Джурасик парк на комунизма в Димитровград-една добра новина!

Общинският съвет на Димитровград е поискал с официално писмо от Столичната община да предостави на града на Димитров издигащият се в центъра на София Паметник на съветската армия. Ето как животът се оказва по-силен от нашето въображение и сам поставя акцентите на правилните им места!

Подкрепям идеята за “Джурасик парк” на комунизма в Димитровград!

Има прецедент: миналата есен Димитровград поиска и получи от Стара Загора паметника на Ленин. Така ще стане и с паметника на въоръжената лъжа в София, стига софийските общинари да се окажат на висотата на старозагорските.

А ето, за опресняване на паметта, свидетелството на г-н Петко Горанов за предисторията на дискусията около паметника на въоръжената лъжа в София:

“Като общински съветник в два манадата (’91-’95, който не завърших и 2003-2007) мога най-общо да маркирам, че този дебат на ниво местно самоуправление започна още 91-92 г. и беше иницииран от кмета Янчулев (поне той му даде израз) и един от зам. кметовете в част от мандата Христо Димов. Идеята за демонстративно разрушаване беше съпътствана и с идеята за мемориал на тоталитаризма, към която се придържах и аз. Още тогава се интерпретираха високите художествени стойности на композицията, които обаче изцяло бяха вплетени в идеологически мотиви и създаваха изключително силно психологическо въздействие на изкривената историческа истина.
Моето лично убеждение е, че Янчулев „откри“ този дебат изцяло с ПР мотиви и нямаше никакво намерение да предприема каквото и да било по този въпрос, а допълнителната полза, която преследваше, е пасивността му да бъде разменна монета срещу други политически закачки от страна на БСП. Липсата на практическо движение по въпроса даде възможност на редица столични червени активисти да си припишат допълнителен политически актив.
През мандата 2003-2007 г. до мен не е достигала информация този въпрос да е бил обсъждан дори и на ниво комисии.
С настоящето искам да изразя мнението, че ако следваме някаква логика на изменение на знаковата среда, която ни заобикаля, спрямо този монумент задължително трябва да се предприеме нещо. Къде е сега паметникът на Ленин на бившия „площад Ленин“; петолъчката върху бившия Партиен дом, сега част от Народното събрание; каменните гербове със сърп и чук върху фасадата на Държавния съвет, сега Президентство-Дондуков-1? Това изреждане може да бъде продължено.
Като практик подсказвам идеята, че реализацията на такава инициатива трябва да е обвързана с нейното финансово обезпечаване. Намирам за целесъобразно да бъде учреден обществен фонд за набиране на средства, който да проведе конкурс за изготвяне на идеен проект, като спечелилия да бъде доразвит във фаза работен и да продължи набирането на средства за осъществяването му.”

27 мнения за “Джурасик парк на комунизма в Димитровград-една добра новина!”

 1. Бравос! Парите по масрафа ще ги съберем, ние, софиянци.
  Още веднъж – бравос!

 2. Браво на общинския съвет на града на Димитров! Подкрепям изцяло. Та къде другаде, ако не там, е мястото на “Джурасик парк”-а на комунизма? В столицата на чалгата, естествено. Предлагам всенародна подписка за изпълнение желанието на димитровградчани!

 3. Към Пламен Иванчев:

  Понеже моето “оръжие” е сатирата, държа да подчертая, че този път не се шегувам: Димитровград НАИСТИНА е поискал с официално писмо това от Столичната община.

  И КОЛЕГИ, БЪДЕТЕ ТАКА ДОБРИ, ТОЗИ ПЪТ ДА МЕ ЦИТИРАТЕ, ЗАЩОТО ТАЗИ НОВИНА НЯМА КАК ДА БЪДЕ ПРЕМЪЛЧАНА, НО СИМА ПЪРВОИЗТОЧНИК. Това не е въпрос на някаква лична суета, а на елементарна етика ( и колегиалност!?) в журналистиката, ако имате претенцията да правите такава!

 4. Кмета на Димитровград явно е решил да прави музей на комунизма. Хитра лисица е. Тъкмо Димитровград ще стане туристически град. :))))))))

 5. Само моля ви да не нападаме димитровградчани. Миналата година няколко будни граждани завеждат дело в съда да отмяна на името на града, но безрезултатно. Преди 10 години един смел човек се качва на покрива на бившия партиен дом в града, да за махне петолъчката, възмутен, че това още не е направено. Това му струва много главоболия и задържане от полицията.

 6. Иво, подкрепям идеята ти, за изграждане на джурасик парк на комунизма в България, защото страшилищата, от комунистическите лагери на смъртта в България ще са, на истински кръвожадни комунистически чудовища и на техните дяволски символи.И защото хората, от България и светът трябва да видят, знаят и помнят зверствата на съветският комунизъм в България. Призовавам хората и правителството на България да подкрепят, тази идея на Българският Патриот ИВО ИНДЖЕВ.

 7. Подкрепям изцяло!
  Само една препоръка към ОС на Димитровград: този т.нар. “парк” да е на такова място, че само онези, които държат непременно да го посетят, да го правят! А не да се натрапва на всички! (Не че централната част на града не прилича на жив паметник на сталинското време.) Все пак там живеят български граждани и не всички са комунисти! Не им стига обгазяването от хим.заводи и ТЕЦ-ове, ами и паметници…
  И да си пожелаем: Тази година в Димитровград, догодина – в Москва!

 8. Декларация

  на Всенароден и Общонационален Комитет за Опазване Паметника на Съветската Армия.

  Ние, членовете и съмишлениците на Всенароден и Общонационален Комитет за Опазване Паметника на Съветската Армия (В ОКОП СА), със загриженост следим тенденцията на нарастване броя на злобните коментари за разрушаване Паметника от страна на някои безотговорни фактори във блога на Г-н Инджев
  Отново тъмни облаци са надвиснали над Паметника и хищни костеливи ръце, въоръжени с Хилтита, Бошове и други камено-разбиващи инструменти, са се протегнали към яркия символ на проспериращата и задълбочаваща се дружба със СССР, стожер на историческата правда и нерушим бастион на десетките години неспирен възход, а именно Паметника на Съветската Армия в София.
  По цялото Земно кълбо, от Южноамериканските бананови горички до Монголските скотовъдни, от Кубинските папиросови плантации до зеленчуковите поля на Туркменистан, цялото прогресивно човечество днес издига лозунги в наша подкрепа :„ Чегеварци от всички страни, съединявайте се”,„ Долу ръцете от Паметника” и „ Паметника стоя, Паметника стои, Паметника ще стои!”.

  Но не можем отново да не споменем тук и нападките от групи, по същество анти-монументно настроени, които с декларациите в блога си всяват смут в душите и сърцата на членовете и съмишлениците ни. Ние остро осъждаме подобно поведение, като същевременно заявяваме, че непрестанно бдим и ще продължаваме да бдим над Паметника и неговата неприкосновеност. И нека международната реакция също знае, че всички агресивни действия срещу нас, ще срещнат мощният ни миролюбив отпор, че всеки чадър и бастун в ръцете на многобройните ни членове ще се изправят като стоманен щит и ще пречупят гръбнака на всеки агресор, осмелил се да посегне на целостта на Паметника.

  Подписано от “ Паметници без граници”, партия БКП ( България Крепи Паметника), партия НДСП( Национално Движение Съхранете Паметника), ДПС (Движение „Памятник Солдата ),
  „SA monument watch”, Росоргзащсовармболгторг, АБПФК (Асоциация „Български Паметници и Фосилни Конструкции”) и много други

 9. Предвижда се в един от парковете на Димитровград,в близост до река Марица да бъде създаден музей на комунизма и той да се превърне в туристическа дестинация.Централната част на града е на съвсем друго място,но може би и тя ще предизвика любопитство у туристите.
  А името на града си остана така,защото през 1993 г. Желю Желев отказа да издаде указ за преименуването му.Макар че Общинският съвет в Димитровград беше гласувал предложение до президента(което и до днес не е отменено) за смяна на името му от Димитровград на Каменец.
  Цялата документация по въпроса за смяна името на Димитровград се намира в президентството.Аз лично съм я виждал там. Г-н Инджев,защо не попитате (п)резидента Гоце Първанов вярно ли е това?

 10. Възторжено подкрепям! Идеята, както казвал вожда и учителя на св. пролетариат, е “КОНГЕНИАЛНА”!
  Предлагам, Инициативният комитет да подготви официално писмо по темата, с приложена подписка, на вниманието на Президента, Премиера Кмета и СОС./С настояване за отговор!/.
  Сотиров, направете едно изключение! Приемете пари от Видин!

 11. Предлагам Тоталитарният вертеп в Димитровград да бъде устроян така:
  1.Да се разположи на най-замърсеното от химически отпадъци место(да видиш лесно ли е)
  2.С почистване на експонатите да се занимават безработни цигани(ей, никой да не пипа металните части)
  3.Да бъде озвучен от най-добрите чалга-състави, Мишо Белчев да изнася рецитали.
  4.Клозетите да са клекала над фекални ями.
  5.Вертепът да бъде заграден с бодлива тел, марка “Белене” и охраняван от кучета.
  6.Входният билет да бъде поне 100 евро( да оскубем малко западняка).
  7.На посетителите да се раздава безплатно чай – студена вода от Дунава с разтворени в нея фасове от Ударник трето – тютюнопроизводител.
  8.На всеки 9-ти септември да се организира заря и демонстрации на атентати, като се раздава безплатно кашкавал, краден от мандри.
  9.За Активните борци против капитализма и фашизма входът да е свободен, с възможност за преспиване под любимия паметник.

 12. Моля Ви, коментирайте скорошното обявяване на Централната градска част и Парк Марица в Димитровград за паметник на културата от национално значение. Актът е подписан от м-р В.Рашидов.

 13. Г-н Инджев,а кметьт и Общинският сьвет на Димитровград дали са питали жителите на града,сьгласни ли са с тази меко казано глупава идея? Ами то цяла Бьлгария си е един комунистически Джурасик парк.

 14. Валентина Маринова,
  Ako имате предвид бившият партиен кадър Максим Господинов, героизирането му е напразно.
  И предлагам на паметниците да се събира такса:
  0.50лв. – плюене
  1.00лв – пикаене
  😀 😀

 15. Мисля, че идеята е много хубава.В края на краищата периода на т. нар.социализъм е минал, нали? И защо не мястото на такива паметници да бъде точно в такъв музей?Браво на кмета на Димитровград!( за тези, които не знаят:Димитровград навремето е строен като промишлен и идеологически център, тъй, че нищо по-естествено там да се съберат такива паметници днес).Даже, града може да печели от това, ако идеята се осъществи и рекламира добре.Доколкото съм чел, такива алеи има в Унгария и Германия и се радвали на туритически интерес.Крайно време е ние българите, да спрем да си завираме главите в пясъка и да казваме:тая част от историята не ни харесва, значи я няма!Напротив:нека да има такива паметници: един да плюе, друг да поднася цветя, ако иска.Защото никога в живота и историята нещата не са само бели или черни. В повечето случаи истината е някъде по средата.

 16. Явно г-н Инджев разполага със СРС.Следя с интерес всички сесии на ОС такова писмо досега няма.Следващата ще е на 27.01.ако тогава има -дневният ред е качен на сайта на общината- значи господина знае предварително за него интересно откъде.

 17. Към HARI:

  Вие сте явно този, който “следи”, аз пък съм – който знае. Продължавайте да следите и ще узнаете, че не всичко се качва ( при това веднага) на сайта.
  Аз приемам много спокойно неминуемия факт, че няма как да знам всичко. Има обаче хора, които намират за невъзможно “такова животно” да го има, ако не са го виждали лично.

 18. Ще бъде любопитно да се види подобен музей, независимо къде го правят. Само не мога да си представя къде точно, ако е в парк Марица… Ще поживеем, ще видим.

  До Ангел – не мога да си представя, че където и да било в Германия хората плюят по паметници от каквито и да е периоди… Иначе сте прав, че не трябва да си затваряме очите, само защото не ни харесва.

 19. Г-н Инджев, настоявате колегите да ви цитират като първоизточник на новина, но тя започва с грешка. Така че, тези които ви цитират ще сгрешат. Общинският съвет в Димитровград няма как да се е обърнал с писмо до Столична община, тъй като темата изобщо не е обсъждана, а не е вземано и подобно решение. Твърдя го най-отговорно. Ако има писмо от кметската администрация, е отделна работа, но, дори на средно равнище журналист би трябвало да прави разлика. Все едно да бъркаш правителство с парламент.

 20. Към Христо Цветков:

  С други думи не отричате, че такова писмо има, само че е писано от кметската администрация. Мерси!

  А че писмото го има и е депозирано в Софийската община, депозирано е официално, ви гарантирам.
  Предположението ви, че съм сбъркал от незнание, е отчаян опит да кажете нещичко в противовес на цялостната ми теза.

  Твърде жалки са опитите да ме “цакате” по “устав” за това , че като марширувам, съм тръгнал с левия, а не с десния крак…Такива като вас, които се опитват да обобщават и да внушават, че грешката в един детайл цапа цялата картинка, съм ги виждал много.
  По този прокурорски начин беше постоена например цялата охулваща кампания срещу една от книгите на Юрген Рот ( когото се опитваха да хванат в грешка по третостепенни въпроси), за да оправдаят онова, което Румен Петков издаде като иструкция: да бъде бит по устата, пръстите и т.н. …
  И не се кахърете за “грешното цитиране” – ако искат ,могат да ме цитират барабар с грешката, но пак ще е вярно, че има писмо от димитровградската управа, за което уважаемите колеги могат да уточнят подробностите с едно вдигане на телефона или с разходка до ул. “Московска” в София.
  Аз и за Маргините написах, че са били на рожден ден с Първанов , почитайки общия им приятел Евгений Узунов, но поправих грешката си: оказа се, че е бил Маджо, а не Маргините( интересно, нито една медия не пожела да интервюира присъствали на сценката, а заулеснение бях назовал няколко известни имена, като Николай Камов, Станка Шопова, без да броим проговория пред мен Премянов).

  “Голяма грешка” – като в оня соцвиц за гражданина, озверял от яд, който се обадил в енергото, вместо в топлофикацията, но използвал случая да рече ” И на вас да ви …”.

 21. Идеята е страхотна! Този проект би накарал доста хора да отидат в Димитровград и да видят какво е било. Не бива да се отрича историята, само защото на нас тя не ни харесва. Това се е случило и е хубаво да помним – така, както го правят в Русия.
  Надявам се този “Джурасик парк” да бъде издигнат в парк “Никола Й. Вапцаров”, защото самия този поет и символ на комунизма.

 22. Не знам месният журналист защо се пали, но новината на господин Инджев е качена на стената на димитровградския кмет във фб

 23. И в Сливен има поне един достоен за Джурасик парка.
  На изпълнителя на смъртните присъди на коминтерна – Съби Димитров.
  Лече ще им иска обаче пари.

 24. Свидетелствата на бившия съветник в Столичния общински съвет Петко Горанов за демонтажа на Паметника на Поробителя са съвършено неверни и подвеждащи и могат да заблудят младите хора от Инициативния комитет и да насочат усилията им в грешна посока. Чиста измислица е, че дебатът предизвикан от Кмета Янчулев не е бил последван от “никакви практически действия”. Дебатът бе проведен под формата на референдум и в него участваха масово обществено ангажирани хора от почти всички столични общини. Най–масово бе участието на община “Средец”, на чиято територия е позорният паметник, както и общините “Триадица”, “Възраждане”, “Изгрев” и останалите общини от центъра на София. В дискусията взеха участие и патриотични организации. Най–активна бе ВМРО. Май акад. Георги Марков, който изгради цялата си научна кариера на гърба на ВМРО, си е загубил паметта?! Иначе не мога да си обясня сегашните му лакейски изцепки пред руския посланик. Всички граждани на София бяха единодушни, че паметникът трябва да се прати при демонтираната вече статуя на Ленин. В резултат на този своеобразен референдум на 18 март 1993г. с решение № 2 от Протокол 24, на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, възложи на Кмета на София да демонтира скулптурните фигури и барелефи от паметника на Съветската армия. Кметът Янчулев възложи това на своя заместник д–р Христо Димов и демонтажът започна. Издигнато бе скеле и когато дойде автокран за демонтиране на кухата стоманена скулптурна група се обади министърът на Вътрешните работи Виктор Михайлов и спря демонтажа. Писмена заповед за това няма!
  Решението на СОС на Столична община накой не е отменял и никой не може да го отмени! Така както никой не може да отмени решението на ОС на Димитровград. Подхвърленото споразумение между Област София и СО не може по никакъв начин да влияе на Решението на СОС от 18.03.1993г., а това споразумение е и незаконно. Що се отнася до Българо–руския договор – той няма никакво отношение по въпроса! Цялата отговорност за това безобразие носи Кметицата на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ!

 25. Това е страхотно !
  Димитровград е най-доброто място за Лагер* на паметниците на социализзма !

  Ако е близо до пазара на контрабандни стоки / Българският свободен пазар / ще се радвам истински.

  Ако идеята е на г-н Митко Пайнера Поздрави !


  * Лагер, а не Музей защото Димитровград е строен и с кървав принудителен труд.
  Лично съм бил принуждаван чрез груба сила да строя жилищни блокове в Димитровград / като войник, Враг на Народа – 1979 година /.

  Добре е насалението на Димитровград да се извини на всички тормозени за благото им като приеме тези символи на терора !

 26. Уважаеми г-н Йосифов,не “населението” на Димитровград Ви е изпратило там да строите блокове. Търсете реванш от управниците на страната. В Димитровград живеят обикновенни българи.
  Не може да наричате града “столица на чалгата” само поради факта, че там се е родил Митко Димитров “Пайнера”.Чалга се слуша толкова, колкото и другаде. А младите хора предпочитат друга музика. Не забравяйте, че най-големите чалготеки са в София(за съжаление).
  Отдавна в града няма замърсяване от химикали и цимент.
  Кмета на града е млад, инициативен и обграден с млад,работеш екип. Постоянно се разработват проекти и се кандидатства за средства по европейските програми.
  В последните няколко години сме свидетели на превръшането на града в чисто, приветливо и красиво място за живеене. Тук е спокойно, има много паркове и детски плошадки.
  Димитровградският пазар не е само “контрабандни стоки”(сигурно има такива, но къде ли ги няма?). Напротив,той е място, където предлагат производството си фирми от цялата страна – качествени стоки, на достъпни цени. А окото на професионалиста може да види и израстването на булгарския производител – копирайки понякога чуждите стоки с високо качество,самият той вече се е научил да произвежда качествено.
  Не искам да мислите, че гледам с розови очила. Но аз живея тук, работя тук, тук растат децата ми и оценявам всичко хубаво, защото то прави живота ми по-хубав.
  В града бяха изградени хипермаркети на БИЛЛА, КАУФЛАНД, ПЛЮС( който сега става ЛИДЛ).
  Но на града са нужни още работни места, да се възстанови театъра, които бе закрит “отгоре”, бъпреки големия интерес към постановките и т.н., и т.н.
  Като гражданин на Димитровград одобрявам и ценя направеното. Но в същото време знам още колко много има да се прави.
  Накрая, нека всеки да види преди да говори. Елате и вижте. Много софиянци и жители на други градове, с които контактувам служебно, останаха приятно изненадани, колко е чисто, зелено и подредено при нас.
  Заповядайте в Димитровград!

 27. mari, благодаря Ви за поканата.
  Този си живот няма да посетя града на Димитров.
  Да поканите в родния си град човек, който е бил бит с летви на Главната улица е странно.

  Това е все едно да поканиш бивши лагеници от Скравен а да видят колко хубав е станал площада в центъра на селото.

  Трябвало е Вашите съграждани да мислят когато ни тормозеше Партията в Името на Димитровгавския Народ.

  Ако имаше повече хора като мен нямаше да се забрави толкова лесно гнусотата на системата от която се гордеете.

  Успех !
  Бъдете здрави !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.