България била сред ястребите срещу Русия, но тайно!

At the August 11 NATO Political Committee meeting on the fighting in Georgia, Allies unanimously deplored the Aug 8-11 developments but differed on how these events should affect NATO’s relations with Russia.

Latvia, echoed by Estonia, Lithuania, and Poland highlighted their Presidents’ joint statement on the crisis and invited Allies to support that declaration. Each of these Allies expressed that Russian violence should “not serve the aggressor’s purpose” and that NATO should respond by suspending all NRC activity with the exception of any discussion aimed at bringing an end to the conflict. Bulgaria liked the idea immediately.

The Balts, the Czech Republic, Bulgaria, and the UK also wanted a strong statement. Germany countered, hoping for harmony between EU, OSCE and NATO messages and cautioning that any statement by the NAC should “help in defusing tensions.”

Poland called for a very strong NAC statement, and expressed concern that NATO and EU statements on the crisis must be consistent and reinforce each other in order to strongly communicate the level of international condemnation of Russia’s actions. The Balts, the Czech Republic, Bulgaria, and the UK also wanted a strong statement.

Интересни разкрития за истинската позиция на България спрямо конфликта в Грузия, скривана от нас, изтекоха от секретни документи, публикувани в сайта Уикилийкс. От тях става ясно, че далеч от гнева на Москва и на фона на официалното си мълчание и доста сервилно отношение към Путин ( защото, за разлика от много други държави България не си позволи нито една собствена изява с отделна позиция и това беше приятно за Кремъл)България всъщност е била сред …ястребите по отношение на мерките, обмисляни като реакция на НАТО спрямо Русия.

Вижда се, че на първото заседание на Политическия съвет на НАТО по повод кризата България “веднага” харесала идеята на балтийските страни и Полша за остър подход
спрямо Русия и че също както Великобритания, Чехия и балтийските държави е настоявала за “силна декларация” в това отношение.

Не знам за вас, но като автор, който посвети на раболепното мълчание на София серия от статии и проследи тази удобна за Москва линия на поведение поне за година след избухването на войната на 8 август 2008 г., мога да направя само едно заключение: този маниер на прикритост и нагаждане на позицията според аудиторията не само говори за липса на принципност, устойчивост на възгледите и самоуважение. Той е същият лицемерен аршин, който червените използват в най-широк диапазон: с европейските социалдемократи са първи социалдемократи; с руските болшевики са първи болшевики; с българските –също. А от националните трибуни пред собствения си народ говорят онова, което за момента им е изгодно (веднъж искат да сме им благодарни за подписите под договора за присъединяване към НАТО, а друг път предпочитат да припомнят, че са се борили до последно това да не стане – нещо, което е особено характерно за др. Георги Първанов).

Впрочем, нека припомня една своя статия, писана само 2 дни след състоялата се, цитирана по-горе среща на представителите на НАТО през август 2008 г.

Официална София забеляза неофициалните руски бомбардировки
Иво Инджев ⋅ август 13, 2008 ⋅

Първанов свика тайните служби, но Станишев прави публичните изявления. Така се разиграва пред очите ни вносният горещ кавказки картоф, който властите си подхвърлят. По средата са „водещите медии”, които чакат разрешение да забележат, че отвъд морската ни граница се е случило нещо, което от гледна точка на националната ни сигурност заслужава доста повече телевизионни „извънредни емисии” и крещящи заглавия от всички войни, отразявани тук на ръба на истерията през последните двайсетина години.
Главнокомандващият ни склони да обърне внимание на войната, която Русия не обяви ( упорито отричайки дори да я нарича война), но стовари срещу Грузия. Какъвто и да е „казус бели” (поводът за война), работата е дебела. Толкова, че дори и управленското дебелоочие у нас не можа да го подмине в живковски стил „ да се снишим, докато премине бурята” , т.е. „перестройката” на Горбачов.

И какво предизвика необичайното раздвижване във върховете на приспаната ни държава? Ето какво казва проговорилият на петия ден от ескалацията министър-председател на евроатлантическа България Сергей Станишев? „Днес Русия заявява, че подкрепя териториалната цялост на Грузия…”. Това изречение за подкрепата на грузинската териториална цялост , беше ключовата формула на иначе често разединения, но единен по този въпрос Запад от самото начало на войната. Само че в София почакаха Русия да благоволи да се съгласи с нея, след посещението на френския президент Саркози в Москва, за да прегърнат с облекчение позволената им вече и „много смело” артикулирана от Станишев в интервю за БТА основополагаща формулировка за „териториалната цялост на Грузия”.
А сега, другарите със слаби сърца, да не четат следващия абзац. Защото в него, макар и закодирано, с надежда да не бъде линчуван на някое предизборно събрание, др. Станишев им забива нож в най-болното пропагандно място, в задните…мисли. Понеже вече подкрепя „териториалната цялост на Грузия”, явно се чувства длъжен да се произнесе и по въпроса за териториалните спорове в наши дни- разбирай на първо място по спора за Косово, по който с мъка на сърцето тукашните власти подкрепиха западното становище. „ Няма еднакъв случай по отношение на замразените конфликти, от които модел да се пренесе механично върху други ситуации”, заявява премиерът в същото интервю. Сглобил е мисъл като за тройка в шести клас, но поне става достатъчно ясно следното: „ Какво да се прави, признали сме Косово, но няма как да признаем правото на Русия да бомбардира Грузия заради Южна Осетия, колкото и да ни се иска да сравним кавказките сепаратисти с косоварите”.

И всичко това Станишев признава след бойкотираното от него съвещание при президента Първанов, посветено на тази тема, в сепаратистко спрямо форума при президента интервю.
Сред ексцентричните акценти от казаното е чудната идея България да предложи на ЕС Бургас да стане пристанище за координиране на помощите за Грузия. Боооже! Представяте ли си как ще се зарадват в Брюксел, че страната, която от ЕК току-що заклеймиха за криминално отклоняване на европейски фондове, си предлага опита на вълк- охранител на европейските овце!

Първанов продължава да мълчи, след като се изложи с първите си няколко думи за „войната в Грузия” ( така импровизирано и без да иска призна грузинската версия за руската инвазия, вместо да говори за Южна Осетия), а Станишев излезе от отпускарската нирвана на властта и…със самия си сепаратистки подход към обявяване на актуалната държавна позиция, далеч от пряко дискредитирания като човек на Кремъл президент, на практика ни потвърди: да, двамата партийни другари, колкото и да отричат, играят ролята на доброто и лошото, на проруското и на прозападното ченге.

Театърът на бойните действия обаче е толкова близо до нашата черга, че театрото на двамината никак не е смешно.

11 мнения за “България била сред ястребите срещу Русия, но тайно!”

 1. Позиция се заявява ясно, открито и категорично, а най-вече се показва с действия. Мекушавостта и въртенето като “фурнаджийска лопата” говори само и единствено за зависимости.

 2. Г-н Инджев,на фона фона на жалките
  вопли на г-н Желев,на когото отначало Царят му изглеждаше като дребен мадридски бизнесмен преди да ощастливи България с Д.Попов и Л.Беров,и той и П.Стоянов,водими -все пак- от представата как,колко
  бързо и докъде водят неудържими кървавите ексцесии,ако десетки хиляди протестиращи, заставят Добрев и Първанов,тихо да стъпят на Дондуков 2 и излязат,дори още по-безмълвно, през задния вход.
  Каква е равносметката,когато наш премиер е в паника и го тресе една несигурност,за да бъде подкокоросван по болното му и тшеславно място,което забелязват,
  не само Първанов и Станишев,за да го зажеглят удобно в ярема,с театро удобно и за него и за европейските уши!
  Ще му припяват удобно и от ЮНЕСКО,
  от Белград ако щете,че и от ООН,отгоре на това,но дневният ред на България е да се овладее усещането за хаос и утвърди политическото начало с истински кадърен стопанин на държавността и държавата.
  С вкарването на компрометирани хора в сърцето на управлението и с цената за тяхната реабилитация,
  това няма как да стане,въпреки компромиси и пазарлъци,на което комунистите са царе с номера и за един жив цар,който едва сколаса,а се удържи във външнополитически план,след като го довършиха във вътрешно-политически.
  Нищо не казвам и не вещая,но с употребата и от Вас самия на термина “Никога,не казвай никога” вече извървявате и половината от пътя,за да уеднаквим своите виждания,зощото Историята чука на вратата и както и “театрото между двамата!”,нейни съдбовни капризи,
  също не са никак смешни!
  Нали Румене Великов!

 3. медиапул има материал за проблеми с емигранти в съседна гърция от арабските страни, нищо че шенген е далече (във времето), гърция е много близо и дума не съм чула от наще първи мъже по въпроса, пак са се снишили,

 4. републиката на съветска Русия в България не може да бъде таен ястреб срещу Русия, защото сега е троянски кон на Русия, който успешно компрометира демокрацията и пазарната икономика в България… и сега се готви да върне България официално в руската орбита .Европейска България и днешна Русия нямат нужда от троянски коне, на своята територия (ако искат да имат нормални европейски приятелски взаимоотношения) и за това Русия е длъжна да помогне, на Българската Велика Държава от ЕС да се освободи от незаконната съветско-руска република ( руският троянски кон) в България и да върне, на Българската нация и държава откраднатите (от съветската окупационна армия в Царство България) архиви и ценности.

 5. лелеее, да им е яко дупето на станишев, първанов и всички лицемерни комунисти! голям бой ще падне сега. трябва да си призная, че злорадствам, хихи.

 6. Мисля, че тази история е колкото странна, толкова и поучителна. Най-интересното е, че България няма доктрина за своята външна политика. От тук идват и парадоксите, но няма начин да се изпрати официална депеша към представителите ни в международните организации за поведение в интерес на Русия от страна на държавния глава. А не е казано, че там работят само “руски предатели”. Предполагам, че има достатъчно съвестни и родолюбиви млади експерти, които в никакъв случай не споделят партийните пристарстия на левите ни политици. Така че, колкото и да е смешно, според мен е напълно възможно в НАТО България да заеме една позиция, а официалната българска власт да се чуди какво да прави. Все пак си мисля, че ангажиментите към Русия са опети на лична основа от някои български политици, а не са ангажимент за страната ни.
  Всичко това обаче поставя България в много смешно положение!

 7. ДЕМАГОГИЯ.

  Нима не е позната?
  Тя е на всеки километър.
  (Заедно с тях.)

 8. Аз се чудя къде се изгуби напоследък оптимизмът, а то ТЕО го събрал всичкия за себе си.
  Много е логично това, което казваш, ТЕО, но предполагам, че не си изследвал нагласите на милионите българи, които стават сутрин рано в деня на изборите и отиват да гласуват. Затова си толкова оптимистичен я!

 9. Г-н Инджев,
  Напълно разбираемо е, че този фрапиращ факт Ви е впечатлил. И не само Вас! Но хайде да поразсъждаваме малко. Знойното лято на 2008 г., август – месец за отмора на изтощените БГ политици. Не знам защо, но те наистина са си харесали именно август. Може би защото през този месец няма командировки в чужбина. Ръководството на външно министерство също си отдъхва. Но по известни или може би не толкова известни причини, Грузия и Русия започват да водят военни действия помежду си. Естествено се вдига шум и НАТО свиква извънредно заседание на външните министри. Може би някои министри са си прекъснали отпуска, за да обсъдят позициите на своите страни за заседанието. В БГ не става така. Ръководството на министерството не участва пряко в изработването на българската позиция. И точно поради това тя се основава на реализъм и е ясна и категорична. Иначе щеше да изглежда по познатия начин: “..ама то нали,…все пак..може би,..дайте да помислим…, недейте така с тез работи,…тюх язък”. Но да не продължавам. Да, г-н Инджев, ако трябва да перефразирам Швейк “всичко върви нормално, докато не се намесят политиците”. Защо си ги избираме такива е може би най-голямата загадка, на която вече поколения българи не намират обяснение. Аз съм от тези поколения. Но да се върнем на дадения от Вас конкретен случай. За съжаление, както в прекия, така и в преносен смисъл, не всеки път е август, г-н Инджев. И все се намира кой да орезили труда на тези, които знаят и могат. Но за да не досаждам с разсъждения, които нахлуват в главата ми, и аз ще мина с едно “Тюх язък”. Засега!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.