От кражба на кражба, от ЕК на ЕК

Шефът на правния съвет на президента Георги Първанов Сашо Пенов е представлявал фирма Булбрю БГ ЕООД – производител на “Леденика” в съда по делото за отнетия на неин акцизен склад лиценз от Агенция “Митници”, разкрива електроното издание на “Капитал”. Името на Пенов се вижда от регистъра на Административния съд – София град по делото, в което Булбрю БГ ЕООД е обжалвало решението за отнемането на лиценза на склада . Спорът е решен през юни тази година, като съдът отменя отнемането на лиценза. Агенция “Митници” не е обжалвала решението на първоинстанционния съд, което е рядка практика за държавните институции, отбелязва вестникът. Пенов е доктор по право. Работил е като адвокат, експерт в Главно управление на данъчната администрация, ръководител на отдел “Данъчни спогодби”, съветник в парламента. Лаконичният коментар на президентската администрация по казаното от Борисов е: “В изнесените разговори всичко е казано ясно, те говорят сами за себе си”.( Кафене.нет)

Когато прочетете тези “малки подробности”, свързани с направеното вчера уточнение на премиера Борисов за покровителството му над “Мишо бирата4 по искане на президента Първанов, е хубаво да си спомните и как реагира самият държавен глава чрез своята пресслужба. Има много ирония в единственото изречение, процедено през зъби от негово име, защото вероятно е изстискано толкова “изискано” малко преди Борисов да признае, че ходатайстването за производителя на бира всъщност било извършено тъкмо по настояване на президента. Ето и президентската реакция:

“В изнесените разговори всичко е казано ясно. Те говорят сами по себе си”.

Към всичко, което съм написал в книгата си “Президент на РъБъ” за навика на Първанов да облагодетелства с протекциите си свои приближени бизнесмени, например приятеля си Владимир Лазов( в областта на строителството чрез порой от “спечелени” държавни поръчк), сега се добавя споменатото по-горе доказателство за схемата, по която го прави. А ето и още една конкретна подробност, която съобщавам на вниманието на онези, които би трябвало да следят за законността в държавата.

В навечерието на парламентарните избори от 2009 г. в една от любимите на Първанов общини, Самоковската,( там и спортна зала да построят, пак самият президент я открива), се е състояла интересна приватизация. В курорта Белчин баня за броени дни една апетитна, но пустееща бивша почивна станция, се превръща в частна собственост. Причината за невижданата експедитивност е фактът, че на огледа при пазаренето присъства самият Георги Първанов, воден от всесилния в региона ( родом от с. Белчин баня) собственик на най-голямата строителна компания в България “Главболгарстрой” Симеон Пешов – същият, който дори и в официалните регистри фигурира като единствен кандидат на търговете, когато са му важни.

Но да не мислите, че Първанов лично се е бръкнал да плати за придобиване на имота? Неее, има си хора за това. Защото там е бил и не кой да е, а неговият любимец Кирил Добрев, един млад другар с потекло и размах, когото бяха хванали на сръбската граница с огромни суми валута в брой, но се “оправи” без проблеми. Явно си е оправен. Да припомня как точно ( написал съм го на 31 януари 2009 г. в блога си):

“Синът на покойния вътрешен министър Николай Добрев, който заедно с Първанов беше принуден да върне мандата за съставяне на нов червен кабинет на 4 февруари 1997 – ма, беше заловен на 17 май 2000 – та година с 215 000 германски марки и 43159 американски долара на сръбската граница.
При разпита заявява за сръбския контрабандист Бранислав Жечевич, от когото е получил парите ( най – вероятно от продажба на цигари): „Това беше първата ми съвместна работа с този сръбски гражданин”. Нещо от рода на : „ау, тази лисица какво прави на рамото ми”, както възкликнал бракониерът, заловен на местопрестъплението.
Разследването , което се проточва, е белязано от противоречия, обрати, перипетии и разни любопитни подробности. Една от тях е че за освобождаването на Кирил Добрев, както и на неговия съдружник Илиян Насков, ходатайства лидерът на БСП Георги Първанов – същият, който за изненада на всички няколко месеца по – късно се оказа президент на републиката. Двамцата са освободени, пистолетът на Насков е любезно върнат.
Не по – малко интересна ( и многозначителна ) е другата забележителна брънка от типичния за нашата действителност сериал. Разследващите заявяват, че материалите по делото са пратени в прокуратурата. Тя пък твърди, че не знае такова нещо. Онова, което знаем със сигурност, е , че главният прокурор Филчев беше награден с посланически пост в Казахстан от Първанов ( където я свърши като кучето на нивата).
Трета и четвърта подробност е това, че Кирил Добрев днес е нещо като любимото дете на партията. Той не само се радва на особена почит в нея, не само е член на Висшия съвет на БСП и младежки лидер, но и е инициаторът на безпардонните рекламни кампании на червените. Негови са идеите ( а казват и парите осигурявал пак той) за клиповете по повод партийния конгрес, които занимават цяла ( включително безпартийна) България с това как лидерът Станишев се превъплъщава във ватман.”

Сигнали, като този и много други ( конкретни съм приложил в книгата “Президент на РъБъ”) се смятат тук за обречени в рамките на негласно установеното статукво, според което Първанов и неговите приближени са недосегаеми. Вчера обаче Европейската комисия изиска официално записите на разговорите, от които произтече твърдението на премиера Борисов за намесата н Първанов в полза на конкретен бизнесмен. Остава да се надяваме, че от членството ни в ЕС ще произтече последица от правен характер, което е единствената надежда май на загубилите надежда в българското правосъдие туземни граждани.

31 мнения за “От кражба на кражба, от ЕК на ЕК”

 1. Моите уважения към вас г-н Инджев, но резилът на годината, а може би и един от най-големите за целия преход, принадлежи на премиера. И аз не харесвам президента, но как пак го намесвате

 2. Към Борис:

  Намесва го в. “Капитал” и го намеси Борисов, който твърди, че лично той се е месил с намесата ( разбирай- нареждането) на президента. Излиза, че му е началник, макар да не му е по конституция.

  …за което ЕК иска да се намеси, май.

 3. много ми е гот, “бузнеса” не вдига телефоните, така може да възкръсне морзовата азбука.
  явно хора на цветанов са разбрали буквално това, което той и ББ говорят по телевизора и така изпържиха и двамата и сега вече всички питат от къде ще се намерят свестни хота в БГ за бъдещо управление на страната

 4. Да, ЕК ще се намеси, доколкото да каже, че не ставаме за Шенген, както и че трябва да отнесем някоя и друга – директно и индиректно – санкция. На нас – България. А на нас, българите, ще каже “бийте си ги в главата президента и премиера, след като сте си ги избрали”.

 5. Комунистическата идеология в България капитулира и никой не потърси отговорност за зверствата и кражбите на червените варвари в България. Това е основната причина за падането на България след 10 11 1989г под ново комунистическо-олигархично робство на хитро-наглите недосегаеми червени варвари.Сега те са непобедими, защото държат в рацете си щита на демокрацията и меча на властта,парите и правосъдието в България.Без временна гражданско-военна комисия освобождението на България от червените варвари е невъзможно и ако някой Български гражданин счита, че има и друг вариант моля,да го напише в Българският патриотичен блог на Иво Индже(в).

 6. НА БУЗЛУДЖА

  … Бойко безумний сочи върха пак,
  герберските орди налитат във крак
  -Грабвайте лайната! някой си изкряска
  и СРСта смръдливи хвръкнаха завчаска
  и смръдня забръска като ланшний сняг
  катуря стропаля, като някой влак!
  Герберите тръпнат нивга невидели
  с лайна да се бият комунягите умрели!
  Отново напират всичките във крак.
  СРСта свършват смръдня остава пак.
  Тогава Гоце наший резидент ревна гороломно
  Давайте другари срещу тази сган
  Комунярия цяла сега нази гледа!
  Този връх висок е тя ше ни съзре
  все ще найдат наще още някое СРС!
  И йощ миг ще падне заветният хълм!
  И тогава Путин пристига със гръм…

 7. ек вече не може да има никакви претенции към българия, справихме се с престъпността и корупцията по най високите етажи на властта, по високи от тези нямаме

 8. ами какво толкова! той любен дилов заради някакъв си инджев не си развали отношенията с президента, па бива ли бойко борисов да го прави заради някакви си демокрации, европейски съюзи и шенгени! хората целия държавен (нищо че парите са наши) апарат са впрегнали за преразпределяне на лична власт, ние тука се опитваме да пробутваме някакви си демократични принципи. той каза – няма любов, има само пари. няма идеи и принципи, има само лични интереси…и седем милиона глупаци.

 9. Отново поздравления, Господин Инджев!
  Много бързо се набира нов материал за пореден том на “Президент на РъБъ”!

 10. Коментар 253 от
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/14/1025119_galeriia_s_nova_porciia_zapisi_premierut_naredil_da_ne/

  “Дори да е автентичен записа,той е правен в началото на март,а лиценза на “Леденика” е отнет на 19 февруари.Разговорът е бил за обещанието за добутилиране на 122 000 л бира.

  При проверката на Агенция “Митници” в пивоварната на “Леденика” бяха задържани 122 000 литра от едноименната бира, които не са отчетени следователно е можело да се избегне плащането на акциз. От митниците тогава позволиха това количество да бъде бутилирано, но да не излиза от складовете.”

  ……………………………..

  Излиза, че дори и да приемем записа за автентичен /макар и орязан тук-там?/, става дума за обещание да се позволи бутилирането на вече произведена бира, която да остане на склад, докато съдът се произнесе за лиценза. Лицензът е отнет по време на управлението на ГЕРБ, а зам. председател на съответния съд, който през юни е върнал лиценза, е Д. Корнезова. Дали съвпадението на фамилията и с тази на Любен Корнезов от БСП е случайно? А и като си припомним, че адвокат на пивоварната е бил президентският съветник Сашо Пенов, нещата може да не са точно такива, каквито на някой му се иска да изглеждат. Може би “совите не са това, което са…”

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/01/14/1025647_kapital_advokat_na_pivovarnata_e_bil_prezidentskiiat/?ref=rss

 11. Към Тодор Влаев:

  Вече напредвам по въпроса за нова книга и скоро ще обявя темата й- този път ще постъпя по обратния начин, като разглася предварително насоките на съдържанието й. Ще спестя само заглавието, за да не улеснявам желаещите да я контрират в зародиш с някой от техните типични номера.

 12. М. Андреев: Първанов има ресурс за СРС-та

  Събота, 15 Януари 2011

  Най-голям интерес от злепоставянето на ГЕРБ има Георги Първанов; убеден съм, че зад тези записи има сериозен политически контекст; Първанов има ресурс чрез своите подчинени служби за СРС-та.

  Това казва Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата, пред Труд.

  Преди да гласуваме закона за доситата, имахме тежки разговори с генералитета. Ген. Димо Гяуров – тогава директор на НРС, който от ефрейтор стана генерал, имаше странна позиция. Той открито заставаше срещу закона още докато бяхме на власт. Даже многократно е ходил в Министерския съвет да обяснява колко опасен е този закон за СДС, каза Методиев.

  Коментирайки позицията на президента Стоянов Андреев посочи, че с Евгени Димитров два пъти са ходили при президента Стоянов. Той ги посрещнал с думите: “Пичове, хайде сега да не правим скандали. Знаете, че тази работа е деликатна. Постепенно ще изолираме тези хора.” А в края на мандата си Стоянов назначи маса такива хора. Имаше и негови съветници.

  Андреев разказа за отношението на политическото ръководството на СДС към закона за досиетата. „Те не мислеха, че трябва да се подобри законът от 1997 г. Вината на Иван Костов е в това, че неговият вътрешен министър Богомил Бонев, който беше човек от старата система, предлага в стария закон за досиетата да влезе чл. 13, според който “проверяваните лица, ако се окажат, че са агенти на съвременните служби, не се оповестяват”. Това го има в протоколите на МС. Този член разказа играта на целия закон. В подобрения вариант на закона той отпадна през 2001 г.”, обобщи той.

  Коментирайки скандалите със СРС-тата Андреев посочи, че от това трябва да произтичат някакви действия. „Аз съм на страната на Ваньо Танов, защото той възприема ангажимента си към митниците като свой дълг. Някои казват, че той сам си правил записите. Не знам дали е така, но хубаво е, че излязоха тези неща. Убеден съм, че зад тези записи има сериозен политически контекст. Аз ще прехвърля топката в полето на президента. Никой досега не е казал, че той е началник на две много сериозни служби – на Външно разузнаване и на Военна информация. Вниманието се концентрира върху ДАНС, но тази служба е невръстно дете в сравнение с другите две. Те все още имат изключително много агентура”, каза още той.

  Дали Първанов стои зад Трактора или зад не знам си кой – това трябва да установят съответните органи, препоръча Андреев във вестник Труд и добави, че Първанов има ресурс чрез своите подчинени служби за СРС-та.

 13. Г-н Инджев, кажете ясно: “Оневинявате ли Борисов?”

 14. Губещите пак сме ние – обикновените българи.
  Сами си режем клона.
  Нали знаете вица за казана в ада и българите, дето никой не ги пазел ,защото като искал някой да избяга , дргугите веднага му потапяли главата обратно в катрана.

 15. Каква стана тя – бракониерите-генерали от ДС, намиращи се в момента в БСП отстреляха катаджиите и пожарникарите от ГЕРБ. Само че след неочакван рикошет куршумът лети право към главата на главнокомандващия. Кофти!
  А от вчерашния ден най се запомня милият поглед на ББ, който заяви, че “се надява президентът Първанов да потвърди за водените разговори”. В наивността на Борисов нямаше никаква престореност, така че аз лично не се съмнявам в неговата искреност. Това беше страхотен момент, който вчера сложи точка на целия екшън!!!!!
  В такъв филм участваме, че човек няма време да превключи програмите, а какво остава да гледа измислени сериали!

 16. Към borov:

  Мразя да ме карат да декламирам и дефинирам чрез лозунги онова, което съм иразил достатъчно ясно – за глухите камбаните не бият повторно!

  Борисов съм го “оневинил” така и толкова пъти ( за което привържениците на ГЕРБ ме ругаят), че не не ми си налага да се оправдавам( дори Юрген рот в последната си книга е избрал да ме цитира тъкм с такава статия , в която казвам, че “няма ТИМ без огън” и питам дали “поражната” знае това в София).

  Незнанието на този многократно повтарящ се в моите статии факт – позицията ми спрямо Борисов-не ви дава право да ме заклеймявате от позицията на незнаещ.

  В контретния случай този случай акцентирам върху посочването на Първанов в една схема, на която съм посветил цяла книга ( и която самият Борисов солидарно с другите политици се прави, че не е е заблязал). Предположих, че този аспект от скандала ще бъде приглушаван и потулван и …познах. Понтересувайте се как медиите тук подхванаха въпроса, правейки се на глухи, че не са чули кой е на върха на позорната история като истински главнокомандващ. А и самият той си трае- типично!

 17. BRAVO I NA INDJEV,I NA ANDREEV,I AZ DYLBOKO SE SYMNJAVAM V GOTSE I HORATA OKOLO NEGO,VLASITE SE DAVJAT NA KRAJA NA DUNAVA…

 18. Винаги съм твърдял, че Президентът на РъБъ е главният виновник за днешното безизходно състояние на Българската държава, а народът ни да е най–бедният и нещастен народ в цивилизования свят!
  Считам, че днес най–важната задача пред всички честни и достойни българи (независимо от тяхната партийна насоченост) е да предизвикат импийчмънт на “агент Гоце”!
  Иначе нито историята, нито пък бъдните поколения българи, ще ни простят!

 19. аз не разбирам въпросите “за или против борисов”, “за или против първанов” и пр. това не е футболен отбор, това е премиер. един премиер не може да се оправдава “заблудили са ме”, “ама, другарко, гошко ме накара” и др подобни. какво значи “за” или “против” личността, стига със създаването на идоли, образи. това е един администратор, когото сме избрали да свърши определена работа. когато постъпва глупаво, казваме че е глупаво, когато прави корупция, казваме че прави корупция. това е комунистически манталитет – щом е от нашите, каквото и да направи, ние го аплодираме, а щом не е от нашите – каквото и да направи го оплюваме. цивилизованите, т.е. демократичните хора оценяват постъпките.

 20. Да, не е случайно съвпадение – Десислава Корнезова е дъщеря на полуруско-полубългарско говорящия Корнезов – поредният измиселен “професор” в БГ. Личното ми мнение е, че Д.Корнезова е позор за юридическата мисъл, пък камо ли да бъде съдия в АС – СОфия. Някои от постановените й решения са обидно неграмотни. Но това е действителността в БГ – кадърните хора едва свързват двата края и извършват планини от храбрости, за да оцелеят духовно и екзистенциално, а откровените тъпаци, полуграмотни и слабограмотни културно хора шестват по “високите” етажи на държавата. Познавам хора, които обидени и в знак на протест напуснаха държавата след “победата” на тройната коалиция в БГ през 2005 г. Тук е обидно, неприятно и гнусно да се живее. Това е прокълната страна (по Ани Илков)

 21. Bai vi Boko iska mnogo da e priatel na Sirishtnika. Nishto che se kakanije sreshtu nego. sirishtnikat obache ne iska da deli banicata s pojarnikari. V chastnite si razgovori tupa Tikvata po ramoto i go moli za uslugi. Tikavat mu izpalniava jelaniata, za da ostanat “priateli”. Obache Sirishtnikat mu go zabiva iznevidelica. A Boko ostava kato nasran… Valkat si kozinata smenia no nravat nikoga. Sirishtnikat milioner stava no podlec si ostava. A bai vi Boko – tolkova sa mu vazmojnostite. Ot Mutra darjavnik ne stava.

 22. След като един милион будали са гласували за креатурата ГЕРБ (или пък кукловодите от комунистическата Държавна сигурност са фалшифицирали изборите), само политическата класа в България може да озаптиса Комедианта от Бянкя. Ние, Свободните хора, можем само да го разобличаваме.
  Докато импийчмънт на Президента на РъБъ е граждански въпрос, въпрос на национално достойнство и гражданска доблест. За него трябва да се работи денонощно.
  Вероятно затова толкова често “агент Гоце” попада в този блог.

 23. Щели червеношийките да искат вот на недоверие. Що не поискат вот на доверие за президента си? Четири години то не бяха заменки, не бяха агенции, не бяха поръчки на свои фирми – “батко на блатко” , не бяха замъквани пари от евпофондове, от държавен резерв, имоти на първа линия, а за назначения да не говорим. Намерите поне 2 (словом двама) сина на бивш номенклатурен от бкп , които да не са на добра държавна служба. Няма такива.
  И след всичко това ще пищят че някой от герб се обадил да назначат не тяхни хора!? Ами тяхни ще са, няма да се на бсп, както ставаше по царско време и при тройната.
  Нахалници и крадливци са си били винаги. Ако ще и СРСта от Господ да извадят, пак няма да им вярвам и пак няма да гласувам за кадесарите. Па ако ще да се представят като абв,ндсв, рзс и не знам кви си проекти.
  Браво на Инджев! А и не е само той!

 24. Жална България!Националния предател
  и дребен мошеник агент Гоце се надпреварва с Бойко в подлост и вероломност.
  Бойко има още един коз!Белене и руските проекти ше опустушат България!
  Европа и Америка не трябва да позвоолят това!

 25. Наред с коментари като тези на Мария,Велизар,особено на Доко и Петър Драгулев от Канада,общото впечатление,е,че и събития като тези със завръщането на Немцов,обявените избори в Тунис и разхлабването на мерките срещу кубинската блокада – прогнозирано в този блок на Иво Инджев – успешно допълват януарските
  усилия за по-свободна и освободена
  от страха България.
  Въпрос на чест,доблест и национално достойнство,биха били още по-убедителни,законни, мълчаливи,но и ясни знаци на гражданското общество.Така разбирам думите на г-н Драгулев

 26. Какво идва след Борисов?Отговорим ли на този въпрос, няма как да сгрешим в оценката на (безспорно)високо организираната атака срещу него, ключовите фигури около него и ГЕРБ.
  Имам чуството, че в дизайна на атаката Борисов, Цветанов, ГЕРБ са само междинни цели. Падането на тройната коалиция стана неочаквано. Очевидно вече е подготвено препроектиране.Сега прозира прицелване към европейския “сатут” на държавата.И “преместване” към модел на държава от Украински тип.Не е невъзможно…

 27. Към Ититито:

  “Падането на тройната коалиция стана неочаквано”, казвате. Нима? Очаквано си беше. Както и идването на ГЕРБ. Но имаше и други очаквания, които не се сбъднаха. Ето това е проблемът.

  Единственото вярно в коментара ви е, че не се знае какво би станало след евентуална оставка на Борисов. Ако това е достатъчна причина всички да са съгласни с “известното” ( станало болезнено такова с огласените корупционни практики), заради страха от неизвестното – значи да си векуваме така.

 28. Kam Ipitito,

  Patiat kam izvestnoto minava prez lustracia gospodine. Spasenieto na chervenita varhishka se krie imenno v lispata na takava. Vashiat kumir general Borisov ima blestiashtata vazmojnost da navaksa propusntoto. No toi niama da go napravi. Zashtoto niama choveshkia resurs za tova.
  I nai-veche zashtoto niama da izvadi noj sreshtu svoite!

  Moje bi veche e obeshtal na Sirishtnika da ne gi pipa. Taka kakto mu e obeshtal da ne pipa Misho birata. sirishtnika sigurno shte go potvardi. Taka praviat otkrovenite hora.

 29. Бойко откровено лъже, че записите са манипулирани. Гоце тоя път каза истината- ми то всичко било казано. Вярно е.На мен ми е по-интересно кой е чеърмена на Булбрю БГ ЕООД. Щото може да не е Мишо Бирата, на мен поне така ми се струва. А точно този неизвестен на публиката човек врътка на пръста си Президент, Премиер, Митница и Съд. А има и по-мощни фирми от Леденика. Представете си те като завъртят телефона, какво става…Шенген ли? И аз съм съгласна, че не сме готови.

 30. че съд, прокуратура, митници, данъчни, полиция, ДАНС, администрация са стигнали до там, че за да бъде свършено нещо в България, трябва да се търси съдействие от ЕС.
  Защо тогава изхранваме хиляди корумпирани хрантутници? Защо не назначим депутати, съдии, министри, прокурори и т.н. от ЕС? Ще бъде по-евтино, корупцията ще намалее, ще има по-бързо правосъдие, повече закони, създадени в полза на гражданите и може би, “обвиняемите” с десетки висящи дела ще изчезнат.
  Относно СРС-тата, г-н Инджев, поздравявам Ви, отново сте лаконично точен в преценката си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.