Гелепир

В очакване на дясноцентристкото управление на държавата да забележи абсурда с паметника на червената армия в София и да покаже, че на дело подкрепя декомунизацията на страната, архитект Христо Генчев, бивш председател на съюза на архитектите и кандидат за вицепрезидент се произнесе ясно по въпроса .

– Каква да е съдбата на паметниците на социализма, сега се дебатира остро за мемориала на „Съветската армия” в центъра на София?

– Това е паметник на армия, която унищожи суверенитета на България. Другаде освободи народи, ако поляците се смятат за свободни, разбира се. С нас Русия се отнесе брутално. Ние бяхме нейния посредник с Германия, заради което си понесе последствията. Русия отне милиони от България през Втората световна война. Така ли се държи една армия освободителка? Паметникът няма място до ректората. С него хвалим нещо, което е било враждебно. Никой не трябва да го събаря. Аз бих го дал на руския посланик, за да си го сложи в двора на посолството. Светият паметник за София, а и за България е този на Цар Освободител. Шипка е свято място. Вижте обаче колко е скромен паметникът на Цар Освободител и колко е претенциозен този на Съветската армия или костницата на бул. „Черни връх”. макар че не съм чувал на наша територия да има загинал руснак по време на Втората световна война.( Фрог нюз)

Понеже архитект Генчев се самоопределя като националист от доста години, човек само може да се запита: какви са тогава онези ( цели партии), чието кредо официално е национализмът ( каквото и да значи това в тяхната интерпретация)?
Или май няма нужда да се чудим – у нас Генералната Линия на Патриотарството ( ГеЛеПе) е свързана с Гелепир, с платената любовта към една чужда държава, за която то (парадоксално) се произнася като за умряла – или добро, или нищо!

12 мнения за “Гелепир”

 1. Предполагам като цитирате арх Генчев (чието мнение за паметника далеч не съвпада с мнението на гилдията), видяхте и мнението му за разрушаването на Мазволея. Ще го цитирам тук, защото така извадено от контекста на интервюто, думите му звучат сякаш архитект Генчев просто защитава разрушенията из града, както вие и ИК за демонтаж на ПСА. Което в случая не е факт.

  “- Липсва ли ви мавзолея на Георги Димитров?

  – Да, определено. той беше построен от един велик българин – Георги Овчаров. Архитектура на световно ниво. Мавзолеят можеше да смени предназначението си, но не и да бъде рушен по такъв безсмислен начин. Малцина души си изработиха политическо алиби. Не може сградата да се използва като заместител на политически противник. Това не е демократично, а беше направено от хора, които се представяха за демократи. Мавзолеят беше строен с камъни габро, последните, които имаше в България. Аз се съмнявам, че са изгубени, по-скоро някой си ги е монтирал във вилата си. “

 2. Към Павел Янчев&

  Е и?
  Архитект Генчев през годините е застъпвал още много тези, с които не съм съгласен – трябва ли да ги изброя всичките, за да ви угодя, когато се чувствате настъпан от една единствена негова сега?

  А това, че групичка другари под ръководството на Захари Захариев, шеф на днешната дружба с Русия, се събраха след нашия митинг от 9 януари и заявиха, че говорят от името на архитектите на България, съвсем не означава, че тази лъжа не може да бъде оборена защото не е известно да е имало форум, който да ги упълномощава да говорят от името на архитектите. Лично познавам много архитекти, които са възмутени от това нахалство!
  След което на техните узурпаторски твърдения се позова…руският посланик, който разшири “темата” и се изказа вече направо от името на българския народ, заявявайки, че демонтирането на паметника нямало подкрепа в България. Т.е. изказа се в познатия презрителен имперски стил да не отговая пряко на “прошението”, което му изпратихме с нашето любезно отворено писмо- пак да се благодарим, че не ни заплаши да “обърне топовете срещу нас”, както прави Дибич забалкански с българските бунтовници ( срещу Турция!) на капитан Мамарчев след успешната му военна кампания срещу Турция през 1829 г.

 3. Когато разглеждате пълната разруха, причинена от социализма, морето от кръв и милионите жертви, помнете, че те са били пожертвани не в името на” доброто на човечеството” нито пък за някакъв “благороден идеал”, а за гноящото тщеславие на някой наплашен злодей или на някой претенциозен посредственик, които са жадували мантията на непостигнатото “величие” -и че паметникът на социализма е пирамида от обществени фабрики, обществени театри и обществени паркове, издигнати върху темели от човешки трупове, с фигурата на техния управник, застанал позьорски на върха, биещ се в гърдите и надаващ воя си за престиж към беззвездната пустота над него.

  Айн Ранд -” Строителите на паметници”

 4. Опаааааа …! Мисля, че първо трябва да се ликвидира “Светият паметник за България е този на Цар Освободител”.

 5. няма паметници на социализма,защото въобще не е имало социализъм

 6. Ето затова сме на този хал и си заслужаваме всичко,което ни сполетява. Сбогом Българио!

 7. Валерия! Аз съм от години в чужбина, но не съм се разделил с България. Или го имаш в сърцето си или не. А на това положение сме защото реагираме неадекватно – вместо да се борим се предаваме. Сбогом с кое? със самоуважението? Последните 100 години са само страница от историята ни.

 8. Nikoga nqma da se umorq da mrazq komunizma i komunistite. Vleznah v nqkoi ot gornite linkove i sum potresena.

 9. Gaydov, аз пък мисля, че просто трябва да му измислим друго име. Защо:
  1. Цар Александър II не мога да разбера кой точно го е признал за цар. Значи ако кажем Цар Аспарух, веднага историците ще ни обяснят, че Аспарух не е бил цар , че титлата цар, еквивалентна на василевс е била дадена и призната от единствения от бога василевс на Константинопол на Симеон, после му е била отнета, после е дадена на Цар Петър. Не можах да открия кой точно цар . българския, византийския или сръбския е признал руския за равен. Т.е. моето предложение е да сменим надписа със следния – “На московския княз Александър II от признателна България”.
  2. Трябва да стане ясно, че e бил поставен пред Народното събрание за да запомни Търновската конституция и да я ползва в Русия за да може по този начин да се отблагодарим за жертвите дадени от руския народ. Много чужденци ме питат защо пред Народното събрание седи чужд владетел и се налага да мисля различни версии. Приемам и други предложения по този въпрос.
  Не мисля, че по този начин бихме обидили Русия, защото така ще ги изкараме от конфузното оположение да обясняват за грешката, която е допуснал техния владетел при подписването на Санстефанския мирен договор и вместо царство е решли България да е княжество, а пък той самият се е наричал цар.
  Също така няма да ни се налага да си мислим, че подаряването от страна на нашия премиер на руския такъв куче е символ на верноподаничество.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.