Борисов към медиите: “за Бога, братя – не цитирайте!”

Както много пъти съм писал и казвал, темата за медиите не е тема на българските медии. Което е най-големият медиен скандал в България.

Българските медии вкупом “не забелязват” дори опитите тяхната независимост да бъде защитена от колегиално претегната река от чужбина. Не им се вижда важно и приоритетно това, което вчера беше разпространено от “Репортери без граница” и което няма как да не е известно на редакциите, при положение, че дори моя скромна блогърска милост получи като съобщение на мейла си от централата в Белгия.

“BULGARIA
Draft laws mooted on defamation and phone-tapping. Journalist confidentiality menaced
Reporters Without Borders says today that it is worried by proposals put forward by members of the ruling party Citizens for European Development of Bulgaria (GERB) to reform the law relating to defamation.
The press freedom body also notes an alarming explosion in the amount of telephone- tapping carried out in Bulgaria and the absence of respect for the legal framework of procedures by Bulgarian bodies and in particular the police and prosecuting authorities.
In early January Prime Minister Boyko Borisov acknowledged that the phones of senior government officials were periodically tapped as part of the campaign against corruption. He justified the practice in the name of transparency.
In this context Kalin Guéorguiev, the head of the Bulgarian police saw fit to say that he did not see any problem in listening into journalists’ calls. He said there were “rubbish and bandits” among representatives of the press.
“We are amazed by the statements and attitudes of Mr. Guéorguiev, which demonstrate how little progress has been made by the Bulgarian police in this field since 2008,” Reporters Without Borders said.
“We remind the head of the police that under the law phone tapping can only be carried out as a last resort and in the context of serious crimes or attacks on national security. The agreement of the prosecuting authorities remains essential.”
The press freedom body added that it feared that routine phone tapping, as had happened in the past, could extend to journalists and restrict the right to confidentiality of discussions.
“The freedom given to the police services in the matter is as unacceptable as it is worrying,” Reporters Without Borders said.
“Mr. Guéorguiev’s statements must be followed up. We call on the interior minister to impose the necessary sanctions or run the risk of encouraging a dangerous laxity among all the services.”


Това са само извадки от проявената в чужбина загриженост за нашата собствена свобода на словото. Чуждите колеги се възмущават, че един полицейски шеф, като Калин Георгиев, може спокойно да твърди, че между журналистите в България има “боклуци и бандити” . Чужденците са загрижени, че ширещата се практика на безконтролно подслушване застрашава и журналистите, които пък ще попаднат под ударите на евентуален нов закон “за клеветата”, замислен от управляващите.

Някои медии, като в. “Капитал”, цитират “Репортери зад граница” в електронното си издание:

Репортери без граници” обясниха днес, че са притеснени от предложенията, прокарани от членовете на ГЕРБ, да промени законодателството за клеветата. Организацията отбеляза още огромното увеличение в подслушванията в България.

“Призоваваме членовете на парламента от мнозинството да не променят съществуващия закон относно клеветата” заявиха “Репортери без граница”.

“Декриминализацията на обидата и клеветата трябва да бъде насърчена, особено при страните членки на Европейския съюз, които служат за пример на останалия свят”, се казва още в декларацията на “Репортери без граници”.

Според организацията едно евентуално засилване на санкциите за клевета може единствено да бъде стъпка назад, когато става въпрос за свободата на медиите в България.

“Напомняме на ръководството на полицията, че по закон, до записване на телефонни разговори може да се прибегне единствено и само като последно средство и в контекста на сериозни престъпления и атаки засягащи националната сигурност. Дори и в тези случаи разрешение от съда е абсолютно задължително”, казват в декларацията си “Репортери без граници”.

През 2010 “Репортери без граници” изрази безпокойство за увеличените искания от МВР на разпечатки от телефонни разговори и интернет трафик.

В доклад публикуван през 2008, организацията осъди и нелегалното подслушване на журналисти от ДАНС по разработката “Галерия”.( в. “Капитал”)

Измива ли се обаче с отделни и не особено тиражни медийни маркировки на проблема срамът от челото от българската журналистика, която се прави, че не вижда заплахата за свободата на словото в България? Къде е журналистическата солидарност или и тя е като “прословутото българско трудолюбие”, прокламирано от Симеон Сакскобургготски – една химера, хвърляне на прах в очите на слепите?

Премиерът Бойко Борисов, подценяван често заради простоватия си език, отлично умее да се възползва от слабостите на “противника”. Напълно целенасочено, според мен, днес той се присмя на българските медии, че са направени за смях от Алексей Петров ( трактора с пипалата), който обезличил българските медии с трима журналисти, един вестник и една телевизия. С други думи Борисов се подигра на медиите, че не бойкотират новините, когато те произтичат от кръга на противника. Целта му е да уязви на чест медиите (ако това изобщо вече е възможно в света на претръпналите и привикнали на какво ли не български колеги) , за да ги накара да престанат да се позовават на разпространяваните от в. “Галерия” аудиозаписи на дискредитиращи властта и лично него, премиера, разговори по телефона.

Ходът е хитър и не е толкова брутален, колкото натискът върху журналистите от Варна, които през 2009 г. се опозориха с подписите си под декларация, че нямало повече да отразяват инициативите на протестиращи срещу опитите да бъде заграбена Алея първа в Морската градина на Варна и така угодиха на местните олигарси.

Далеч съм от мисълта да сравнявам “Галерия” с неправителствената организация във Варна, която се опитаха да смачкат медийно тогава. И няма “да се обяснявам” дали харесвам Явор Дачков или не ( макар да си давам сметка как веднага ще ме пришият към него и ще ме привържат към диференциала на Трактора) . Ако с нещо е нарушил закона, да му търсят сметка. Но далеч по-важен е въпросът: автентични ли са разпространяваните от него аудиозаписи. Очевидно не могат да противопоставят друго освен познатите хватки за усмиряване чрез любимия похват на българската цензура: пренебрегването, маргинализирането. Към това на практика призовава през подигравателен смях от телевизионния екран Бойко Борисов, който саркастично поздрави въпросните няколко журналисти и дори им “свали шапка”, залагайки на “прословутата българска завист” – в случая в другите медии.

Да кажа още веднъж ясно: човек може да ненавижда Дачков, но ако е демократ ще му признае правото да говори ( като перефраза на прословутия, основополагащия за демокрацията принцип, формулиран от Волтер в афоризма му, че би дал живота си за правото на своя противник да си каже мнението).

Реакцията на Борисов, който иначе умее да удря с юмрук по масата, показва, че дори и силов политик като него не може да запуши всички пробойни с тялото си и е принуден да прибегне до “военна хитрост”. Първанов се опита и постигна повече от Борисов на попрището на йезуитската цензура с тиха и коварна задкулисна 10 годишна кампания, за която откатът на историята тепърва ще му го върне. Борисов иска да го надмине в рекордни срокове под мотото “ петилетката за три години”.

Няма да стане. Всяка свобода колкото и да е ограничавана, ако не е тотално и тоталитарно арестувана в концлагер, ражда алтернативи, ерозирайки опитите да бъдат циментирани гласните й струни с хоросана на властовите забрани и манипулации. Време е българските медии да си научат урока и да си поискат правата.

Само се надявам да не бъда изтълкуван погрешно: не призовавам да обичате “Галерия” , а още по-малко приканвам властта да си реши проблема чрез концлагери. Просто си искам свободата с и въпреки всичките неудобства и несъвършенства, които тя влачи след себе си в мътния поток на волнодумството.

Така че медиите не бива да се подмамват по призива: “За Бога, братя – не цитирайте!”.

74 мнения за “Борисов към медиите: “за Бога, братя – не цитирайте!””

 1. Според мен, чуждите журналисти трябва да се безпокоят от факта, че “между журналистите в България има “боклуци и бандити”, а не от думите на един прост милицонер. Защото ако между българските журналист нямаше “боклуци и бандити”, то и между полицаите нямаше да има прости милиционери.

 2. Не знам за проекто-закона, който се подготвя и какво точно ще съдържа, но смятам, че някои медии се опитват да влияят върху общественото мнение и като едни изкусни софисти се възползват от комплексната природа на истината и я преиначават. Например, тълкуването на новината за вота на доверие с осугиряването на 6 месеца спокойствие още в анонса, дори не оставят зрителите сами да помислят и да си направят собствена оценка на новината. Не е ли правилно да се направи анонс като “парламента гласува вот на доверие”, нещо по-обективно!?
  Друго, в момент на протичаща дискусия за демонтирането на паметника на съветската армия се пуска филм за подвизите на същата тази армия!?
  Виждаме как свободата се превръща не само в свободия, ами в защита на дадени интереси.
  Последно, не трябва ли все пак медиите да имат “Морален кодекс”? Някои може би имат, но спазвали се от всички? Тази тема е огромна, но е добре колкото се може повече хора да знаят за нея, за да се повиши качеството на всичко това, което ни се подава като новини и анализи.

 3. първо свободата е отговорност примерно да кажеш човека които ми каза еди кое си е еди кой си но ще го кажа на органите които ще разследват изнесената от мен информация и второ никой не носи отговорност от журналисти които пълнят ефира и нета за глупостите които плямпат и пишат и бареков бил репресиран от гоце разбрахме още също така щял и да ближе още по настървено заедно с тв7 власта ако и да мирише

 4. Бих искал да цитирам една статия:

  Война за 2 млрд.
  С подметнати флашки, СРС и порно Алексей Петров, РЗС и ДС атакуват Бастилията на ГЕРБ
  На над 2 млрд. евро се изчисляват загубите на партийно-криминалната мафия за последната година и половина. Само спрените кранчета за източване на ДДС регистрират около 500 млн. по-малко в джобовете на олигарси и бандити. От пресечена контрабанда китайско, дубайско и турско карго са предотвратени кражби на близо 200 млн. евро от такси и акцизи. Десетки милиони не влязоха в касите на алкохолните босове, Карнобат и др. заради спряната продажба на напитки с фалшив бандерол (в момента се проверяват сигнали дали президентът Първанов се е обаждал на премиера Борисов да не закача спонсорите му от въпросните винпроми, както е постъпил по отношение на Михаил Михов, нашумял в едно СРС като Мишо Бирата и „Леденика”). Други милиони са спестени от замразени изплащания по съмнително спечелени държавни поръчки.

  Спрени сделки на военното министерство от предишния режим на тройната коалицияса лишили от стотици хиляди евро комисиони на оръжейни търговци, действащи под крилото на президента. Обявените за незаконни частни яхтени пристанища, дворци, яхти и пр. луксозни благини още по-ясно очертават кръговете, които са бесни от управлението на ГЕРБ. Точно те са в основата на обявената война срещу правителството, начело с Бойко Борисов. В ариергарда на тази военна кампания е обявеният за тартор на „Октопода” Алексей Петров и преданите му до истерия ибрици РЗС и в. „Галерия”. Те удариха върхушката на ГЕРБ с компроматните оръжия за масово поразяване – флашката и СРС-тата. Държавата потъна в зловония. Общественото мнение, доколкото го има, се сниши, потресено от агресивността на атаката. По законите на манипулацията „мократа поръчка” бе представена за „журналистическо разкритие”, СРС-тата за срив на държавността, а авторите – като рицари на морала.

  Нападнатата страна, в лицето на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов, вместо да отговори кратко, ясно и принципно на нападението, се зае с безкрайни обяснения, които разкаляха терена още повече. Управляващите изпуснаха инициативата и се оказаха в блокада. Усетили колебание в редиците на властта, сини и червени опозиционери (уж идеологически смъртни врагове) се оказаха хванати за ръце в хора на „Октопода” ритуал, който ги превърна в следколеден подарък за Алексей Петров. Толкова се престараха и Сергей Станишев, и Румен Петков, и Иван Костов, и Мартин Димитров, че аха да засенчат Яне Янев, Атанас Семов и компания. Докато ГЕРБ инкасира удар след удар, дори доказани демократи забравиха да питат, как така подписката на Яневите хора за промяна на Конституцията се оказа фалшифицирана. 53 трупа бяха изровени и вписани в нея като живи хора! Факт, пред който някои от СРС-тата изглеждат като детско уоки-токи.
  В резултат на бойните действия първата фаза на войната доведе до разклащане на правителствената лодка. Което със сигурност в лагера на Трактора е отчетено като триумф.

  Сбъдна се стратегията на неговите адвокати от кантората на Даниела Доковска в навечерието на съдебния процес срещу „Октопода” да се предизвикат скандали, които да представят властта, Борисов и Цветанов в черно, а Трактора – в бяло, невинна жертва на политически и полицейски произвол. Във войната срещу ГЕРБ бил въвлечени ВИП мадами, проститутки и гей компромати. Със снимки и записи на пикантни сцени били изнудвани политици да се включат в атаките за сваляне на правителството. Депутат от РЗС споделил пред колеги от БСП, че девизът е един: „Долу Борисов, служебно правителство!” Нямало да се жалят сили и средства Избирателите са разколебани и стъписани от невижданата агресия на разразилите се политически битки.

  Смъртоносна хватка
  Милиони са дадени до момента за платени публикации срещу правителството, вадене на компромати, подслушвания и следене на хора до управляващите, иницииране на скандали, събиране на подписки, организиране на „спонтанно” недоволство в дадени среди. Изчисленията са на журналисти от няколко медии на базата на информация от техни източници.
  Сделките се договарят най-често в кафе-сладкарница „България”, лоби баровете на „Радисън”, грандхотел „София”, „Вкусното кебапче” (срещу БНТ), ресторант „Кумбаре”, кафенето на гърба на Художествената академия, както и в самите партийни централи. Най-логичният въпрос от излизането на СРС-тата с разговори на Бойко Борисов с Ваньо Танов, Ваньо Танов със Симеон Дянков, Ваньо Танов с Менда Стоянова, Ваньо Танов с Искра Фидосова е: КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ВОЙНАТА СРЕЩУ

  ПРАВИТЕЛСТВОТО?
  Ето кой:
  1. Пряко засегнатите Алексей Петров – Трактора. Петър Стоянов – Пешо Сумиста. Николай Велков, юрист, арестуван в акция „Октопод”. Братята Пламен и Йордан Стоянови, известни като Ждрольовците или Дамбовците. Други над 220 души, срещу които се водят дела за тежки криминални престъпления.
  2. Мафията – защото са нарушени, застрашени или спрени източниците на печалби от контрабанда, наркотрафик, изнудвания, шантаж.
  3. Престъпни групировки/кръгове, свързани с политически среди и имащи политически и властови амбиции.
  4. Сивият сектор на бизнеса: ДДС милионери, спекуланти, абонати за държавни поръчки.
  5. Магистрати, уличени в нерегламентирани контакти, на които бяха осветени имоти за милиони.
  6. Опозицията. По принцип това е нейно задължение, но определени среди са тясно свързани с мафията и действат в нейна полза.
  7. Президентът Георги Първанов – основен двигател на задкулисната война срещу сегашното управление и персонално срещу Бойко Борисов. Първанов не иска да приеме мисълта, че с изтичането на мандата изтича и неговото влияние върху бизнес и политически среди. В лицето на Бойко вижда заплаха за собствената реализация в бъдещото развитие на страната.
  8. Олигарсите.
  9. Кукловодите от Държавна сигурност. Използват засегнатото честолюбие на Алексей Петров и жаждата му за мъст за свои цели. Като им свърши работа, ще го похарчат.

  Таен доклад за КОНТРАБАНДАТА И ДС
  Държавна сигурност създава още в през 80-те години на м.в. официални контрабандни канали. Това е записано в служебен доклад, написан от група на МВР през 1991 г.
  Предлагаме ви частта за създаване на контрабандните канали.

  ДОКЛАД
  На Централаната група на МВР за изпълнение решението на МС от 27.01.1991 г.
  I. Създаване и работа на комисията
  С решение на МС от 27.01.1991 год. беше създадена Правителствена комисия за обследване дейността на бившите органи на Държавна сигурност и установяване на престъпления и нарушения на законите в годините на тоталитарното управление.
  … Със“заповед Т32 от 23.03.1986 год. е сформирано самостоятелно централно Четвърто управление на ДС в състав от осем отдела: два икономически, търговски, транспортен, Държавна тайна, информационно-аналитичен, активни мероприятия, военно контраразузнаване в ЖП войски.

  По отношение на съпричастността на тези структури на ДС към търговията със специално имущество, производството и износа на лекарствени „средства” под контрол и скрит транзит на стоки са получени следните данни: Скритата транзитна търговия е била официална държавна политика, осъществявана от наши фирми, като са използувани и чужди граждани. Обхващала е стоки, поставени под особен международен контрол, за които Фирмите доставчици в повечето случаи са нямали официално вносно разрешение. Освен обичайните за скрития транзит стоки, валута, битова електроника, цигари, напитки и др. в тази дейност са били включени реекспортът на оръжие и боеприпаси, както и износът на медикаменти, намиращи се под контрола на Международната здравна организация, За осъществяването на тази дейност с Решение на МС 189/1967 год/ в системата на МВТ е създадено ВТП „Кинтекс“, До прекратяването на дейността с Решение на МС 163/1985 год. „Кинтекс“ от горните операции е реализирало значителни валутни постъпления.

  -В съответствие със статута и основните задачи на ДС отделите, работещи по линия на икономиката, са изпълнявали задачи по контраразузнавателното обезпечаване на операциите, състоящи се в съхраняване или изтичане на факти и сведения, съставляващи държавна тайна, предотвратяване и пресичане дейността на чуждите специални служби, действуващи по канала, предотвратяване сключването на неизгодни сделки и нанасянето на щети на националната икономика. За тази цел в отрасловите министерства, както и във фирмите, имащи отношение към горната дейност, са назначавани служители на ДС като офицери по сигурността и режима, съществуват данни, че на някои звена и отделни служители на ДС са възлагани задачи по осигуряване пропускането без митническа проверка на стоките през границата, но в нормативната база, регламентираща дейността на тази категория офицери, такива задължения не са вменяващи. Въпреки че през 1985 год. началникът на Управление „И“ официално е поискал от ръководството на МВР органите да бъдат освободени от задължението да подпомагат и осигуряват в контраразузнавателно отношение скритата транзитна търговия и да продължат работата само по разкриване и пресичане дейността на чуждите специални служби по контрабандния канал, тази дейност е продължила до края на 1989 година.

  Предвид зачестилите случаи на изтичане на информация и съществуващата реална опасност от компрометиране на държавните предприятия, a оттук и на самата държава, позовавайки се на посоченото РМС 163/1985 год., бившето МВТ е разпоредило откриване на представителство в София към ВТО „Интеркомерс“ на Фирма „Икомев“ – Лихтенщайн и дирекция на „Жинтекс” без скрития транзит на оръжие, В „Икомев“ се вливат Фирмите на „Кинтекс“ – „Олтрейд“ и „Сокотрейд“, като същевременно „Икомев“ участвува в „Лотос ООФ“ – българо-австрийска фирма за специфични банкови операции и други фирми. За ликвидиране на запасите от оръжие на стойност 20 млн. долара подготвено от „Кинтекс“ за реекспорт е създадена фирмата „Инар“. На отговорни длъжности в тези фирми са били назначавани действуващи и бивши служители на ДС, в повечето случаи имали и преди това отношение в тази дейност. Във връзка с образуваното от ГСУ дело 63/1990 година за незаконна търговия с лекарствени средства под контрол всички налични материали са предадени на Военна прокуратура. Изясняват се получените сигнали за нерегламентиран износ на специално имущество от Фирмите „Инар“, „Ширио“, „Металхимкомерс“ и др. В процеса на обследването са установени данни и факти за злоупотреби и присвоявания от длъжностни лица при осъществяване задграничната външноикономическа дейност. Това е информация за злоупотреби при задгранична строителна и търговска дейност на традиционните външнотърговски предприятия като „Булгаргеомин „Агрокомплект“, „СО МАТ“, „Електроимпекс“, „Техноекспортстрой“, „БГА Балкан“, „Фонд 1300 години“, както и от страна на новоизградени задгранични ФИРМИ ОТ български физически лица след 10,11.1989 год. Такива фирми са установени в Швейцария, Австрия, Франция и Англия. Всички събрани данни по тези въпроси са предадени на ГСУ-МВР.

 5. Не знам. Свободата за незрелите обществено и морално, а такива в България – много и бол, а такива са и тъкмо начело на медиите, не могат да са дефинициите на свободата. Все пак е нужна поне малка “практичност”…Разбира се кой и как я определя е също въпрос…Но в случая на ББ е гласувано доверие…Иначе си е анархия или по-точно диктатура на незрелите общессвено и морално.

 6. Не е възможно да се бориш срещу закоравели престъпници с цветя демокрация и благи думи.И тъй като престъпниците не са малко трябват сурови закони и наказания докато голяма част от хората променят психиката си.Имаше една статия където автора се питаше къде е Пиночет. А сега най много говорят за демокрация именно престъпниците.

 7. има много причини за смях, медиите дето създадоха боко сега си го спасяват, ел. медии нацинално ефирни си бачкат като ПР агенции на властта от край време, е затова да им се смеят, ама не им се смеят за това, през тях се присмяха на всички културни хора в бг премазвайки обидата им и срама им, поощтрявайки големата простотия, на чиято прошка се надяват, но пари няма за по високи пенсии, заплати и др., та не се знае народната любов колко ще изтрае, а що се отнася до дачката той неговата работа си свърши, за добро или лошо, дано не му скроят некой номер,

 8. Има журналисти,които харесват да не са свободни. Пример за това са споменатите от Варна.Не зная дали е имало натиск върху тях, но първата подписала декларацията, Даниела Стойнова(кореспондент на БНТ във Варна) лично е отказвала да отрази инициативи на протестиращи срещу Алея първа в Морската градина. При новото управление на държавата тя беше член на комисия за избор на директор на радио Варна, въпреки протести за конфликт на интереси.

 9. извинете за грешката- кореспондент е на БНР, а не на БНТ

 10. идва пак да би кажа за промените в правописа от няколко дни насам, вече всички и на всякъде където нещо четох слагат на мястото на буква (‘), например не се пише:- какво, а к’во

 11. Нивото на българската журналистика е видно. Не се изненандвам от определенията “боклуци” и “бандити” . Нима не е вярно? Държавата рухна и всякаква паплач се навъди да коментира според нивото на съзнанието си, а то е твърде н и с к о и ПОДКУПНО! Сривът в нашия живот е тотален и да зашитаваме чуждите, без да дадем оценка на нашите си е чиста проба п р е д а т е л с т в о и УГОДНИЧЕСТВО пред някого за нещо!Не одобрявам позицията Ви г-н Инджев!

 12. На “АНТОНИ”;
  Гьонсуратлъкът си е ГЬОНСУРАТЛЪК!
  Ако на клавиатурата ти няма ГОЛЕМИ букви и ПРЕПИНАТЕЛНИ знаци???значи си “случил” на НОВ модел,НО,ти препоръчвам да си върнеш СТАРАТА!Поне ще можем да прочетем и асимилираме КАКВО пишеш??? и КОГО,
  КЪДЕ почесваш!

 13. Към Искар:

  Поради невъзможност да реша проблема с аноннимността съм се примирал по принцип с анонимността в коментарите( освен в случаите, когато става дума за очевиден спам он най-различно естество), макар че бих предпочел всеки да се подписва с името си…Но в случая става дума за нещо, което цитирате.

  Хубаво е да цитирате автора и мястото, където е публикувал…Нали не е тайна- който си е направил труда да напише този обемен текст( не влизам в спор с тезите му, които наистина приличат на доклад, но за служебно – партийно ползване), би трябвало да и се подписал под него? Най-малкото, ако е такъв доклад, на публиката ще бъде интересно да се осведоми кой и кого осведомява по този начин.

 14. Г-н Инджев, поразрових се откъде идва въпросната статия, която Искар цитира и достигнах до този линк http://frognews.bg/news_31266/Voina_za_2_mlrd/ като за автор е посочен “екип в. “Торнадо” “

 15. Ще си позволя да отбележа само няколко щриха от разговора между бареков и борисов тази сутрин:
  1. На констатацията-въпрос от страна на бареков, какво мисли борисов за трагичното положение на нашия българския народ и за физическото му оцеляване, борисов изнася сърцераздерателна тирада за трагичното положение на …… гръцкия народ и изразява истинското си съчувствие към ………. гръцкия народ. Не към българския народ. Не желая да квалифицирам постъпката на борисов.
  2. След 7-8-9 минути безмислено и объркано говорене от страна на борисов, бареков прави втори плах опит да го попита кога ще се повишат доходите на българските граждани, които са в пъти по-ниски от тези на другите страни членки на ЕС. И тук вече се отприщи с цялата си мощ макроикономическата мисъл на борисов. Цитирам отговора: „Ми когато почнеме да работиме така, че да изкарваме пари.” NO COMMENT!!! След това специалиста по доходите отсича категорично, че въпроса на бареков е смешен и че и в момента доходите на тези които работят и дават добра продукция и имат добра работа растат. ЦИНИК! Бареков поне разбра защо му плащат заплатата. Циникът борисов отново разглежда доходите на българите като жест от негова страна – да раздава. Не като цена на труда, а като милостиня, за която обаче е необходимо преди това тя да се събере.
  3. О Небеса! В първия момент, в който чух, че борисов за първи път има достойнството, присъщо само на умните и юначни хора, да признае допусната от него грешка /става въпрос за калина илиева/, си помислих, че все още имаме надежда за промяна в начина на мислене на този човек. Но уви! След този силен ход, премиер-управителя на България ЕООД побърза да ни докаже, че НАДЕЖДА не трябва да имаме. И започна да се оправдава с някаква статистическа грешка, която била винаги между 2 и 5 процента!!!!!!!!! И при 2000 назначени служители, поне за 100 трябвало да сгреши. По закона за статистическата грешка. Този човек не е наясно че не прави емпирични изследвания, а подбира хора. И в процеса за подбор на хора няма понятие статистическа грешка. Това е чудовищно!
  4. Бареков си позволява да го попита по какви критерии той подбира хората. И тук започват вече махленските бисери. „Вучката или както така му викаме”. Това е аналогично на ваньо тановото „Туй”)) Та вучката работи там, много много години преди „АЗ ДА ДОЙДА НА ВЛАСТ”. България ЕООД. Та някакъв зъл демон с години е чакал борисов да дойда на власт, за да махне вучката от благата работа да посреща пътниците на терминал 2. Защото този гаден злодей е знаел, че пипне ли вучката, ще задейства висшата държавна власт. Защото вучката е добро момче и иска да посреща пътниците. Тук между другото стана ясно, че борисов лично назначава началниците на смяна в митниците. Не се ли говореше нещо за тези митични длъжности НАЧАЛНИК СМЯНА В МИТНИЦА??? Или борисов като виртуоз на пряката реч пак си е послужил с хипербола? Тук стана безапелационно ясно, че единствения приятел на борисов е вучката-човека от народа, болния посрещач на пътници!!!!!
  5. борисов даде своя принос и към медицината. Като начало каза на всички, че има исхемична болест на сърцето, защото има високо кръвно. Това задължително да залегне като симптом в учебниците по медицина. Оставяме факта, че сподели с всички какви са здравословните му проблеми и даде знак към световните лидери и те да не крият болежките си. И индиректно даде да се разбере, че министъра на здравеопазването може да изключи от неговата наредба исхемичната болест като обстоятелство, което се явява закрила при съкращаване на работниците.
  6. Нататък не ми се коментира, защото темата са тези СРС-та ме отвращава.
  7. В заключение се питам, щом борисов е поставил иконата на Исус Христос в кабинета си /оставям настрана глупостта да я постави зад гърба си/, дали спазва ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ?

 16. Към Петър:

  ОК, само не разбирам защо това да не се споменава при предложението за препубликване в този блог.

 17. Към Искар.В”мат,риала”сигурно има истини,с които г-на/?/ е добре запознат.Но когато стане дума за ДС,пита се кой остави в структорите на МВР не малко хора ,принадлежели на тези служби?От чия квота бяха назначени за областни управители почти половината от които,хора от ДС?Кой назначи за министър в кабинета си човек на ДС/той продължава де юре да е такъв/.Тези “димки”,които днес Б.Борисов и г-н Искар хвърлят,за да бъде оправдан хаоса в държавата ни,могат да заблудят хора с дефект в мисленето!Като алтернативата:Като не ме искате,ще дойдат БСП и ДПС да управляват!Такъв примитивизъм ,наистина е достоен за БГ избирателите,които”кълват”на такава стръвV

 18. Честно казано не знам и аз не го разбирам. Този въпрос трябва да отправите към Искар, който публикува въпросната статия. Аз само потърсих източника.

 19. Към г-н Р.Великов:
  ——————
  В отговор на Вашия,и изенадващ,
  и учудващ призив”да се “изтегли меч и т.н. и т.н.!”,бих искал да се надявам,че сте се шегувал,
  особено след този на НВ от 18.01.2011 за това къде минава границата между сигурността
  и свободата.Към 19.00 ч. на 28/01/2011 добавям същия коментар и на английски,с допълнения,за да спестя колегиално излишен труд на много чужди представителства в София

  Аttn. R.V e l i k o v
  ———————
  Dear Sir,I apologize to attend duly your appeal some days ago due to be partially replied in the message of HM the K i n g d.d./18.01.20011 about the border between security and freedom.
  By the way our society was surprised also on the level fast “declared war” but enough able and willing to be a rare challenge
  for the State,s accusation,if vanity prevails,as events evolve.
  Let us be generous to Mr.I n d z h e v as owner of the blog and he might not delete to apply the needed Line,according same events,
  more over taking in consideration,
  that even president y/or PM, are “hunting jokes” to divert the world.

 20. Къде ги тези свободни журналисти , г-н Инджев? Къде е тази свободна медия? Направо се заиграваш, да знаеш. Че ако имаше свободна медия, нали ти щеше да работиш в нея. Единственото свободно пространство е блоговото пространство и къде що имаше по свестни журналисти са там, в блоговете. В медиите останаха дачковци, барековци и други платени драскачи, за които Алеко Константинов не е казал, че са боклуци, но ги е описал по какъв начин работят.

 21. 7. В заключение се питам, щом борисов е поставил иконата на Исус Христос в кабинета си /оставям настрана глупостта да я постави зад гърба си/, дали спазва ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ? ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ? Срам!!!

 22. Към Маринов:

  Понеже намесваш Алеко, ти пък да знаеш,че не всички са маскари. Не се заигравай с обобщения.

 23. Ако може , да изкажа скромното си мнение.Няма само черно и бяло.Малко са краините ( журналисти ) като Дачков и онзи коЙто беше писал някакви простотии за митинга пред паметника им в ” Дума ” ( незнаех че още го издават ). И така. Сам виждате че трябва да има някакви граници в плюенето по вестиците.Знаете вица за сестрата лека жена.Нищо против всеки да си изкаже мнението,но не и откровенни лъжи или още по-лошо,полуистини.

 24. Към Silvar:

  Границите в плюенето са проблем на плюещите ( защото ги изобличава като простаци) и на онези техни съграждани, които ще ги глобят ( в политиката) за замърсяването на околността с храчки.

  Точно по тази причина преодолявам погнусата си и излагам на показ храчещите.

 25. Свободата – да,върховна ценност, но незрялото ни и объркано гражданство, за съжаление, не може да отдели зърното от плявата. Вихрят се едни масови тиражи с простотии, лъжи и манипулации. А политическият слугинаж на голяма част от медиите… Отказвам се от Волтер и не искам да ги слушам.

 26. Благодаря за пояснението.Имах нужда от него,тъи като от статията ми звучеше че сте за (плюенето – смисълът на живота ми и колкото повече – толкова повече ) информация поднасяна без никаква проверка.Така че признавам правото на Дачков да говори,но не и да представя една непроверена информация като истина.Забърка се страхотна каша а това маи си беше целта на занятието.Неоправдавам държанието на Боико Борисов и разбирам че сте обиден ,като поставя всички журналисти под един знаменател,но донякъде е прав.Отдавана спрях да чета вестници точно защото почти всички статии в тях са платени и пишещите ги чак се престарават.Още от заглавита си личи кого ще плюят :)Лошото в цялата какафония е все по трудното отсяването на истинската информация,по която да си правим изводи.Скоро някой пак Ви предложи да оглавите нещо като движение.Сигуренсъм че всеки неучаствал в далаверите през последните 20 години и отказал да участва в такива , а избран да управлява , няма никакъв шанс да оцелее физически.Както казват другарите : С кръв са я взели с кръв ще я дадат.До тук капка кръв не е пролята,така че власта си е тяхна.Просто от политическа я обърнаха в икономикополитическа.

 27. Г-н Инджев,моля,избягвайте ефектни изрази,защото не е време за др.нежелани изяви от” исхемичен
  статус презенс”,когато се усещат далечни тътени “на ръба” в т.ч. и за ехидни двулични играчи.
  Разбираемо е да сте преуморен,но не сте сам и тепърва ще се учудвате!!!,защо няма нищо освен Бога на този свят.
  Само евреи са “кроили шапка на Атанас Буров”,но не успели,когато “блеели” дори деца,на Фердинанд I,и внуци на орлеанската принцеса
  Клементина,понесла”на плещи” целия
  19 в. като кралица Виктория и император Франц Йосиф!
  В блога Ви има не по-малко евреи!

 28. Само не разбирам защо пишете, ако ще се нападате един друг, ето това е най-лошото на коментарите, обезсмислят се в желанието си всички да си кажат неговото, ама ако може само пред компютъра. Ако имате някакви възмущения или търсите някакви права, защо не ги изразите гласно? Когато ние студентите след случая “Стоян Балтов” се опитахме да разбудим обществото по някакъв начин, когато на 14ти януари 2009 г. полицаите ни мачкаха, никой не се отзова, нито една медия не ни помогна да отрази истината, отрязаха ни думите и извъртяха немислимо целия случай. Тогава за пореден път Първанов се опита да яхне вълната и естествено за пореден път, откакто съществува политически, се направи на състрадателен и морален.Повръща ми се от неговия морал. Но медиите не забравиха да го отразят веднага. Не забравиха и да кажат, че накрая на протестите са останали само “скинове”. Но когато ги потърсихме да изразим възмущението си как се изгавриха с нашата идея, която не успя да докосне обществото, ги нямаше естествено. Нито големите демократи, нито никой. Не мога да ви опиша разочарованието си от медиите, които не пожелаха да отразят подробности, на които се бяхме натъкнали относно трагичния случай със Стоян Балтов, но не спираха да отразяват кой какво казал. И до ден днешен се тиражират само клюки. Цялата ни държава се крепи на клюки. Кой какво казал, кой с кой спал, кой на кой се заканил. С цялото ми уважение, г-н Инджев, тези медии ли да браним и да уважаваме? И за каква свобода на словото говорим? Направо звучи смешно и несериозно. Нима не виждаме какви ги пишат, какви думи и изрази използват, колко гнусни са станали в езика си, колко е паднало нивото, да не говорим за компетентността им. Разбирам, че Вие като журналист сте длъжен да защитите своята професия, както докторите защитават колегите си, както политиците се защитават един друг и т.н. Както съдебната система така пламенно се самоотбранява. В никакъв случай не омаловажавам свободата на словото, но мисля, че то отдавна е потъпкано, опростено и дори самите журналисти не се борят за него, не им дреме на повечето. Какво, не ги виждаме понеже как те самите се поставят в зависимости!!! И това е точно така, нима по времето на Станишев говореха така нападателно, да сте видяли на Първанов да му е зададен неудобен въпрос в някои репортаж? Освен Вие и още няколко. Явор Дачков какво направи, от демократ, критик, който пишеше смислени статии и всички му вярвахме, не се ли постави сам в зависимост? Това, че обслужва определен даден човек не е ли притеснително и то буквално е така, той се явява като адвокат в медиите и забрави предишните си позиции, да не говорим, че статиите на в-к “Галерия” са смехотворни и базирани на слухове и клюки. Не трябва ли журналистиката да е независима и в полза на обществото. Тя освен,че се опитва да го манипулира (разбира се с изключения), какво друго прави? Каже ли Алексей Петров една дума и те вече ще се разтекат. Патрашкова дори няма смисъл да я коментирам. И тя е обвързана, защо съпругът й е бил кандидат-депутат от РЗС? И защо въобще трябва да отделяме толкова внимание на хора, които твърдят, че идват при тях личности в тъмни дрехи и им дават “материали”. Нали се сещате, че точно за един ден може да се разбере кои са тези личности. Всеедно гледам лош сценарий на крими сериал. Смешно ми е и ми е мъчно, че хората се връзват. Разбира се в това пръст имат и ГЕРБ, без да се вкарвам в излишни конспирации. Но кажете ми каква ни е алтернативата в момента, на тези, които искаме да живеем с надежда, с вяра и да вложим усилия за бъдещето преди системата да е “убила” и нас. Или какво ще изплува двойник на СДС, който ще ни измъкне от тинята, в която все повече затъваме. И вина имаме всички, най- лошото е, че нашето поколение беше малко през 97ма година и тогава се учехме как да показваме знака на демокрацията и СДС. Сега се радваме,че сме закърмени с това и дотук, всички наши мечти и надежди се разбиха още преди да се родят. Бих се радвала, ако ме оборите, г-н Инджев, да ми покажете как да браним свободата на словото, но се опасявам, че няма да успеете.

 29. За сведение: Стамболов прокарва закон срещу клеветата и обидата. По ирония на съдбата, самия Стамболов е осъден по този закон за обида на Фердинанд.
  А за журналистите: Представи си, че си собственик на вестник и държиш да имаш този вестник. Представи си сега, че за издаването му са ти необходими пари, които можеш да получиш или от продажбата на вестника, или от публикуваните реклами в него. Представи си, че освен това ще бъдеш подлаган на безброй проверки включително и от ХЕИ /дето вече го няма/, представи си че трябва да храниш и семейство, представи си, че не искаш да се лишиш от това, което имаш. Е, питам аз, ще ли позволиш на някакъв си наемен работник, на длъжност журналист, да пише това, което намери за правилно или за добре, т.е. да има свободата да пише каквото му е на сърце? Хи не питам, защото отговорът е ясен. Да не споменаваме за това, че имаше и голямо купуване, продаване, кражба на вестници, списания, телевизии, та какво остава за отделни журналисти: или се продават, или се снишават и си траят, или ги гонят от работа. Това е, което си мисля, може и да не съм прав. В моята работа, като не мога да давам, се нареждам някъде на края на опашката. Никой не ми е виновен. Но спя спокойно, не оял се, но спокоен.

 30. Към Dilyana:

  Не само не искам да Ви оборвам, но с повечето от съжденията Ви съм съгласен.

  Не очаквам да познавате всичко, което съм написал ( само в този блог публикациите ми са доста над 1600 за по-малко от три години). По тази причина не ми дава сърце да ви кажа истината, че на въпросите Ви съм отговорил ( отговарял) при доста конкретни ситуациии – включително като участник в събитията от миналия януари, за които пишете ( и след тях като свитедетел и коментатор).

  Всичко, за което пледирам, е да не се приказва “на ангро”: не всички германци са били фашисти: не всички мъже са свине: не всички жени са к..и представете си – дори не всички журналисти са боклуци.

 31. Да, това прекрасно го разбирам, повярвайте, чела съм много Ваши публикации тук и съм наясно с Вашата позиция. Както и си спомням, че Ви видях на протеста, не го визирах като противна позиция на Вашата. Просто ми е болно и ме е яд на тях, жалко е колко пропадна нивото като цяло, какви простаци са всички политици, дори недоволните партии знаят само да дрънкат и да злобеят,а не да предложат алтернатива и добри идеи. Не ми се ще на всички живота ни да премине така, дори и моите деца един ден да се сблъскват с такава простотия. Просто си мисля, че може би, ако медиите ни бяха помогнали тогава, нещата сега щяха да стоят различно и дори изборите щяха да са малко по-различни. Може и да се заблуждавам, но можеше и да е начало на нещо добро. Съгласна съм, че не всички са такива, затова и казах, че има изключения. Макар да съм все още млада, смятам, че трябва да има мисъл за поколенията, а за съжаление нито политиците, нито медиите, никой не се замисля за това. Трябва да има нови хора, свестни, да се чуе и техния глас, да се чуе как не сме доволни от обучението си, от живота си, от възможностите, които се предлагат. Аз не искам държавата да ми дава нищо, не смятам, че трябва всички да лежим на нея, иска ми се просто шанс за всички. Само че в такова общество,племе, а не народ.

 32. Към dilyana:

  Важното е , че Ви има. И че се вълнувате. И че Ви пука.

  Ръководя се от убеждението, че добрите хора са мнозинство на този свят ( макар имено те да са по-тромави в самоорганизирането си от антиподите си). Доказателството е фактът, че светът оцелява и се развива напук на злото и неговите човешки измерения.

  Добрите и качествените хора се терзаят. Злодеите -не.

  А пък ние, нашето “пламе”, всъщност сме юноши, а не “древна нация”, както ни се иска. Но това е дълъг и мъчителен разговор…

 33. Благодаря за куража, който ми вдъхнахте. Наистина е хубаво да има и хора, които да мислят така.

 34. Господин Инджев,
  Както видяхме,т.е., прочетохме, не сме сами. Щом има хора в България като DILYANA, не всичко е загубено. Има светлина в тунела и това не са светлините на насрещния влак.

 35. Към Диляна:
  ———–
  В размяната на мнения между Вашата младост и тази на хептен по-млад стопанин на блога,ме привлече неговата фраза:”Добре е че Ви има!”.
  Разбира се във време когато вулканите димят от Азия,до нашето си евроатлантическо пространство,а
  “властта е взета на мушка” не само
  в Северна Африка,Близкия изток и т.н.,насретните аристократи от Източна Европа,освен че преживяват
  скромно,далеч от блясъка на свои богати роднини в добре познати цветущи демокрации,за капак са и обект на много явни и форумни
  анонимници,както казва Владо Трифонов,пропиляли живота си в надлъгване със Системата,като
  платени циници,съсипани от недоволство към себе си,ядосани на комунизма и на демокрацията едновременно.
  Да ме прощава г-н Трифонов,че заслужено го цитирам,но са бесни на:
  -С.Сакскобурготски,който им сви страхотен номер;
  -на троййна коалиция с пияни и икаещи министири;
  -на Бойко Борисов,че е пожарникар,но и премиер;
  – на Съветския съюз,че не е унищожил САЩ;
  – на САЩ,че не са сторили същото със Съветския съюз;
  – не Европа,че е европейска;
  Но съсипани,погрознели,пропиляли живота си в надлъгване със,
  системи,и със себе си в живота,
  предпочитат “може би класната да даде думата на др.маузер” и да си отгледат един полк. Техеро,като в “испанския”, парламент,белким се върне доброто старо време на безплатното забавление с пети полк или блиндираната валенсианска
  дивизия,защо не и на всеки киломитър с по една Пасионари и кило тротил за храма господен-майната му?
  БКП и мутантите й,са по-зле от Тунис и Египет,на и ТЕ и президент
  нямат срам от примера на едни бедуини в хашемитското кралство,
  където не посягат на Абдула Втори,а искат вън само Самир Рифай в идентичин процеси като тези в Египет,Алжир,Мароко и т.н.
  Като как би трябвало да се чувствува всеки български Гоце,когато арабите не били готови за демокрация,а Лондон и Берлин са подгониили и “приятеля” му Лукашенко,а след Домодедево,просто си личи,че са на ход вече, Путин и Медведев.
  Защо не вземе,и той и Станишев да “натрият носа на Страсбург”,че е бил късоглед за “Кричим”,а ЕК за “Шенген”?
  Или им трябва освежителен душ,
  като онзи на връх Коледа 1959 г.,докато мотори на самолети за Батиста,или загряват или отлитат,
  било от хаванско летище,било от каирско за Х.Мубарак!

  и в надлъгване

 36. Господин Инджев,вие спряхте да споменавате Г.Пьрванов(ГОЦЕ), може би е по безопасно да се заяждате с Бойко Борисов?

 37. Към Европеец:

  По принцип лъжливи твърдения, направени от мое име ( какво съм бил направил или не) , не публикувам, защото така съм принуден да влизам в полемика с лъжци, а си имам по-важни работа, пък и по принуда не действам…

  В случая приемам, че лююбов заслепява и ви кара да наричате критиката ми “заяждане” с обекта на вашето обожание ( макар работата на журналиста е тъкмо да критикува властта, а не да я хвали – вие можете да си го позволите, аз – не).

  Колкото до лъжата, че съм бил спрял да споменавам Първанов, ще употребя универсалния за такива случаи отговор: вашето незнание (изродено в твърдение, че съм бил спрял да го споменавам) не е оправадание за нахалството да говорите от мое име.
  Да не говорим, че във въпроса ви по повод Първанов се съдържа подтекст за моя страхливост ( спрямо първанов точно!?), което освен лъжа е и също доста нескоромно обвинение от страна на страхливец, който не смее да се подпише дори с името си, когато лъже.

 38. до Европеец,
  може би ще го уволни от блога му този път, да това си е “опасно”, но най опасното така или иначе си остава писането на глупост

 39. Уважаеми г-н Инджев,
  Това няма връзка по темата,но Министерството на здравеопазването провежда анкета дали трябва да се забрани пушенето.Понеже зная,че и Вие споделяте моята позиция за категорична забрана,бихте ли поместили този линк от сайта,където и други могат да споделят мнението си:
  http://www.mh.government.bg/
  С благодарност,
  Павлов

 40. румъния да, ние не, това е новината, не било ченген, а било шенген

 41. Към Pavlov:

  Интересно, когато ни взимат парите ( такси, винетки и т.н.) не ни питат дали искаме и изобщо какво мислим- решават”смело”.А в този случай, когато кръчмарското лоби очевидно командва, прибягват до сваляне на отговорността за лобизма и се прикриват зад нещо като референдум – естествено, че ще има много пушачи, които ще сепротивопоставят назабраната. България, както и по много други негативни показатели, е на челно място в Европа по брой на пушачите!

  Питам обаче: дали ще бъдат питани за мнението им децата или майките – например онези, които още не знаят, че са бременни, но гълтят по принуда отровата на симпатягите с цигарите.

  За мен това безобразие с лобирането в полза на цигарения дим ( т.е. на кръчмарския корупционен интерес) е сред най-ярките прояви на безобразното антиевропйско поведение на европейците за гражданско развитие на България, които плъзнаха по телевизонните студия да обясняват колко готино е да се помогне да кръчмарите.

 42. Уважаеми, г-н Инджев,
  това с референдумите е любима хватка на комунягите, преоблекли се като демократи! Справка – референдум за смъртното наказание, референдум за АЕЦ-Белене, референдум за цигарите, референдум за нова конституция, референдум за съветските паметници, референдум за…
  А полуграмотният плебс цвили от удоволствие, че са го почели /погъделичкали/! Един вид “дали му последната дума”.
  И… баба Вуна от Долно Нанагорнище се произнася по въпроса за ядрената енергетика! Не, не се произнася, а направо го решава!
  Те комунягите винаги са разчитали на глупостта и простотията!
  Защото, видиш ли вярвали, че “глас народен …” /докато го яхнат/!
  И никой от домораслите ни политици и “интелектуалци” не се ангажира да заяви на този народ, че демократичното право на незрящия /простия, незнаещия и неможещия/се състои в правото му да избере кой зрящ /умен, знаещ и можещ/ да го води /разбирай – да взема отговорните решения/. И до тук свършва демокрацията! Другото е така обичаната от комунягите “пряка” /разбирай- популистка, вулгаризирана, опростачена/ квази-демокрация!

 43. Уважаеми Кардинале,нямам възможност да се оправдавам (със шеги или метафори), за това което съм написал, в Българският патриотичен блог на Иво Инджев, защото заедно със всеки мой изпратен коментар, съм изпращал и молитва към БОГ, за Свободата на България.

 44. Желанието на управляващите да контролират общественото мнение се появява веднага след като спечелят изборите. Контролът ги дразни и предпочитат “да бъдат оставени на спокойствие, за да си изпълняват задълженията”. По време на преход от тотално контролирано общество към демокрация, това спокойствие върши точно обратен ефект. Връзката между управлението на предишното правителство и това в тази насока е очевадна. Оценките които получава управлението на държавата от европейските институции, заради липсата на свобода на медиите са очаквани и отговарят на реалното положение. Затова трябва да се подлага на критична оценка всяко действие на правителството и да не се разчита само на журналистическата оценка. В тази връзка коментарите в блоговете също помагат

 45. Колкото и да не ми се иска, трябва да призная, че Инджев е прав. Пушач съм и много дискомфортно ще ми бъде да не мога да пуша в заведение. Но това си е вреден навик и нямам право да вредя на околните. Просто ще си пафкам в домашна обстановка и ще си купя електронна цигара за навън.

 46. В България в момента се наблюдава патова ситуация, с лек превес на Организираната престъпност (ОП). Всички седят отстрани и гледат сеир, как Б. Борисов и неговият екип от министри се бори да разгроми ОП, но никой не му помага. Трябва да стане вътрешно прочистване на обществото ни, като честните застана срещу нечестните, добрите срещу лошите, колкото и да е размита границата между тези понятия.
  За сега има чувствителен прогрес на политическия фронт – новите политици от ГЕРБ срещу стария политически “елит”.
  При лекарите и лекарствата е пълно блато. Принципа ГГОкоНеВади, безгрешен и добре смазан механизъм, прикрива всички безобразия и лекарски грешки с фатален край. Но никъде не сме видели лекар да критикува лекар?
  Независимата Съдебна система ни направи известни в цял свят, като най-корумпираната държава. Но да сте чули или видели магистрат да критикува магистрат?
  В ДС цари пълен хаос. Като система от агенти (бивши и настоящи) внедрени навсякъде в обществото, гледат само собствения си интерес, и за сигурността на държавата изобщо не им пука. На принципа ГГОНВ само се преразпределят пазари (оръжие, наркотици, проститутки, политици). За съжаление много жертви паднаха при първоначалното натрупване на капитали. Но и тук не виждаме честни агенти да се опълчат срещу ОП.
  Поръчковата журналистика е неписан закон в НРБ (виж DILYANA), срещу която бели лястовици, като Иво Инджев се опитват пролет да правят, поставени в пълна медийна изолация. Но и тук никой от колегите му журналисти не го подкрепят.
  Дано успеем поне да махнем ПСА. Тук подкрепата на максимален брой неподкупени журналисти може да реши изхода от битката. А и няма как да ги осъдят за клевета.

 47. От Кардинал Ришельо към Р.Великов:
  ———————————-
  Уважаеми г-н Великов,достатъчно бе казано към Вас,към Диляна и младия стопанин на блога,но моя респект и специално към Вас,поне в едно виртуално пространство, не е и никога няма да бъде обагрен,с шеги и каламбури.
  Както предположих,не ще да са били случайни и позоваванията Ви на Всевишния,който винаги и навсякъде – по време – е бил над земните си скърби,що плетеме.
  Сега,когато е започнал да кънти тръбен сбор,по цвят и т.н.,а Империята отвръща на удара на набързо скупчени и все още слабо подготвени държавнически и второсигнално нацвъкани елементи
  чужди на принципа: без ценз и без борба от нулата нагоре,несретните
  аристократи на Балканите и в Югоизточна Европа,няма как да си го мерят със своите богати роднини от стара Европа,в т.ч. и с агресивно отношение към техните предци и действията им според съпътствувалите ги съдбовни предизвикателства.
  Има една ключова фраза,която е била водеща за път през минни полета,като този на един могъщ президент,който трябва да избира между сjарото и неудържгимото ново.Да се ослоним на аналитичния интелект на много негови и отлични
  съотечественици от цвета на нацията,което бе и деклариран лозунг на нашия президент:
  “Let us see,as events evolve!”

 48. ГЕРБ не е никаква алтернатива на политическия елит и не може да е-вижте само депутатите им-ченге до ченге,БКП до БКП + нагаждачи+без ама никакъв капацитет или до толкова за лична изгода.Остава само Костов.Толкова ли е трудно да разбереш когато ти говорят логично,а не шменти-капели…

 49. току що стана ясно, че президента, тухла върху тула не бил сложил и един камък не бил пренесъл, – познахте бб, открил дом за стари хора, освен това и ни един министър в япония не е повалил, така че да не се перчи първанов с това, че интриги може да плете, както се казва в едно тъпо тв предаване – къде съм аз къде е той

 50. Към K.S.
  ——–
  Прав сте и за “шментите” и “капелите”,а и г-н Костов вдигна най-високо летвата,но от там до “вечния спор за чипа” и,как се говори на психясъл и изнемогващ електорат с помощта на “подръчни съюзници,според изгодата”,опира
  и до гъвкави умения,които се решават на урните,а не с ново отправяне на влака в глух коловоз.
  Стратегът за това е стратег,а държавникът – държавник!
  Разбира се,че Герб не е алтернатива и стои опасността,да го обезсилят в дълга и много изтощителна война,но ако не се скапе от тшеславие като президент марионетка,ще дойде друг,и само събитията правят от лидерите държавници,а неоползотворените им съдбовни шансове,се превръщат обикновено във фарс.

 51. Като стана дума за пушене, нека да бъдем демократи. Моето мнение е че трябва да има заведения за пушачи и заведения за непушачи. Да е написано с големи букви на входа. Който непушач му пречи дима – просто не влиза в заведението за пушачи. Ако пушач влезе в заведение за непушачи, просто си държи цигарите в джоба. Елементарно. Забраните никога не водят до прогрес. Нито пък ще превъзпитат някого – в смисъл – да откаже цигарите. Само води до конфликти в обществото. Както забраняват пушенето, утре може да забранят и секса преди или извън брака и т.н. Направо вървим към шариата – харам това … харам онова.

 52. нужно ни е на нас хора като вас не да ни информирате какво става в българия а да информирате само западния печат от там ще дойде решението какво да се промени за да почустваме европа наше право и задължение всеки ден това да се случва защото за нас хората се знае от вас журналистите!

 53. Уважаеми г-н Ришельо, не разбирам желанието Ви да създавате изкуствен спор. Мисля, че аз се обърнах към г-н Инджев, (който се пише с истинското си име) и ме интересуваше неговия отговор, не съм влизала в контакт с Вас. С цялото ми уважение към Вас, (тъй като не Ви познавам), не си мислете, че можете да ме квалифицирате с едно мое изказване, което съм написала един път на 2 години примерно. Още повече, не мисля, че това, което изредихте отговаря на моите виждания, още по-малко на моя живот, така че, по -скоро недейте да пишете неща, които хабят само Вашата енергия. Това, че съм написала, че съм разочарована от медиите и политиката по някакъв начин, какво Ви бърка Вас? Не си правете изводи без да знаете, и да, млада съм ,защото съм на 22 години. Да Ви го докажа не искате ли? Или да Ви изпратя копие от личната си карта по пощата ? Само да предупредя, че и да пишете, няма да пиша отново, уважавам Вашите позиции, но не ме занимавайте с излияния, които не помагат. Всъщност погледнах, само за да препратя коментар, който ми хареса.

 54. Kъм D i l y a n a:
  —————–
  Казани бяха всичко само пет думи:
  “Добре е че Ви има!”,което можеше да се каже и на друг вежлив и възпитан колега,чийто данни няма защо да ме интересуват.Просто забравете.Това е всичко!

 55. Уважаеми Кардинале,политико-икономическата империя на ДС-Мафията в България пътува необратимо, към боклука на Българската история .И фактите посочват, че имаме основание да вярваме в това, защото крадливият лидер на збор за републиката А.Томов вече е осъден крадец и не може да свири, с лъжливата си уста збор за републиката.Сега лакумият октопод, на А.Томовата- република, сам глътна сръвта, на българската въдицата и за да не скъсат месината, опитните български рибари го оставят да лудува на воля, докато не се измори …

 56. С риск да не изпълня заканата си, всъщност казахте доста повече от пет думи към мен,в нещата, които изредихте, като от някои се разбра кого визирате. Или може би имате проблем с начина на изказване, особено, когато използвате ирония или разнообразни метафорични средства. А относно данните ми, разбира се, че беше ирония и Вие го разбрахте.

 57. нека да видим по-нататък, румене…и аз чух, че онзи лицемерен пуяк, престъпника томов е осъден, но се опасявам, че това беше на първа инстанция. напоследък, за разлика от напървек, има завършени много дела с много осъдени, ама на първа инстанция, на втората дистанция обикновено ги пускат. те си мислят (тези, дето ги осъждат де и дето после ги пускат), че хората от европа са слепи, точно както избирателите им.

 58. Драги г-н Великов,тъй като се връщате винаги към Бог,ще Ви добавя само няколко думи от последната глава “Нищо освен Бога”/с.359,София 1943 г./
  за жизнения път на един перигорец,
  чието чувство за независимост,
  процъфтява без принуда от революционни времена и остава само неизменният интерес на неговото Отечество.Такива не винаги съвпадат с мимолетните интереси на всяка лична съдба.
  Бог получава само нашите останки,
  и те всъщност са най-доброто от нас,но преценени с мерилото на историята,колкото и да е тъжно,
  над делата ни с трупа само прахът на забравата.

 59. Друг е въпросът,че кардиналите не са като патриарси или папи,за да знаят и разбират що е то стръф,
  месина и умора,а и не са като един български екзарх от миналото,
  който казал на държавния глава:
  “Внимавай Борисе,еврейските ти поданици също са чада на Всевишния!”
  И не е,да не е знаел,колко са перфидни и болни за заслуги комунистите,с власт и влияние,
  дори при фюрера на един Райх!
  От тук до фразата какви вересий,не са прибрани в свят на размирици,било за Христос,Буда,
  Мохамед най-вече-колко му е!
  Но никога не е късно, да целунат смирено една патриашеска десница, по повод на крамоли между миряни в т.ч. и такива с “бойки” или тънки “победоносни” имена

 60. Вожда на племето Б.Б чете всеки път от листи , отговаря на предварително подготвени въпроси и си общува с sms с телевизията, това съм го видял лично на ситрешния блок при Цолова, НИколаев ,Бареков.
  Правете си изводете колко акъл има той и неговите подопечни ”специалисти”, пр-и, калинки и.т.н

 61. А още повече,че дал Бог палави моми,
  които рискуват с у п р а ж н е н и я и греховни закани,но на др. места и при др.чорбаджий!

 62. Около твърде интересните рокади в системата на МВнР,н е в и н н и закачки между президент-премиер,и сагата с агентите на ДС в ъ в военното ведомство,като български дипломат с 30-годишна непрекъсната
  кариера,призовавам поне двамата титуляри на разделените власти,
  според нашата Конституция,или да ме разобличат,ако съм бил част от която и да е репресивна машина,
  или да бъдат с дължимо,по-достойно
  отношение, по вечните закони на човешката Справедливост,в т.ч. и за завет с непреходни ценности към
  нашите деца.
  Но веднъж завинаги,като мъже и бащи!,без ченгесарски истории и жалки изобретателства, потенциално
  засягаши невинни хора,както преди време, бе казано много точно и от министър Цветанов.Неговият пример е достатъчен ,освен ако не си завъдят и “фенове на Пандора!”

 63. Г-н Инджев, да ви завиди човек на свободното време, с което разполагате за писане по блогове. В крайна сметка всичко това са само думи, които не ползуват държавата, понеже не носят нищо освен насищане на личното тщеславие и удовлетворяване на лични амбиции. Ще ви кажа за мен, че от 7 години произвеждам селскостопанска продукция в градината си (1 дка), висшист съм, но се оттеглих от града, погнусен от всекидневната мръсотия и лудия стрес, на който сме изложени всички. С продукцията, която изкарвам, изхранвам семейството си и трима възрастни родители. Не че съм постигнал кой знае какво, но все пак мисля, че е много повече от това да пишеш думи, от които никога няма да има ефект. В конкретния случай премиерът Борисов е прав, когато казва за Първанов, че тухла върху тухла не е сложил. Не подскачайте като ухапан от конска муха, не ви сравнявам с Първанов, нито някога съм му бил симпатизант, напротив. Просто се замислете дали не е по-добре да се отдадете на един по-съзидателен труд. С поздрав!

 64. Към Mr O”Гаrdner:

  Много правилен избор – изявявайте се и в бъдеще в градината си, явно това трябва да попрището ви. Не се тревожете обаче за други, които са избрали “думите”, да си се мъчат и да “подскачат” ( както селскостопански се изразявате).
  Нали сте удовлетворен от себе си, защо се терзаете за нещастието на онези с думите? Пък и си противоречите – хем думите (ми) нямат значение, хем се подавате от някаква къртичина и ровите в думите ми. Някой да ви е карал да копаете тук?
  И накрая – това с “по-съзидателния труд” не е много оригинално. На входа на местата за “по-съзидателен труд” дори са изписвали мотото “Работата те прави свободен”.
  Изобщо и аз да ви дам един съвет: не учете другите на разум преди да сте си научили домашното. Особено когато сте достатъчно безличен, за да нямата достойнство да си покажете името.

 65. Хей, човече, я си копай градината! Това сигурно го можеш, щом не се оплакваш, пък и аз вярвам че се справяш. Щом си висшист трябва отдавна да си наясно, че “писането на думи” не е за всеки.

 66. Изборът на София за столица е най-голямото постижение на Турската и Руска империя.
  Не е грешно да имаш некадърен ученик, не е грешно некадърния ученик да израстне до учителска степен, грешно е когато този учител създава ученици които са учители в момента.
  Г-н Инжев, вие споделяте болката на действителноста и не сте само слушател. Споделянето е акт в който приемаш казаното и чувстваш отговорноста да бъдеш съпричастен на това. Споделянето не е акт на приемане и само приемане и предаване на информация.

 67. Не считам, че Дачков може да бъде сочен като пример за свобода на словото. Напротив той, С.Диков, Патрашкова, Велева и много други от десетилетие са платени писачи, които без срам и морал величат политици и мафиоти, срещу пари и други облаги. Затова считам, че преди да претендират, че са подслушвани и насилвани, българските журналисти трябва да станат обективни, да отразяват истината и да имат куража да отстояват позицията си, а не да бъдат щатни блюдолизци на престъпници, мошенници и политици, които са на власт или са достатъчно силни да ги корумпират и сплашват.

 68. Само едно не разбирам. Защо си мислите, че ако някой си е написал името, то това му е истинското име?

 69. Към SANDETO 1:

  Кой точно си “мисли” това?

  Въпрос на лична преценка е да се подпишеш с фалшиво име и да си много доволен от себе си – този “номер” се опитват да ми го пробутват някакви щатни писачи, които се представят с имена на известни хора, включително на мои лични познати, с надежда да ме предизвикат и да стане интрига – примерно, да реагирам с възмущение,а да се окаже, че адресатът е друг.

  Веднъж се “хванах”, но внимавам да не настъпвам втори път мотиката. Пускам плитките интриги на тези “хитреци” в тоалетната, където им е мястото.

 70. Някъде по средата на коментарите забравих темата…
  Абсолютно подкрепям правото на трактора да си бръмчи в галерията. Докато това се случва, значи и аз ще мога да кажа нещо, каквото и да е. НО спре ли трактора, тогава ще трябва да се замислям предварително какво ще кажа, на кого ще го кажа, правилно ли е изобщо да казвам нещо, каквото и да е. Свободата на словото се свежда до свободата да се пише и говори НЕПРАВИЛНО. Дойде ли време отново всички да пишат и говорят правилно, аз ще съм далече, далече. Онзи номер с вярната линия вече са ми го прилагали, в следствие на което идеята за успоредност във всичко вече съм я отхвърлил.
  Пушенето незабавно трябва да се забрани във всички заведения, в които по някакъв повод могат да попаднат непушачи. На останалите места нека всеки сам да решава дали да пуши. Но така или иначе такава забрана е напълно безпредметна. Масово ще се нарушава, рушветите ще се тарифират, наглостта на някои пушачи ще ги превърне в махленски идоли за тийнейджърите, а все по-малко оставащите нормални хора ще получат още един звучен шамар. Ще се отчитат невероятните 8-9 заловени на месец и толкова. Нещо като Закона за движение по пътищата… има го единствено за да обслужва скритите зад някой храст полицаи.
  И аз харесвам Диляна. Радвам се за нея, защото (макар само от две-три кратки мнения) изглежда образована, което означава, че съвсем скоро ще получи покана за стипендия или ще отиде на специализация някъде и повече няма да се върне, освен в отпуските. Европа е толкова малка, когато можеш да пътуваш без РАЗРЕШЕНИЕ. Дребнавостта в България толкова бързо се забравя, когато можеш наистина да постигнеш нещо в живота си.
  Г-н Инджев, децата ни са отвратени от стореното от нас… Все пак тази държава ние си я направихме такава. Ние, българите.

 71. Не може да се слагат всички журналисти, и не само те, под общ знаменател. Това е архаичен тоталитаризъм.
  А вероятно нашите по-известни журналисти не реагират на заплахата, защото отдавна са забравили какво е свобода.
  А жадуващите за глътка въздух и достойнство бяха прокудени, не им се дава гласност, медийните шефове не ги публикуват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.