Смирени като буда(ли)

Тайните аргументи за кадруването в тайните служби принуждават външните наблюдатели, каквито явно сме всички ние извън тази кухня, да търсят “вторични белези” за разгадаване на първичните инстинкти в тази битка на потайностите. Вместо да внесе яснота, бившият премиер Сергей Станишев даде принос в заплитането на въпросителните.

Според червения лидер изненадващото “помилване” на директора на ДАНС Петко Сертов, назначен от него с гръмки фанфари и унизително отстранен след това от премиера Борисов не само от поста, но и от компесаторните списъци на кандидатите за дипломатическа работа в чужбина, било…личен въпрос. Щеше да бъде приемливо да повярваме, ако ставаше дума за продавач на пазара, комуто са отнели сергията, а после му я връщат. Само че говорим за човека, който по задължение е пазител на най-големите тайни в държавата – такава, каквато я остави самият Станишев в ръцете на своя наследник Бойко Борисов. А има ли по-ценна стока от информацията – особено по отношение на държавната машина, чийто управленски мотор с вътрешно горене работи в режим на захранване с компромати! Да кажеш, че такъв пазител на взривоопасни тайни действа просто така на своя глава, е най-малкото несериозно.

За сравнение на абсурдността Станишев да демонстрира сега хрисима реакция е достатъчно да си спомним канонадата от презрение и обиди, на която беше подложен бившият му съпартиец Божидар Димитров, когато мина в лагера на Борисов. Хубав или лош, прав или не – това направи Божидар Димитров “автентичен ренегат”, който отгоре на всичко не остана длъжен на бившите си другари. Вчера например той обобщи, че тъкмо ръководството на БСП са предатели, защото са излъгали своите избиратели. При това Божидар Димитров няма с какво да дари Борисов освен със себе си и проблемите, които влачи след себе си като тежко ремарке. Докато Сертов и без да има флашки в джоба, носи в главата си спомени, които със сигурност са безценни муниции за компроматната война. Което, видите ли, не плашело Станишев ни най-малко – така си решил човекът, защо пък не…Как пък не?!

Не е хубаво да ни правят на глупаци, но пък те това си знаят, а и не се забелязва особена съпротива : тук не е Египет, я! Фараоните ( помните ли, точно така биваха наричани грабителите от времето на строителите на финансовите пирамиди?!) сринаха финансовата система на България и “приватизираха” ( преди да започне приватизация) спестяванията на милиони българи, но това не попречи само няколко години по-късно на власт да се върнат представителите на червената фараонска династия с гласовете на ограбените.

Не е чудно, че следвайки тази традиция на абсурда, продължават да ни будалкат без да се притесняват, че може да стане като в някои по-развити демокрации, като Тунис и Египет.

6 мнения за “Смирени като буда(ли)”

  1. “не се забелязва съпротива”, да. това е големият проблем на нас, българите. всичките страховити логични изводи, които се правят чрез кометентен анализ на политико-икономиката не биха стрували и пукната пара, ако народът беше организиран в общество. пак казвам, имаше и все още има хора, които могат да направят това (да инициират ефективно и да създадат обществена структура сред народа), но те са тесни професионалисти, чиито усилия остават незабелязани сред вонята от популизъм и простотия. ако някога се появи интелигентен и амбициозен водещ политик (“водач” не е подходящо), той би използвал наличния ресурс за цивилизоване на масите и превръщането им в общество. за съжаление амбициозността и интелигентността в непокварения им вид не са присъщи на нас, българите.

  2. Май не остава друго, освен да цитираме Ренета Инжова/ако наистина го е казала преди да си отиде/: България е осъдена на комунизъм.
    Някои, за съжаление, не могат да емигрират.

  3. За двадесет години грабителски преход в БГ нищо не се случи, та тепърва ли ще чакаме на гражданското общество да се организира и противодейства на мапката шайка разбойници управпяваща и днес страната ни. Както казва премиера ни “шменти-капели” от тази димка скоро ” разбираи още 20год.”пушек няма да излезе.

  4. Не знам дали е убягнало на почитаемите анализатори думите на Алексей Петров отпреди седмица, че ще каже нещо за Борисов след половин месец, нещо от сорта защо няма да успее премиера.Дали пък Борисов не си гарантира гърба чрез Сертов, който пък би могъл да знае някои неща за Петров.Нещо като в оная реклама с тримата пикаещи, в която всеки държи органа на съседния.Не ми е ясно само Елеонора Николова що за /кур/упция ще анализира в тая ситуация.

  5. Тази отвратителна институция ДАНС ако не бъде ликвидирана ,държавата нон стоп ще бъде разстърсвана от скандали и компромати!Най некъдърния управленец на прехода -Станишев я натресе на злощестната ни държава и тя го яхна,по точно впи се като кърлеж и започна да пие кръвчицата му! Борисов ликвидирай тази мръснишка институция за да миряса РъБъ! PS Под кръвчица ,разбирай издръжката на отвратителната институция!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.