Репортери зад граница за границата за българските репортери

Мафията – заплаха за медийната свобода в България

24/02/2011

Мафията и картелите са най-голямата заплаха за медийната свобода в световен мащаб – пише в нов доклад на американския клон на Репортери без граници озаглавен Организираната престъпност показва мускули на медиите, в който няколко пъти е цитирана и България.

България е цитирана покрай изтеклата от Уикилийкс грама от американското посолство в София, в която се твърди, че руско-израелският бизнесмен Майкъл Чорни е мажоритарен собственик на вестник “Стандарт”, съобщава сайтът Биволъ.

Осъден за пране на пари и издирван за арест чрез Интерпол, той поддържа собствеността си в България чрез посредник. Това е един от многото примери за новите препятствия пред разследващите журналисти и независимостта на медиите.

“Репортери без граници” няма ресурс, за да замести правителствата в борбата им с опасността от организираната престъпност за журналистите – се казва в заключението.

Организацията обаче препоръчва на медиите и журналистите, специализирани в международните криминални мрежи, да използват по-активно Интернет, за да осигурят по-пълно покритие на различни аспекти на организираната престъпност.

Само преди два дни водещият български вестник “Труд” нападна независими разследващи журналисти от сайта Биволъ за това, че са сезирали антикорупционен орган с разследвания за злоупотреби на политици от няколко партии, включително и от управляващата ГЕРБ.

Зам-главният редактор Георги Шарабов обвини журналистите, че по този начин се опитвали да си направят “лоша реклама.”

По-рано именно в Биволъ беше публикувано подробно разследване за новите собственици на вестника, от което става ясно, че те са го придобили с неясно финансиране.”
————————————————————————————-

Този сигнал за тревога, която изпитват за нас в чужбина, макар и много закъснял, откроява по парадоксален, но типичен начин следният факт: най-голямото доказателство за проблема със свободата на словото в България е фактът,че в самите медии разговорът за свободата на словото е сред най-стриктно спазваните забрани. Мислите ли, че неслучването на такъв разговор може да се случи по такъв всеобхватен начин, без зад това да има изградена задкулисна система за контрол и сплашване?

Написал съм цяла книга по въпроса, която така и не беше разчетена от българските политици публично – вменено ми беше от някои “реваншистко вторачване” срещу личността на президента Първанов. Но чрез неговия “образ” се опитах да покажа злоупотребата с власт, което най-добре се вижда от факта до каква степен той беше и все още е обгрижван от българските медии. Единствената крачка напред, която междувременно направиха медиите ни, е в диверсификацията на обслужването – прехвърлиха част от ресурса си в слугуването към конкурента на Първанов в това отношение, какъвто е премиерът Борисов, който не е свени да разчита на морално- политическата подкрепа на партии като “Атака”, свързани с “братската дружба” с днешна Пуутинова Русия.

Повече по темата – в следващата ми книга!

16 мнения за “Репортери зад граница за границата за българските репортери”

 1. Интересно, след като е дадена интифа “най-отгоре”, дали ще почнат и други журналисти да питат, освен И. Инджев:
  “Той (Ц.Цветанов) попита защо никой не е питал президента Георги Първанов за неговите имоти. “Може би не смеете и вие да зададе въпроса за президента, защото може да бъдете уволнени, както беше уволнен г-н Инджев”, обърна се Цветанов към журналистите.”
  (Статията “Инспектори ровили без право в документите на Цветанови” от днес.)

 2. Г-н Инджев пак БТВ пак ВИ замеси в скандал, моля коментирайте

  bTV иска публично извинение от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. В предаването “Тази сутрин” днес той изнесе невярна и непроверена информация за “уволнение” на журналиста Иво Инджев, която поставя под съмнение независимостта и обективността на медията.

  В официално писмо до вицепремиера, bTV Медиа Груп настоява той да се запознае с фактите и да намери правилната форма да поднесе публично извиненията си на медията и нейната аудитория. Иво Инджев е освободен по негово искане, се казва още в писмото и се прилага документацията по случая.

  Позицията Ви на заместник министър-председател и министър на вътрешните работи изисква да предоставяте само точна и проверена информация, и да не подвеждате обществеността, се казва още в писмото до Цветан Цветанов.

  Официалното писмо на bTV Media Group до министър Цветанов прочети тук.

  http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/1680022012-bTV_iska_publichno_izvinenie_ot_Tsvetan_Tsvetanov.html

 3. БТВ получи най-сетне публичен шамар, за недостойното уволнение на г-н Инджев. Желая им да си търпят последствията с пълна сила.

 4. БТВ май сами са се на(х)акали този път…

 5. Неочаквана, спонтанна и от зор подкрепа, но все пак подкрепа. Искрени поздравления, г-н Инджев! Истината затова е по-силна от лъжата – рано или късно неизбежно побеждава.

 6. С удоволствие бих ви гледал в ‘Тази сутрин’, за да се уточни как сте “напуснал” “доброволно” BTV.

 7. И все пак не е много прозолив ход,да изоставиш “магарето си” в калта,за да го ръфат вълците,от което всяка глутница,както й е присъщо, вие на умряло за оставка,
  освен ако не си уверен,че и др.ще последват примера на вицепремиера и вътрешен министър.
  Схватката на СНС най-горе,между г-н Първанов и г-н Цветанов,сама по себе си,чрез Иво Инджев,е била
  и повод за припомняне на тъжната участ на Кюлев,а точно този факт,
  ще събуди и “мъртви” и живи,
  защото ще плющи с пълна сила от екрана!!!

 8. Защо не сме (нормална) държава

  За днес ми дойде много да слушам (усещам) журналистическото послушание.
  Първо: Преди обяд по Дарик радио слушах как някакви си “умници” правеха неистови напъни да звучат умно и интелектуално и да се чудят защо сме на това дередже.
  Даже една дама при всяко изричане на нещо по темата така се задъхваше, всякаш в момента раждаше истинския отговор на въпроса.( а звучеше все едно че ражда таралеж).
  От целия разговор разбрах че за последните 20 г. са виновни Герб.
  То това май бе целта на цялата дискусия.
  Сутринта по БТВ се видя как предварителнио навитата пружина на двамата водещи се отключи от Цветанов с въпроса за президента и Ижо Инджев.
  Как опита на този истрадал и достоен човек да зададе и той един въпрос защо него го разпъват на кръст(и цялата му фамилия), а други са недосегаеми предизвика предварително подготвената реакция на журналисти и медия.
  Сега той да им се извинява – защо бе, подлоги, защо да няма право на въпроси към всички, който има нормален отговор не би реагирал по този начин.
  Нека всички публични фигури -журналисти, политици и др. да минат през неговата проверка.
  Но, медията е на Кр. Гергов, олигарх, потомствен голфър, и най важното- приятел на президента.
  Та той Брани образа на президента както ислямските фундаменталисти образа на Аллах.

  Но да се върнем на въпроса защо не сме нормална държава.
  Всички които се упражняват по темата, въртат у сучат но не си задават въпросите чиито отговор ще покаже истината.
  Тези хора даващи акъл на всички, са или – некадърници, или продажници или обобщаващото комунисти.
  защо?
  Защото за да разберем защо сме последни по постижения и първи по престъпност в Европа, да си зададем втпроса по какво се различаваме от нормалните държави:
  1.Ние имаме ПЕЗИДЕНТ aент на комунистически служби – другите НЕ
  2.Ние имаме спортисти банкери – другите НЕ
  3.Ние ченгета дипломати – другите не
  4.Ние имаме свинари – олигарси другите не
  5.Ние имаме щофиори на РПК милионери – другите не.
  Ние имаме ченгета издатели – другите НЕ.
  6.Ние имаме олигахична икономика – Другите пазарна.
  7.Ние имаме ченгета навсякъде във власта, бизнеса и медиите – Другите приложиха лустрация.
  8.Ние имаме църква ръководена от ченгета – Другите не
  9.Ние си имаме Партия, майка на организираната престъпност и контрабанда – Другите НЕ
  10.Ние имаме партия за която националните интереси са след тези на Големия браат,и след интересите на самата Партия – другите НЕ
  11.Ние имаме най-много неграмотни или малограмотни милионери – другите НЕ
  12.Ние имаме най-много Мерцедеси и джипове – другите НЕ
  и т.н.
  Е СЛЕД КАТО ИМАМЕ ТОЛКОВА В ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ ЗАЩО СМЕ ПО – ЗЛЕ ОТ ТЯХ????

 9. “най-голямото доказателство за проблема със свободата на словото в България е фактът,че в самите медии разговорът за свободата на словото е сред най-стриктно спазваните забрани.” И. Инджев
  Ето това е!!!!!
  Когато поне една телевизия направи предаване по тази тема тогава ще повярвам в свободата на словото в Бьлгария.а не да се крият зад лицемерното “Да не говорим за хора, които не са в студиото”.

 10. Към Боян:

  Най-перверзното е, че това “да не говорим за хора, които не са в студиото” не важи за такива като мен, които нямат трибуна – както се вижда от случката в глозгането на кокалите ми в централните им новини и в централното им шоу с централния им смешник. Изобщо ритането на падналия е белег за примитивизъм и точно това демонстрираха отново.

 11. Pozdravi za Tochnata disekciq na nachata deistvitelnost ot ASPARUH!!! A vazmogno li e da promenim nechtata ,ako ne sme v Slugbite????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.