Ако царят ( в Москва) дава- дава ли пъдарят в София?

”Сегодня с предложением убрать тело вождя из Мавзолея выступил депутат от «Единой России» Владимир Медински”.( Русская служба новостей РСН)

Депутат от управляващата партия в Русия е поискал да се махне Ленин от мавзолея на Червения площад!

В Русия отдавна има гласове , като тези на организацията “Мемориал”, призоваващи страната да се раздели с мита за “бащицата” Ленин и ученика му Сталин – включително като най-после бъде махната мумията на масовия убиец Владимир Улянов от центъра на Москва. Но за първи път към тях се присъединява глас от управляващата партия на Путин.

Много е вероятно депутатът Мединский да е задействан като “сонда” за обществените реакции, което е типично за централизирани политически системи като съветската, пардон – руската, които не предполагат солови акции без съгласуване с ръководството. Ами ако това ръководство се окаже повече свързано с Медведев, отколкото с Путин?

В навечерието на следващите президентски избори в Русия президентът Медведев обърна тенденцията и за първи път от възхода на Путин във властта ( върху вълната на националистическата еуфория в огромната Русия от смазването на миниатюрната Чечня през есента на 1999 г.) го засенчи по популярност. Според центъра на изследване на общественото мнение “Левада” Медведев изненадващо е повел пред потенциалния си съперник за нов мандат (а също и ментор в политиката, и в кариерата му), премиера Владимир Путин.

Президентът Медведев, да напомня, се разграничи от линията на премиера Путин да бъдат възхвалявани СССР и Сталин, поставяйки въпроса за модернизацията на Русия все по-често в центъра на вниманието на руското общество ( каквото и да значи “общество” в държавата, където гражданската инициативност беше брутално смазана от 10-те години путинизъм).

През ноември миналата година, да припомня и това, руската Дума шашардиса света и неподготвените за този изблик на самокритичност руснаци с факта, че “без бой” призна вината на СССР за масовото убийство на полски офицери край Катин в началото на Втората световна война.

И сега, о Ленин(!), депутата от “единна Русия” поискал да бъде разкаран самият дядо Боже на съветския комунизъм! Звучи като “преврат” на привържениците на Медведев в нея. Но дори и да не е, да си зададем въпроса в този назрял за собственото ни самоосъзнаване като свободни европейци и българи момент:

КЪДЕ СМЕ НИЕ?

Ние, т.е. инициаторите за демонтирането на аналогичния идеологически анахронизъм от центъра на София, написахме писмо до посланика на Русия и вече втори месец чакаме отговор за отношението на Руската федерация към нашето настояване Паметникът на съветската армия да бъде демонтиран от центъра на София защото е белег на сталинистката рана върху снагата на България и няма нищо общо със съветски жертви в България (камо ли пък със свободата ни).

Дали пък Русия няма да ни изпревари в декомунизацията си с жест, като премахването на мавзолея със спиртосания символ на руското братоубийство в него? Очертава се вероятност за “състезание” и би било безкрайно любопитно да видим какво ще правят поклонниците на култа към запазване на съветската символика у нас, ако от Москва дойде ясен знак, като премахването на спиртосаните останки от Ленин от центъра на града.

А моментът е особено “интересен”. На 3 февруари т.г. изтича срокът на договора между Столичната община и областната управа на София за стопанисването на съветския тотем. Съвсем скоро има “падежи” във времето и по отношение на клаузите на Договора за дружба и сътрудничество между България и Русия, в който няма декларирана никаква пречка България да се разпореди с този ( и с всеки друг) паметник на своя територия.

Ето какви са тези срокове на договора който е:

ратифициран със закон на Народното събрание от 03.11.1992 г., публикуван в “Държавен вестник” бр. 102 от 1993 г. : Обнародван в “Държавен вестник” бр. 42 от 1993 г. и в сила от 1.04.1993 г.

Договорът е за срок от 10 години и автоматично се продължава на всяка петилетка, ако никоя от страните по договора не възрази официално.

Ние не искаме неговото денонсиране ( независимо от наближаващата възможност това да бъде направено чрез едно възражение, макар да е пропуснат предвиденият в договора срок от една година като предупреждение), а сме за изпълнението му в частта, която казва, че имаме суверенното право да решаваме какво да правим с “културно-историческите ценности” на собствена земя в условията на новите европейски и световни реалности.

Уважаеми български управници, нима ще се опозорим , като не защитим българския интерес да се освободим от лъжата за нашето освобождение и се оставим Русия( чрез примера си) да ни подскаже да се освободим от светската символика, както ни “подсказа” да се освободим от Тодор Живков на 10 ноември 1989 година?

10 мнения за “Ако царят ( в Москва) дава- дава ли пъдарят в София?”

 1. Депутати от партията на Путин поискаха тялото на Ленин да се изнесе от мавзолея. А ние кога ще изнесем мумията на ГОЦЕ от Дондуков 2 ??
  Защото вместо да прави нещо за страната, се занимава със тайни записи на заместник-министър председатели, със публикуване на компроментиращи стенограми, СеРеСе-та и сваляне на правителства. Къде го има това в цивилизования свят ??

 2. Очаквам с интерес приключването на ерата на ленинизма-сталинизма в Русия.Тази срамна за човечеството страница ще се затвори с изнасянето на чучелото на Ленин от Мавзолея на Красная площадь.Следва логичния въпрос – каква е реакцията на българските комсоциалисти?Май ще останем последната десъветизирана страна,даже и след Русия.
  Бог да пази България и всички нейни колонии.

 3. До: NIK

  http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=15372331

  Аууу той човекът и книга написал. А пък аз се чудех какво прави по цял ден за да си оправдае заплатата и разноските които му плащате вие данъкоплатците.
  Аз лично негова книга няма да купя, но с нетърпение очаквам следващата на г-н Инджев.

 4. 1. Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен мене.
  Това е първата божа заповед. Руснаците, като долбоко религиозни хора, или поне като силно суеверни, зачитат тези заповеди и е нормално да премахнат всички богове, пречещи на ЕДИНСТВЕНИЯ – Володя Путин. Така ще се спазят каноните.
  Мисля, че и нашите другари имат ход за реакция, а именно – ще се съгласят да се свали паметника на Съветската армия и ще бъде заменен от освободителя на София – Гурко. Съвсем наскоро тази информация се появи в медиите, така че … няма лабаво – умиране има, но отърване от руската символика няма. Затова мисля, че е редно да се опишат всички паметници на руските и съветски воини (а да не забравяме, че всяка втора улица в България носи името на руски или съветски деец) и да се прецени – няма ли вече нужда от край. Няма ли достатъчно български имена и значими фигури, които да напомнят на поколенията за българската история и стига с признателността към Русия. Би трябвало да има някаква мярка!
  Именно защото трябва да сме патриоти, каквито са били Раковски, Ботев, Левски, Стамболов, а не – интернационалисти.

 5. При награждаването на историка Георги Марков (какво злощастно съвпадение!) с някакъв медал, руският посланик Юрий Исаков бил казал: “Хората които искат демонтирането на паметника на съветската армия нямат тежест в българското общество.” За посредствения кагебейски апаратчик Юрий Исаков само комунистическите дебелосерковци имат тежест! Нека си тежат един на друг!

 6. Това да държиш препарирана мумия до себе се го има само във филмите на Хичкок-Психо -където един шизофреник държеше до себе си трупа на майка си с умиление след като я бе убил.Същото е с трупа на Ленин,който цяла една нация държи и дава несметни държавни ресурси за поддръжката на мумията. -Но явно някои народи го живеят този филм на Хичкок със столетия.Мисля си -може ли да има цели нации от шизофреници като този от филма Псехо на Хичкок.
  На тази връзка -филми за мумията на Ленин-не се препоръчва на хора със слаби нерви !

 7. Предполагам, че има грешка – приет на 03.11.1992 г.(а не 1993 г.)
  Също в предпоследния ред – не светската, а съветската, вероятно…

 8. Най-готиния виц, който чух по този повод е, че Путин си разчиствал място за своята гробница.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.