Окупираният окупатор най-после окупира новините

За последните десетина години нито една гражданска инициатива в България, която не е свързана със заплати и пенсии, браншови проблеми, или други кастови ( с извинение) болежки не е привличала такъв медиен интерес, както това се случи днес, 9 януари, пред паметника на съветската армия. Българските телевизии с що-годе значима аудитория присъстваха с екипи и дори…ги използваха този път: в централните им новини имаше репортажи. Бяха анонсирани, балансирани ( каквото и да значи) , а дори и интервюирани имаше. Някои телевизии, предсказуемо, акцентираха върху шепата паразити с червени знамена наоколо (засмукали шанса да се покажат по телевизора на гърба на протестиращите демократи). Но се пропука основният принцип на дългогодишната цензура върху събития с очевидно значима обществена стойност да се подхожда на принципа на надгробната реч: или добро ( ако е позволено) или нищо – в зависимост от това дали обреченият да бъде жив погребан е мил на кукловодите на медиите.

Имаше и смешки. Съпругата ми, “въоръжена” с плакат, била приближена от репортер(ка) на Би Ти Ви, но откровено се представила с фамилното си име ( изразявайки увереност, че като Инджева няма да бъде показана на екрана на тази телевизия). И познала: девойката с надписания микрофон, явно инструктирана за приоритетите на цензурата на работното си място, моментално се врътнала в търсене на други обекти, по-удобни за интервюиране.

Ледът около “неудобната тема” обаче се разчупи. Ако не вярвате, използвайте съответните ключови думи в търсенето на информация в интернет и ще видите, че дори и скърцащите със зъби редакции не можаха да заобиколят необичайното явление стотици граждани да осмиват с лозунги в януарски студ “ланския сняг” – осъдената на забрава истина за лъжата, че свободата ни (т.е. диктатурата от най-зверски сталинистки тип)е рожба на спонсорите от СССР.

Критиците, които от топлите си анонимни къртичини критикуват недостатъчната масовост на протеста, рият сляпо ( но с просветителски претенции) в полза на факта, че е адски удобно да не правиш нищо, но да се възмущаваш същевременно от това, че други не били постигнали достатъчно. На къртиците, особено ако претендират да са съмишленици на протеста, трябва да бъде казано същото, като на червените контри наоколо: не винаги обществената значимост на едно събитие се мери по теглилките на болшинството. Освен ако мерачите нямат мераците на болшевиките.

Паметникът на съветската армия в София беше обсаден от протестиращи. Бяхме достатъчно, за да се хванем за ръце и да образуваме жива верига около него. За някои може и да е малко, но беше наистина от сърце.

Хванати за ръце от сърце! Това беше едно добро начало на края на търпението ни към изначалния проблем на България – преклонената главица пред силата ( на лъжата).

Трогнат бях от очарователната идея паразитите с червените знамена да ми посветят чучело, по което да хвърлят яйца. Какво величие на въображението и ласкателство за мен! Нямаше да ме развълнува чак толкова, ако не беше съпроводено с крясъците им: “ никога на колене пред фашистките свине”. Ето това вече е самопризнание за болното подсъзнание за онези свине в концлагера в Белене, които се хранили с полузаровените трупове на жертвите на същата тази идеология и практика, рекламирана с портретите на вносната комунистическа звезда Че Гевара на гърба на нашия протест.

За сведение: ужасната истина за свинете, хранени с труповете на жертвите на комунизма, е останала за историята от разказа на очевидци и по чудо оцелели концлагеристи, появил се във в. “Работническо дело” след като СССР ни освободи ( този път) от Тодор Живков и ни наложи други нему подобни на власт – политическа и икономическа. На нея слугуват, съзнателно или не, грухтящите поклонници на свинската традиция, които наричат “фашисти” хората, отличаващи се от тях с критичност към свинщината на диктатурата.

52 мнения за “Окупираният окупатор най-после окупира новините”

 1. Действително ми направи впечатление, че по новините навсякъде като че ли симпатизираха на червените демонстранти..

 2. Господин Инджев,
  уважавам усилията ви да развивате тази независима медия и да представяте активно своята гледна точка по едни от най-наболелите теми. на 8.10.10 в София беше открит паметник на загиналите при бомбардировките над София американски летци. По същество Американските войски са били съюзници на Съветския Съюз през Втората Световна Война и следователно врагове на България. Защо не организирахте протест за демонтажа и на този паметник?
  Също така искам да ви помоля да коментирате факта, че в западен Берлин и до ден днешен има голям мемриален комплекс със паметник на съветския войник. Защо според вас немския народ не демонтира историческото си наследство?

 3. пълен кудош: червените фашисти (справка Ж.Желев) наричали протестиращите така – откачена нация…

 4. Към Петров:

  Идете и организирайте вие протест някъде срещу нещо- особено ако успеете да го намерите….
  А за Западен Берлин и паметника там, където са избити ( само в офанзивата срещу града) около половин милион солдати, ми омръзна да обяснявам- ако намерите база за сравнение с паметника тук, където няма нито една съветска жертва, значи имате проблем със себе си. Щом не можете да проумеете това, задавайте си въпросите именно на себе си, нямате нужда от събеседник при такова ниво на “логично” разсъждаване.
  И не ми казвайте, че немският народ държи паметниците от любов към тях и символиката им – това е същият народ, който също така собственоръчно срина своя символ на комунизма и срама – Берлинската стена и получи аплодисментите на целия свят. Преките участници в разрушаването на свободата единодушно бяха наречени борци за свобода, а такива като вас крещят тук към българските привърженици на свободата “фашистки свине”.
  Изобщо ми е писнало от подобно лицемерие – когато ви изнася немският народ са гадни фашисти (вкупом), а когато искате да ги похвалите (неадекватно), за да ги използвате в защита на своята незащитима теза и аналогия , немският народ ви става много мил.

 5. За сетен път се убедих,че-БНТ,bTV и Нова се командват от един център.Като под индиго бяха направени репортажите от паметника на Съветската армия.Вместо инициаторите и участниците на митинга,беше отразено и бяха интервюирани НЕЗАКОННО присъстващите привърженици на БКП-БСП,последователи на Че Гевара/нямат ли поне един червен български идол!/

 6. Имам един простичък въпрос.
  Защо контрапротестиращите не протестират пред Позитано с въпроса – защо комунистите от БКП събориха паметниците на Сталин ?Нали той е бил главнокомантващ на РККА (работническо -селска червена армия), която ни е “освободила” от свободата.
  Или те не са културно – историческа ценност (по тяхното определение на грозния монумент)?
  А,да!
  И защо са сменили името на град Сталин на Варна?

 7. Г-н Инджев, тази сутрин с огромен интерес проследих участието Ви в Нова телевизия и единственият, който постави правилно темата беше г-н Саръиванов – в анонсите навсякъде присъстваше “разрушаване на паметника” – твърде плоско внушение, че демократите са вандали и разрушители. По-нелепо и безсмислено говорене като това на Вашия опонент отдавна не бях чувала, този млад човек ме върна с 20 години назад. Жалко, тъжно и грозно!

 8. Когато защитаваш паметник на съветската армия, не е ли по-нормално да издигнеш знамена със образите на Ленин, Сталин,Маркс,Дзерджински, Димитров, Коларов, ако щете даже Путин ???
  Най-вероятно бихте се срамували от хората около вас..
  А като издигате лика на баретата Че, не ви ли хрумва, че това е един сериен убиец, ликвидирал със собствените си ръце стотици жертви?
  Мисля, че по този начин въпросът със “свинете” доста се изяснява, нали другари и другарки, достойни наследници на “свинарите” от Белене ???

 9. Сабахлем гледах “Тази сутрин” по БТВ. Преглед на печата, както обичаше да води Боби Турбото… Там водещия, гледам разгръща едни вестници, поне във два видях заглавието за протеста пред паметника, във вестник Република беше на първа страница. Обаче се коментираше все някаква друга новина, а отдолу едно големи снимки, големи надписи, ще ти извадят очите. Ни дума, ни вопъл, ни стон. В стил, Николай Бареков. Не се притеснявайте г-н Инджев, Христос с 12 апостоли преобърна целия свят. Ако защитавате истината, бройката да не Ви притеснява.

 10. На собственика на БТВ е платена крупна сума с много нули отзад за да съботира правителството,също на няколко сайта ,като е-вестник,резкрития,това прочетох във форумите а много преди да почне атаката срещу цВЕТАНОВ БЕШЕ ПУБЛИКУВАН МАТЕРИАЛ,ЧЕ СЛЕД НОВА ГОДИна ЩЕ започне усилена атака за дискридитиране и свалянето на Цветанов,както и стана

 11. Всичко е въпрос на време. Както АЕЦ Белене няма да бъде построен, така и паметникът (ако това уродливо творение на комунизма може да бъде свързано с думата памет)ще бъде разрушен. Спред мен да се говори за демонтаж на този уродлив паметник е неверно. Той ще бъде разрушен, а какво ще се прави с “железарията” е друг въпрос. Който иска да си прави музей да си складира там ръждясалите комунистически желазарии. Хората сме надарени от Бог с ум и памет за помним.

 12. Нека оставим другарите да градят по заръка на Партията светлото капиталистическо бъдеще на своите видни представители. Няма по-унизителна гавра от това да бъдеш осмян от историята.
  За болшевишките “гробокопачи” на капитала “антифашизмът” е последният доктринален окоп. Само отровеният от алчност и завист интелект не разбира, че сталинисткият “антихитлеризъм” е източна разновидност на едно и също, геополитическо човекоядство.
  Днешното, полуфеодално положение на потомците на съветските войници и олигархическия произвол у нас не тревожат “модерните” леви. Кариеризмът и корупцията са естественото им битие. След провала на тоталитарния им идеал, защитата на политически монументи, мавзолеи и мумии за тях е идеологическа неизбежност.
  Нека по-често им напомняме за това:)

 13. Младите комуняги изобщо не ги разбирам. Разбирам скинарите преди години… ама тия даже не мога да разбера какво искат.

 14. Много добре забелязано от Мара и др.:
  Общ координиран блок от БНТ,БТВ и Нова.Ако след тази бележка премиерът,
  остане:и безучастен, и велик стратег,
  я в н о крие “безпогрешен” план,как да спечели сражението,което е загубил вчера!

 15. Към Сотиров:

  Тук май сме имунизирани срещу тези две качества на личността. Иначе не мога да си обясня някои неща просто.

 16. 100% подкрепям махането на това чарило от там, грозно и страховито, безмислено и напомпано с лъжи, и създаването на една цивилна градска зона където да не се плашат децата и да не се лъже вече, а Иво като види срещу себе си комунист, макар и млад, да не му говори с очакването, че има срам, ако има някакво обучение в червените редици, то е точно изкореняване на естественото човешко чувство – срам

 17. Искам да поздравя г-н Инджев за изразените от него позиции в предаването на Нова Телевизия!Не ми се връща към огорчението от вчера,предизвикано от нещата за които вече писах в този блог.Ще се съглася,че макар и “през зъби”някои медии отразиха случилото се.Интересно ми прозвучах въпросите на полицаите когата отивах към монумента/съзнателно не употребявам словосъчетанието Паметник на съветската армия/.:Вие къде отивате?За разрушаването ли сте или не?Не разбирайки смисъла на въпроса /не знаех че има нещо от сорта “контра”/,отговорих ,че съм за преместването му,каквато бе официалната теза по темата…Искам да кажа,че по начало на полицаите е било внушено,че ще има хора ,които искат РАЗРУШАВАНЕ.А идеята да бъде използванна датата 1 април,денят на лъжата,в полза на нашата кауза,намирам за чудесна.Дано тогава Инициятивния комитет постигне по-големи успехи/не съм кандидат за него поради напредналата ми възраст/!

 18. Имаше една песен “Ако всички по света се хванем за ръце…”
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ВЧЕРА!!!!
  Привържениците на Че Гевара всъщност помогнаха на “неинтересуващите се от такива неща” да разберат за какво всъщност става дума…

 19. Гледах новини -червените комунистически питекантропи,дето защитаваха паметника,понеже бил История ! Жалко и тъжно,такъв нихилизъм не познавам на други места в Европа,може би някъде в Азия,Африка.Нискочели,грубовати защитници на една чуждестранна агресия….те нямат потреба от национални идеали,…техния идеал е националното унижение.Затова сме и кенефа на Европа.Грешката е вярна

 20. Уважаеми г-н Инджев,подкрепям ви в начинанието,паметникът трябва да бъде демонтиран.
  Попаднах на книгата”София през вековете”издание на БАН от 1991г.и се ужасих,имах чувството,че е писана от идеолози на Комунистическата партия,а не от учени-историци.
  Тази сутрин по Нова телевизия видях едно малко комунистче,с малко акъл,но с голяма уста.Той не беше на вашето ниво и аз напълно разбирам,че беше трудно да има разговор.

 21. Уважаеми г-н Инджев,
  Беше едно добро начало вчера. Част от дясното се задвижи и дойде под шпагина да изкаже, макар и мълчаливо, дългото си негодувание.

  Обаче! Отразяването на събитието по Канал 1 беше с обратен знак. Целта е била да се маргинализира проявата и тя беше постигната. Не се видя нито колко хора бяхме, нито многобройните плакати, нито шествието. Показани бяха две малки групи хора, подбрани бяха такива интервюта от присъстващите, които да обезмислят целта на събитието. Това, което се видя не би впечатлило никого.

  Истината не се допуска от Българската национална телевизия. Лъжата продължава, докато дясното не намери сили и умение да се обедини. Вие сте на прав път, но ви трябват повече съюзници. За вашите лични усилия – pozdravlenia!

 22. Г-н Инджев, достатъчно е да видим кои бяха на контра… да го наречем протест. Червените знамена говорят достатъчно. Защо там няма представители на другите партии, създали ОФ навремето? А много от тези партии съществуват и в момента (създадени наново след 1989 г.)? И е повече от ясно, че ще ни наричат фашисти – за тях времето е спряло, новите неща или не ги забелязват, или се правят, че не ги забелязват. Както например множеството милионери сред собствените им редици…

 23. Към Петров:
  Бих Ви помолил да обърнете внимание на някои съществени разлики от историческа гледна точка, когато говорим за паметниците на диктатурата и лъжата в София. Вероятно сте забелязали, че когато говорите за мемориала на съветския войн, той е в Западен Берлин – т.е. тази част от територията на столицата на Германия, която остана свободна от болшевишки комунизъм. И другото – независимо кой как възприема паметника на загиналите американски летци в София, все пак трябва да знаем, че на 13 декември 1941 г. България официално обяви война на Великобритания и САЩ, като естествено, никой в света не призна нашето “изобретение” – “символична война”. В същото това време България запази дипломатически отношения със Съветския съюз и отклони германския натиск за изпращане български войски на Източния фронт. Е, тогава за какво Съветския съюз ни обяви война на 5 септември 1944 г.? Отговорът е даден – за да ни наложи диктатура от сталински тип. Символът на тази диктатура трябва да бъде демонтиран и преместен в музей на монументалното тоталитарно изкуство. А пропо, г-н Петров, нали знаете по чие нареждане през 1980 г.при строежа на НДК беше разрушена стената с плочите на загиналите във войните за национално обединение от 1-и пех. Софийски полк и 6-и пех. Търновски полк. Не е ли по-добре вместо да търпим един символ на лъжата да продължава да стои в центъра на София, където все още няма паметник на основателя на българската държава, да впрегнем усилията си за възстановяване на тези паметни плочи, които още се търкалят някъде в прахта?!

 24. Аз също гледах репортажите. И много се издразних, че снимаха и интервюираха онези червени паразити – като че ли те могат да бъдат някакъв антипод на нашите тези!?! Паразитите нямат обосновка на своите тези, те имат някакви останки от прогнили идеологии създадени за хора с крайно /малко/ количество мозъчни клетки. А за да достигнеш до истината се иска усилие да мислиш…

  А нашият протест мина много приятно и културно. Стана ми много драго, че видях приятели и познати и че се запознах с вас! Това беше повод да честитя новата година на много хора и да им пожелая здраве и по-добра 2011 година!

 25. Разликата между Комунизма и Демокрацията е, че преди беше достатъчно да прошепнеш нещо, за да те чуят всички, а сега дори и да крещиш – никой не те чува.
  Аз съм от поколението, което израстна по площадите, което носеше и все още носи надеждата в себе си, че нещата ще се променят към по-добро. Но честно казано, не вярвах, че цензурата в медиите е жива и се вихри с такава сила. Аз също гледах прегледа на печата по bTV и също, както АЛЕКСАНДЪР АТАНАСОВ, бях потресен от факта, че статията, която попадна в кадър, се оказа недостойна за коментар от водещия. В снощната емисия на новините по същата телевизия беше показано интервю с една от участничките в незаконния контра-митинг, която в нахалния стил на комунистите заяви: “Да ни арестуват бе”…
  Ще очаквам с интерес участието на г-н Инджев в телевизия Европа довечера. Пожелавам успех на инициативата!!!

 26. Уважаеми Кардинал Ришельо,политическите финтове на премиера-каратист (на българската политическа сцена) ми подсказват че той е заел позициите на кръговата отбрана.Логично е това да е вярно, защото Генерал Борисов обяви публично, че ако и ГЕРБ крадът като другите партии в република България, той ще закрие тази нова партия, това означава че всички крадливи партии в България ще бъдат закрити.Остава да видим дали премиера е достатачно смел, за да испълни обещанието си, пред конгреса на ГЕРБ и пред Българските граждани.

 27. Здравейте,

  Макар да разбирам причините поради които някои хора все още изпитват порив да си изкарат яда от несправедливостта, в която са живели върху някои паметници и постройки от миналото, не мога да се съглася, че сриването им е кауза, която си заслужава.

  Ако е така, дайте да сринем и Джамията в София, за да си отмъстим за турското робство например.

  В крайна сметка това, което искаме да премахнем е определена символика, а не толкова определена постройка (така както премахнахме петолъчката от върха на партийния дом, вместо да съборим целия комплекс около Ларгото…).

  Така че, предлагам да оставим паметника и да го прекръстим например – паметник на Съветската Окупация или паметник на Комунистическото потисничество ако щете… Така и туристите от запад ще се радват и мястото може да стане атракция!

  Поздрави,
  Любомир

 28. Интернет е могъща сила днес. Да помогнем на Иво Инджев и хора като него да създадат Видео-Блог. Жалко, че сега няма такъв, със видеозаписи и интервюта от вчерашния ден, с мислещи хора !

 29. Към Любомир:

  Не знаете на каква отворена врата чукате: в София и в България са били сринати безброй джамии след освобождението.

  Тази тук е оцеляла само благодарение на ултиматума на Турция, заплашваща с реципрочни мерки на турска територия. Така че аналогията с паметника, който съществува също благодарение на бившите ни окупатори ( само че в лицето на СССР и наследниците му, както и на петата им колона в България най-вече), е направо 100 процента. Но с една огромна разлика: на руска територия няма нищо подобно, няма и една хилядна от това, от което гъмжи тук, за да се притесняваме от едностранно решаване на въпроса при разпореждането с разни съветски грозилища в България. А и да имаше, в договора с Русия изрично се предвиждат единствено консултатии в подобни ситуации и също така изрично се подчертава отказът от сила и заплаха със сила.

  Само че ние не искаме разрушаване, ако не сте разбрал, а демонтиране и преместване от центъра на София, което със сигурност би продължило живота на напуката вече конструкция.

  В Узбекистан методично сриват с багери съветски паметници ( по други причини -там властва азиатско-комунистически диктатор§, а в Украйна ги взривяват също така методично, но неофициално. Ние искаме европейско решение/ в музея на “славата” на комунизма, за да му се кланят поклониците на култа към насилието, масовия терор и братоубийството, които, уви, няма да изчезнат скоро.

  А най-големият смях ще падне, ако стане чудото и Москва даде знак, че не се меси. Как само ще обърнат “палачинката” другарите от петата им колона у нас -както винаги!

  Ако Русия приложи стандарта, който най-сетне позволи да признаят престъплението вкатин срещу поляците, ще стане “интересно”: Москва дава, но баш московците у нас “не дават”.

  В момента в обкръжението на президента Медведев тече процес на анализ за начините, по който модернизиращата се Русия да се разграничи от сталинизма. В руски медии още вчера се появи доста умерена ( по руските стандарти) реакция на събитието пред паметника в София. Ще видим, може пък запореден път да ни освободят – този път от себе си, като мълчаливо признаят правото на България да съобщи на света, колко много е обичала СССР и не е оказала съпротива, за което най-сетне има суверенното право да се разпореди със символиката на натрапения от СССР сталинизъм на своя земя. Това би било “усилие”, несравнимо по-безболезнено за днешна Москва, от признаването на вината за Катин.

  Русия трябва да разбере, че това е в интерес на нейните интереси в България в дългосрочен план – ако очаква да бъде “представяна” тук от подобни символи, никога няма да се примирим. Не съм само аз, не се заблуждавайте. И няма да се откажем.

  И познайте кой трябва да се намеси? Бойко Борисов, разбира се. С един такъв жест би си осигурил място в историята, а той едва ли е равнодушен към резервацията на такова за себе си.

 30. Г-н Инджев, за мен беше огромна чест и удоволствие да се запозная с Вас и да Ви стисна ръката!
  Вече няколко пъти писах в блога Ви, по повод на състоялия се протест пред паметника на Съветската армия. Въпреки това /четейки продължаващите коментари/, смятам за необходимо да насоча вниманието на всички върху няколко особено важни /от моя гледна точка/ факта, подминавани от всички:
  – групичката на червената агитка, очакваше в готовност още преди да се появят първите участници в протеста.
  – полицията, въпреки че стовари, леки автомобили, арестантски фургони и др авто-техника почти час преди протеста, се правеше, че не забелязва “червените скинари”.
  – Кордон от полицаи беше завардил всички подстъпи към паметника и още преди началото на събитието спираше всеки приближил гражданин с въпроса” Вие за или против протеста?”.Сиреч, въпреки липсата на разрешение за провеждането на контрапротеста, той беше толериран от полицията! Попитах , застанала близо до мен полицайка /от кордона, разделящ двете групи/ защо пазителите на реда допускат това нарушение, на което женицата, с явно неудобство отвърна:”Такива са указанията от Общината.”
  – Може да не съм прав, но за мен беше важно да знам колко човека участваме в протеста. За мое съжаление бяхме не повече от 800 човека. Срещнах се със стари познати, които ме посрещнаха с усмихнатото: “Здравей, червен Видин!” Помислих си, колко “синя” е почти двумилионна София, която при поне милион активно население е изкарала на протеста по-малко от промил! Ще се окаже, че над 90 процента от онези, учавствали в грандиозния митинг на Орлов мост не са били сини! Били са от тези, които искат /и се надяват/ някой да ги “оправи за 800 дни”! Мъка! /както казва Седефчов/.
  – Червените отрочета бяха ТОЧНО 47 ЧОВЕКА!!! Лично ги преброих /не беше трудно/.
  – Най-цензурен от дивашките им крясъци беше “фашистки лумпени”. Искаше ми се кротко да им обясня, че точно те са лумпенизираната /и употребявана/ част от комуноидната им камора, че докато те си дерат гърлата и мръзнат на снега, синчетата и дъщеричките на “червената аристокрация” следват в престижните университети на прогнилия запад, плувайки в разкоша на откраднатите от татковците милиони народна пара! Нямаше начин – не можех да ги надвикам.
  – Г-н Инджев, не намалявайте бройката на участвалите в протеста /шегувам се, разбира се/! Шествието ни обгради паметника, но не бяхме “хванати за ръце”. Бяхме в колона от по трима-четирима в редица!

  На всички участвали – приятелски поздрави! На Вас г-н Инджев, отново моите уважение и благодарност!

 31. Съжалявам че не успях да дойда но съм в чужбина!Бях със вас със сърцето си и се радвам ,че се е получило.Дано да имам възможност да допринеса с нещо следващия път!Успех по пътя!

 32. Отговарям на Петров/януари 10, 2011, 1:35

  Тоя паметник в Берлин не е в центъра, а се намира в техното Подуене, на третата пряка зад цеха за наденички и е висок 3,50 м. Не е както в София – калашници доминират над вся и всьо. Нашите подлизури дори изместиха трасето на метрото за да не пострада братушката. А естонците си преместиха паметника в трета глуха, руснаците реваха 1 месец и край.

 33. Относно “отразяването” от т.н. бг МЕДИИ на мълчаливия протест на 9 януари 2011, т.е. 14 г. по-късно от януарските събития 1997 г.? По моя преценка то бе МАНИПУЛАТИВНО, т.е. ако го нямаше контра-протеста на ЧЕ-то (апропо, официално неразрешен), щеше да има в медиите едно телеграфно “пръц” и толкова, както предходния път. Благодарение, обаче, на ЧЕ-то, http://www.facebook.com/media/set/?set=o.179991202022422, “независимите” бг медии шумят и “събитието” май било изместило актуалните новини за деня, срещу което дори изроптаха не един и двама десни симпатизанти, преценяващи събитието-шествие с/у ПСА като действие НЕ актуално спрямо реалните обществено-политически проблеми за нач. на 2011 г.
  Какъв ПАРАДОКС, 14 г. по-късно след 10 януари 1997 същата ГЛУХОТА от бг гражданството в началото на онова време, същата МАНИПУЛАЦИЯ от т.н. българска журналистика (като типичен пример: “За” и “против” паметника на Съветската армия, http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3528111) Какво гражданско общество с такива журналя и с такива граждани??? Ами, забравете!!!
  Ето, така в масовия тираж се отразява и ще се отразява всяко актуално събитие на днешния ден, 2011 г. Разбира се, това не е новина, това си го знаем, новината е другаде. Че не един и двама “десни” симпатизанти, които имат друга преценка относно ПСА и неговата актуалност към момента в случая говорят, преценяват със същия спекулативен език както псевдо бг журналистиката 1997/2011. Ето, това именно аз лично НЕ приемам от десни приятели на ред места в интернет пространството с ДРУГАТА преценка за “събитието” от 9 януари 2011!

 34. П.П. Разбира се, и тогава 1997 г., и днес 2011 г. има журналисти – граждани изключения, затова в случая на 9.01.2011 ония от ЧЕ-то правят някаква кукла – плашило на Иво Инджев и я замерват с яйца. А и още използват случая, за да запеят на нов – стар глас плюването с/у г-н Инджев.
  Пфу, срамота!!! Аз съм човек на години и от подобно поведение ми е крайно неудобно от моите съгрждани!

 35. Поздравления, г-н Инджев, продължавайте все така. Много хора ви подкрепят, и ще стават все повече. Аз съм убеден, че тази кауза има много голям смисъл за побеждаването на вируса наречен комунизъм. За съжаление медийното затъмнение не позволява действията в София да се видят от много повече български граждани, но рано или късно и това ще бъде преодоляно. Комунизмът е една провалила се идея, тази идея противоречи дори и на природните закони, защотото тя отнема най ценния дар, който имаме в този живот, а именно СВОБОДАТА ДА БЪДЕМ РАЗЛИЧНИ.
  Още веднъж, поздравления за Вас и за хората които са в подкрепа на тази кауза.

 36. Към Вортеп:
  Эстонците преместиха костница, а не просто паметник, а в Эстония, за разлика от БГ, доста хора са загинали – има голяма разлика… Така че “реването” не е за паметника, а за паметта на руските войници.

 37. Към човека, означил се с @:

  Ако ще говорим за паметта на загиналите войници във войната срещу хитлерова Германия, то в такъв случай трябда да си зададем въпроса: Не беше ли по-справедливо да бъде построен паметник на всички войници от антихитлеристката коалиция, загинали във Втората световна война: англичани, американци,руснаци, французи, канадци, австралийци, новозеландци, индийци, поляци и др., вместо да бъде издиган паметник само на армията, която брутално и безпричинно ни окупира,при това без да даде нито една жертва на територията на България /като не смятаме починалите болни и разстреляните мародери/ и която армия донесе на страната ни болшевишка диктатура
  През цялата Втора световна война България запази дипломатическите си отношения със Съветския съюз, не позволи да бъде въвлечена във войната на Източния фронт, но това не се оказа достатъчно, за да омилостиви кремълския диктатор, за когото вече бяхме поредната жертва в създаването на сталиновата империя в Източна Европа.
  .

 38. Към човека, означил се с “Борислав”
  Ами да е бил построен този паметник на горе изброения интернационал (може да бъде построен и сега) – нямам нищо против. Коментара ми за эстонския вандалски пример на премахването на костницата (насочен към Вортеп)е за това, че щом днешна България толкова се гордее и пъчи с това че е запазила неутралитет по време на войната не бива да се обърква и да се сравнява с “държава”, която е имала дивизия СС и в която и до ден днешен почитат бившите фашистки слуги (заклемени от почти целия свят) като ветерани на войната. За това говорех аз ако не си разбрал.

 39. Към @:
  Родината ми не се “пъчи”, а действително успя, благодарение на цар Борис III, да остане настрана от месомелачката на Източния фронт, за което беше брутално окупирана от Съветите по изброените от мен причини – от Сталин й бе отредена съдбата на съветски сателит.А когато става дума за Естония, сигурен съм, че знаете, че преди СС-дивизията, за която говорите,след окупацията на Литва, Латвия и Естония от съветски войски през 1940 г. дивизиите на НКВД, нахлули на територията на Прибалтийските републики, депортираха милиони жители на тези страни в Сибир, много от които не се завърнаха от лагерите на Гулаг. Не смятам участието на естонци в СС-формирование за морално и оправдано от всякаква гледна точка и историята се е произнесла по това. Друг е въпросът, че много литовци, латиши и естонци участвуваха във войната на Източния фронт за независимостта на своите държави и трагедията им се състои в това, че очакваха своето освобождение от нови завоеватели, на мястото на съветските окупатори.Онези, които са вършели престъпления, са получили и продължават да получават заслужено възмездие.Освен това знаете, че съпротивата на народите от Прибалтийските републики срещу съветската окупация продължи и след края на Втората световна война – до средата на 50-години на ХХ в. и не мога и към тези участници в борбата за независимост да използвам определението “фашистки слуги”.

 40. Към Борислав:

  И какви са тогава ако не фашистски?? Та те се расхождат по улиците с нацистска символика!Времената от съветския период наистина се промениха, но не мисля че тази промяна трябва да стига чак до това, че се почитат хора, служели на фашизъма. Когато си носел есесовския мундир не можеш да се смяташ за борец за независимост, защото това е клеймо на цял живот!Така че отново призовавам да не се прави сравнение между България и страните на Прибалтика.

 41. КЪМ @:

  Имах шанса да живея и работя във прибалтийските републики.Те са нещо като полски манталитет плюс скандинавско гражданско поведение.

  Видях как български посткомунистически тарикатчета бяха още на 20 ден изпратени да си вървят по живо по здраво.
  Моето мнение е че не знаеш за какво става дума.
  Мисля че 85 процента от българите единствено могат да изразяват низката си мръснозелена посткомунистическа завист!
  Какво да ви правя- имахте избор,но не се потрудихте да станете ХОРА!!

 42. На 23 август 1989 г. (точно 50 години след пакта Хитлер-Сталин) около два милиона души се организират и образуват жива верига с дължина приблизително 600 км от Талин през Рига и до Вилнюс, за да демонстрират своята позиция за независимост на прибалтийските държави. Това е така нареченият Балтийски път.

  Ето факт!! И то преди 1991 г когато
  официално се разпадна СССР!
  ДАЖЕ И ПРЕДИ ПАДАНЕТО НА БЕРЛИНСКАТА СТЕНА!

 43. Към всички петровци, @, комуняги и всякякви отрепки,
  – По повод на паметника на американските летци, издигнат в посолството на САЩ – територията на посолството е собственост на САЩ и е негова неприкосновена територия, както и на РБ в САЩ. Следователно могат да си правят там каквото си искат.
  – по повод на присъствието на не съветски войски в прибалтйските републики по време на Втората световна война: присъствали са войски не фашистки, а националсоциалистически, които бяха най-добрите приятели на интернационалсоциалистическите (съветските)с подписването на пакта Молотов-Рибинтроп.

 44. Стефане, не знам как за петровци, комуняги и всякякви отрепки,но моите коментари
  моля да четеш по внимателно! На мене изобщо не ми дреме за паметника в посолството на САЩ и за това какви войски са присътствали някъде и какви са отсътствали, и кой с кого е бил приятел.
  Въпроса е там, че СЕГА, в така наречената съвремена, свободна и демократична Европа,която изцяло осъжда фашисткия режим, хора, носели фашистки мундир, се почитат като ветерани на войната и герои. Компренде? Это за тези “герои” говоря http://community.livejournal.com/ru_politics/12408154.html

 45. uvajaemi g-n indjev,goresto vi podkrepqm i admiriram!potarsete vrazka sas organizatsiqta EDIN ZAVET vav facebook.nai-iskreni pojelaniq za zdrave i sili prez 2011-ta!A.Tsekova-sofia

 46. Народ без история е народ без бъдеще. каквато и да ни е била историята тя е факт и трябва да я приемем. друг е въпросът за субективното ни мнение за нея- за едни е положително- за други отрицателно. всеки си има своя гледна точка. не смятам това да е поредния повод за разделяне и взаймна омраза. Трябва да е точно обратното- както казва христос- любов и ако не друго то поне уважавай противника си.Стига с тази омраза и ненавист- на нас не ни е необходима.

 47. Благодаря,г-н Инджев.Като ги гледам
  по тв ,Гоце и т.н. нашите именити историци са били доносници или в структорите на ДС.Каква ИСТОРИЯ са ни написали те?Доколкото знам СССР,
  обявява война на България и навлиза
  в нейната територия.Ще спомена за
  умрели и починали хора/лека им пръст/.Сестрата на моята чина,софиянка, изнасилена от съв.войници си отива от белия свят
  засрамена. Паметник,щом искат да има такъв, но къде да е неговото място?С комунягите разбиране няма.
  Да говорим за нещо по съществено за момента.Аз също съм мислел по въпроса, повдигнат преди няколко седмици за президентска кандидатура
  и съм се спирал на Иво Инджев или той да даде някакъв ориентир.
  За мен трябва да е човек,който е изпитал соц.ни развитие и изразявал
  недоволството си във всички периоди
  от този социализъм.Да иска Вел.нар.събрание,за отменянето му.
  Нали имаме такова във Европейския съюз.Нова КОНСТИТУЦИЯ, в която да е
  залегнало и отзоваването на тези заели дадено място след гласуване
  не и длъжностната характеристика на депутатите.След колко отсъствия да се отзовават от НС.Взима заплата като депутат,но да работи и по професията си.Да избере едно от двете.Независимите СЪДИИ и всич-
  ки,които са независими да минат през всенародно гласуване.

 48. Пропуснах да кажа,че съм пловдивчанин.Не мога да разбера да-
  ли комунягите разбират,че волю или неволю попречиха за развитието ни.Останахме пак партийна държава,
  дори по-лоша от еднопартийната.Ако няма представителство в НС,то кмета
  на някое село ще е техен човек.
  Така различни селски кметчета разпродадоха терени/национално бо-
  гатство/Бях лятото в с.Равда.Знам,какво задръстено село беше,но сега не е за разправяне.Съветници,кметове не са се сетили един парк да има.На кама-
  ните край морето и след това в кебапчийниците.Търся едно хубаво нещо,което да е разработено както трябва.Някага,когато след първата година управление на СДС предложих
  ценностната система на “мъжа на же-
  на” си Ив. Костов имах предвид такова законодателство,което да обгрижва човешките,нашите ценности.
  Едните бяха в краката на Съветския съюз,другите на ЕВРОПЕЙСКИЯ.Важно, да има съюз на който да ни харизат.
  Забравих му името,но онзи ден някакво продажно изчадие пак отхвърляше наследствиноста.
  Много изпипани закони в детайли трябва да влезат в КОНСТИТУЦИЯТА,ако трябва да оцелее
  българския етнос.

 49. Паметник се демонтира за една нощ. така поне казват стари варналии, които помнят паметника на Сталин на входа на Морската градина. Голям, монументален паметник. Демонтираха и паметника на Ленин, който беше някъде около паметника на Св. София. И още и още. Така че примери за демонтиране на паметници могат да се дадат колкото щете.
  Срамота е един народ да издига паметник на армия, която го е окупирала. Защото съветската армия е точно такава – армия- окупаторка. Армия, която е окупирала България, в момента в който България е обявила неутралитет. В момента,… още когато България е била в пълноправни дипломатически отношения със СССР. Ако някой е могъл да окупира България това са били Англия и САЩ, на които предишното е обявило война. Но не става така – СССР обявява война на 5-ти септември и два дена след това частите на Съветската армия навлизат в България – първо само разъзнавателни подразделения, после предните отряди, а накрая и цялата армия от 3-ти Украински фронт. Както си се окупира държава. Всякакви спекулации от сорта на това, че видите ли СССР ни бил освободил от накого си са пълни глупости – когато е обявена войната в България няма никакви чужди войски – немските войски са напуснали страната много по-рано, по стратегически съображения, да не бъдат обкръжени. Пък и Германия винаги е била лоялен съюзник на България – не е искала да ни създава проблеми. Ние, от своя страна сме изпратили войски да воюват срещо доскорошния ни съюзник. Под давлението на СССР, разбира се, но други бивши съюзници на Германия не са го направили. а после, всички сме били под един знаменател – победени държави. С репарации, с окупационни войски, като се полага. окупационни воски на Червената рамия има чак до 1948 г. Храним ги, поим ги, както се полага на окупационна армия. и като връх на дупедавството, 10 години след това и паметник им вдигаме. Но от комундетата какво друго може да се очаква.
  Сега е време този паметник на позора да бъде махнат. Щото след накоя и друга година може и Турция да поиска да й вдигнем паметник на турската армия освободителка – я в Търново, на Царевец, я на Шипка, знае ли човек. И дечицата има да се чудят кой ни е бил окупатор, кой освободител

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.