Урнитолозите следят залозите

Около 70-80 процента от червеногушите гъски, съществуващи в света, зимуват в България. Но са намалели наполовина от края на 90-те години. Орнитолози за първи път им готвят сателитно проследяване.

Слушам тази новина днес по Би Ти Ви и си търкам невярващо очите – все пак е телевизия! Чувам едно, а като погледна: наистина става дума за гъски. Еххх…Жалко.

Имам спомен от последното упражнение но Урнитология в страната, когато, пред урните с надежда застанаха избирателите и подкрепиха идеята да бъдат проследени червените, които са се нагушили като гъски. И на сателитно проследяване се надявахме ( нали съюзниците разполагат с такава възможност – ако ги помолят новите ни власти, може и да откликнат).

Обаче не се случи проследяване на червените гуши – а уж сме лоялен сателит! Само серсемско съскане с есемеси и сересета настана повсемесно ( почти по Ботев: “ Настане вечер, сересе изгрее, петолъчки обсипят свода небесен”).

Едни нови прелетни птици свиха гнезда по високите клони на държавата в министерства и депутатски банки. Мътят закони и управленски решения, но често излизат запъртъци. На мен най-много ми замириса от вонята, която се разнесе от преразглеждането на европейското по своя дух и същност веднъж взето законодателно решение за пушенето на публични места без грам загриженост здравето на хората като приоритет. Било добре за туризма – егати наглостта ( все едно, че туристите мрат да умират от рак на белите дробове)!

Сега очакваме новият сезон на урните, а урнитолозите съобщават, че междувременно доверието в ловците на нагушените гъски от страна на разочарованите граждани е спаднало за една година с близо 10 процента.

Не знам за червеногушите гъски, но раците явно зимуват у нас.

14 мнения за “Урнитолозите следят залозите”

 1. Преди обиколката на паметника се усети присъствието на ДСБ,а мен лично ме подкрепи г-н Й.Соколов,
  ноито не бях виждал повече от 20 години.
  И в бъдеще,ще съм чужд на тшеслевието,но ако борбата на г-н И.Костов,срещу подслушването и фиктивния износ,се пренесе от парламента,отсреща до “Ал.Невски”
  в Деня на лъжата,тя ще се увенчае
  с повече успех при по-засилен маховик на прословута инертност!
  И пролет и слънце,ако даде Бог!

 2. Г-н Инджев, поздравявам Ви за страхотния блог. Тъй като не успях да намеря форма за обратна връзка ви пиша тук – може ли да копирам публикациите Ви в http://www.rudozemdnes.eu, като ще посочвам Вашия блог като източник?
  Благодаря ви предварително и успех!

 3. Американо, прочети всичко, ред по ред и ще разбереш, че става дума за Урни-толози, а не орни-толози!! Нашите червени гъски Гоце не ги отстрелва, а ги захранва, за да пълнят урните.

 4. Към Хайри Лошев:

  Моля, моля, няма за какво – каквото съм могъл, направил съм. Пък щом става и за вас, толкоз по-добре!

 5. Уважаеми г-н Инджев, публикуваното по-горе се отличава с необясним “Езоповски” език. Сигурна съм, че го използвате, защото коментирате “успехи” и “достижения” на настоящото управление. В тази връзка си позволявам да Ви подскажа, че не е много престижно за творец с награда за “Личност на годината”да си служи с тези “обиколни” изразни средства. Как пък се възмутихте от позволението за пушене, пък не Ви направи впечетление, че масовото следене и подслушване се легализира с най-пълна парта. Не е добре да се пуши там, където една част от посетителите не го одобравят. Още по не е добре обаче да се подслушва там, където всички не го желаят. Нещо не чувам Вашия глас по темата.

 6. До г-н Киров.Благодаря за линка.Иван Гаджев го познавам лично от Детройт където съм и аз и заставам зад всяка негова дума.Голям българин.Ако се вслушат поне малко в неговите думи ще бъде добре за всички.

 7. Капитализма с човешко лице ще дойде напролет на крилата на немия лебед (Cygnus olor).

 8. Към Иванова:

  Ама моля ви, пишете си статии, възмущавайте се от каквото си искате, но не ми казвайте какво трябва да е по-важно за мен и какво трябва да пиша. Хайде малко усмирете нахалството си да ме съветвате какво, кога и как да пиша и да ми се каарата какво НЕ съм написал.

 9. За най-голямо съжаление ако Американо и Иванова са малцинство в блога, то в обществото са мнозинство и са основен предмет на изследвания на УРНИтолозите (за такива като Американо).
  Господин Американо и госпожо Иванова, наистина сте прави, че тук няма място за урнитолози – вие сте обекти за изследвания на истински орнитолози.

 10. Бих желал да чуя мнението ви за ДДС 9% в туризма и за ДДС 20% в аптеките

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.