Бруто или нето са резервите у интернето

Има(м) лоша новина за онези другари със старите представи за нашата част от стария свят ( наричан несправедливо от други “Нова Европа”), които вероятно са изненадани от следното:

“Повече от половината софиянци вече са се преброили по интернет, съобщиха от Националния статистически институт.
Към 12:45 ч. днес електронно са се преброили 2 197 004, от които 92 % живеят в градове. ( в. “Труд”).

Не искам да газя бос в математически формули за проценти и “глави от населението”, но тези данни опровергават натрапеното от години впечатление, че България , по отношение на интернет, е резерват за някаква маргинална ( едва ли не!) групичка граждани.

При всички приказки за леснотата на електронното преброяване фактът е, че не е чак толкова просто. Но неочаквано ( за скептиците) – неочаквано много българи са се разконспирирали като умни и грамотни граждани на глобалното село.

След като дни преди финала 2 197 004 граждани са се преброили електронно, предлагам да признаем, че делът на гласуващите в интернет български граждани вече не е екзотика, а става статистически представителен за общонационалните настроения- макар да е все още “градски феномен”.

Възможно е да греша в методиката на анализа, но за тенденцията съм абсолютно сигурен. Дори съм изненадан малко. Възприел съм отдавна журналистическия принцип на водещите световни медии, които учат своите журналисти да се застраховат срещу преувеличаването: когато трябва да се прецени “ на око” един митинг е по-добре да кажеш ( или да сгрешиш), че са присъствали (само) “стотици”, отколкото да бъдеш обвинен в пристрастие като съобщиш за “хиляди”.

В случая обаче боравим с преброени “преброени”. Позволявам си да предвидя, че последиците от свободното волеизявление в интернет тепърва ще променят България.

Селата продължават да “олекват “ (уви – това е жалко!) на демографския кантар, което придава още по-голяма , национално представителна тежест на гласуването в интернет.

Бруто или нето – тенденцията е в полза на интернето!

8 мнения за “Бруто или нето са резервите у интернето”

 1. данните са наистина смайващи, поне за мен, аз очаквах около 1/3 от това число да се преброи по интернет. Много от по-младите, както и аз, са преброили родителите си – това малко изопачава нещата, но въпреки всичко резултата е впечатляващ.
  И показва, че няма какво да се чака – налице са условия за упражняване на пряка демокрация и гласуване по интернет. Като начало, поне по въпроси от местен характер.
  Много интересно как биха гласували примерно софианци по въпроса за планираното разширяване и оскъпяване на т.нар. ‘синя зона’ – много се съмнявам, че мнението им съвпада с това на техните ‘избраници’.

 2. На тези, които са се преброили чрез Интернет би трябвало да им се даде възможност да гласуват и на някои избори, он-лайн. Най-малкото експериментално.

 3. С едно електронно гласуване БСП ще загубят голяма част от традиционния си пенсионерски електорат, тъй като внуците най-вероятно ще гласуват от тяхно име както и на родителите си най-вероятно(освен ако не са потомствени комунисти). От друга страна българите в странство ще се улеснят страшно много без да се налага да пътуват много километри до изборната секция. Ех как се размечтах БСП да са едноцифрен процент

 4. като един виден селянин ще ви кажа, че ако по селата имаше интернет покритие резултатите щяха да са още по впечатляващи. Да се чуди човек на доставчиците защо не инвестират там.

 5. Iилно съм впечатлен от резултатите и много се гордея с това и с българите, на слепците песимисти трябва да им светне най-после,че това е нация достойна за евр.съюз и за Шенген, дори и по-вeчe:))))))

 6. Значи, в много други теми тук, съм се изказвал положително за българина, и винаги съм смятъл, че ако е информиран достатъчно, то той винаги, би взел правилното решение. Но, какво се получава, залят е от дезинформацията на достъпните за него медии, и няма как, всеки би се повлиал, настроива се погрешно. Кой, в някакво село, чете тукашните писания, а всеки от тях гледа националните медии и слуша “Хоризонт”. А там, поставят ли тези проблеми, и принципни ли са, в представянето на актуалните новини, или са платени служители, на които им се поставя задача, да злепоставят някого, или да умаловажат даден гаф на някого. Затова българина трябва да бъде информиран от всякъде, за да си направи той сам извода за правдата. Или, както казва тук един от по-горе пишещите: “като един виден селянин ще ви кажа, че ако по селата имаше интернет покритие резултатите щяха да са още по впечатляващи. Да се чуди човек на доставчиците защо не инвестират там.”
  Затова трябва да се мисли, да има достъп населението навсякъде, до интернет и кабелна телевизия.

 7. Дано доживеем гласуване по интернето! То е по-истинско (т. е. по-трудно е да се фалшифицира), по-евтино и по-лесно.
  Да, ама тогава как да стане тЪз работа?!

 8. Кое ще спре такива като Доган да съберат данните на подопечният им електорат и да гласуват анблок при електронно гласуване?Трябва да се измисли механизъм против това.Иначе съм твърдо “ЗА” интернет избори .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.