Барбекюто ке падне!

Сбъдна се пророчеството “Туркия ке падне”- барбекюто на Доган най-после се разклати. Започнало е демонтирането му след като съдът отдавна реши, че постройката е незаконна. И ще падне голяма радост сега, че барбекюто пада, а може и оградата на народоненавистния Доганов палат край София дори да падне, защото също е незаконно вдигната. Този вятър на промяната клати предимно гората, но все пак е знак. Какъв?

Никакъв е. Жалък е ако напуснем за малко пещерата на нашите минималистични изисквания за справедливост и прилагане на закона еднакво за всички. Зависи с какво и с кого се сравняваме. Едно нищо е в материалния смисъл на думата, още повече, че не става дума за това най- несменяемият политик в държавата ни да плати нещо от джоба си. Съдът не можа да му измъкне от там законно получените два милиона лева за абсурдното консултиране на хидроенергийния възел “Цанков камък”, но за нарушението с барбекюто ще си плати (някой) – може и централата на ДПС да е. Няма да е самият Доган, който да се бръкне за демонтирането на едноименно барбекю.

Парадоксално е, но това тържество на правосъдието показва по-скоро къде е границата, до която се простира справедливото възмездие в България. Докато във Франция в момента съдят бившия президент Жак Ширак за превишаване на правомощията, ние ще се радваме сега на демонтажа на Догановото барбекю. У нас започнаха да се множат обвиненията в медиите и срещу настоящия ни президент, но няма сила, която да му потърси сметка.

Въпреки че публично се възмущава от шуробаджанащината, президентът Георги Първанов лично назначил комшийката си Пенка Кратунова за член на Управителния съвет на централната банка от неговата квота.
Кратунова заема поста след издаден от президента указ от април 2008 г.

Мотивите са огромният опит на съседката и притежаваният от нея сертификат за наличие на квалификация в областта на банковото дело, пише “168 часа”. Документът на Кратунова е издаден от БНБ едва няколко седмици преди назначаването й. По това време съпругът й бизнесменът Николай Кратунов все още е експерт по икономическите въпроси към президента.

Освен професионални, отношенията между Кратунови и Георги Първанов са и повече от приятелски. Двете семейства са съсобственици на един и същи парцел в Банкя, показва справка в имотния регистър.(Блиц)

Това е цитат с днешна дата. Обаче в книгата си “Президент на РъБъ”, ще стане вече година от излизането й, съм дал още много примери за тази безнаказана президентска шуробаджанащина – до степен, че е намерил при себе си топло място на приятелката на приятеля си митничар, който му подарява пред свидетели автомобил през 1996 г.- отблагодарява се. Дори и учителката си от едно време е приютил в администрацията си. Да не говорим, че половината му охранители от НСО са лично одобрени от него земляци.

Това обаче не е “интересно” на пазителите на законността в България. Ами да, тук да не е Франция! Вместо Айфелова кула в столицата ни стърчи нещо съвсем друго.

И защо е така? Ами защото във Франция са си сринали Бастилията преди повече от два века и в чест на това сгромолясване празнуват националния си празник. Докато у нас имаме национален празник в чест на деня, избран да съвпадне с инагурацията на руския император, когато чужда армия ни дарява с обречен на провал мирен договор, под който няма български подпис. Не можахме да си изберем друга дата и не се забелязва воля сред българите да се замислят по въпроса. Защо тогава правоохранителните органи да са по-различни в своята чувствителност от останалата част от българските граждани? Тук я караме по линията на най-малкото съпротивление и най-големият ни успех в борбата с беззаконията се олицетворява от едно преборено барбекю.

Нашата Бастилия, символ на потисничеството, предизвикателно размахва завоевателното си оръжие над преклонените ни главици в центъра на столицата ни, а отдолу от наше име пише, че сме много благодарни за свободата, която ни е донесъл комунизмът. Това също не дразни примирения ни народ.

Но пък какъв кеф е сега да видиш, че барбекюто ке падне! Ха, наздраве! Свободата е робство, както казва Оруел, ама кой да ти чете упадъчна английска литература.

63 мнения за “Барбекюто ке падне!”

 1. Penka Kratunova expert ot Sirishtnik po varposite na… niama znachenie. Te ot Sirishtnik sa experti po vsichko. Kadeto gi pipnesh sa podkovani. Ako iskate BG ikonomika da izpapli na chisto obarnete se kam Penka Kratunkova. I nai-veche ako iskate nEkoia dalavera s dobra pechalba za posrednika pak se obarnete kam P.K.

 2. Като в един стар, стар виц – Нека оди бос Доган, нека оди бос!
  За по-младите читатели ще припомня вица.
  Партийно отчетно събрание в ТКЗС, раздават награди на кооператорите. Партийният секретар ги чете на глас:
  – На Нане за добре свършена работа с трактора – чифт цървули.
  – На Пена за добър млеконадой в краварника – чифт цървули.
  – На Вуте за високи резултати в зеленчуковата градина – чифт цървули.
  – За несправяне с плана, за партийния секретар няма цървули, а го пращаме за обмяна на опит в Буда-Пеща.
  Залата дружно избухва в смях и започва да скандира:
  – Нека оди бос! Нека оди бос!

 3. Айде, наздраве и от мен! И да живее и да пребъде във вековете прословутото българско малодушие! Да живей и нашата национална унизеност, която в безчувствените души на мнозинството от робския електорат се оценява за нещо като “достойнство”! Да живей, най-сетне, нашата пословична дребнавост, която в случая със славната победа над догановото барбекю изпъква в най-сияен блясък…

 4. Така си е. Някои събарят Бастилията, други събарят барбекютата. Написах това, защото ми харесва като каламбур, но без да съм съгласен напълно с него.
  В текста е написано: “Този вятър на промяната клати предимно гората, но все пак е знак. Какъв?

  Никакъв е. ”
  Не ми се иска да е никакъв, а наистина да е някакво начало. Ботев е казал : “…гора зашуми, вятър повее…”, така че, ако сме усетили за сега само шума на гората, да се надяваме да усетим и вятъра. И дано, както е казал един друг умен човек, дано съдебната система да не гради прегради срещу вятъра, а да се захване да построи ветрена мелница, че да мели брашно.

 5. Браво , г-н Инджев, за къртовската Ви работа, за разбиване на робския манталитет. Ако имаше повече смели и доблестни мъже като Вас , с такова находчиво перо и будна съвест, процесът щеше да е по – бърз, но уви . Статията Ви предизвиква смях през сълзи , но и това е силен, Алековски по дух, инструмент. Майстор сте на крилатите фрази в съвременната публицистика. Дано ги съберете като емблеми на жалката ни действителност.

 6. Който не може да бие магарето, бие самара му.
  Петроний

  По ярка демонстрация на безсилие, едва ли може да се покаже – и от държавата и от обществото.

 7. Е те това е Иво.Вече без шега.Изглежда само ти можеш да ме върнеш в България(и не само мен)За много от нас единствената причина е,че Гоце.а и комунистите са все още там.Много от нас искаме да им изкарате всички кирливи ризи и тотална забрана на БСП(БКП)Успех…..Вярвам в истината изпята от Богдана Карадочева “предвиждам такъв живот,че само си викам ДАНО,ДАНО,ДАНО”

 8. Това с барбекюто и “Цанков камък” подозрително много прилича на сделка. Както казва PERPERIKON – нека Доган оди бос!

 9. Ще направя коментар от различна гледна точка по случая “Барбекю”. Като дебело искам да подчертая, че макар Доган да ни е съгражданин не се гордея с този факт, напротив. Няма да се спирам и на това, че оправдаха 1 милион подкуп, а се хванаха за една скара-бира.
  Сега за барбекюто. Почти няма български двор, в който да не стои едно незаконно барбекю, лятна кухня, навес, тоалетна или каквото и да е там. Този случай ще даде на властта възможността да тръгне по села и паланки и да налага глоби за незаконно строителство на една огромна част от българския народ. Преди защитниците на закона да кажат- “Да, така трябва да е.” ще поясня какво трябва да плати човек, за да построи законно лятна кухня в двора си.
  1. Проект с части:
  -архитектура, конструкция, ВК, електро, вертикална планировка и трасировъчен план, план за безопасност и здраве, геоложки доклад, Проект за Пожарна безопасност(нов вид проект откакто ТОЙ е на власт). Може и още, ако е затворено- например ОВ и енергийна ефективност.Това са 8 части- значи около 1500-2000 лв.
  2. За да мине проекта в нормални срокове през общината е добре да има надзор в проектирането- 1000 лв.
  3. Държавни такси за: скица, виза от главния архитект, такса за проекта, такса за разрешителното за строеж и т.н.
  4. Съгласуване с ЕРП и ВК със съотетните такси.
  Заболя ли ви главата? Закона не прави разлика между строеж от 10 кв.м. и 5000 кв.м. Ами някой да ми отговори, как обикновен човек събрал със зор 1000 лв за да си направи лятна кухня в собствения си двор ще даде гореизброената сума? Такива като Доган нямат проблеми за това плащане, но те са единични случаи. В масовия случай е безумно положението (в скоби казвам, че би трябвало такива постройки да са с облекчен режим на одобрение).
  Та си мисля следното- догановия случай всъщност е мнооого удобен за властта. Колко глоби само могат да съберат. От всеки български двор на практика.
  И като почне бай Иван от Горно Нанадолнище да мръка- ама що ми бутате кюмюзарника, отговора ще е – и на Доган му го бутнахме , та на тебе ли няма. А това, че Доган може да си построи 2000 такива, а бай Иван няма да може и половин, защото пенсията му е 100 лв никой не го интересува.
  Крайно време е не да се интересуваме само спазват ли се законите, а да се запитаме- какви са законите, които трябва да спазваме.

 10. Това е пореден цирков спектакъл (не бих искал да обиждам великото цирково изкуство,когато то е истинско), реализиран от бездарни сценаристи, режисьори и актьори разчитайки на първосигналните реакций на необразованите, безкритичните и нискоинтелегентни хора (за каквито управляващите и много от псевдополитиците считат целия народ). По този начин искат да заблудят хората, да повярват хората, че все пак има справедливост и законност, а в същото време да продължат безобразията и престъпланията в по-голями мащаби. Кажете ми защо управляващите не предприемат никакви мерки, най-напред законодателни, а след това и персонални за коренна промяна на правораздавателната система, за което непрекъснато ни обръщат внимание от ЕС? Да сте чули или видяли по този въпрос някакви конкретни отговори и предприети действия? НЕ! КАТЕГОРИЧНО НЕ! Как тогава една държава ще се развива, в която действа беззаконието и ненаказаност на престъпните деяния.

 11. Представете си, че нашата държава е едно красиво момиче (забравяме 681г.). В този случай “г-н Сарайски” се оказва най-добрия Любовник….
  Вече 20 години люБов.
  Нека към супата добавим и малко италиано-българска любов, довяна незнайно защо от червен испански вятър.
  А дали тя се влюбва в тях или те в нея?
  Любов ама солена. Солена, че чак боли!
  Като за пред …..последно – тройна любов.Не се знае какво с кого и как се случва. Някой от тройката носи отговорност, а шест милиона се питат кой.
  -Неееее, не наздраве, а цветя.
  За двадесет годишния любовник- четири рози.
  За Мони хубавеца, царския резил- две рози.
  За червения “демократ”-два карамфила, та нали и те са червени.
  Последният резил си върви с кошницата.

  Имам един въпрос:
  Ако не си хидроинженер, означава ли, че си добър любовник?

 12. Към ZELENA LIVADA

  Че законите ни са бозаджйница е беспорен факт, за който са виновни депутатите.

  Но прочети още малко ЗУТ(все пак е действуващ закон) и наредбите към него. Обърни внимание на чл.137 от ЗУТ и други, чл. 163 и други, чл.56 и други…..
  И един въпрос: Лятната кухня или барбекюто, коя категория строеж се водят?
  Зависи ли кога си правиш барбекю, след като си построил къща с отделно СР или докато я строиш с промяна по време на строителството.

 13. Съгласен съм с всичко написано в статията за нашата правосъдна система, но авторът не сочи кой е виновен България днес на практика да няма съдебна система. Считам, че най–главният виновник е ръководството на Европейския съюз, приело България в Съюза без да е изпълнила всички задължителни критерии на глава “Правосъдие”. Въпреки че дълго време обещаваше това никога да не се случи, ЕС извърши едно позорно предателство спрямо българския народ. Така Барозо и неговите чиновници се превърнаха в “гробокопачи на българската държава”, защото в 21–ви век не е възможно държава без съдебна система да просъществува повече от три или четири десетилетия. Много ще се радвам, ако някой в този блог аргументирано ме опровергае!

 14. “Ами да, тук да не е Франция! Вместо Айфелова кула в столицата ни стърчи нещо съвсем друго”.
  Много ми хареса!
  Бих искала да поздравя и г-н Маринов за разкошния му коментар. 🙂

 15. През призмата на случващото се около “барбекю” и др.”Цанкови”
  вкусотии,в т.ч. и по-решителната стъпка на САЩ по отношение на силно обхванатата от гражданска война северноафриканска страна,кого вече не приемат за лидер във Вашингтон по важната работа,която предстои с либийската опозиция,докато полковникът се,о т т е г л и,
  заслужава внимание и много находчивата идея на лидера на СДС,Мартин Димитров,ЕС да си има и едно “енергийно”НАТО,
  тъй като ползите за координирана енергийна политка и по-специално по отношение на “отработеното ядрено гориво”,все още не се увенчават с успехи в нужната насока мжду най-големите глобални играчи в момента и “калесването на германски депутати в Центъра за изследване на демокрация”,би могло да се окаже много удачен ход за България,точно в този момент.
  Вярвам,че и премиерът дзнес, ще счете за необходимо,да укроти тънк-тънко,горделиви “френски петли” и подаде приятелско рамо на “своята приятелка” Меркел.
  Дюнерите и барбекютата са вече умряла работа,а българският народ отново “претакован”….
  София на разсъмване,11 март 2011 г.

 16. вчера стана нещо интересно ,но не е барбекюто ,путин казал че северен поток нямало да мине по дъното на нашто море – както и очаквах -но ще се прави завод за компреси- осиран газ ,та сего ми стана ясно защо гоце посещавайки една страна опомената в книгата ви е говорил за газовози ,което от самосебе си означава че като близък приятил на петин е знаел стратегията на братята славяни но е извършил национално предателство към работодателя си скивайки тези задни мисли и чакайки да захапеме куката и да сме поставени пред свършен факт ,това води редица мисли за това дали наште славянски братя изобщо могат да направят нещо или само говорят ,а и една обица за белене ,дали у белене има или нема

 17. до Петър Драгулев,
  на нас винаги някой ни е виновен, “грешката”, която направиха да ни приемат е единственото свястно нещо дето ни се случило, ЕС ли е виновен, че пияни мутри убиват хора по улиците, или трябва да потъсрим ние сметка на лигитимно избраните си управници, защо узлъгаха, че ще променяъ обществените порядки, когато доидат навласт, не се справяме с елементарни задачи, барозо неможе да ни предаде и да иска, аз никога не съм имала възможност да гласувам за него?, не измествайте проблема, много е просто – герб се издъни – писна ми народа да е безпомощен и невинен, и по леко с гробокопачите, те не са в ес, другаде са, ами ако не бяха ни приели, какви щтяха да са шансовете ни

 18. “Пророчеството не лъже… “Десятая индикта… и возстанет бран силная от Севера… и будут кровопролития и пламен, и бедствiя великiя по всей земле… и погинет проклятое племя измаилтянское! Горе тебе, о дщер вавилонская”” – дръж се “барбекю доганово”! :-))

 19. Г-н Драгулев,много правдива, точна и безпощадна е присъдата за вината на ЕС и конкретно на ръководителя на ЕК,който допусна влизането на България с още по-дебела превръзка над очите на Темида.
  Тъй като вероятно и сам,сте достигнал до извода за вредата причинена на една цяла държава и на някои неини отделни граждани през 21 в.,бих искал да Ви поздравя за точния избор на най-уязвимото и неизлечимо болно място!
  Нещо повече,духовете и на живи и на умрели,зоват за спрведливост!

 20. Към Петнър Драгулев
  В никакъв случай, не мога да приема тезата му, че ЕС, Барозо или някакви други тъмни от вън са виновни за състоянието на нашата правоохранителна и правораздавателна система (не става въпрос само до съдебната такава). Или срещу България се осъществява някяква световна конспирация. По този повод има един точен, макар и нецензурен израз:”КОЙ МИ С.. В ГАЩИТЕ”. Тъкмо напротив, ние трябва да сме благодарни на ръководителите на съюзните държави (това не са само отделни личности, ако Ви е известна процедурата по приемането в ЕС), които въпреки нашите слабости,за което става въпрос ни приеха в ЕС, надявайки се в процеса на приемането ни да бъдат отстранени. Със сигурност тук има и геостратегически ход, но във всички случаи, това е един жест към нашата страна. И от тази гледна точка, съвсем неуместни са твърденията за някакво предателство и злонамереност спрямо България. Бихте ли си представители, ако не бяхме членове на ЕС, до къде можем да стигнем в своето развитие, без да има кой да контролира и да ни оказва определен натиск да променим нещата. Всичко това означава, че гражданското общество в България трябва да принуди управляващите да направят тези промени.

 21. Незаконното републиканско барбекю (кьор софра), на мутринско-милиционерската власт в България ке падне, ако Българският народ и Българската армия се договорят заедно да го демонтират.Иво Индже(в) е новият Захари Стоянов а това означава, че ни предстои да последваме примера, на Българските Герои от Българското Съединение.

 22. Към ZELENA LIVADA:

  Според мен е нормално да има режим на регулиране и за барбекюта и за лятна кухня и за навес. Нормално е да има и такси за тези неща.
  За мен е интерсно защо българите не получават достатъчно, че да могат да си позволяват таксите.
  И защо тези, които получават достатъчно НЕ ИСКАТ да ги плащат.
  Ще дам за пример, че в Италия не можеш да си смениш капаците на прозорците, ако не избереш същия модел и цвят като на останалите на твоята фасада – за “демократично мислещия” българин това е прекалено голямо изискване от страна на общините.

 23. Правосъдната система си я гласувахме ние още на Великото народно събрание. Многократно писахме за Конституцията и за необходимостта да се промени в нея статута на съдебната власт. В съдебната власт по конституция са вкарани следствие и прокуратура (остана да вкарат и адвокатите). Най-накрая ама наистина най-накрая трябва да се реши този въпрос, защото точно на вас колеги Ви е пределно ясно, че без правосъдие няма държава.При сегашния статут на съдебната власт прокурора и следователи са не зависими (от всички нас и от самите себе си)Не са виновни законите, тях ги има няма кой да наложи да бъдат прилагани и изпълнявани. На всичкото отгоре когато все пак хванат някой нарушител нямат грамотността и волята да докарат читави доказателства за извършено престъпление и въз основа на тях да бъде осъден. Давате ли си сметка, че следствената работа се върши от дознатели, които не са юристи, прокурори с милиционерско образование от школи или от някакъв университет, който е филиал на нещо си. Ами вижте шефката на парламентарната група на ГЕРБ, каква грамотност лъха от нея тя е юрист от ??? университет.

 24. Категорично съм против да търсим вината в ЕС, Барозу и прочие, затова, че ни приели В ЕС неподготвени! Отново и пак някой (друг) ни е виновен! Много добре, че са ни приели, та да имаме сега някой шанс, въпрки всички усилия на комунягите, подпомогнати от собствената ни глупащина да го провалим. Ако не бяхме в ЕС щяхме отдавна да сме подписали за АЕЦ “Белене” без никакво ослушване! То не, че сега ни се е разминало, ама поне имаме шанс! От нас си зависи! Обаче ни е не обичаме нищо от нас да зависи! Така е по-лесно и по-безотговорно! Друг е виновен за нещастието ни! Ет и сега виновни са ЕС, че ни приели неподготвени! Ами да не сме влизали, щом се чувстваме неподготвени! Можеше сами да се откажем, ако било чсно, че ще има толкова беди и да изчакаме докато се подготвим! Тоест до “Свети Макавей”! Чудесно го е написал Иво”Барбекютро ке падне”! С нищо не сме се променили за последните 200 години! Смо дето в “Туркия ке падне” Туркия се смени с барбекю (на днешния турски намесник-валията Доган)! И затова, че позорно мълчим като вакли овчици по повод на вликомудрото отсуждане на кадиите ни за хонорара на великия уста-хидроиндженерин Доган за бетонирания с камъни Цанков гьол и затова ли ни е виновен Барозу? А, господа П. Драгулев и Буров?

 25. Доста рових за скандала с Цанков камък и не можех да открия някой да е задал следния въпрос – “След като във времената на НРБ, управляващата тогава партия БКП, имаща пълна и безконтролна власт е взела решение, че построяването на Цанков камък е икономически неизгодно защо , наследницата и БСП е решила да го строи сега?”
  Ако отговорът е , “защото консултантите са доказали икономическа целесъобразност”, тогава да се почне разследване дали не са манипулирани данни. Вместо това ни правят някакъв фарс и обвиняват Доган, че незаконно е взел пари. Хващам се на бас, че при така формулирано обвинение и в Страсбург ще го оправдаят. И веднага се почва – ние ги хващаме съдът е виновен, че ги пуска.
  Проблемът с Цанков камък е, че се е знаело, че ще бъде скъп. Обаче тъй като се рови в неправилна посока и ние с вас не можем да разберем имало ли е престъпление или просто е въпрос на некадърност, в което аз лично се съмнявам.
  А за Бастилията – те французите не са много горди с доста неща, които са се случили след като са я съборили. И със сигурност биха искали да не са се случвали.
  Не съм убеден, че трябва да се събарят паметници- не мисля , че е добре да се забравят лошите неща, които се случват. За да не повтаряме грешки от миналото. Със сигурност бих подкрепил смяна на името на паметника, който толкова ви пречи на “Паметник на милионите жертви на голямата заблуда на 20-ти век”. Даже ми малее за тази цел ще трябва да се добавят още неща в ансамбъла. Мисля, че идните поколение трябва да знаят, че когато се опиташ да построиш светлото бъдеще , използвайки терор, то ти само ще предизвикаш повече терор. Да знаят, че сме пробвали и не е станало, само така ще има смисъл от жертвите, които са дадени.

 26. (Към D.N.)
  Ако в онзи момент не бяха ни приели в Европейския съюз, щяха да принудят българската държава да изпълни всички задължителни критерии за членство, съгласно глава “Правосъдие”. Щяха да ни приемат по–късно, но България щеше да има реформирана съдебна система и тогава нямаше да се случат нещата, за които самата Вие пишете. За какво едно десетилетие правихме реформи? Благодаря за линка, който ми изпратихте! В него открих съидейници от 90–те години. Отдавна търсех връзка с тях.

 27. Към ABANDON. Не ми се влиза в законови подробности, според мен този форум не е подходящ за това(иначе явно и вие сте наясно с кашата в ЗУТ). Както писах в поста си- много е удобно за държавната администрация да използва неяснотите в закона, за да глобява или по-скоро да рекетира гражданите си. И барбекюто на Доган дава един добър прецедент.

 28. (Към БУРОВ)
  В натовска България справедливостта към жертвите на комунистическия терор и към техните убийци трябваше да възтържествува след влизането на България в Европейския съюз. Вместо това ЕС се превърна в параван, зад който българските комунистически олигарси вършат черните си дела. Вместо паметник на жертвите на комунизма в центъра на София днес стърчи символът на комунистическото робство! Днешните управници обявиха Първи февруари (датата, на която са осъдени и екзекутирани регентите, министрите и народните представители на Царство България) за ден на жертвите на комунизма, а в същото време жертвите на около 80 състава на противоконституционния т. н. “народен съд” не са съдебно реабилитирани!

 29. от 2007 досега и у нас и в съседни нам държави произтекоха събития от финансов и друг характер според които е ясно, че сме хванали “последния влак” за членство в съюза, преди няколко месеца на сърбия и беше отговорено, че: – разширяването на този етап е приключило и беше отложена за след много години, затова благословен да е момента в който влязохме, другото са руските олигарси – не благодаря, съюза ни защитава от пълно пропадане в руското блато към, което толкова силно се стремят немалко наши политици, включително и набедени националисти

 30. (Към STO)
  Извинявайте, но Вашите хвалебствия към ЕС нямат нищо общо с поставения от мен въпрос, а именно, че следваше България първо да изпълни всички задължителни критерии, които касаят съдебната система и едва тогава да бъде приета в ЕС. Никога никъде не съм написал, че не е трябвало България да влиза в ЕС. Колкото до приписваните ми от Вас “световни конспирации” – те са толкова несериозни, че будят само смях!

 31. Към D.N.
  Не зная зад тези инициали кой стои: господин или госпожа. Но трябва да Ви призная, че искренно Ви се възхищавам и подкрепям, за много правилните изводи и коментари по редица от поставените теми, които са изказани в повечето случаи много точно, макар и с малко думи. Благодаря Ви.

 32. към иван…кой ти говори за събаряне на паметника?кой ти говори за забравяне на лошото?напротив!става дума за демонтиране на една грозотия фалшифицираща историята и възвеличаваща лошото като ужким наша история

 33. Г-н Драгулев,тъкмо щях да Ви отговоря,само за потвърдя идентичност в съжденията,когато забелязах,че и за D.N.,е било казано същото.
  Много добре разбирам известните геополитически съоборажения мотивирали прибързаността,но наскоро един евро-комисар,с “тръбен зов си изпя арията за вътрешен ред и борба с престъпността,но добави и липсващата думичка: СПРАВЕДЛИВОСТ!”
  Така както СДС се надигна за “енергийно НАТО”,така и бъдещите кандидати,ако се заразят от България и Румъния,няма да е далече денят когато ЕК и ЕС,ще наложат “изпитателен срок!”.
  Ще дойде ден,когато както казва D.N.когато българският народ,ще оцени по достойнство заслугите на своя цар и “възможностите на просветната монархия,за хващнето на последния влак”,но ни било съдено,да погълнем много горчиви чаши!

 34. (Към GB) – Разбира се, че Барозо и неговата камарила са виновни за това че “позорно мълчим като вакли овчици по повод мъдрото отсъждане на кадиите ни за хонорара на великия уста–хидроинженерин Доган за бетонирания с камъни Цанков гьол”. Който не мълчи или ще трябва да избяга в Канада, или “ще мине по обратната страна на ливадата”! С влизането си в Европейския съюз българите загубиха свободата си, която имаха при управлението на Иван Костов. Свободата, която си бяхме извоювали на двете велики дати – Осми декември и Десети януари. За всичките беди, които сполетяха България огромна е вината на Барозо и Европейския съюз. Те оставиха България без съдебна система и не упражняват никакъв контрол как се спазват законите в една страна членка на ЕС. Изобщо не се интерисуват в чии ръце отиват парите от еврофондовете. Считам, че България с бързи крачки върви към своята гибел. Дано някои в този блог аргументирано да докаже, че греша! Дано…

 35. *гора зашуми-вятър повее..*
  това е неистински вятър(както казвате Г-н Инджев).
  всичко изглежда някак си неистинска и невярна постановка.
  Лъжлива.

  Вятъра клати клоните и листата…;
  а интереса какво клати…???
  какво ще им накриви на сараите,
  този вятър на промяната???

  Трябва ли Вие да осветявате пътя??
  Като Данко-да изтръгнете сърцето си,
  за да освети пътя…
  Бих искал да бъдат повече такива като Вас-
  за да се осеферим най-накрая;
  тогава,може би ще задуха и вятъра на промяната.
  Искам го.Чакам го.Със Вас съм.

  Моите уважения Г-н Инджев

  Captain Chaos

 36. до г-н Буров
  не съм казвала и не искам да казвам нищо за царя, давам си сметка, че тук съм на гости и смятам да се държа прилично

 37. Хайде да не се самозалъгваме-ако не беше Симеон,нямаше да ни приемат в ЕС.Това е голата истина!

 38. Всичко, което е плод на човешкия труд заслужава дълбок поклон. Не обичам разрушенията. Много лесно е да разрушиш, много по- трудно е да изградиш нещо. Ако е изградено незаконно да се наложи глоба, да бъдат изпратени в затвора тези които са нарушили закона, но не и да се руши. Рушенето е проява на вандализъм и не ме кефи.Вуте много се кефи,когато разрушават къщата на съседа му, вместо да си постави за цел да си построи по- хубава къща от него. Българската завист и алчност се различават от завистта и алчността по света по своята деструктивна мощ (иначе алчността и завистта са градивни по своята същност).
  По въпроса за най- малкото съпротивление: прозорливият, градивният човек избира пътя на победата; този път,който ще го доведе до целта и успеха, назависимо дали е труден или “с малко съпротивление”. Българинът за съжаление, никога не е гледал сериозно на държавата си, затова не е влагал много разум нито когато избира хората, които да го управляват, нито анализира предизборните програми на партиите. Наивитетът, с който тръгва след всеки, който му преложи залъгалка не говори за висок интелект.

 39. Барбекюто падна, жалко че Параванов още не е паднал! Е, не му остава много.

 40. @ Буров

  Разбирам дълбочината на привързаността към традициите, но считам, че метафизичният ореол на държавните символи трябва да се защитава с качествата на удостоения да го носи.

  За съжаление, личните достойнства на Симеон, не са на нивото на наследените отговорности. Лидерските и нравствени липси не могат да се компенсират от блясъка на преданието, а и политическата действителност няма да му даде втори шанс.

  Онова, което днес ни изглежда като провалена възможност, всъщност е предизвикателство пред жилавите традиции на Възраждането, където са истинските ни, духовни стандарти.

  Бъдещето на народ, който в недалечната си, духовна история има личности като Левски и Стамболов е над меркантилните хоризонти на двореца в Кричим и барбекюто в Бояна.

  1300 години записана памет не могат да се заличат с 45 години терор и 20 години крадлива безпътица.

  За съжаление, един вековен авторитет може да се затрие с фалшивия патос на пропагандната мантра. Лъжата рядко издържа повече от 800 дни.

 41. JANET,ако не беше Симеон,а пак Костов не само в ЕС и НАТО,но и в Шенген щяхме да сме вече.

 42. K.S., поздравления! По-лаконично и по-точно не бих могъл да го кажа.

 43. Абсолютна истина г-н (г-жа) K.S. Поздравления!! И дано повече хора да го проумеят. Това е единствената алтернативата и на сегашното управление.

 44. Много наивно е да се смята, че ако не ни бяха приели в ЕС щяхме да имаме по-добри резултати. Точно влизането в ЕС ни предпазва от това да си пишат закони, каквито си искат, защото трябва да се съобразяват с определени изисквания. Ако не бяхме в ЕС щеше да се въведе централно-планирана сталинистка икономика и репресивен апарат от рода на този на СССР. А сега тези неща се налага да се правят тайно и незаконно.

 45. Интересна работа, защо всички монархии в ЕС са правови и социални държави, а ние балканските акъллии в България продължаваме да потъваме заедно с държавата си в съветско-руското републиканско блато. Нима не се досещаме, защо медийната машина на ДС-Мафията в България компрометира с лъжи Българският ЦАР. Нима не знаем, че от справедливата сила на ясно и точно формулираните закони на Българската Търновска Конституция никой (в това число и ЦАРЯ) няма шанс да се спаси, ако ги е нарушил. Кога най после LАОТЦЪ ще разберем, че сами се съгласяваме да играем в бандитската игра * Пито Платено*, като продължаваме недоволно да мърморим и гласуваме, за узаконяване на безаконията на собствените ни тирани, които 66 години пият кръвта на народа в България, но не плащат за това на никой, защото такива са правилата, на бандитската им игра и такива са незаконните закони, на комунистическо-мафиотската им република в ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ-ЕС???

 46. K.S., поздравления и от мен! Ще добавя, че и барбекюто нямаше да го има заедно със собственика му, а и Атака също(със собственика и) !!

 47. @ РУМЕН ВЕЛИКОВ
  Лицето Симеон Кобурготски напълно компроментира идеята за МОНАРХИЯ в България. Той компроментира и името на баща си ЦАР БОРИС III, които в историята на България е заел достойно място. Не искам да се спирам на неговите провали и престъпления в ролята му на политик. А що се отнася за тъмните сили на ДС и мафията, точно тези хора го доведоха на власт,за да разбият управлението на ОДС начело с омразният им ИВАН КОСТОВ и за съжаление успяха да нанесат поражения за години напред. И сегашното управление е плод на тези организирани действия (активни мероприятия на все още съществуващи им структури, не без помоща и на “бившото” КГБ).

 48. @Румен Великов

  Онова, което трябва ясно да кажем е, че пазарлъците на Симеон с децата на убийците от “народния” съд похарчиха и последната ни надежда за радикално скъсване с миналото.
  Ако интересите на династията стоят над нравствените закони, то смисълът на царуването се смъква до равнището на гочоолу-дочоолувското политиканство.
  Конституционните разпоредби няма да дарят монарха с липсващата му нравствена сила.
  Бившият изгнаник в Мадрид съди оголялата си родина за още няколко декара родна земя. Тази рецидивираща, феодална носталгия ние трудно ще разберем. Ген.Бригадир Аспарухов, обаче, я е разбрал и оценил. За него, Симеон е добра номинация за президент.

 49. (Към ИВАН)
  Може и да сте прав, че европейска България има добри закони. Това е въпрос на гледна точка. Но щом законите ни са толкова добри защо 20 години след рухването на Берлинската стена в центъра на София срещу Университета (светинята на българската наука) стърчи Паметника на Поробителя? Няма значение какви са законите, след като дори Кметицата на София Йорданка Фандъкова си позволява драстично да ги нарушава. А какъв контрол упражнява ЕС? Защо досега комисарите на Барозо не са поискали обяснение от Фандъкова, която аругантно нарушава европейските закони? Каква полза има от тях, след като никой не ги спазва? Недоумявам, обаче, къде сте прочел някой да твърди, че по–добре би било да не ни приемат в ЕС. Може би в някой друг блог?

 50. До Петър Драгулев
  Ами според мен вие сам напипвате нещата – пробелмът е в неспазването на законите, а не , че законите са лоши. Проблемът е, че има корумпирани съдии (както и политици, полицаи, държавни чиновиници), а не, че заоните са толкова лоши. Не усещате ли разликата между тоталитарната система преди 1989г. и сега – тогава законите са позволявали да се тероризира индивида, сега индивида се тероризира чрез извършване на престъпление.
  През 2009г. гражданските протести бяха смазани, чрез изполване на провокатори от средите на неонацистите, отгледани във футболните клубове собственост, на представители на “любимата” на Иво Инджве Пета колона. През 1980 нямаше да се налага да се използват подобни идиоти, които да компрометират гражданско движение.
  Айде малко по-оптимистично го давайте – борбата е трудна, защото не можем да си позволим да се борим, използвайки омразата и терора. На мен паметникът не ми пречи – напомня ми за система, която е изпозвала хиляди добри мечти за да оправдае насилието и терора. Като гледам паметника и веднага се сещам, че ако позволим на някой да използва “извънредни мерки срещу престъпността” това ни води към тъмни времена на тоталитаризъм.
  Вие не си ли спомняте, че всичко се правеше в името на световния мир и щастие?

 51. Уважаеми STO и LАОТЦЪ,надявам се да знаете , че в политиката и бизнеса нещата никога не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед и за да разберем в крайна сметка ползите или вредите, от царската политика на Н В Цар Симеон Втори в България, трябва да се орентираме от крайният резултат на тази царска политика, която присъедини България, към НАТО и ЕС и така откъсна България, от руската орбита и да се научим да задаваме основателни и коректни въпроси, а не неоснователни и некоректни въпроси. Например неоснователният и некоректен въпрос *имало ли е пазърлъци на Симеон с децата на убийците от народният съд?* и за да разберем неоснователноста и некоректноста на този въпрос, пиша още един такъв неоснователен и некоректен въпрос, *защо когато Българският Цар Симеон се завърна в България не заяви публично-смърт на комунизма и комунистите,свобода за народа?*.Тези два неоснователни и некоректни въпроса и други такива служат, на тъмните сили на ДС-Мафията в България, за да пазят разделението на Българската нация и така да Я владеят, като овче стадо в олигархчата кошара на съветско-руската република в България.

 52. Съюзът на Симеон с осквернителите на бащиния му гроб е причината за нравствената, а след това и за политическата смърт на един голям, граждански проект, какъвто в очите на хиляди българи беше НДСВ. Царят осребри еднолично безценна, народна енергия – единствения, значим, национален капитал във времена на изпитания.

  Духовната сила на нацията не е възобновяема, природна стихия и един отговорен политик би трябвало да си дава сметка за това. Като личен, морален акт и като пример на обществено поведение, решението на Симеон да участва във властта заедно с наследниците на духовните опустошители на България не може да бъде защитено с никакви, рационални доводи.

  Неуместните и провокативни внушения за десен, политически реваншизъм са формулирани от Вас в традициите на тоталитарната, пропагандна индустрия.
  Истината, която не може да се подмени обаче е, че с личното участие на Симеон, филиалът на КГБ – БКП бе легализирана в Европа в поредното ѝ, конспиративно превъплъщение.

 53. (Към ИВАН)
  След като на Вас Паметникът на Поробителя не Ви пречи, значи Вие не сте за този блог. Не сте дорасъл политически, за да коментираме тук с Вас политически факти и събития.

 54. Предишният ми пост е адресиран до г-н Румен Великов.

 55. Уважаеми LАОТЦЪ,в моя род нямаме нито фашисти, нито комунисти и както виждаш, нямам партизанско или китайско име в блога на Иво Индже(в), а пиша своето българско име и се старая до колкото ми стига акъла, да защитавам истината такава каквато я виждам, през професионалният си поглед на обикновен строител, който вижда уникалната конструкция на законната Българската Търновска Конституция с която Българската Нация и Държава може да реши сегашните си проблеми (без десен или ляв политически реваншизъм) и да построи модерната си Българска Държава в ЕС. Имам голямо желание да отговоря, на последният Ви интересен коментар, за това Ви моля, да напишете истинското си име, за да знам на кого всъщност отговарям.

 56. Скъпи, г-н Великов,
  Онова, с което заставам пред Вас са тезите ми, не подписът в края на коментарите.
  “Името е гост”, това още Лаодзъ го е казал, а аз се надявам, че всички заедно, ще надникнем зад фасадата на параграфите, буквите, имената и титлите.
  Според мен, добре го е казала невястата от познатия анекдот: “Името ми не е грях, отче.”:)

 57. Уважаеми LАОТЦЪ,възприемам Българският Патриотичен Блог на Иво Инджев и като интернет училище в което се уча от Иво Индже(в)и от колегите в този блог, на Български патриотизъм и родолюбие.Благодаря Ви LАО ТЦЪ, за помоща чрез която научих какво е казал Лао Дзъ-“Верните слова не са красиви,красивите слова не са верни.Мъдрият не спори,спорещият не е мъдар”.

 58. Към Петър Драгулов,
  В едни други времена ми обясняваха, че е задължително да се обуча да мисля правилно за да имам право на мнение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.