Русия иска да си платим за освобождението от руската зависимост

Понеже наскоро едни защитници на съветското наследство в България ме заплашиха с изпращане в концлагера “Белене” (направиха си труда да сглобят цяло клипче с червени знамена и съветски маршове за тази цел) днес ключовите думи “Русия”, “съд” и “Белене” ми прозвучаха малко тревожно. Оказа се, че Русия искала да се оттегли от АЕЦ “Белене” и да съди България . Тревожно ли е това наистина или пък е знак, че можем и да се освободим сами – този път от Русия ( пък ако ще и да си платим за това в буквалния смисъл)?

Ето какво разпространи днес сайтът на в. “Дневник”:

Руската компания “Атомстройекспорт” иска да се оттегли от проекта за изграждане на ядрената централа “Белене”, пише френският бизнес ежедневник “Ла трибюн”. Изданието се позовава на писмо на дружеството, което е изпратено до неговата компания майка – “Росатом”. В него ръководството на “Атомстройекспорт” съветва компанията да се оттегли от проекта. В края на текста си все пак френският вестник изтъква, че това може да е само начин за натиск върху българското правителство за ускоряване на строежа на централата.

От “Росатом” съобщиха пред “Дневник”, че няма да коментират писмото, защото то е вътрешен документ и до момента не са взели окончателно решение дали да се откажат от проекта. Написаното в писмото ще бъде разгледано като опция, в случай че не бъде постигнато подписването на 12-ото поред споразумение с България, за което двете страни преговарят в момента.

Потърсени за коментар, от българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че няма да коментират нищо по темата, защото в момента прокуратурата и Националната следствена служба правят проверки в “Белене”. По неофициална информация представители на ведомството са се срещнали с представители на “Атомстройекспорт” в средата на януари и двете страни не са могли да постигнат окончателно споразумение дали да бъде достроена “Белене”. Под въпрос е и подписването на 12-ото споразумение с руската “Атомстроекспорт”.

Икономическото издание пише, че политическите промени в средата на 2009 г., когато се смениха правителствата в България, са причина за сериозното охлаждане в отношенията между София и Москва. Първоначалната цена на ядрената централа е била 4 млрд. евро, но с индекса на инфлацията е достигнала до 6.4 млрд. евро, пише “Ла трибюн”.

Според “Росатом” забавянето на централата ще донесе допълнителни разходи за “Атомстройекспорт” и е мината пресечната точката, от която няма връщане назад към осъществяването на проекта. От вътрешен документ на руската компания става ясно, че “провалът на проекта – парадоксално, но факт, е нещо добро за “Росатом”, тъй като може да й донесе обезщетение от 200 млн. евро, а печалбата от централата би била 150 млн. евро”. Документът е бил разработен от директора по развитието на “Атомстройекспорт”. Според него има реална възможност оборудването за “Белене” да бъде прехвърлено към турската атомна централа “Акию”, която е 100% собственост на “Росатом”.

По-рано тази сутрин от “Атомстройекспорт” изпратиха съобщение до българските медии, в което изказват увереността си, че централата ще бъде достроена.”

Забележителен “маньовър”, нали! И което е най-интересно, не за първи път Русия се опитва да шантажира България с турски козове. При създалото се напрежение около усилията на българите за извършат съединението си, увенчало се с неочакван за Русия успех през 1885 г., империята- освободителка се е опитвала да подбуди Турция да си върне половин България, така като успешно е подшушнала на сръбския крал Милен да се опита- и в двата случая неуспешно.

Повече подробности около този и други подобни братски жестове на Русия – в новата ми книга.

28 мнения за “Русия иска да си платим за освобождението от руската зависимост”

 1. “”Русия” иска да си платим за освобождението от руската зависимост”, а “САЩ” за какво иска да си платим?

 2. Ето какво пише на стр. 228 в книгата “Авантюрите на руския царизъм в България по документите на царските архиви” (написана между другото в СССР по поръка на Георги Димитров и Васил Коларов):
  Извадка от инструкцията на министъра на външните работи до дипломатическия агент в София Чариков – 20/8 март 1896 г.
  …В заключение ви се възлага във време и форма, които счетете за най-удобни, да настоявате пред българското правителство за изплащане на руското правителство на окупационния дълг, чиято капитална сума бе установена с конвенцията от /28/16 юни 1883 г. на 10 618 250 рубли 43 копейки, от които към /13/1 юли 1896 г. остава недобор от 5 018 250 рубли и 43 копейки…
  /Лобанов – Ростовски/

  И какво излиза – нищо ново под слънцето. Някой да е викал окупационни сили? Не! Но България трябва да плаща! И то много!
  Някой да е искал да строи АЕЦ? Не! Но пак България трябва да плаща! И пак много!

  За тези, на които не им е ясно – това е братска, безкористна, славянска помощ! Винаги е така! А плащането е явно заради това, че България не разбира “правилно” ситуацията!

 3. То като нашите управляващи нямат смелост да се откажат, дай боже руснаците да се откажат. Пък нека да ни съдят. Все по-евтино ще ни излезе, отколкото да я строим, а и агонията ще свърши.

 4. Тема за геополитически размисъл- защо България е на върха (като при Стамболов), когато оста София- Истанбул е пряка, силна, стратегическа и от нея са изритани руските интриганти (като граф Игнатиев)- и защо само зло ни е сполетявало от актуализирането на оси като София- Атина-Белград-.. е ясна е третата столица- белокаменната родина на световния пролетариат Москва?

 5. Към Тео:

  От благодарностите, които отправя в предговора Васил Коларов, става ясно, че лично др. Сталин е позволил и разпоредил да се ползват руските архиви за написването на тази твърдве интересна книга, от която става ясно, че не просто лично Колров не възприема Русия за освободителка на България от Турция, но това е линията на Българската работническа партията ( писано е през 1935 г. в Москва), начело с Димитър Благоев, на когото Васил Коларов се позовава.
  Повече подробности – в новата ми книга…

 6. Да се плати, като се конфискуват имотите на до момента подписалите проекта “Белене” – ще излезе без пари, а може и на печалба за държавата! Да не говорим за разминаването с ГОЛЕМИТЕ МИНУСИ в случай, че руснаците не бъдат шкартирани! Дано уври премиерската чутура, а не първо да пробва с чувала сол, после 100-те тояги, а накрая да го преметнат!

 7. Gospodin Indjev,
  Nadiavam se niamate nishto protiv da paste-na slednata statia ot dneshnoto izdanie na frenskia vsekidnevnik Le Monde.Nadiavam se, che mnozinstvoto ot posetitelite na foruma vladeiat frenski.

  Le correspondant du “Guardian” à Moscou expulsé de Russie
  LEMONDE.FR avec AFP | 07.02.11 | 20h59 • Mis à jour le 07.02.11 | 21h02

  Luke Harding, grand reporter au Guardian et correspondant du journal à Moscou, a été expulsé par les autorités russes, a annoncé lundi 7 février le quotidien britannique.

  Le journaliste, qui avait passé deux mois au siège londonien du Guardian, travaillant notamment sur les révélations du site WikiLeaks publiées par son journal, était rentré à Moscou le week-end dernier. Il s’est vu refuser l’entrée sur le territoire par les autorités russes et a été mis dans un avion se rendant au Royaume-Uni. Un membre des services de sécurité aéroportuaire affilié aux services de renseignement lui aurait alors déclaré : “La Russie est fermée pour vous”.

  Selon le rédacteur en chef du Guardian, Alan Rusbridger, “il s’agit clairement d’une nouvelle atteinte préoccupante à la liberté de la presse, et il est inquiétant que le gouvernement russe expulse les reporters dont il n’approuve pas le travail”. Luke Harding avait notamment écrit sur un câble de WikiLeaks décrivant la Russie comme un “Etat mafieux”, rappelle le quotidien, selon qui l’expulsion d’un journaliste britannique de Russie serait une première depuis la fin de la guerre froide.

  LE FOREIGN OFFICE DEMANDE DES COMPTES

  Le quotidien dit “tenter d’obtenir des détails”, et s’être mis en relation avec le Foreign office, le ministère des affaires étrangères britannique. “Nous avons pris contact avec nos homologues russes” a indiqué un porte-parole du Foreign Office, précisant que le ministre des affaires étrangères avait appelé en personne. “Nous attendons une réponse”.

  Luke Harding, qui a remporté plusieurs prix de journalisme, a été en poste à New Delhi, Berlin et Moscou. Il a aussi couvert pour le Guardian plusieurs conflits, dont ceux d’Irak et d’Afghanistan. Il a récemment écrit avec David Leigh, également journaliste au Guardian, un livre sur leurs contacts avec Julian Assange et les conditions de publication des documents diplomatiques américains transmis par le site WikiLeaks.

  Eto go i linka:
  http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/02/07/le-correspondant-du-guardian-a-moscou-expulse-de-russie_1476580_3214.html

 8. Лично аз се радвам на новината – 200 милиона не са висока цена за освобождаване от руска зависимост.Защо да не ги изгладуваме?

 9. Ако се позовем на мнението на неизкушените специалисти /вж г-н Касчиев/, от сега нататък българският данъкоплатец има две възможности – да се отърве от московската хватка срещу неустойки от порядъка на няколкостотин хиляди евро /под милиард/ или да продължи да налива в “Гьола” /разбирай – в гушите на наши и руски олигарси/ още осем-десет милиарда,срещу които да получи:
  -електроцентрала със съмнително качество /проект, доставки, изпълнение/ и произтичащите от него последици;
  – производство на ел.енергия със съмнителна норма на печалба;
  – производство на ел.енергия, при съмнителна обезпеченост на пазари;
  – тежко замърсяване на природната среда, поради нерешено преработване /връщане/ на отработеното гориво, за векове напред;
  – реална опасност от ядрена катастрофа, пред която термо-експлозията в Чернобил ще изглежда като спукан детски балон; катастрофа, страшните последствия от която ще влачат десетки поколения;
  – развитие на енергетиката ни в разрез с европейските и световни тенденции /възобновяеми източници и революционно нови технологии/;
  – бъдеща тотална енергийна и икономическа зависимост от чужда държава /която не се отличава нито с вътрешна стабилност, нито с международно доверие,нито с добронамереност, нито с лоялност/.
  Надявам се, че никой непредубеден здравомислещ не би се поколебал в избора.
  А отговорът на въпроса на “сбъркания хороскоп” е елементарен: “За същото.”

 10. Ако успеем да се откупим за някакви си 200млн.евро, то това ще е страхотно изгодна сделка за нас! Да ги взимат и да не се връщат повече! Може да добавим и няколко паметника – ей така, от нас, съвсем безплатно, да си ги приберат и тях, като заминават!

 11. Г-н Инджев, няколко пъти споменавате за “новата Ви книга”. Моля дайте повече подробности- коя е тя и кога и къде мога да я закупя? Благодаря

 12. Иво, ценя изразеното от тебе.
  Бих казал обаче, че свободата има цена. МНОГО ВИСОКА.

  Ако не се плати …

 13. По повод на статията- отдавна съм на мнение, че трябва да се откупим. Какво са 200 млн. по сравнение с 6,5 милярда и неизвестно колко още за инфраструктура около Белене.Халал им е печалбата на “братушките”

 14. Уважаеми г-н Инджев,завършил съм
  бившия американски колеж в Ловеч и многократно коментирах странно преплетени съдби между някои наши съотечественици,различни по цвят и идейни убеждения, в т.ч. измежду
  такива състуденти,като Буров,И. Ботева и Коларов,чийто напътствени
  слова,дълго стояха изписани в училищния кът,до Априлския пленум и появата на Тато.
  Разговаряли сме за онзи всестранен
  и колосалеален ерудит дипломат Петър Нейков,когото точно той – кооординирано с Г.Димитров,
  изпраща в Париж 1946 г., да покрива медийно самата Мирна конференция и чийто спомени,от кумова срама и “с БЗНС-украска видяха нещо като бял свят”/1981/ с опит от Браила 1879 г.през всички балкански и централно европейски ключови столици.Точно той заедно със сина си Тодор -рецензент на наша издадена книга-превежат “Дон Кихот”,когато преди да склопи учи,”най-много му тежи,че тежи на детето си с една мизерна пенсия!”….
  Г-н Инджев,всичко до тук във Вашия
  път,ще е лек душ,сравнен с много
  от “враждебните вихри”,които ще посрещнете с чест:
  Постоянна и важна негативна роля при управлението на владетели и сирищни републиканци,играе сложното географско-политическо положение на България,и негативни последствия от тежко многовековно робство и несъответствия между
  амбиции и много политиканстващ манталитет на доморасли политици,негодни да оползотворят пълноценно нашия потенциал в сложни балкански,европейски а и др. регионални,но не леки световни
  взаимотношения.
  Да оставим “пустите му царе” и да погледнем с ръка на сърце,имал ли е дори един от тях “с житейска съдба!”, сътрудици с ръста на П.Каравелов,Константин Стоилов или Александър Малинов?
  Доста коментари,посветих на жалки и неблагодарни деца към свои бащи от лоното на БКП.
  Изразявам свое дълбоко убеждение,
  че не Дядото,Кобилата или Сандро
  а В.Коларов ще е търсеното предизвикателство за Вашия безспорен талант.

 15. Първо – за тези 200 милиона можем да се съдим години.
  Второ, може да са и по-малко.
  Трето-можем да не ги изплатиме веднага.
  Четвърто – спомнете си мужиците колко години си връщаха (не си връщаха) тристамилионния ( в долари) дълг към България.
  Спомнете си каква огромна част от дъга им опростихме – ние, опосканата България.
  Пето – ако се отървем от енергийната им ледена прегръдка, гарантирано жизненият ни стандарт ще се вдигне.
  Шесто – еле ако изчистиме и руската олигархо-ченгесария (безмилостни пиявици)- по най-прости сметки стандарта ни ще се вдигне на 100%.
  Седмо – събудете се, заспали (от беднотията) българи ??
  Осмо – къде си новия СТАМБОЛОВ ????

 16. „Телеграмата на ваше превъзходителство с вчерашна дата имах щастието да докладвам на негово величество императора. На негово величество било угодно да даде височайшата си заповед на генерал адютанта Вановски по искането на ваше превъзходителство немедлено да отправи военни параходи във Варна за защита честта на руския флаг в България и интересите на живущите там руски поданици и намиращите се под наше покровителство. На командира на Черноморския порт му е дадена заповед за приготовление на първо време на три военни парахода с боеви припаси за бомбардирване и заемане на гр. Варна. В случай на повтаряне на каквито и да било неприязнени действия от страна на българските незаконни власти по отношение нашите поданици или към тези лица, които са под наше покровителство, аз съм решен веднага да взема още по-строги мерки.
  Най-покорно моля ваше превъзходителство да благоволи и съобщи на одеския временен генерал-губернатор за времето по ваше усмотрение кога да отправи във Варна нашите военни параходи, а тъй също да уведомите и мен.”
  /Телеграма на руския външен министър Гирс до ген. Каулбарс, 27 септември 1886 г./

 17. Строителите на нова България, учили на Запад или в Русия, вдъхнали въздуха на свободата и увлечени от напредничавите идеи на Европейския свят, скоро след освобождението разбират колко агресивна, нагла и коварна е имперската прегръдка на „матушка” Рус. Дори един от най-запалените русофили в българската история /Драган Цанков/ няма да изтрае и ще се провикне срещу „братушките”: „Не ви щем ни меда, ни жилото!”
  А бунтовникът, писател и държавник Захарий Стоянов ще направи страстна и неопровержима равносметка: “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” /Русчук, 1-й Март 1886 г./

 18. През 1916 г., малко преди конницата на генерал Иван Колев да насмете казашките ескадрони по румънските полета, пред Варна изникват грамадните силуети на два руски броненосеца. Оръдията им изстрелват стотици снаряди срещу ужасения град. Разрушени са десетки къщи, загиват безименни варненци. Малките торпедоносци, останали от Балканската война, излизат на самопожертвователна атака срещу руския Голиат. Две германски подводници, дислоцирани край Евксиноград, се отправят срещу нападателите. След няколко десетки залпа броненосците се оттеглят.
  Пак през тази 1916-а народният поет Иван Вазов, написал най-вдъхновени оди за Русия, посвещава на вчерашните освободители и днешни врагове едно от най-горчивите си стихотворения – “На руските воини”, дълго укривано от българския читател след 1944 г.

 19. Русия дължи на България репарации от варварската окупация и безчинствата на солдатите и над беззащитният български народ.

 20. Иво!

  Трайчо Трайков не изпълни поетите от него обещания, на срещата ни с него. Да извърви предложените от мен стъпки и резултата от тях да покаже, кой крив и кой прав. Вместо това, на четвъртият месец от срещата (17.01.2011г.) с еднолично решение издава заповед с която назначава съвет от четирима човека, които да преценели вярноста на моите твърдения. Всичките 4 персони са на “хранилка” в АЕЦ “Козлодуй” (двама от тях са и преподаватели в СУ “Св. Кл. Охридски, но имат граждански договор с АЕЦ-а за 600 000 (шестстотин хиляди) лева, а другите двама са на трудов договор в централата). Т.е. на 100% зависими, но Трайков нарича съвета “независим”. Може би си спомняш, че аз предложих на Трайков да се извини на българският народ за предишни негови лъжи. Той ми отговори да не му се меся в отношенията министър-народ, а същевременно продължава нагло да го лъже и да помага за ограбването му. Мандата на “съвета” е два месеца, за да излезе с решение и предложение. Защо ти казвам всичко това? Защото е по темата на статията. Ако имахме министри и правителства, които правеха неща, обратни на това, което прави Трайков и съвета на Борисов, Русия не само нямаше да ни осъди, но по-скоро ние бихме я осъдили, за седемгодишният й експеримент с рециклирано ядрено гориво в Козлодуй. Междувременно подадох сигнал и в приемната на министър-председателя на РБ и получих най-идиотският отговор, по който личи, че сигналът въобще не е четен. Писах и на Мартин Димитров, като председател на комисията по енергетика в НС, с искане да ме изслушат. Четвърта седмица няма отговор. С такива политици България е обречена!

 21. Педантична забележка: сръбският крал е бил Милан. Не съм наясно “Милен” какво име е, ама май не е сръбско. 🙂

  Колкото за шантажа: хубавото на руснаците е, че са предвидими – като не става на тяхната почват без много хитрости да извиват ръце.

 22. Мнозина,ако не и всички? – са прави със своята и националната болка,че други народи,разположени
  географски по на запад от София,
  по всяко време са били,не толкова затлачвани в свое ранно пробуждане
  и др. ред звездни исторически върхове,като тези от 1916 г.,
  наред и с такива,които ще бъдат на дневен ред,не след дълго.
  Ако преднамерено,Отечеството с десетилетия-било от простотия или несъразмерни амбиции-е творило куп
  доморасли водачи,”известтни на дядо в село”,би била дори далеч по-разумна,с една нова пролетна репетиция на 19 февруари и ясни послания на фона на събитията в Магреба,Средния и Близкия изток,
  които вече “рисуват” и др.по-нови гео-страт.предизвикателства,които
  озадачавт САЩ,Израел,но не и Иран и Турция-наша съседка,чиято тънка сетивност отново,и за кой ли път,
  ще позволи Сърбия,да ни изпревари,
  без да говорим за Гърция,Румъния и т.н.
  Репарации и вдъхновени оди -просто
  умряла работа!-Кои сини или пембени “стратези”,”командири”, улично-площадни”еднодневки”,имаха акъл,да се поучат от БКП,как се тренира опит с търпение,за да ти дойде на конгрес жив премиер в препълнен салон на НДК и трасира П Ъ Т!!!!

 23. Няма яснота по отношение на политико-икономическата страна на строежа. Ако на населението му е ясно каква е цената на строежа и последствията за България, може би хората ще излязат пред Народното събрание, но едва ли…Всичко отново ще се реши в тишина!

 24. То аджеба и сега Валерия,
  премиерът пита, и президент и С.Станишев,за цени и индекси и миндекси..а народът от миряни в залата с много шумни аплодисменти с възторжени възгласи преминаващи
  в нестихващи овации за ново якобинско или хунвейбинско прочистване не само на омразни посланици,но на бащ попове и баш мюфтии в техните ЦК-та……….
  …и за още па-радикални редукции …докато останат сенки и “за държава???и за вечерна проверка!”

 25. Струва ми се,че тази история с “обещетението” и неговият размер,е поредния ход на руснаците да рекетират България.Вярно или не публикуваното по темата по-горе,мисля че нашето правителство трябва да даде обяснения/без да влиза в конфиденциалните подробности/:има ли клаузи в споразумението/а има ли договор/,според които,неизправната страна-БГ,дължи неустойки за Беляне и при какви обстоятелства!И настоящето правителство “мънка”по темата Беляне,въпреки обявяването Й за гьол,после -че ще е нещо много полезно и печелившо за БГ,после посещения на високо държавно ниво посветени на рускити проекти,в т.ч. Беляне и т.н….Някои от посетителите в блога,великодушно обявяват,че визираната сума си заслужава да бъде платена срещу освобождението ни от освободителите,но в същност,въобще може ли да става дума за обещетение?Отговор на този въпрос време е да даде Правителството на България!

 26. Ако осъдим комунистите за чистките след 9.9.1944 може да осъдим Русия (СССР) за налагане на комунистически терор на суверенна държава. Това сега не може да стане и всички знаят защо. Но след 50- 60 години е възможно. Тогава евентуалния дълг неустойка от спиране на строителството на АЕЦ Белене ще се приспадне от репарациите, които Русия приемница на ЛениноСталиновия СССР ще трябва да ни плати. Моето мнение е: Спиране веднага на строителството на АЕЦ Белене. Няма нужда да се протака с чакана на инвеститори и други такива тактики.

 27. “- Има ли опасност да плащаме неустойки за неизпълнени задължения по проекта?
  “…те знаят при сегашното състояние на нещата един международен арбитраж никога не би им присъдил неустойки в случай на неизпълнение на договореностите.”

  http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=756696

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.