ГЕРБ: Граждани за Европейско Разоръжаване на Болшевизма или…?

Сайтът “Всеки ден” публикува днес това:

Димитровград пожела от София Паметника на Съветската армия
Властите в града искат да възкресят миналото чрез специална алея
понеделник, 31 януари 2011 08:57
Христо Христов
Община Димитровград поиска официално от София Паметника на Съветската армия. Преди 20 дни близо 200 души от инициативен комитет за премахването на паметника в столицата се събраха на протест пред монумента в центъра на столицата. В същото време и на същото място близо 100 представители на младежката организация на БСП организираха контра протест за запазването му.
Писмото е подписано от кмета на Димитровград Стефан Димитров и е адресирано до Христо Ангеличин, зам.-кмет по културата. Според общинските власти в Димитровград паметникът не трябва да се разрушава. От общинската организация на БСП заявиха, че паметникът е културно-историческа ценност с голямо значение за световната история. „Съветската армия имаше решаваща роля в разрушаването на хитлеризма, който целият свят осъди. Затова и паметникът трябва да остане“, казаха още социалисти.
В писмото подробно се съобщава, че идеята е в Димитровград да се създаде „Алея за монументално изкуство”, която да събере скулптори от цялата страна, но те да са от втората половина на 20 век. Въпреки художествената им и историческа стойност, значима част от тях са „неудобни” и днес те не се обгрижват. А те свидетелстват в най-голяма степен за вкуса на времето и следите на историята, независимо от особеностите на културния контекст, в който са създадени, се казва още в писмото до Столична община.
Сред идеите на управниците на димитровградската община е централният булевард „България“ да се превърне в алея на миналото, по която ще се разхождат бригадири, пионерчета, хора облечени както през 70-те години на миналия век. Това да стане в рамките на месечен фестивал с различни работилници, където хора от града с помощта на творци да изработват различни предмети. Миналата година Димитровград поиска от Стара Загора паметник на Ленин като общината се ангажира да поеме разходите.”

Това си е “информационен пробив”, макар и ( засега само в интернет) за един факт, който отдавна публикувах в блога, но беше игнориран солидарно досега от българските медии. Солидарността обаче се пропуква, когато фактите говорят. И това е само началото.

Димитровградската алтернатива улеснява страхотно терзанията на властниците, които може и да имат желание да махнат най-после най-големия символ на въоръжената комунистическа лъжа в България, който стърчи предизвикателно в центъра на столицата, но “не им се занимава”. Ще ги подсетим обаче ( софийските общинари) да поемат щафетата, която им подадохме. Сега, както се вижда, им се предлага удобно решение на казуса в сътрудничество с Димитровград. Ако и от този шанс не се възползват, няма как да бъде обяснено бездействието им, освен като знак за съгласие с онова, което въпросният съветски топоним означава.

За целта утре, 1 февруари, определен ( най-после ) за ден на жертвите на комунизма, между 9.30 и 10.00 сутринта, ще бъдем пред Столичната община , за да я призовем да изпълни собственото си решение от 1993 г. за демонтиране на този чисто комунистически символ, който няма нищо общо с “освобождението” на България, посрещнала мирно червената армия, а е тъкмо обратното: подигравка с лишаването й от свобода за 45 години при строг тъмничен режим в името на (уж) светлото бъдеще.

За пояснение ще имаме и нови лозунги:

Разоръжете лъжата с шмайзера!”

Изпълнете си решението от 1993 г.!

“Като на парад-в Димитроград!”

“Бъдете наистина ГЕРБ:
Граждани за Европейско Разоръжаване на Болшевизма!”

Дано мнозинството в общината разбере, че има историческия шанс да бъде запомнено в България и забелязано в демократичния свят като фактор в декомунизацията на най-изостаналата в това отношение държава от НАТО и ЕС.

16 мнения за “ГЕРБ: Граждани за Европейско Разоръжаване на Болшевизма или…?”

 1. Какво виждат моите старчески очи?
  Разбира се че ГЕРБ,а не “Долу Борисов и служебно правителство!”.
  Ако заслепени от егоизъм и държавническо късогледство,някои
  надцениха своето място, за което зъзнаха близо милион будни наши съотечестевници след 1989 г.,без оглед на своя вкус и цвят,нека чуят утре от Столичната община,
  чак до много чудния Димитровград,
  и живи “и преминалии в други полк,
  скъпи покойниици!”,че нашата България е и жива и много,много н а х о д ч и в а!

 2. Казано на партийно-текезесарски руски: “Да пащуреет челавек”! Пак “около 200” и “около 100”. Гьобелс ряпа да яде – хем опашата лъжа, хем формално вярно – щото 1000 си е около 200 плюс/минус 800, както и 47 около 100 плюс/минус 60. Това в кръга на шегата.
  Адмирирам призива!Безрезервно заставам зад него! Безкрайно съжалявам, че няма да бъда в състояние да присъствам!
  И уважаеми, г-н Инджев, моля Ви този път пребройте и демонстрантите и тези от контра-агитката /убеден съм, че такава отново ще има/. За да няма после “почти” и “около”!
  Позволявам си да се обърна към софиянци: Събудете се! Отделете 2 часа от личното си време и бъдете утре пред общината. Хайде, младите са на работа, но вие – безработните и пенсионерите какво чакате?! Стига сте хленчили! Не разбирате ли? Първо трябва да тръгнем във вярната посока! Чак след това идват цените на кофичката кисело мляко, сиренето и олиото! Тежко на този, който е готов да замени СВОБОДАТА за салама!
  Софиянци, подкрепете инициативата! Направете го за децата и внуците си!
  За да не ви презират утре!

 3. Столични общинари,въпросът не е вече за др. Мубарак,а за нашите нашите комунари пак,и как?

 4. ето как ще се случи според мен, и герб няма да разоръжи нищо, и паметника ще бъде махнат, доводите, че това е история не важат щото са основани на неистина, а художествената му стойност е с отрицателен знак (имам основание да твърдя това щото съм ходила на такова училище, просто е отвратителен)градската среда пък не го понася, и така, щом има хора дето го искат нещата ще станат, а герб е управлява благодарение на хора, които нямт нищо против да бъдат подслушвани, и изобщо цялата лакардия за борба с престъпността, се свежда до ограничаване на гражданските права, вчера си купих винетка, за което ми искаха ЕГН-то

 5. Паметникът на съветската армия в София не е паметник на освобождението, а символ на бълшевишкото поробване на България. Ако господата от столичнота общинска организация на БСП са се толкова загрижили за паметта на загиналите във войната срещу нацизма, трябва да искат издигането на общ паметник на войниците от всички страни,участници в антинацистката коалиция – руснаци, англичани, американци, канадци, поляци, австралийци, индийци, французи и пр. Но те държат единствено на символа на армията, окупирала безпричинно и брутално страната ни и без която комунистите никога не биха узурпирали властта, както сториха това в годините до 1947 г.
  Крайно време е господата от Столичния общински съвет да се поучат от опита на другите източноевропейски държави, премахнали символите на болшевикото поробване на страните им след Втората световна война и да действуват като граждани на сувернна държава, споделяща европейските демократични ценности, а не да се държат като че ли живеят в протекторат.

 6. Към Павел Тинков:

  В случая не целим масовост, а искаме контакт с общината, която се опитва да ни отпрати по познатия от десетилетия начин и в отговор на наше дълго обяснително писмо се опита да се измъкне с твърдение, че паметникът не бил общинска собственост. Денят на жертвите на комунизма е много подходящ за поставяне на въпроса, струва ми се!

 7. Г-н Инджев,едно малко уточнение-сайтьт Хасково Новини още на другия ден цитира Вашия блог,а иначе ми е интересно дали столичните гербаджии ще изпьлнят желанието на сьпартийците си в Димитровград.

 8. Очаквам статия от другаря Александър Симов “репортер и участник-бранител на паметника на криптолевицата“във в. Дума “Цивилизационно решение.Местят паметника на съветската армия в Димитровград за да го спасят от реститути, озлобени възрастни, ама много възрастни хора, с блеснали очи,анахронични зомбита,злобно бабе с гаден поглед, която имаше вид на човек, който може да прегризе и телена мрежа.Достойни димитровградчани, хвала.“

 9. Към Beni:

  Така е, прав сте, но съобщението в този сайт не прибавяше нищо от себе си и някак си реших да не преразказвам преразказа. Но ако това е несправедливо- покайвам се.

 10. паметника е скалъпен по догмите на соцреализма,наложени насила по времето на сталин.мегаломания,помпозност,натурализъм,фалш,бутафория и пропаганда.няма да откриете почерка на нито един от големите бьлгарски скулптори.това е образец на съветското <изкуство< и подобие на <изкуството<на нацизма,също пропагандно и кичозно./интересно как германския народ се е освободил от тази част от своята история/този паметник не е в историята на българското изкуство.

 11. Нали все пак е ясно,че със събития като “през 90-те години на 20 в.,
  както вълната в Източна Европа,”за капак и при зловещи телевизионни румънски импресии”, сега със странно и много разклатени разузнавания в превтасали режими,Иран,който кротува “умно”,няма как да не си довърши на рахат и бомбата!
  Общинари от “всичката!!!” столица, съединявайте се!

 12. Благодаря, господин Инджев, за тази прекрасна инициатива! Няма по-подходящ ден за протести пред Столична община с искането общината да изпълни собственото си решение – да демонтира и премести Паметника на най–голямата комунистическа лъжа. Като активист и един от основателите на Съюза на репресираните от комунистическия терор бях свидетел как стотици мои другари и съидейници антикомунисти умираха с отворени очи, проклинайки позорния Паметник на Поробителя. След рухването на Берлинската стена няма по–голяма гавра с нашите страдания от времето на комунистическия терор! За каква се мисли Кметицата на София Йорданка Фандъкова? Кой я подучва да ни се подиграва и надсмива? Каква партия е ГЕРБ? Защо Европейската народна партия държи в своите редове една прокомунистическа и тоталитарна партия? Крайно време е тези въпроси да се повдигнат в Европейския съюз, ако общинарите и политиците не се вразумят и не преместят Паметника на Окупатора.

 13. Прав сте, г-н Инджев, този “паметник” ще бъде премахнат /демонтиран, преместен, преработен…/ така или иначе. И без нас, и без Фандъкова и без СОС. Времето,като феномен, работи за истината. Не търпи лъжата и я изхвърля от Историята.
  ПСА ще бъде премахнат, но мисля, че е важно кога,от кого, благодарение на какво и как.
  Целта на призива ми беше друга.
  Фактът, че вече от години площадите и стадионите събират хиляди единствено по повод на футболен мач, чалга и поп /рок, рап и пр/ изпълнения със съмнителна стойност и качество,според мен е смущаващ!
  Едва ли подобно поведение е белег за наличие на гражданско общество!
  Какъв по-подходящ повод за изява на истинските антикомунисти от Денят на жертвите на комунизма?

 14. Стадото, населяващо града с името на Жоро Тарабата, вече го превръщат в бастион на допотопния болшевизъм. Че да поканят и туристи, кяр ще има! Западни левичари например. На не само паметници- и други екстри трябва да предлагат. Например- опашка за банани – на Нова година. Купони за отровнозелено жигули- след 15 години чакане. Милиционерски печати – за девойки с минижупи. Рязане на коси, бръснене на бради, Йосиф Кобзон по радиото, СССР-ска телевизия с речи на Брежнев и други прелести…
  чакаене.

 15. И гробове да сложат на плащада, и лагери в края на града, и сценки от дейността на народния съд да разиграят.
  То не може 60 години да те тровят с въздух, вода, храна и пропаганда в колосални количества и всичко да ти е наред. В Димитровград се наблюдава стокхолмски синдром в крайно изродена фаза. Открива се широко поле за действие на българските психиатри. А защо не и на чуждоземните? Ето една нова ниша в туризма – психиатричен туризъм. От цял свят ще идват психиатри, а те са заможни, ще наблюдават мащабна масова психоза на живо и в естествена среда – къде го има това по света? Никъде!
  Само в България. За целта ще трябва да се отпуснат средства за един приличен лабиринт, през който димитровградчани да минават във връзка с някои опити, но това си е нови работни места и прочие. Пък може димитровградчани да си го построят на бригадирски начала…

 16. nqma da se opraite nikoga v Bg…pri tolkoz problemi pametnika vi zanimava…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.