Когато мечката играе в задния двор на руската мечка…

Руският фонд за изследване на общественото мнение (ФОМ) регистрира рязко покачване на протестните нагласите в Русия. Само за февруари готовност да протестират със социални искания са се увеличили с 9 на сто в национален мащаб, съобщава руският сайт РБКdaily.

В анализа на сайта се прави връзка между тази тенденция и примера на арабските страни, в които се разразиха бунтове срещу авторитарните режими в Тунис, Алжир, Египет, Либия и др. Така в Русия днес са готови за протести 49 на сто жителите на страната – практически всеки втори човек.

В анализа на сайта се припомня, че президентът Медведев е направил публичен коментар за събитията в арабските държави, които нарекъл “извънредно тежки” и е предупредил за опасността от дезинтеграция на някои от засегнатите от бунтовете страни.

И тук идва най-интересното в казаното от президента Медведев:

«Такой сценарий они раньше готовили и для нас, а тем более они сейчас будут пытаться его осуществлять. В любом случае этот сценарий не пройдет», — подчеркнул глава государства, не уточнив, кого имеет в виду, говоря «они».

Както се вижда от цитата, Медведев отправя предупреждение към собствените си сънародници, което е разбираемо. Но е абсолютно неразбираемо това, че не е разбрал това, което вече и зрителите на “Лека нощ деца” разбраха: този път няма сценарий. Случващото се в арабския свят няма лидер – нито в личен план, нито в партийно отношение. Изглежда Медведев не може да повярва, че без “ръководната роля на партията” някой може да предизвиква властта и че този “някой” наистина може да бъде народът! Поради което “припомя”, че някой ( но не казва кой) е готвил “такъв сценарий на Русия”, но това нямало да бъде допуснато – да знаят руснаците, че може да искат повече свобода, но не им се полага.

Освен това Медведев се отличава и по друг признак на “слепотата” си спрямо действителността – такава, каквато я вижда целия свят, който наблюдава “арабската революция” (както все повече наричат събитията в самите арабски държави). С изключение на озверелия Кадафи, който като хищник в капан се отбранява с познатите му средства на пропагандата и терора, никой друг не претендира, че бунтовете на населението са провокирани от някаква външна сила. По този показател Медведев на практика помага на Кадафи да легитимира тезата си, че е жертва на чуждестранен заговор и да представи причинените страдания на народа си като “законна самоотбрана” срещу външни злодеи ( докато самият той всъщност ползва злодейски действащи срещу въстаналите либийци чужди африкански наемници).

И понеже не е за вярване, че Медведев не знае истината, трябва да се запитаме защо я изопачава. Ясно е, че го прави за домашна консумация с надежда да му се “вържат” . Но заедно с това зад изкривяването на картината наднича изкривеното от зле прикрития страх на путинизма лице, което управлява авторитарно Русия вече повече от десетилетие. А и вероятно си казва дума оскърбеното величие на Русия да трепери от революционен синдром, внесен от …Тунис. Поне да беше нещо френско, като кървавата революция от кря на 18-ти век, нямаше да е обидно за империята. Но да й прилагат някаква си тунизийска рецепта по лекуване на авторитаризма с народовластие – това на властелините на Кремъл им идва в повече.

Впрочем, позволявам си да предположа, че дори и в Русия да удържат протестната вълна далеч от арабския й прототип, това трудно ще се случи в сателитните азиатски бивши съветски републики, където цари политическо насилие, корупция и социално напрежение, от същия тип, че и в по-голяма степен, както в Близкия изток. Разликата е само, че в Русия на тези държави в нейната периферия им казват в Москва “близка” ( по манталитет на самия Кремъл, бих репликирал!) чужбина”.

26 мнения за “Когато мечката играе в задния двор на руската мечка…”

 1. Перфектно го е описал Едвин Сугарев положението днес:
  “ПРИЮТ ЗА ПОБЕСНЕЛИ КЛОУНИ”
  Язък за шанса и жизнената енергия на няколко поколения!

 2. За разлика от Иво Инджев аз не смятам,че в Русия могат да се очакват протести,сравними с мащабите на случващото се в арабските страни напоследък.А дано,ама надали!И причината е елементарна.ТАМ ВСЕ ОЩЕ ПРЕОБЛАДАВАЩИТЕ “СЛОЕВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО” СИ ХАРЕСВАТ ТАКОВА УПРАВЛЕНИЕ И СИ ИСКАТ СВОЯ ПУТИН,(ИЛИ ЛИЛИПУТИН).

 3. Според едно проведено преди 2г. мащабно социологическо проучване,(тяхно си),около 70% от руснаците не се чувстват съпричастни с европейската култура и смятат Сталин за най-великата личност в историята на Русия.Процентите с които Путин и неговата партия си печелят изборите са също повече от 2/3 от гласовете на избирателите,като основната им опопзиция и съперник се явява,кой мислите? Ами комунистите на Зюганов,кой друг!И националистите на Жириновси имат някой и друг процент за цвят,но „безапелационно подкрепящи властта”,както нашата „Атака”на Волен Сидеров.Все едно в България Първанов да вземе 60% на изборите,БСП още 25% а останалите проценти да си ги разделят Волен,Доган,Царя и няколко заблудени и недоубити демократи.И при такава картинка бихме ли очаквали някакви всенародни протести,а?Колкото и да са манипулирани тези избори,все пак „МАТРЯЛА” си ни е такъв! При всичката ни „съпричастност” към европейските ценности.А при руснаците нещата са още по-брутални.Има няколко милиона интелигентни,демократично мислещи и ценящи своята и чужда свобода и права граждани.Имат и големи личности.Винаги са имали.Но имат и ок.150 милиона,които са едно безкрайно блато със смътна носталгия по империята и „величието” Сталин.Които не дават да се пипне мумията на Ленин и които биха излезли на национални протести единствено ако се въведе сух режим.Това е положението.На арабите просто им беше втръснало от прогнилите и омразни диктаторски режими и нещата ескалираха от самосебе си.Докато руското „втръсване”,поне според мен,все още не се задава в близко бъдеще!

 4. г-н Инджев, да не би да имате предвид Великата Френска революция от края на 18-ти, не 19-ти век?

 5. 🙂 И ето един ироничен поглед към думите на Медведев:
  Арабский вариант /// ПОЭТ И ГРАЖДАНИН
  http://www.youtube.com/watch?v=UoSbhVHu73Q

  П.п. Г-н Инджев, благодаря Ви за силата и смелостта като човек и журналист да защитавате истината.

 6. Страхотен анализ! Добре, че има къде да четем нормални коментари за тези толкова важни и значими събития. Благодаря! Колко е жалко само, че живеем в такава свинщина!

 7. КЪМ БАСТУНА
  Вие нали си знаете че са виновни Костов и евреите.?

 8. Към KOSTADIN
  Изводите Ви са съвършено неправилни. Диктаторите, които днес си отиват след съответната “Арабска революция”, получаваха на изборите не по–малко проценти от Путин, а Кадафи дори много повече. Колкото до любовта на руснаците към Сталин – явно сте гледали много съветски филми. Защо никой не защити Сталин, след като Хрушчов започна развенчаване на Култа? Не може четвърт милиард руснаци да са безумно верни на диктатора и само няколко месеца след неговата смърт никой да не се обяви в негова защита. Оплюха го като хвърлена на пътя мърша!

 9. Медведев получава разузнавателна информация и е изключено да не знае истината. Също като руския васал Гоце. Макар че, наште ченгета не могат да се мерят по вещина в шпионажа и убийствата с руснаците. То не е като журналистическата работа – да събереш планина от информация, само за да кажеш две изречения. А, Медведев под “они” предполагам че е имал предвид американците и “цветните” (оранжевата и др.) революции. Вярвам, че истината за случващото се в арабския свят ще стане ясна на света може би догодина на президентските избори в Америка. Вече сме в 21-и век, колкото и на някои да им се иска да се върнем в 19-и.

 10. http://www.dnes.bg/politika/2011/03/01/pyrvanov-go-strah-po-gsm-a.112395

  Гоце: “Аз имам един апартамент, купен преди 20 години и построен вероятно още 20 години преди това. 65 квадрата е и за него се знае достатъчно. Големият ми син има един апартамент, който е купен преди две години, с огромна ипотека”

  Че той бил по-беден от средния българин. Остава да поиска социални помощи.

 11. КЪМ Г-Н ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ.Смятам че
  KOSTADIN Е НАПЪЛНО ПРАВ.Какво значи според Вас:”…..Защо никой не защити Сталин……..?”.Вие как си представяте промяната на нещата с манталитета на един народ,който НИКОГА не е живял в демокрация и никога не е вземано под внимание мнението му?Естествено че”Начальство лучше знать”.И днес,толкова години след смъртта на Сталин,при репортажи от Русия, се виждат портрети на последния,закачени на стените на най-обикновенни хорица.Нима в България не е същото по отношение на Т.Живков,Г.Димитров,та дори и по отношение на Сталин.Наскоро гледах по някаквя национална тв репортаж за собственик на малък ресторанат/кафене/,с когото журналистът коментираше бизнеса на човека.На стената зад последния имаше голяма цветна снимка ня Сталин!!!Напъните да се запази Шмайзера в центъра на София,дане би да са индикация за нещо друго?…Това е положението,г-н Драголев:колкото и да се опитваме да гледаме през розови очила.Нали и .Борисов изпъшка ,че не можел да направи това,сторено от Живков….

 12. Уважаеми Инджев. Склонен съм да прогнозирам, че бившите руски азиатски републики няма да последват пътя на Тунис, Египет и др. поради факта, че региона е приоритетен за европейските интереси свързани с диверсификацията. За това е необходима стабилност, а не бунтове в тези феодално управлявани републики. За съжаление икономическият интерес на Запада за добив на въглеводородни продукти е поставен над социалните и политически права на населението. Забележете, че критиките за неспазване на човешките или политически права са доста тихи и неултимативни от страна на Запада, към който спадаме и ние като член на ЕС. Така, че заложете за траен феодално поддържан мир в републиките със залежи на въглеводороди с неофициалната подкрепа на Запада.

 13. Към Дакар:

  Уважаеми Дакар,

  Всичките накуп взети феодални придатъци на т.н. “близка чужбина” в руската периферия не струват колкото половината Либия за интересите на същия този Запад. А ако сложим на кантара Египет, дисбалансът става още по-голям. И въпреки интересът на Запада в Либия и Египет беше пометен за броени дни, след което се наложи Западът да приеме новото статуква. Руската мечка в лицето на медведев изръмжа в началото при посещени в Кавказ, че ставащото в арабския свят е “извънредно лошо” ( т.е. с тези искания за свобода и демокрация арабите прекалиха, ще всемат да драснат клечката и на други богати на петрол и бедни на демокрация държави…), но се принуди да гласува за санкции срещу Кадафи в Съвета за сигурност.
  Така че не бъдете толкова сигурен – понякога феодалните общества изненадват света.
  Иначе е интересно да се види, че коментирата руската сфера на влияние без да споменавата самата Русия като решаващ фактор ( включително за изостаналостта на въпросните феодални държави) , но подчертавате хипотетична вина на Запада за евентуално неслучване на продемократични движения в задния двор на Голямата империя.

 14. Към ИНЖ. Л. МАДЖАРОВ
  Вие оспорвате моя въпрос – “Защо никой не защити Сталин, когато Хрушчов започна развенчаване на Култа към личността на Сталин?”, но сте пропуснал да посочите, кой го е защитил! За една нощ изхвърлиха бюстовете и статуите му отвсякъде, а никой никъде не се възпротиви. Докладът на Хрушчов пред ХХ конгрес на КПСС, с който Сталин бе посочен като враг на СССР, бе приет с одобрение 100% от всички народи на Съветския съюз. Колкото до останалите доводи, които изтъквате – те нямат нищо общо с тезата на Костадин, че “за разлика от Иво Инджев той не смята, че в Русия могат да се очакват протести, сравними с мащабите на случващото се в арабските страни напоследък, защото там все още преобладаващите слоеве на населението си харесват такова управление и си искат своя Путин.” Нито той, нито Вие, изтъквате някакви сериозни доводи.

 15. Твърде много са паралелите между настоящото положение в арабскя свят и онова от нашето близко минало. Като оставим настрана обективните реалности – диктатура и дефицити, лично за себе си, като пряк наблюдател на поцесите у нас, ще отчета приноса на САЩ. Нека си зададем въпросът защо един Кадафи, живя необезпокояван толкова време, наред с останалите диктатори от Северна Африка, а сега наблюдаваме едно домино. Това ми прилича на почерка на ЦРУ. Дано не ги сполети арабите нашата съдба – да яхнат вълната на народното недоволство задкулисните играчи, каквито у нас бяха ченгетата от ДС.

 16. Мисля,че се пропуска една съществена особеност,характеризираща ставащото в арабските страни.И това са огромните маси,(над 50% от населението),млади хора!Тези страни имат страховит дисбаланс между закостенялото статукво на режимите и импотентната им икономика спрямо преобладаващо младите си общества с хора влизащи все повече в динамиката на съвремието.Искат да работят,да се реал;изират,да бъдат икономически и политически активни.Натрупва се социално напрежение по “подразбиране”,което не е задължително да бъде организирано,конспиратично подклаждано и предвидимо.Съществува някаква „критична маса”,която само чака повод,за да детонира!
  Докато руското общество е съвсем различно.Преобладаващо застаряващо.Без визия за бъдещето и с подчертана носталгия по миналото.Никога неживяли като свободни граждани,копнеещи за „твърдата ръка”,която да сложи ред.Добивно-преработвателна икономика с шепа свръхбогати и огромна маса оцеляващи,но зависими докрай от държавата.И политически и икономически.Без средна класа,като се изключат добре платените държавни чиновници,които са слуги на властта и са последните,които биха искали промяна на статуквото.

 17. Спомнете си как и защо се срутиха толкова лесно режимите в бившия соцлагер!Дъртите комуняги и до ден днешен са убедени в световни конспирации и намесата на сатаната.
  Но всички трезвомислещи хора си спомнят тоталното загниване и непукизъм,обхванал т.нар. социалистическо общество.Крадеше се от държавата повсеместно и все по-открито.Това,за което са разстрелвали през 50-те,беше се превърнало в норма.Доларът беше цар,а „Кореком”- светая светих на социалистическия морал!Шуробаджанащината бе държавна политика,а чиновническият непукизъм и пренебрежение към работата – норма!И когато камъчето на промените се търкулна,нямаше какво да го спре,защото на всички им бе омръзнал този фалшив социализъм!Те отдавна мечтаеха за лъскавия КАПИТАЛИЗЪМ!!! Макар и да нямаха ясна представа точно за какво става дума. Нима тези стотици хиляди по митингите,искащи промяна са били до един агенти на ЦРУ и подкупени от империалистическите сили?Това може да се пръкне само в бетонените тикви на религиозните фанатици,за които мумията на Димитров бе по-свята,отколкото мумията на Тутанкамон за древните египтяни!

 18. Уважаеми Инджев,
  В своя коментар се опитах да анализирам тезата за възможността за политически промени в региона на Южен Кавказ, която засягате. По никакъв начин не оспорвам тезата Ви за руската политика – не я коментирам, защото е до болка позната. В един кратък коментар неможе да се засегнат всички детайли, които подкрепят прогнозата ми (исторически, икономически, етнически, социални, геостратегически…). Конкретно – изоставането на проекта Набуко, неговата важност за ЕС и участието на някои от кавказките държави в него, поставят сигурността им (макар и недемократично поддържана) на по-предно място от спазването на политическите и човешки права. Газово-петролните интереси, които будят тези държави оставят в дълбока сянка нагласите отвън за демократизирането им, а вътрешнополитическото им състояние няма шанс в средносрочен период да провокира реални промени. А ако трябва да си признаем в интерес на грозната истина – по-добре бързо и усешно стартиране на Набуко, отколкото “потапяне в южен поток”.

 19. п.с. Под “до болка позната политика” имам предвид руската политика, а не вашата теза, с която съм напълно съгласен.

 20. Костадине, доста емоционални постове. Част от изложението ти е напълно приемливо и вярно. Отговори ми на следния въпрос: нас вече двадесет години ни е..ват креатури на бившата ДС, икономиката ни е кажи-речи колабирала, доходите на населението са се свили до скотско оцеляване (доста по-ниско от това на арабите. Ако ти беше вярна теорията за критичната маса – ей Богу колко е тя за българите та до сега да не са излезли с колове по улиците. Ако паметта ти пази събитията от 97-ма, но от близък контакт, ще си признаеш, че пак имаше организатори. Аз лично го видях с очите си на една от т.нар. спонтанни барикади край Търново. Кой е стоял в дъното ми е все тая, още повече, че с онова управление, както и с всички до момента успешно затъваме в тинята на социалното дъно. Може да има достатъчно бензинови пари за да се взриви цял град, но за да се случи това все пак е нужна искра, а дали тя ще е от статично електричество или от запалка – за горящия град е без значение.

 21. Така например в момента не одобрявам евентуална намеса на кой да е с военна сила в Либия. Това е суверенна страна. Ако нещо трябва да се направи, моето мнение е че трябва да се подкрепят вътрешната опозиция с доставки на оръжия, да се спрат наемниците, твърди се че такива има, които се присъединяват към силите на Кадафи, да се подкрепя с хуманитарни помощи населението опълчило се срещу диктатора.

 22. Киров,тази „теория за критичната маса” не е нито моя,нито е нова.За сериозните анализатори на социалните процеси, случващото се в последните седмици в арабските държави не е нито изненадващо,нито трудно обяснимо.
  Напротив!През последните години все повече се налагаше мнението,за неизбежността на очаквани турбуленции в тези общества и причините,водещи до това.Чел съм стотици авторитетни статии,интервюта,изказвания,социологически проучвания и мнения на специалисти,очертаващи картината на възможните катаклизми в арабските общества.Това обаче не означава,че е възможно да се предвиди точният момент,повод или реакция на събитие,което би се превърнало в „капката,която прелива чашата”.Логично и предвидимо е различни държави,разузнавателни служби,финансови кръгове с влияние и кой ли не,имащ интерес в региона,да се опитва да извлече дивиденти от случващото се.Да се опита да повлияе на събитията или поне да предвиди последствията.
  Но идеята,че всичко случващо се е пиеса по сценарий на „обичайните заподозрени” (евреите,САЩ,КГБ,Уолстрийт и т.н.),а цели народи са местени като пионки по шахматната дъска от „зловещите сценаристи” е по скоро от сферата на „теорията за безкритичната маса”(читатели)…

 23. Що се отнася до въпроса за нашата,българската „критична маса” от социално напрежение или по-скоро липсата на такава,бих ти отговорил,че нещата са доста по-различни.И по-точно,доста по-приличащи на случващото се на североизток от нас.Вместо да се търсят паралели с арабите,нека се огледаме в реалностите на довчерашните „братски съветски републики”.Ама не в „братските социалистически”,а точно в „братските съветски”.Има огромна разлика!Защото ние сме си лика-прилика точно с „бившите съветски”.Като забатачена икономика,политическа арогантност,държавническа безотговорност,гражданска импотентност и морална деградация.
  И ако някой търси зловещи сценаристи,дърпащи конците на нашият прословут „преход” и развитието ни като държава през последните десетилетия,то бих посъветвал „почитателите” на ЦРУ,евреите и международния империализъм да насочат вниманието си към тези,които наистина решаваха съдбата на родината ни през последните 65 години.Тези,които и днес решават съдбата на народите от бившите съветски републики и днешни сателити и васали на Москва.
  А ако някой успее да ми обясни кой точно организира и реализира събитията от януари 1997г.,довели до събарянето на престъпното и безотговорното управление на БСП-ДС,то аз с две ръце подкрепям издигането на паметник на този гений и благодетел български,изгонил с камъни отрепките от парламента.И успял да подкупи и плати на 60% от българите,които след няколко месеца гласуваха за радикални промени!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.