ООН? О,ооо, неее!

Ако се абстрахираме от драмата на конкретните жертви на насилието в разразилата се буря на арабския гняв срещу собствените управници, чиято връхна точка без съмнение вече е Либия, в абстрактния, но твърде важен стратегически смисъл на думата наблюдаваме една ритуална смърт от глобален мащаб: умира старата удобна концепция за приоритета на стабилността и предсказуемостта като основна характеристика в международните отношения по отношение на държавите и режимите извън привилегирования клуб на западните демокрации и техните успешни подобия в Югоизточна Азия.

Това, което ме кара да мисля така, е мълчанието на международните институции, призвани да се намесват в момент на опасна за международната общност ( каквото и да означава това) криза. Нима събитията в арабския свят не са достатъчна причина да се размърдат световните миротворци – ако не за друго, то поне от чувство за самосъхранение под заплахата от дестабилизация на производството и търговията на петрол? Но дори и тази опасност не е в състояние да задейства алармената система на ООН и неговия Съвет за сигурност, която при други случаи показва доста по-голяма чувствителност.

Не намеквам за някакъв антиарабски международно съгласуват расизъм. По-скоро ми се струва, че светът не е подготвен да реагира на резултатите от изненадата, че арабите се отнесоха толкова сериозно към призивите да се модернизират, т.е. да преодолеят състоянието на нирвана в един динамичен свят, в който Близкият изток остана десетилетия назад в обществено-политическо отношение. Изведнъж дълго сдържаната енергия на заредения с младежка енергия регион изригна. Ами сега? Какво да кажат онези, които ( основателно) от години призовават заспалата “арабска нация” ( както арабите все още говорят за себе си), да се събуди. Петелът изкукурига в Тунис и изведнъж за потрес на човечеството се оказа, че заспалият арабин само е бил завит през глава и е чакал тръбата да свири сбор!

Бегъл поглед към миропомазаните миротворци от петорката в съвета за сигурност:

Русия се ослушва и облизва доволно от скока на цените на петрола. Франция и Великобритания стискат палци да не им бъде припомнено от въстаналите поданици на кръволока от Триполи как засилиха напоследък безпринципния флирт с него – има какво да губят от тази неудобна ситуация. Китай отчаяно стиска палци собственият му потискан народ да не прихване либийския вирус, залагайки повече на конфуцианската традицията на подчинението и социалната хармония, отколкото на заплашената от аналогията на бунта еднопартийна система. А “световният полицай” САЩ направо не знае кого и какво да спасяват този път, защото телефоните в Белия дом звънят едновременно от Рияд, Абу Даби, Кувейт и Багдад. Ами ако звъннат дори и от традиционно враждебния Дамаск, където на власт е второ поколение религиозно малцинство от малката шиитска секта алауити в морето от мюсюлмани сунити ( почти като в Бахрейн)? Какво да се прави?

САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай са все още легитимните върховни жреци на световния мир като постоянни членове на Съвета за сигурност, който единствено има право да гласува резолюции с реални последици ( като изпращане на “сини каски”) в размирни райони. Но този път наистина не знаят какво да правят: по схематично загатнатите по-горе причини нито една от изброените държави не може и не иска да открои “агресор”, когото да заклейми. Поради което мъдро изчакват нещата да се уредят по “естествен начин” докато бурята затихне и се изясни с кого всъщност си имат работа.

Така стои май въпросът, когато едни дълго потискани народи си поискаха правата и от това се оказват страхотно изненадани всички, включително онези, които ги призоваваха да се размърдат. Е, размърдаха се…

Това е случаят, когато важи предупреждението: “внимавай какво си пожелаваш”!

27 мнения за “ООН? О,ооо, неее!”

 1. Vtreshtih se kogato vidjah Sajf-Al isljam da razmahva zaplashitelno pryst po TV -“reki ot kryv shte se lejat”. A kazvaha che bil inteligenten EU-izuchen i tolkova po razlichen ot bashta si! Edno e jsno, libijcite sa uplasheni i vtreshteni ot idejata sinat na kadafi da upravljava oshte 40 godini 🙂
  Predi malko syobshtiha za dva Mig-a, yoryzeni do zybi kacat v Malta – “ne iskame da streljame po sobstvennija si narod”

 2. pritesnitelna e byrzinata s koiato se razviha promenite v tunis, egipet, libia, maroko…koi e sledvashtia ? nakyde shte duhne viatyra na socialnia gniav ? rusia, iran, evropa, zashto ne i america ? spored men reakciata ili lipsata na takava na petorkata govori po skoro za snishavane pred zadavashta se buria, tova koeto stava ne sa revoliucii za demokracia, a po skoro revoliucii porodeni ot bednost i lipsa elementarni choveshki nujdi

 3. Тази статия дълго ще се помни от Ващи,а вероятнао и от чужди или не съвсем акива,доброжелатели,тъй като е пръст в раната ООН още от 1945 г. при нейното създаване по-специално в нейния Устав визиращ неотменимото право на законна защита.
  Има нещо до болка познато около участтта на сиротна България обезкървявана и разпарчетосвана в определени векове,между 1396,
  /Търново/,1913/Букурещ/,1918/Ньой/,1947/Париж/и признанието на Сърбия чрез нейния премиер,за балканския политически ръст на В.Левски.
  За съседите винаги съм казвал,че са корави хора в качеството ми на син на босилеградчанин,и разбирам,
  че имаме “взаимно,да си връщаме много!”,но ако г-н Цветкович помогне на своя български колега и домакин,да дадат живот на друг вид съседство,само ще облекчат стара Европа,а от тук и ООН.
  Преди векове Византия се молила, и на Сърбия и на България,в т.ч. и за пари срещу Анадолската заплаха,но всеки поотделно си правил сметки,как да надхтири другия,уверен че ще се оправи ако…е оправили се!
  Само дето,Кантакузин,струва ми се? им рекъл:”Гледайте,да се се каете после!”Кой да им каж,и Плочник,Косово поле,Варна и Видин,не се виждали даже!
  А до Константинопол 1453 г. имало
  половин век и кусур!Но стига и зо магистрала до Ниш и за елоктроцентрала!

 4. Хубави статии пишеш г-н Инджев, критични както към вътрешните проблеми така и към външнополитическите, и какво от това, нещо да сме променили вие и ние вашите почитатели на този тъй интересен и много смислен от към съдаржание блог. Според мен по този въпрос трябва да се замислиме.

 5. Уважаеми колеги,светът ври и кипи,а “флашковия листопад” завихрил се над волята на вътрешен,вероятно не след дълго и над външен министр,които са с воля да разчистват “поверените им обори”,няма как, да не завърши с протягане ръка на един президент и неговия “Трактор”с “гарнитури”-и от ляво и от дясно- водещи до “южен поток” и липсващия “проткол 12”.
  Друг е въпросът,че някои са имали воля,но още по-друг е,че определено са предадени с по една или друга “рокада” в грешно разместване на пластовете!
  Който пожелае може да брои и пилците наесен!Но г-н Инджев ще бъде замолен,да надмине себе си около около контурите на невесела картина за България.

 6. може би въпроса с намесата в полза на мира, така както светът до сега го е разбирал (единия свят така, другия иначе), ще получи качествено нов културен прочит, само да се сапикясат световните легитимните върховни жреци, (ако все още са адекватни), без добри и лоши, друг някакъв вид намеса, ама ако няма добри и лоши, няма кой да плати цената (в пари)

 7. Да благодарим на Обама Мама за развитието в арабския свят.
  При Дабълю Буш това нямаше като как да се случи…

 8. До KАРДИНАЛ РИШЕЛЬО

  Много са странни тези исторически източници от които черпите сведения, че Византия е просила финансова помощ от България и Сърбия за борба срещу турските нашественици от юг.
  И тъй, като това няма нищо общо с темата и отделно – ако наистина имате сериозни аргументи да твърдите това – заповядайте на nauka.bg да го обсъдим нашироко с научния елит на България.
  Колкото до събитията в арабския свят – всичко това е очаквана (и предварително изчислена) реакция, предизвикваща учудваме само в съзнанието на обикновените хора.
  В политиката случайни неща отдавна няма.
  А ООН че е безгласна буква е известно от самото начало. Друг е въпроса, че все пак трябва да има някаква институция, макар и формална, в която да “вярват” хорицата. Конците се дърпат много над ООН.
  Имаме хляб и зрелища. Останалото не е “наша” работа.

 9. господин Инджев,
  съгласен съм с казаното от вас по отношение на събитията в арабския свят, и уважавам по принцип вашата позиция.

  Но според мен възниква следният въпрос-имат ли изобщо някакъв полезен ход така наречените международни институции /и Запада в частност/? Или най-доброто действие в случая е бездействието?

 10. …нито има пари за сини каски нито за американски дори за български…
  …нека не се залъгваме че цената на петрола е висока по скоро цената на долара пада покупателната му способност има много трилиони напечатани от разреден въздух, това се отнася и за еврото…
  …отношението брутен вътрешен продукт държавен дълг на съвета за сигурност е много влошен…
  …има хора които нямат и 2 долара на ден и ножа опира до кокала вече може би заради това има бунтове ?…
  не че искам да се включвам с мнение по форуми но нямам какво да правя друго сори 🙂
  в същото време ние имаме валутен борд и внасяме инфлация причернява ми на очите…

 11. Г-н премиер,ако покрай стажа с една охрана на Царя,сте прихванал и от друго трайно тшеславно състояние, при нови бури този век на капитанския мостик,не си режете клона,на който може да се наложи да поседнете,заради някой от досегашните Ви рокади за една много пройзводителна и прозападна
  България в евроатлантическото пространство.
  Ако с бюлюк учени глави-историци,
  го давате лежерно в стил “а ла БатенбергI”,”а ла Фердинанд I” или “а ла Борис III”,рано или късно ще нахендрите държавния кораб на България на подмолни “сирищни” и “чудоземни” рифове,с които по перфидност,няма как “да си го мерите по стамболовски!”
  Всяка политика,особено по висшия пилотаж е курвенски номер на дърта гювендия,но Вие имате епохално предизивкателство и няма основатели причини,освен -липса на умения!-за епохален курс пред сегашните и бъдещи поколения!

 12. Съветът за сигурност за пореден път доказва, че е абсолютно нефункционален в условия на криза. Държави-деспоти нямат място там. Компромисът към тях е основата на неговата ‘импотентност’.
  Мисля, че революциите в арабските държави имат нужда от много кръв, за да почистят тази с десетилетия натрупвала се гной и гарантират, че подобни режими не ще се повторят отново.

  Америка трябва да застане зад човешките права и защитава с оръжие!!!

 13. днес ви слушах по нова. добър коментар и добър статия. радвам се, че и за пръв път ви чух да разкритикувате Запада, а и Америка (казвам това без да симпатизирам на Русия, напротив)

 14. Към Боян Маринов:
  —————–
  Било е по времето на Орхан/?/,когато са си съпериничили България на Иван Александър и Сърбия на Стефан Душан а при Палеолозите,когато както ние,така и те се опарваме в своя експанзия,
  станал въпрос за помощ,и нашите заедно или поотделно “отконили намека,че ако врагът почука и ня “тяхната врата”,сами ще се оправят.Тогава именно били и ясните думи:”Гледейте после,да не се каете!”Затова и казвам иронично: “Е,оправили се!Освен в трудове на колоси от ранга на Боян Пенев и прочутите Hefte der deutschen Handelsschule ….много точни са Сълиман автор на “Падането на Константинопол” и някои кратки истории от 30-те годни на м.в.
  Въпросът е престар и от династичните колизии когато дядо и внук от Палеолозите, към 1330 се хващат за гушата,а майката на Иван Стефан,сръбска снаха коронясва синчето си в Търново,преди Иван Александър да се опре на Висшия блярски съвет и да усили централната власт след като “момчето си отива!”Стефан Душан вече е сразил Михаил Шишман III Велбъджката битка,а “капана на нашия за невинна охрана на византийския императорски двор”,бил разгадан още при Русокастро и привлечените помощни сили от русина Иван,получили вест с опърлено орлово перо,да кротуват и се оттеглят!
  Когато пожелаете,ще Ви дам и още многозначителни данни,имало ли е българско стратегическо мислене,
  след това на началника на 10 Дунавски легион,Тиберий

 15. Към Ивайло
  Да! Напълно съм съгласен с Вас, че от писане без конкретни действия няма полза. Ние, антикомунистите, които след като рухна Берлинската стена се борихме за демократична България, бяхме прогонени от днешните управници и днес те ни чакат на границата да ни репресират. Считам, че единственият верен път е българите останали в България, да се сплотат и да потърсят сметка от комуноидните фашизоиди Георги Първанов, Бойко Борисов, Кметицата на София Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Маргарита Попова, Борис Велчев, Волен Сидеров и т.н. за това, че водят България към пропаст, от която няма излизане.

 16. Съветът за сигурност към ООН е един атавизъм от края на ІІ-та световна война,доказал своята немощ в течение на десетилетията.Най- малкото,той ще постигне успех в бурята която се вихри в Либия.Защото,както спреведливи отбелязвате ,г-н Инджев,всички негови членове са заинтресовани да не поемат инициативи ,които биха били опасни за интересите на съответните държави.Може би,малко изключение прави Русия,заради ескалиращити цени на нефта,но,все пак….задкавказките републики и т.н…При спецификата на държавата Либия/коментирана от специалисти по темата/,струва ми се че най- опарен би бил Берлускони,с неговото досегашно “навеждане” пред либийския диктатор.

 17. Надявам се тези домино плочки да не са бутнати от ислямисткия интернационал.
  Надявам се политическия вакуум да не бъде зает от ислямисти.
  Защото, може би освен Либия, всички останали са от “приятелски настроените” към САЩ държави.

 18. леле колко много знае този иво, сега го гледах по тв европа, толкова събран в себе си и уверен, много съм впечатлена понеже виждам само егоманияци, може да е малко неудобно, ама ми се прииска да го кажа

 19. Абе те се вдигнаха ама защо си мисля, че зад всяко вдигане до сега в историята стоят интереси и пари. Зашо не се вдигнем ние например. Да не сме доволни от управлението си, не но тези с власта и парите са доволни тези с геополитическите интереси. Ако не бяха щяха да вкарат малко пари и усилия лесно да драснат клечката както се видя 1989г. А сега ние сме супер за тях взимаме пари от Запада(дълг на държавата) от които 20% потъват в частни джобове(може и повече и Запада го знае но това е цената) с останалите купуваме стоки от запада(абе връща ме им ги на момента и движим икономиката им нали за това ни дават парите). Те Запада много добре знаят какво става в БГ(американците сигурно знаят какво става на обратната страна на луната) но на Запада не му трябват независими държави на него му трябват клиенти. И когато нямаш пари Те ти дават, боже как само ти ги дават за да си клиент а не производител. Ние имаме право да произвеждаме домати а те совалки ние череши а те автомобили просто се вижда как отпускат пари за да станем високо технологична държава само за това отпускат парите извинявайте пропуснах, ние ще станем почивна станция ДДС за туризма 9% а за хляба и лекарствата 20%(за сега може и да го вдигнат). Та така с домати и череши няма да върнем парите е поне не всичките все пак паразита не убива бързо приемника си тои го изсмуква. Препратка май така постъпиха и с обикновенния народ от страна на Банките (а че те не бяха ли повечето собственост на Западни) всяка втора реклама беше колко лесно се взима кредит. Опа доста от обикновенните хора взеха и гарантират с имотите си, а някои взеха доста повече и гарантират с това което не построиха. Но не се притеснявайте има кой да върне парите – онези малките хорица с високата лихва. Дето след като се набълбукаха с кредити им приложиха номера- а сега как да ги връщате в условия на криза. Смее ли някой да каже на работодателя си майната ти плащаш малко, осигуряваш на минимум, работя и в събота но без извънредни. Не никой не смее защото как се връща заем. А кризата я помните как запшочна от едни хора които вече 50 години живеят на заем и надуха балона толко че се спука, спука се банковата им система но преди това услужливо си беше осигурила собственност над европейската такава и о боже повлякоха и нея но няма страшно и тя си беше осигурила собственност над банките в източния блок и изведнъж тези които не се возеха в кадилак а москвич се оказаха длъжници наравно с онези първите. Колко предвидливо падна желязната завеса и отложи тази криза на запада с 20 години осигури пазари и глътка свеж въздух за онази първата икономика. Да са живи и здрави все така да подкрепят борбата за демокрация там където им изнася (в случая арабския свят ние си знаем защо) и да си затварят оченцата за други точки по света.

 20. А дали пък сега няма да се вдигне цената на петрола, но това е нож с две остриета. Така се налива вода в мелницата на Русия, която е основен енергиен източник на европа и ние май пак сме на грешната страна( ама знае ли човек на коя страна сме с такъв президент и премиер. Едно е сигурно играем за друг не за себе си)

 21. Прав сте Г-н Инджев, светът не е подготвен! По точно не са подготвени политиците, ако под това разбирате света. Светът е подготвен за всичко, което става, иначе нямаше да стане! Защо е така обаче е съвсем отделен и страшно обширен за един малък коментар въпрос. Не е само О,Ооо, Неее, няма нито една политическа организация, която да е готова! И как да е готова, когато и самата политика, като такава е толкова неразвита, че дори се въздържам да я определя, като наука. По определение би трябвало да е наука за управление на обществените отношения. Но как да наречем наука нещо, което не се базира на нищо друго освен на човешкото его и на опита свързан само с него. Даже и историята, която би следвало да е научната база данни и да идентифицира обекта на това управление е подчинена на същото его. Затова е изопачена и преиначена до такава степен, че би трябвало да се напише наново, обективно и безпристрастно, за да може да послужи за тази цел. От векове политиката се стреми да пази статично равновесие в интерес на управляващите така, че да си запазят властта, което всъщност е истинската им цел. Но много добре се знае, че е истинско безумие да се разчита на статична устойчивост в една динамична система, каквато е реалният свят. Защото рано или късно натрупването на масите нарушава баланса и ситемата се преобръща с гръм и трясък завличайки и самите управляващи! Специалистите по управление на „простите” физически и химически процеси занаем много добре, какво означава стабилност на един динамичен процес и как се постига. Надявам се, че има такива, които да „дърпат конците” на политиците в момента защото е очевидно, че след натрупването на толкова много нови съвременни технологии сме свидетели на започващото преобръщане на поредното статично състояние, статуквото на света на човешкото ни общество! Просто отново се задава революция, каквато някога са предизвикали овладяването на огъня, откриването на колелото, после машините и така нататък. Но вече е срамота след съвременният напредък, говорим за колонии на Луната и Марс, да продължаваме да не виждаме неспособността си да организираме и ръководим правилно нашето си човешко общество тук на Земята! Бъдещето ще покаже. Засега само е ясно, че не може и не бива повече така!

 22. Не ви ли се струва, че между “отсъждането” на ВАС за невинността на Доган и изявлението на Муамар Кадафи, че той е ръкоодител на Либийската революция, която да доведе до благоденствие на либийците и затова не може да си позволи да ги лиши от себе си (не е президент за да се оттегли) има нещо общо?

 23. Искам да се присъединя към коментара на D.N.: “Леле колко много знае този Иво..” Очевидно същото предаване съм гледала. Всъщност зарадвах се, че някой в България има по.задълбочени познания за спецификата и различията на отделните държави в Близкия Изток и Северна Африка. И мен днес ме изуми, че след 3-часови дискусии, Съветът за сигурност излезе само с едно изказване “for an immediate end to the violence and for steps to address the legitimate concerns of the population.”

  А на сеизмолога – според мен Обама беше ужасно необходим за имиджа на Америка пред останалия свят, особено след глупостите на Буш във външната политика. И искрено се надявам, че най-напред Тунис ще опровергае неуместното му (на W.B) изказване, че не може да съществува демокрация в Мюсюлманска държава.

 24. Винаги чета с интерес статиите и коментарите на г-н Инджев.
  Изключителен интелект. ЛИЧНОСТ!
  Не ви ли писна от ЛАКОМИ, НИСКО ИНТЕЛИГЕНТНИ и КОРУМПИРАНИ политици? Защото на мен ми писна.
  Не разбирам от политика, но ако някой прочел тези редове знае как се прави това,нека организира инициативен комитет за издигане канидатурата на г-н Инджев за президент. Защо пък не? Г.М.

 25. Podkrepiam G.M. !
  Vreme e da se organizira iniciativen komitet za izdigane kandidaturata na g-n Indjev za prezident !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.