Паметна подкрепа за паметника

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Ние, членовете на Българската социалдемократическа партия /БСДП/ и Радикалдемократическата партия /РДП/, подкрепяме гражданската инициатива за демонтиране паметника на съветската армия в гр. София (http://decommunization.wordpress.com) и прехвърлянето му към бъдеща експозиция на тоталитарното изкуство, тъй като той не само не може да бъде символ на историческата правда за събитията от средата на ХХ-ти век в България, но и е чужд на българските културни традиции.
Като отбелязваме, че в столицата на България няма изграден паметник на нейния основател хан Аспарух, предлагаме на мястото на паметника на съветската армия да бъде изградена композицията “Българската слава”. Тя може да включва в центъра си паметник на основателя на нашата държава хан Аспарух, а от четирите страни да бъдат разположени скулптурни композиции на следните български владетели :
• хан Тервел – спасителят на християнска Европа ;
• хан Крум – законодателят;
• хан Омуртаг – строителят;
• княз Борис-Михаил – покръстителят;
• цар Симеон – владетелят, осъществил Златния век за България;
• царете Асен и Петър –възстановили българската държавност;
• цар Калоян – политикът и държавникът;
• цар Иван – Асен ІІ – владетелят, направил България най-могъщата държава в Източна Европа.
В архитектурен план така би могло да бъде съхранено съществуващото пространство в парка, а комплекса да стане тематично начало към алеята с бюстовете на бележити българи- възрожденци, изградена в Борисовата градина. За изграждането на комплекса може да се създаде съответен граждански комитет, който да бъде отговорен за осъществяване на инициативата и да се открият дарителски фондове. Осъществяването на тази идея ще покаже, че ние желаем да бъдем достойни граждани на Обединена Европа и се гордеем със своето национално минало.
За РДП: За БСДП:
/Председател З.Петров/ /Председател Й. Нихризов/


Както се вижда от горния документ, някой се престраши да подкрепи гражданската инициатива.

Знам, знам – ще се намерят веднага опоненти да кажат, че този “някой” е “никой”. Ще го премерят на сантиметри и килограми на политическата сергия. Но опонентите трябва да знаят, че количеството не винаги е определящо качество. Още по-малко пък по въпроса за “болшинството” и болшевишкия подход в оценяването на едно събитие.

Нека да поясня: гражданите , които събуждат погребания до неотдавна въпрос за възкръсването на човешкото, европейското и националното достойнство на България ( именно в този ред – това е подредбата на приоритетите в НАШИЯ постмодерен свят), не се молят никому. Но приветстват всяка подкрепа за тази кауза.

Ето че се намират доброволци сред политическите сили, които съзират значимостта на начинанието. Това е едно добро начало. Фактът, че инициативата идва от партии, които не са парламентарно представени, показва две неща: че има адекватни политически субекти извън НС и освен това- че инициаторите на подновения разговор за демонтирането на въоръжената комунистическа лъжа не се умилкват на статуквото, а действат по убеждение като свободни граждани.

Подкрепящите инициативата за разоръжаването на триумфиращата лъжа в центъра на София се легитимират пред обществото с този документ. Той е сертификат за политическа автентичност на попрището на демокрацията, която не търпи натрапените заблуди и политическото лентяйство на самодоволни от живуркането си организации, които само на думи са “десни”, “демократични”, че дори и “социалдемократични”. А всъщност са апатични – понеже им е по-лесно да “пребивават и обитават”, вместо да рискуват спокойствието си с “горещи кестени” като софийският съветски паметник край булеварда с кестените.

Разговорът на тази тема не идва на “гола поляна”. Той се водеше години наред преди да му “турят пепел” с надеждата, че никой няма раздуха въглените. Инициаторите за неговото подновяване целят да се натрупа критична маса обществена и политическа воля, която да сложи отново на масата този лакмус за отношението на демократизираща се България спрямо нейния най-болезнен комплекс от миналото, свързан с необходимостта да се освободи от мита за “освобождението”, което всъщност е заробило България. След което мумията на комунизма с размахания над сведените ни глави инструмент за убиване ( на националното ни достойнство), ще бъде погребана в съответната гробница – музей, където й е мястото, за да могат поколенията изследователи да изучават загадките на пирамидите и фараоните от червения век в нашата история.

32 мнения за “Паметна подкрепа за паметника”

 1. Дано и други патриотични партии и организации се присъединят към усилията на хората борещи се за демонтиране на това недоразумение ПСА. Чудесна е идеята за изграждане исторически комплекс за Великите Български Владетели!
  БСП и “болшевиките” никога не са били патриоти и от тях е ясно какво може да се очаква. Ако искат да си го преместят паметника до “чинията” на Бузлуджа – хем ще му се кланят всяка година през август!

 2. Бих искал да припомня как се реже стъкло. Нанася се една много тънка линийка с твърд и остър инструмент. Не се натиска. Получава се бяла линийка, но се оказва, че бялото е много фин стъклен прашец, който ако внимателно се избърше, се разбира, че линийката почти не се вижда. Просто все едно я няма, обаче явно я има, защото именно по нея се отчупва стъклото. Трябва внимателно и много леко да се натисне и цък: стъклото е надве. Позволих си да досадя на скъпата ми аудитория с описанието на тази добре позната процедура, защото вярвам в единната природа на явленията. На 9-ти януари ние бяхме около 200 души на мълчалив протест срещу омразния символ. Количествено погледнато, спрямо почти дву-милионна София, излиза че сме били една стотна от процента на жителите. Но линийката, по която се пуква стъклото също е една стотна от процента към дебелината на стъклото. Ние не бяхме много, но нанесохме линийката. Сега внимателно трябва да се натиска и паметникът ще изчезне. Такива са закономерностите. Тук е мястото да отбележа и един свързан с този процес феномен. Ако нанесете на стъклото необходимата за срез линийка, но оставите стъклото настрана и, да речем, след година решите да го отчупите по линийката, ще видите, че това е невъзможно. Все едно няма линийка. Трябва да направите нова, а ако упорствате и натискате, стъклото ще се пръсне най-безразборно и може да пострадате. Точно това допуснахме да стане преди 20 години с омразния паметник. “Линийката” му беше факт, той почти си беше заминал, всичко беше толкова естествено …но се замотахме, оставихме се да ни баламосат, както за паметника, така и за всичко друго. И ето 20 години по-късно старата линийка не работи и трябваше да си направим нова. Но новата вече е факт и сега нямаме право да се отпускаме, защото знаем какво става.

 3. Забелязвам, че в декларацията, в частта за замяната на въоръжения паметник с композиция “Българската слава”, в списъка от имена е пропуснато едно много важно – Тодор Живков, направил почти успешен опит да включи могъщия тогава СССР в пределите на България през 1963 г., ако не се лъжа. Е, успял е само да го включи в нечии сърца, та и досега! Никак не е малко, де да бе могъл Борис I да направи това с християнската религия!

 4. Много нужна подкрепа!!!! Идеята за изграждане на “композицията “Българската слава”” на местото на паметника на “са”, е прекрасна. Мисля че НЕ МОЖЕ и НЕ ТРЯБВА да има Българин, който да и се “противопостави”….. Ако сега и българската интелигенция в лицето И НА архитекти и скулптори излезе с “вид проект”, мисля че нещата ще станат необратими….

 5. Само “червени гъски”, политически профани и михлюзите на Кметицата на София Йорданка Фандъкова могат да си помислят, че БСДП на д–р Петър Дертлиев и Радикалдемократическата партия на Елка Константинова са никой в днешна България. Та нали ако не бяха тези две партии, както и Демократическата партия на Стефан Савов и БЗНС – “Никола Петков” на Милан Дренчев, михлюзите на Кметицата Фандъкова и марионетките с отвратителния образ на Че Гевара нямаше да могат да тормозят гражданите на София и да се гаврят с жертвите на комунистимеския терор. Тези четири партии положиха основите на демокрацията, но заместилите ги партии предадоха идеята.

 6. Аман от тази вечна българска изостаналост – в никоя цивилизована държава вече не се правят паметници за крале, царе, полководци! Стига с тези исторически комплекси! Трябва да се създаде дружелюбна атмосфера в този град – паметник на шопа, на кравата, на овцата,на момата на Майстора, на дребния смешен буржоа на Бешков,на бай Ганьо, на Андрешко, на каквото щете от нашия близък, скъп, мил български свят!Такива паметници ще бъдат признака на нашата нормалност, не съмнителни каменни или чугунени доказателства за българското величие през вековете!Вятър ви вее на бял кон, председатели Нахризов и Петров!По бродерия на патриотоични шевици приличате на президент Първанов и на държавник Кобурготски!

 7. Да, наистина този някой е точно никой. Г-н Нихризов не е този, който бих искал да споделя идеите ми. Това разбира се, няма значение. За да се махне монумента на глупостта е достатъчно само едно условие – да бъде вменено на Бащицата, че този ход ще го направи още по популярен в очите на раята. Е, някоя и друга пожарна кола за масовост няма да е излишна.. Иначе идеята за комплекс в памет на истинските българи е страхотна, но…няма да се осъществи, повярвайте ми.

 8. Мир на праха Ви д-р Дертлиев,
  когото обядвахме в ресторанта него ден през 1990 г.и споделихте,
  че чрез Лилов и Луканов,сте посочил на БКП по кой брод да излезе на спасителния бряг,в т.ч. и да се срещнете със Симеон II с цел ползотворно взаимодействие и с по-будните комунисти за помощ от Запада,без която смазана България трудно ще излезе от тунела.Негово Величество никога не узна за съгласието на Доктола по този въпрос,но и за опасенията му,идентични с тези на Н.Добрев по-късно,че “копоите ще го дебнат”
  Привет и на дъщеря Ви за нейната прозорливост,че зелените ще Ви препънат по обречения път към президентството,което ако беше станало Отечеството друго,щеше да изглежда и във всеки случай,не като скимтящо и подритвано куче на опашката.
  И във Ваша памет и в чест на блога на един талантлив журналист,
  добавям за БСДП плюс РДП до останалите титани, името и на
  Михаил Шишман III,сразен в бой от коня след прочутата Велбъджка битка,уповавайки се на видинци, кюстендлци,и търновци,на свой ред да увековечат по този начин и него и брат му Белаур които и с дипломатически и военни умения в отношенията с Византия още при Палеолозите,са били най-близко до заветите на Тервел,Омуртаг,Крум,
  Симеон I,Калоян,Иван Асен II и т.н.Очевидно се налага към някои като Петров!!! и Нихризов!!!,да имате предвид и мен като “никой!”
  Но в МНО за капак има депозирана и моя идея бъдеща бойна фрегата,
  до носи името “Тервел”като първият успешен радетел за навременна и неоценима помощ на Запада!
  Вечна му памет на д-р Дертлиев!

 9. Г-н Инджев,сърбите винаги са били по-хитри от нас и им изглеждаме като татари,но тленните останки на Михаил Шишман,добавил къв титлата си Асен,са в двора на църквичка на земята на неговите неприятели,които го подвеждат верломно през юлските жеги на 1330 г. и Струма кърви чак до бяло море.Знае го и великият герберски дар божи,но всички чакат като гламави да бъдат засрамени и от нашите по-будни и корави съседи.А е въпрос и на разговор между мъже!

 10. Много ми е интересно дали и този път Синята коалиция /СДС и ДСБ/ и в частност Мартин Димитров и Иван Костов ще заемат обтекаемата позиция на “въздържали се”! Обръщам се към редовно пишещия в блога ДСБАР – уважаеми, ще споделите ли мнение по въпроса?
  Г-н Инджев, не мислите ли, че е време да се попритиснат парламентарно представените сини с едно обръщение /запитване или може би даже призив/?
  В крайна сметка нашите гласове ги изпратиха в НС и имаме правото да ги питаме, продължават ли да представляват политическата ни воля или вече обслужват нечии други /свои/ интереси!

 11. Моля Ви се, г-н Прахов, стига с тези 200 човека!
  Или не сте присъствал на протеста, или сте слаб в аритметиката! Та само площадката пред паметника е приблизително 30 на 20 линейни! Хайде сега смятайте /с моя помощ/:
  30 Х 20 = 600 кв м
  600 Х 1,2 чов/ср на кв м = 720 човека!
  При това имаше участници и по алеята.

 12. Аз желая този паметник да изчезне. Желая да изчезнат и паметниците на т.н. “освободители”.

  Обаче, малко off topic,
  не ценя партиите на “прехода”, които участваха в бутафорията по превръщане на социализЪма в капитализъм.
  Мисля си, че те бяха употребени на цената на жълтите стотинки на “реституцията”. Жалко за България.

 13. А кои са били точно онези, древните българи? Трудно може да се определи все още. Затова подкрапям Дончо Аврамов. НО НЕКА ПЪРВО СЕ МАХНЕ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ОТ ТАМ, пък после и само с алеи ще е достатъчно красиво.

 14. Браво,ние мислехме,че комунистите са убийци,крадци,лъжци,насилници,а те в същото време са били и “хора” на изкуството,а всяко изкуство се прави от умни,морални,честни хора,наричани творци. Всеки вид изкуство се прави от творци,е,най -после разбрахне,защо комунистите не могат да бъдат отстранени от хората,абе те са били творци горките,колко много изкуства са развили,но най-изкусни бяха в убийствата,там няма кой да ги бие.Убиваха във възможно най-широки диапазоми-по възраст,професия,култура,пол,образование,интетелкт,стандарт,етнос… Интересно защо комунистите не са се сетили да вдигнат паметник паметници на най-големите убийци от тяхния творчески съюз. Значи и издевателствата им влизат в основния метод в тяхното изкуство-“социлаистическия реализъм”. Но и това ще стане.Дано двете партии ги подсетят. Тоталитарно изкуство,ама изкуство!!!!!!!!! Дано комунистическата преса(впрочем,цялата е ком-ска) обърне внимание,че антикомунистически партии признават “творческите” и “моралните” стойности на комунистите,въплътени в тяхното изкуство. Е,Георги Марков,дали виждаш какво се “твори под слънцето на мира и комуно-капитализма”,имаме вече по-нов метод,този на “капиталистическия реализъм”. Разбира се,пак комунистите са го измислили.

 15. до Дончо Аврамов, със всички сили те подкрепям, за идеята за нещото ако се реши да го има, защото на ме н много ми се ще да не стърчи нищо там, а да бъде поне известно време оставено на мира това пространство, да со отдъхне и по малко с разумни градски разговори да се реши, нека децата да си летят на разни дъски, да имаме време да го осмислим, не забравяйте, че гилдията е сериозно изкушена от величавата ист(е)ория и може да “снесе” нещо там

 16. Може би смаян и от “дързостта на Царя”,НДСВ,да го изпревари и с хода между Христина Христова и Сергей Станишев “за задявки с Европейския”парламент,г-н Иван Костов,е счел за мъдро и прозорливо,да припомни пак и междувременно – според нюза – че пошлостта на ГЕРБ,съвпада и с оредяващото мнозинство “по места”!
  Но нека вървим “step by step!”и така до алеите,както казва г-н Петков!

 17. Пръкна се волно и “Нова сила” на Антон Сираков с “летящи ескадрони” от цялата страна срещу Волен Сидеров, дружката на Герб,но на чий автобуси и с какви пари,при криза,
  кой до ти каже,Шкумбата е чак в Канада даже!

 18. Това, че тези позабравени вече партии, на Дертлиев(бог да го прости),на Нихризов, Ст.Савов(и него бог да прости) и т.н. се мъчат по някакъв начин да изплуват от забвението е техен проблем, но в момента те са по-актуални от “сините” в парламента, от всички наричащи се демократични сили и техните симпатизанти в слоевете на управлението на държавата. Не ми се иска дори да споменавам за днешните десноцентриски управляващи гербери, защото им лъсна същността и си показаха възможностите!
  Винаги съм гласувал за “сините”, но не да съм против другите, а защото съм убеден в демократичните ценности и сега ми е мъчно, че тези за които гласувам заемат някаква изчаквателна (според мен!!) позиция!

 19. До г-н Павел Тинков
  Няма да спря да казвам, че позицията на сините по въпроса за вота като въздържали се е правилна.Що се отнася до позицията с паметника без да съм в кухнята, но поглеждайки през ключалката си мисля, че се водят от същото, което накара и уважаемия домакин да излезе от инициативния комитет.Политизирането е излишно в случая.
  По принцип не ми допадат хора, които говорят от името на другите като това “В крайна сметка нашите гласове ги изпратиха в НС и имаме правото да ги питаме, продължават ли да представляват политическата ни воля или вече обслужват нечии други /свои/ интереси!“, което си е чиста провокация.

 20. работата за демонтиране на паметника е работа на гражданите, политиците не би следвало да се намесват за да не “запушват” пътя на тези от хората, които не са гласували за тях, но са против стърчилника, проблема има и гражданска и градска страна

 21. Към ДСБАР:
  Прав сте за всичко,което е провокация, не трябва да се смесват по непростим начин съществено,повърхностно,доктрини и и режими,програми и партии,
  когато се касае до основните начала,където една държавническа кариера, не е по-праволинейна,
  макар и не толкова дълга,защото не е последователна в целите,а като Мисия,да прилича като една България,която може да има дипломати,но не и дипломация!
  А приликите и отликите с ГЕРБ-А,
  няма как и не може да бъде вечно утешение, с вече много издишаща професионална компетентност,което види се разбрали по-добре един лидер на БСП,след уроците на “Гоце” и една Христина,след тези на нейния лидер.От там и изненадите във вътрешен и международен план!

 22. Отново с уважение към ДСБАР:
  А и слизането на домакина на блога от “файтона на един инициативен комитет”,поне досега никой не охулил,
  въпреки и да не липсват вероятно,
  волнодумци пожелали да лагерува в АБВ,например!
  Тук нямаме сили да насъскваме копои на “Хосни” срещу тези на Ел Барадей или Амр Муса,ако преди разсъмване,ООН или Арабската лига,бъдат удостоени пред “Мюсюлмянските братя” в случай,че някои се помайват.По-важното е да се замислят нашите идиоти!

 23. Вижте, какво стана в Барцелона преди два дни: отстраниха последният паметник от ерата на Франко (фашизма), който не представлява дори въоръжен със шнайзер фашист, а статуята на победата, Виктория. Самият факт, че с този паметник Франко е искал да ознаменува победата си над Испанската Република е причината паметникът да бъде преместен в мемориал. Какво ще кажат защитниците на тезата “паметникът отразява времето”. Убедете се и Вие: http://w3.bcn.es/V01/Serveis/Noticies/V01NoticiesLlistatNoticiesCtl/0,2138,1653_1802_3_1450491621,00.html?accio=detall&home=HomeBCN

 24. Към d.n.:

  Въпросът е наистина “особен”, но по малко по-различна причина от онази, която изтъквате – поне според мен.

  Ако призовем определи партии, чиято позиция против комунизма е вън от съмнение ( каквито и персонални атаки да има срещу отделни лидери за произход, минало, роднинство и т.н.), най-вероятно тази подкрепа ще бъде дадена. Но тогава , по стара българска традиция, техните конкуренти ще се почувстват длъжни да попречат на осъществяването на идеята за демонтирането, за да не бъдат обвинени или заподозрени, че “играят по свирката” на някой друг- или просто от ревност.
  Ето защо, мисля аз, правилната позиция е да си вършим работата като граждани, а пък който пожелае доброволно да ни подкрепи само ще спечели в перспектива симпатиите на истинските демократи, проявявайки далновидност. Защото този абсурден паметник е обречен и рано или късно ще отиде при петолъчката и статуите на Ленин, които другарите премахнаха все пак.

  Между другото, ако ДПС наистина милеят за права и свободите на българските граждани, трябва първи да скочат в защита на идеята да бъде махнат най-видния символ на деспотизма, който в годините на аганията на комунизма се отнесе най-брутално тъкмо с българските турци.

  А защо не и БСП да покаже, че наистина се европеизира не на думи, а на дело, като прогледне за историческата истина, че този паметник символизира единствено идеологията, която самите социалисти отрекоха с преименуването си?!
  Глупостите на Янаки Стоилов, изречени на 1 февруари срещу Деня на жертвите на комунизма – те ли са представителни за партийната линия? Ако това е така, значи БСП си пребивава още в скута на сталинизма!

 25. Parvo,sory za latinicata,pi6a ot 4ujbina!!
  Vtoro-starite bulgari NIKOGA na sa imali titla “han”,titlita na Bulgarskiqt vladetel e bila KANA-JUVIGI a na negoviq zamestnik(vice-prezident) e bila KAVKAN!!
  Spravka: “Imannik na Bulgaskite KANOVE”
  Treto-Ne slu4ayno jiveem na BALKANSKIQ poluostrov(BAL-na star bulgarski ozna4ava silen,velik,vsemoga6t,a KAN-vladetel,car,inperator i t.n.!!)

 26. Към ДСБАР:
  Според мен,паралелът Ви между излизането на г- Инджев от инициативния комитет и “снишаването” на сините политици е некориктен и лишен от логика:
  – С формалното си оттегляне г-н Инджев съвсем не е изоставил ясно заявената си гражданска и забележете ПОЛИТИЧЕСКА позиция, остава твърдо зад нея и продължава със същата енергия ПУБЛИЧНО да я отстоява!
  – Не съм поставял въпроса нито за оглавяване на протеста от страна на сините лидери, нито за непосредственото им участие в протести,шествия и демонстрации; в коментара си поставям единствено въпроса за открито заявена гражданска и ПОЛИТИЧЕСКА позиция!
  Какво “излишно политизиране”?! Двадесет години комунягите размахват плашилото “политизиране”! Опитаха се да превърнат понятието в мръсен израз. И ние в повечето случаи се връзвахме!
  “Сакън, да не ни обвинят комунягите, че политизираме стачката!”
  Уважаеми, съмишленико, проблемът не може да бъде политизиран! ЗАЩОТО ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ Е ПОЛИТИЧЕСКИ! И смятам, че Вие сте последният човек,който трябва да бъде убеждаван в това!
  Ако сте се засегнал от създаденото впечатление, че говоря и от Ваше име, поднасям Ви най-искрено своите извинения! За да не изпаднат и други като Вас в същото заблуждение, позволете ми да коригирам съждението си, както следва:
  “В крайна сметка, мисля че изпратилите ги в Парламента със своите гласове имат право да попитат, продължават ли да изразяват и отстояват тяхната политическа воля…”
  Така няма да се създава впечатление, че “говоря от името на другите”.
  Още веднаж моля да ме извините! Нищо лично.

 27. Да, уважаеми, г-н Инджев!
  БС/К/П продължава да пребивава в скута на сталинизма!
  Това с преименуването, вътрешнопартийното реформиране, с европеизацията и пр. лакардии са приказки за наивници!
  Та нали виждате – социалистическата МЛАДЕЖ /тази с новото мислене/ развява кървавите знамена със сърп и чук, други с образа на извратения масов убиец “Че”, определя политическите си опоненти като “свине” и мечтае за нови Ловеч и Скравена!
  Не виждате ли, че продължават да “поемат вината с мезета”?!
  И друго – що за странно словосъчетание “деполитизирано гражданско общество”?
  Г-н Инджев, само работата си като граждани ли вършеха онези, които пратиха там, където им е мястото петолъчката, статуите на Ленин и мавзолея?
  Аполитичен представител на гражданско общество?! Мисля, че “такова животно нема”!

 28. След, като бъден преместен паметника на съветската армия,в музея на символите на комунизма, ще сме решили единия проблем относно националното ни достойнство. На тези , които вярват и на тези , които не вярват казвам със сигурност ще бъде махнат.
  Остава обаче следващият проблем- коня пред народното събрание. Той трябва да бъде преместен и добро място е това на ПСА. Така и руснаците ще са спокойни. Пред народното събрание е редно да има паметник на основателя Кан Аспарух.

 29. ДСБ,защо не подкрепите тази идея-да се махне този паметник

 30. дълбоко се съмнява, че демокрацията е ценност за партии като бсп, дпс, ндсв че даже и герб, иначе биха се възползвали от нея в делата си, обвързани и свързани с дс, рано им е и незнам дали ще дойде време това да се случи докато са на сцената,по скоро ще изчезнат от нея и за жалост са по готови за това отколкото да се променят, личният интерес им гаси прожекторите, бсп е типична партия, има всички атрибути да се смята за такава, но няма енергия за това

 31. 1.02.2020г.,София,България,Европа.
  Днес пред паметника на жертвите на комунизма,построен на мястото на демонтирания през 2011г. паметник на съветската армия , бяха поднесени венци в памет на избитите българи след 9.9.1944г.
  Присъстваха бившите президенти Желев ,Стоянов ,Първанов и настоящият държавен глава .
  В изказванията си те подчертаха значението на паметника за тържеството на истината и приноса на гражданстото общество за премахването на символа на сталинизма.
  Демонтирането на съветският монумент , макар и закъсняла с 22 години , бе първата победа на гражданското общество в България ,подчерта настоящият президент.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.