Откроиха най-после големиТЕ, европейскиТе, българскиТе проекти

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е много щастлив от това, че големите инфраструктурни проекти ще се правят със средства от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/, предаде БГНЕС.

Това е отлична новина, стига да се реализират тези обещания и намерения. Но преди те да са станали факт и ние също да се почувстваме щастливи от това, нека обърнем внимание кои са големиТЕ проекти, признати като такива от ЕС и българския премиер.

“Много е важно България да построи магистрали в идващите години, каза Филип Мейщад. Той съобщи, че след месец ще започне процедура за осигуряване на техническа помощ по проекта на магистрала “Струма”.

Това не е само български приоритет, а европейски приоритет. Искаме българските граждани да видят конкретни резултати, добави той.

Бойко Борисов допълни, че председателят на ЕИБ и правителството ще работят съвместно по важните и скъпи инфраструктурни проекти. Той каза, че президентът на банката му е погалил слуха с думите си, че “Струма” е европейски проект.

Със средства от ЕИБ ще се правят и магистрала “Черно море”, Дунав мост 2, съфинансиране на пътни проекти, Заводът за битови отпадъци и железници, както и по водни проекти.

Договорено е и финансиране по “Набуко”, като от ЕИБ са заявили, че ще ни отпуснат чрез банкова гаранция средствата за нашия дял от 1,2 млрд. Евро”.

Ако не е ясно, да поясня: големиТЕ проекти в България от европейска и българска гледна точка са всички възможни, но не и огромните, мегаломанските ( дори Доган ги нарече така през декември 2009 г. и никой не го попита защо – дори и Първанов си затрая без да го репликира!) от “големия шлем” на Първанов и Путин.

За руските проекти, обявявани от техните протагонисти за важни откъм европейската им стойност ( щото щели да облагодетелстват Европа- от тях да мине), не само че не става дума, но и ( както е демонстративно ясно също) , няма балами за финансиране. Нито европейско, нито пък азиатско. Има само евразийско, т.е. руско. Защото са си руски, а не европейски или български и спасяването на руските стратегически напъни за величие ( на всякаква цена) е дело на самите руснаци – нещо като “ спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”, както са казали сатириците Илф и Петров още в зората на неспирния възход на комунизма към дъното на историята.

21 мнения за “Откроиха най-после големиТЕ, европейскиТе, българскиТе проекти”

 1. Можем ли да си поемем въздух, четейки за “големитиТЕ проекти в България от европейско и българска гледна точка”? Да стискаме палци за “гьола” – дано не се разплиска!

 2. В малко попуряпния у нас спорт – снукър, има такъв термин “мек кенън шот”. Най-после! Радвам се да го чуя! Не са ни зарязали както през 47-ма!

 3. Автор: Божидар Иванов 21 Януари 2011 16:39:16
  Учредява се нова демократична партия за участие в следващите избори.
  Интересуващите се да пратят имейл на адрес:

  novapartia@hotmail.com

  Моля, всички които милеят за съдбата на България и искат да се погрижат за децата си да разпространяват съобщението!

 4. За неговорящите английски и не познаващи снукър-а:
  “кенън шот” – разбиващ удар.

 5. На фона на пренебрежението към руките интереси у нас по БНТ1 въври (в момента) предаването “Пътеводител на историческия стопаджия”, в което макар и доста лигаво, но все пак достоверно се представят събитията през 30-те години в Европа. Без никакви заобикалки се твърди, че комунизмът и фашизмът са едно и също проявление на Тоталното Зло, а за Сталин и Хитлер – че са масови убийци, като се пояснява, че Хитлер е аматьор в сравнение със Сталин. Не се премълчава вината на Сталин за избухването на ВСВ и чистката, която той прави в червената армия през 37-38 г., като се говори за милиони жертви на терора.
  По официална българска медия не бях чувал подобно нещо. Следващото предаване е след две седмици, а темата е участието на България в събитията.
  В началото на предаването имаше сценка, в която Ленин акушираше на раждането на Георги Димитров – в някой от следващите епизоди очаквам образът на “лъва от Лайпциг” да бъде развенчан и да се обясни кой измисли македонската нация и кой искаше да включи България в Югославската федерация, а на по-късен етап и в СССР. Интересно ми е докъде ще им стигне смелостта на БНТ1.

 6. Извинявам се, ако правя реклама, но в сайта на БНТ1 има архив с предаванията от “Пътеводител на историческия стопаджия”. Невероятно ми звучи, но нищо не се покрива от пропагандата… като изключим леката комична нотка, която може да се изтълкува като ирония.

 7. Добре е че ни включват в приоритетите си! Че като ни управляваше тройната коалиция, средствата потъваха в “нечий джоб” като вода в пясък!

 8. Светски и дори инфраструктурните проекти,нокога не са били и няма как да бъдат оправдавани”в мола” с
  напазаруване на преходна сигурност,и рано или к ъ с н о,на повърхността на водата маслото изплува като
  върховенство на Закона при свобода,
  лична сигурност и безупречна гражданска отговорност.

 9. Da pitam v tazi vrazka: po analogia drugaria Putkin li shte finansira Belene i Jujnata traba?
  Ako az sam na Bai Boko shte mu predloja tova. Pak ako ne iska shte mu predloja druga – da si gi postroi v Savetskia sajuz.

 10. “Това е отлична новина, стига да се реализират тези обещания и намерения.”

  Ще се реализират. Винаги след опустошителна война първи приоритет е изграждането на пътища, за да дръпне икономиката. Видяхме как комунистите 20 години спъваха инфраструктурните проекти, а царчето се опита да направи голям шлем с магистрала Тракия в полза на синовете си (заем от европейската банка, с гарантиран пътникопоток от българския бюджет)

  От магистрала Струма голяма полза имат и Гърците, но те трябва да завъшат Промахон – Серес, че там е замръзнала работата. Серес-Солун е почти готова

 11. “Още в зората на неспирния възход комунизма към дъното на историята” – постижение, шедьовър, бисер! Възтогнах се като го прочетох, адмирации!

 12. Руските проекти не са “мегаломански”!Напротив това е просто и елементарно ограбване на един подчинен народ.Това Русия е прилагала с векове над покорените малцинства и народности.
  Не са “мегаломани” и Гоце и Бойко. Бойко и Гоце са национални предатели които искат да превърнат България в мизерстваща руска провинция.

 13. Г-н Велев,благодаря Ви за усета,
  сравнен с този, който е имал и Рузвелт през 30-те години на м.в. и ако постоянно го повтарям като папагал е защото,в блога ни/?/рано или късно ще опре и до непреходни ценности за разлика от “напазарувана преходна” сигурност.
  Но междувременно се ползвам от случая да поздравя Доко и Ангел с др. бисерни прозрения.
  Ако превеждаха и информираха за всичко, всеки премиер и президент през последните 20 години,вероятно
  и България,щеше да си спести изпиването на горчиви чаши.
  Има едни моменти Велев,когато бащата на “царчето”,както го наричате още преди “волоколамския подвиг на червеноармейците” 1941 г., е схванал защо на Сталин и Молотов им е била по-удобна друга България,но аналитичен потенциал за подобни предизвикателства е имал само у ГЩ на войската,който
  дава сигнал за хляб и сол с пушки при нозе.
  От тук до “паметник”,”януарски хунвейбински импресии” и идентичност на сини и червени
  идеи за синчето-царче около вота,голяма мъка,както казва г-н президента,също бащица.Изобщо много отци и сиротни деца!

 14. Към ЕТ:
  ——-
  Отговора на Вашия коментар след надлежно “дешифриране” на гласа на Германия и Франция в т.ч.и този на Финландия,която бащата на същото това царче /в коментара на Василев/ след три опустошителни воини,Я …изпреварва 1939 г.по определени и от БНБ показатели,
  като сравнителен пример.
  Тогава,щеше да не личи само онзи “първи Костов”,а и да избегне собствено сепуко в злополучно историческо състезание с този от ВТОРИЯ ИСТОРИЧЕСКИ ВОТ-ШАНС.
  По-скоро нямаше ДА Е ФАТАЛНО ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО,НО да предотврати, и излагация и снижаване на ръста на неговата собствена премиерска летва,както му каза и Царят при първата рокада!
  До есенните слани тепърва ще се види какво е попарено и кои са “гоцеви” и “бойкови” пилци за броене!
  До оценки за национални предатели би било желателно,да не се стига,
  защото Историята е по-мъдра и далновидна от нас и само Ватикана,
  разбира нейни аршини за блажен,
  светец и т.н.
  Друг е въпросът,че парият ококорва
  очи пред блясъка и копира смешно идейно охулена от него еквилибристика,било с архонти,
  било със знатни доячки и плетачки….
  Във филма Томас Бекет кралят си има ядове със своето “яне” и му казва колко била красива момата на овчаря…пак те в двореца само едни спаружени и т.н.
  – Много просто,ВВ рекъл Томас,разликата е четози овмчар е имал царска любовна нощ,а ВВ,само спаружени….
  – Така се чете и многозначителното
  безпокойство на държавн секертар на Ватикана,когато приятел на нашия премиер,го дава обезпокоително….със 17-годишно цепеняче!
  Поне от това ни е опазил Бог,
  защото българките са много красиви!

 15. Бившият служител на ДАНС Росен Миленов иска да говори, това прочетах в ДНЕС и се надявам че първият проект, на Българските Гражани и Българската Армия е да освободят България, от ДС-Мафията.

 16. Много ми допадат материалите в този Блог!

 17. Все пак януари в блога на Иво Инджев е м е с е ц н а
  е д но л и ч н и р е ш е н и я
  с ъ с з а с л у ж е н и
  а д м и р а ц и и,
  А както казва др.Лилов властта тепърва може и да се търкаля на улицата
  Да не сме прибързани пророци,но ако продължи кремация като изгаряне на умрелия,преди да е стигнал до адскитемъки,нищо чудно в шахмата,да изпревари способния,
  да предвиди развоя с 3-4 хода напред.
  Останалото ще дойде с разтапянето на ледовете и снеговете!

 18. Здравейте г-н Инджев!
  Позволете ми да си дам мнението за последните Ви няколко интересни статии.Оттеглянето от Инициативния Комитет е достойна постъпка на човек ,който много уважава себе си. Има много мъдрост в това ,да се дистанцирате от Комитета ,но не и от инициативата!
  От няколко дни се мотае една щура ,налудничава мисъл в главата ми.Дълго се колебаех дали да я споделя с Вас и младите,умни хора от Инициативния Комитет(защото,светът видя на митинга,че има и друга пасмина млади хора….но само млади.) Този паметник е сътворен от българи,на българска земя,в държавата България.Фигурите изобразени на него са на една българка ,носеща на ръце едно българче и редом до нея застанал един българин. А отпред пред тях се изтъпанчило едно съветско туловище,с вдигнато оръжие в ръка,символично препречило пътя на българите.
  Е! Е ли е възможно да се премахне само фигурата на солдата?Само тази пречка?Да се демонтира само излишнатааа фигура?Едно строително скеле,един флекс (или друга модерна строителна машинария), биха спомогнали да се отрежат краката и да се свали долу този лъжовен измислен освободител.Напротив,тогава вече останалата скулптура на паметника би могла да се назове …”ОСВОБОДЕНИТЕ”…А пък след аутопсията ,трупа на съветския солдат , може да се даде ,я на Димитровград,я на някъкъв музей,я да се подхвърли на агитката на червните, хленчещи знаменосци там долу вляво,да си го влачат където си искат.Па може и си го закопат в земята в близост до “Освободените”,да му бучнат едно чегеварско знаме в щика и да си чучнат в нирвана пред “айдъла”си.Те и без това врякаха и ореваха орталъка заради този съветски “idol”.И тогава закопания” съветчик “там долу пред монумента би бил повод на екскурзоводите в бъдеще да разказват интересната борбена история на този паметник.И като стане столицата ни през 2019 година ,културна,туроператорите ,биха могли да го включат като атрактивната визитна картичка от историята на паметниците в София.
  Това не е предложение към Валентина,Алдин и Стоян.Това е само една моментна хрумка ,абсурдна и еретична на първо четене,но след време ми се стори че намерих и зрънце смисъл в тази чудатост.И това не е притчата за …”Вълкът сит и агнето цяло.” Това е приказка за малкото камъче ,което винаги обръщало колата.Умният и мъдър човек,виждайки “камъчето”,което му пречи,спира слиза и премахва пречката ,която би го катурнала в пропастта.После продължавал смело напред по пътя си,до…….следващото камъче.
  Да се действува правилно,по точния начин,в точното време ,на точното място -такова деяние винаги води до успех.В подкрепа на думите ми се сещам за един вот на доверие.Към всички от форума,моля да бъда извинена за дългата ,досадна писаница,ама е човешко да се увличаме понякога .
  Да се действува правилно,по точния начин,в точното време ,на точното място -такова деяние винаги води до успех.В подкрепа на думите ми се сещам за един вот на доверие.Към всички от форума,моля да бъда извинена за дългата ,досадна писаница,ама е човешко да се увличаме понякога .

 19. Като коледна приказка звучат предложенията за съфинансиране на важните за нас и ЕС проекти. Дано изпреварят напъните на “големия брат” и станат реалност!

 20. Екстрена!
  ———
  Преди 12.00 на 16.03.2011 г.
  “зелените” в Брюксел поискаха спиране на проекта “Белене”!
  Пак ли други трява да ни подсказват,кое е важно за оцеляването на България?
  Е и какво като “бъка от ДС във военното ведомство!Да не би и те и нашите деца и внуци,да не са ни мили?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.