(Контра)атака с въпрос за геноцида

Как да взема страна в скандала по въпроса дали е имало геноцид срещу българите от страна на турците, който разтърси днес българския парламент по волята на инициаторите от Атака при положение, че става дума за съвсем друг скандал?

ООН не е в състояние да реши някои от най-заплетените международни казуси заради липсата на световно съгласие по формулировките. Борбата за свобода за едни е тероризъм за други. Тази тънка работа е доста дебела по своята същност и последици – войни и международни военни инвазии изригват на тази хлъзгава писта без ясни правила. Но у нас се намериха белокоси мъдреци да решат от раз един такъв ребус с вековна давност в интерес на принципи- еднодневки.

Светът отдавна се тресе от спора за формулирането на геноцида при всяка проява на масово насилие, в което прозира избирателност по етнически или религиозен признак срещу големи групи мирно население. При всеки изблик на кръвопролитие в гражданска или съседска война, а такива има стряскащо много по света, засегнатата страна настоява действията на убийците да бъдат определени като геноцид. Този термин си е спечелил изпепеляваща репутация. Той е висша степен на заклеймяване на врага. За употребата на това оръжие за масово поразяване на въображението на световната публика се борят в наши дни народи на Балканите, в Африка и Азия: от Босна и Косово, до Руанда и Камбоджа.

От Атака вероятно биха възразили, че от половин десетилетие ( откакто съществуват като парламентарно представена организация) говорят за геноцид над българите, прилаган столетия над българите през онова половин хилядолетие. Сигурно. Това е хоросанът на атакизма като форма на национализма в условията на непукизма след срива на комунизма. Но защо този емоционален, фундаментален и сакрален въпрос изригна тъкмо сега и точно по този начин, който качи за няколко часа българския парламент днес ако не обратно на Шипка, то на “черешата” ( в смисъл – превърна изневиделица разговора за миналите исторически трагедии на българите в неповторим фарс)?

Инициаторите знаят най-добре отговора. От тяхно име не ми се говори, макар да знам, че няма да дочакаме откровение за истинските мотиви да се разчопли раната.

Предлагам на крепителите на кабинета (и на нещото, което в условията на мултикултурна Европа продължаваме да наричаме “българщина”), да се разберат най-напред с онези, които крепят. Нека от Атака попитат ГЕРБ защо провалиха гласуването за признаването на геноцида срещу арменците в Турция в софийския парламент под ръководството и по внушение на кмета Бойко Борисов.

Не казвам, че Борисов не е бил прав. Само питам и предупреждавам запознатите с казуса да не лъжат. Отговорът на този въпрос е тест, кръвна проба за наличието на фалшиво опиянение при опита да бъде инсценирана постановка по темата за “пиянството на един народ”. Ако Атака не е готова да поиска този тест от ГЕРБ това означава , че тази партия е прекалено трезва и фалшиво игрива в сценката с изобразяването на “многострадална Геновева” пред управлението, което крепи заради комфорта да е част от него. Но няма куража да му зададе неудобния въпрос за проваленото гласуване за арменския геноцид в Софийската община.

Атака не иска да атакува бившия кмет Борисов заради настоящия премиер Борисов, което прави днешния атакист Сидеров утрешен бивш.

40 мнения за “(Контра)атака с въпрос за геноцида”

 1. Да вадиш от нафталина подобни дискусии навява съмнения, че нещо друго има за прикриване – нещо като бъдещ геноцид, вследствие от подписването на поредната стъпка от договора за “Белене” с руснаците. Статистиката показва, че водите силно биват размътвани, преди всяка черна националнопредателска сделка.

 2. – бъъълллгарин ли си или гагаузин, изрева един много смешен да ме прости Господ човек с мустаци срещу андрей пантев дето сдъвка от трибуната на парламента, че народ, който е имал училища, читалища, собственост, занаяти не е робски, ама хак му е на пантев с неговите освободители.

  никой от избирателите на сидеров няма да си напреви труда да се замисли за неговата политическа последователност, защото след новините веднага се “отвързва” някои чалга канал и така края на историята остава скрит, волен това го е изчислил и евтиното театро ще продължи, даже “драмата” може да налее по още една ракия в мъжкия разговор за оправянето на българия и плюл съм в тая орисия и др.и жените там да не се обаждат, а българщината ще се появи на екрана с пищна гръд под млечна шия и всичко ще се оправи

 3. Днес се изхвърли върху метеното учЕното партайгеносе, т. нар. проф. А. Пантев. То/той е масонско мекере, самовлюбен глупак, който се кичи с титла професор /Кой ли му я е дал? Сигурно оня, дето даде диплома на Калина Илиева/. Та този родоотстъпник в нормална държава щеше да бъде даден под съд за национално предателство, а на преподавателската му кариера щеше да бъде сложен край като опасна за мирогледа на бъдещите български вишисти. Пантев е автор на слаб учебник за ІХ клас, мазен двуличник, който кокетира с лула и се лигави в компания на млади момичета. Кокетничеше, че за него влизането в парламента било. . . понижение. Често злоупотребява с твърд алкохол. Та това светило заяви: “Робство МОЖЕ БИ Е ИМАЛО”. . . Представяте ли си, професор да заяви “МОЖЕ БИ” за петвековно иго??!
  “Ти, Партийо, имаш безброй синове”.

 4. Червеният гарван Пантев е олицетворение на наглия, самодостатъчен и уж всезнаещ комуноид. Той е от отгледания “интелектуален” слугинаж на комунистическата върхушка, който по зова на господаря се явява на трибуната и защитава всяка теза на червените престъпници: че НАТО е опасно за България; че Милошевич е наш приятел; че убийствата без съд и присъда през 1944 г. са “законно възмездие” на победилите болшевици. Щеше ли да бъде толкова арогантен, ако бяха избили негови близки? Бил чел лекции в Сорбоната? На какво ли е научил бедните студенти?
  Хора като него, Гоце, Любен Гоцев, Бригадир и Цвятко Цветков-Джаба трябва да бъдат поставени в огромни стъкленици, за да бъдат показвани на идните поколения като особено опасни за човешката раса ГМО. Те са от типа “комуноид”, унищожил хиляди човешки съдби под предлог, че “брани отечеството”.
  Агент Гоце го удостои с орден “Стара планина”. С което Пантев се нареди до Б. Райнов, който охули и се отрече от собствения си баща – Николай Райнов, един от малкото истински енциклопедисти в следосвобожденска България. Зае място и до Лъчо Еленков, който бе обявен за велик поет, когато написа: “От Балкана слиза хала, не ми било хала – най ми бил Тодор Живков…”
  —————————-
  Андрей Пантев е роден на 26 март 1939 г. в с. Раковица, област Видин. През 1954 г. завършва гимназия във Видин, след което следва “История” в СУ “Св. Климент Охридски”. През периода 1962-1965 г. работи в историческия музей във Видин.
  Професор, доктор на историческите науки, президент на Българската асоциация за американистика. Учен, изследовател и публицист. Автор научни изследвания и около 500 публикации. Специализира в Австралия, Великобритания и САЩ. Като гост-професор изнася лекции в престижни университети в Западна Европа, Северна Америка, Япония и Австралия, както и в почти всички български университети.
  Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание.

 5. Много е жалко, когато един партиен лидер, който няма каквато и да е идеология, използва историческите трагедии на своя народ, за да се задържи на политическата повърхност. Но още по–жалко е, когато друг партиен лидер, който също няма абсолютно никаква идеология, не почита човешките трагедии признати от целия свят за геноцид, единствено, за да угоди на своите политически кукловоди. Но най–жалко е, че двамата партийни лидери са представителната извадка на днешната българска политическа класа!

 6. Уважаеми Инджев, според мен в България е имало 5 века турско робство с елементи на човешки, верски и културен геноцид. Половин век социалистически реализъм с елементи на сталинизъм и живковизъм. И двайсетина години посттоталитаризъм с елементи на демокрация.

 7. Моето обяснение за казуса защо Сидеровата “Атака” крепи кабинета на Бойко Борисов е съвсем друго: решаващ тук е прагматично-паричният аргумент, към който “алтруистът-националист” Сидеров показа крайна и отдавна вече доказана привързаност! Имам предчувствието, че Сидеров спазарява с Борисовци всяко едно гласуване в Парламента, и то за твърде добри парици… изхождайки от нивото на разпространените съвременни политически нрави предположението ми съвсем не е неоснователно…

 8. Ако в парламента ни имаше “ДПС” с членска маса от етнически гърци, Атака щяха да искат компенсации от Гърция за геноцида през византийското робство. Но честно и достойно от тяхна страна ще бъде, ако поискат обявяване за геноцид избиването на хиляди българи след 9 Септември 1944 от Ленинска Русия (СССР) и нейните комунистически агенти в България, забрана на партиите наследници на БКП и техните символи.

 9. Андрей Пантев, когото не харесвам в политически план, в случая е прав. Като учен, той изхожда от определението за “робство”.
  “Робството е социално-икономическа система, при която хора (наричани роби) са разглеждани като собственост, при което те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане, като са лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците дори имат правото да убиват своите роби.” – цитат от Уикипедия
  Но професорът е твърде академичен за театрално-първосигналния национализъм на атакистите.

 10. Много сте глупави бре тези коментатори които не искат да чуят друго мнение за това имало ли е геноцид
  Самият Инджев ви пише, че Тази тънка работа е доста дебела и е много сложна но поне не плюйте така инакомислещите.Но аз съм убеден глупакъ си е глупак и той не знае това

 11. Вчера писахме за професионализма и за това, кой какво върши на работното си място. Всички виждаме, че Атака и по-точно Волен Сидеров е абсолютно безпомощен като политик и човек вкаран в парламента да участва в предлагането и творението на закони.Какво да правят горките атакисти освен да създават шум та някой да ги забелязва, а относно това, че създават ОГРОМНИ проблеми да му мислят другите.
  Геноцида към българите е от нас самите, вече 60 години сме в непрекъсната икономическа и политическа криза, нещата стават все по-лоши. Всеки ден пред очите ни е един филм на ужасите, който започва от сутришните новини и продължава с потресаващата грозотия на “улици”, “зелени площи” и т.н..Каквото и да пипнеш в тази държава излиза мръсотия страшно е, че вече се примиряваме с това. В този блог изливаме страшно много енергия и крайно време е да я обединим някак си и да си помогнем сами. Май като се замисля, започва да ми харесва идеята за Иво Инджев да Ви кандърдисаме да влезете в политиката. Разбира се не сам, а защо да не направим една среща със синята коалиция ……….В края на краищата трябва някой да ни чуе

 12. Майкдойч е точен, за съветско-руският геноцид в България след 9 септеври 1944 с които сталинско-димитровските тирани, успешно установяват властта, на съветската-руска република в България.След 10 ноември 1989 скритата и явна власт на същата тази република, предумишлено създава условия на живот в България с които разчита, на частично или пълно унищожаване или прогонване на Българските граждани от България.За да ни е ясно на всички крайната цел, на новият геноцид в старо-новата република в България, трябва да знаем точно , колко хиляди руски граждани са закупили имоти в България и кой фактически управлява Българската икономика, милиция и съдебна власт ???

 13. Най-вероятното обяснение за “претоплянето” на патриотичната – тема е дадено от @1-Севди. А при4ината Волен да “подкрепя” герб е заштото са му наредили. Така се отстранява СК, а ББ става зависим от Атака и когато нещата допрат до нещо много важно – като Белене, ББ ще е наясно, че трябва играе с Волен. А г-н Пантев и г-н патриота се вживяваха идеално в ролите си. ПовЕрвали са си още преди да се прочете декларацията. На което са разчитали вносителите на декларацията. И за радост на “загрижените за атомната енергетика” събират медийно внимание. А в медиите, патриот до патриота майно льо, и водещ до водещ. Все отговорни, все загрижени. Но за кого, за какво и дано не е и за колко? Последният въпрос не е за водещите, дето работят за ляба и сиренцето,а за собственици и управляващи медиии. Неподотчетни на тук пишещите.

 14. Всеки двойствен живот е повод за вътрешни противоречия в спомените
  :ту да проклина,ту да блгославя с противоположни чувства,които по някои поводи,не изключват и искренността.
  След като ми се наложи,да обгрижвам делегация от учени-историци,по линия на ЦК н БКП в Мадрид,преди много години,така или иначе,може би е шяло да намеря по-поносима участ,като част от отстъпничеството:т.е.,да си винаги и това и онова.Отказах му,защото уважаемият професор е най-често и това и онова.
  За “ужас” на моя тогавашен началник,с “палма на първенството от М.Балев” и за заслуги по издаване наследството на Т.Живков,
  ведно с П.Е.Митев,Семов и т.н. докъдето можеше или му бе разршено,др.А.Пантев “пощъка” и около Царя,все пак с романтичния възглас на Шатобриан,да се притекат желаните бури,не защото ги обича,а защото ще отведат мнозина от тях в желаното “п р и с т а н и щ е”!
  Междувременно не са липсвали и матрони и сестреции,нали?
  Горното в потвърждение и на увжението ми към една дама,която бе казала всичко за личната отговорнст и избор с не повече от 50-60 думи.Знае се коя е!

 15. Странни люде!?!?
  Дали е било робство, иго, присъствие, сътрудничество- преди шестотин и няколко години, една държава е завзела друга държава. Тази, другата държава, в онзи момент е била подготвена за завземане, най-малкото, защото повече от двеста годни преди това, е била ограбвана, избивана, освобождавана и изоставяна. Явил се поредния “освободител”, но за разлика от предходниците си, нямал намерение да я изостави. И народът си отдъхнал. Намерил се овчар, който да го стриже, но да не му взема главата. И народът се примирил. /По важното в момента е, не сме ли и сега в такъв един момент, когато народа /нарочно използвам думата “народ”/ е по скоро съгласен на едно ново робство, иго, присъствие, или както щете го наречете, само и само да се оттърве от така наречения партиен и държавен лумпен елит? А за Турция тогава, какво за Турция, за Турция като за Турция- турците като нация са били малко, турците са представяли децата си за християнчета, за да могат да ги вредят в еничарския корпус, везир не е могъл да бъде турчин… та така, като оставим настрана страхотното изоставане в историческото си развитие в резултат на това робство, иго, присъствие, или както щете го наречете, българският етнос не е търпял никакви по-големи насилия върху себе си, отколкото всички останали нетурски /неосмански/ общности в империята. От целия мемлекет в империята,българите са тези, които могат да се гордеят със себе си, тъй като те са тези, които успяват да се модернизират до известна степен. Но и това не става от само себе си, чудно ми, при това робство, толкова много възрожденци са завършили науките си в европата, Цариград,русията. Султанът се е грижил за раята си, бих казал повече, отголкото предходните, а и последващите освободители. Поне аз не съм чул на някой обикновен човечец през последните петдесетина-шестесетина години да е завършил на запад. Тези, които са завършили на изток, днес представляват нашия политически елит. Е, може и още да си бъбрим, но това е положението. Само че въпросът беше, имало ли е геноцид или е нямало. Има ли геноцид или няма и сега? Да изгониш от страната България милион и кусур млади, обучени, развити умове може и да не влиза в определението за геноцит, но това лишаване на страната ни от емигриралите е по лошо от геноцид.

 16. Много е вярно това което казват Ангел Грънчаров, Sevdi, Петър Драгулев и Майкдойч /Майкдойч специално за съветския геноцид срещу българите/. Но според мен Долен Сидеров се различава в един нюанс от Боко Тиквата. Докато в главата на Боко няма място за неща като “идея”, “идеология”, да не говорим за “логия”, то в кратуната на Долен доста добре е поставена идеологията на национал-комунизма. Аз мисля че той наистина си вярва искрено, харесвайки тази идеология. Както всички знаем, тази “мила” доктрина съчетава успешно в себе си най-лошото от нацизма и комунизма. Нейна родина е дивния Кремъл, и навремето, при комунизма, се разпространяваше уж “тайно”, във московските подлези. Сега, във Путинова Русия тази идеология се сношава с великодържавния руско-съветски шовинизъм, и се радва на огромна почит. /Вижте идейте на убогия философ Дугин, ако още не сте/. В този смисъл, Атака е не само крайно лява партия, ами и съвсем проруска. Така че да не се учудваме от реториката на бай Долен.
  Помните ли мисълта на Самюъл Джонсън:
  “Patriotism is the last refuge of a scoundrel”? Аз бих я перифразирал така:
  “Национал-комунизма е последното убежище на подлеца”
  В този смисъл е нормално подлеца да е Долен

 17. Какво да ви кажа, в началото на 60 те години, когато бях ученик в прогимназията, прадядо ми който беше роден в края на турското робство беше все още жив и го помня много добре. Та този старец не го чух нито веднъж да псува турците, но за сметка на това ежедневно псуваше руснаците, които само за 20 години присъствие в България му бяха отнели нивите и добитъка наследени от неговите деди живели през 5 вековното турското робство.

 18. А дали баш-националистът Болен ще изкриви лицето си, заедно с подгласника си – мегаолигофренът Паднал Шопов, по същият начин, когато “мъжкарят” Борисов обяви от трибуната на НС, за окончателното подписване на договора за “Белене”? Този бъдещ геноцид /по смисълът, който атакистите влагат в него/, над българския народ от страна на русия неоколониализъм, по “Мек” ли ще бъде?

 19. Ей тоя пич Маринов, дето е писал няколко поста над мен явно е прочел това-онова. Като махна частта с робството съм изцяло съгласен с него. Имало е владичество, а това което го разправят хъшове и т.н. (колене от турци и подобни) е спомен от кърджалийският период, когато централната власт е слаба. Прави ми впечатление, че малко образовани или поне чели хора се хабят на тая тема. А още по-малко изпадат в крайности. Ама може и да бъркам.

 20. Г-н Маринов,допадат ми много разсъжденията Ви,защото извеждат на преден план приоритетите на държавността.
  Но ако не греша?,точно на Вас,съм длажник по отношение на сведения за слабото възпиране на турското назшествие при Стефан Душан и Иван Алексаднър /1335/-
  Sussheim.Veroffwentl. der Handelsschule Muncnen.Heft II и .. Jorga,N,Geschichte des Osmanisschen Reiches,s.156,s.158..
  И царицата майка Ана Савойска и Кантакузин са били облекчени от българо-сръбските раздори-манна небесна за предприемчивите селджукски турци…които в шатрите не уплашило и страшното земетресение на 2 март 1354 г.
  Останалото е само тъга на болни или в о л н и държавници….

 21. до syneidesys, имам честта да познавам милен радев, много светла личност, да е жив и здарав, много полезна и навременна информация и без съмнение вярна, но мисля че този кресльо волен ще надвика вички, и “посланията” му ще стигнат навреме и на място за съжалние, неможе да се отрече факта, че при него всичко е изчислено, а що се отнася до това дали сме имали робство или не, досега трябваше да сме наясно, какво аджеба се е случило на нас самите, и за това че незнаем са виновни т. н. учени, които се изпускат политически, а не научно

 22. Извън теамата!
  ————-
  От час-два вече НАТО се “мъчи?” над цялостната картина в Северна Африка,в т.ч.ч с френски “плам” и гермнска “студенина”.
  Бихме могли поне, да отдадем заслуженото на министър Младенов,че от Брюксел,не е подвел своя началник и България, след много внимателен анализ за това, к о г о признаваме,а и с … к о г о водим преговори.

 23. Що е то геноцид. Термина Genocide според прието определение от ООН третира масово изтребление по расов, етнически, религиозен и др.подобен признак.
  Искам да попитам г-н Сидеров, как би нарекъл извършеното от княз Борис-Михаил,Genocide на българи срещу българи.
  Питам пак, в достигналите до нас писмени сведения, цар Калоян, се нарича ромео(гръко) убиец.
  Да не задълбаваме, по логиката на г-на Сидерова и сие, днешната Италианска република, трябва да се извини и да поеме последствията, за това, че в исторически план е приемник на Римската империя.
  Смешни сте г-н Сидеров и сие

 24. Извинявайте пиша на неправилно място моля коментирайте Либия там може да стане геноцид.Въпросът ми е ще бъде ли престъпление ако никой не се намеси в суверенната страна ?

 25. Правителството на ГЕРБ и лично ББ сега берат плодовете на своята неграмотна и недалновидна политика, да отхвърлят подкрепата на демократичните сили и преди всичко на синята коалиция и да разчитата на такава от партия “Атака”. Съюзаването им с тази партия, която открито проповядва, а и с действията си доказва привързаността си към идеологията на национал-социализма,напълно компроментира правителството, у нас, а още повече навън и особенно в ЕС. А що се отнася за внасянето на подобна декларация в НС срещу съседна държава (с която имаме общи икономически, политически, стратегически,културни и др.интереси) е най меко казано погрешно,недалновидно и вредно за държавата ни и за образа ни пред света. Не мога да разбера, как са могли (според изнесеното в пресата) депутати от синята коалиция да подкрепят такава декларация. А в исторически план, дори и в най-новата им история, много от държавите биха могли да предяват такива претенций, към други такива и преди всичко към съседите си. Как биха реагирали на подобни действия българските “лъжепатриоти и лъженационалисти”, ако в турския парламент се приеме декларация за осъждане на възродителния процес и издевателствата /дори и убийства/ на етническа основа? Или в македонският парламент, които преиначавайки историята твърдят, че България е била окупатор на страната им? Да не говорим за съседните страни на Германия пострадали от нацизма и режима на Хитлер. Но това не пречи сега Германия да е най-уважаваната държава в ЕС (срещу който се обявяват представителите на Атака). Смятам, че Атака ще продължава да тежи на врата на ББ и сегашното правителство, като водиничен камък и в бъдеще, ако не се осъзнаят навреме. Иначе и в международен план нищо добро не ни очаква, освен пренебрежение и изолация.

 26. Чорбаджии ?
  Дядо ми е бил депутат във Великото народно събрание 1879 като богат българин, изучил се в чужбина и върнал се в “поробената ” си Родина.

  Комунистите убиха сина му с тояги .
  Партията ограби рада ни до шушка.
  Кога сме били роби ?
  Преди Освобождението или след Освобождението ?

  Ако се публикуват имената на народните представители във Великото народно събрание след Освобождението ще стане ясно какво и кога е било робството.

  Престъпници има и ще има.
  Ние бяхме роби на застрахователте с бухалки.
  Това означава ли, че е имало Рекетьорско робство ?

  Бяхме роби в Лагера ссср.
  Имаше ли социалистическо робство ?

  Щом имаш частна собственост, можеш да пътуваш и да определяш живота си не си роб !

  Аз, при социализма, съм бил по-роб от пра дядо си Димитър Бошнаков, който е бил рая на Султана.
  Дядо ми е можел да ходи във Виена, а мен като Враг на Народа не ме пускаха на запад от Вулуяк !!!

  Роби ?

  Четете повече и ще научите истината !

 27. Атака май вади неща, за да хвърля прах и да демагогства. Но такива въпроси имало ли е или не, трябва да са в науката. Някога партийни секретари са спорели статистиката математическа или обществена наука е. И гласували и взели решение. Е, да ама не. Тя е математическа наука за общности от обекти /неща, хора, стоки и т.н./, която силно се прилага и в обществените науки – социология, икономика и др. Според мен идеята да се отсъди това и да се завърши с въпроса че е имало робство, и да не се ползва за спекулация. И като признаваме арменския, с пълно право да кажем ясно, имало е и жесток български геноцид.

 28. Абсолютно съм съгласен и ги подкрепям напълно коментарите на Маринов, DIMI,J и D.M.и др.подобни,за което най-искренно ги поздравлявам. На мен лично много ми е приятно, когато чета коментари на умни и интелегентни хора. Надеждата ми е тези разсъждения да достигнат до съзнанието на повечето хора и в бъдещите избори да направят правилния избор, което да гарантира демократичното развитие и просперитета на държавата ни и нацията ни (независимо от етническата принадлежност на всеки български гражданин). И в този план хората трябва да се убедат, че тук няма място за такава партия, като Атака и “лидерите им”. Между другото от трибуната на Парламента В.Сидеров и П.Симов ми приличаха по скоро на ЕНИЧЕРИ, с които съвременната Турска държава няма нищо общо.

 29. Тук може също да се види как работи колоната чрез един вечнодружбаш , показателно съчетал в името си първия наш «освободител» от североизток и последния наш , роден «спасител».
  Отчита се дейност, пред Центъра с тая статия, и се канят пак «освободители» т.е. Большой брат, Русский ИВАН , идвай пак да ни освобождаваш, тоз път от «гадните еврейски кръвопийци»!
  http://genocid.net/news_content.php?id=689

 30. Истината е, че ако турците са искали да ни изтребят, не е имало какво да ги спре през средните векове. Ама кой е щял да им бачка?!

  Също е вярно, че това, което разбираме под “робство”, е нещо характерно за Отоманската империя. От една страна – кръвен данък напр. – е по-жестоко от обичайното крепостничество, от друга, като свобода на придвижване и, на практика, самоуправление на селските общини по местните въпроси, е доста по-“лабаво”. Горчивината от турското робство е главно, че диваците са ни откъснали от там, където принадлежим, и са спряли развитието ни. Обаче не трябва да забравяме, че са ни победили на война.

  Така че гнусният комуноид пантев е малко или повече коректен що се отнася до историческите дефиниции.

  Що се отнася до политиката, то КАКВА политика?! Поредната маниакална проява на болен трудно се класира за политика даже и по нашите – силно занижени – стандарти. Губи почва под краката си и врещи. Ама повечето му се смеем!

 31. СТО, за мнението на Д.М. съм съгласен, трябва да се решават проблеми, а не да се вдига шум с коменрсиални или полит. цели. Но не бива и да се отрича геноцида тогава. Имало си е както масово изтребление физическо, така и духовно и етнически. Не че подкрепям Сидеров, но той е цитирал от историци едно от най-убедителните доказателства за това – България влиза милион-два население 14-15ти век и 19ти излиза с малко повече, докато една Англия при подобно влизане е доста повече, нали? Една Украйна, една Румъния, които са нямали велики географски открития, са 25-50 млн държави, а не като нас под 10. Хайде, с малцинствата в района и имигрантите по цял свят да сме 12-13 млн (7 у нас и 4 по света). А някой забрави ли, че на 2ри февруари не е празник на ония с меките китки, а на мъжката рожба? Който не знае повода за това, нека го научи. Така че, спор няма за това , но е странно и което съм против, да се вадят странно лозунги. Верни са, но са странни. И странно е как се покланят наши управляващи на турските ръководители и не виждат експанзионистичните мераци. А уж сме в силна Европа. Уж лобираме за арменския геноцид, а забравяме българският в 20ти век за тракийските и малоазийските българи. Само знаем да викаме колко лош бил така нареченият възродителен процес. А забравяме ангажиментите на Турция по междудържавни договори. Заплесваме се по хубавите им хотели, ходят много хора да си пекат г…вете там, а забравяме що за държава е съседката ни.

  Така че, хайде да няма спор за геноцида, че да не припомням еничарите чие военно изобретение са и колко доброволно се е набирало то.

 32. Към АНОНИМКО
  Трудно е, а и почти безмислено да водиш диалог и да спориш,с хора които не разбират или не искат да разберат за какво става въпрос. Историята е наука, която отразява вече случили се събития и тя само може да бъде полезна като коректив за бъдещо развитие. А относно отношенията ни с република Турция, бих искал да подчертая, че за радост по стечение на обстоятелствата в исторически и географски план, в момента сме партньори, а не врагове. И двете страни са членове на НАТО (за какви експанзионастични мераци става въпрос и възможно ли е това да стане?). Кандидати са за членове на ЕС.Нали заедно с тях, трябва да охраняваме границите на ЕС. Имаме взаимни икономически интереси по преноса на енергиините източници през нашите територии (газопроводи, петролопроводи и т.н.), инфраструкторни проекти за връзките на Европа с Близкия изток и много още други неща. А какво лошо има, че много български граждани харесват тяхните хотели и курорти и както (господина или госпожата) подигравателно се изразява, че си пекат г…вете. И какво бихте препоръчали, да се конфронтираме със съседите си и да се мразиме ли? Да не говориме за това, че в Турция има над един милион бивши и настоящи български граждани, които обичат своята родина, независимо от огорчението, което са преживяли. И точно Атака е партията, която се опитва да всява омраза между двете държави.

 33. мразя комунистите-пантев много често ме е дразнил но ако днес сте го слушали при карбовски може би ще признаете че маѝ беше прав на 90 процента за понятието геноцид!криво да седим-право да съдим–май веше го казал стария кадия!!

 34. към Анонимко
  Антитурската политика е анти българска, както и антисръбската, антирумънската…
  Да ни би възродителния процес да е донесъл нещо хубаво на България? По времето на възродителния процес най-голяма финансова изгода за обикновения българин беше работата в мюсюлмански държави. В крайна сметка този възродителен процес ама изобщо не се връзва дори с политиката на БКП и в него има нещо много странно.
  Относно 14-15 век – ами ако московския княз вместо да затваря пробългарския московски митрополит за проповядване на “свещена война срещу мюсулманите” се беше включил в похода на Владислав III Варненчик може би пък и битката при Варна да е имала друг изход. Така, че почнем ли да се взираме в историята може да си съставяме разлини теории, примерно да спорим кой е повече виновен – руснаците, които са решили, че им е по-изгодно да сме 500 години под турска власт или турците? Истината е, че врагове са ни били султана и московския княз, а самите турци и руснаци са правили каквото им нареди владетеля.
  Аз лично предлагам да забравим глупавите спорове и да гледаме напред. И такива като Волен Сидоров да ги вкараме в психиатрично отделение, защото са опасни за обществото.

 35. БРАВО ИВАН!! Много точно казано. Не мога да разбера защо много образовени и интелегентни хора, които коментират тук, не могат да проумеят тези елементарни неща, които не са в интерес на държавата. Изключвям тези, които по един или друг начин се мъчат да саботират демократичните процеси и просперитета на страната ни.

 36. Червените еничари оправдаха вековните османски кланета
  Вторник, 15 Март 2011г.
  АНДРЕЙ ПАНТЕВ Е ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУТКА, СЕГА НА ЯСЛА В БСП

  Преди двайсетина години трудно някой би допуснал, че след проведения от БКП уж възродителен процес, комунистите ще станат съучастници именно с протурска партия в ограбването на страната ни. Въпреки очевидността на тежките поражения, нанесени от това турско-червено съглашение, те успяват да залъгват беловласия си електорат, че всеки момент ще окажат съпротива на ислямската инвазия в България. С подобни измамни надежди е крайно време да се раздели и последният българин, пленник на червената демагогия. Не е ли предостатъчно това, което чухме от червения еничар -Андрей Пантев, казано в Народното събрание? По негови думи не е имало турски геноцид над българите. Онези, които с вота си са изпратили Пантев и Пантевци в българското Народно събрание, сериозно трябва да се замислят дали също не са станали съучастници в погрома над България, ставайки жертва на измама. Лицето Андрей Пантев, заедно с казионната псевдоинтелигенция, са едни от най-горчивите плодове на тоталитарния режим, които продължават да тровят българщината и днес. Неговото комунистическо лекомислие, изригнало в Народното събрание, е продукт и на статута му на заложник на сепаратистката групировка ДПС. Само подобна зависимост, допълнена и с патологичен нихилизъм, е в състояние да изтръгне от него това нечувано отцеругателство. Точно такива ниско паднали хора, изтъргували своята независимост и достойнство, доведоха България до днешната катастрофа. Само такива напълно невежи за историята ни хора, еничари по природа, могат да се гаврят с мъченическата смърт на нашите предци. Тяхното по-нататъшно присъствие изобщо в Народното събрание, води държавата ни към пропаст. Това е днешният лустросан турско-червен геноцид над българите, а псевдоучени като Пантев, са нашите духовни палачи. Очевидно е вече, че на карта е поставено съществуването на българската нация и държава. Става въпрос за нашите свобода и бъдеще. Новото турско нашествие по земите ни, подпомогнато от червеното безродие, е злото, което трябва да прогоним далеч и за винаги.

  Апостол Матев,

 37. Андрей Пантев е просто една политеческа проститутка, сега на ясла в БСП, жалко, че неговият прадядо е бил бунтовник и побит на кол от турските изверги в село Раковица, Видинско, където е роден и този безродник, това е станало през 1850 години и доскоро тази турска подлога проф Андрей Пантев се хвалеше с произхода си, а сега служи на Цирея Доган и на родоотстъпниците от БКП/БСП. Такива като проф Андрей Пантев са просто срам за българската наука иисториография, ако той изобщо може да се нарече български истории и ако е написал нещо оригинално. Едва ли!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.