Деп(р)есарска класика

Ако за вас е тежко да изключим Касим, за мен е най-тежко – знам го от малък. Но явно не съм го познавал добре.” С тези думи лидерът на ДПС Ахмед Доган закрил инфарктното заседание във вторник вечер, когато от парламентарната група бе изключен доскорошният “втори” в движението Касим Дал, пише в. „Труд”.
Настроението на депесарите било тягостно, разказаха присъствали. Доган седем часа мълчал. Слушал другите. Доган взел думата накрая. “Болно ми е, че трябва да го изключим. Дайте ми един аргумент против – няма”, казал Доган.

За разлика от случая с изгонването на Осман Октай, когато бил много ядосан, сега личало, че му е тежко. Инвестирал съм в този човек, отглеждал съм г

о, “поливал” съм го – това е грях от негова страна, казал още Доган.”

Че това е “класика” – няма съмнение. Но в кой жанр? Твърдя, че е в стилистиката на Марио Пузо, който обаче има слабостта да си измисля, да си въобразява. Ето защо ще дам друг пример, който е направо документална снимка на прототипа, комуто Доган подражава.

Запознайте се с няколко цитата от “ В първия кръг” на Александър Солженицин, който пресъздава образа на Сталин:

“ Сталин беше страшен с това, че не изслушваше оправданията – само потрепваше единият крайчец на мустаците му и някъде вътре се произнасяше присъдата му, а осъденият още не я знаеше: той си отиваше поживо-поздраво, а през нощта го прибираха и на сутринта – разстрелваха.

Най-мъчителното бе, когато Сталин мълчеше и оставяше другият да се мъчи в догадки.” ( стр. 127)

“ Сталин започна да обръща внимание на заплашителния скрит вътрешен смисъл на жестовете и погледите си и започна вече съзнателно да ги шлифова, от което те станаха по-сполучливи и започнаха да още по-силно да въздействат на окръжаващите го”.((стр.130)

“Сталин мислеше за същото, за което си мислеше винаги, когато виждаше пред себе си тези усърдни, НА ВСИЧКО ГОТОВИ, УГОДЛИВИ ПОДЧИНЕНИ. Това дори не бе мисъл, а трепване на чувство: доколко днес може да се довери на такъв човек? И второ трепване: не е ли настъпил моментът, когато този човек трябва да бъде пожертван?”

6 мнения за “Деп(р)есарска класика”

  1. Съвсем не е важно, че Доган “не познавал Дал”, по-важно е, че ние познаваме Доган, обкръжението и похватите му, а най-важно е, че истинските автентични основатели на ДПС познават и Доган и Дал.

  2. Здравейте отдавна не съм писала.
    Искам да споделя следното, по повод на статията. Това, което се изнася от Касим Дал е безспорна истина. Истина е и всичко останало, за което се говори по медии, улици и в този блог само, че няма чуване. Всички страдаме и от ден на ден става по-лошо но на нас ни се живее в някаква измислица не ни е приятно да си признаем веднъж за винаги, че сме лъжци и някак си да се отървем от всичко това. Днес в парламента ще се узакони пак една лъжа и т.н. и т.н….Та с удна дума подмени се мястото на лъжата тя е вече истина

  3. “Инвестирал” в Касим – голям “инвеститор” е Доган. Знае какво е да инвестират в теб-той се оказа “голямата инвестиция” на ДС,тази,която предава държавата!Да не бъде Доган!

  4. Някой знае ли какво стана с “Хидроинженера” в съда ? Нали от прокуратурата щяха да обжалват в “3-седмичен срок” ?!?
    Г-н Инджев, ще е полезно от време на време да публикуване списък с питания за такива дела – Доган, Мургина, Топлото, М.Николов, Ст.Юруков (заменките), Софийски Имоти и т.н.

  5. Също и къде учат или са изучени децата на българските политици и митничари ще е интересно четиво

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.