С(ъ)ветските мащаби на корупционния скандал

Някак между капките в потока от скандали около изтичането на сведения с подслушани разговори се процеждат и истинските информационни перли с реална стойност, формирана през годините от песъчинките на дъното на българската симбиоза между политиката и бизнеса. Така обрастват и се превръщат в ценност някои новинки, които обаче не блестят на челото на българските медии, макар и да ги има.

В интервю от 14 януари 2011 г. с Михаил Михов, в. “24 часа” добавя една справка:

“Михов стана собственик при кабинета “Виденов” на винзавода “Димят” и “Варненско пиво”. По-късно купи фабриките за пиво в Мездра и Русе. Президент е на баскетболната федерация и почетен консул на Бразилия у нас. Съпругата на Михов – Ева, откри първия бар “Синатра” във Варна и по-късно и в София. Точно в столичната “Синатра” Първанов покани руския премиер Владимир Путин при визитата му у нас през 2008 г. (24часа)”

Едно изречение е написано за бара, а колко много казва! Тъкмо там, по думите на участници във веселбата, се е стигнало до оформянето на т.н. “голям шлем”, т.е. до решението да бъдат придвижени трите големи енергийни проекта на Русия в България, заради които руският президент Путин пристигна в България на върха на могъществото си като властелин на (временно) богатеещата от износ на скъп петрол и газ суровинна база на Европа. И на кой да се окаже собственост този бар? Ами на съпругата на Мишо Бирата…Същият, който скромничи, че не бил толкова важен , че да си общува с президенти:

Михов, който е и президент на федерацията по баскетбол, каза още, че с Борисов се е виждал само на откриването на част от новата спортна зала в София през септември 2010 г. Не можел да коментира думи и действия на президента и премиера, тъй като не бил на това ниво (“24 часа”)

Тук вестникът спестява арогантната реплика на Мишо Бирата пред репортери, че може и с патриарха да се е виждал ( на баскетболен мач) и да е говори с него, но това не значело нищо. Интересно обаче дали пък не се е полакомил да присъства и на самата вечеринка с Путин? Господин Бирата е виден и запомнящ се човек, прилича удивително на (относително) младия Гошо Тарабата, известен още като Георги Димитров. Може би и такива спомени от “Синатра” ( защо не “Йосиф Кобзон” или поне “Любе” – та там, както и в почти всички пиано барове от години обилно се лее руска музика) ще се появят? И това няма да е много удобно за неговите покровители на върха на държавата, защото господин Бирата е явно “особен случай”., направо си е “друга бира”. Пак в. “24 часа” отбелязва за неговите пивоварни следното:

Пивоварните на “Булбрю” – “Леденика” и “ММ”, са единствените у нас, които не членуват в браншовия съюз. Причината е отказът им да дават информация за продажбите си. Затова и в годишните данни за потреблението на пиво у нас не се включват техните продажби.”

Понеже става дума за скромния бизнесмен, който не бил достатъчно важен, да припомня, че скандалът с подслушването и огласяването на схемата, по която един бизнес попада под опеката на висшето държавно ръководство, е наистина свързан с една не много едра хапка от бизнеса.

“През февруари 2010 год. шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов отнема лиценза на бирената фабрика в Мездра и прекратява регистрацията на малката пивоварна. Гафовете в пивоварната лъснали още през ноември 2009 г., когато са “арестувани” два камиона със 122 тона бира “Леденика” без платен акциз. В резултат митничари влязоха на внезапна проверка във фабриката.

При нея стана ясно, че в завода липсват документи за извършване на дейност, няма регистър на складовата наличност, не са монтирани измервателни уреди и охранителни заграждения, които да отделят данъчния склад от склада за търговия. /БЛИЦ”

“Малката пивоварна”, забелязахте ли? Хайде сега си представете какво се случва тогава по отношение на големите му пивоварни и други яки начинания.

Други колеги, от малкия вестник “Дневник”, все пак са забелязали, че скромният Мишо Бирата е бил все пак принуден да се отбранява пред закона и “защитата на производителя на бира “Булбрю”, чийто консултант е Михов, по делото за отнетия алкохолен лиценз е поета лично от шефа на правния съвет на президента Сашо Пенов.

Делото е спечелено от фирмата, а митниците не обжалват решението”.


И още нещо са забелязали колегите от малкия вестник, което “големите” медии упорито не искат да видят, камо ли да коментират:

Първанов посети и прием на Михов след назначаването на “индустриалеца” за почетен консул на Бразилия у нас. Подкрепа на Михов, за да оглави баскетболната федерация през април 2008 г., даде пък клубът “ЛУКойл Академик” и лично шефът на “ЛУКойл България” Валентин Златев. Баскетболът беше и обяснението на Михов за близките му контакти с Панайот Генков от Върховния административен съд, с когото беше засечен да вечеря маса до маса с единия от братя Галеви.”

Е, поне тази история за софрите на Първанов с оперативно интересни сътрапезници вижда бял свят, което и до днес солидарно премълчават медиите по отношение на написаното от моя милост в книгата “Президент на РъБъ”, че Първанов е бил видян на подобно “мероприятие” с Младен Михалев – Маджо още през 2003 г. ( потвърди го пред мен Красимир Премянов, но и него никой не иска да интервюира – както се казва в нашето медийно село, “шубето е голям страх”!).

“Дневник” продължава:

Според собствените си твърдения Михов е започнал бизнеса си с дребна търговия, занимава се и с посредническа дейност и туризъм. Търговският регистър не показва Михов като собственик на нито едно дружество. Според информационната система ДАКСИ все още е активна фирмата му ЕТ “Рефлекс ММ – Михаил Михов”, чийто предмет на дейност е търговия на дребно с електрически домакински уреди, радио- и телевизионни стоки.

Според същия източник Михов е собственик и на 50% от компанията “Интермебел” и още държи 70% от дружеството “Черно море – Рефлекс”, което преди години менажираше баскетболния отбор “Черно море”. Той е член на ръководството на Националната лозаро-винарска камара. През 1996 г. Михов придобива пивоварния завод “Варненско пиво” и винпром “Димят”.

През 1999 г. става собственик и на завода за производство на бира “Леденика” в Мездра и бутилиращата компания в Русе. Няколко години по-късно основава компанията “Булбрю”, в която влизат всички заводи за производство на бира. Той е собственик и на хотел “Дунав плаза” в Русе.

Справка в Tърговския регистър показва, че в момента производител на бира с марките “Леденика”, “ММ” и “Хаберман” е “Булбрю” АД, чийто собственик с 99% от капитала е офшорната компания “Мелавсул инвестмънтс лимитид“.

Оставя само да добавя, че зад цялата тази бурна дейност, както знаят и децата във Варна, стои наследникът на “Мултигруп” по могъщество и влияние ( но далеч по-дискретно упражнявано – явно са си взели поука от вредната за бизнеса парвенющина на мултаците), конгломератът ТИМ. Да не говорим за Лукойл и Валентин Златев, чието име е толкова голямо, че няма как да “изплува”, защото е непотопяемо на повърхността от години, но също така се оказва пренебрежимо малко в медийните анализи за дърпането на конците в държавата ни.

Иначе за финал- нещо жълто, като знамето на (адски нашумялата напоследък у нас) Бразилия. “Дневник” припомня шумотевицата от с(ъ)ветски мащаб във Варна:

“На 3 юни 2008 г. Михов стана почетен консул на Бразилия във Варна, зае се с организацията на фестивал на бразилската култура в града и постави началото на пищни приеми по случай Националния празник на Бразилия в двора на къщата си в центъра на Варна, принадлежала някога на текстилния индустриалец Асен Николов. Още тогава обаче неофициално се твърдеше, че Михов е получил поста благодарение на близките си връзки с Георги Първанов. Тази седмица разследване на “Капитал” показа, че адвокат на компанията “Леденика” е бил президентският съветник Сашо Пенов.”

Туш? Да, но не в смисъл, че оркестърът на оркестрираните медии свири туш. Туширана е държавата ни. Вината за това отдавна не е само на простоватите момчета, които наричаме обобщаващо “борците”. Тук са намесени активни борци, пасивни кукловоди, интерактивни средства и други производители на власт, която ни избират да ни предоставят за избиране. И понеже се примиряваме и дори се възмущаваме, когато някой се възмущава от търпимостта към лъжата ( “това ли е най-важното сега, да се занимаваме с паметника на лъжата в София”), експериментите с нашето търпение продължават. Както виждате – с успех.

38 мнения за “С(ъ)ветските мащаби на корупционния скандал”

 1. брилянтен си в писането на статиите и анализа, страхотно умение и талант, възхищавам се…

 2. Много точно и поучително четиво. Да си ходят и президент и премиер, за тях хляб ще има в “Лукойл” и ТИМ…
  Наздраве с “биричката”!

 3. Г-н Станишев,вече мина мой призив към Вас,че в сляпо мижитуркане пред един далеч по-обигран селски ерген,или пред цар,несравнимо по-хитър и от двамата-или тримата?
  -по същество довършвате верломна пакост срещу Отечеството,каквато не са си позволили уставно и идейно охулвани от БКП, български владетели и техни наследници,от които шашвайки народа,заявихте още в Габрово,че се учите!!!.
  Народът не е прост,макар измъчен и ошашавен,но ще ви потъси сметка рано иили късно,докато се зъбите на едно по-просто момче,все още в плен на своето тшеславие,но със заявена воля,и по-скоро ще прости,
  дори и “греховете” му,докато вие осирате света потънали в бирени и свински отпадъци,с папионки и фрак,и гирлянди от имоти на “злия и вечен враг”-буржоазията,
  за да се фукате worldwide!без да сте утвърдили и узаконили вечното
  правило:От нулата нагоре!
  Нещо повече влачите като зли патриции българската до съветската
  колесница и осъждате Ваши наследници като репиновите “Бурлаки на вольге!”,без право на диалог с бъдеща демокатична Русия на г-н Медведев.

 4. Защо никой не коментира, че искайки екпертиза от чужбина нашият министър-председател се поставя в зависимост от чужда сила? Какъвто и да е отговора това е много силна зависимост! Ако потвърдят, че записът не е манипулиран те свалят правителството. Ако потвърдят, че записът е манипулиран ще остане въпроса какъв ангажимент е поел Борисов към тях. Обърнете внимание, че за тази чужда служба изобщо няма значение истината, а отговорът ще се определи от чуждия интерес.

 5. БЛЕСТЯЩ И БЕЗКРАЙНО ПОЛЕЗЕН – КАКТО ВИНАГИ!!!!

 6. Г-н Инджев, поздравления за статията. Тръгнали сте в адски ПРАВИЛНАТА ПОСОКА по отношение другарските връзки на Гоцэ със скромния бизнесмен Мишо Михов.
  Обърнете внимание на марката за минерална вода ЕVE (кръстена на съпругата Ева с любов) – спонсор на Националния отбор по футбол. (случайно нали? )
  Дружбата му с Гоцэ датира от години, като особенно процъфтяваща е тя при предишния кабинет. Предполагам забелязвате как сега Гоцэ мълчи стаен като архар на прицел, а комунетата траят (в храсталака по партизански), защото ще настъпят сирищнишкия мазол, а тях ги е страх повече и от гореспоменатия архар.

 7. Към патриот:

  Не съм специалист, но не бягам от личната си оценка: записът звучи адски автентично.
  Въпреки това подлагането му на експертиза не е прецедент – и за Петър Младенов се наложиха външни експертизи, което доведе до свалянето му от президентския пост. Въпросът е какво правим, ако и когато се потвърди, че записът е евентуално автентичен?

  Само че самото искане на външна експертиза подчертава вече вътрешната криза ( вкл. на доверието – на кого да вярват хората?!).

 8. Трябва да кажем на Васко Кръпката защо няма бира. То било имало, ама количеството й не е обявено. А сърцето ти направо, направо спира като разбереш каква е работата.
  Поздравления за статията, г-н Инджев! Невероятна журналистика!

 9. Eto che veche stignahme i do TIM, to otdavna imashe samnenia, che B.B. ne smee da gi pipne, kakto namekna i nemskijat razsledvast jurnalist Rot po povod na Morskata gradina vava Varna. E, kakto sa kazali balgarite, nakraja idva ‘vidov den’…

 10. Ако не ме цензурираше и аз щях да те похваля! Добър си!

 11. За супер Коментарите :

  “Трябва да кажем на Васко Кръпката защо няма бира. То било имало, ама количеството й не е обявено. А сърцето ти направо, направо спира като разбереш каква е работата.”.

  “Дружбата му с Гоцэ датира от години, като особенно процъфтяваща е тя при предишния кабинет. Предполагам забелязвате как сега Гоцэ мълчи стаен като архар на прицел, а комунетата траят (в храсталака по партизански), защото ще настъпят сирищнишкия мазол, а тях ги е страх повече и от гореспоменатия архар.”.

  @!

 12. Въпросният Михов беше купил освен винзавода “Димят” още и ресторанта
  със същото име и избата на “Димят”.
  Преди няколко години обаче ресторантът беше съборен и на негово място вкл.двора му беше издигнат огромния хотел “Димят”.Говори се,че е собственост на известната трибуквена фирма,която владее Варна и назначава кметовете й!

 13. Към Иво Инджев:
  —————
  Вашят въпрос е основателен,поради идентичността в миналото с “танковата” фраза на П.Младенов.
  Вашият колега и стопанин на блога-Едвин Сугарев, е стигнал и до отговора,който се съдржа и в тезата на сините днес:
  Тотална чистка на ДС кадрите в държавата с далечна цел “СРС гейт” за отстъпки от енергийните руски “архарски” интереси на “Ваш
  световно известен фен” спрягащ словосъчетанието “удавяне и капка вода!”
  Този път И.Костов си бе изпил и бирата и необичайното “сутрешно”
  мартини.
  Да се готви и другият щахматист,
  на върха на иглата,макар че и инстинктът на ББ, ще да е проработил вече!
  Иначе ще трябва да си доучим на латински:”Как преминава светвната слава!”/Sic trаnsit g l o r i a
  m u n d i!/

 14. Скъпа TEODORA BURNAND, Морската градина беше подарена на ТИМ от Станишев и Сие, точно преди изборите. Тогавашния областен управител (Добрев), беше спряган като кадър на ДПС. В този смисъл, БСП+ДПС подариха Морската градина на ТИМ за жълти стотинки, не ГЕРБ и ББ.

 15. браво иво, просто си невероятен, ако можех бих написала един тех за ступора в който изпаднаха наще медии последните няколко дни, премиера се окупити, те обаче не, даже вчера видях едно трогателно заглавие в 24часа(под глава), затова че тази година имало малко сняг, само люба русева и ти ги отсрамихте

 16. Чета в неделя сутришната преса и не вярвам на очите си – Първанов заминава за Северна Корея като главен съветник по енергийните въпроси на Ким Ир Сен, като ще ръководи и енергийния гигант – газопровода Москва-Пхенян.
  Трактора отива с него отговярящ за сигурността и подслушвателните инсталации, а Мишо Бирата сключил договор за завод за безалкохолна бира, тъйкато на корейците вече им разрешавали вместо полагащата се на ден шепа ориз, един път седмично да се заменя с чаша безалкохолна бира.
  А Бойко ги изпраща на аерогарата…
  Брей викам, най-после и добри новини в родината, когато усещам жена ми да ме сбутва по рамото в леглото, подавайки ми чаша кафе..
  Събудих се с кофти настроение – човек не може дори и нещо хубаво да сънува, все някой ще го пресече..

 17. За първи път свидетел от митичния хотел „Орбита” проговори. През 90-те години Стоян Томчев охранява едновремен- но Големия Маргин и тогавашния шеф на БСП Георги Първанов.

  Един и същ човек е пазел Георги Първанов по времето, когато е председател на БСП, и подземния бос Красимир Маринов- Големия Маргин. Става въпрос за скандално нашумелия ген. Стоян Томчев, понастоящем заместник-началник на НСО и гард №1 на президента Първанов. Тези шокиращи разкрития направи пред вестник „Торнадо” свидетел, който в периода 1998-2000 г. се е движел в средите на хотел „Орбита”, известен като базата на групировката СИК по онова време. Настоящият шеф в НСО нашумя през 2007 г. в гръмовен скандал, при който уволни един от охранителите – подполковник Николай Марков, защото отказал да направи 40 лицеви опори, и го даде на съд за неизпълнение на заповед. Истинската
  причина Томчев да натири служителя обаче беше, че Марков изнесе по медиите информация за това, че държавните гардове събират и докладват информация за обектите, които охраняват, а шефовете им я донасят на президента, който е пряк ръководител на службата. На фона на последните разкрития обвиненията на Марков, че НСО е банка кадри на организираната престъпност звучат съвсем реалистично.

  Вифаджията и бивш боксьор Стоян Томчев поема грижата за сигурността на държавния ни глава през размирната 1997 г., когато Виденовата зима е в разгара си. По това време Първанов е председател на парламентарната група на БСП и като такъв обира гнева на хората срещу червеното правителство. Същевременно обаче бодигардът на партийния лидер заработва допълнително и като охрана на Големия Маргин, който живее в централата на сикаджиите – хотел „Орбита”. В свитата на бизнесмена има трима-четирима гардове, основно от Пазарджик, а Томчев е викан само при черезвичайни случаи при срещи с високопоставени лица, тъй като имал по-представителен вид от останалите мутри. „Виждал съм го на единия ден как идва с Първанов, а на другия да придружава Красимир Маринов и да му отваря вратите”, разкри сензационно източникът на „Торнадо”. Според него тогава от групировките масово са се възползвали от услугите на НСО и охранителите били изключително доволни, защото си докарвали допълнително пари през свободното време.

  Страничните занимания, свързани с ъндърграунда, на един от най-близките хора на президента обаче ни най-малко не сгъстяват облаците над главата му. Напротив, издигането му в кариерата продължава стремително. След идването на СДС на власт той за кратко е преместен в друг отдел на Националната служба за охрана, но първата работа на Първанов, когато влиза на „Дондуков” 2 през 2003 г., е да поиска любимият му бодигард да се върне и дори да оглави личната му охрана. Шефът на службата ген. Димитър Владимиров уважава желанието на държавния глава и назначава Томчев да пази президента.

 18. Aли, м,че те не са сал четиридесет,
  а наводнение като висша степен на влажност!

 19. А някой дали знае, че единият М.М. (Михаил Михов) и другият М.М. (Младен Михалев) случайно са съученици и набори (64-ти)? от СОУ “Отец Паисий”, гр. Силистра? После единият става баскетболист, другият борец. Не е толкова ТИМ факторът за Михов, колкото е приятелят му от детинство Маджо. Има и “второ поколение” назначени бизнесмени.

 20. Външни експерти, да изследват, дали е имало манипулация? Ами кому е нужен целият този цирк?
  Защо, Борисов просто не отговори конкретно на въпроса: имало ли е такъв разговор или не? Просто да, вярно е, или НЕ- такъв разговор не е имало. От отговорът му, ще зависи съдбата на правителството, или не?

 21. Dragi Варненец, ne otricham vashata faktologia, no zasto togava pravitelstvoto na B.B. ne gi razsledva, sled kato tolkova shum se vdigna za aleja parva i imashe protesti, kato pri tova grajdani bjaha zaplashvani i dori Rot napisa otvoreno pismo do premiera v tazi vrazka? Vaprosat mi e ritorichen, razbira se…

 22. Няма никакво съмнение, че РеЗеСетата са перфектни колажи. Още преди 20 години с примитивна компютърна техника в Холивуд направиха старите черно-бели филми цветни. Нат Кинг Кол, вече не между живите, изпя старите си евергрийни в дует с дъщеря си. Вчера в новините на Канал 1 руски специалист обясни как се манипулират в Русия (срещу добро заплащане) от най различни фирмички и хакери, разговори проведени по мобилните телефони. Като даде примери и по този начин направо оневини правителството.
  Възниква логичния въпрос – защо и Америка и Русия стоят зад това правителство?

 23. Тук вестникът спестява арогантната реплика на Мишо Бирата пред репортери, че може и с патриарха да се е виждал ( на баскетболен мач) и да е говори с него, но това не значело нищо.
  ================================
  С патриарха не знам но с дедо Киро
  100% са се виждали а може и с гоце
  да са ударили някоя игра билярд.

 24. Дали ще се отървем някога от мъртвата хватка на българо-руската мафия – много хора я пазят, власт и пари(ограбени от всички нас) имат и са наглиии!!!

 25. Прекрасна статия, г-н Инджев. Възхитен съм от анализа на взаимовръзките и “тайни” зависимости в тази прекрасна обрулена държава. Такива “перлени новинки” нашите “свободни медии” никога няма да “открият”, поне докато не им разрешат да свалят така наречената от тях “автоцензура”. Казвам “авто”, защото благодарение на Вас и други истински журналисти авто(ра) на тази цензура лъсва гол след всеки такъв брилянтен анализ. И вместо да викнат с пълно гърло, че е гол, те бързат да му покрият срамотиите или просто мълчат, да не казвам като какво.
  Към Ник: Наистина ме разсмя! Жалко за хубавия сън! Аз на моята благоверна съм и забранил да ме буди даже и ако към кафето има коняче!

 26. Към патриот и Иво Инджев:
  Не знам докъде е стигнала звукозаписната техника в развитието си, но гласът е на Бойко Борисов и никаква експертиза, която твърди обратното, не би ме разубедила. Той самият Борисов не отрече това. Каза, че били взети и монтирани, обаче, различни моменти от разговора. И обясни, че се е обадил, за да се разпореди, че проверката трябва да мине както трябва, а не както не трябва. Представям си как шефката ми сутрин ми звъни по телефона и ми казва Велизаре, днес да направиш визитацията както трябва, а не както не трябва. Ако Борисов е получил сигнал, че при проверката в завода митничарите злоупотребяват и превишават пълномощията си, това работа на премиера ли е да вдигне телефона и да раздава правосъдие? Ами то затъ я! Колкото я има у нас четвъртата власт, толкова и третата.

 27. БРАВО ИВО!!! ИЗВАЖДАЙ НА СВЕТЛО МОШЕНИЧЕСТВАТА ИМ!!! КАКВО ДРУГО ДА КАЖА – ВСИЧКИ ПО-ГОРЕ ТАКА ЯСНО СЪЩО ГИ ИЗОБЛИЧАВАТ!

 28. Е, Иво! Няма как. Това е положението в Ръ Бъ. Читави политици трудно се намират, а тези, които по някакъв н-н, решат да се отдадът в служба “полза роду”, ще бъдат неизвергнати. Много примери има от съвременната ни политическа история. Затова, всеки народ си заслужава управниците, и добре е повече хора с гражданска съвест/като теб/ да продължават, да информират бълг. стадо за неоспоримите факти на политическата ни сцена. Имаше, един скеч в навременното студентско предаване “Ку-Ку”: Защо в България няма гражданска война? Ами, защото, няма граждани, а само селяни. Точно, в десятката е отговора. Не искам, да обиждам селското съсловие, което уважавам, заради непризнатото му трудолюбие, а акцентирам в/у не достатъчната му осведоменост, и зависимост от манипулацията на националните ни медии. Дерзай, Иво и продължавай, да бъдеш с гражданско достойнство.

 29. Иво, не мога да се въздържа, страхотен анализ си направил,от ден на ден по-съвършен! Тя, истината, е пред очите ни, ама кой да я види и събере мънистата.
  Здраве за всички!

 30. По-долу ще ви постна една новина от последните минути, която ме насочва към идеята, че Гоце се кани много рано да поеме властта в България (чисти си имиджа и се прави на безкомпромисен със “сгафилите без негово знание негови служители” – споменатия в статията на Иво, Сашо Пенов). Хубавото на тайните и заговорите на управляваща или готвеща се за управление клика е, че веднъж предварително разкрити и придобиващи публичност, те стават по-малко вероятни, защото конкурентите им се подготвят със свой котра-план и ги поосуетяват малко или много (остава да се надяваме, че има смислени конкуренти на Гоце). И преди самата новина – ще дам накратко идея за пасианса, който според мен се реди и с участието на А.Райчев, Ж. Георгиев и прочие участници от мозъчния тръст, готвещ Гоце за Спасител:
  Скандалите и очевидните закононарушения и морално дискредитиране на Борисов са набъбнали до степен, че и местните (Златев, ТИМ и прочие) и външните (някои среди в Германия; ЦРУ; Берлускони) му поддръжници вече се отказват от него, което ще му коства властта чрез натиск (вътрешен, съвпадащ по време и със задкулисен външен, в контекста на индиферентност на ЕК). Това най-вероятно означава служебно правителство от пионки на Гоце, които подготвят победа на здравите сили на едни тройни избори (Гоце обича тройките) – местни, президентски и парламентарни. АБВГЗ печели парламентарните и заедно с БСП и ДПС прави нова любима тройка, като при този сценарий Гоце подава оставка от президент на есен и става премиер-спасител, а президент за няколко месеца става Марин, който предава поста през януари на Кунева например. Забележете, че това е възможно само ако има жестока политическа (последвана от жестока икономическа) криза с много сериозни напрежения, които оправдават в съзнанието на многострадалния и затъпен електорат спасителната роля на иначе “нежелаещия да се занимава с пряка политика, с партии и прочие” Гоце.
  Единственият ми проблем на мен е, че смятам и агент Буда (Борисов), и агент Гоце за крайно опасни упражняващи реалната (премиерската) власт у нас. Лошото е, че честно казано не виждам кой ще се изправи срещу цялата тази мръсотия на миналото, предлагайки една нормална визия и план за нормално бъдеще… Но какво да се прави (не по Чернишевски обаче)… Ще трябва да “родим” такъв, иначе съвсем ще изчезнем!

  Ето и новината от Дневник, цитиращ Труд:
  Президентът Георги Първанов изненадващо овободи шефа на правния си съвет Сашо Пенов днес, съобщава в.”Труд”.
  Изданието уточнява, че уволненият Сашо Пенов е адвокатът на пивоварната на “Леденика” – “БУЛБРЮ БГ” ЕООД по делото в Софийския административен съд за отнемането на лиценза на предприятието. Заводът беше намесен в поредната порция разпространени записи на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов. В разговор между него и премиера Бойко Борисов се чува как Борисов му нарежда да не закача Михаил Михов, шеф на пивоварната. Впоследствие Бойко Борисов заяви, че бил помолен за това от президента Георги Първанов. Преди това пък агенция “Митници” влиза в данъчния склад на пивоварната и лицензът й за производство е отнет заради констатирани нарушения.
  На 23 февруари 2010 г. в съда е оспорено отнемането на лиценза, на 7 юни 2010 г. магистратите постановяват решение в полза на пивоварната. Митниците пък не го обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).
  Според изданието уволнението на Пенов днес е станало след настоятелни запитвания на “Труд” дали като негов съветник г-н Пенов не е нарушил Закона за адвокатурата. Проблемът възниква заради забраната онези, които работят на трудови договори или са държавни служители, да упражняват едновременно и свободната адвокатска професия. Изрично изключени от правилото са само депутатите, преподавателите във ВУЗ и научните сътрудници в научни институти.
  Сашо Пенов е университетски преподавател – доцент по финансово право в СУ “Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. В това му качество няма проблеми да адвокатства (вписан е и в Софийската адвокатска колегия отколе), уточнява изданието. Въпросът е обаче в какви правоотношения е с президента. Според публикацията, ако е в трудови или служебни правоотношения (като държавен служител), няма право да се явява като защитник по дела, тъй като това е тежко дисциплинарно нарушение. Становището е на непожелали да бъдат назовани от “Труд” отговорни столични адвокати. Според юристите правилото важи и при няколко налични трудови договора.
  “Като университетски преподавател г-н Пенов има право да е адвокат”, е коментарът на президентството пред вестника. За работата му на “Дондуков” 2 става ясно, че е назначен е с два указа на президента – за председател на правния съвет и на комисията за несъбирамите държавни вземания. Администрацията на президента обаче не отговаря на въпроса в какви правоотношения е Пенов с институцията – трудови, служебни или граждански.
  “Указът на президента може да поражда и трудово, и служебно правоотношение”, заяви изпълнителният секретар на КНС Чавдар Христов, специалист по трудовото право. Чавдар Христов каза още: “В конституцията е казано за какво президентът издава укази. Това е особен вид акт, от който може да възникне както служебно, така и трудово правоотношение”.

  Това е.

 31. Едно пояснение: Митниците не обжалват решението на съда по делото за отнетия алкохолен лиценз. Предполагам, че митниците имат доста голяма правна служба с опитни прависти в нея. Юристите на митниците биха обжалвали решението на съда автоматично, но явно някой началник им наредил да не го правят. Кой е този началник в управлението на митниците който е наредил да не се обжалва решението на съда? Питайте всеки адвокат и той ще потвърди тази съдебна практика.

 32. Никога, дори и в най–черните години на комунистическото робство, не съм допускал, че Българската държава ще се превърне в такъв абсурд, а положението на българския народ ще стане безизходно, заради икономическата обвързаност на политическата ни класа с кукловодите на комунистическата Държавна сигурност и КГБ. Дори и тогава не съм виждал каква смъртоносна опасност за българската нация представлява агресията на окупаторската Съветска армия (Трети Украински фронт с главнокомандващ маршал Толбухин и началник щаб ген. полковник Бюрозов). Окупаторът не само внедри КГБ завинаги в Родината, но той бе жандармът насилствено наложил престъпния комунистически режим в България.
  Под прикритието на окупационната Съветска армия бяха извършени двете най–зловещи престъпления в цялата 13–вековна история на България, а именно:
  – Избитите без съд 35 хиляди българи – интелектуалния елит на нацията, които комунистите цинично кръстиха “безследно изчезнали” и
  – Геноцидът над политическия елит на България – противоконституционния т. н. “народен съд”.
  И двете престъпления бяха организирани от съветския гражданин Георгий Михайлович със съдействието на Толбухин и Бюрозов (председател и зам. председател на Съюзническата контролна комисия в окупирана България).
  Нареждане за това непознато в световната история варварство даде Главнокомандващият Съветската армия Йосиф Висарионович Сталин.
  Лъжа е, че Паметникът на Поробителя е “паметник на онова време”. Истинският паметник на онова време е параклисът пред НДК, където са изписани имената на пет хиляди от всичките 50 хиляди жертви на комунистическия терор настъпил в резултат на агресията на Съветската армия.
  А колкото до геноцидът – нека някои да продължават да се чудят защо не можем да намерим по–добри държавници от Гоце и Бойко!

 33. Аз имам само един икономически въпрос: “С колко е ощетена държавата (т.е. българина) от 122 тона бира без лиценз, неразделение на търговския отдел от данъчния въ фирмата, от липсата на документи и т.н., и т.н.?” Ако някой знае, бихте ли, моля, писали: груба сметка за паричната вреда от нередностите в “Булбрю”. Благодаря.

 34. Извинете неточностите в писането ми по-горе, но не съм запознат с терминологията.

 35. Уважаеми СВ. Йероним гражданска война в България няма и не трябва да има, защото и Вие знаете, че най лошият мир е по добър от злата война, но това не означава че трябва да се скрием като охлюви в черупките си и да чакаме някой друг да ни освободи, от червените мафиоти на ДС в България.Всички в България знаем доказано вярните думи на ЛЕВСКИ, (който ни освободи, той ще ни зароби) и за да не ни заробва повече никой, трябва да поискаме помощ от Българската армия и заедно с нея да се освободим, от червените мафиоти на ДС и техните политико-икономически бандитски формирования в България.

 36. През това време на скандали и приперни, кои прав и кои крив, един интересен въпрос не ми дава мира, питам се, само г-н Танов ли е подслушван, или има и други шефове на агенции, комисии, зам. министри и министри, и какво ли ще излезе от техните лобистки разговори. Интересно ще бъде да се чуе подобен разговор на Ц. Цачева, знайно е че доведе от Плевен куцо, къораво и сакато в София на престижни службички в министерства и агенции.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.