В Литва се гордеят със съпротивата срещу СССР

Литва отбелязва 20-годишнината на Деня на защитниците на свободата
Днес, на 13 януари, се навършват 20 години от събитията във Вилнюс, по време на които е направен опит за държавен преврат с използване на въоръжените сили на Съветския Съюз и КГБ с цел да се възстанови политическата власт на Съветския Съюз в Република Литва. Загиват четиринайсет човека, стотици невъоръжени цивилни са ранени защитавайки окупираните от съветските войски телевизионна кула на Литва и сграда на литовската телевизия и радио.
В периода януари – август 1991 г., особено в дните на 8-13 януари, гражданите на Литва със силата на духа, в името на правдата и любовта отстояват съветската агресия и защитават свободата на Отечеството. Литва без оръжие се бори не единствено заради правото си да бъде свободна, независима, демократична държава. Тя се бори и за победата на основополагащи демократични ценности в цяла Европа.
Литва избра ненасилствения път и напомни на света, че бъдещето трябва да се гради не с култ към силата и дух на ненавист, а с върховните ценности на човечеството.
Победата на Литва в тази съдбовна нощ беше и победа на цяла Европа, защото тя ускори разпада на СССР, откри пътя за обединена и свободна Европа, на солидарността на нейните народи.
Подкрепата на демократичните държави, парламентарни делегации, журналисти и световната общественост в битката на Литва за свободата на народите не позволи желязната завеса да бъде спусната още веднъж.
Берлинската стена в Германия падна с усилията на всички поробени народи, в това число и литовския, въпреки че е могла само да се измести и да остане задълго по граничната линия на бившия СССР между Литва и Полша, Литва и Швеция. Литва не позволи това да се случи. Вълната на свободата продължаваше на Изток, а пътят и бе опръскан с кръвта на героите от 13 януари.

ПОСОЛСТВО НА ЛИТВА В СОФИЯ

12 мнения за “В Литва се гордеят със съпротивата срещу СССР”

 1. “Победата на Литва в тази съдбовна нощ беше и победа на цяла Европа, защото тя ускори разпада на СССР, откри пътя за обединена и свободна Европа, на солидарността на нейните народи.” !

 2. Поздравления на достойния народ!
  Gyventi Laisva Lietuva!
  Който е чел Чеслав Милош и Солженицин, не може да забрави как са описани балтийците в ГУЛАГ-там , впрочем, се оказва половината население на Литва, Латвия и Естония. Тези хора дори зад мрежите и в зверските условия са пазили културата на бита си и достойнствата на човешката нравственост.”Никой не се подложи а лагерното началство”-пише за тях Солженицин.
  Между другото, през 1939-та година Литва има същия експорт на храни като Дания, че и повече. Няма разлика в стандарта на живот със скандинавските страни. В Литва управлява един блестящ интелектуалец- Антанас Сметона с идеология – лек вариант на Салазаровата корпоративна Estado Novo. Страната процъфтява. Докато нахълтат монголоидите “освободители”. До 50-те години литовските горяни не спряха отчаяно да воюват из мочурищата (бил съм, знам какъв ужас са) срещу окупатора. Така изстрадаха свободата си литовците!Да им е честита и да и се радват!

 3. На нашето изстрадало отечество ще направи благоприятно впечатление,
  че посолство на L i t u a e според Кведлинбургските анали 1009 г.е счело за уместно,да предаде заветите на Ягело и тези на Миндовг коронован на 6 юли 1253 г.,начело на Литва и Беларус,достигат Черно море,за да се изправят и срещу Тевтонския орден в Грюнвалдската битка/1410/,така както 1045 години по-късно,
  на 14 април 1204 г.,българският
  “Ягело”,цар Калоян се изправя срещу рицари на Латинска империя,
  но за съжаление,както той,така и преди него Борис I,не успявят,да довършат епохална прозорлива визия за слава на българското оръжие и терена на духовното общуване с просветените народи.

 4. Meanwhile somewhere on the Balkans…

  http://news.ibox.bg/news/id_1236745792

  (puke)

  Този паметник трябва да изчезне. Но най-вече трябва да изчезнат паметниците в главите. Чудя се какво трябва да се случи, за да излезе българинът от 20-годишната си летаргия.

 5. Спомням си само, че на този ден тогава се обадих на Елисавета Ковачева в “Свободна Европа” и прочетох една моя декларация в защита на литовците и против ОМОН. Вярно, нищо е, но го направих. Елисавета го прочете по радиото. И след толкова години съдбата ми изпрати, тук в Чикаго за приятел един литовец. Страшно готин човек!

 6. Не знам кой с какво се гордее, но моето Българско войнишко канче започна да прелива от гняв, като прочетох в БЛИЦ, че неизвестна мафия в Бургас е отвлякла (за продан) повече от десет Български деца. Питам хората в България, какво да правим с мафиите в България, руска салата или да ги поканим смирено в къщите си, да ни вземат без бой и децата?

 7. Няколко пъти ясно и отчетливо отбелзязвам,че повсеместния дефицит на адекватна оценка и уважаване на житейски опит десетилетия е мор за всяка гилдия,
  в сравнение с примерите от
  Анкара,която по-умело и дикретно,
  замества нашите напъни в т.ч. Афганистан,Пакистан,от Северна Африка -до Балканите,а и до талибаните-но освен при Башев,
  днешна България с нестихващи
  скандали и “тшеславни бащици на нацията”,няма как да догони и още повече, да изпревари много по-професионалното турско поведение на международната сцена.
  Ние сме на етапа,”дървье и камънье срещу посоченото омразно чучело”,не само с показването му с пръст,и не е за учудване защо ще си останем с пръсто в устата!

 8. Уважаеми г-н Великов,Вашият въпрос е напълно уместен,но ако се надцакват,
  поне двама най-рейтингови играчи,а другият с “много високо вдигната държавническа летва”, изчаква историческия шанс,да го споходи отново,и ние като него с чаша мартини в ръка,ако има!
  Какво друго,освен сеир,докато гръм удари и ехото заглъхне!
  Как?Ехо е това,макар и мечките във Витоша, да хрупат вече “зелено”

 9. Как да не потъне човек от срам като сравни нашия български хал с достойните литовци, с техния дух за свобода!
  На нас май ни харесва да живеем във вонящата кочина Бг…., просто отчайващо. До кога?

 10. Росе , и няма излизанеот кочината,защото примитивеннарод като българския предпочита кочината

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.