт Гейтс,но Ваши управляващи
  елити поне,да не бяха създавали предпоставки на гърба на България,
  за противо природни коалиции,
  както Ви бе заявено ясно,докато бяхте титуляр,за да не се отприщват стихийни и кой знае какви още вредни популистки явления,недостойни-най-малкото- за завета на идеалистите в БКП,които сега ме четат.
  Сегашният българо-румънски кадрил и останалите,чисто нашенски сеири на върха на унгарсаката игла побърват Будапеща и ЕК,а за приемственост,било Р.Желава,било Н.Младенов,очевидно няма как да имат очи,когато дойде някога и реда на София.
  В този блог,макар и да не му е леко,журналистът Иво Инджев,е опазил мислещите хора и каквото и да кажете,ще Ви разберат,настрана от мои чувства,които са без зачение,когато иде реч за интереси
  и на държавата,както знаете много,
  много добре!

 18. Честито,Иво!На днешния Иванов ден,ще пия едно питие за твое здраве,което искрено ти го пожелавам!

 19. Радвам се,че те има,за да има какво да четем и да сверяваме часовниците си.Нас ни управляват такива,каквито сме ние.Избираме такива,защото “демократите”,когато има избори ходат да берат гъби.Избраните са избрани от такива като тях.Какво ги вълнува,че са загинали някакви харица.Те,управниците,искат да ги има на телевизора и да приказват врели-некипели.И ето какво прочетох някаде:” Не вземайте хората за глупаци,но никога не забравяйте,че те са такива”Пък дядо Славейков го е казал какво е народа.Ч.И.Д-желая ти здраве,а ти другото го можеш-перото ти е остро,критично и честно.Има все пак надеждица една,налии,а?

 20. Честит имен ден и от мен, г-н Инджев.Много здраве и сила за успехи на просветителското поприще.
  Иво е и моя син. Съвпадението на имената е случайно, но е приятно.

 21. Не си спомням на кого принадлежи фразата, но “Необходимото и достатъчно условие, за да триумфира Злото е Доброто да си седи в къщи, нищо да не прави!” ерго Елате на 9 януари от 11 часа

 22. Честит имен ден!Много здраве преди всичко – другото е производна от него !!

 23. Честит имен ден!Много здраве и щастие!
  И винаги куражлия…(и заради нас).

 24. Честит имен ден! Желая ви здраве, щастие и все така с бодър и борбен дух!
  Не се учудвам, че няма никаква реакция за загиналите работници. Ако собствеността бе на някой неспонсориращ Партията и президента, тогава би било друго.
  Ако се беше случило в момент когато излиза на яве не подслушан разговор, а някой документа за “петрол срещу храни”, за заменките, за скритите договори и договорки от “големия шлем”, тогава би било друго.
  Ама сега къде по важно И ИЗГОДНО за БСП и АБВ е да се говори за СРСта.
  Но и от това има полза, ако някой се съмнява кои са Повелителите на медиите, да му отпаднат съмненията.

 25. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН,г-н Инджев!Присъединявям се към пожеланията и оценките за Вас от посетителите в блога Ви!Вашият успех на трудното,особено в БГ,поприще на ИСТИНАТА е успех за всичките мислещи българи:тук и в чужбина.Те не са “мат,риал”!

 26. Не си спомням на кого принадлежи фразата, но „Необходимото и достатъчно условие, за да триумфира Злото е Доброто да си седи в къщи, нищо да не прави!“ ерго Елате на 9 януари от 11 часа

  Posted by svilen | януари 7, 2011, 16:52

  На никого ли от Организационния комитет не му хрумва да изпрати покани до ръководствата на политическите партии и обществените организации?

 27. Г-н Инджев, извинявам се, че поста ми е извън темата, но искам да ви благодаря за тазсутрешното участие в сутрешния блок на БНТ. Възхищавам ви се и ви завиждам на нервите, които проявихте спрямо “нежния” ви опонент.

  P.S. Честит Имен Ден!

 28. P.P.S. Подкрепям напълно петицията за демонтиране на паметника на срама и позора, но не мога да се подпиша. Просто сайта е изключително тромав и нямам нерви за преминаване през процедурата по регистрация.

 29. Честит имен ден Иво.Повярвай ми,днес е празник и за всички българи по света които следят твоя блог.Наздраве и жив и здрав.Успех на 9-ти.

 30. Честит имен ден, г-н Инджев!
  Бъдете жив и здрав!

 31. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.”Бог е милостив”.На днешния Ивановден отправям поглед напред и от все сърце пожелавам и на теб,Иво -повече приятели ,здраве и увереност в по-доброто ни бъдеще !На 9-ти ще засвидетелстваме подобаващо гражданската си позиция като изявим волята си за старт на демонтажа на всичко, обременяващо българското достойнство- пък било то и паметник на съветската армия. у нас.

 32. Няма какво друго да се добави към мнението на Правда Сиромашка!Моите уважения към Иво Инджев!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.