Авария в цензурата около АЕЦ “Козлодуй”

В българското медийно пространство има теч! Проби най-после информацията за неглижирания от години протест на ядрения физик Георги Котев. И понеже в момента се говори на висок глас за хипотетични загуби от “неродения Иванчо” АЕЦ “ Белене”, припомням тезата на Котев, че в действащата централа АЕЦ “Козлодуй” огромната далавера тече вече от години и източва от държавата стотици милиони евро.

Ето какво публиква на 3 февруари 2011 г. в. “ 168 ч.”

Скандални назначения в АЕЦ “Козлодуй”
Дата: 03.02.2011; рубрика: автор: Иван Бутовски

Назначената от министъра на икономиката Трайчо Трайков независима комисия въобще не е независима, установи “168 часа”.
Всички нейни членове са обвързани чрез икономически интереси с централата. Комисията трябва да провери твърдения за корупционни практики в електроцентралата. Как ще се случи това в сегашния є състав, не е ясно.
Това твърдят правозащитници и специалисти по ядрена енергетика пред “168 часа”.
Съветът има за задача да установи чрез

експертен анализ

твърдението на физика Георги Котев, че в процеса на преход от касети тип ТВС-М към касети ТВСА на блокове 5-и и 6-и на АЕЦ “Козлодуй” е използвано ядрено гориво от преработен уран.
Целта, според официалната информация от икономическото министерство, е “максимално прозрачно проучване на тезата на Котев и в двумесечен срок изготвяне на доклад с констатации и предложения до министър Трайков”. От ведомството се ангажират също така, че резултатите и евентуалните действия вследствие на доклада ще бъдат

публично оповестени

Със заповед на министъра от 17.01.2011 г. в комисията са назначени някои от най-видните ни специалисти в областта на ядрената енергетика – доц. д-р Ивайло Христосков, доц.

ИЗГОДНО: Въпреки обвиненията в корупция, в АЕЦ “Козлодуй” се произвежда най-евтината електроенергия в страната.
Петко Петков, Ани Влъчков, който е представен като председател на съюза на физиците в България, клон “Козлодуй”, и д-р Пламен Мишев.
Покана за участие в етапа на анализа от проверката е изпратена и до ядрения физик Георги Касчиев, става ясно още от министерската заповед.

Проблемът

е, че експертите отдавна са на “хранилката” в АЕЦ “Козлодуй” и получават пари по различни договори с предприятието. Двама от членовете на комисията – доц. Ивайло Христосков и доц. Петко Петков, работят на граждански договор по поръчка от 2009 г. за централата. Тя е озаглавена “Разработване, тестване, валидиране и въвеждане в експлоатация на софтуер за стационарни 3-мерни потвелни пресмятания на неутронно-физични характеристики на активната зона на ВВЕР-1000 и на софтуер за подготовка на съответна библиотека малогрупови константи за различни типове касети и поглъщащи елементи за ВВЕР-1000 чрез съвременна спектрална програма”.

Трайчо Трайков
По неофициална информация стойността на поръчката е за 600 000 лв. И това е само за “създаването” на софтуера, а после с годините ще се изливат още много пари за поддръжката му, твърдят запознати.
Странен в случая е и фактът, че се дават пари за разработка на софтуер при положение, че подобна

програма

има създадена от международна група учени в продължение на години по международен проект, финансиран от Франция и САЩ, и е много по-добър, надежден, сигурен и с повече възможности от нашия, твърдят специалистите. Съмнителна е и нуждата от самия софтуер. Той не може да бъде независим, след като се използва от хората, които са го създали, защото те по всяко време могат да го манипулират, твърдят специалисти. Нещо повече – за да се използва правомерно, той би следвало да се лицензира от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Това не е направено.
Ани Влъчков е ръководител на група от контролиращи физици. Работи в централата от края на 1991 г. Самият факт, че е служител на компанията, която се разследва, го прави зависим.

Георги Котев
Случайно или не, в заповедта на министерството са скрили

истинската му длъжност

и така не става ясно, че той в момента работи в АЕЦ. Четвъртият член на контролния орган, Пламен Мишев, също има договор с Първа атомна.
“Експертизата на тази комисия ще бъде манипулирана, защото и четиримата физици, включени в съвета, работят по проекти и договори с централата и по никакъв начин не са независими”, категоричен е Петър Пенчев от “Екогласност”. “Например при проверката на СРС-тата от БАН изискването беше специалистите да нямат никаква връзка с проверявания обект”, аргументира се правозащитникът.
Точно по тази причина се оказа, че посоченият в министерското решение за създаване на комисията Георги Касчиев също е отказал участие.
“Вече изпратих становището си до министъра, в което казвам, че въпреки наименованието “независим” в съвета няма нито един, който да не е от финансова гледна точка в конфликт на интереси. Освен това етапът, на който са решили да ме включат, означава да се доверя наготово на данните, установени от другите експерти”, обясни за “168 часа” Георги Касчиев. “На всичкото отгоре проверката, така както е формулирана, избягва основния въпрос, засегнат от Котев – че в документите за безопасност не е посочен конкретният тип гориво, а вместо това се отива на вторичната хипотеза – да се провери дали се касае за рециклиран уран”, коментира

възраженията

си физикът. “Имахме среща с министъра и говорихме за прозрачност и откритост, а в същото време предлагат на АЕЦ “Козлодуй” материалите за проверката за съгласуване, което ми напомня за отдавна отминали времена”, споделя разочарован Касчиев.
Помолен от “168 часа” за мнение, доц. Ивайло Христосков, който е водеща фигура в състава на комисията, отказа каквото и да било становище и с думите “Нищо не коментирам” незабавно прекъсна връзката.
“Поканените в комисията експерти са водещи специалисти в областта и тяхната компетентност и професионален опит са най-добрата гаранция за качеството и обективността на извършваната проверка”, се казва в отговор на икономическото министерство до “168 часа”.
Оказва се, че и в енергийните среди има различни мнения по въпроса със

зарядките

на Първа атомна.
“За мене въпросът с ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй” не е технически, защото се касае за една от най-тъмните далавери в българската енергетика”, категоричен е Стефан Гамизов. “Причината е, че се получават огромни рушвети, за да се купува точно това гориво и затова е особено важно да намерим конкурентен доставчик”, казва специалистът.
На доста по-различна позиция е експертът Минчо Христов.
“Мисля, че твърдения, като тези на Георги Котев, са част от целенасочените атаки срещу централата”, смята бившият депутат. “Според мене кампанията е провокирана от интересите на чужди държави, както и на производителите на електроенергия от ВЕИ, тъй като АЕЦ “Козлодуй” произвежда най-евтиния ток у нас”, споделя още Минчо Христов.
Хронология на конфликта
През 2008 г. ядреният физик Георги Котев, със 17-годишен стаж в АЕЦ “Козлодуй”, обвини ръководството на централата в корупционни схеми, при които 5-и и 6-и блок се зареждат не със свежо, а с рециклирано гориво.
“През лятото на 2007 г. с мен се свързаха офицери от тогавашната Национална служба “Сигурност” (НСС) (впоследствие ДАНС) и аз им споделих своите опасения за това, че се извършва манипулация с ядреното гориво, която може да има непредвидими и опасни последици. Те ме поощриха да продължавам да следя развитието на ситуацията и своевременно да ги информирам.
Последните ми контакти с тях датират от месец юни 2008 г., когато вече им бях предал всичко, доказващо схемата с подмяната на горивото”, се казва в открито писмо до посланиците на ЕС и САЩ у нас, подписано от Котев.
Според Котев, заради отказа от страна на ръководството на ДАНС да предприеме законосъобразни мерки и заплаха за живота му, той е принуден да напусне страната в опит да запознае европейските служби за разкритията си.
• 23.06.2008 г. – Георги Котев заминава за Виена, където се среща с представител на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), откъдето, по думите му, не е проявен интерес към конкретните факти.
• 12.07.2010 г. – Заради липсата на реакция на изнесените от него данни от страна както на управляващите у нас, така и от европейските органи, Котев обявява гладна стачка край централата на ЕК в Брюксел. След декларираната готовност от Министерството на икономиката за изясняване на случая протестът е прекратен.
• 14.10.2010 г. – Самият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков се среща с Котев и признава: “В България има енергийна мафия и тя може да се види на много места. Но не се притеснявам от нещата, които миришат.”
• 17.01.2011 г. – Министерството на икономиката, енергетиката и туризма създава комисия за разследване на фактите, изнесени от Георги Котев.”


Към статията на в. “168 ч.” прилагам и пълния текст на възраженията на Георги Касчиев, цитирани в нея:

ДО
МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА, ИКОНОМИКАТА И ТУРИЗМА
Г-н ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

СТАНОВИЩЕ
От Георги Стефанов Касчиев

Относно:
Ваша заповед No РД-16-38 от 17.01.2011

Уважаеми г-н Министър, след като се запознах с Ваша заповед No РД-16-38 от 17.01.2011 год., изразявам следното становище:

1. Проверката не цели изясняване на основното твърдение
Г-н Министър, основното твърдение на г-н Георги Котев е, че в процеса на въвеждане на новото гориво, типът на доставяното гориво не е отговарял на типа посочен в документите по безопасност. Хипотезата му, че в доставяното гориво е използуван рециклиран уран е вторична и би могла да обясни съществените разлики между реалното и пресметнатото поведение на реакторите, но са възможни са и други хипотези.
Проверката на основното твърдение на г-н Котев не би отнела много време на хора като мен, с опит в регулиращи инспекции и проверки на ядрените инсталации. Ако то се окаже неверно, значи той говори неистини и в този случай трябва само да се изясни по каква причина са настъпили аномалиите в поведението на реакторите. Ако обаче е вярно, тогава освен изясняване на аномалиите, трябва да се проверят твърденията му за липса на утвърден ТОБ, за наличие на посреднически фирми, мащабни злоупотреби и корупционни схеми.
Както и във всички досегашни проверки и експертизи, вместо да се проверява ключовото твърдение на г-н Котев за подмяна на горивото, Вие насочвате действията към изясняване на второстепенни въпроси. По този начин експертизата се обезсмисля, нещо повече – възникват съмнения, че се цели имитация на проверка.

2. Обхватът на проверката е силно стеснен
• В съответствие с установения разрешителен режим АЯР (а не МИЕТ) е институцията, която издава разрешения, като провежда собствени експертизи, проверки и поставя условия. Агенцията отговаря и за международното сътрудничество в тази област. Въпреки ключовата роля на АЯР при въвеждане на новто ядрено гориво, в заповедта Ви не е предвидена проверка на специфичната документация по случая, както и разговори със съответните лица от агенцията;
• Не се предвижда да се проверят твърденията на г-н Александър Белковец – физик от АЕЦ, който в началото на 2009 год. напълно потвърди казаното от г-н Котев за аномалии при използуването на новия тип гориво.
• Не се предвижда изслушване на г-н Котев или каквото и да е взаимодействие на експертния съвет с него.

3. В съвета няма нито един независим експерт
В състава на съвета са включени само лица, които са в пряка и силна зависимост от ръководството на АЕЦ Козлодуй, чиито действия трябва да проверяват и анализират. Двама от тях са служители в централата (подчинени на проверяваните), а външните експерти в разследвания период (вероятно и сега) са работили като консултанти по договори с АЕЦ. Не е възможно да се очаква обективна проверка от хора, чиято кариера и бъдеще зависи от проверяваните.
Тези съмнения напълно се потвърдиха в проведен телефонен разговор с един от експертите, който се оказа незапознат с част от тезите на г-н Котев, но нарече твърденията му “бълвоч”, заяви “няма какво да говоря с Котев”, че неговата задача е “да търси доказателства за липса на рециклиран уран в горивото” и че “тези хора от централата трябва да бъдат защитени”.
Смятам, че когато тези факти станат известни на обществеността, тази Ваша инициатива ще бъде напълно дискредитирана.

4. Относно моето участие в съвета.
На 22 и 26 октомври 2010 год. по тяхно искане имах срещи с г-н Александър Николов, сега член на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй и с г-жа Милена Ценова, началник на кабинета Ви. Г-жа Ценова предложи да извърша проверка на твърденията на г-н Котев. Въпреки съмненията си приех, тъй като получих нейните уверения, че Вие, както и тя искате пълна прозрачност по случая и ще осигурите пълно съдействие за окончателно изясняване на случая. Посочих, че трябва да имам достъп до нужните документи и служители на АЕЦ, АЯР и МЕИТ и получих уверения, че всички въпроси ще бъдат решени. Бе решено да извърша проверката при моето следващо идване в България, в периода 23.12.2010 – 06.01.2011 год., но “поради грешка при прегледите и обработката на имейли” в МИЕТ срокът бе отложен.
Не получих предложение от МИЕТ за провеждане на проверката, затова предложих конкретен механизъм как да бъде извършена. Бях уведомен, че предложените мерки се съгласуват с ръководството на АЕЦ Козлодуй. Изумително г-н Министър, все пак този подход – проверяваните да преценяват дали, как и от кого да бъдат проверявани се прилагаше във времето на презрелия социализъм. Във всеки случай той е в пълно противоречие с Вашите декларации за откритост и прозрачност.
В последна сметка, съгласно Вашата заповед не съм включен в експертния съвет, няма да участвувам в проверката, не ми е разрешен достъп до материалите, и не съм сред лицата, на които ръководството на АЕЦ трябва да осигури пълно съдействие. Възлага ми се да извърша анализ, въз основа на заключенията на хора, които вероятно нямат опит в провеждането на проверки и инспекции и които са зависими от проверяваните.
Всичко това затвърждава усещането ми, първоначално породено от неверните твърдения на ръководството на АЕЦ по повод на обвиненията на г-н Котев, че се продължават опитите да се прикрият някакви нелицеприятни факти.
Както обясних и на г-жа Ценова не желая да участвувам в имитация на проверки и настоявам името ми да бъде премахнато от Вашата заповед.

25.01.2010 год. Виена

31 мнения за “Авария в цензурата около АЕЦ “Козлодуй””

 1. Иво, благодаря за светкавичната реакция! Още повече, че си сложил и становището на колегата Георги Касчиев, за да го видя 1:1.
  Лека вечер!

 2. този път нямам думи, но имам основание да не вярвам на сегашното управление

 3. Просто не е за вярване. Трайчо Трайков не изглежда да е безумец, като например Цветанов. Да назначиш обаче такава зависима комисия, обаче означава, че или си безумец, или си купен. Друго обяснение няма.

 4. Най-сетне ледът се пропуква. А дали и гражданското общество ще се събуди от зимния сън…

 5. Няма скоро да се събуди гражданското общество,защото то го нема,бре.Народонаселението слуша Вучков,Бат Бойко и Цецко. Няма да слуша Костоф/както го пишат некои”доброжелатели/

 6. Втори Чернобил ли трябва да се случи за да започнем да казваме на черното, черно и на бялото, бяло?
  Темата с безконтролното боравене с радиация винаги е с дълги и безкрайно опасни последици.
  Малко смелост и гражданска доблест се искат за да се оцени нещо и то по факти взети в единната им цялост.
  Имам чувството, че за да вземе един висококвалифициран и предполагам добре платен за българските стандарти ядрен физик, да захвърли всичко постигнато и да го направи в името на безопасността, то явно има нещо което го е уплашило и то много.
  Самия факт, че това се случи, мен ме плаши дори още повече, защото са малцина в тази страна, тези които имат смелостта да направят такива стъпки в името на общата ни безопасност.
  Спомняте ли си колко много “сериозни” изказвания от високопоставени новоизбрани държавници заваляха – за злоупотреби, за предстоящи наказания на извършители и т.н. и т.н.
  Темата, накарала Георги Котев да си захвърли работата, за която се е скъсал от учене и ежедневно доказване мисля, че предлага една не-лоша възможност за принуждаване на неработещата държавна машина да си свърши работата.
  Борбата ще е, веднъж процеса на “разплитане на чорапчето” да започне.
  На Георги Котев, желая здраве, за да издържи на напрежението! Що се отнася до стопанина на този Blog: Иво, благодаря ти че ни държиш информирани!

 7. кой кой е в българо-руската енергийна мафия.

 8. Ха-ха-ха! Изглежда Георги Котев вече не е луд, а е станал физика Георги Котев?! Бреййй? Бравус!

  Айде малко смелост и т.батков. “стандарт”, имате вече право и вие да го цитирате. Драснете 2 реда.

 9. То е будно, но проблемът е, че за сега се правят, че го няма.
  След една покана за предаването “Референдум” по повод цените на електроенергията, отправена в последния миг, поради което и нямаше как да се яви наш представител, явно някой хора се уплашиха, или им казаха да ни игнорират, защото подобна такава покана не се повтори. А и да ви кажа, не знам дали бихме приели освен при определени условия.
  Защото, в същото това предаване, “мастити” чиновници като Семерджиев бяха пред микрофона, в центъра на кадъра, а техния опонент (някакъв инженер от Русе ако се не лъжа) бе пъхнат в публиката – Един вид, на трибуна имат право само богопомазаните, а потребителите могат и да кажат нещо, но ако остане време между рекламите и гръмките фрази примесени с огромна доза лъжи.
  Дори се зарадвах, че не остана време да се включим в предаването, защото извинете но нито един член на малката ни групичка във Фейсбук не заслужава да се отнасят с него като с 2- ра категория човек чието място е на пейката, докато “умните глави” бистрят енергетиката.
  Признавам си. Аз съм само спекулант и не разбирам от нищо друго освен цени и суровини (виж тях ги познавам добре), но бих се радвал да видя господин Котев лице в лице с тези които го ингнорираха толкова време, обявиха го за луд (включително и на мен звъняха – Не се занимавай с него и го изгони от групата защото е луд) без да вземат пред вид, че както аз така и останалите имаме достатъчно мозък да преценим, че човек с психически отклонения не би работил на такава отговорна длъжност точно в Козлодуй!
  Силно се надявам да не сме сами, като нас да има стотици хиляди и хора като Котев, Емил Измирлиев, Светлин Минев (мой колега разбиращ точно от хеджиране) да имат думата, защото тя трябва да се чуе

 10. Няма нищо за коментиране. За читателят е от ясно по-ясно.За прокуратурата верoятно никога няма да се изясни.

 11. Нъм Г.Котев:
  Опитвам се да добавя безуспешно,че ако н ЕК и утвърдени демокрации им писна от нас около Шенген и Козлодуй,
  би било добре,ако тези които пречат тук за о щ е е д и н г л а с от т.н. гражданско общество,е желателно също,да се пробудят точно в този блог

 12. Така се прави и на запад. Назначава се комисия, с което се запушва устата на медиите и се печели време. И всички чакат. След няколко месеца комисията, която в повечето случаи е зависима, излиза с някакво мъгляво становище и нещата или зациклят или започват от начало.

  Искрено пожелавам на Георги Котев да има сили, за да издържи до край.

 13. Каква проверка, какви пет лева??!!
  След гореизложеното е очевадно, че в АЕЦ-Козлодуй се използва НЕСТАНДАРТНО ЯДРЕНО ГОРИВО, което е предизвикало АНОМАЛИИ В РЕЖИМА НА РАБОТА НА РЕАКТОРИТЕ!!!
  На лице е СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА МЕЖДУ РЕАЛНОТО И ПРЕСМЕТНАТОТО ПОВЕДЕНИЕ НА РЕАКТОРИТЕ!!!
  Какво има повече да се проверява?!
  У Ж А С!!!
  Бъдещето на децата и внуците ни, бъдещето ни като нация е заложено на карта от престъпно безотговорни, продажни типове!
  Учени, “интелектуалци”, гражданско общество, Главен прокурор, “народни” представители и правителство в лицето на министър Трайков си “трайкат”!
  А т.н. синя опозиция си “чопли зъбите” с простотиите на Цветанов, с подхвърлени подслушвания и мненията на тъпото мюре Алексей, като че ли някой ще оправдае маргиналното им политическо поведение утре, когато /не дай Бог!/ над половин Северна България изгрее второ слънце – това на атомния ад!!!

 14. Само за миг си представете какви “аномалии”(как невинно звучи!) ще има пък в АЕЦ Белене! Те са заложени отдавна, щом новия АЕЦ се прави от все същите отговорни другари! Страшно е!

 15. Г-н Инджев, Защо публикувате мнението на Гамизов, като и баба ми знае, че той лобира за Тошиба и ги е консултирал по други проекти. Да не говорим за кого работи в момента.

 16. А дали не е това целта?
  Щом до МААЕ и Евро-Комисията в Брюксел достигнат данни за проблеми в АЕЦ-Козлодуй(АНОМАЛИИ В РЕЖИМА НА РАБОТА НА РЕАКТОРИТЕ,СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА МЕЖДУ РЕАЛНОТО И ПРЕСМЕТНАТОТО ПОВЕДЕНИЕ НА РЕАКТОРИТЕ) да последва натиск оттам за преждевременно затваряне на 5 и 6 блок. И това да разчисти пътя за почване на строежа на АЕЦ-Белене?
  Гоце и компания може и точно това да преследват.Защо Синята Коалиция не поеме присърце този проблем и не изиска от мин-р Тр.Трайков друг състав(наистина независим от енерг.мафия)на комисията за проверка на горивото? Това поне могат да направят.Сега е моментът.

 17. Към Наблюдател:

  А защо публикувам вашето мнение, като дори не знам кой сте ( да не говорим, че не “публикувам” мнението на Гамизов, а нещо друго, в рамките на което той е цитиран – или може би трябваше да изрежа този елемент от чуждата публикация?).

 18. Otvratitelno! I tezi se boreli s koruptsijata, dran dran, pak ni upravljavat sastite prodajnitsi i nisto dobro ne ni chaka…

 19. Към г-н П.Тинков:
  Вашият коментар е повод за размисъл и за обединяване усилията на 19 февруари,тъй като неописуемите вреди от заробване с такива мащаби и за такова време,
  дори налагат общ призив пред стотици хиляди столичани и такива от близо и далеч,за поклон пред паметта на Апостола и по-ясни
  послания за проверка загрижеността
  към идните поколения.
  Едва ли ще има скоро,нов и друг по-подходящ повод,да се подскаже на Герб,въпреки простотии,че
  пътят е правилен и ще бъде оценен по подобаващ начин

 20. Преброените в националното интернет пространство са вече 3,1 млн. а и рекцията на премиера,пред един еврокомисар,че взривни “номерца като тези”,за които чул при разговор напуснал депутат от РЗС,”нямало да минат!” биха могли да се впишат в усилията на коментатори и бележити стопани на блогове,като още едно пробуждане на правилната България .

 21. Тошиба, доколкото знам е избрана от американската, финансирана от Бил Гейтс, фирма ТераПауер(TerraPower) да конструира атомен реактор. Реакторите на ТераПауер трябва да работят с обеднен уран или отработено гориво и да се зареждат един път на 100 години. Не съм специалист. може би някой ще вземе отношение по този въпрос.

  Предполагам, че натам са се насочили и руснаците, и са започнали да правят опити с АЕЦ Козлодуй. Проблема е, че ни взимат за опитни мишлета и в същото време правят страхотни печалби, на гърба на националната ни и екологична сигурност.

 22. Г-н Панайотов, съмненията Ви, извинете, са повече от безпочвени! И на МААЕ и на Комисията в Брюксел и на последния галфон, който не си затиска главата като затваря вратата е ясно:
  – че централата в Белене ще бъде със същото качество и ниво на надеждност като тази в Козлодуй /разбирай – съветска/;
  – че изпълнението и евентуалната бъдеща експлоатация ще се осъществяват от същите “висококомпетентни”, “високоотговорни” и “безкористни” специалисти /разбирай – съветски и български/;
  – че и централата в Белене ще работи със същото калпаво /разбирай – съветско/ ядрено гориво, поради липса на алтернатива;
  – че реакторите в Белена ще работят със СЪЩИТЕ АНОМАЛИИ И С НЕПРЕДСКАЗУЕМО ПОВЕДЕНИЕ;
  – че една АЕЦ в Белене ще задълбочи НЕДОПУСТИМО зависимостта на България /част от ЕС/ от великоруските имперски апетити /доколкото това е възможно все още/!

 23. Росене,
  Слушах изпълнение на Ванеса Мей и съм се насочил кам свирене на цигулка. Правя опити от една година. За сега единствен резултат от усилията ми е това, че съседите си продадоха апартаментите, а една от комшийките влезе в лудницата.

 24. До Росен. Малко информация за този тип реактори

  Този тип реактори са известни под абревиатурата TWR ( Traveling wave reactor ) (реактор на бягаща вълна).

  Известна като идея още от 50-те, “конструкцията” на този тип ядрен реактор обединява в едно обогатяване на горивото и произвеждането на топлина. Схемата на ядреният реактор е така замислена, че малка част от енергията, произвеждана от реактора отива за производство на гориво, а останалата се консумира от класическите парни турбини, които въртят електрически генератор, който пък произвежда енергията.

  На практика, при първоначално зареждане, горивото представлява нискообогатен уран (U238) който обкръжава малко ядро от високообогатен уран (U235), при който е възможна самоподдържащо се ядрено делене. При стартиране на реакцията активната зона се “придвижва” оставяйки след себе си продукти на разпад и произвеждайки пред себе си гориво плутоний(P239), през няколко стъпки.

  Ако амбициите на “ядреният съюз” (TerraPower и Тошиба) се осъществят и реакторът бъде реализиран, то той ще може да консумира гориво, от което в наличност само в САЩ има запаси от 700..800 хиляди тона. Енергийният еквивалент на това гориво се оценява на космическата сума от 100 000 милиарда долара и би стигнало да задоволи сегашните енергийни нужди на САЩ за около 80 г.

  ‘Хубавото” при този тип реактор, ако въобще може да се употребява такъв епитет при ядрени технологии, е че радиоактивните отпадъците от реактора теоретично могат да се използват повторно с висок коефициент на конверсия, както и за гориво да бъдат използвани вече натрупани радиоактивни отпадъци от други реактори. Друга есктра, която вероятно ще бъде реализирана е еднократното зареждане на горивото в активната зона. Тоест такъв тип реактор ще бъде и много по-безопасен, защото горивото ще е в количество, достатъчно да генерира енергия за период, съизмерим с живот на реактора (около 50..60г).

 25. До БЪЛГАРИН:
  Прочетох внимателно. Два момента в “малкото информация” за мен остават неприемливи:
  – “Ако амбициите на ядрения съюз” се осъществят и реакторът бъде реализиран, то той ще…” Ами ако не се “подкваси”?
  А руснаците вече експериментират на гърба на Ганю!
  – “…оставяйки след себе си продукти на разпад…”, които…???
  Или /казваш/ това ще се окаже проблем на други поколения. Те да му мислят.

 26. До БЪЛГАРИН

  Благодаря за информацията. Не звучи лошо цялата концепция на този тип реактори. И все пак не съм привърженик на атомната енергия;)))))

  До ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Да не ме бъркате с някой;))) Каква Ванеса Мей?! Какъв Йехуди Менухин, Стефан Грапели, Яша Хайфец, Жан-Люк Понти, Джери Гудман?! Трябва Ви оловно фолио, което да се постави на 10 см разстояние от панелката и можете след това и Хеви Метал да свирите без да ви чуят съседите;)))))

 27. До РОСЕН:
  Моля прочетете още веднаж написаното от мен или потърсете някой да Ви обясни какво имам предвид.
  Нищо лично.

 28. До Тинков:
  Павле,този,последния и да потърси обяснение,лично аз няма да му обяснявам какво си казал по-горе. Искам само да допълня нещо:
  Правилно си им казал за “онова слънце”,но трябва да им се напомни и за другото, истинското,доброто слънце,което никога няма да огрее и нашата /българската/ улица докато се работи единствено и само по задачата “Пълнене на руски джобове,срещу получаване на съветски боклуци”.
  Става въпрос за милиарди,които ако не се хвърлят в устройващи само руската страна проекти,могат да помогнат да изгрее слънчицето на уличката на всеки от нас.
  А,иначе-след 13или14или Бог знае колко години нещо там на Белене щяло било да се е изплатило и да започнело било да работи на печалба.
  Трай коньо!!!

 29. До KALAMUTNIK:
  Прав си, приятелю! “Империята на злото” винаги е била черното проклятие, тегнещо като зловеща сянка над нещастната ни родина! И така ще бъде, докато народецът ни прост продължава да изповядва инфантилното си псевдорусофилство и докато не бъде неутрализирана и озаптена червената “пета колона”, продаваща България на парче!

 30. На времето вождът и учителят на Българския народ Георги Димитров е казал: “За България връзките със Съветския съюз са тъй жизнено необходими, както слънцето и въздуха за всяко живо същество!” На което СССР отговори с даване на воля въздух и слънце за образцово послушание. Стана така, обаче, че СССР и нуждата от нашето послушание изчезнаха, а някои другари не могат да живеят без фотосинтеза и в анаеробен режим. Но наследниците на СССР дават тези блага (слънце и въздух) вече само срещу полезни услуги. Да се чуди човек какво се е заинатил г-н Котев срещу тези жизнеспасяващи операции, та провокира най-великите учени в Родината да се вдигнат като един в защита на дихателно и хлорофилно страдащите!

 31. До Тинков:
  Пета ли шеста ли колона,не знам.
  искам само да те поправя:
  Не става въпрос за продажба на парче!
  Тези ако не ги сапикясаме ще ни продадат “топтан”(по видински).
  Как да стане ли?
  ДА НЕ СПИРАМЕ ДА ПИШЕМ!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.