Обществена (само)защита срещу институционалната глухота

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“,
носител на международната награда „Златен гълъб“ за защита на човешките права

Ние, членовете на АССАП, защитаваме свободата на словото и човешкото право да се търси и казва истината. Шокирани сме от мащабите на беззаконието в прилагането на СРС-та от институциите на демократична България. Все по-ясно става, че много често тези средства се използват за уреждане на лични и бизнес сметки, за шантаж и изнудване, а не за борба с престъпността.

Станахме свидетели на позорно поведение на български министри и високопоставени чиновници на конституционно демократичната Република България, член на ЕС, които подкрепиха публично тоталното подслушване, като метод за управление у нас. На тях можем да кажем единствено, че който заменя злокобната ДС за сегашното МВР заслужава и едното и другото.

Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ кани бившия служител на ДАНС Росен Миленов да влезе във връзка с асоциацията. Имайки предвид огромната обществена значимост на разкритията, които г-н Миленов смята да направи, с основание предполагаме, че той може да бъде подложен на натиск и сигурността му да бъде застрашена.

В такъв случай най-добрата защита е публичността, както доказа случаят с българския ядрен физик Георги Котев, който преди три години направи подобно изявление в Интернет, разкривайки чудовищни злоупотреби в АЕЦ Козлодуй.

Като подкрепа за Котев, Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ (АССАП) предприе обществени и юридически действия, които доведоха до признанието на министър Трайчо Трайков, че в България има енергийна мафия и до получаването на достъп до грижливо прикривана информация .

Време е българското правораздаване в лицето на българската прокуратура да спре да мълчи и да влезе в ролята си на независим и активен гарант на законността. Призоваваме Росен Миленов да бъде изслушан както от Подкомисията за контрол на СРС в Парламента, така и от главния прокурор Борис Велчев.

От името на АССАП
Петър Пенчев
p_p_trojanski@yahoo.com
GSM 0887-525032

7 мнения за “Обществена (само)защита срещу институционалната глухота”

 1. Тоя е пълен смех, мисля че изобщо не си заслужава да се коментира. Очаквам нещо ново тези дни да излезе че много скучно взе да става.

 2. Преди няколко седмици пред погледа ми премина информация (незнам доколко е вярна и дали правилно съм я интерпретирал), че в 300 милионната “полицейска” държава САЩ за миналата година са издадени 1700 разрешения за използване на СРС, докато за същия период в малка България имаме 10 000 законни СРС-та. Това ако е вярно е истинско безобразие.

 3. Като член на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” се присъединявам към декларацията. Преди три години избягах от България точно поради терора на МВР. Констатирам, че днес терорът е още по–зловещ. Такъв терор води до едно единствено нещо – посткомунистически неофашистки режим! На онези, които се мъчат да омаловажат декларацията и ни иронизират, ще напомня, че Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” беше първата правозащитна организация у нас, която поиска оставката на Президента на РъБъ, след като разбра за неговата лъжа, че не е съпричастен към престъпната и противоконституционна Държавна сигурност. Асоциацията бе начело на протестите срещу Путин при първото му посещение у нас, защото той, както пишат руските медии, е моралният подбудител за убийството на Анна Политковская.

 4. Какъв образ на България пред света може да изгради и какъв правов ред в страната може да въведе премиер, който недвусмислено заявява, че негов идол в политиката е Т.Ж. с биография като тази:
  В началото на 30–те години е вербуван за таен агент и започва шеметна кариера в полицията на Никола Гешев. В годините преди Съветската агресия влиза в състава на прословутия отдел “А” на Никола Гешев. Точно като такъв минава безпрепятствено през всички полицейски блокади, за да шпионира отряда “Чавдар”. Буквално дни преди падането ни под Съветско робство Гешев го препоръчва на ЦК на БКП за “Главен инспектор на Народната милиция в София”. По негово нареждане са екзекутирани без съд и присъда над хиляда невинни българи, арестувани в подземията на хотел “Славянска беседа”, където се помещава централата на Народната милиция в София. Всяка нощ от 10 септември до 20 октомври 1944г. в Софийското поле биват убивани по два или три камиона арестанти. Екзекуциите ръководи Мирчо Спасов, който също е член на отдел “А” на Никола Гешев.

 5. Вчера имаше ясно изразена позиция на г-н Костов Росен Миленов да бъде изслушан в парламентарната покомисия, същото намерение изрази и Явор Нотев, който дори рамкира времето – не по-рано от вторник, т.е. днес. Очакваме реакции….

 6. Към BATE DИМО
  Не е за вярване, господине, че Ви е скучно, защото на Вашите работодатели от МВР (бившата комунистическа Държавна сигурност) съвсем не им е до скука. Напротив. Толкова много работа имат в подслушването, следенето и провокирането на Свободните хора, както никога досега. Иначе как ще успеят да направят десет хиляди сересета и още полкова милиционерски ментета. Колкото до коментара, от който се отказвате – направете го, след като научите как се пише думата “смях”!

 7. Към ДАНИЕЛА КЪНЕВА
  Благодаря за приятната новина! Днес Росен Миленов е бил изслушан в подкомисията и случаят ще бъде предаден на Гл. прокурор. Дано….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.