Борисов в страната на изгряващото просветление

“Като се има предвид нашите природни дадености, възможностите и работливостта на българския народ, това съчетано с японските технологии и инвестиции, мисля че би дало възможност в следващите години да произвеждаме много храни и вода за света”, каза Борисов, който преди около месец на среща на върха на ООН заяви, че страната ни може да осигурява съществена част от световните доставки на храни. (Медиапул)


Оххх…Какво да каже човек, когато вече е казвано, но очевидно се повтаря! Разбираем е един премиер да се изказва патриотично, но би трябвало и да е реалистично. Защото комбинацията от японски технологии и инвестиции с наши “дадености” е достатъчно смела формула за постигане на световен успех в изхранването и напиването на света, но при конкретизацията за нашата “работливост” се превръща във фарс.

Ако апортната вноска на българското участие в едно световно начинание по изхранването на планетата се характеризира с ”яко бачкане” по български, голям планетарен глад чака човечеството. И това го казвам не аз, заподозреният вероятно в случая в нихилизъм, а българският народ с неговото устно творчество и самоирония. Ако ми кажете някой друг народ, който се самобичува с израз от рода на “българска работа” и се самоприсмива с навика ни да “побългаряваме” технологиите, ще се откажа от думите си. Но ще ви бъде много трудно да намерите нещо подобно в ециклопедията на словесната изящност на който и да било език.

Истината, която никак не е весела, е че България крета на опашката по производителност на труда в Европа ( макар това да е сложен за изчисляване феномен, който не се състои сам от един компонент като старанието на трудещия се). Не ми се мисли “къде сме ние” ако тръгнем да се сравняваме с азиатските “пчелички”.

И понеже не се сещам за друга причина нашият премиер да направи тази оферта на японците, ми идва на ум нещо много познато. Чували сме го от Симеон Сакскобугготски, който поласка и приласка българския народ да гласува за него с комплимента за “прословутото българско трудолюбие”.

В това отношение Борисов е откровен: казвал е, че е научил много от обектите, които е охранявал. Даде нагледен пример с възхищението си от Тодор Живков ( с което спечели възхищението на внучката му, обявила Борисов за най-честния български политик). Сега отдава дължимото и на уроците и на Сакскобургготски.

48 мнения за “Борисов в страната на изгряващото просветление”

 1. особено работливи сме все у БГ, а една част от Бг население което по цял ден се вози в едни автомобили със сини лампи… те са самата работност с голямо КПД.
  поздрави:
  Калоян

 2. Нямам думи,такава простотия,такова скудоумие,от една мутра ,просто нямам думи…………………..нямам.

 3. Ще ми позволите, господин Инджев, да не се съглася донякъде с вас. Вярно е, че България е с много ниска производителност, но именно България, а не българите. Познавам много българи, които казват, че са добре приети в чужбина заради качествата им по време на работа. Познавам и чужденци, които са много доволни и възхитени от съвместната си работа с българи. Но във всички случаи единственото условие е, че са в чужбина. Което от своя страна води укора не към хората в страната ни, а към нейното ръководтво. Къде е “национално отговорният бизнес”, който създава такива условия, че всеки, който се чувства сигурен в способностите си и здравето си, заминава от тук? Къде е държавата, която да създаде условия да се развие производство, а не търговия и услуги? Къде са бизнесмените, които развиват капацитета на служителите си, а не ги гонят като навършат пределната за бизнеса 30-35 годишна възраст? Колко нормални бизнесмени по света инвестират в лично имущество, когато бизнесът им изнемогва? Колко бизнесмени теглят кредити за коли, жени и яхти?
  И много още въпроси могат да се зададат, които са насочени не към хората-служители, а към т.н. “лидери” на обществото. Не че в другите страни няма такова нещо, но при нас съотношението явно е обърнато.
  Затова казвам, че само донякъде не съм съгласен, защото, според мен, няма достатъчни условия именно от страна на държавата. Не че всички други са идеални, но при такова обобщение, аз мисля, че везните клонят повече в полза на работещите (независимо от сферата на работа), а не в интерес на бизнес-ръководителите … да не говорим за държавните ръководители.

 4. Господин Инджев, въпросите, които задавам не са към вас, а именно към премиера Борисов, който вместо да вкарва технологии от Япония, по-добре да вкара административно ноу-хау. Япония е страна без особени природни ресурси, но е в челото на световните икономики. Стомилионната “капиталистическа” държава едва наскоро беше надмината от милярд и половина комунисти. Мисля че това “съотношение на силите” показва най-ясно кой кой е.

 5. Обясним е вашият песимизъм,имайки предвид “работягите” около вас.Само че България не е само чалгаелита на София.Друг е въпросът как сегашните “назначени” частници – работодатели могат да организират производствен процес,след като нямат халхабер от бачкане,а само от далаверки.Лошото е,че знаещите и можещи хора наближават пенсионна възраст,а идва едно неграмотно технически поколение,което ще ни разкаже играта.

 6. Българското трудолюбие започва и същевременно свършва с отговорът на въпроса:-„Колко ше платиш, ше плащат, ше плаща…?“
  Естествено отговърът винаги е съпроводен със задължителния коментар:„Аз за тия пари по-добре да си седя у къщи“. И си седи и обикаля кафенетата и се чуди каква далаверка да измисли, коя баба да измами че да и вземе сто левовата пенсийка, нещо брокерче ако може, посредник някакъв, малко незигодни застраховки живот да прбута,ако може в политиката да се набута – там лапането е гарантирано и не се иска друго освен да лъжеш и да си клатиш феса,или в общината ако може …и т.н.
  Истината е че мнозина от българите са така, но има, все пак наистина има хора които имат сериозно и професионално отношение към работата си, най-вече от тези българи които работят или са раоботили в чужбина разбира се, но истината е, че и между тях има доста мързеливи тарикати.

 7. Позволете да не се съглася, уважаеми Инджев сан – японските откровения на ББ са част все така от уроците на ТЖ, не на дедо Симо.

  Именно по б.ТЖ-време бяха създадени джапанките София – Мицукоши, г-н С-К-Готски няма принос към НЕП-а.

 8. Г-н Инджев!!! ПАК МНОГО ТОЧНО ФИКСИРАТЕ БОЛНИТЕ МЕСТА! И СТЕ ПРАВ!!!

 9. Към Метеор:

  Писал съм го, но съм провокиран да повторя: имаше една депеша на БТА ( бях директор по онова време) от началото на 90-те години от Русе. Местната корабостроителница беше получила оферта от чужбина и започнали да привикват обратно на работа освободени работници. По-голямата част от тях представили болнични…Обяснението беше, че всъщност не искат да работят за малко пари ( по – добре да не работят изобщо!).
  Къде остава старата приказка “залудо работи, залудо не стой”? Някъде преди комунизма, явно…

 10. Бай Симо каза, че българите са трудолюбиви, когато трябваще да го изберат, но на тръгване им препоръча да си “сменят чипа”…

 11. …Сакскобугготски, който поласка и приласка българския народ да гласува за него с комплимента за “прословутото българско трудолюбие”.

  това е причината за изречението, селски хитрини за селски матрял, замазване на резил с рамазване

 12. хубаво беше да се смири малко и да спре да ръси глупости по света, той се държи като спечелил “купата на съветската армия”

 13. Към мария:

  Това е най-краткият анализ по темата, който в същото време я изчерпва.

  Не “краденето” на горски масиви е истинският спорен въпрос ( макар това да беше разчетено като главен проблем от масовата публика – по ирония, благодарение на “прословутата българска завистливост”).

  Оспоримо и укоримо е от юридическа гледна точка кой е крив и кой е прав в този спор за собствеността.

  Истината е, че Той се появи като корумпиращ комплексите ни българолюбец, но се пРояви като погнусен от нас българомразец защото не ни удостои с демократичното ни право да чуем разсъжденията му като управник ( отказвайки интервюта, освен режисираните от Димитър Цонев и компания).

  Подмаза се на българите (за да го изберат) с любовни послания, но после им показа, че се гнуси от тях (нас) от позицията на “нещо повече”.

 14. към иво,
  много българи бяха склонни да приемат, че е нещо повече, но както ти казваш нищо не чухме от него, това прозвуча като пренебрежение и само имотите останаха да стърчат като връзка с бг, макарче беше казал в онова интервю с кеворк, че няма имуществени претенции към бг

 15. Много интересна теза – водещи в света по трудолюбие и на опашката – по ефективност на труда! Бизнесмени, политици, спортни деятели – все твърдят, че работят до побъркване, до среднощ! И какъв е резулатът се вижда красноречиво в примера за хидропроизводителността на инж. Ахмед Доган. Та логично си идва още едно допълнение – водещи в света по хитреене и на опашката – по ефективност на хитростта.
  Какво широко изследователско поле за световната психиатрия.

 16. Г-н Инджев, много сте не прав. Защо засягате българското трудолюбие. Имам възможност да наблюдавам японските специалсти, които работеха по рехабилитацията на ТЕЦ- Марица изток-2. Е, да ви кажа, далеч са от българския н-н на работа. Но, също въобще , не са по-трудолюбиви, или по-добри като техническа нация. Единствено гледаха, да не се издънят пред началниците си, някъде в Япония, и да оправдаят високите си заплати за изпращането им тук. Затова по-полека с нихилизма към българина. В София е може би така както казвате, но вгледайте се в обикновения трудов българин, което е невъзможно за управляващата клика, включваща и харесвания от мен, бивш премиер министър И.К. Това е проблема, че няма диалог с народа, а се мисли, че той разбира, за какво се вършат някои неща в политиката. Но българите, не са само в София, а и тези на които, трябва да им бъде обяснено, някои ползотворни неща. Затова по-полека с определяне на бълг. трудолюбие, видели сме и други народи как работят тук.
  С оптимизъм:Св. Йероним

 17. Господин Инджев, доста по-коректния термин е че в България се създава /произвежда/ малко количество добавена стойност. И това малко количество добавена стойност се създава /произвежда/ не само в производството, но и във всички останали етапи от живота на продуктите и услугите в България. А размера /количеството/ на добавената стойност е в пряка зависимост от организацията на бизнес процесите, част от която /организация/ е мениджмънта /управлението/ на бизнес процесите. А този мениджмънт /управление/ се осъществява от мениджърския състав, независимо дали става въпрос за частна, държавна или обществена организация. Това ни е ахилесовата пета, а не работливостта или мързела на изпълнителите. Както е известно, кучето скача според тоягата. Япония създаде своето икономическо чудо благодарение на мениджмънта си. Създателите на Тойота не са се срамували да се учат от “омразните” американци от Уолт Март. За разлика от Бай Га, пардон Борисов.

 18. Здравейте!
  Абе,този бай Симо така сте го “захапали”,че и очилцата му ще “оглозгате”.
  Дали все пак направи(бай Симо) нещо добро за България????
  Хайде да помислим преди да си оплюем брадите от плюене.

 19. До като е в Япландия,Бобо да вземе да им обви една воина,па дано ни окупират.Те ще си имат вода,домати и мляко,а ние тяхното ноухау.

 20. Вместо да се хващате за гушите по повод ту на (анти)Готски, ту на Боко (тиквата), я просто прочетете поредната Му гавра с интелекта и търпимостта ни:
  “Пълната забрана на тютюнопушенето се отлага за 1 януари 2014 г. – за това са се договорили представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес с премиера Бойко Борисов, съобщи БиТи Ви. “Премиерът приятно ни изненада и каза: “И една година от мене”, за което сме му благодарни…”, каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
  Е, разбрахте ли сега за какво пише Иво? А вие се докачихте на любимци (ту (анти)Готски, ту Боко тиквата), да ви имам любимците…

 21. Тази вечер по новините ни преведоха от японски изречението “Леле Бойко сан,колко си тъп!”. На тамошния език то изглежда така: “Г-н премиер,ние сме възхитени от черния ви колан и от силните ви ръце.” След като са му превели Бойката “мисъл” , цитирана най-горе,възпитаният в прословутата далекоизточна традиция,чиято главна характеристика е самоконтролът японец очевидно не е успял да се удържи (а и кой ли би). Нашто момче никак не му остана длъжно и отговори на японски език.Което май не ни го преведоха.Дано и самите японци да не са успели в превода,че са докачливи.

 22. Г-н Хаджиев Най-голямата заслуга на цара е, че върна комунистите на власт.А резултатите ги виждаме всички.Можеби не всички.

 23. Работливите българи са изключение. Съгласен съм с вас. Болшинството паразитира и съществува на ръбъ (no pun intended). Нагледал съм се на печалбарите които като отидат зад граница и не искат да събират банкнотите от тротоара още от първият ден. После много лесно и бързо се ориентират към слабите места на обществото в държата която ги е приютила и започват да “смучат” като малки пиявици. Даже много от тях докарават и родата си и ги просвещават как също да се възползуват от намерените “пробойни” в корпуса на мрежата за социално слаби. Тъжна работа. А като капак и това че сме най-недоволната нация на света а далеч не сме най-бедната, ми показва колко завистлив народ сме. После иди обяснявай на западният свят колко сме били велики и какво културно наследство сме оставили. За съжаление това е било преди много векове и този дух трябва със свещ да го търсиш в днешно време…….

 24. Към Н.Хаджиев:
  ————-
  Трудно и почти невъзможно ще е г-н Хаджиев,когато и ужким по-по-най-представителното за последните
  20 години,е на равнище на своя електорат.
  Да не би Турската империя,да не е имала сведения,1861 г.от своите каймаками,какъв огън ще запалят из Европа “верните на Падишаха” челебита Драган Цанков и Марко Балабанов,много преди тескеретата
  им да бъдат “визирани”,като ТЕЗИ на “С.Стамболов ефенди” или на “пройдохата Ристо ефенди, син на дакал Ботьо”…че даже и пропуска на кея “Иван,синът на Минчо чорбаджи за Одеса”,докато през април “Балкано!” пуши,та се не трае…
  А “мечовете” им не са били въображаеми като” за йайджицу,а все за смърт юнащка,но не и за дреболии с какво да се плати за агнетата на овчаря между Борован и Вола…
  Другото съвпадение е,че дори Жельо не отбира от клавиатура и клавиши,а искаме от А.Линкълн,да не си брой на Уол Стрийт при Морган, обменната стойност на “жълтиците” похарчени през кървава кражданско война!!!!
  Кой е тук “негодникът” обект на презрение пред народния гняв и плам?Сега,2010-11 г. са посланици,
  а преди …и защо,Николай?

 25. Темата е много важна и затова си позволявам едно “особено” мнение:
  Ние българите в никакъв случай не страдаме от липса на трудолюбие. Напротив, за тези които се скитаме по света е пределно ясно, че по този показател сме на едно от първите места в света, за да не кажа дори на първо място. Това което ни пречи, като нация е прословутият ни индивидуализъм! Българинът обича да е първи навсякъде и трудно приема чуждото мнение. При това пет века е добивал представите си за света на базата на башибозушките закони на Отоманската империя, а в последвалите години на “свобода” именно индивидуализмът му е пречил да промени себе си и обществото към по-добро. Затова и досега дори неосъзнато и изначално се съобразяваме с “добре изпитаната практика” на башибозушките закони. Българинът не обича и не разчита на никакви законни и легални правила за своите придобивки. От опит знае, че най-сигурното е да си открадне сам, каквото му трябва, вместо да “гони Михаля”! При този индивидуализъм историята показва, че ни трябват векове за да се променим! Да не забравяме, че САЩ се развиват от повече от 200 години и при това са създадени на базата на общества (главно от западна Европа) с вековно развитие и традиции. Мисля, че колкото повече хора от нас емигрират или поне временно работят на запа(положителната страна на ставащото в момента), толкова по-бързо обшеството ни, като цяло има шанс да се убеди, че “градусите на топлата вода” отдавна са открити и определени и е по-добре да се следват отколкото да се търсят и откриват нови. Япопнците и китайците не са нищо повече от последователни копировачи на световните открития, които просто убедено и съвестно следват без никакви коментари и опити за “подобрения”. Просто им липсва нашето его! Да сте чули някакво откритие или закон в науката или техниката наречено с японско, китайско или корейско име? Аз освен едно “Караоке’ не се сещам за друго. Тук е разковничето на техния успех. Приемат (или крадат!) вече готовите идеи и се стремят да ги доведат до савършенство! Но всичко е подчинено в крайна сметка на националните им интереси, патриотизъм, който граничи и дори се прелива в национализъм – главната заплаха за запада и САЩ, поради което ЕС се създаде и се гради. Това е обратнато на нашето дупедавство към други страни (башибозушкия закон) и най-вече към “Русията”.
  Колкото до наивното и простовато изказване на Бойко Борисов, това ми звучи, като предложението на една киноактриса – красавица (забравил съм и името но това няма значение) към Айнщайн да имат бебе за да се създаде човек с неговия ум и нейната красота. На това Айнщайн отговорил: “Благодаря Ви госпожице, но представяте ли си другата възможност, да се създаде човек с моята красота и Вашия ум!”
  Поздрави на всички!

 26. Г-н Първанов,зима е,и твърде,
  много нещо се пука от студ,но и преди да започне “пролетно разтопяване на ледовете”,не забавяйте повече дължими отговори,
  считано от м.февруари 2004 г.,
  защото освен достойни и честни магистрати в Пловдив,много
  по-отдавна гъмжи от много такива,
  и в София,а и “дългият път на Мойсей през пустинята започва с една обиковена крачка” чрез прокурорско определение за интересни събития още от февруари 1996 г.

 27. http://bit.ly/gsgIve

  След като видях снимката на горния сайт,забелязах нещо много интересно.Втората глава след гоцевата е на сегашния шеф на федерацията по шах-Стефан Сергиев.Това е още едно потвърждение,че са обсебили всичко.
  Eдно допълнение към ТЕО:Според една статистика показана по канадската телевизиа преди около 4-5години-през 80-те и 90-те години на миналия век USA са построили 2300 завода в Китай (от които 500 съвместно с Канада).Не трябва да се забравя,че през това време и Япония,ГФР и други страни са им строили заводи.Ако това не бе станало,вероятно сега щяха да са на нивото на КНДР,no more.

 28. Всеки Български гражданин има право, да критикува своя Български ЦАР, даже и тогава когато няма основание за това.Всеки Български гражданин е длъжен, да почита ханскоцарската си славна Българска история и да помни, че Българският ЦАР Симеон Втори помогна на Българското си Отечество и на Българската нация да се присъединят към НАТО и ЕС.Всеки Български гражданин трябва да знае че частната собственост е непикосновена, тогава когато има държава и закони които да я пазят и когато си възстановим законите, на Търновската конституция тогава ще си върнем държавата, от ДС-Мафията и тогава частната собственост на Царя и Народа ще се пази, от законите и стражарите на Нейно Величество Царство БЪЛГАРИЯ.

 29. Всеки народ е трудолюбив,кой не е ,но не всеки народ е глупав,а нашия е определено глупав. Безотказно глупав,колко човека бяхме на паметника?-1000,10 000,100 000.

 30. Уважаеми, г-н Инджев,
  моля да бъда извинен, но ще си позволя да оспоря Вашата позиция по отношение трудолюбието на българина.
  Мисля, че когато даваме своята оценка,преди всичко трябва да изясним за кой /какъв/ българин става дума – за корените на нашата народопсихология или за онова, което остана от българина след половин /че и повече/ век комунистическо безумие.
  Във всеки случай смятам за несъстоятелно като критерий за трудолюбие да се приема производинелността на индивида.
  Ниската производителност на българина като наследство от болшевишкия режим, произтича от изключително много фактори, сред които трудолюбието заема твърде скромно място, в т ч:
  – деформираните взаимоотношение труд-капитал;
  – липса на пазар на труда;
  – недостойно заплащане, без връзка между количество /качество, сложност, значимост/ на труда и размер на възнаграждението;
  – толериране на мързела, бездарието и безотговорността в името на това това “човекът да е наш”;
  – некадърен мениджмънт;
  – морално остарели /отречени/ технологии, високоенергоемки, ограничаващи производителността и предопределящи ниско качество;
  – скапана соц-техника или морално остаряла западна, неизбежно налагаща тежък, непривлекателен и нерядко вреден и опасен труд.
  /Изброяването може да продължи – тук не споменавам архаичното земеделие, заплащания с пет хляба трудоден, идиотизмите на Лисенко и Мичурин, ломските ямки и пр/.
  Г-н Инджев имам личен опит, който ми дава основание да твърдя най-категорично, че поставени в нашата ком/соц система немци, австрийци италианци и французи се представят като по-мързеливи, по-недисциплинирани и по-безотговорни от българските работници и служители, само за броени месеци!
  Така, че – “ФЕРМАТА”, г-н Инджев!
  А Бойковото изцепка не подлежи на коментар.
  Моите уважения!

 31. Драги GB,
  едно уточнение – автор на цитираната от Вас реплика, отправена в отговор на предложение, отправено му от известна красавица е БЪРНАРД ШОУ.
  Моля да ме извините – нищо лично.
  С уважение.

 32. Идва ми наум друга поговорка, че ние сме “Орел, рак и щука” и затова донякъде сме на този хал.
  Няма ли наистина и нещо положително за изтъкване от това посещение на ББ в Япония? Според мен – има. Добре е да подчертаваме дебело положителното, за да можем по-добре да го осъзнаем и то да ни вдъхнови, /вместо да слагаме акцента на отрицателното и то да ни тегли надолу, според скромното ми мнение/.

 33. На мен, като българин, ми е неудобно да коментирам работливостта ни. Само отбелязвам, че ББ говореше как ще нахраним и напием (с “произведена” вода) света. Припомням: на първо място сме в нетрудолюбивата Европа по необработвани земеделски земи; над половината от базовите хранителни продукти (без да включваме дълбоко преработените и деликатесите)са вносни, та смятам първо благодарение на прословутото ни трудолюбие(поСС) и работливост (поББ) да вземем себе си да нахраним; а “произведената” вода – ами вижте в чии ръце са повечето фирми. Някой ден ще си говорим за СС и какво донесе на България и българите ( и какво отнесе) ама нека мине още малко време.
  Бог да пази България!

 34. Демагогията им е присъща и на охраняемите, и на охранителя, но чак обещания в световен мащаб звучат като намеренията на вманиачени изроди да контролират Света…А да не говорим за прословутата българска недисциплинираност и безпрецедентните кражби на работно време! Що се отнася до разискванията, склонен ли бил българският народ да чака месия, се оказа, че нито е склонен, нито Сакскобургготски и Борисов са такива, а са изкушили чрез добре усвоени предизборни “иширети” един народ юноша, който колкото е по-неопитен, толкова по-лесно се оказва прелъстен, употребен и посрамен!

 35. Искам да разкажа един виц на 30 години (много актуален и сега:)
  Отишъл инж. Иванов на специализация в Япония. Обучавал се там няколко месеца и японците останали доволни от неговото трудолюбие (ученолюбие е по-точната дума). Когато си тръгнал японците го попитали какъв технологичен подарък да му направят. Инж. Иванов казал, че има много мишки в блока в който жиее и ако може да му предложат някакво решение. Те му подарили малко изкуствено мишле и му казали да го пусне в мазето, когато се прибере.
  Прибрал се инженера и пуснал мишлето в мазето. То се разцвърчало и повело останалите мишки в канализацията, където се издавили всички!
  След няколко години инж. Иванов пак отишъл на специализация в Япони и историята се повторила. Японците го попитали за ефекта от изкуственото мишле и какво този път да му подарят. Инж. Иванов благодарил за подаръка и казъл, че има същия, дори по-голям проблем и ги помолил да му направят едно малко изкуствено комунистче с функциите на изкуственото мишле.
  Та Бойко да попита за малкото комунистче:)

 36. КЪМ РОСИЦА.Положителното за което говорите се забелязва не от официалните изявления на делегациите, а от резултатите от тях.Те се появяват нито мигновенно,нито в къс срок.Но такива изявления ,като тези на Б.Борисов,не могет да бъдат отправна точка за политически знак плюс.Да си припомним изявлението му в Чикаго,съдържащо съществително-нарицателното “мат,риала”за БГ избирателите,изразено по народному на царското откровение за “чипа” български.Колкото до трудолюбието на българина,то не може да бъде нещо по-различно от онова,култивирано в течение на 45 годишното управление на БКП,когато
  селяните работеха по часовник:взимаха и връщаха на работа от полето с камиони, а по време на различните с.с.кампании,инженери,лекари,студенти ученици и т.н,вършеха неспецифична и непроизводителна работа ….За преодоляване на този манталитет не са достатъчни 15-20 години псевдокапитализъм.По тази причина,нашите сънародници в чужбина/не визирам откровенните разбойници и проститутки/успяват да се впишат в условията на истинскатаконкуренция на капиталистическия пазар-всеки според способностите,знанията и късмете си,разбира се.

 37. Добре, казано от Павел Тинков че: “…поставени в нашата ком/соц система немци, австрийци италианци и французи се представят като по-мързеливи, по-недисциплинирани и по-безотговорни от българските работници и служители, само за броени месеци!”. Не само поставяни в ком/соц система, а дори и в сегашната ни с-ма, пак се оказват, най-нарушаващи закона и отявлени шофьори-алкохолици. А, какво до говорим, ако бяха живяли в 500год. османско робство и 45год. изкуствен руско-комунистичен диктат/да кажем един утопичен експеримент/. Много по-зле щяха да са от нас, и в манталитет, и в икономически успехи. Просто, българина се е научил да оцелява, в тези независещи от него исторически превратностти, през който минал.

 38. Аз също не мисля, че българинът като цяло не е трудолюбив. Виждал съм го хиляди пъти в чужбина.

  Мисля, че точно системата (разбира се и заплащането) го прави такъв какъвто е в България или в чужбина.

 39. Добре, казано от Павел Тинков че: “…поставени в нашата ком/соц система немци, австрийци италианци и французи се представят като по-мързеливи, по-недисциплинирани и по-безотговорни от българските работници и служители, само за броени месеци!”. Не само поставяни в ком/соц система, а дори и в сегашната ни с-ма, пак се оказват, най-нарушаващи закона и отявлени шофьори-алкохолици. А, какво до говорим, ако бяха живяли в 500год. османско робство и 45год. изкуствен руско-комунистически диктат/да кажем един утопичен експеримент/. Много по-зле щяха да са от нас, и в манталитет, и в икономически успехи. Просто, българина се е научил да оцелява, в тези независещи от него исторически превратностти, през който минал.

 40. Как да няма нещо положително за изтъкване , г-жо “Росица”? Има има , и още как – само че не казвате какво. Мен например много ме вдъхнови премиерският шут по кокалчетата на земеделския министър и то не метафоричен , а реален до болка (питайте Миро , министъра , ако не вярвате). Нашата телевизия показа резила , верятно и много други телевизии са направили същото , за съжаление.
  Май няма как – ИцкоСтоичковската БойкоБорисовщина , патентован приемник на оригиналната байТошовщина ни е нещо като…доживотна присъда и запазена марка на Отечеството пред света. Абе – направо българщина.
  (Стискайте палци да не пуснат премиера в банята – колкото и миризлив да си дойде ще си го приемем. Наш си е.)

 41. Не знам кога и как възниква митът за българското трудолюбие, мога само да гадая. Формулата “прусаците на Балканите” май е от края на ХІХ век и е не-българска, а чудовищните репарации, които успешно и предсрочно изплащаме след І световна война по силата на Ньойския мирен договор, се свързва с някакви своеобразни подвизи на измъчените български селяни. И с тоталитарното управление на Стамболийски, разбира се. Всъщност дори и трудолюбието някога да е било естество, то комунизмът е попилял и унищожил всичко. Причините са известни. Посткомунистически нещата изглеждат така: пълна, повсмеместна и безнадеждна неграмотност, невежество и обърканост; хора нискообразовани, но с дипломи, мечтаещи за високи заплати и постове в държавната администрация. Политическите избори на хората през последните няколко години е еманация на потресаващ духовен мързел. Неграмотността е свирепа и войнстваща, с претенции. Мисля, че няма друго място в света, в което неграмотността да се е превърнала в харектеристика на битието.

 42. ТЕО защо “забравяте”,че “ръководсвото”,
  “държавата”, бизнесмените с жени и яхти са все “работливи” българи.

 43. Преди малко гледах “Референдум” по БНТ и за първи път харесах смисления дебат, който водеха управляващите и опозицията. Има нещо ново, което се създава в страната ни, досега не бях видял толкова толерантен дебат от такова естество. Вървим напред, повярвайте ми, не бъдете толкова черногледци. Все, пак сме се събрали мислещи хора, а не провокатори /промити мозъци от ДС/, за да не видим разликата от управлението сега, и на тройната коалиция.
  С вяра в прогреса и по-добър живот: Св. Йероним

 44. Veche 20 godini preliva rabotlivost i reformi. I nakraia s proizvedenata voda shte moje da se nasarbat do nasite sashtite tezi rabotlivci, koito osven mnogo rabotlivi sa i dosta dovecrhivi.

 45. Към Росица:
  Днес, 26 януари, излязоха нова порция “манипулирани” телефонни разговори на Бойко и Танов.
  И какво положително да подчертаваме дебело? Да се правим, че не съществуват такива разговори, или да ги отречем като фалшификати? А може би да приемем, че такова поведение е естествено за български премиер – първият човек в йерархията на изпълнителната власт?

 46. Към Свети Йероним-четейки всичко споделено преди вас-съм съгласна с това, че нещо ново, нещо различно се заражда в обществото.

 47. Да не забравяме, че не само в простия работник – оператор на машина или земеделец трябва да се търси трудолюбието. Не само в онези, които в зората на “комунизма” отдадоха своя труд и пот безплатно, за да построят това, което ползваме и досега.

  Но началниците, кметовете, общинските съветници, депутатите, министрите – те също имат задължения и трябва да работят. Ако само едно звено в йерархията бездейства или краде и лъже, то накрая цялото предприятие ще е НИСКО производително. И от трудолюбието – колкото и да е то – на работника ще останат да напомнят само загрубелите му ръце и заболяванията. И ядът, който ще се натрупва, натрупва…

  Това ни доведе до утвърдилото се вече мнение:

  “Тук, в България, няма да се оправи положението! Навсякъде гледат да те излъжат и да те прецакат с парите. Така че защо да работиш? Ти и да си най-съвестния работник, все тая. Така че по-добре да откраднеш от завода, да гледаш да се скатаваш, да напсуваш началника и т.н. Само така ще си добре.”

  Но според мен това е подвеждащо, защото тук забравяме едно нещо – КОНТРОЛЪТ. Забравяме, че НИЕ – обикновените граждани – сме контролът и на най-високото ниво на йерархията.

  А защо забравяме?
  Ами защото около 50 години имаше някой, който контролираше всичко. И някой, който “отсяваше” всеки, който се опита да анализира и да мисли, камо ли да упражнява контрол.

  При нас проблемът е по-скоро психологически. Имаме трудолюбие, но то е някакси безропотно и наивно. А и алчност много имаме. Така че прав сте, г-н Инджев!

  Но ако възпитаваме децата си, че “по-добре да скатаваш”, след 20-30 години няма да има нито производство, нито кой да работи, нито икономика и ще сме затънали още повече.

  Защото можеш да искаш другите да са съвестни, само ако ТИ самият си съвестен.

 48. Здравейте, според мен около 2/3 от населението не иска да работи. И няма как да го накарат да работи.

  Имам дългогодишен опит с работници и колеги : нямат нужда от пари !

  В момента, в който получат “достатъчно” СПИРАТ да работят.
  Това се отнася поне за 50 % от Народа.

  Този проблем ще се задълбочава с всеки 100 000 емигранти от страни с още по-нисък стандарт от нашия.

  Начините за забавление стават все по-евтини и все повече. Това кара трудещите се маси да мислят само за Фермата или Футболното си мениджърство.

  Ние, работещите ще минем в нелегалност, за да не умрем от преумора.

  Прогнозирах проблемите в Северна Африка още през август – септември 2010 година.

  Спомнете си гореописаното след 3 години.
  Всичик ние пътуваме и виждаме как се променят страните в Европа към нас, а не ние към тях.

  Да му мислят по-младите !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.