Спиртен бос през просото, премиер и президент на хорото

Преди да се вгледаме в пъпа си и да се опитаме да си обясним как ни звучи нарастващото къркорене на скандалите у нас, които за първи път днес толкова явно обвързват премиера Борисов и президента Първанов в схема за покровителстване на конкретен бизнес, нека да се огледаме малко. Предлагам това, защото често приличаме на деца, които не са пораснали достатъчно, че да имат периферно зрение ( педиатрите казват, че периферното зрение се появява при хората след 6 годишна възраст и това обяснява защо децата се чудят, че мама и тате забелязват забранените им лудории без да се обръщат с лице към тях).

Ако разширим малко периметъра на нашето учудване от скандалите, ще видим, че не сме уникални в нашия регион. В края на миналата година трима балкански лидери ненадейно се оказаха под тежки удари, а един от тях дори беше арестуван. От властта, която не изпускаше от поне 10 години насам, рязко и без никакво правдоподобно обяснение, се отказа несменяемият премиер на Черна гора Мило Джуканович. Бил извадил страната от рецесията и това му стигало…Други вече можели да управляват, каза с царствено благоволение соченият от медиите като мафиот социалист, който буквално дни преди това се хвалеше с успеха Черна гора да започне преговорен процес за присъединяване към ЕС.

Пак така внезапно и без смислени обяснения си тръгна президентът на Хърватия Иво Санадер. Хвърли си оставката през август, а през декември беше арестуван в Австрия по искане на хърватските власти с обвинение в корупция и финансови злоупотреби.

Албанският победител на изборите в Косово Хашим Тачи тъкмо празнуваше триумфа си и беше ударен с доклад на Съвета на Европа, който потвърди дългогодишните слухове и обвинения срещу него, че като бивш военен лидер е участвал в престъпна търговия с човешки органи на пленени сръбски противници.

За протокола: процесът продължава. Албански вицепремиер междувременно е обвинен от прокуратурата в корупция. Коалицията на Сали Бериша се клати в Тирана.

Да се върнем сега към нашия пъп и да си зададем въпроса, дали това което виждаме е истина?

Нима някой очакваше например най-непристъпната крепост на партийния авторитаризъм да бъде атакувана внезапно от втория по влияние човек в ДПС, който изведнъж се опълчи срещу феодала Ахмед Доган? Сътресения там е имало и преди, но никога в такъв контекст, когато наистина има всички признаци за небивала изолация на еднолично управляваната партия. Офанзивата на Касим Дал щеше да е просто поредното напускане на поредния приближен до лидера, ако периферната ни памет не ни подсказва колко необичайно беше тъкмо Касим Дал да бъде демонстративно поканен в края на миналата година на среща в София с гостуващия тук силен човек на Турция Ердоган, докато Доган се оказа “зает” и не се видя с него.

Вие как мислите: дали няма регионално пренареждане на картите, при което борбата с престъпността и корупцията е ключов елемент? Погледнато по този начин, шокиращото серийно огласяване на подслушани разговори на високо държавно ниво в България не изглежда чак толкова странно и уникално явление. А още по-малко пък -изолирано.

Колкото до светкавичния обрат в реакцията премиера Борисов, уличен публично да покровителства бизнеса на спортен ( и спиртен) бос, извади на показ нещо, за което съм изписал доста “въпросителни”: каква е връзката между уж вечно скараните Първанов и Борисов?

Връзката е “Мишо Бирата”! А това е вече “друга бира”, от която изплува пак един човек с прякор, оказал се неустоимо привлекателен за премиера и президента едновременно. (На)здраве му кажи, ако това не е двойно препечена горчилка с вероятност да предизвика тежък махмурлук сред изтрезвяващи избиратели, наблюдатели и доскорошни политически приятели!

Отговорът даде самият Борисов: връзката е пряка. Президентът иска от Борисов (противозаконно!) услуга, а Борисов не може да му откаже и нарежда тя да бъде извършена…в рамките на закона. Заповядва устно ( както се прави у нас от десетилетия при явно нарушаване на правилата, за да няма следи) на шефа на митниците да свърши работата. Поне така самият Борисов заяви днес. И да не му вярваме, стига ни да чуем признанието му как и в какво си помагат с Първанов – факт, който произвежда новина от ранга на онези, свързани с Косово, Албания, Черна гора и Хърватия.

Не съм му съветник, но ако бях, бих препоръчал на Борисов единственото възможно лечение на тумора: откровено обяснение с какво е длъжен на Първанов, че да му върши такива “законни” услуги? От личен опит знам колко е важно да не позволяваш да те шантажират с гадна информация. Ако не направи това, Борисов е осъден да бъде съден ( от хората, наблюдателите в чужбина и историята – за правосъдието не се наемам да съдя) като съдружник в злоупотребите с власт с експерта по тези въпроси Георги Първанов.

29 мнения за “Спиртен бос през просото, премиер и президент на хорото”

 1. Imam chuvstvoto che sred naselenieto na BG preobladavat melanholichni debili s priznaci na idiotia. To biva, biva takova tarpenie i debelokojie… Ne znam kakvo da si mislia veche. Ili po tochno imam chuvstvoto che neshtata nikoga niama “da se opraviat” v BG.

 2. каква е връзката между уж вечно скараните Първанов и Борисов?
  Az mislia che vrazkata sa i kuklovodite! Ne li?

  Obshti kuklovodi moje bi!

 3. Мдааа, маските постепенно падат и отдолу гледката не е много приятна “My makeup maybe flaking but my smile still stays on”. Скоро може и да се размирише на ферменти…упс.

  “In God we trust…but in money too! And because God is too high, first get the money ready, God can wait a while!”

 4. Много ми е интересно мълчоливото единодушие на медиите,които внимателно пропускат личността на Първанов в тази схема.Колкото до Борисов и ГЕРБ,тяхното появяване на сцената наподобява много появата ня НДСВ в политиката.Там планирано на преден план излязоха ченгетата,децата им и приближените на БСП.Както сега

 5. Бойко Борисов не разбира нещо елементарно – не може да се играе в два отбора, по едно полувреме във всеки. Не възможно е, да се опитва да бъде истински европеец и в същото време да се заиграва с българските олигарси. Засега Бойко Борисов губи мача. Ако до края на година, премиерът продължи по познатия начин, загубата ще се превърне в разгром за него и за партията ГЕРБ.

 6. И аз смятам, че кукловодите на Първанов и Борисов са едни и същи. Те са творение на една и съща лаборатория. Пък и манталитетът им е все един и същ: сродява ги способността за най-безскрупулно лъжене и липсата на скрупули. Не трябва да допуснем да се продължи традицията, поставена от Първанов, а именно, доказан лъжец да е държавен глава на страната, понеже обстоятелството, че държавен глава на страната е доказан лъжец намеква, че ние не сме нищо друго освен страна на лъжата, щом като търпим доказан лъжец за държавен глава на България.

 7. Така играят големите звезди на прощалните си мачове.

 8. Премиера и президента на Ръ Бъ са кукли на кукловодите, от ДС-Мафията в България и не са необходими повече доказателства в подкрепа на тази отвратителна истина.Но въпреки това все още продължавам да се надявам, че премиера-каратист се е скрил в завързаната кукла на кукловодите, за да я развърже и с това въже да завърже разбойниците, от недосегаемата ДС-Мафия в България. Ако и тази моя надежда пак се окаже наивна и глупава, това означава, че в момента тече последният сценарии на ДС-Мафията, за спасяване на ДС-Мафията и техните бандитски формирования в България, чрез връщането на България пак в Руската орбита (този сценарии го чух преди десет години с ушите си, от един мафиот във Варна).

 9. А бе, кога Бойко Борисов е говорел истината, та сега да му повярваме за Парванов

 10. Убеден съм, че Бойко Борисов е четвъртият основен играч (след Първанов, Доган и Кобурга), когото кукловодите от комунистическата Държавна сигурност внедряват в политиката по време на т.н. “преход от комунизъм към демокрация”. В този смисъл всички режисирани от ДС “скандали” са политически театър за отвличане на вниманието. Колкото до Борисов – той е ювелирно копие на Тато. Често по наглост и демагогия копията надминават оригиналите.
  Дано да не съм прав, че тежко й на България…..

 11. Към Сотиров:
  Точен сте като Симо в блага на Е.Сугарев:Тъпанарите на този Мишо,
  ръгат къде що сварят,като бикове-пикадори,пред червена кърпа.
  Но този който е разчел реакциите,
  се прави на ударен,нахъсва и е уклончив,докато доде ред на матадора,чийто акъл не стига за преценка,как се дестбилизира държава пред ЕС и как ни се нахлузва голям червен хуй,с бесепарски вазелини и мазила,за да не врякаме!
  Батето би казал,Чети повече моето момче!

 12. Изпълнявайки точно обещаното в т.ч. и с употребата на безпощадно точен и пропуснат от цензурата език!!! към Симо и Сотиров,доведох до знанието на премиера думите на “Батето”:
  Бойко чети повече моето момче!
  Удивително е че тези скромни момчета и момичета,разбраха повече и на секундата за какво иде реч!

 13. Уважжаеми doko, кукловодът е един. И той е страна извън България.

 14. За да бъде картината пълна трябва да излезе в публичното пространство какви комисионни са прибирали под масата шефовете на ГЕРБ за да лобират за този или онзи, колкото по-бързо стане това, толкова по-добре за всички, както в БГ така и в чужбина, че всички политици са маскари това ни е ясно не от вчера.

 15. Приятели, според мен ГЕРБ и Бойко Борисов са пазители на мутренско-комунистическото статукво с цел да го съхранят “когато му дойде времето”.
  Загадката тук е другаде, според мен – как е възможно ние да търпим това комунистическо безвремие почти четвърт век? Що за хора сме?

 16. ЯнеLeaks ни пуска РЗС-та а Боце и гоце ни разцъкват като в квартално мачле и даже се разсърдихме когато ни изтипосаха като тоалетна а сме си обикновен комунистически нужник
  изграден от червени тухли и отпред
  с железна врата на която пише не
  WC a DC.

 17. там е работата, точно така е, ама това сега произведе ББ в селския идиот

 18. Крайно време е партията ГЕРБ да излъчи подготвен човек за пръв министър.Защото на изборите хората гласуваха за партията, а не за нейния създател, който дори не се яви на изборите като кандидат.След като не припознава синята си кака ще и се наложи да припознае жълтата царска дъщеря.

 19. Има ли нормален човек в тази държава, който да вярва дори малко на Янка Янев ?! Нима някой наистина мисли, че разговорът между Танов и Борисов е автентичен ?

 20. Чудесен текст! Общото между двамата първи лобисти (обитаващи съответно двата първи номера на бул. “Дондуков”)е в отсъствието на какъвто и да е ценностен ориентир при правенето на практическата политика. В това “правене” няма нито леви, нито десни ценности и стратегии.За тях политиката е шмекерлък,комбина,хитруване,РR -пушилка, уреждане на тоя и оня, постилане за по-трудни дни и т.н.На времето западните политолози доста време спориха “лява” или “дясна” е брежневската олигархия в Кремъл. Ако се анализира в нормални политически категории, този въпрос няма отговор. Уж са за равенство другарите (ще рече- леви), а живеят в строго изолиран свят на кастови свръхпривилегии, каквито нямат и конституционните монарси в нормалния свят. Затова един умен човек прекрати спора с точното заключение: “те не са нито леви, нито десни- те просто са от Москва”. Схващате намека ми, а и други колеги от форума казват същото.

 21. B MOMEHTA OCBEH C KЛЮКИ В ПАРЛАМЕНТА,ЗАНИМАВАТ ЛИ СЕ С НЕЩО ДРУГО?

 22. Добър ден г-н Инджев, виновен е всеки, който пие миша бира и скача на хоро.
  Всеки !
  В нормалният свят пият Хайнекен когато гледат футбол.

  Г-н Инджев, Вие давате чудесен пример с малките деца.
  Позволете ми, моля, да добавя, че децата у нас са “образовани” с:
  1. Ръченица, показваща потни имръсни бащи и дядовци, Затова повечето българи не се къпят повече от 50 пъти в годината;
  2. Андрешко, крадящ от държавата – враг е Национален герой. Как да накараш млад човек, който е учил СУ благодарение на тема ” Българската коледа и Андрешко ” ?;
  3. овчарчетата Митко и Калитко, които дават дори живота си за да унищожат пазарната икономика са приятели на децата. Българските деца не знаят кой е Емил от Люнеберия или Макс и Мориц;
  4. История пълна с долни лъжи и клевети. Никой не показва на децата, че промяната изисква много години усилия от голяма част на Обществото;
  5. Геотрафия пълна с врагове и глупости;
  6. Литература с 300-500 думи, важни за “висока” оценка .
  Българчетата не са неграмотни. Българите не разбират смисъла на думите, защото не санаучени да ползват речник;
  7. Учители, които говорят като в ТКЗС. А много от тях и мислят като краварки.
  8. Маркетинг по американски. Как ще обясните на г-н Филип Котлър кой е Андрешко и Бай Ганьо ?
  Как ще обясните на г-н Карнеги кой е Дядото и Вожда ?

  Не са виновни хората, които произвеждат “бира”, “ракия”, “бензин и нафта”, “колбаси” и всичко друго сиво и черно в РъБъ.
  Не са виновни тези, които им помагат да ни ограбват.
  Те нямат нито познания, нито избор !
  Не е необходимо Мишо бирата да разбира от маркетинг защото схемата е друга.
  Докато има деца, които гледат български футбол и пият българска напитка няма да е нужно да има пазарни отношения.

  Ако днес затворим пивоварните и спиртоварните кой ще изхрани селяните, произвеждащи суровината за спирта ?

  В година на избори не се оставят селяни без прехрана. Нали ?

  Предлагам поне в година на избори да не купуваме българското менте на всяка стока.
  Така бавно, за няколко години ще се изсветли бирата, ще се огрозди ракията, ще се омеси колбаса, ще се обензини горивото и т.н.

  Ние, които гласуваме трябва да поемем Пазара в ръцете си !

  / пример : до магазина за френски сирена ” Дар от боговете” един селски стопанин продава свой кашкавал и сирене от багажника на колата си. Цената е с 30-50% повече от цената на френските сирена в магазина !!!!!!!!!
  Това е показателно.
  Българите искат да прецакат Държавата. Ще платят повче за сива стока, но да е без ДДС. За тези хора няма понятие като пазар и конкуренция, съгласно Закона.
  И така ще бъде още много дълго време/.
  Докато смъртта ни раздели !

  Аз съм доволен от малките неща, които прави това правителство.
  Според мен не трябва да се клати лодката на слабата българска икономика.
  Трябва бавно и сигурно да се подръпва чергата. Докато паднат ипоследните коледарчета.

  Благодаря Ви за усилията да се премести Паметника на Съветската армия !
  Много ще се радвам да изпия едно кафе в парка без да гледам Шмайзера.

 23. Само като пример: След близо двумесечни протести и към 50 жертви, хората в Тунис принудиха президента си управлявал в корупция и лъжи 23 години да напусне властта и да избяга от страната.
  Силата на народа!

 24. Не ми се вярва някой в Европа да е решил да бутне всички корумпирани президенти и премиери на Балканите, а в България това да стане чрез разкритията на Янка Янева, респективно Трактора. Това е атака идваща от столетницата в годината на изборите с цел дескредитирането на едно правителство, което все пак направи нещо срущу ширещия се бандитизъм и корупция и все още се опъва за Белене и Южен поток. Поради което трябва да бъде разгромено.И да се върне Тройната коалиция.Българите трябва да разберат, че ГЕРБ е последния шанс за България. който получава и подкрепа от Европа и САЩ.

 25. Много се извинявам, но мутри, милиционери и бивши партийни секретари с два пръста чело и говорещи публично като на селска софра НЕ МОГАТ да бъдат “последният шанс” на България. Над половин век вече в България царства комунистическата простотия,за да се радваме че ни управляват гавазите на бившия режим,нарекли се “граждани за европейско развитие” При тях няма нито гражданско поведение,нито европейско,нито развитие.Има тежки зависимости.

 26. Не мога да разбера какъв проблем имат някои хора в България с бедния Андрешко и все той им е виновен за нещо.Според мен той изобщо не е виновен,че съдът и прокуратурата са затънали в блатото.
  А премиерът е от особен “матрял”.Не е ясна дърво ли е или желязо,но е ясно,че около подобни герои ,винаги се навъртат лисици и котараци,които искат на всяка цена, да им измъкнат “жълтиците”.Такава е съдбата на марионетките,които вместо да вървят в правия път се оставят да бъдат подвеждани и накрая неминуемо се оказват в търбуха на някой кит или акула.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.