ИКАР+Русия= ядрен “Икарус” за извозване на милиони в частни сметки

Далавера с подмененото гориво на АЕЦ

24/02/2011
Деница Александрова
Торнадо
Фрогнюз

„ИКАР-В” е абревиатура от първите букви на имената на АЕЦ босовете И – Иван Генов- изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” К – Кирил Николов- заместник-изпълнителен директор А – Александър Николов- директор по производство Р – Румен Иванов- управител на фирма „Квант инженеринг” В – Васил Хаджиев- ръководител на управление в АЕЦ „Козлодуй”

Фирма, регистрирана на името на петима ексшефове от АЕЦ „Козлодуй”, е препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран, за който алармира преди време ядреният физик Георги Котев. Това научи вестник „Торнадо” от свои източници. Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата (виж карето), съвпада точно с внедряването на горивото от ново поколение от Русия.

Фирмата пералня е регистрирана на 18 март 2004 г. с първоначален уставен капитал 50 000 лева. Същата есен руската компания ТВЕЛ доставя първата партида от новия вид гориво и 12 касети са заредени в реактора на VІ блок като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието се появява и първият солиден финансов бонус за организаторите. Изведнъж, на 20 декември 2004 г. уставният капитал на „ИКАР-В” е увеличен от 50 000 на 400 000 лева, а през следващата година нараства с още 100 хиляди, алармира ядреният физик Георги Котев. Той от години се бори да докаже огромната измама в „Козлодуй” и щетите, които е понесла държавата.

Поетапното заменяне на старото гориво е в пълен ход и през следващата година в двата реактора са заредени само касети от новия вид. В края февруари 2006 г. славната петорка от началници решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия, с включено участие в карнавала в Рио де Женейро, заедно със семейните си половинки.

Точно по това време се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ „Козлодуй”, свързан с отказ от падане в активната зона на един от двата реактора на 22 от общо 61 органа за регулиране, разказа Котев пред „Торнадо”. Блокът е спрян за 10 дни, загубите са над 10 милиона лева, а наказани отговорни лица за инцидента няма. През същата година в реакторите и на двата големи блока отново са заредени само касети от новия вид. Приблизителното им съотношение спрямо старите вече е около 50:50%.

На 8 февруари 2007 г. е създадена нова фирма- „ИКАР ТУР” ООД с разнообразен предмет на дейност, предимно туризъм и търговия. Това дружество е със значително по-скромен капитал- едва 5000 лева. В него 80% са собственост на „ИКАР-В”, а останалите 20% на лицето Ирена Минчева Иванова. По същото време вече започват да се забелязват първите безпрецедентни разминавания между прогнозата и реалните показания от експлоатацията в продължителностите на горивните кампании и на двата блока.

Разликата продължава да расте през следващите месеци и години до пълното зареждане на двата реактора само с ново съмнително гориво. Точно когато цялата история започва да се размирисва, във фирмената история на „ИКАР-В” се случва прелом. Вместо четиримата най-високопоставени служители в „Козлодуй”, като управители на фирмата са назначени съпругата и децата на съдружниците Кирил Николов и Александър Николов.

Според ядрения дисидент Котев парите, които са изпрали „ИКАР-В” и „ИКАР ТУР”, са по-малката част от целия келепир като основната маса е отишла за политици, които прикриват подмяната на горивото. „Да не се заблуждаваме от размера на регистрирания уставен капитал на дружествата. Ако посетите сайта на „ИКАР ТУР”, ще се убедите, че разгърнатата от тях дейност (буквално в световен мащаб) не може да се поддържа с 5000 лева, трябват много повече. Което автоматично означава, че зад 500-те хиляди лева капитал на „ИКАР-В” реално се въртят десетки милиони”, коментира физикът.

Разследващите експерти на хранилка в централата

Всички членове на назначената от енергийния министър Трайчо Трайков „независима” комисия, която трябва да провери сигналите за корупционни практики и доставка на рециклирано гориво, се оказват икономически свързани с централата. И четиримата физици работят по проекти и договори с „Козлодуй” и от финансова гледна точка са в конфликт на интереси.

Доц. Ивайло Христосков и доц. Петко Петков се трудят по граждански договор по поръчка от 2009 г. за АЕЦ-а за софтуер за пресмятане на неутронно-физични характеристики на стойност 600 хил. лв. Другият експерт – Ани Вълчков, който е и председател на съюза на физиците в България, е служител на разследваното предприятие от 1991 г., но в заповедта на министерството истинската му длъжност не се споменава. Четвъртият член на контролния орган – Пламен Мишев, също има договор с Първа атомна.

Всичко това дава основание на специалистите да смятат, че експертизата на комисията ще бъде манипулирана. Същевременно ядреният експерт проф. Георги Касчиев обяви скандално, че отказва да участва в комисията. Той е изпратил писмо до министър Трайков, в което посочва, че обхватът на проверката е изключително стеснен и не се предвижда изслушване на Котев, както и взаимодействие на експертния състав с него.

Спецът по енергетика е категоричен, че в състава на комисията няма нито един независим член, като доказателство за това е проведеният от него телефонен разговор с един от членовете й. Касчиев твърди, че той се е оказал напълно незапознат с част от тезите на ядрения физик Котев, и нарекъл твърденията му “бълвоч”.

Министър замазва измамата

Преди две години ядреният физик Георги Котев напусна България и АЕЦ „Козлодуй”, където е работил дълги години в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. По изчисленията му до момента страната е ощетена с над 500 млн. евро.

Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ, от Русия ни изпращат рециклирано старо, което е значително по-евтино и представлява опасност за ядрената сигурност. Според Котев в схемата са замесени фирми посредници между АЕЦ и руския доставчик на гориво „ТВЕЛ“.

Още през 2007 г. от ДАНС се свързват с ядрения физик и започват работа по съмненията за нередностите с боравенето с горивото в централата. Физикът твърди, че офицерите са знаели повече и от него за извънкласните фирмени дейности на шефовете на АЕЦ-а, но са отказали да довършат разследването.

Шокиращите разкрития му навлякоха огромни неприятности, натиск и заплахи за живота. В средата на юли 2010 г. той започна гладна стачка срещу ядрената мафия в центъра на Брюксел, но по-късно я прекрати след декларираната готовност от Министерството на икономиката и енергетиката за изясняване на случая.

След повече от две години емиграция в европейски страни в края на миналата година Котев се прибра, за да представи на министър Трайчо Трайков над 100 страници документи, в които има ясни следи за подаване на тенденциозна и невярна информация, манипулиране на фактите и опит за прикриване на престъпление за милиони евро.

Тогава министър Трайков призна за съществуването на енергийна мафия в страната и декларира готовността си да се бори с нея. Няколко седмици по-късно обаче той обяви назначаването в борда на директорите в АЕЦ „Козлодуй” на същия Александър Николов, който е бил директор по производството в централата по време на подмяната на горивото и е съучредител на скандалната фирма „ИКАР-В”.

18 мнения за “ИКАР+Русия= ядрен “Икарус” за извозване на милиони в частни сметки”

 1. и така, министър траиков да си подаде оставката и вместо от сутрин до вечер медиите да лъскат властта, да се започне работа по този скандал, защото е крайно време всички да схванат, че много мръсни кинти се търкалят в бг и никой повече няма да ни търпи в ес

 2. Какъв евфемизъм?!
  “…отказ от падане в активната зона на един от двата реактора на 22 от общо 61 органа за регулиране…”
  Звучи като “лека настинка” или “общо неразположение”!
  А всъщност става дума за КАДМИЕВИТЕ ПОГЛЪЩАТЕЛИ НА НЕУТРОНИ, БЕЗ 2/3 ОТ КОИТО В РЕАКТОРА ЕКСПОНЕНЦИАЛНО ПРОТИЧАТ НЕОБРАТИМИ ВЕРИЖНИ ПРОЦЕСИ, ПРЕВРЪЩАЩИ ГО В ПЕРФЕКТНА АТОМНА БОМБА!!!
  А вестниците с наслада и упоение пълнят страници с подвизите на дребни мошеници, с флашки и “патрашки”!
  За СРС-тата – експертизи във Франция, за експерименти, застрашаващи с гибел половин България – експертиза от комисия в състав “Цунчо Пунчев, Мара Рунтавата и сие”, всички на хранилката на енергомафията!
  В същото време компетентите специалисти открито твърдят:
  – зареждат се “… двата реактора само с ново съмнително гориво.”
  – “… безпрецедентни разминавания между прогнозата и реалните показания от експлоатацията …”
  – “…вместо свежо гориво за АЕЦ, от Русия ни изпращат рециклирано старо, което е значително по-евтина и представлява опасност за ядрената сигурност.”
  А отговорният министър “свива уши”, лъже и маже! Главният прокурор бърчи небръсната муцунка и пуска свенливи погледи ала “ощипана госпожица”, БАН-ските мушмуроци си харчат задниците на парче, а опозицията… Опозицията какво? Не знам!?
  И няма кой да разкаже на европейските умници какви ги забъркваме в АЕЦ-а! Няма кой да ги предупреди, че следващия път няма да им се размине само с някакво си “Чернобилско облаче”! Че и при тях ще се пръкват дечица с по шест пръста на крайник и тук-там с по две глави и прочие!
  УЖАС!!! И НЯМА КОЙ!!!

 3. според мен трябва да се издирят наследниците на Гешев за да се справят с тая червена измет.Разбира се да се назначат на точните места

 4. Явно е, че енергийната мафия начело със стратега по енергийни шлемове ДС агент Гоце са превърнали АЕЦ Козлодуй в депо за ядрени отпадъци! Петата колона БСП усилено лобира за второ ядрено депо- АЕЦ Белене. Как не ги е срам да говорят, че цената на електроенергията за домакинствата щяла да падне! Когато светнем като неонови лампи ще имат достатъчно ток на ниски цени за износ.
  Министърчето Трайков или е облъчен с радиоактивен плутоний, или го е страх от енергийната мафия, но явно не може да вземе решение. Учудващо и тревожно е защо ЕС мълчи по въпроса? Намирисва ми на сделка с Русия заради ядрената програма на Иран. Ако е така, тежко ни!

 5. Същевременно на крачка от приемане на второ четене са промените (внесени в последния момент от депутата от ГЕРБ Емил Радев)в Закона за търговския регистър, които ограничават достъпа до документите, въз основа на които са извършени оповестяванията (където е и цялото фирмено дело на всеки търговец, регистриран преди 01.01.2008). Ако тези промени бъдат приети, информацията, че точно тези шефове на АЕЦ са учредители на тези дружества, както и че са прехвърлили дяловете си на децата си (ако това е станало преди 2008), няма да бъде достъпна за журналистически разследвания като това.

 6. Иво, благодаря, че си го публикувал! Всичко е точно така, както е написано. В момента организираната престъпна група, наречена правителство на РъБъ харчи трети милион (пари на данъкоплатците), щото да докаже недоказуемото. Вече повече от три дни ведомството на Трайков отказва (превишава законно определеният срок) да предостави инфо за какво са похарчени тези “повече от два милиона лева” за да ми запушят устата. Харчи се народна пара, щото да се “убеди” народа, че не е окраден.

 7. Boje,Boje….Bedna ni E fantaziyata,na nas obiknovennite Hora.Komunisti-Bezote4estvenici.
  Nishto svyato nyama za Tyah.
  Prokleti Budete!!!

 8. Сега , когато в арабския свят има вълнения и конфликти, доста медии предпочитат да свързват това с разпределението на енергийните ресурси , но само през последната година нещата в енергийната сфера така бурно се развиха , че става все по-отчетливо ясно, че в бъдеще не самото разпределение ще има решаващо значение, а все повече ще бъде важна «тежестта» която ще има всеки вид енергия в глобалното енергийно производство и потребление.

  Най-напред в Германия , за пръв път измежду G-20, през лятото на миналата година се появиха изявления че тя може да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници към 2030 г.
  След това се появи и един съвместен доклад на WWF и Ecofys за бъдещето на енергията на Земята, озаглавен «100% ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ ПРЕЗ 2050 г.», плод на двегодишни задълбочени изследвания. Това стана в началото на февруари, преди няколко дни.
  Ето и линка:
  http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/climate_carbon_energy/energy_solutions/renewable_energy/sustainable_energy_report/
  Г-н Инджев, надявам се да не се възприеме като отвличане от темата и с риск да породя снизходителни усмивки и подигравателни коментари по мой адрес ще кажа че това е едно изключително четиво, което с Ваше позволение бих препоръчал на всички колеги -съмишленици и не само. А за младите мисля че ще е много полезно като възпитателен материал и визия за прогресивно мислене, защото е написан с истинска любов и грижа за съхраняването на нашата планета и ако зависеше от мен даже бих го направил задължителен в училище в някакъв синтезиран вид. Достатъчен е даже един кратък преглед на заглавията, констатациите и графиките в този доклад.
  Това е един дързък СКОК в енергийното бъдеще но трезво и реалистично пресметнат.
  Естествено, противниковото лоби (евразийското) веднага го обяви за “фантазьорски” , “глобалистичен” и “империалистически”, но може и това да се окаже още по-мотивиращо , за тези които вече се засилват по пистата.
  Който се интересува може да си го свали във формат PDF и после чрез View да си извлече написаното по темите “NUCLEAR” и “FOSSIL” например и да прегледа какво пише по темите за енергия от такъв тип.
  С две думи ТЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ и се доказва че това е физически, технологически, индустриално, финансово възможно и достижимо.
  В крайна сметка САЩ и другите развити демокрации, всички до една бедни на изкопаеми и изпитващи енергиен «глад» нямат друг изход и ще запретнат ръкави да изпълняват една такава стратегия, както е описана в доклада – елиминиране на зависимостта от изкопаемите източници на енергия които са «неправилно»(в смисъл неравномерно и непропорционално на развитието на страните) разположени по света. Всички знаем какъв е потенциалът на тези страни – научен, икономически, финансов , индустриален , военен, и най-вече технологически, а най-важното е че е подплатен с демокрация (продукт е на демокрацията), затова те ще се справят с този проблем и ще осъществят тази технологическо-енергийна революция.
  Глобализацията не може да се спре, защото прогресът на човечеството води натам.

  Съпротива ще има и тя ще е от страна на тези които владеят изкопаемите – Русия , някои арабски страни , Венецуела , Иран и т.н. – всички страни в които за живота на хората нищо ново и прогресивно не е направено в технологично отношение, винаги са били вносители на технологии и са догонвали. С две думи това е евразийското лоби.
  Най-много да забавят процеса но не могат да го спрат.
  Китай е по средата но с неговия индустриален потенциал и бедно откъм изкопаеми подземие неминуемо в бъдеще ще се ориентира на страната на тия които ще са водещи в технологическо-енергийната революция , т.е. демократичните страни и ще стане демократичен.
  Определено засяга и България като силно зависима от посочените два вида енергия.

  И накрая, ако позвоите да напиша и това което искам да кажа на г-н Котев.
  Ако не сте го направил досега, помислете дали не е уместно да се обърнете за помощ, съвет, консултация и към WWF!!!
  Все ми се струва че те са тези , които ще откликнат с истинско разбиране на Вашата справедлива борба за прозрачност в тази толкова опасна за природата и хората игра и че имат средства и възможности за нещо повече – поне да разгласят проблема, да Ви дадат по-висока трибуна, да предизвикат по-широка дискусия и в крайна сметка да направят така, че отговорните среди да се принудят да разбулят тези опасни комбинации и да ги прекратят.

 9. Коато зам.държавниат секретар на САЩ,Даниел Ръсел изразява,че са притеснени за демокацията в Русия преди юнската среща в Довил между Барак Обама и Дмитрий Медвед в рамките на Г8,най-добре е да се притесни и сети от думата на тъщата и снаха България,когато чак до Херман ван Ромпой,се припява колко сме добре, когато Шенгенския “Икарус” на Румъния отново е пред нас,което-вервайте!
  – е останало “незабелязано” от Сокола за пилафа му с Царя!
  Само се чудя,какво още трябва,да й се случи на България,за да може пореден управленски екип,да зублужсдава и се самозаблуждава,
  знаейки азбуката кога и как започва!

 10. Прочетох коментар на г-н Котев и разбирам, че чете блога на г-н Инджев. Имам молба да изкаже мнение относно Белене. Не съм специалист и чета противоположни становища за проекта. Например днес премиера е казал, че ако не се построи Белене токът ще поскъпне 18 пъти, а синята коалиция са твърдо против новата атомна централа. Къде е истината?

 11. До г-жа Костадинова.
  Аз, като инженер по специалноста “АЕЦ и установки” е повече от естествено да искам построяването и бъдещата експлоатация на АЕЦ “Белене”. Така както всеки професионалист, който си обича професията иска да се разширяват възможностите му за реализация. Но това не ми пречи да приемам реалноста такава, каквато тя е. А тя е, че вече много години никой не иска да даде пари за нейното дострояване. Не иска и това си е. В същото време и в Европа и на други континенти по света се строят нови централи. А защо никой не желае да строи тук? То е ясно, като бял ден. ПРОЕКТЪТ Е ИКОНОМИЧЕСКИ НЕИЗГОДЕН, поради което и никой разумен инвеститор не желае да си загробва парите, на брега на Дунав. А основната неизгода идва от факта, че строителството е възложено на държавна компания от страна, която се намира на 154-то място от общо 178 държави, в класацията на Прозрачност без граници, по корупционен индекс. Т.е. една от най-корумпираните в света. Въпреки това вече трето българско правителство не желае да прекрати проекта и да използва площадката за нещо по-прагматично. Вместо туй използват проекта “Белене” за непрестанно точене на финанси от бюджета, като паралелно с това и отвличат вниманието от наистина големият грабеж – АЕЦ “Козлодуй”. То и от строящ се кошер, мелница или тухларна фабрика също може да се пооткрадне туй онуй, но когато тези обекти бъдат завършени и заработят, колко дълги и сочни стават кражбите тогава. А АЕЦ “Козлодуй” не е тухларна или мандра.
  Поздрави!

 12. До г-н Котев.Благодаря Ви за отговора на въпроса ми. Вече имам своето мнение като гражданин на тази държава. Желая Ви успех в борбата срещу безобразията в АЕЦ “Козлодуй”.

 13. господин котев,ако наистина вярвате в подмяната на ядр.гориво в козлодуи,заведете дело в съда в страстбург като частно лице срещу държавната фирма оператор и собственик на обекта,с мотив че се опитва да ви убие.изискаите независима европеиска експертиза.отворете си банкова сметка за целта.много ще са обикновените българи които ще ви подкрепим.

 14. Г-н Богданов, благодаря за предложението. Аз не съм юрист и доколкото хората, които ми вярват и ме подкрепят са юридически по-образовани от мен, са ме информирали, че мога да стигна до съда в Страсбург, чак след като мина всички БГ съдебни инстанции и не получа удовлетворително решение. Проблема е, че ядрената мафия срещу която се боря има парите и плаща на звенатз от правосъдната система, щото случаят да не влезе в съдебна зала. До този момент това е следств ието и прокуратурата. Всякакви идеи как да бъде вкаран случаят в съда, въпреки съпротивата на институциите е добре дошла!
  Аз не вярвам в подмяната на ядреното гориво с рециклирано, това следва от всички (над две хиляди страници) документи с които разполагам. За повечето от три години, откакто се занимавам с разследването на този случай не съм намерил и един препинателен знак срещу тезата ми.
  Поздрави!

 15. Уважаеми г-н Котев, от 2002 година съм убеден (защото лично съм проверил по конкретен случай който ще оглася след освобождението на България от българо-руската мафия), че всички институции в република България, са безсилни срещу могъщата недосегаема паралелна власт на българо-руската мафия, която и днес е фактическият господар, на Българският народ и на неговите полудемократично избрани институции в републиката на червената мафия в България.Не напразно Н В Цар Симеон Втори говореше публично (като премиер на тази република), че в България всичко е виртуално. Кажи ми ако знаеш Господин Котев, защо Нашият Български Народ позволява, на червената ядрена мафия да бъде исползван, като опитни мишки, за ядренни експерименти в собствената си Българска Държава.

 16. г-н котев,аз за съжаление също не съм компетентен юридически,но все ми се струва че ако е необходимо да се премине през съдопроизводството в българия,нищо не пречи това да стане чрез един граждански иск,съгласно гражданския процесуален кодекс.в този случаи доколкото ми е известно участие на следствие и прокуратура за иницииране на съдебен процес не е необходимо.ще са ви необходими пари/едва ли ще е бог знае какво/които могат да бъдат набрани в сметка която е хубаво да бъде качена на отворен саит така че всеки да може да провери как се изразходват средствата.струва ми се че г-н инджев може да ви помогне в това отношение ако има желание.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.