Ловецът на руски шпиони подаде оставка под натиска на премиера

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви днес, че няма да се оттегля от поста си. Дайте нещо по-сериозно като въпроси, отвърна Цветанов на въпрос дали ще се откаже от поста, за да се посвети на семейството и на предизборната кампания. Лаконичното му изявление дойде часове след като БиТиВи попита премиера Бойко Борисов дали би се разделил с вътрешния си министър. Прехвърляй взимането на такова решение към времето, когато прокуратурата прецени ролята на Цветанов в аферата с подслушванията, Борисов, може би за първи път, не защити категорично своя близък съратник.

И друга реплика на Борисов получи дуплика от Цветанов, който допълни своя работодател по темата за това, че било нормално да стане председател на предизборния щаб на ГЕРБ без да се оттегля от изпълнителната власт. Цветанов даде да се разбере, че това няма да е прелюдия към негово слизане от ветровития връх начело на МВР. Не каза само как ще работи с новата структура Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) към МС, в която Борисов направо сензационно оповести като бъдещ заместник началник…бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Същият, ако помните, не само оглави широко рекламираната от тройната коалиция нова супер структура на сигурността с подписите на Сергей Станишев и Георги Първанов, но и я напусна със скандал като един от първите важни уволнени висши функционери на властта при идването на ГЕРБ начело на парламента и правителство. Скандалът беше толкова голям, че се наложи Сертов да бъде зачеркнат и от списъка с предложения за нови дипломатически назначения в чужбина, където фигурираше по волята на самия Борисов ( за компенсация на Сертов и като удовлетворение за президента Първанов) като нов консул в Солун.

Докато Сертов “възкрасна” обаче …настоящият шеф на ДАНС подаде оставка. Оставката си Цветлин Йовчев обяснява с оценката на министър-председателя за цялостната дейност на ръководената от него Държавна агенция “Национална сигурност”.
“Неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС” е друг от основните мотиви на Йовчев.
Неоправдаване на очакванията на премиера по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно следва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС” е третият мотив, посочен в молбата на Цветлин Йовчев.
След взрива в редакцията на скандалния седмичник “Галерия” миналата седмица премиерът Бойко Борисов призова “службите незабавно да се стегнат и да задържат конспираторите”.
По-късно същия ден Цветлин Йовчев коментира, че основните структури, които разследват взривовете, не са в ДАНС. Функциите на агенцията са малко по-различни, каза още той.(Фокус)

Имам да добавя само две неща:

Първото е, че най-после някой от многобройните високопоставени държавни служители, коментирани публично от премиера Борисов, се засегна и към оставката посегна.

А второто е, че на такъв крайно нетипичен за българските управленски нрави жест се оказа способен засега само и тъкмо офицерът, който през 1998-ма година за първи път в съвременната история на независима България оглави новосъздадения в контраразузнаването “Сектор Русия”. Тъкмо по негово време, в периода август 2000-та – март 2001-ва година, бяха прогонени за нарушение на българските закони от България цял взвод руски граждани- трима от които с дипломатически паспорти- нещо нечувано и невиждано в нашата “Задунайска губерния” : преди и след това събитие.

15 мнения за “Ловецът на руски шпиони подаде оставка под натиска на премиера”

 1. Бойко Борисов е крепител на статуквото на тройната коалиция. Има някой който да се съмнява в това?

 2. май Стратиев беше казал:
  Тук, дори когато стреляш по друг, умира Алеко Константинов.

  а и незнам този дето е стрелял, дали е същият или се прави на някого, но нещо става, в зависимост от това кой го прави е предположимо дали ще стане точно това, което е замислил, но ако не стане това дето е замислил нищо не му пречи да каже, че точно това е искал

 3. Пъзелът ГЕРБ=втори ешалон на БСП постепенно се намества.Тази “димка” с посланниците -ченгета,постепенно исфирясва като ефектна.Както всичко сътворено до сега от ПРЕМИЕРА-СЛЪНЦЕ!Часове преди да номинира П.Сертов за висок пост,Б.Б. обяви,че по времето на последния в ДАНС,Трактора е командвал там.А какво е правел по това време П.Сертов?!БСП,ДС и присъдружни са основното ядро от управленческите структури на ГЕРБ.Всяко изключение от това/ако наистина го има/ПОТВЪРЖДАВА споменатото правило не емпирически,а Фактически,доказано в днешния ден със споменатата номинация.Тя ,разбира се,не е и няма да бъде единствената.А тези,които със зъби защитават ГЕРБ и Б.Б.,подавайки се на провокациите на социологическите проучвания,че”няма алтернатива” на това управление,ще мъкнат и такива като мен,които знаят че има такава/пазил ме Бог от БСП,АБВ и др./,към продължаващия упадък на държавата ни и нравите в нея!

 4. От Фрогнюз

  “Синята мъгла Сряда, 16 Февруари 2011, 18:58:10
  Избирателя гербер е много наивен. Управленците държат шефа на митницата и още 63 ма негови колеги бивши ченгета на постовете и им обясняват че се борят с ченгетата, а нашите им се връзват. Кадрите на тройната коалиция си стоят по места, нашите пак викат бии Бойко, бии тройната коалиция. Олигарсите стоят непипнати, крадците също, доходите замразени, цените вървят нагоре, гербера вика а така, управлявайте за това сме ви избрали. Борим се с корупцията ама съдебната система не пипаме нищо че били хора на противника Гоце, корумпирана, бъкана с хотелиери и гербера пак доволен. Не мога да го разбера тоя гербер верно ли е наивен или се прави на такъв.“

 5. Зад П.Сертов и Ел.Николова в бъдещия БОРКОР надничат трактора и неговите покровители – Гоце, Филчев, генералското движение, ДС, КГБ.

 6. Коментаторите ГЕРБЕРИСТИ нещо отсъстват? А защо ли е така? Нито изброените факти, нито анализът им дава възможност за разгръщане на защитата на незащитими тези.

 7. И аз, като Маринов, иска ми се да знам какво става, но не ми се иска да е това което си мисля. Какво си мисля ли? Първанов печели позиции с помоща на Борисов. Е, помоща е взаимна. Не е и трудно, при изобилието на такъв “мат’риал”.

 8. Защо си подаде оставката тоз човек?! Тюх! Знам си, че сега пак ще оплюят ББ..

 9. След като имах известни симпатии към Б. Борисов вече почват да се изпаряват. Имам две причини – в сряда сутринта гледах по НТВ защитения свидетел по делото срещу “убийците”, който каза доста смутителни неща и второ – сега пък Сертов…

 10. За мен картината се изясни, дали на власт ще бъде Бойко или Али Баба, няма никакво значение. Всичко става зад коулисите от шепа хора, които ни подхвърлят трохички, като на врабчета, а трохичките са едни и същи!Няма излизане от омагьосания кръг начертан от криминалния преход.Ако има движение, то единствено може да се продиктува от ЕС.Държава се прави от хора, а те са малко.За пример – достойно подалият оставка!

 11. Обяснението което даде премиера за назначаването на Сертов, звучи логично. А щом Уорлик се изказа положително, може да спите спокойно.

 12. След малка “синя” изневяра отново сплитат горе клони Филемон и Бавкида /превърнати според легендата в две дървета, но с общ корен: като БСП-ГЕРБ/

 13. Ето един цитат от писмо на Левски:
  “…с руски агенти съм имал да работя без да знам в 69г. … Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме! “

 14. При наличието на толкова партии,защо е нужно това разцепление?”Нова левиза”/стара левиза/,АБВ,21….6 от 49 и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.