Докъде стига ръката на Първанов?

БЛИЦ

Иво Инджев: Близък на Първанов постави рекорд по „печелене” на
14 февруари 2011

Шефовете на спецслужбите да са политически лица, предлага журналистът
Политическият спектакъл у нас става все по-драматичен- словесните престрелки между президент и премиер добиват картечарски размери, СРС-гейт се заплита, май ще гърмят антимафиоти от ДАНС, както се закани вътрешният министър Цветан Цветанов. За капак и хлябът поскъпна. Коментар на тези процеси прави за БЛИЦ Иво Инджев.

– Г-н Инджев, чува се, че близки до президента Георги Първанов зърнени олигарси вдигат цената на хляба?! Според информация до момента зърнените мултимилионери са прилапали 1 милиард лева на гърба на народа…
– Мога само да бъда един от милионите свидетели на факта, че цената на хляба наистина расте. Ако е имало криза в производството на зърно, трябваше да се чуе за нея преди половин година или най-късно през миналата есен. Това е нещо, което и при най-добро желание не може да бъде скрито – не е като върлуването на олигарси по президентски софри в закътани резиденции и хижи.
Какво толкова чудно има в т. нар. зърнена криза? Президентската ръка е достатъчно дълга да държи за гърлото българската журналистика вече толкова години и е явно също толкова намесена в огромния за мащабите на България бизнес с енергетиката. В книгата си “Президент на РъБъ” съм дал примери за намесата му в строителния бранш: неговият близък приятел и притежател по документи на два мезонета в хубав софийски квартал Владимир Лазов е поставил с президентски протекции

невиждан рекорд по “печелене” на обществени поръчки в периода 2006-2009 г. – ръст от близо 2000 процента!

Защо същото да не се случва и по отношение на толкова “вкусния бизнес” със зърното и хляба?
Българите отдавна са превърнати в заложници на амбициите на Първанов. Той без да се свени използва целия държавен ресурс, за да си гради личен политически проект за собственото оцеляване в перспектива – дори сам се похвали, че е посетил повече от 40 общини “напоследък”, т.е. именно в подготовката за АБВ. Да не би да е платил от джоба разходите за свитата си? Същият си събра скучните президентски речи в книга, издаде я и я рекламира медийно по най-шумния начин в присъствието на титулувани ласкатели, които го обявиха за жив класик- спомнете си, че един от най-ярките упреци за злоупотреби срещу Живков беше издаването на речите му, за което е прибрал огромни хонорари. И нито една “голяма медия” не видя нищо нередно в това да става съучастник в тази рекламна кампания.

– Говори се, че зърнените босове са в акция „Да свалим кабинета”….
– Не ми се вярва такъв сценарий да успее. Един заговор може да бъде успешен, само ако е…заговор. Когато се заговори за него, вече е разкрит и държавата има достатъчно механизми да му противодейства.
Но да не забравяме, че у нас има и друг стандарт на поведение! Преди години един добре известен на полицията рецидивист преби депутат и в съда пледира като беден безработен, а го виждах лично в центъра на София с луксозни спортен тип автомобили и мотоциклети. Дори станах свидетел как си приказва приятелски с полицейски патрул пред столична библиотека – полицаите не само го познаваха лично, но и

му се радваха как е пребил гадния политик –

спряха му движението, за да изчезне шумно с мръсна газ и с две русокоси особи на задната седалка, които изведе от дискотеката. Така е у нас: на показ и за назидание на търпеливите българи! Същият герой се измъкна от правосъдието, защото адвокатът му (Илиян Василев, вероятно ще да е доста скъп, щом защитава най-видните герои от подобен род – включително безработните) убеди съдиите, че пребитият депутат не е бил толкова зле, щом е могъл да говори и да даде интервю в болницата. Ето как свободата на словото се обърна срещу жертвата!

– Кой стои зад скандала със СРС-тата? Борисов каза, че Първанов е започнал с пускането на записа от разговора си с Дянков?
– Зад скандалите с подслушванията стои скандалното послушание на всички добре смазани елементи от машината на демокрацията, които би трябвало да контролират избраните от самите нас властници. Понеже споменавате Първанов – той има на лично подчинение две от тайните служби и не се отчита никому за тяхната дейност (да не говорим пък за назначенията и уволнения в тях, чрез които си гарантира личната преданост на личния им състав). Разузнаването, което му е нещо като преторианска гвардия заедно с НСО, със сигурност разполага с възможности начини за подслушване, които едва ли са по-малки от онези на контраразузнаването.
От реакцията на Борисов и от липсата на вербална реакция на Първанов (който обаче за първи път уволни свой съветник във връзка с подобен скандал и фактически призна „скандалността на скандала”) стана ясно, че уж страшно скараните държавни мъже всъщност си разменят услуги . Сещам се за приказката: „за каквото и да говорим, винаги става дума за пари”.

– Преди време в публичното пространство се появи информация, според която по времето, когато сте сътрудничел на ДС, едва ли не сте донасял пред Тато за афери с оръжие и наркотици, в които е бил замесен и Иван Славков-Батето? Истина ли е това?
– Истината е, че като репортер в БТА съм бил между превеждащите западни статии на български език. После статиите биваха сортирани от началството в различни бюлетини. Най-секретният, само в един екземпляр, се е издавал лично за Живков, когато е ставало дума за неговата персона или за семейството му. Дадох пример с публикации на Запад, в които се говореше, че Иван Славков е бил свързан с контрабанда. От което се роди въпросното заглавие…

– Както стана ясно, от няколко дни Трактора вече не е под домашен арест, но все пак обречена ли е кандидатурата му за президент предвид наличието на съдебно дело срещу него?
– Юридическата страна на въпроса не е интересна – любопитно е докъде може да стигне в провокацията на обществения интерес към себе си един човек, който с претенцията си да става президент залага поредната шашка динамит под фундамента на самата легитимност на демокрацията. Той ни казва: имам формалното право и ще се възползвам, пък ако ще с това да откажа от гласуване и последния български гражданин!

– Според вас доколко поведението на лидера на РЗС Яне Янев се дирижира от кукловоди и кои са те?
– Изненадата е норма в българската политика. Както се оттегли, така се появи отново. Ако е вярно, а не е плашене на “гаргите” твърдението му за близки негови връзки с “хора от службите”, може да се окаже, че разполага с ресурс да стряска факторите, от които зависи, да не го притискат прекалено и да му позволят да вирее. Нима за някого е тайна, че в българските служби от години има различни лобита и за тях не може да се говори като за хомогенно тяло? Имам предложение (не че е много оригинално – тъкмо напротив, то е по аналогия с “нормалните държави”): начело на въпросните тайни служби, които явно с месят в политиката, да бъдат назначавани в бъдеще само политически лица. Това, че ще са лоялни към конкретната власт е по-малкото зло. Но няма да са рожба на вътрешни кръгове, които разиграват държавата от висотата на своя “професионализъм”. По-добре начело на едно разузнаване да стои математик (да речем), отколкото отгледан по тайните етажи неизвестен никому субект, който си е изплел собствена мрежа за оказване на влияние върху знайни и незнайни структури с решаващ глас в българската политика.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА

5 мнения за “Докъде стига ръката на Първанов?”

 1. Преди време в интернет, всеки можеше да прочете за езуитските методи на КГБ, които са били препоръчани на българската ДС, чрез които населението може да се държи в подчинение. Един пример: селищата да са водоснабдени само от един водоизточник – ако властващите искат да наложат волятв си и да подтиснат нежелана гражданска инициатива – изпразват язовира в реката,въвеждат режим на водата; изпразват зърнения резерв, вдигат цената на хляба.
  Този монопол на услугите и всички насъщни социални дейности бяха повсеместни в тоталитарна България.
  По-различно ли е сега. Преди време (месеци!) в медиите се появи анализ във връзка с еврофинансиране на селското стопанство в БГ. От него ставаше ясно,че 80% от обработваемата земя в БГ е собственост на 10% от всички собственици на земя и тези 10% собственици се занимават само с производство на пшеница. Е, направете изводите сами: има ли монопол на пшенично зърно, подобно на описания по-горе, кои са монополистите, кой би ги задействал и на кого биха направили услуга?.

 2. Г-н Иванов, теоретичните постулати за управление на масите, чрез врътването на кранчето и дърпане на шалтера са авторство на самия вожд-товарищ Ленин, а КГБ са инструмента само, т.е. въртящите и дърпащите устройствата.

 3. НЕ ПОЗОВЛЯВАЙТЕ ТРАКТОРА ДА ЗАТАПИ ТЕМАТА! ВЪПРОСЪТ НА ОГИ СТЕФАНОВ БЕШЕ ДОСАТТЪЧНО ЯСЕН:

  Първанов и Манджуков ли поръчаха да ме пребият?

  Преди да бъда пребит имало ли е среща между Георги Първанов, Петър Манджуков и Алексей Петров?

  Този стряскащ въпрос зададе в ефира на “Гореща точка” по ТВ7 журналистът Огнян Стефанов, който беше пребит до смърт през септември 2008 г. Стефанов не пожела да отговори на въпроса дали според него Първанов и Манджуков, засегнати от статиите му в сайта “Опасните”, са поръчали на Алексей Петров да го ликвидират.
  Искам да се знае, че президентът е имал такива срещи – с Алексей Петров и други хора от този кръг, каза Стефанов. Той обясни, че знаел за срещата Първанов-Манджуков-Алексей от 4 или 5 източника. “Оставям си все пак някакъв процент съмнение”, каза журналистът.

  Стефанов припомни възмущението на президента от последните скандали с подслушването на премиера и ключови фигури от властта и попита какво ще стане, ако в публичното пространство излязат и подслушани разговори на Първанов.

  “Ако излязат СРС-та за негови разговори с шефа на кабинета му Никола Колев, с Алексей или близки до него олигарси? Дали ще си говорят за дивеч или за цветя?”, попита журналистът.

  В “Гореща точка” Стефанов обясни и , че побоят над него през 2008 г. е свързан с това, което е публикувал в сайта “Опасните”.

  “Хората или човекът, засегнати от мои действия или писания, са решили, че могат да решат проблема си с убийство”

 4. Лично аз нямам никакво съмнение, че зад побоя на Стефанов стои агент Гоце. Но не само това – Гоце стои зад почти всички уволнения на журналисти през последните години. Уволняват ги по негова поръчка, а той изпитва истинска наслада. Много ми се иска един ден всичко да излезе наяве, дано!

 5. Дано дойде видовден за този лицемерен човек та да лъсне истинското му лице на лобист на мафиотите и “социален президент”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.