Сфинкщина

Много ли са 6 дни за Близкия изток, люлката на човешката цивилизация? Зависи: шестдневната война през 1967 година, когато микроскопичният Израел постави на колене огромните си арабски съседи и оповести новата версия за битката между Давид и Голиат напомня, че и за по-малко от седмица в този бурен регион, преял до кърваво повръщане от “история”, могат да се случат исторически събития.

Изглежда светът отново е изправен пред феномена на скокообразното развитие на събитията в най-размирната точка на планетата от Втората световна война насам. Там, някак по ориенталски, в рамките на десетилетия животът си тече привидно спокойно и изневиделица следва взрив като на нефтено находище: с гърмежи, пламъци и пожарища.

Такива аналогии ми идват наум на шестия ден от кризата в Египет, “запушен” в своето социално развитие от точно 30 години, откакто на власт там е поредната “силна ръка” – този път на президента Хосни Мубарак.

Нима светът отново ще се окаже изненадан, както в Иран със свалянето на шаха от собствения му народ през 1979 г., когато най-тежко въоръженият срещу вътрешна и външна заплаха в региона режим беше пометен от гнева на простолюдието ( а и на средната класа)?

Египет не за първи в новата си история генерира високо напрежение по веригата, в която е централно звено на правата на най-многолюдната и всестранно развита арабска държава с решаващо културно влияние върху своите събратя от Ефрат до Атласките планини. През 1952 г. никому неизвестният армейски офицер Гамал Абдел Насър свали монархията, за да се възкачи с огромна народна подкрепа на…престола. Президентът Насър се превърна в арабски соцвариант на автократ, който не търпи възражения. Насър не можа да преживее унижението на разгрома в шестдневната война с Израел. Смени го след смъртта му неговият съратник в преврата срещу крал Фарук – съратник в армията и в управлението на държавата Ануар Садат. Той пък изненада света с начина, по който буквално за една нощ захвърли на боклука обсебващата дружба със СССР ( прогони съветските съветници, превъоръжи армията като се освободи от съветското оръжие…) и зави не само към сближаване със САЩ, но и към…мирен договор с Израел. Убиха го насред военен парад в Кайро собствените му подчинени с ислямистки убеждения, което пък легитимира за дълго авторитарната разправа с опозицията, особено ислямистката: разправа, практикувана вече 30 години от несменяемия и като че ли пожизнен дори президент Хосни Мубарак , също военен от кариерата.

И сега какво: изненада? Едва ли, по-скоро беше въпрос на време запушалката да избие. Като един лош пророк съм казвал и писал това многократно: неизбежно беше да се случи това в региона и особено в държава с огромен процент безработни и в град с повече от 2 милиона живи, но бездомни обитатели на гробищата, като Кайро.

Никой не може да предвиди с точност последиците, но поне приблизително – някой може и да се опита. Отново по аналогия. При 100 убити по улиците на египетските градове, както на шестия ден от протестите закръгли Би Би Си, може да се очаква …всичко. Най-големи са очакванията, разбира се, към поведението на решаващия фактор в страната, който мълчаливо наблюдава през люковете на танковете уличния шум по кръстовищата на Кайро, Александрия и Суец. Ами ако Мубарак нареди на военните да стрелят? Ще му се подчинят ли? И ако не му изневерят ( защото са реалната му опора във властта), как ще реагира оформящата се нова, динамична, младежка и дори модерна масова опозиция, решена очевидно на саможертва?

Да, армията е на улицата и е там по заповед на Мубарак, както пише в заглавие в. “Труд” , избирайки да не каже нищо. Което все пак изглежда добре на фона на избора на в. “24 часа”. Единственият вестник в България, който разполага със собствен познавач на арабския свят ( и би могъл да реагира адекватно и аналитично), подменя същината на ставащото в Египет със следния акцент:

Мародери съсипаха 2 мумии в Кайро насред протеста

Мародери влязоха с взлом в Египетския музей в Кайро и унищожиха 2 мумии от времето на фараоните при безредиците в Египет, предаде Ройтерс.”.

Четейки това, българската публика е оставена да вярва, че мародерството е основната характеристика на събитията – нищо, че в Тунис, откъдето тръгна пожара на бунта, отмъстителните привърженици на падналия режим на Бен Али нарочно освободиха стотици престъпници, за да тероризират населението и да покажат с това, колко е лошо безвластието. Дали е по-различно положението с употребата на този коз в Египет, където полицията беше изтеглена след първите три дни сблъсъци и бе заменена от неутрално наблюдаващата армия?

А дали наистина назначаването на вицепрезидент изобщо и конкретно на досегашния шеф на разузнаването Омар Сюлейман може да се тълкува като жест на неотстъпчивост навръх протестите от страна на Мубарак ( както четем пък в “Стандарт”)? Дали пък Мубарак не подготвя по този начин своето оттегляне чрез предаване на властта в ръцете на човек, който е склонен на преговори ( за да се избегнат кръвопролития с участието на военните )?

Подобно на в. “24 часа” обаче и другият “флагман” на български печат, в. “Стандарт”, поставя неадекватни акценти (или може би са адекватни на редакционната линия?). На практика те противопоставят на виковете “дръжте Мубарак” в Египет, своето “ Дръж се Мубарак”. Още в заглавието си вестникът декларира почти тържествуващо:

Правителството на Египет рухна, президентът – не Танкове пазят Тутанкамон, мародери и хулигани по улиците”

За развлечение “Стандарт” добавя и следното в отделна дописка, от която на читателя му се “изяснява” какво именно се случва в Тунис:
В Тунис задигнаха с багер жълтото Ferrari на президента. Возилото е било паркирано пред дома на президента Зин ал Абидин Бен Али, който избяга зад граница със семейството си. То естествено е било заключено. Очевидно по тази причина е задигнато не с ключ и с педала на газта, а с …багер.

Ако се върнем на “24 часа” обаче, в рамките на този триумвират на “водещата” българска преса можем все пак да прочетем и нещо различно, с български адрес:

Отлагат визита на Борисов в Египет?
Планираното за средата на февруари посещение на премиера Бойко Борисов в Египет вероятно ще бъде отложено, научи “24 часа”.
Вчера министър-председателят призна, че все още няма конкретно решение по въпроса, защото ситуацията се променя всеки ден. Той отказа коментар по случващото се там.
Според дипломати посещението няма как да се проведе, ако до планираните дати няма избрано ново египетско правителство и протестите не стихнат.
Български туристи в момента има в курорта Хургада, който е доста далече от столицата Кайро. Чартърният полет, който лети всяка събота със 144-ма, е заминал и вчера.
Това е туристически район с 10-15 000 души местно население. Там има по принцип силно военно присъствие по всички културни обекти, обясни Гриша Костов, шеф на туроператора “Алфатур”, който организира чартъри до Египет. Според него опасност за туристите няма, защото никой не би си позволил да посегне на тези, които носят доходи за страната и подкрепят демократичното й развитие.
Ако обстановката се влоши, туроператорът имал готовност да прибере веднага туристите. Полетът до там е три часа, за един щял да се организира, а след четири почиващите ще са качени на чартъра.
Организираме екскурзии до Кайро. Ако обстановката не е добра, е възможно да не се проведат, но преценката е на туристите, обясни Костов. Той е категоричен, че събитията не са повлияли на интереса към египетските курорти.
Нямало нито една отменена резервация”
, завършва статията си в. “24 часа”, която направо подканва да си грабнете куфарите и да отидете на топло в посочената дестинация.

Както виждаме, освен основателна загриженост за посещението на премиера, вестникът проявява и топло внимание към интересите на българските турооператори. Досущ като Би Ти Ви, която отдели скъпоценни ( колко ли точно?!) моменти в централните си новини да обяснява бодро от софийското летище, как практически няма проблеми да заминете точно сега на екскурзия в Египет. Да ви прилича това на подхода с лобирането на властта в полза на цигарения дим в българските заведения- пък който ще, да мре, но на кръчмарите да им е добре, защото “кръчмаря дава”?

Е, на фона на драмата на египетския си колега Мубарак, българският президент мълчи като сфинкс. Което обаче не е загадъчно. Той така си прави винаги, когато няма някаква изгода да говори. Пък като стане ясно кой е победителят в мачлето ще изрече някоя от онези нищо не значещи “мъдрости”, за които пак ще му ръкопляскат титулованите подмазвачи от академичния му кръжок, както направиха преди седмица при публикуването на негови речи ( скучните отпечатани приказки на Първанов, събрани на едно място и известни отдавна, бяха определени от академик Андрей Пантев за връх, който водел към нови върхове, а от академик Георги Марков – за истински исторически учебник за бъдещите поколения).

Борисов поне няма проблеми в това отношение. Той каквото имаше да каже, го каза – имаме си дюнери на всеки ъгъл и това е радостен индикатор за отличните ни отношения с арабския свят, според него. Станахме ли за мезе? Е, на кого му пука в нашата дълбока (уж европейска) провинция! А и външният свят не се интересува кой знае колко, защото очакванията от нас, гласуващите за такива управници, са снизходителни. Затова и инвестициите са на нивото на дюнерите.

Най добре да дойде Мишо Бирата, този обединител на изпълнителната и президентската институция и да налее към мезето по една “Леденика” – много върви с дюнери!.

27 мнения за “Сфинкщина”

 1. Помните ли аминистията на Петър Младенов? Оня Петър младенов който искаше танковете да дойдат. Помните ли, че комунистът Петър Младенов амнистира две хиляди криминални престъпници да тероризират народа и да вгочат мечтите ни за демокрация.

 2. Хората в Египет не искат да живеят като скотове. Изобщо, много хора по света не желаят да водят скотски живот, за разлика от събратята си в България.

 3. Г-н Инджев,
  Протестите в Сев.Афрк.държави започнаха в Тунис,продължиха в Египет…по нататък Йемен,Йордания а сигурно ще избуят в Ливан,Нигерия,Нигери др.в които исляма не е водеща пол.сила.Т.е. според мен това е новата терористична атака на Бин Ладен.Използвайки джамиите насочва ислямистите към “легално”вземане на властта.

 4. И РУМЕН ГЕЧЕВ изпълзя от нафталина !!!!!
  Отиде при Лора Крумова, за да ни будалка отново – нахално и “убедително” !!!
  Румен Гечев, или както подигравателно наричаха “професора” по икономика Гумен Речев, т.е. много думи и изхвърляния, дела – никакви или направо лоши, беше министър на Икономиката, а не на Финансите !!!!
  Румен Гечев беше ПРАВ за: червената мафия в БКП, която източи банки и фондове, която ограби предприятията, не направи почти никакви реформи, изгони чужденците, а помогна на мафиоти като Георги Гергов-свинаря, Васил Божков-черепа и много други да станат милионери от трафици, измами и пране на пари. БСП създаде групировките и ги закриляше…. И накрая фалира цялата държава – без пари в резерва, без жито и храни, без стоки в магазините, с пенсии от по 3 долара и заплати от по 15-20 долара….
  Румен Гечев ИЗЛЪГА за :
  – сделката за СОДИ Девня – тя беше сключена през Април 1997г. от АП и одобрена от Служебното правителство на Софиянски. ЗАЩО тогава? Защото комунистическата мафия на БСП-Гечев ги изнудваше за кариерата за варовик, която да остане държавна и да им продава материала. Не концесия, а да държи кранчето-кантара за варовик !! Любим червен похват. А бунаците Белгийци да преработват и управляват предприятието….
  – Приходите от приватизация – ако “професора” отиде на страницата на АП ще види, че за около 66% от приватизираната собственост /1000 предприятия БСП раздаде по масовата приватизация без пари/ приходите от приватизация са около 7 милиарда долара !!!!!! И то както каза ГЕЧЕВ, за продажбата на губещи предприятия, твърде късно предложени за преструктуриране и приватизация.
  – ГЕЧЕВ и червената мафия изгониха английската фирма РОВЪР, която инвестира във Варна около 50 милиона долара и бе започнала производство на колите Ровър-Маестро. Не ги подпомогна и ги изгони !!!!! Така България и досега няма такова производство !!!
  – Източването на банките беше програмирано на Позитано, с активното съдействие на БНБ и ръководствотой, начело с “професора” Тодор Вълчев, които ре-финансираха банките от БНБ, за да могат мафиотите да вземат кредити !!!
  А иначе : каквото кажеше “професора” Гечев винаги ставаше обратното !!!!

 5. “Свинкшината” поразяваща Магреба,
  Северна Африка и трудното Източно
  Средиземноморие,като др.съставна част на евразийския масив,съвпада с разклащането на правителствената
  лодка от партийно-криминална мафия,в която с лозунга: “Долу Борисов и служебно правителсво!”,
  в което няма как да не попадне и отслабващата БКП-БСП с наети рицари на морала,както академични,
  така и с вербални,медийни и др.
  “сифилистични” срамотии.
  Стъписани от невиждана агресия,за разлика от далновидността на “Атака”,повече или по-малко издишат,а едва прикриват своите властови амбиции,за кой ли път и постоянните уязвени “съюзници” и присламчени към тях долни ибрикчии,познати от всеизвестните опити на Царя за”омиротворяване и засишане”на многоръкия бог Шива на Левицата,инкасирал загуби за не по-малко от 2 млрд.
  Ако правя този коментар,причината е не само смешния ми призив към президент и премиер,да изоставят крамолите пред опасността,когато се забелязват опасни пукнатини по фасадата на държавността,но конституционно овластеният премиер,да се обърне към своя народ и го призове в трудни моменти за България,да доведе делото до успешен край,дори и ако е необходима малка саможертва и от г-н Ц.Цветанов,иначе Бурята ще помете всичко под загадъчния поглед на балканския “Свинкс”!!!
  Имало е такъв страшен момент след септемри 1923 г.,когато не Вашият съфорумец,а истинският А.Буров е “охладил по свои канали” в Лондон и Париж,куп “зли” неприятели от Антантата,да озаптят “точещия зъби Белград”,защото “София,ще се справи сама!”.
  Вие г-н Борисов,да не сте по-прост
  от един земеделски водач?

 6. Изложеното по-горе бе изпратено на премиера още на 15.01.2011 г. в т.ч.
  и с нецензури изрази от известен директор на митниците,които вероятно надминават и най-ефектните му изрази,но както ви бе съобщено,
  колеги!!! нямаше свенливи сътрудници да ги спрат,като хора от народа!

 7. Нима сте очаквали нещо друго от ВАЦ-овските травестити. Те са нещо като поговорката за вълка и кожата му….Хубавото е, че по тираж са тръгнали надолу… И славо Богу, че няма кой да ги спре…Спомня ли си някай за в-к “Континент”….

 8. Имах възможността съвсем скоро, миналата година ако трябва да бъда точна, да посетя Египет. Първо имах щастието да видя прекрасния им курорт Хургада, но после за нещастие попаднах в Кайро. Един ден стига на всеки здравомислещ човек да прецени за какъв ад става въпрос! Как няма тези хора да не протестират! В четвъртия по големина град в света, където живеят, работят и учат на 20 млн, има само една централна малка част с луксозни сгради, където апартамент струва над 2 млн долара, а останалата част е във вечно незастроени блокове, които се рушат, с бунища покрай булевардите, където обикновените хора си правят пикници, толкова много просяци с разпорени роби, от където се показват какви ли не неща, невъзпитани млади мъже и деца със сълзи в очите, на които като им дадеш един малък сандвич, се усмихват щастливо, защото не са виждали досега нещо такова! Един сандвич, не черен хайвер, не някой шоколад – 1 питка с кашкавал малко и мааааалко месо… Е как да не протестират, от какво да са доволни. От инфлацията или от факта, че 50 долара е средната заплата или нещо от сорта? И най- голямата мизерия е точно в Гиза, пред великите пирамиди, които не са толкова величествени след като видиш това, което се намира около тях. Мисля, че тези бунтове са верижна реакция не от терористични атаки, а просто от факта, че някои се осмели да направи първата крачка. И според мен това е само началото – следва редица държави от Африка и Близкия Изток да се изправят. Това е войната на 21 век, която може би ще причини много главоболия и на останалите държави, които се правим на доволни. Време е вече ООН да не спи и да изхвърлят САЩ от Съвета си за сигурност, за да могат да действат адекватно, защото светът ще се подпали, даже може и да гръмне като атомна бомба без време!

 9. Към Калина:
  ———–
  Искрено се надявам,да разберете огромното значение на последните три реда от Вашия коментар,които веднага и незабавно свързах със спомени от острия диалог между Адлай Стивънсън и Андрей Громико за ракетите и карибската криза,
  когато ООН в Сан Франсиско,след
  1945 г. бе “скопена” по същия начин!
  Ето я и неоценимата полза от гражданското поведение на журналиста Иво Инджев,тъй като
  мощна Америка не е останала без аналитичен капацитет,но страда и от прекомерен идеализъм на своето общество,а както при Кенан оценен и с доктрина от самия Рузвелт,
  всичко е възможно,защото пред мисълта хората са равни.
  От Вас се желае само да сте достойна на своята проницателна мисъл,а от мен да посоча защо един талантлив журналист сплотява
  бъдещи радетели за правилна България.
  Благодарете само на него.Аз и професионално не обичам шума!
  Тези три изречения са и Ваша заслуга!

 10. Тази статия е най–точният анализ на случващото се днес в Египет, Тунис и останалите страни на ниво (икономическо и политическо) на днешна България. Случващото се там може да се повтори и у нас, ако народът се събуди! За броени дни някои днешни управници може да отидат на бунището на историята, където ги чака Жан Виденов! Това неминуемо тревожи лидерите на Режима в София – Президентът Георги Първанов, Премиерът Бойко Борисов, Кметицата на София Йорданка Фандъкова…..

 11. Но са нагли и нахални г-н Драгулев!
  Вигенин бил искал премиерът,да се оттегли,а опозицията в Египет вече застава зад нобеловия лауреат,а г-жа Х.Клинтън е още по-ясна!

 12. Днес е 30.01.2011. Няма ли някой в този форум / а в кой друг / да каже КОГА И ОТ КОЛКО ЧАСА Е ПОКЛОНЕНИЕТО НА ИЗБИТИТЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ МИНИСТРИ, ДЕПУТАТИ, ГЕНЕРАЛИ И ДЪРЖАВНИЦИ В ОБЩА ЯМА на 01.02.1945 г. в Софийските гробища.
  ДЪЛЖИМ ИМ ПОНЕ ТОВА!
  Съжалявам, че не мога да отворя нова тема

 13. На “Кобург Велчев”;
  И той беше едно от “УДОБНИТЕ” ченгета и нищо повече!Нима не го знаехте??? Ама поне се афиширайте с истинските си имена бе г-н Велчев

 14. Към АМАL
  По–точно бомбените ями в Софийското гробище, където на 1.02.1945 година е погребан разтреляният от комунистите политически елит на България, са две. Пред първата са екзекутирани жертвите на Първи състав на т.н. “народен съд” – двамата регенти; премиерите проф. Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов; почти всички царски съветници; всички министри от кабинетите на проф. Филов и Добри Божилов, както и половината министри от кабинета на Иван Багрянов! Такова злодейство светът не познава! Разтреляни са по болшевишки, с изтрел в тила! Смъртта установява проф. Александър Станишев, хирург от световна класа, ректор на СУ. Установява я на ухо, тъй като няма слушалка. Проф. Александър Станишев е екзекутиран последен!
  /следва/

 15. Във втората яма от самолетна бомба са разтреляни 67 депутати от българското Народно събрание. Почва да се съмва. Затова милиционерите на Главния инспектор на Народната милиция в София Тодор Живков ги наблъскват в ямата и ги убиват с картечници, без въобще да установяват смъртта им! В коя цивилизована държава може да се случи подобно нещо?! Освен тези два съдебни състава, на територията на страната действат още над 70 състави на т. н. “народен съд”, които издават над десет хиляди присъди в т. ч. две хиляди и петстотин смъртни! Световната история не познава такъв геноцид!
  За срам на двамата политически лидери в днешна България Георги Първанов и Бойко Борисов установяваме, че присъдите на 70–те състава и до днес не са отменени! За срам на Кметицата на София Йорданка Фандъкова срещу СУ стърчи паметник на поробителя, който донесе геноцида, а никъде в София няма паметник на жертвите на противоконституционния т. н. “народен съд”!

 16. Тъй като един министър сериозно говори, че след 2013 г. данъчните ни тежести ще се определят с референдум, бързам да направя предложение за глобално печеливш ход – еднократен имуществен данък на „лицата”, по следните признаци:
  – държат пари в банка с евреин в управителния съвет (също така, българин-мохамеданин, с двойно гражданство, ченге, Иво Инджев, кредитен милионер, медиен магнат, Мишо „Бирата” – да се прецени кое най-лесно ще мине за пред очите на плебса);
  – живеят в къщи в квартали без канализация;
  – представили са проекти за финансиране на частен бизнес по програми на Европейския съюз;
  – не са се просълзили от гордост, когато са научили, че в Япония Бойко Борисов е скъсал копче от сакото на един министър;
  – убедени са, че Цветан Цветанов ползва езиков речник с повече от 142 думи;
  – мислят си, че Веселин Маринов е певец;
  – взели са пари назаем от Агоп;
  – помнят текста на втория куплет на българския химн;
  – поне веднъж са кандидатствали за обучение във Висшето военноморско училище;
  – знаят, че парите не миришат (за разлика от другите, които дори не са помирисвали пари);
  – правят разлика между автомобилите с марка „Логан” и „Ламборджини”.
  Списъкът на „признаците” на лицата е открит, но очевидно тук ще става дума за спасителна операция за оцеляване на българското. Точно така са си мислели и онези от Народното събрание, когато са приемали Закона за защита на нацията, преди 70 години. И всичките по-късно намазали въжето, защото били приели „лош закон”, а пропуснали да станат победители.

 17. Георги Марков..!Пантев..!?
  Е това е вече “сВинщина”!

 18. Към Калина,
  За огромно съжаление интересите на най-големите демокрации в света и най-вече САЩ пораждат и поддържат най-варврските диктаторски режими. И цялата перфидност, както ясно лъсна чрез “уикилийкс” е именно в това, че докато задкулисно (поради интересите си) съвсем очевидно се намесват, най парадно твърдят, че демокрацията изисква нещастното местно население само да реши проблемите си! И въпреки, че нищо по-добро не е сътворено от демокрацията, не трябва да се забравя, че нищо не е савършено на този свят. Това трябва да си го забием дълбоко в главата и да го имаме предвид на наша почва! За да не изгубим и малкото, което сме постигнали и да повтаряме отново и отново историята.

 19. Блестящ анализ!!!
  Отново, както в годините на студената война, не можем да приемем официална позиция на правилната страна! Покрай паметника на ТЖ в Правец много ще подхождат два сфинкса със свинско-гоце-боцеподобни зурли!
  До Amal:
  На 1.02.2011 от 19ч. от западната страна на двореца ще има бдение в памет на жертвите от комунизма. Това е, което зная, там ще присъствам.

 20. Обръщение на кардинал Ришельо към
  мирянина Иво Инджев
  ——————-
  Уважаеми г-н Инджев,най-добре би било 24 ч.преди призива на уважаемо професорско тяло около предполагаема кандидатура на г-н
  Алексей Петров за президентска надпревара,ако би бил участвувал премиерът г-н Б.Борисов,още веднъж,да размислите много добре
  и по примера на египетска опозиция
  с Нобелов лауреат,намерите още по-удачното полагащото Ви се място в по-трайно обединяване на истинския медийен глас на правилна
  България,за да не Ви подгони и Историята по петите.
  Макар и от 2-3 години,да се запази
  подобаващо взаимно отношение
  помежду ни,Ви подсказвам идеята,
  да призовете и Вашите хиляди привърженици по света към “един екип в сянка”,който да е друго безупречно доказателство,както в Кайро,че връщане назад няма!

 21. благодаря за този текст, най накрая нещо ми просветна, за това какво става в египет и целя арбски свят, най интересен за мен е културно религиозния аспект на кризата ако има такъв, и ще съм благодарна ако иво продължи темата и с нещо за това

 22. Ако в Либия няма протести ще означава ли, че Полковник Кадафи е стратег на Промяната ?

  Никой не коментира “Протестите” на араби в Лондон.
  Това е много тревожен знак !

  Араби, жители на Европейска страна налагат мнението си на гостоприемния народ на богата държава да се намесват в управлението и изхранването на милиони непознати хора на хиляди километри.

  Какво ще стане във Франция ако 100 000-500 000 араби “протестират” с камъни около туристите, защото в Алжир има бедни и гладни техни сънародници ?

  Това е Началото на Края на Туризма като индустрия !

  Парите ще се превъртат в нови енергоносители, храна и оръжие.

  Поздрави на всички в този блог !

  Вашите деца носят ли “палестински шалове”, толкова модерни в София ?
  Да се налага този шал като моден аксесоар е тревожен знак !!!

  Знаците управляват масите.
  Зеленото е цветът на цветът на Исляма защото е симвъл на разстежа.

  Кое расте най-бързо в нашият свят ?

 23. Do: Le Cardinal de Richelieu – “Serviteur de l’Etat”,do Kalina i do GB, bez ironia, zagadachno, no i otkroveno:

  Dokato Vie ostroumnichite za prividno licemernoto, dvoinstveno i protivorechivo Amerikansko povedenie po otnoshenie na redica delikatni svetovni problemi, Vinovnikat to da izgleghda takova diavolito Vi namigva ednooko ot varha na piramida, moghe bi egipetska 🙂 (za spravka, ednodolarova banknota). Shto e to? Ili…Knock, knock…Who is there?

 24. Gospodin Kardinal,

  Vie kato tolkova erudiran chovek veroiatno imate poznania i v oblastta na latinskia ezik. Bihte li preveli za kolegite znachenieto na izraza NOVUS ORDO SECLORUM ot spomenatata veche ednodolarova banknota? Blagodaria Vi predvaritelno!

  Kakto e kazal niakoi dalech po-madar ot men – “Things are best hidden in plain view!” Kakto e kazalo prostoliudieto: “In your face…!”

 25. Към BATALOF
  Много трудно човек може да схване обърканата Ви логика, господине, но срамно е българин да твърди, че 67 от най–достойните български мъже са “намазали въжето”, защото са приели “лошия Закон за защита на нацията”. Няма закон, освен този на Линча, съгласно който народни представители могат да бъдат съдени затова, че в Парламента са приели лош закон. А бихте ли отговорил – кое Народно събрание е приемало Закона за Народния съд? В кой съд, освен в т.н. “народен” се съдят умрели хора? В кой съд подсъдимите нямат право да се защитават? и пр. Колкото до Закона за защита на нацията – вярно е, че той грубо и безпардонно нарушава човешките права на българските евреи. Но те остават живи! Нито един български евреин (включително и тези от Беломорието) не е депортиран и изпратен в газовите камери на Хитлер, както стана с евреите на цяла Европа. Освен всичко друго и този “лош” закон им помогна да оцелеят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.