Президентът е (авто)гол

Георги Първанов отново прекрачи отеснялата му президентска кожа и застана пред публиката в качеството си на политик ( и публицист!), предпочитащ да общува с обществото чрез проекта си АБВ. Президентът е гол!

Събличайки държавническата мантия той се обърна чрез сайта на собственото си политическо творение АБВ към публиката със статия, в която предлага, както сам ги определя , “ 17 алтернативи” в областта на енергетика. Така за втори път в рамките на седмица, след като се изяви по подобен начин като опозиция на правителството по темата за образованието и съдбата на БАН, държавния глава се държи като противник на статуквото, на което той е най-яркия символ с неговите близо 10 години върховно главнокомандване в страната.

Изборът на темата от негова страна не е случаен, но противоречи на собствения му тон от юли миналата година:

Първанов доволен от енергийните преговори с Русия
07 юли 2010 / 19:05
“Удовлетворен съм от това, което чух за хода на разговорите с Русия и за резултатите. Първото, това, че оставаме в “Южен поток”, нещо повече, че се ускорява работата по проекта. Ние бяхме първата страна, която влезе в “Южен поток” и дълго време бавихме отговора на въпроса приемаме ли двойното увеличение на обема. Сега това е потвърдено”, заяви във Велико Търново президентът Георги Първанов по повод на срещата на премиера Бойко Борисов с първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков.
Според Първанов трябва да се създаде проектокомпания и да се пристъпи към съответната работа. „Действително има да се водят още детайлни преговори, свързани с използването на тръбите с някои отклонения на съседите, но това са подробности, които няма да имат проблеми в хода на дискусията”, заяви Георги Първанов. Що се отнася до въпроса за доставките за България, президентът припомни, че изтича договорът за България и че трябва да се водят преговори.


„Добре е, че съвпадат във времето с решения, които ние вземаме по другите енергийни проекти и самият факт, че потвърждаваме своето участие в тези проекти, засилва позициите ни в преговорите за доставките на газ за България”, допълни Първанов. ( екipnews.com)

Сега, в своите 17 мига от пролетта…пардон- 17 алтернативи, същият (?) Първанов е направо гневен, че се бавят големите руски проекти на българска земя ( няма да преразказвам статията, тя е превзела вече медийното пространство, в което той се разпорежда от години). И без лупата на дълбокия анализ се вижда плитко скроения сценарий в рамките на разговора за енергетиката изобщо да се натисне педала на ускорението на руските проекти и съвсем конкретно на АЕЦ “Белене”. По този въпрос авторът направо извисява глас и размахва пръст, предупреждавайки, че нямало как да се заобиколи Русия и че никой не трябва да си прави илюзии в това отношение ( сякаш изобщо има идиот, който да не знае, че България е близо 100 процента зависима енергетично от Русия по ключови пера и не е възможно “заобикаляне”, но е задължително намаляване на тази свръхзависимост).

Но ще спра дотук с нещата, които вече съм казвал и писал (включително съм им посветил и немалка част от книгата си “Президент на РъБъ”), за да дам думата на не по-малко актуална статия от днешния ден. Ето какво пише в сайта Фрог. Нюз:

Да си купиш Президент!
Неделя, 6 Февруари 2011

Д-р Мирослав Дърмов
Лексингтън, Кентъки

Връщайки се към определени моменти от близкото минало и преглеждайки стари български вестници, попаднах на факт, който бях забравил. Материалът във вестник от 29 май 2002 год. огласяваше, че: „Президентът Георги Първанов бе удостоен с международната награда “За изключителна работа по укрепване единството на православните народи”. Тя се присъжда всяка година от Международния фонд за единство на православните народи, действащ под попечителството на Негово Светейшество Алексий Втори – Патриарх на Москва и на цяла Русия.

Решението за награждаването бе връчено на българския държавен глава днес лично от президента на Международния фонд за единство на православните народи проф. Валерий Алексеев, когото Георги Първанов прие на “Дондуков”2.” Комбинацията Георги Първанов, „изключителна работа по укрепване единството на православните народи” и Международен фонд за единство на православните народи изглежда доста странна и само допълнителна информация би могла да донесе определено проясняване в мъглата. Изследването започна с Георги Първанов и неговата „изключителна работа за единството на православните народи”.

Георги е роден през 1957 година, време, в което сталинското разбиране за „вредата” от религията още не е получило нова интерпретация. Широко известно е, че много от родените през този период, поради страх на родителите от репресии или поради техните убеждения, не са кръщавани, поради което допускам (разбира се може и да не съм прав), че господин Първанов не е кръстен и следователно не е православен християнин. Така че е много учудваща хипотезата за изключителна работа на един неправославен за единството на православните народи…Последващото професионално развитие допълнително не потвърждава вече визираната активност за благото на православието: дипломиране от Историческия факултет на Софийския Университет „Климент Охридски” през 1981 година и моментално намиране на препитание като научен сътрудник в Института по история на БКП към ЦК на БКП, защита на кандидатска дисертация през 1986 и получаване на научното звание”Старши научен сътрудник” (биографията мълчи дали е първа или втора степен). Очевидно, този период трудно би могъл да бъде свързан с православието. Но интересното в случая е доста необичайният факт за дипломирането на Георги и незабавното му назначаване за инструктор в ЦК на БКП, какъвто е рангът на научен сътрудник в системата на ЦК, нещо доста необичайно за времето. Предполагам, че връстниците на Първанов си спомнят необходимостта от софийско жителство, конкурсите за научни сътрудници и възможността някой да „кацне” от университета директно в ЦК. Такива чудеса не се случват всекиму и този факт говори за сериозна ракета-носител. В задачката се пита: Какво е името на чичкото, осигурил такъв добър старт на момчето от Сирещник….?

Настъпват събитията от 1989 година и в тези бурни времена има нещо, което по необясними причини отсъства от биографията на Георги Първанов, намираща се на уебсайта на Президентството. Неразгласената официално случка (при един либерален подход при интерпретацията) би могла да се възприеме като някаква активност за правото православно дело. Става дума за участието му в изборите за 7-мо Велико Народно Събрание от листата на фашизоидите от ОКЗНИ. Може би младите хора в страната не си спомнят тези времена, когато в столицата се изсипаха доведени организирано с автобуси разгневени (по мое мнение – уплашени) хора, крещящи за защита на Отечеството, на първо място, от турците (разбирай от създадената от заместник-началника на ПГУ Тодор Генов организация ДПС, от която на политическата сцена е въведен майор Ахмед Ахмедов, който по-късно получава задачата да се нарече Доган) и, разбира се, след това и от всички, които искат нещо ново да се породи в България. И понеже комунистическата фразеология е бракувана от ръководството, всички те са православни християни и патриоти. Пред публиката демонстрират своето родолюбие Минчо и Гинчо, но реалният ръководител на споменатата структура е приятелят на Тодор Живков-Румен Попов, докато инструкторът от ЦК на БКП Георги Първанов е само един скромен кандидат за депутат. В последствие кратката патриотично-православна инициатива е определена като неразумна и нещата се връщат в позната реалност на променящата се БКП в БСП, където Георги Първанов бавно и полека е движен към върха на тази политическа сила. Определено добре. Всеки има своя избор, но всъщност ставаше дума за развитието на дружбата между православните народи и в този период нищо не говори за каквато и да се активност на Първанова в тази насока.

През ноември 2001 в България има избори и след като Петър Стоянов е оставен на „самоунищожител”, изборите са спечелени от Георги Първанов. Инагурацията е на 22 януари 2002 година и в края на май 2002 той вече е удостоен с международната награда “За изключителна работа по укрепване единството на православните народи”. Получаването на наградата става малко по-късно, на 21 януари 2003 година в Москва, където българският президент е на специална визита в Русия за получаване на приза, състоящ се от почетна диплома, почетен знак и парична премия. Българските медии ликуват…

Един обективен, неслугински анализ би следвало да зададе въпроси, като: След като Първанов не е направил кой знае какво (на този етап) за единството на православните народи; коя е институцията и ръководителите й, които му дават тази оценка и свързаните с нея значителни парични средства? Защото парите са същината на наградата. И погледнато назад във времето вицът става по-голям – оказва се,че прекаралият целия си живот на православната нива български патриарх Максим получава този приз две години след Първанов.

Международния фонд за единство на православните народи е създаден през месец април 1995 год. с благословията на Московският и Всерусийски Патриарх Алексий II, който възглавява Попечителния съвет на фонда до смъртта си през 2008 година. По настоящем Председател на попечителния съвет е Патриарх Кирил. Президент на фонда от неговото създаване до настоящия момент е Валерий Аркадиевич Алексеев.

Задачите на международният фонд са определени като:
-подпомагане на руската и други православни църкви в техните духовни и социални дейности;
-работа за задълбочаване на връзките между славянските народи и източно – православните народи;
-духовно-нравствено възпитание на децата и младежите;
-сътрудничество с множество структури в държавата за осъществяване на проектите и програмите на фонда;
-изучаване и разпространение на православната култура;
-присъждане на ежегодната премия на фонда.

При така преразказаните насоки на дейност на Международния фонд за единство на православните народи, особено внимание заслужават точка 2 и 6. След като през декември 1991 година СССР се преструктурира и „пролетарският интернационализъм” беше бракуван от управляващия елит на Русия като идеология на интеграцията, за осъществяване на стратегическите интереси на Русия се въведе нов инструментариум: славянско ядро (Русия,Украина,Беларус), близка чужбина (територията на бившия съюз) и православен свят, като сфера на интереси. Оттук се вижда, че основната насока на дейност на Международния фонд за единство на православните народи е да допринася за осъществяване на стратегическа политика на Русия посредством раздаване на значителни парични средства на фактори (религиозни и политически)в Беларус, Украина, Молдова, България, Сърбия, Черна Гора, Гърция, Кипър и някои други екзотични направления за закупуване на проруско лоби.

С тази дейност от създаването на Фонда през 1995 до наши дни се занимава професор Алексеев, Валерий Аркадиевич. Роден е в Астрахан през 1953 година. Неговата биография не е много типична за деятел на православието, но за това пък много напомня на тази на номенклатурен кадър. От 1976 до 1981 г. Bалерий Аркадиевич е на обществено-политическа работа в Саратовска област. Mоже би този ефемизъм трябва да се разбира като работа в Саратовсkия обком на КПСС, но това е само предположение. Следва периодът 1981-1991, когато той е на работа в Москва в ръководството на младежката организация (ЦК на Комсомола) и във висшите органи на политическата власт (може би ЦК на КПСС?). През бурните 1991-1993 г. той е на журналистическа и научно-преподавателска работа, а от 1993 до 2003 е съветник на председателите на държавната Дума. През този период председатели на Думата са Рибкин, Иван Петрович от фракцията на Аграрната партия-съюзник на комунистите и Селезньов, Генадий Николаевич от фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация. И точно по това време (1995 г.) е осенен от идеята да създаде Международния фонд за единство на православните народи, станал факт с благословията на Патриах Алексий II.

Алексей Михайлович Ридигер е роден в Талин, Естония през 1929 г. Завършва Ленинградската духовна академия през 1953 година. На 28 февруари 1958 година е вербуван на патриотична основа за разкриване и разработка на антисъветските елементи между духовенството, и е на отчет на 4-то отделение на Естонското КГБ с псевдоним „Дроздов”. На 19 август 1959 приема монашество. На 14 август 1961 г. е определен от Светия Синод за епископ Талински и Естонски под името Алексий. От 7 юни 1990 до смъртта си на 5 декември 2008 е Патриарх Московски и Всерусийски.

Настоящият председател на попечителният съвет е Патриарх Кирил. Владимир Михайлович Гундяев е роден в Ленинград през 1946, учи в Ленинградската семинария през 1965-67 и в Ленинградската духовна академия през 1967-69. Приема монашество на 3 април 1969, от 7 април 1969 е йеродякон и от 1 юни 1969 – йеромонах. Паралелно със стремителното издигане по йерархията, следват постоянни задгранични пътувания и се предполага, че по това време работи със службите на съветското външно разузнаване под псевдоним „Михайлов”. Френското разузнаване е особено обезпокоено от неговата дейност, излизаща извън рамките на православен свещенослужител. Патриарх Всерусийски е от 1 февруари 2009.

Ангажираността на патриарсите на руската православна църква със структури на властта в държавата не следва да шокира публиката, поради самата същност на православната църква. Тя винаги е ориентирана към утвърждаване на властта в държавата и поради тази причина тя е и автокефална. Единствено Русия има претенциите да бъде третият Рим и поради тази причина в днешни дни функционира Международният фонд за единство на православните народи. Но проблемът не в това. Всяка държава е в правото си да използва всички възможни средства за реализирането на националните си интереси. Проблемът е, че в България политиците забравят или не искат да знаят, че да бъдеш политик, означава да служиш на своята държава и своя народ, а не да се обогатяваш, продавайки националните интереси. Въпросът в случаят е защо Георги Първанов е приел значителна сума от фонд, еднозначно обвързан с геостратегическите интереси на чужда държава? Знаел ли за какво става дума? Би следвало, защото Националната Разузнавателна Служба е на негово подчинение и едно запитване е могло да го осветли по въпроса. Е, през този период – до февруари 2003, когато Първанов, за благодарност, че не е разконспириран, го изпраща посланик в Унгария, службата се оглавява от Димо Гяуров, който не е известен с особен професионализъм на попрището на информационното обслужване. Но все пак там има достатъчно хора от занаята, които са могли да му кажат за какво става дума. Особено що се отнася за спонсорите на фонда – руските енергийни концерни и на първо място Газпром…

И тука нещата стават ясни. В политиката се плаща за бъдещи услуги, не за минали. Предлагайки наградата за 2002 г. на Георги Първанов, стратегически са заложени основите за бъдещи компромиси от страна на България по енергийните трасета. В руското разузнаване може да не са знаели, че българските политици не се боят от данайците, които им носят подаръци. А когато приемеш пари за нещо, което не си извършил или заслужил, вече си нагълтал кукичката на зависимостта. “

На марксистко- ленински жаргон по такива поводи можеше да възникне възклицанието на отрицанието: “две статии, едната е излишна”. Обаче ми се вижда по-добре читателите сами да решат, дали пък от прочита на двете тези не се формира трета: че има нужда от националноосвободително движение в ДНЕШНА България. Защо ли? Много просто- защото в годините на маскирания съветски колониализъм то не се състоя ( повече подробности по темата – в новата ми книга). А на сегашния етап на постсъветския (традиционен за България) руски колониализъм, енергично е пробутван със средствата на енергетиката. Само мисловно ленивите или материално подкупените с този инструмент на проникването отказват да признаят този факт.

16 мнения за “Президентът е (авто)гол”

 1. Хонорара на Гоце за неговото участие е 50 000 $. Не вярвам да е еднократно.

 2. Впрочем статията за нуждата от Националноосвободително движение в ДНЕШНА България беше написана още след рухването на Берлинската стена. Написаха я четири партии и три граждански движжения създали Съюз на демократичните сили. Спомням си, че веднага след “четвърти февруари” посрещахме с фанфари на Аерогара София Зам. премиера Евгений Бакърджиев, който бе сключил в Москва най–изгодния за нас договор за цената на газа. Сетне обаче, кукловодите от комунистическата Държавна сигурност и техните настойници от КГБ, умело прехвърляйки цялата вина върху Иван Костов, разтуриха нашето Националноосвободително движение. Може би е време да го възстановим. Удобен повод да се съберем отново всички е борбата за демонтиране и преместване от центъра на София на Паметника на Поробителя, който е най–яркият символ на постсъветския руски колониализъм.

 3. Уважаеми г.Дърмов,странно,ли е,че
  само Високата порта насърчава едно униатското движение преди българския Великден,за да се довърши едно дело уязвено още във Венеция и Ферара,към 1340 г.,когато дипломатическите усилия на Борис I,Калоян и Иван Асен II,са били потънали в прах,както и останките им,докато някои руски владетели и висш църковен клир,
  хвърлят прах в очите на Византия,
  която и със собствени патриарси като незаконни деца и внуци на последните Шимановци-баща и син,
  стават само превъзходни преводачи
  и полемисти в т.ч. и по невъзможни
  въпроси за превъплащението според Източно и сколастично Латинско православие,до падането на Търново
  /1396/и Константинопол/1453/
  От там насетне,не е възможен на този етап,поврат по натрупани със столетия догми, и още по-малко за сирищни икони в нашия и на психясало общество,беден ум.

 4. ….че има нужда от националноосвободително движение в ДНЕШНА България. Защо ли? Много просто- защото в годините на маскирания съветски колониализъм то не се състоя

  или грешно се молихме, или грешно ни разбраха

  даже и да стане достояние за цял народ този текст, нищо няма да се промени. Защо ли? Много просто- хората си харесват русия и си мразят америка и първановата политика се опира на този извратен факт, а той е извратен, защото ако попиташ някого къде иска да живее ще отговори америка, от друга страна хладните отношения между нас и нашите лидери(тези които се опитаха да ни измъкнат от този вековен капан) са меко казано служебно хладни, ние се смятаме за леко предадени те също, а в крайна сметка всичко се свежда до това да удържиш на удари във времето, ето в това не ни бива

 5. Г-н Инджев, Уважавате ли лицето Дърмов? Той депутатства и от листите на ДПС и на БСП.Умолявам Ви да не се позовавате на подобни, не особено хигиенични, политически личности.

 6. Към kolev:

  Г-н Колев, ако трябваше да се собразявам с чистотата на биографиите на авторите, които цитирам, трябваше да сведа ползваните източници до Махатма Ганди и Майка Тереза.

  Очаквайте в новата ми книга цитати от автори като Георги Димитров, Васил Коларов, Маяковски, Йосиф Висарионович Джугашвили и много др. подобни – ще се изненадате колко интересни могат да бъдат някои техни изяви…

 7. Г-н Инджев, Тезите Ви са силни и без брътвежите на Дърмов.Имал съм възможност да бъда с него на семинар на НАТО в Гармишпартенкирхен и ме известен капацитета му. Да го сравнявате със Сталин и т.н. е малко пресилено.

 8. Към kolev:

  Разбирам Ви, но не сте ме разбрал: не го сравнявам с никого и не го познавам лично, а зацапаната му биография за мен не е фактор за преценка дали това, което е написал е вярно или не. По-скоро точно такива, като него, познават”мръсното бельо”, което са готови да покажат. Защо не?

 9. Нека първо покаже своето!Пък и не си спомням да съм чел нравоучителните му съчинения докато живееше в България. Да коментираш от Щатите е лесно и безопасно. Не могат да те съдят за клевета. И относно “бельото”. Нещата са доста сложни. То е като спомените ни – отразяват личния ни привкус за миналото.Жив и здрав бъдете.Редовно чета коментарите Ви.

 10. Posted by “Kардинал Ришельо “| февруари 7, 2011, 8:41 – и моето мнение :

  Униатство или икуменизъм(екуменизъм)….. трудно, но не и невъзмозно!
  Световни Дни на младежта(напр.Мадрид,2011)… или „чалга фест ?

 11. Откровено казано, доста се затрудних, докато си спомня кой е този г-н Колев, у когото моето медийно присъствие предизвиква такъв гняв, докато той самият ме подсети за командировката в Гармиш Партенкирхен, където бяхме поканени съветници от Парламента и Президентството. Придружаваше ме полк. Никола Колев, впоследствие генерал-полковник, който зае пост в Президентската администрация на Първанов. И ако става дума за същия господин, мисля, че с горната статия съм улучил “десятката”. Няма да коментирам моралните качества на господина, само ще спомена, че по онова време доста усилено ме молеше да ходатайствам за преместването му в Генералния Щаб.

 12. Към Колев
  Господине, а Вие откъде знаете, че “да коментираш от Щатите е лесно и безопасно”? Откъде сте сигурен, че “не могат да те съдят за клевета”, когато посочваш тъмни завери на някой държавен глава? Изобщо Вие някога написали ли сте дори едно изречение против агент “Гоце”, от която и да е точка на земното кълбо? Написаното от д–р Мирослав Дърмов го знае огромна част от политическата емиграция в Северна Америка. Знае се и в България. Вие сте убеден, че то е истина, но по комунистически се мъчите да провокирате недоверие към блога и към написаното в него. Ако аз бях на Ваше място, повече не бих си позволил да напиша нито една дума в блога на господин Иво Инджев! Обратното би било израз на лошо възпитание! Тук се правят сериозни анализи на най–тежките проблеми на нацията и не е място за кадесарско–комунистически провокации!

 13. Към Канада-Петър ( и kolev):

  От една страна не искам да се намесвам в полемиката на принципа “на всяка манджа -медурдия”, от друга – тя засяга принципно подхода ми при публикуването.
  Смятам, че информацията е ценна с нейното съдържание. Не е парадоксално, а е логично, че тъкмо хората от вътрешния кръг на важни фактори в държавата са в състояние да ни съобщят недостъпни за публиката по друг начин факти или поне хипотези, върху които си стува да се разсъждава. Винаги има опасност от подвеждане, но в коя сфера на живота няма рискове? А и нямам претенциите да пресявам информацията по морални критерии. Да, важно е да се знае кой какъв е бил, но пък точно защото е бил някакъв, той знае неща, недостъпни за нас и може да ни ги каже, стига да е искрен.Защо да не му дам възможност- нещо повече, бих искал тъкмо такива хора да знаят, че имат възможност да се изкажат тук и така да допринесат за нашата информираност.

 14. Тъй като в статията се говори за БПЦ искам да ви припомня че преброяването на населението, което започва от 01.02.2011, ще включва и преброяване по вероизповедания. Това от своя страна ще се отрази в размерът на субсидиите изплащани към църквите. Отговорът на този въпрос не е задължителен. В случая, тъй като повечето принадлежим по презумция към БПЦ, обявявайки се за православни християни, даваме своя глас на Православната църква и по точно част от данъците, които внасяме към държавата, ще отидат под формата на квота от субсидиите към висшия клир на БПЦ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.