Satisf(екшънът) по БНТ е гарантиран, ин шаалла!

Във времето на глобалната мрежа и на достъпните дори за циганските гета сателитни “чинии” върху паянтовите фасади на всяка колиба, които създават представа за стандартите в тази област дори и в най-пролетарските среди от населението, българската обществена телевизия ни демонстрира в централните си новини как (не)може да се правят новини по поръчка.

БНТ показа в “ По света и у нас” емоцията на египетска жена, която ( основателно, според мен) протестира срещу отказа на президента на Египет Мубарак да се откаже от властта си. От репортажа стана ясно, че протестът е бил незаконен и е продължил само 10 минути. Дотук – добре. Обаче следват въпросите.

Как точно новинарите са разбрали за събитието и са успели със скоростта на премиерска пожарна кола да реагират за неговото регистриране, макар полицията да е ограничила сценката в рамките на въпросните минути?

Това силно ми напомня на легендарни случки от историята на същата телевизия от времето на НРБ, когато “герои” ( като Любомир Коларов – помните ли го, после стана министър в кабинета Жан Виденов), се завръщат от Никарагуа и инсценират в софийска градинка кадри с героичен подтекст на фона на димки – все едно че са записани от него на мястото на събитието в условията на гражданската война в онази нещастна страна.

Но да се върнем в днешната подобна камуфлажна обстановка…

Ако колегите от БНТ са били информирани предварително за соловата акция с египетски акцент на един софийски паркинг- по какви критерии са преценили, че това е събитие, достойно за изпращане на екип и за показването й в най-гледаното телевизионно време?

Питам, защото инициаторите за демонтиране на съветския Мубарак с шпагина в центъра на София заляха медиите със съобщения за своя предстоящ протест пред Софийската община на 1 февруари, денят на жертвите на комунизма. Събрахме там на непочистения от дебелия лед тротоар “огромно количество демонстранти” .

Да, (само)иронизирам. Нарочно не търсехме масовост, за да не изнервяме полицията, но все пак бяхме, в сравнение с “египетският сюжет” от тази вечер, поне десет пъти повече хора с плакати. Вярно, не се тръшкахме и не вдигахме шум и в този смисъл – не бяхме много атрактивни. Една псувня не изкрещяхме ( като хулиганите със знамената на Че Гевара , наежени срещу нашия митинг от 9 януари).

Ето ви, с извинение – можете да не четете (с)писъка, но ще добиете представа за мащаба на цензурата в България – копие от мейлите, разпратени до медиите в България в навечерието на антикомунистическото събитие от 1 февруари, с надежда да се “трогнат”:

bhamalski@bta.bg, focus@focus-news.net, bgnes@bgnes.com, reporteri@trud.bg, 24politika@24chasa.bg, agency@standartnews.com, society@segabg.com, apostolova@novinar.bg, dilov@novinar.bg, office@news.bg, info@dnes.bg, bulgaria@mediapool.bg, news@bnt.bg, tv7@tv7.bg, office@tv7.bg, office@tvevropa.com, ekip@darik.net, office@bgradio.net, danielagortcheva@wanadoo.nl, zdravei_bulgaria@ntv.bg, znamenz@nz.orbitel.bg, viara@viara-press.info, varnapool@varnapool.net, tema@temanews.com, society@capital.bg, socialen@novinar.net, seizmograf@btv.bg, sedmica@kz.orbitel.bg, sedmica@ibs-bg.net, sedem@cablebg.net, reporter@sofiaecho.com, radiovt@vt.bia-bg.com, radio-pd@mbox.digsys.bg, radiovt@radiovt.com, radionet@radionetbg.com, radio@inforadio.bg, predi_vsichki@bnr.bg, panorama@bnt.bg, obshtestvo@marica.com, news@sofiaecho.bg, news@ruseinfo.net, news@radioatlantic.fm, news@posredniknews.com, news@krakra.net, news@eurocom.bg, news@den.tv, news@btv.bg, news@bbt.tv, ndt@dobrich.net, info@novinar.net, Info@rositza.com, info@mont-press.com, info@monitor.bg, info@investor.bg, editors@segabg.com, editors@capital.bg, editors@actualno.com, editor@novinite.com, dnesplus@dnesplus.com, btv-news@btv.bg, btv_reporterite@btv.bg, bnr@radiovarna.com, media@chernomore.bg, info@barometar.net, tvvarna@yahoo.com, office@tvvarna.info, press@sofiaecho.com, reporters@focus-news.net, news@rfi.bg, start@bnt.bg, news@tvevropa.com, news@tv7.bg, editorial@bulgarianpost.com, mediapool@mediapool.bg, press@news-bg.com, bulgaria@bgnewsroom.com, news@sofia.m-sat.bg, bulgaria@dw-world.de, newsroom@nationalradio.bg, expresbg@abv.bg, news@retv.bg, info@banker.bg, mail@bg-dnes.com, press@city.starazagora.net, BGTVsz@gmail.com, tvtrakia@gmail.com, fmplus@fmplus.starazagora.net, darik@sz.inetg.bg, popovav@mail.bg, nabludatel@mail.orbitel.bg, nbp@abv.bg, biznesposte@mail.bg, sznews@stz.orbitel.bg, sedemdni@dir.bg, office@bourgas.org, glarusr@bse.bg, radiomaia@bs.spnet.net, novzhivot@kardjali.com, rodopivest@abv.bg, tontcheva@abv.bg, mail@dirkauer.de, novinar@novinar.bg, dnevnik@dnevnik.bg, monitor@monitor.bg, duma@duma.bg, bgfactor@bgfactor.org, comment@bgnewsnet.com, editorial@bpost.bg, obshtestvo@obshtestvo.net, editors@online.bg, eurochicago.com@gmail.com, diplomatic@abv.bg, info@media-bg.net, info@burgasnews.com, novjivotreklama@gmail.com, news@dimitrovgradbg.com, novini@varna24.bg, novini@burgas24.bg, info@zapernik.com, gl_redaktor@plovdiv24.com, plovdivmedia@yahoo.com, press@plovdivnews.bg, potv@abv.bg, newglas@gmail.com

Не се трогнаха. Дойдоха репортери. Някои дори записваха аудио “екшъна” на спора с полицаите, които се опитаха да ни прогонят, защото протестът ни също не беше разрешен. Но нямаше камери на БНТ , нито пък нашата акция беше “наградена” с “честта” да бъде превърната в новина от българските медии. Стояхме там с плакатите си не 10 минути, а близо час. И нищо…Някой в конспиративните квартири на българските медии е решил, че това не е “събитие”.

Искахме да покажем, че може и така да се протестира, без разрешение, след като на 9 януари полицията не взе мерки да спре незаконния креслив “контрамитинг” на младежката организация на БСП срещу нашия законен мълчалив протест пред паметника на червената армия в София.

Само че тогава, на 9 януари, “екшънът” беше широко отразен – не за друго, а защото имаше агресивна и незаконна алтернатива на законния ни митинг и се предполагаше, че ще стане “мазало”. Друг е въпросът, че медиите, решили да опишат картината, се скъсаха да внушават лъжата, че имало два митинга (!), макар да имаше един законен и групичка от 47 болшевикльовци с мегафони, свирки и яйца, дошли да надвикат, заглушат и осуетят разрешения мълчалив митинг на стотици мълчаливи хора.

От БНТ бяха информирани за акцията ни от 1 февруари, но не пратиха екип и си замълчаха за събитието ( което , обещавам, тепърва ще има развитие). Както впрочем направиха дори и онези медии, които изпроводиха медийни съгледвачи, но понеже нямаше свинщини със скандирания срещу нас, както на 9 януари ( когато шайка хулигани ни наричаха пред благосклонните погледи на полицията “фашистки свине”) явно решиха, че нищо не се е случило.

Значи така: репортажите по БНТ могат да се поръчат! Ако някакви съзаклятници решат, че са (им) важни протестите, приемат поръчката и я изпълняват, нищо, че са солови и незаконни.

А после ще се обидят, ако им кажа, че са пресолени и поръчкови!

Хрумва ми по този повод идея: следващият път, например на 19 февруари, когато ще се появим с плакати на Левски ( за да припомним завещанието му да не се оставяме освободителите да ни заробват), ще се направя на египтянка. Знам арабски, мога дори да имитирам египетския диалект на класическия арабски език. Ако трябва, ще го направя на развален български или на английския му еквивалент. И няма проблем дори да си вържа една забрадка – щом така ще обърнат внимание на “воплите ми”. Ще звънна на БНТ и ще обещая да се тръшна пред камерите им. Може пък и да решат, че това е важно!

Satisf(екшънът) е гарантиран, ин шаалла!

45 мнения за “Satisf(екшънът) по БНТ е гарантиран, ин шаалла!”

 1. Само да доуточня, че тези мейли са част от изпратените. Поне два пъти повече съм изпратила. Което прави картината още по-зловеща. Няма какво да говорим, ще бъде явно като на война. И без това от вчера живея втори живот – една кола се качи на автобусната спирка и помете де що имаше кошчета, пейки, будката за вестници, точно 5 сек. след като бях минала оттам.

 2. В БГ имаше една телевизия Re TV и едно FM Радио BBC. Заслужаваше си да бъдат гледани/слушани, най-малкото защото бяха алтернатива на масовата информационна помия. Е, и двете споменати по-горе, вече ги няма на БГ информационния пазар – по “обективни” причини. Отдавна не инвестирам във вестници, защото макар и да не сме истинско пазарно ориентирано общество, тоалетна хартия вече има навсякъде. Добре, че поне във виртуалното пространство, човек може да срещне стойностни неща. Верно е, че и тук има помия, но който търси намира и най-хубаво, е че може да намери алтернативата – обикновенно задушавана по така наречените “легитимни масмедии”.
  В контекста на горенаписаното – Иво имаш си блога, имаш ни като читатели/последователи, нека да вървим напред тъй както Борис Дрангов е рекъл в книгата си “Помни войната” – “Прави каквото трябва пък да става каквото ще!”

 3. Мното добра статия, описваща състоянието на Българските медии. Чудя се дали изобщо има такива!?

  Да живеят блоговете…!

 4. Че къде е чудното? Няма лустрация, няма осъдени. Има мутри, банки с крадени пари, платени мръсници. И милиони които се топят. Който може напуска, който не оскотява. А онези и наследниците им се грижат да не остане следа непометена, земя незаграбена, журналист необработен. С други думи, и на маймуни да се направите ще имате да си я чакате телевизията…

 5. Просто има две Българии! Една легална и една нелегална, която….(Петър Бояджиев)
  http://www.blitz.bg/news/article/98503

  Петър Бояджиев: Първанов държи всички политици в шах, защото знае чии са парите в офшорките
  Яне Янев и Алексей Петров вече са ненужни, може да ги убият!
  Петър Бояджиев е роден на 3 юли 1947 г. в Шумен. След казармата е приет да учи математика в Софийския университет. Държавна сигурност го поставя под наблюдение и го задържат на 15 август 1968 г. – малко преди нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Предлагат му да сътрудничи на комунистическите спецслужби, като замине във Франция и проникне в емигрантските среди. Бояджиев отказва. Спретват на него и на приятеля му Алфред Фосколо шумен процес за шпионаж. Осъден е на 12 години затвор при строг режим. Разбирайки това, майка му изразява негодуванието си и е затворена в психиатрична клиника, където няколко месеца по-късно слага край на живота си.
  Петър Бояджиев е изпратен в политическия отряд на Старозагорския затвор и изпитва на гърба си целия арсенал от физически и психически методи за натиск на репресивната машина. Освободен е след изтичане на наказанието му на 3 май 1978 г. Бояджиев минава в нелегалност и през август същата година с риск за живота си бяга във Франция, където живее и досега.

  – Архивите на ДС не се разкриха навреме и вече 22 години след промените всичко обясняваме с митичната Държавна сигурност. Дали наистина е така, г-н Бояджиев?
  – За това има основания! Шесто управление са божи кравички в сравнение с Първо. Те затова ги хвърлиха на кучетата след промените, защото парите бяха в Първо! Как сега Първанов държи толкова много хора в шах и ги кара да пеят, както си иска – чрез офшорките! Кой има информация за парите, които

  влизат в офшорните зони на името на Иван Костов и Стефан Софиянски,

  да кажем – Първо главно на ДС или Националната разузнавателна служба /НРС/, която е на подчинение на президента. Над нея няма никакъв друг контрол. НРС изпълнява задачи, които й поставя президентът. А около службата е тази общност от “разузнавачи” като Димо Станков, които се правят на големи и искат да продължат да лъжат историята.

  А страхът от Първо главно на ДС е голям! Срещам се в Брюксел с Йоан Костадинов, когато беше кмет на Бургас. Вечеряме в един ресторант, приятели сме, нищо политическо не сме говорили. По едно време той пребледня и вика: “Петьо, онзи отсреща е от Първо! Той мен следи!” Дори не казва от НРС-то, а от Първо! Каква психоза!

  – А има ли наистина основание за такава психоза?
  – Просто има две Българии! Една легална и една нелегална, която се опитва да кадрува. Тя преди 10 ноември 1989 г. беше легалната България, но събитията я принудиха да мине в нелегалност. Нелегалната България се контролира от бившата Държавна сигурност! Президентската власт никога не е принадлежала към легалната България. Това, което се вижда на повърхността, е формално. Под повърхността кипи дейност. Както каза Татяна Дончева: “Там има голям ресурс”. Да, има ресурс, който не е разписан в Конституцията, и той е част от нелегалната България. Това е ресурсът на Първо главно на ДС – огромни структури, цялата външна търговия, цялата информация беше там!

  – И вие ли твърдите, че главата на Октопода е там?
  – Главата на организираната престъпност и на високото ниво на корупция в България винаги е била в президентството – независимо кой е бил президентът! Не президентът е главата, той е подставено, зависимо лице. Всички български президенти досега са били подставени лица. И Желю Желев, и Петър Стоянов, и Георги Първанов – независимо от цвета.

  Ще дам един пример. Когато беше Петър Стоянов президент, разбрах по мои канали, че една служителка от деловодството на президентството всяка вечер изнася маса документи в чантата си. Научавам, че

  неин кръстник е ген. Боян Велинов от Шесто управление на ДС.

  Поисках среща с президента. Казвам му: “Петре, тази и тази жена изнася документация от деловодството ти!” Петър Стоянов ме гледа и вика: “От Министерския съвет ми я пробутаха!” Тоест Иван Костов е виновен, не той! Викам: “Е, добре, знаеш вече, трябва да вземеш мерки!” Отидох си. Единственият резултат от тази среща беше, че Петър Стоянов ме намрази много. Жената не беше уволнена и продължи да вади документите!

  – Какво представлява т.нар. нелегална България?
  – Нелегалната България е конгломерат от кланове – няма един шеф. Който търси един шеф, няма да го намери. Властта след промените се разпадна на кланове. Всяко управление на ДС е един клан, помежду си те се конкурират и дори се убиват.

  В началото имаше шеф и това беше Андрей Луканов.

  Той беше координаторът. Сърцето на нелегалната България. След убийството му външното представителство на нелегалната България падна на гърба на Николай Добрев. Той тогава отиде до Русия и като се върна, рапортува на Благовест Сендов като председател на Народното събрание: “Надо менят команды!” /”Трябва да се сменя отборът!” – б. р. / И оттам нататък продължиха разговорите му с Костов, които Луканов беше започнал, и така нататък… Дойде Иван Костов на власт, изпълни си задълженията, зареди си парите в офшорните фирми и… сега гласува “въздържал се” на вота на доверие за правителството на Борисов! Това му е куплетът, който трябва да изпее!

  – А къде е мястото в тази схема на хора като Алексей Петров, Яне Янев?
  – Яне Янев трябва да го пазят сега много, защото тези от нелегалната България, които го употребяват, спокойно могат да преценят, че вече е износен, не им е нужен – и да го убият. А да кажат – ето, уби го правителството! Те са до такава степен перверзни!

  Животът на Яне Янев трябва да бъде охраняван!

  А симптоми на износване се забелязват – Яне Янев доста се е пооклюмал, плаче едва ли не…
  И Яне Янев, и Алексей Петров са инструменти на нелегалната България! Тези от нелегалната България могат да похарчат и Алексей Петров!

  – Споменахте преди малко Димо Станков. Какви разкрития за зам.-шефа на българското външно разузнаване на бившата Държавна сигурност сте направили?
  – Потресен съм от последните документи, които намерих в Комисията за разкриване на архивите на ДС, от които излизат страшни неща, свързани с Димо Станков – бивш полковник от Държавна сигурност. В документ от 7 октомври 1985 г., когато Станков е началник на отдел 8 на Първо главно управление на ДС, той пише: “Възможни мероприятия във връзка със заболяването СПИН. На основата на съобщенията за това заболяване на Запад у нас също възникна идеята за провеждане на активни мероприятия, разобличаващи специалните органи на САЩ като първоизточник на болестта СПИН. Нашият първоначален замисъл беше да покажем Турция /предвид многобройните американски бази в страната и предвид характера на заболяването/ като един потенциално много опасен център на разпространяване и пренасяне на болестта от САЩ към други страни”. Този човек от българското външно разузнаване не се спира да манипулира по престъпен начин обществото за тази страшна болест!

  По предложение на Димо Станков тогава се провежда активно мероприятие, в което се използват хомосексуалисти от Гърция, за да се докаже тази измислена теза. Целта е да се създадат антиамерикански настроения, като се разпространяват слухове, че там, където са разположени военни бази на Пентагона, повече се разпространява болестта СПИН. Така се създават фалшиви версии за произхода на СПИН. Извършва се престъпление към човечеството. Димо Станков е участвал съвсем съзнателно в тази престъпна манипулация… Тези документи сега се разсекретяват и всичко това става ясно.

  – Научно-техническото разузнаване към ДС представлявало ли е истинска опасност за Запада?
  – С отварянето на архивите на ДС става ясно колко тези хора са били нискограмотни, ограничени и изостанали в своето развитие. През 90-те години аз още смятах, че научно-техническото разузнаване на ДС може и да е било полезно с нещо на държавата. Но сега, след като излизат всички документи, става ясно, че това е една илюзия. С отварянето на архивите на ДС този мит се разбива на пух и прах. Ако това беше станало по-рано, щеше по-рано да се разбере от обществото какви неграмотници са били разузнавачите от ДС.

  Това продължи и след промените. Когато през 1995-1996 година бях съветник на председателя на Народното събрание Благовест Сендов, секретните справки, които той получаваше от разузнаването с шеф Бриго Аспарухов, бяха извадки от “Труд” и “24 часа”! Казах на Благовест: “Тези се подиграват с теб! Пиши на Бриго едно писмо: ”Нямам нужда от тази информация, вестници и сам мога да си чета!”

  Тулон – София,
  Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

 6. Радой Ралин разказваше, че когато занасял някакъв текст в редакциите, го посрещали, извинявали се и бързо отивали до …тоалетната. “Като ме видеха и им се допикаваше.” Така казваше. От теб, Иво, сигурно получават киселини. Когато журналистите нямат кауза във всяка редакция се живее хубаво. И никога няма да разберат, че добрите журналисти правят изданията, а не изданията – журналисти. Така е било винаги и навсякъде. Дори и в предкомунистическа България. Ако все пак, към инициативата се присъедини и някой депутат, може и да разберат смисъла на каузата “Да се разделим с лъжата”. Например Лъчезар Тошев.

 7. БНТ е руска агентура!С шпагин и като Матросов ще защитят паметника!

 8. Ще повторя г-н Л.Бизов,имаш все повече последователи,и д а л е ч още по-интелектуален блог от будни
  хора на правилната България.
  И правителството,хам било мишена,
  а “суровата вълна все на фандъци”
  без да я разчепка,докато ври и кипи светът и как отново ще се раззеленят цветята,април-май .
  И Дякона и полк.Дрангов,зслужават да почетем тихо и мирно паметта им на 19 фавруари,а които не носят
  плакати,да държат в свободната си ръка свещ или по някое цвете,ако могат!

 9. г-Н ДСБАР,
  Според мен интервюто с Петър Бояджиев поражда много въпроси.
  Доколкото твърденията му засягат освен вота “въздържал се”,историческата роля на Иван Костов и политическия образ на Синята коалиция /ДСБ/, по начин доста сериозно противоречащ на вашето мнение, много бих желал да се запозная с Вашата реакция.
  Надявам се тя да е също така категорична и безкомпромисна, както реакцията Ви на моя скромен коментар и разбира се, подкрепена от достатъчно сериозни аргументи.
  За отговора Ви предварително благодаря!

 10. I tuka si zadavam vaprosa: E li diasnata partia GERB tolkova diasna i za evropeisko razvitie? E li Boko Djunera tolkova anti-komunist kolkoto diado si? Ali malko po-malko? Ne e li Boko Djunera po-priatel s Goce Sirishtnika otkolkoto s evropeiskite cennosti? Pitam i otgovor ne iskam. toi e iasen…

 11. Обадете се следващия път на Канал 3 и Сашо Диков. Има вероятност ефектът да е по-голям отколкото на изброените горе адреси вкупом.

 12. Българските медии и журналистите, работещи в тях, са най-свободните в света – свободни са да изпълняват всички нареждания на своите господари. Особено като се има предвид кои са собствениците – почти всички са свързани по някакъв начин с ДС и БКП/БСП. За БНТ нещата са очевидни – там нищо не се е променило и там управлява лобито на БСП, респективно Първанов. Ето някои “свободни” проявления на БНТ – не съобщи за гласуването в Народното събрание, когато комунстическия режим беше осъден като престъпен. Когато се искаше импийчмънт на Георги Първанов, спретна набързо “интервюта” със защитници на Първанов, но не показа нито едно мнение с аргументи в полза на отстраняването на Първанов и пр и пр.

 13. И аз не се натискам за отговори. В края на краищата, всеки има правото да се самоопредели. Демократична страна сме и всеки е свободен да се ползва от свободата и демокрацията, и най вече тези, които успяха да сграбчат и свободата и демокрацията за собствена, лична употреба. За останалите, питайте чичовото. На някой да му направи впечатление, че Гергов за сега загуби панаира? А някой да се сеща какви бяха отношенията между президента и Гергов? В българския език има една много изразителна дума “подкокоросване”. Това е, за тези, които не се сещат, да накараш някой да направи нещо, с което да си навлече белята, а ти да стоиш отстрани и да си гледаш сеира.Та си мисля, това, което прави правителството и което направи за година и половина,може да не е най- доброто, което може да се направи, но е най-доброто, което е правено до сега. А “подкокоросването” към Борисов, да се разгърне по всички фронтове, ще ни доведе не само до това, да гледаме сеира, но ще доведе и това, да ни гледат сеира. Не че досега не са го правили. А и по БНТ, тази сутрин, знаещи и не знаещи, разбиращи и неразбиращи, коментират събитията в арабския свят. А единият от малкото, които наистина могат да кажат какво става там, Иво Инджев, там няма думата. Ако някой иска да разбере за какво става въпрос, трябва да погледне в блога му от преди няколко дни.

 14. Прав сте господин Тинков,

  Позволявам си да отговоря и аз на въпроса, който отправяте към ДСБАР.

  Прав сте, интервюто с Петър Бояджиев поражда много въпроси; Да ги изредя набързо:
  1. Доста странно ми се вижда един политически затворник с 10 години пандиз зад гърба си да успее да се изниже само 3 месеца след освобождаването си от затвора на запад. Нещо много безотговорно се е отнесъл режимът към такъв опасен враг. (Без да е бил репресиран, Георги Марков бе поднесен като подарък за рождения ден на Тодор Живков.)
  2.
  Интересно е приятелството му с Йоан Костадинов (последният не може да бъде упрекнат в антикомунизъм). Кога се е зародило то – в училище, в политическия отряд на Старозагорския затвор, през 3-те. месеца свобода в 1978г. или са се запознали по метода “мило непознато другарче” чрез писма?
  3. Как да си обясним думите му от въпросното интервю: “Когато през 1995-1996 година бях съветник на председателя на Народното събрание Благовест Сендов, секретните справки, които той получаваше от разузнаването с шеф Бриго Аспарухов, бяха извадки от “Труд” и “24 часа”! Казах на Благовест: “Тези се подиграват с теб! Пиши на Бриго едно писмо”? Виден, изтъкнат, истински антикомунист е съветник на чиста проба комуниста Благовест Сендов, и то достатъчно близък (очевидно и с него и с Бриго Аспарухов), за да интимничи с него по подобие на Ники Кънчев.
  4. Вече не от интервюто: Чий кандидат за президент беше въпросният виден дисидент в средата на 90-те. години?! Я да си спомним!

  И накрая: Обърнете внимание какви теми се разглеждат в сайта, където е публикувано интервюто. За мен бе достатъчно да прочета дългото и подробно описание как Митю Пищова получил инфаркт по време на секс с 4 манакенки, за да не погледна никога повече какво ни и формира блиц.бг.

  Затова смятам, че казаното от г-н. Бояджиев е старателно премислено и подготвено (от когото трябва), че преследва определени политически цели и в никакъв случай не може да бъде прието за пълна истина. (По подобен начин се използва в масмедиите и лицето Стефан Гамизов)

 15. Да благодарим на стопанина на блога и на Искар,че ни запознаха с интервюто на Валерия Калчева,от П.Бояджиев от Тулон,каквото би е желанието на “представител на Висшия клир”,преди време!

 16. Този паметник си стърчеше там по времето,когато демокрацията победи с малко,но завинаги/Ф.Димитров/.Да кажем,тогава нямаше време да се занимават с паметници,както и с делата
  на ДС,дори със съд на извергите от концлагерите-Гогов,Газдов и тем
  подобни.Втори път победи демокрацията-тогава пък от приватизации и партийни боричкания за по-тлъст кокал пак време не остана за тоталитарното “културно” наследство и оня с ботушите и шмайзера продължи да си стърчи…Не разбрах не изпратихте ли и мейл и на Костов,Надежда Нейнски
  ,Екатерина Михайлова,Александър
  Йорданов,Венци Димитров,Стефан Софиянски,Муравей Радев,Едвин Сугарев и пр. видни демократи да дойдат на събитието?Или тях не ги дразни паметника или пак нямат време от
  различни бизнес и други дела?Най-смешно ми е присъствието в дружинката на г-н Заимов или Голдшмит не му знам истинското име,чийто дядо работеше
  като шпионин на същите тези,на които е посветен паметника…Струва ми се,че сте доста позакъснели с каузата си,но ви желая успех…Преди години може би щях да дойда и да ви подкрепя,сега не мога да си го позволя.По финансови причини.

 17. Към реалист:

  Много е удобна тази теза за вината на другите, но като чета колко Ви е смешно нейде на топло, как други ходят на студа ( докато попържате виновните), си мисля, че точно този манталитет на анонимната присмехулност и очакване някой друг да свърши работата…свърши работата на онези, които така анонимно се зъбят на “Султана”.

  Възможно е да сте най-праведния антикомунист на света с още по-праведен дядо, но няма как да го знаем – криете се. Което си и подло по адрес на хората с неправилните дядовци, които обаче поемат някои рискове – за разлика от вас, който дори името си не слага под антисемитските си намеци.

 18. Както и в други години, на 1.02 отидох на гробищата при паметника на избитите на 01.02.1945 като кучета депутати, регенти, съветници и други за да запаля свещичка в тяхна памет и да се помоля за душите им. И да им кажа, че синовете и внуците на тяхните убийци сега са депутати, прокурори, лидери на партии и фигури в евроструктурите или преуспели бизнесмени.
  Мислех си, че десетките избити имат стотици опечалени наследницие.
  Уви, на гроба им до 11 ч. бяхме аз и едно гладно куче!? А на гроба- една свещ и един букет цветя.
  Извиних се на избитите от името на техните роднини и признателните българи, доколкото е уместно в такъв случай да се извиниш.
  Тръгнах си с мисълта, че една птичка пролет не прави и че вече и тази птичка няма да отиде там.
  И че в тази страна няма пролет и вероятно няма и да има при този народ.

 19. Господин Иджев,
  Използвайте пълноценно възможностите на интернет – никъде не видях снимки и видео от въпросния митинг. Не е възможно от 1000 души нито един да не е снимал и/или филмирал събитието!

 20. Харесват ми анализите на казаното от Бояджиев а едно със сигурност е вярно което казва -(Просто има две Българии!Една легална и една нелегална,)

 21. Браво на “РЕАЛИСТ” няма какво повече да се добави. Това е упрек и към всички ДСБ-ари.

 22. Господин Инджев,

  според мен, смисълът е да се поклоним на иконата на българската свобода Васил Левски. Но ще има толкова много гъзоблизци (извинявам на всички за тази дума), та нормален човек ще повърне.
  Васил Левски е заслужин едно цвете и една заупокойна молитва от всеки българин на този ден.

  И още нещо – когато турците са бесели Васил Левски са постъпили много човешки. Не са изкарали ганчорята от механите, за да ги накарат да си дерат гърлата и да искат смърта на Левски в прослава на падишаха. Турците спокойно са могли да сторят това и нашите прадеди със сигурност щяха да си сдерат гърлата. При това без заплащане, ей така, да гледат сеир.

 23. От всяка гледна точка не е оправдано,дори и за БКП-БСП,да си го мери със събитията в Испания и 35 годишен преход???.
  Когато Алфонсо XIII на свой ред счел,за много разумно да се заяжда
  с Фердинанд I,горе-долу в стил крехки и пълнички гаджета,каквито са Искра и Мая,около 16 юни,един от двамата владетели си е намерил майстора!!!.
  И синове и внуци на двамата,ще си завъдят по една Цола или Долорес, пламена Пасионария,даже синът на дон Хуан,баща на крал Хуан Карлос
  и дядо на Филип III,един ден,се юрнал като доброволец срещу Републиката,докато Франко не му свил сърмите,че тая работа не е за Негово Височество,тогавашния
  престолонаследник и преживе Барселонски граф,до абдикирането му в полза на сега действащия конституционен държавен глава на клралството,чийто статут бе валиден като такъв и преди да склопи очи Н.Пр.Генералисимуса. За него Хитлер казвал,че-добре да му извадят един зъб,отколкото да се среща с такъв галицийски катър/?/.
  Точно последното е “на заем от оценката на Рувелт” за своя заместник и упорито добиче от Мисури-т.е. по-точно би било мисурийски катър.
  Катър,катър но обира лаврите в Потсдам!Да му мисли магистрално и сегашният нащ премиер!
  Друг е въпросът,че шменти-капелите
  на ген.Франко със “Синя дивизия”,
  не са били по-малко “верломни” от тези на Борис III,но и Испания,не се е минала така 1923 г. и 1944г. като България.
  Точно тази и причината при весели каки като Искрето и Майчето,да добавим в перспектива и Татянчето,която ако държи на своите тези, два пъти повторении миналата и тази година, “за управлението и простите
  хора”,да премисли 9 пъти и тогава да отреже!
  Предизвикателството е епохално,а “А” е на Сергей Станишев и Христина Христова.
  Би трябвало в нея да е н.. а д е ж д а т а,да каже и “Б”,гръмко и /го/верломно като Столетов на Шипка!

 24. до сотиров,
  не приемам извинениети ти има достатъчно думи за изразяване на нещо, сутринта от едно студио се размириса, сега и тук ли

 25. @Валентина Маринова,
  Казвате, че посочените тук адреси са само част от изпратените. Е, така беше и с мен, когато алармирах за случая с отнетите ми във Франция деца с десетки мейлове и почти никой не се отзова. Отбелязвам този факт отново, защото част от тези, към които тогава се обърнах за помощ са изброени в сайта на Иво Инджев като предпочитани връзки. Което пък ме кара да направя извода, че отношението ни към дадено събитие е свързано не толкова с външен натиск (човек може и в затвора да се чувства свободен, защото духом е такъв – Сартр), но най-вече с избраните от нас самите морални ценности. Авторът на този блог още с първоначалната си позиция, зае принципно страната на защита от институционалната агресия. Други обаче, под претекст, че не познават случая (като че ли трябва непременно да си следовател, за да имаш мнение), отказаха да подкрепят семейството ми, което лично на мен ми прозвуча като познатото априорно „всички са маскари” и не можем да им имаме доверие. Та мисълта ми е, че ако с подобно „лично” отношение определяно от собствения кантар на „според зависи” се подхожда към категории като истина и лъжа, справедливост и неправда, достойнство и безчестие, не ти трябва някакъв специален външен натиск, за да НЕ заявиш гражданската си позиция – тя в този случай от гражданска се превръща в частна. А пък за БНТ, едва ли не, не трябва и да говорим (освен като за отрицание), след като те не отразиха дори деня в памет на десетките хиляди избити Българи от престъпния комунистически режим. Какво остава за шепата хора, които искат да се преборят с един от символите на тази тоталитарна идеология, след като жертвите й като цяло са подминати с мълчание. Едва ли не отново трябва да се проведе битка за повече „гласност”, както това вече беше веднъж направено преди четвърт век. Но за този период от време цяло едно поколение е било сменено и младите хора, които днес са по медиите, не се основно под влиянието на идеологии. Което обаче само затвърждава констатацията ми от началото на този текст, че промените на ниво вътрешно съзнание не са били извършени благодарение главно на огромното самозаблуждение, че нещата по естествен път са се променяли. Щеше да е така, ако т.н. ни „преход” беше действително такъв и докато наистина не го извършим, докато не излезем от омагьосаното въртене в пустинята на битието ни, не можем да очакваме, че ще имаме адекватна гражданска позиция от хора, които я пречупват единствено в светлината на собственото си излъчване.

 26. Мисля, че “интервюто на Валерия Калчева на П.Бояджиев от Тулон”!?:) е чист спам и право на автора на блога да го изтрие, ако и той е на същото мнение.

 27. Иво Инджев, реакцията ви срещу писаното от реалист е меко казано странна. Никой не си избира дядовците, и няма възраст на която човек не може да “прогледне”, ако има с какво. Сърца обаче, със злъч не се печелят. Особено, ако искате да съберете повече съмишленици за следващата демонстрация.

  А тези които продължават да вярват на Бояджиев, то е все едно като да вярваш на … тука оставям всеки да си избере подходящ модел

 28. До d.n.

  Ти не приемаш моето извинение, това е твое право. Но аз, за разлика от теб, съм с моето име тук.

 29. Към вергил:

  Не, не искам да печеля сърцата на антисемитите и изобщо не колекционирам сърца. Подобен стремеж можете да приписвате другиму – например на някой политик. Печеленето на сърца с измама и подмазвачество пък съвсем не ми е присъщо.
  Просто пиша това, което мисля без да търся някаква изгода от този факт ( много, много пъти съм го подчертавал), което обаче е трудно за вярване от страна на хора, които съдят по себе си.

  Както много пъти съм подчертавал – от анонимни писачи акъл не взимам. Приемам анонимните мнения дотолкова, доколкото не мога да накарам никого да се подпише. Но не приемам някой, който сам признава безличието си, да ме наставлява.

 30. Г-н Иванчев,
  Ако си мислите, че преливам от симпатии и доверие към лицето П. Бояджиев, дълбоко се заблуждавате. Обяснението Ви обаче не ме задоволява, просто защото похвата “А вие защо биете негрите?” не ми допада.
  Този похват е на комунягите. Преди 20 години същите дълго време поддържаха във вестниците “Работническо дело” и “Дума” рубриката “Всички сме грешни, г-н /г-жа/…”
  Разбирате ли – ако лицето А твърди, че лицето Б е сгазило лука, като покажем колко “окаляно” е лицето А не доказваме, че лицето Б не е сгазило лука. Просто само “доразкалваме” терена.
  Опитайте се да отговорите на коментара на г-н Ангел Малинов – той поражда още по-тежки въпроси за същността и автентичността на синия политически елит!
  Повярвайте ми, искрено се надявам да греша!

 31. казвам се димитрина ненова, не крия името си, d.n. започнах да пиша тук

 32. Уважаеми г-н. Тинков,

  (извинявам се на останалите участници във форума, че се отклонявам от главната тема, но дължа това обяснение на г-н. Тинков.

  Следя Вашите коментари и от тях си вадя заключение, че споделяме еднакви ценности; Уверявам Ви – не смятам, че храните симпатии към лицето Петър Бояджиев. И не използвам спрямо Вас похвата “А вие защо биете негрите?”. Исках само да имате предвид КОЙ какво говори и колко от казаното заслужава доверие. Обърнете внимание на думите ми, че интервюто на въпросния Бояджиев “в никакъв случай не може да бъде прието за ПЪЛНА истина”.

  И аз се съмнявам дълбоко в истинността поне на онази част от изложението му, в което пробутва непрекъснато повтаряната от кукловодите мантра “Всички са маскари!” Вече повече от 10 години този лозунг има за цел да постави в един кюп ВСИЧКИ, да заличи разликата между тези, които са ТЕ и тези, които сме НИЕ. И за съжаление не може да се отрече, че твърде успешно.

  Това е.

 33. Искам да добавя още един щрих, който допълва картината на “свободните” български медии: От доста време насам лицето Ахмед Доган се е усамотил в своите боянски сараи и от олимпийски висоти пази загадъчно мълчание. Но никой не позволява на журналистите да го търсят, да правят опити да го интервюират, да дискутират темата за това как може един народен представител, който не благоволява да се вясва с години в парламента, продължава да бъде депутат и т.н. В същото време си спомням как през 2001 г. напористи журналисти и журналистки ежедневно обикаляха и налитаха Иван Костов навсякъде и го питаха кога ще коментира оставката си от поста председател на СДС след като загуби изборите. Сега обаче на Ахмед Доган му е осигурен комфорт и собствениците на медиите не разрешават на подчинените им журналисти този комфорт да бъде нарушен.

 34. Леле!Вече не вярвах , че някой друг може да си спомня за “репортажа” на Любомир Коларов от “Никарагуа”. Макар и да бях тогава още юноша бледен , добре си спомням черно-белите кадри от екрана на стария ни “Китен” , като че вчера съм ги гледал. Редица от добре облечени войници , крачат смело напред и гърмят безотговорно към отсрещния храсталак , сякаш очакват там да са се скрили деца с фунийки. Зад тях дотичва приведен и кляка в долния ляв ъгъл на екрана героичният ни репортер с микрофон в ръка и със зле престорено задъхване ни обяснява нещо “на живо”. Обаче си мислех тогава , че гяволите са изкарали една екскурзия до Никарагуа , платили са там кило патрони за гърменето и поживели няколко дена на държавна издръжка , преди да ни го покажат. Това че са снимали в София ми звучи в известна степен утешително.
  Мисля че на тази тема може да се направи цяло ТВ предаване , подобно на “Понеделник в 8.30”, където си припомняхме “класиките” на социалистическия кино-реализъм. Предполагам че архивите разполагат с почти неизчерпаеми залежи. Ей такова нещо ми се гледа.

 35. Много българи са намразили сините партии, коалиции, дейци и политици, само че аз съм дълбоко убеден, че те НИКОГА НЕ СА ИМ БИЛИ ПРИВЪРЖЕНИЦИ.
  Тезата на такива “разочаровани” е много плитка и граждански безкрайно пошла, защото точно те чакат новия месия, а някои от тях вече си го имат в лицето на Бойко – само че до появата на следващия лъжец и раздавач на надежда!
  Алеко го е казал пределно кратко и ясно – Разни хора, разни идеали.

 36. Към Емил Караиванов:

  Държа да подчертя, че изобщо не се шегувам: тази история с “великия журналист” Любомир Коларов ( който командваше цяла дирекция в телевизията – или както там се казваше дейността по правенето на подобни филмчета), е абсолютно истинска. Има живи свидетели!

 37. Пазете се, приятели – дано не се повтаря случката с връхлетялата кола и дано доведете до края благородното за България и идните поколения начинание!
  От официалните медии не може нищо да се очаква, докато се ръководят от дъщери и синове на полковници от ДС! Но на 1.02 пред СГО освен медийни съгледвачи имаше и руски съгледвач! Битката за паметника ще е с тях, подпомагани от БСП. Дано на 19.02 светлият символ на Апостола на Свободата – Левски ни е на помощ!

 38. Г-н Инджев , хич не ви обвинявам в шегуване. По – скоро се опитах да обърна внимание върху качеството на измамата и абсолютното пренебрежение към публиката , демонстрирано по този начин от авторите и началниците им. Защото със сигурност са могли да намерят достатъчно кадърни хора , най – вече от киното , които да направят заблудата много по – достоверна. А това че ни правеха на маймуни – никой няма да се наеме да оспорва.
  Лошото е че това продължава вече прекалено дълго. И прекалено успешно.
  Като стана дума – надявам се сред участващите в блога да няма нито един , който да е пуснал фиш за тото 2 с надеждата да спечели гигантския джакпот.
  Въпреки че се съмнявам в няколко.

 39. Аз пък за момент си помислих, че тук покълва нещо като гражданско общество. Моля, приемете извиненията ми. Грешката е груба, и само моя.

 40. Иво, вероятно този мой коментар няма да се добере до публикуване, та затова си позволявам да се обърна лично.

  Силно ми се иска тоя символ на зависимостта българска – т.н. паметник на С.А. да бъде не просто преместен, а разрушен.
  Може да се запазят снимки и дори 3Д изображения,които да се показват на младите българи – като снимките на хитлериските паметници, но не е нужно да се запазва физически.

  Обаче дори и ГЕРБавата столична община да го премахне, това няма да промени факта на жестоката ни зависимост от Русия.

  Няма да промени факта, че България НЯМА алтернативни доставчици на газ.
  Вероятно знаеш, че привидно най-лесното решение е свързването с Гърция и Турция.

  Обаче Гърция желае построяването на тръбата Бургас – Александропулис, защото това осигурява работа на пристанощето и и танкерния и флот. Нищо, че за България е 100 % риск от унищожаване на търизма. Това разбираемо не вълнува Гърция.

  Турция пък все по-нагло се самопредлага за член на ЕС. Всеки въпрос за помощ от тях се превръща в натиск към България да “подкрепя кандидатурата” на Турция.

  Такава подкрепа обаче не може да даде нито един нормален / не луд, български / не предател политик. Най-малкото поради гарантираната опасност от “интегриране” на големи български области с Турция.

  По “случайност” и производството на бензин в България е ‘руско”.

  Представи си сега какво би станало ако ГЕРБавите решат, така по изключение, да заемат принципна позиция и позволят на София да премахне символа на зависимостта ни от Русия.
  Според мен Русия незабавно ще напомни – енергий(ч)но ( газово-нефтено), че зависимостта съществува.

  Така че за ГЕРБ е най-лесно да се правят, че вас ви няма, че никой не протестира.

  Но, не се отказвайте!
  Понеже, ако няма такива като вас – да протестират против зависимостта, тя никога няма да престане.

  Бъдете здрави!

 41. До колкото си спомням П.Бояджиев се афишираше като анархо -комунист.Не съм на ясно тяхната идеология?!

 42. Доколкото знам, преди 1944 г. националният идеал на българите е бил да се възстановят в границите на държавата всички области, населени предимно с българско население и принадлежали на България преди турското робство (или както го наричат сега), преди асимилацията да се е активизирала. В името на този идеал, при масов народен възторг, са се водили войни, дадени са много жертви (някой е изпратил Румъния да ни удари в гръб, докато сме млатели гръцко-сръбските отстъпници по долината на Струма), почти във всяко селце има паметници на героите. България през т.н. втора световна война е успяла да заеме такава позиция, че Хитлер е удовлетворил почти всичките и териториални претенции без да бъдат дадени жертви по фронтовете, даже са били защитени и евреите в страната. Разминало се е само с раздуването на една ангажираност за неутрализирането на действията на местната агентура на една страна, участник във войната. Т.е. какъвто и изрод да е бил Адолф Хитлер и колкото и зомбирана да е била Германия от него, в светлината на нашия национален идеал тогава ние логично би следвало да сме последни на опашката възмутени от хитлеризма, поне, както се казва, от “кумова срама”. Тогава от какво ни е освободила нахлулата “Червена армия”, та во веки веков да и стърчи неподлежащия на естетическа оценка паметник посред столицата? Заради неудобствата, създадени от властта преди 1944 г. на платените руски шпиони у нас да си вихрят дейността във военно време? В една практически неутрална страна? Не е ли този паметник символ на националната черта: когато те … (еди-какво правят), да ти е кеф, а после, като усетиш дебелия край, да надвикаш всички с “Помощ, изнасилват!”
  Колко една истерична египтянка, неспособна да усети фундаменталистките игри, е по-интересна от опита да покажеш, че народът ти няма горе описаната черта (макар да не е особено сигурно…)? В нашата поезия ли четем: “Българин да се наричам първа радост е за мене” или в нечия “освободителска”?

 43. Към Georgi Georgiev:

  Минавайки покрай паметника на “незнайния войн” в София с вечния огън днес отново си помислих за нашата слепота и липса на чувствителност към очевидното: нима наистина става дума за “незнаен войн”? Ами само на плочите, махнати при строителството на НДК “Людмила Живкова” имаше изписани 4 хиляди имена на българи, загинали като войни от 1-ви и 6 -ти пехотен полк от софийската дивизия, известна като “желязната” ( тъкмо тя, под командването на ген. Колев обръща в бягство казаците, нахлули на българска земя на добруджанския фронт през 1916г.).

  Значи българските, реално загинали за родината и известни поименно жертви, са”незнайни”, а на живия съветски солдат ( и до днес прототипът му е жив – Господ здраве да му дава!) има поименен, огромен паметник “Альоша” в най-древния голям български град! Брей, да му се не знае!

  Отгоре на всичко, без да дават жертви, червеноармейците имат също и 50 метров тържествуващ монумент в центъра на София, а уж незнайните десетки и дори стотици хиляди българи, загинали във войните, имат скръбно скромен, по нисък от земята ( защото дори е вкопан , а не се възвисява!) символичен надгробен камък. Това силно напомня на символиката на строителството на християнски църквички с вкопаването им частично под земята през определн период от турското РОБСТВО ( така ни учеха в училище по времето на комувизма).

  Как да наречем тогава периодът на вкопаването на българския паметник на жертвите ни на стремежа към националния идеал, ако не “съветско” РОБСТВО?

  Отговор на този въпрос, впрочем, дава книгата “Българският комунизъм. Социокултурни черти и властова траектория” ( Ивайло Знеполски). В нея се посочва, че точно след изтеглянето на окупационнат Червена армия след Парижкия мирен договор в България е “завършена ВЪТРЕШНАТА, СКРИТА ОКУПАЦИЯ на страната при най-активното съдействие от страна на комунистическата й партия” (стр. 170) – повече подробности по тази тема, в новата ми книга…

  Който има очи – да гледа, а ако има и глава – да мисли и да си прави изводите що за пета колона стърчи насред столицата ни и как това се отразява не само символично, но и като реалност на вкопаното ни под земята самочувствие на народ с преклонена главица!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.