Съдът даде предупредителен изстрел срещу стърчащия съветски автомат в София

Ще се сътвори ли чудото – една справедливост да възтържествува след толкова много години? Може би, ако логиката, здравият разум и законът вземат връх по отношение на абсурдното присъствие на незаконния ( по юридическите и човешките закони) градеж със заплашителното оръжие в и над центъра на София.

Основание за оптимизъм дава следното:

“Административен съд София град, Второ отделение, 29 състав в закрито заседание на 7.02.2011 г. разгледа дело № 892 и за да се произнесе, взе предвид следното: Производството е по реда на чл. 145-178 от Административнопроцесуалния кодекс образувано по жалба, подадена от Валентина Маринова, Иво Инджев, Алдин Алдинов, Валери Велев, Петър Величков и Стоян Дерменджиев против
1) бездействие на кмета на Столична община по задължение произтичащо пряко от нормативен акт чл. 44, ал. 1, т. 7, от закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) по отношение на решение № 2, т. 2, по протокол № 24, на Столичен общински съвет от 18.03.1993 г.
2) мълчалив отказ на кмета на Столична община за произнасяне (издаване на заповед на провеждане на съответните процедури) по искане с вх. № 94-В-700/9.12.2010 г. във връзка с горното решение на СОС.

във връзка с това съда задължава кмета на Столична община в 7 дневен срок (изтича днес) да представи:
1) заверено копие от заповедта за спиране на демонтажа, посочена в представеното писмо № 04-08-26/27.04.1993 г., подписано от двамата зам.-кметове на Столична голяма община, както и заповедта за отмяната й, ако такава е била постановена; в случай, че кметът на СО не разполага с тези заповеди да заяви това изрично с писмена молба по делото в същия срок; “.

Ще бъде интересно да проследим какво се случва по-нататък след като Столичната община бъде задължена да не отхвърля отговорностите си, а (най-малкото) да започне да си говори с гражданите по темата. Мога само да загатна, че първите стъпки и в тази посока са предприети. Очаквайте нови!

15 мнения за “Съдът даде предупредителен изстрел срещу стърчащия съветски автомат в София”

 1. Интересно какво ще представи Столична община 🙂 Устните разпореждания ли. Едва ли са им направили СРС-та!

 2. Сега ще лъсне пълната липса на основания на СО да приведе решението си в сила, защото те нямат правно основание за спиране на демонтажа през 1993 г. Освен робското подчинение на политиката на Русия.

 3. Изгарям от нетърпение да чуя отговора на Фандъкова!

 4. Ако по един или друг повод в различни коментари,прозираше неведнъж т о в а очаквано съдбовно
  признание,а тези и следващите Ви стъпки,ще допълнят в определения час и на определеното място,
  българските желани резултати в съзвучие с много други,които тресат света.
  Мислете бавно,защото България е нетърпелива и бърза в т.ч.и с големи и малки знакови рокади,
  що са това пропукващи се ледове и имат ли те почва у нас!

 5. Ако някой си мисли ,че Фандъкова ще направи нещо читаво без знака на Б.Борисов ,много се лъже.Нали за целта,общината има достатъчен брой юридически съветници,които със съответните хватки да завъртят нещата в позиция,изгодна за Б-Борисов и ГЕРБ.Поне до изборитепрез октомври.А до тогава ще изтече доста вода.За съжаление,не съм голям оптимист от очакваното от нас решение,ама човек от къде да знае?До днес П.Сертов бе по-черен от дявола,не само ката съратник на Трактора/или,обратното/и като бивш ДС функционер, а днес е номиниран за “помощник Дядо Мраз”!

 6. Представяте ли си какво ще бъде,ако тази слаба женица подпише заповед за демонтиранена автоматчика…Какво шутиране и отзад,и отпред ще бъде за кметувалите преди нея левенти…Безспорно,това ще бъде и един запомнящ се и исторически акт на чест и национално достойнство! …Извинете,фантазирам си.

 7. Мощно сера на рядката ти брадица, Инджев! Агент на ДС и Костовак!

 8. Към посеркото Асенчо:
  asen4o@mail.bg

  Ето така, с тази своя задна уста, говори простащината – това са нейните миризливи “аргументи”. Какво друго да каже един ( извинете) задник?!

 9. Горкият Асен4о,мозъ4ето гладко,същественцето(защото 4овек не е-липсват му поне 20 години възпитание)нещастно-пак е завравило да си изпие хап4енцата…

 10. Проверете какво е “наказанието” за неизпълнение на съдебното решение и може се сетите какво ще е “действието”

 11. Изобщо не вярвам и никога не съм вярвал, че българското правосъдие ще реши справедливо скандалната провокация с Паметника на Окупатора! Такова нещо могат да си помислят само хора, които не са си имали работа с български съд. Ако не бе подсъдно щях с една дума да го охарактеризирам като ….. Колкото до Административния съд присъствал съм на съдебно заседание, където прокурорът безспорно доказа правотата на една от страните, но съдията отсъди в полза на другата страна, която бе свързана с комунистическата Държавна сигурност. По–късно същият съдия стана председател на Върховния административен съд. Още от сега е ясно, че делото започва да се разтакава, като се търси заповедта за прекратяване на демонтажа. Такава заповед естествено няма, но тя няма и никакво отношение към делото. Заповед за отмяна на решението на СОС може да вземе единствено СОС.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.