Атентатковина

Така си и знаех: разговорът за медиите и между медиите, запушен като отходен канал от години, може да изригне само с помощта на динамита. Най-много да замирише още, но на местната публика това не й пречи особено при разкъсването на целофана, в който се намира политическото нещо, определено като “екскремент” от самия Бойко Борисов. Зер у нас, както е казал героят на Чудомир пред едно произведение на монументалното изкуство, “една шашка динамит му стига”!

В България от години се затварят медийни усти – колективно и поединично. С чукове, с уволнения, с подкупи, а и с някои взривове- като онзи пред дома на колегата Васил Иванов, с когото имах честта да попадна по този повод в графата “нарушения на свободата на словото” в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на демокрацията по света преди 5 години. И кой от двата примера, даден за илюстрация в доклада се видя по-страшен на някои медии в България? Познахте – цензурираха информацията за него в частта, в която се говореше за напускането на Би Ти Ви “под политически натиск на Иво Инджев” ( в. “Стандарт” например изряза името ми в кратката си дописка за доклада).

Сега, както виждам, мълчащият като цяло за аферата с подслушването в държавата, в която изплува и неговата намеса в корупционна връзка с Мишо Бирата, стоящият зад онзи натиск от 2006 г. президент Георги Първанов се обади с разтревожен вид: имало връщане към 90-те години, загрижи се той във връзка с факта, че пред редакцията на един вестник гръмна шашка динамит. Така ли?

Президентът нещо се е “объркал”. През 90-те години мутрите не се занимаваха толкова с вестници, колкото вестниците се занимаваха с мутрите. В онези нефелни времена имаше много трески за дялане ( на принципа на Сталин – като секат гората, летят трески!), но медиите бяха значително по-свободни. Макар и тогава “назначените капиталисти” в медийния бранш да бяха преобладаващо мнозинство, все още съществуваше инерцията на свободното волеизявление в обществото и това се виждаше също в пъстротата на медийния сектор. Именно с разбиването на конкуренцията между принципно противоборстващите гледни точки в обществото, оповестени като край на “двуполюсния модел”, започнаха 800-те дни на уж обединяващата всички българи власт на Сакскобургготски, съвпаднала някак странно и с възхода на самия Първанов. Така си и продължава до днес: царски републиканци се смениха с републикански царисти, за да дойде на власт политическа сила, повела след себе си …отломките от същи този славен обоз на кастрирания откъм “конфронтация” период.

Гангрената обаче винаги загнива, когато раната не се почисти. Намотаният върху нея с годините бинт е декорация, имитация на демокрация, през която се просмуква червеното. Справка: Египет.

А у нас засега продължава затишието – затишие пред Бира(та). Взривът пред редакцията, която се опита да взриви държавата с компрометиращи записи за корупция, но се оказа взривена, може да означава всичко, само не и част от разговора за медиите “ с други средства” . За да има разговор, трябва да има медийна свобода, а не двуполюсен модел в контрола над медиите, на какъвто се “радваме” в момента- пропрезидентски и пропремиерски.

Димните завеси не могат да прикрият този факт и е тъжно да наблюдавам колегите, които се опитват да избегнат лютивия пушек в очите им с помощта на нахлузени по тревога противогази. Насълзяването си личи си и през запотените стъкла.

25 мнения за “Атентатковина”

 1. Взрива пред редакцията на в-к “Галерия” според мен е евтин спектакъл, разигран от хората около Алексей Петров с цел да надянат ореола на мъченици за правда на поръчковата журналистка Патрашкова и подгласника й Дачков. Колко много се различава този фарс от действителния опит за убийство на журналиста от Нова ТВ Васил Иванов с поставения взрив пред апартамента му. Внушенията на поръчалите плющялката са повече от очевидни, въпросът е има ли още наивници, които да не разбират защо се случва всичко това. Съзнавам,че Цветан Цветанов има за какво да бъде критикуван, но защо яростно и безогледно нападащите го не поискат и отговор на въпроса кой е нарушил закона, изнасяйки СРС-та и предавайки ги на в-к “Галерия”. А споровете за това дали тези СРС-та са манипулирани още не дават отговор на въпроса. Виж, по изгодно е да се разтяга надълго и нашироко фарса с плющялката пред в-к “Галерия”, отколкото действително важните въпроси около скандала със СРС-та да получат своя отговор. Или всичко отново както досега ще бъде замазано, в духа на нашата жалка българска политическа действителност.

 2. Няколко въпроса към българина след днешния взрив и опит за анализ.
  1.Кой има полза от него, и то, в момент когато идват 4-ма министри от Европа :
  – България
  – Правителството
  – БСП
  – Синята коалиция
  – РЗС /Алексей Петров
  – Олигарси/индустриалци/назначени и кредитни милионери/мутри
  – Президент

  Да помислим:
  – България твърдо НЕ,НЕ,НЕ –
  1.Това е петно върху страната, опит да се докаже че няма място в Европа.
  2.Компрометиране на усилията за Шенген.
  3.Да обърнем Европа срещу Нас
  да се покаже че сме безнадеждни варвари и нашето място е другаде.

  – Правителството – НЕ,НЕ,НЕ
  1.Бойко и другите трябва да се абсолютни мазохисти, да го направят в този момент и то срещу медия(за мен в.Галерия не е медия а център за дезинформация и рупор на мафията), която воюва срещу правителството.НЕ
  2.Този акт иска да изскара това правителство най-зловещото в новата ни история – предишните крадяха, продаваха националните интереси, деградираха нацията но не гърмяха медии.
  Това искат противниците му, техните интереси никога не съвпадат с тези на България.НЕ
  3.По този начин се унищожават усилията по усвояване на Европейски фондове, борбата с мафията и корупцията.НЕ

  – БСП – ДА,ДА,ДА
  1.За сега това и е актуалното име- колко са българи (не само по рождение), толкова са социалисти и имат движещите сили на мафията.
  БСП многократно се е доказала като антибългарска партия и което е зле за България е добре за нея. ДА

  2.Има богат исторически опит в активните мероприятия и терористичната дейност.Нейната гвардия е ДС, обучена за такава дейност. ДА

  3.При управлението на Станишев, беше времето на голямо крадене и далавери, няколко министъра са следствени, ако падне ГЕРБ те се спасяват и започва ново угояване. ДА

  – Синята коалиция ????
  1.Те не знаят къде са – Май се уплашиха от две неща:
  – да не изчезнат като партиики, защото за това което те говореха в опозиция на Станищев, ГЕРБ започна да го върши – борба срещу корупцията и организираната престъпност
  – да не би ако се разрови по назад във времето не се намерят и интересни неща за тях – уж откачане на енергиината зависимост от Русия – сервират им Нефтохим,
  РМД прехвърлиха собствеността в подготвените от БСП кадри.

  2.Включвайки се в хора на засегнатите от ГЕРБ каточели се върнаха в лоното на майката създателка.

  – РЗС/ доц.А.Петров – ДА,ДА,ДА
  1.Вживелия се в ролята на народен трибун Яне почва сам да си вярва че е фактор а не пощенска кутия в политическите игри.
  Такъв политик в нормална държава не може да има, даже и най-развинтените сценаристи не могат да създат и на хартия такъв абсурд какъвно ние имаме.
  2.Подхвърля недоказани обвинения, клевети(преди изборите всички министри от тройната коалиция бяха се запътили към затвора).
  Човек следствен и скоро подсъдим за престъпления от целия наказателен кодекс е назначен официално за съветник по националната сигурност.
  Бог вече не може да пази България.
  Алексей иска да падне ГЕРБ и да му се размине.

  – Олигарси/ назначени индустриалци/кредитни милионери/мутри. ДА,ДА,ДА
  1.Секват далаверите с ДДС, бандероли, контабанда, държавата се опитва да си върне харизани от предишни правителства имото – Пловдивския панаир, заменките на земи и др

  – Президент ДА,ДА,ДА

  1.Ще опита да влезе в политиката, не му трябва силен и успешен управляващ, бореш се срещу мафията и корупцията.
  Той самият е наясно че няма качества да се сравнява с него.
  2.Борбата срещу корупцията и мафията засяга силно неговите спонсори и съветници.( колко ли от тях бяха застреляни).
  3.Гоце непрекъснато лъже или премълчава – той е представителя на Руските интереси в България.
  4.Като ппредставител на чужди интереси, естествено е да загърбва българските.
  5.Не каза и една дума за подкрепа на вътрешния министър в борбата му с мафията – напротив заставаше срещу него.
  Мереше с двоен аршин последните две правителства
  6.Понеже му липсват много качества на почтен човек и държавник, вместо след мандатът да се отдаде на научна дейност и да чете лекции по света той върви към връщане в политиката и към катастрофа.
  (или може да е прав – той е завършил История на БКП, такава дисциплина и такава партия няма, лекции може да чете вече само в 1-2 страни в света.

  И стига сме се връзвали на активните мероприятия на комунистите и техните чеда от мафията
  ;
  – полицейщина, контабанда,СРС та.
  Накой да е усетил полицейщина от обикновения българин – не от мутрите

  Контрабанда – била в небивали размери – защо връзват в мрежа с НАП, митници, бензиностанции, след средата на годината и касовите апарати в търговските обекти.

  СРС – какво научихме, нищо даже че са много по морални от предишните.
  Но се втълпява непрекъснато от продажните и малоумни медии СРС,СРС.

  КОГАТО ЕДИН ОРГАНИЗЪМ Е ЗЛЕ МУ ТРЯБВА ОПЕРАЦИЯ и тогава боли, но това не значи че като боли да не я правим защото загиваме.

 3. Едно предложение за промяна в иначе чудесното заглавие АТЕНТАТКОВИНА.
  “АГЕНТТАТКОВИНА” е моето предложение. Агентите, начело с онзи “президент” на РъБъ, смятат България за бащиния и се разпореждат с нея, с миналото й, с настоящето, и … ако им позволим, с бъдещето на нашата татковина.

 4. Г-н Инджев, героят на Алеко с шашката динамит всъщност е герой на Чудомир. Става дума за паметника на Битката на народите в Лайпциг (Völkerschlachtdenkmal) построен в чест на победата над Наполеон.

 5. Този “атентат” доказва само едно. Бананова република сме и методите на “борба” са бананови.

  Бог да пази България!

 6. 400 гр. тротилов еквивалент в сърцето на “свободния” печат, като се замислим колко мръсни мангизи се търкалят в бг, до какви нива на могъщество е оставен да стигне алексей петров от дейността си през последните години и колко са в момента парите от контрабанда, ще стигнем до правилния извод за управлението на герб и колко трябва да се стегнат силите за сигурност, да премиера каза да се стегнат…., а ако утре не даи Бог професор вучков се подхлъзне и навехне крак, ще ни остане само едничкия клисав хляб, защото зрелищата ще изчезнат

 7. Към ASPARUH:
  Едва ли може да се добави нещо повече и нещо по-точно от Вашия анализ. Чета го с голямо удовлетворение не само защото съвпада с моето мнение, но и защото отразява истинската картина и движещите механизми на пошло режисирания фарс. Дано повече хора прочетат Вашия анализ. Радвам се, че има хора като Вас.

 8. G-n Injev, moga samo da kaja, che chakam s netarpenie vsiaka vasha statia i vsi4ko kazano i napisano ot Vas.
  Vasha pochitatelka for ever.

  Harrison

 9. Борислав е напълно прав,за всичко казано от Аспарух,след явленията в Европа на по-по-най,които предвиди и банкера,Т.Сарацин,омаломощена България,ще е и вече е, още повече,
  уязвима по въпростите на големия провал на мултикултурализма,за което
  “загряха”най-после Н.Саркози,
  А.Меркел,Камерън Диас и т.н.

 10. ДС явно се изражда. Активните им мероприятия стават все по-некадърни и просташки и започват да будят смях.
  Атентат срещу колоса Патрашкова – ама че майтап!
  Изцепката с този “взрив” е по-смешна, по-инфантилна и по-жалка даже от димката на Яне.
  И сега – правителствен въпрос:”Кой иска да гръмне Патрашкова?” И версии, версии… Тресат се “супермедии” и партии…
  И никой не забелязва червената нишка, проточила се от запаления партиен дом та чак до… Патрашкова.

 11. Който и да стои зад взрива това като факт е отвратително и мерзко. Само се питам защо Цв.Цв. дори не се появи да каже ,че “спират устрема на България”. А Б.Б. като знае, че това са хората, пребили Огнян Стефанов и взривили негов/а близък/а – а ми да ги каже…

 12. Само добавям,че след вчерашните “тежки”научни прозрения, що е то частна,а какво “интендантската собственост”,както и някой днешни интервюта около тшеславен,и много перфиден управленски елит “на ръ ба”,биха могли да се направят и изводи,че-заслужено!- за стопанина на блога, Съдбата тепърва,ще бъде и много по-благосклонна!

 13. имло едно време едно лице от телевизора, разказваше, че бил много богат и известен и веселеше нар. маси в тежки моменти, кандидатира се за президент с немалък успех, да за жорж ганчев става дума, майсторите на дизайнерска дрога го употребиха и изхвърлиха, сега за тази благородна идея е нает (без да зане)проф. вучков, възрасният мъж обикаля студията като мечка, присмиват му се и никой не се противопоставя на този цирк

 14. Активните мероприятия, интриги, компромати и атентати, които политици, мафиоти, ДС агенти и техните приближени олигарси създава с цел сваляне на правителството са ясни. Не е ясно ние, българите докога ще бъдем стадо, което се оплаква от правителство, монополи, съд, мафия, парламент. Не е ясно кога ще се научим да спазваме законите и да браним със зъби и нокти правата си.
  Докога престъпници ще претендират, че са потъпкани правата им, а българските граждани ще плащат за това по присъди от Страсбург?? Докога ще чакаме да бъде създаден нов НК, в съответствие с реалната действителност, който да брани и защитава пострадалите от престъпления?? Докога депутатите ще се занимават с глупости, вместо да създадат нов НК, който да защитава пострадалите от престъпления, а не извършителите на престъпления? Трябва да се забрани на депутати, политици и други, които са лобирали и са прокарали закони в угода на мафията, като Т.Дончева и закона “Ванко-1”, да не могат да заемат ръководни държавни длъжности и платения лобизъм да се инкриминира.

 15. Извън темата една забавна новина:

  “Президентът на Украйна Виктор Янукович попадна в поредна конфузна ситуация. Този път държавният глава направи грешка в Херсон, където обърка Беларус и България.
  Това съобщава украинското издание „Наш век”, цитирано от “Фокус”.
  По време на пресконференция президентът разказа за впечатленията си от посещението си в завод „Паллада” и подчерта, че предприятието е спечелило конкурс за строителството на най-големия док в Беларус.
  Но докът с товароподемност до 23 500 тона ще бъде в България, а Беларус няма излаз на море.”

  Но, нека се замислим,защо все пак е сбъркал Беларус с България, а е например- с Белгия? Логика май има.И тя е в международната репутацията на тов. гоцэ сырыщныка като облечен във ВЕРСАЧЕ таен фен на Алексъндър Лукашенко.

 16. “Докога” е хубав въпрос и “трябва” е хубаво пожелание…

 17. На “D.N”;
  Е,а пишете грамотно де!В българския език има и ГЛАВНИ букви и ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ???

 18. Най-вероятно това мое писание няма да предизвика интерес защото е в разрез със всеобщото удобрение на всичко написано тук (и не само) от Иво Инджев. Не го познавам лично. Когато имам възможност следя негови публикации. Отлично “перо”, бърз ум, интелект и страхотна обща култура. НО достатъчно ли е това за да бъдеш в синхрон с темите, които занимават ежедневно средно статистическия българин (гадно определение). Вторачването в един президент, който така или иначе си отива и в презрялата тема за ДС ми се струва малко маниакално. Смятам, че за да не се занимаваме в бъдеще с подобни казуси (след дъжд качулка) трябва да погледнем какво се случва сега и да го променим ако е възможно това в България. Иначе стенания от рода на “Ти помниш ли г-жа Пенчева” са добри за раздумка, но нямат реална стойност.
  Е, написах и едно различно мнение. Дано не Ви е подразнило.
  С истинско уважение.

 19. Към доцент д-р Радослав:

  Един, но президент, а не портиер – “вторачването” в този символ на властта е грях само в очите на онези, които се опитват да неглижират злоупотребата с власт, чийто най-дългогодишен представител е тъкмо този президент. А и “вторачването” ми не е от днес, за да ми се вменява връзка с това, че бил “отиващ си” президент. По тази (анти) логика пък съвсем не бива да бъде “закачан”, когато си отиде.
  И обидите на тема “маниакалност” не помагат – ще се вторачвам и без нечие “удобрение” ( т.е. “наторяване” на руски език).

 20. Твърдо заставам зад анализа на Аспарух-точен и изчерпателен.

 21. Тези, които се обръщат към началника си “ваше величество”, се наричат не царисти, а царедворци. И тогава “републикански царедворци” зазвучава напълно уместно, приложено към описаната клика.

 22. Към г-н Инджев.
  Първо, моля за извинение ако някоя от използваните от мен думи са били непочтителни или обидни за Вас (знам какъв е преводът на “удобрение”). Не е била такава идеята когато написах тези няколко изречения. И аз мисля, че делата на хората, които заемат ключови за държавата властови позиции трябва да бъдат гледани не под лупа, а под електронен микроскоп. Въпросът е какво пропускаме когато в нашето полезрение е само един от тях. А, останалите? Нима те не оказват влияние върху дереджето на държавата СЕГА и какви ще са последствията УТРЕ. Не ми се иска отново и отново да се повтаря познатият за България рефрен “да, този не беше читав, сега да дадем време и доверие и на тези да видим какво ще направят”. Методът “проба-грешка” се оказа доста пагубен за страната. Времето върви и на чака ние да се научим да мислим рационално. Ето това ме интересува. Бих се радвал на един коментар защото знам, че ще е задълбочен и професионален.
  Предпочитам дебат, а не припяване в хор.
  С уважение и без умисъл за обида.
  Р. Радев

 23. Към доц. д-р Радослав:

  Реагирах остро единствено на твърдението, че се “вглеждам маниакално”, което не е много ласкателно, съгласете се…Маниакът може ли да бъде нормален?
  Много пъти съм го заявявал и пак ще кажа: не мога и не държа да се произнасям по всички въпроси. Избирам теми , които смятам за важни и по които ми се струва, че има какво да кажа със своя гледна точка – но никога с претенции за изчерпателност. Предпочитам да повтарям темата в нейното развитие, отколкото да робувам на претенцията за разнообразие на темите- специалисти по всичкология има коклкото щете!

  Освен това, при всички си многобройни недостатъци, имам със сигурност едно положително качество: изобщо не съм задължителен за четене. “Вината” в това отношение изцяло е на четящия.

  Като доцент може би ще се съгласите с мен, че липсата на дебат е по-добрият избор пред самоцелният такъв, защото самоцелният по начало не издава висока интелигентност и се превръща в заяждане ( нямам пред вид вас конкретно) .

  А пък от заяждане с автора на лична основа имат необходимост само комплексарите – имам си ги достатъчно да ми лазят по гърба ( не и по нервите – игнорирам ги и с това им отключвам заболяването -не съм им виновен, че се сещат да си извадят двата пръста от контакта!). Тези екземпляри редовно захранват достъпните им трибуни с моя злодейска ( или интерпретирана по този начин) биография. С упоритото й сервиране , обновяване, разкрасяване , изкрещяане по всички възможни ъгли дежурните глашатаи на моята, според тях, сатанинска същност без да искат се изявяват като смешници, обсебени да оплюват фанатично човек без власт, пари, медийна трибуна ( освен собствения си блог) и по този начин постигат обратният ефект: обявяват ме косвено за “адски важен”. Но глупостта ходи по хората…Не им влизам в сценария и те озверяват още повече до пълно самовидиотяване- самонаказват се, но не могат да схванат, че сами са си дразнител – мязат на онези градски псета, които лаят по автомобилите.

 24. Към Иво Инджев:
  Така е. Проблемът обаче е, че в последните години започнахме да се съгласяваме много лесно с всичко, което ни се поднася. Аз мисля, че когато разумни хора седнат на една маса (в случая огромната “маса на интернет пространството”)и разговарят добронамерено, макар и защитавайки различни тези, винаги има полза.
  За “вината на четящия” – добре е човек да чуе или прочете, какво мислят и други разумни хора. Не се интересувам от личната биография на събеседниците си, а от техните тези, становища и познания.
  За “глупостта и хората” – ето това вече е много сериозно. Аз мисля, че когато тази “коварна болест” премине прага на допустимост и приема размерите на епидемия е твърде опасно – настъпва самоунищожение на общността. Май, че на там вървим.
  За “кучетата и автомобилите” – може би знаете, че дразнител за нещастните животни са въртящите се колела. То и с хората е така – когато виждат, че нещо се върти и се движи, това ги дразни.
  Е, като че ли стана много общо и претенциозно. А, трябва да е обратно – от частното към общото, за да е достоверно обобщението.
  С уважение

 25. До г-н доц.Р.Радев, относно: МАНИАКАЛНО ВТОРАЧВАНЕ в ДС и ОТИВАШ си ПРЕЗИДЕНТ.

  Г-н Радев, социалисти, демократи, Гербери, членове на ДПС,националисти, журналисти, индустриалци, спортисти, интелектуалци, учени,учители, лекари, военни, полицаи, дипломати, политици иобикновени българи – без значение от етническа принадлежност,
  БЪЛГАРИЯ е просъществувала над 1300 г. само и единствено защото елитът на нацията, със средства, личен пример и саможертва е защитавал интересите на държавата.
  Управлявали са държавата с идеята че са я наследили от своите предшественици, но принадлежи на идващите поколения.
  По бедните са помагали кой с каквот може.
  Това се отнася и за другите държаваи.

  За съжаление днес България се управляваот корумпирани, зависими, алчни и безпардонни парвенюта. Липсва държавника, кадърния, родолюбив и готов за саможертва политик.(има изключения през последните 18 месеца).
  Г-н Радев, според Вас не трабва да ни занимава нас обикновенните българи темите за отиващия си президент и ДС.
  Кой са темите занимаващи обикновения българин:
  1.Доходи
  2.Сигурност
  3.Равенство пред закона
  4.Справедливо правосъдие

  Нима смятате г-н Радев, за маниакално мнението че, ДС и Презитента имат пряко, негативно отражение върху злободневните теми на обикновените хора.

  ДС, преторианската гвардия на БСП, създаденас държавни пари ( по времето когато имаше една партия), полагаща клетва първо пред Партията а след това пред Държавата, е приникнала във всички области на обществения живот и то на възлови позиции, политика спорт, масмедии, индустрия, банки, местна власт, наука култура и др.

  Нека се побликуват биографиите на всички участници в политически, обществения живот, бизнеса културата, наукатам медиите и ще видим че случайни хора няма – всички общо минало свързано с БСП(БКП) и ДС.
  Нима толкова влст не оказва влияние върху: доходите и сигурността на гражданите.
  Нека се обнародват и личните данни на знакови фигури от подземния свят, и те ше се окажат с чинове в ДС или МВР.
  Законите приемани с задачата да защитават престъпниците, да им осигуряват повече права от жертвите, нима това не е с цел замбирането и ликвидирането ни като нация.
  Нима трябва да забравим за това г-н Радев или то не оказва влияние върху ежедневните ни проблеми.
  Да забравим и за погазването на законите от президента, неговото висикомерие( вживява се във втори Т.Живков) идеята че стои над всички и всичко, назначаването само на земляци(перничани и радомирци) на ключови длъжности.
  Изкуственото създаване на Университет в Перник.
  Прибирането под шапката на Президентсвото на провалили се червени политици или техните деца, опита му се се бърка в изпълнителната власт, предателство на националните интереси, антиевропейско поведение.
  Има и още много за президента, Вие предлагате да не се занимава обществото и с него защо – ТОЙ СЕ ГОТВИ ДА ВЛИЗА В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ – нека знаем кой е е не за какъв се представя.

  Ако дадем истинска оценка на ДС и президента, ако си вземем поуки от ргешките и не ги допускаме повече ще станем нормална Държава.

  Така че г-н Радев това не са презрели проблеми – СЪЖАЛЯВАМ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.