Египет и Тунис изненадаха търсачите на световни конспирациии

Автор: Росен Йорданов

За революцията в Тунис се пише че е първата успяля революция «чрез интернет» , значи египетската трябва да е първата успяла «въпреки изключен интернет» но имайки предвид резултатите от някои неуспели в крайна сметка революции , вярно е че по-важното е кои сили ще ги яхнат – демократически или екстремистки.
Антиамериканските «аналитици» сега се надпреварват да пишат че това са американски технологии за правене или подклаждане на революции , говорят за «балканизация на арабския свят», за «деструктивен креативизъм» или «креативно разрушаване» , за «фейсбук» и «туитър» революции , търсят паралели с «цветните революции» (организирани пак от американците) и т. н. но колкото и да се мъчат да ги изкарат негативни не могат да ги приравнят с московските технологии на «износ на революция».
Никой не ще да коментира фактите че истинската демокрация и свобода са идеите които привличат, те са идеите които се реализират и са най-жизнеспособни и най-креативни , че всички страни които максимално са ги възприели и приложили в своите условия са проспериращи , открити и динамични общества.
От другата страна има идеен вакуум , дефицит , безпътица , «идеи» и «теории» ПОРЪЧАНИ на разни политически технолози, конспиролози и откровени жонгльори-еквилибристи с понятия , «вертикални» , «суверенни» и какви ли още не модели на «демокрация» , мулти-полярни кроежи за световно устройство (след провала на техния еднополяризъм), стремежи за откриване на разни катализатори на антиамериканска съпротива и т. н. , но ПРИВЛИЧАЩА ИДЕЯ НЯМА!!!
Даже «евразийската идея» която бе поръчана , изфабрикувана и хвърлена в блатото , макар и налапана от немалко леви лапнишаранковци и в Европа поражда несравнимо повече въпроси отколкото отговори.
Хората на 21 век не са глупави и преценяват добре , без разлика дали са араби , евреи или ескимоси , а интернетът и всички други модерни технологии , естествено продукти на най-развитите демократични страни им отварят очите, освен че помагат да комуникират бързо и безпрепятствено , но и свалят безброй маски на разни там екстремизми , тоталитаризми, фундаментализми и комунизми и показват истинското им отблъскващо лице. И събуждат заложените у човека съкровени чувства на стремеж към прогрес.
Според подобни «аналитици» тези технологии зомбират и дресират човечеството , всячески се опитват да му внушават това , а овластените противници на демокрацията направо ги забраняват или изключват , навярно за да «предпазят хората от зомбиране» , това пак го видяхме.
Ще трябва обаче да ги успокоим , като кажем че еднополяризма засега не е умрял и е прибързано да го погребват, макар много да им харесва да се вживяват в ролята на гробокопачи , че в момента не се наблюдава нито би- , нито мулти-поляризъм (обединяващ горните –изми) , а напротив – еднополярен свят , основан на динамично и диференцирано разпространяваща се демокрация , както виждаме и чрез «включен интернет» , чрез «изключен интернет» , чрез съседния судански «мирен референдумен сепаратизъм» , и т.н. и дори в среди довчера изглеждащи безнадеждни.

11 мнения за “Египет и Тунис изненадаха търсачите на световни конспирациии”

 1. Както е тръгнало у нас – тотално еднополюсно обсебване на всички власти от Боко, ще се окаже, че откъдето Египет и Тунис се измъкват, натам ние се натискаме отново. Когато вече сред електората на герб има разочаровани и доверието в кабинета пада, среди от СК ще се натискат да бъдат асимилирани, вместо да оглавят вота на недоволните от властта, за не остане наистина алтернатива.

 2. “среди от СК ще се натискат да бъдат асимилирани, вместо да оглавят вота на недоволните от властта, за не остане наистина алтернатива.“
  Това звучи като някакво пророчество.Би ли споделила какво става по нататък, че ми е интересно как завършва съня ви.

 3. Стана тя каквато стана, сега и в Алжир се надигат протести.

 4. Оптимизма за демократичния изход на революцията в Египет, който лъха от статията е прекалено голям. Дали е с интернет или без интернет, но протестите ставаха все по-силни само след петъчните молитви в джамиите. Автора сигурно знае , че най-голямата опозиционна сила в Египет е “Мюсулмански братя”, която вероятно ще наложи талибански режим, ако спечели изборите недай боже.

 5. До ДСБ-ар:
  Де да беше само кошмар. Просто ми дойде вповече 10 години мутрата на гоце, а от вездесъщия боко с байтошовски маниери не се вижда близко отърване, но най-тъжното е, че на някои приятели вече им харесва. Това допълнително подсилва чувството за тотален застой и регрес.

 6. Да не говорим за Либия,за един крал който вече раздавал пари на опозиция,
  а САЩ натискали Иран да разреши свободно митингуване.Наистина Тонев,стана тя каквато стана,а на друго място просто плаче,защото е предпочитано асимилирането,както казва ДСБАР, вместо усет към четене
  на литературни шедьоври “За кого бият камбаните?”

 7. Камбаните бият за нашите самодоволни управници, но те едва ли го разбират. В този исторически момент те продължават да си разпределят дивиденти от държавната баница и търсят начини как да крадат като за последно. ГЕРБ вече се доказаха като крадливи и некомпетентни управленци, лошото е че няма кои да ги смени.

 8. свидетели сме на уникални събития, хора на площада без лидер (спасител), анализаторите да не бързат, както и тези дето изписват на един лозунг равенство и братство. Справедливост като функция на свободата искат хората и ако някои се приспива си е за негова сметка, нека исорията замълчи и да видим ако ни е писано, тази “революция” ще е друга, тя вече се случила, просто сме я проспали

 9. Смешно и срамно е плюенето ви по ГЕРБ в този момент. Винаги съм била тъмносиня, но сега съм отвратена от това, че “сините” и комунягите са от една и съща страна на барикадата! Това е позорно и гнусно! Сини и червени “заедно” срещу врага. В този момент колебанията ми по отношение сините приключиха. Повече обяснения от моя страна са излишни,

 10. Росица, опитайте се да мислите, прочетете последните изказвания на Костов по темата за правителството, и чак тогава се изказвайте дали сините са заедно с червените. Това последното няма да се случи докато хора като Иван Костов оглавяват сините.

 11. Posted by росица | февруари 14, 2011, 12:31

  Запомнил съм, че отявлените червени хардлайнери винаги се изказват публично, като “тъмно сини”, ама видите ли….той Костов…!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.