Социологът ни е лъгал? Вярваме мууу!

В опит да направя исторически паралел с днешната ситуация реших да се разровя в пожълтелите страници на стари, но не жълти вестници. Някои от тях са много стари, от 40-те години на миналия век. (Пре)открих, че каквито и зависимости да е имало по онова време, те не са били свързани с рекламите, които заемат нищожна част от вестникарската площ. Изданията са се издържали от читателите, които са гласували с жълтите си стотинки за тях.

Днес, когато наблюдавам жълтата вълна в черните вестници с червени капитали и бели полета в паметта, (пре)откривам също истината, че не съм единственият (пре)откривател на “топлата вода” в ситуация, когато доста български граждани решиха да протестират с жълти стотинки по бензиностанциите. Истинските (пре)откриватели на деня се оказват някои тълкуватели на старите новини за значението на икономическия фактор в гражданските настроения. В тази роля се изявява отново социологът Кольо Колев, чиято агенция ”Медиана” подреди общественото одобрение и сервира като меродавно свое проучване за моментните нагласи на обществото. Основният извод бил, казва Колев, че хората “вече” мерели отношението си “през джоба”!

Да кажеш, че политическото одобрение зависи от здравето на икономиката е диагноза, която прилича на прозрението на лекаря, че рязането на крак без упойка е свързано с болка. Защо тогава Колев ни съобщава възможно най-изтърканата и прозрачна истина за връзката на политиката с икономиката като “новина”? По същата причина, поради която социологията у нас е свързана с оцеляването си в зависимост от политиката, платена от съответните икономически субекти. Как иначе ще разберем, че Първанов “паднал” само с 3 процента, докато Борисов се е сринал с цели 10 на сто, поради което президентът е целият в бяло на върха на политическото харесване на принципа на “най-малкото зло”.

Ако е вярно, че гражданите определят чрез медиите си отношението си към свои бивши “любимци в политиката”, което е сгромолясало одобрението към вътрешния министър Цветанов, тогава излиза, че те старателно и избирателно избягват да си общуват с медии, които си позволяват напоследък да повдигнат завесата на критиката срещу самия президент Първанов. Излиза и нещо друго:ако Цветанов пита най-гледаната телевизия защо не задава въпроси на Първанов за имотното му състояние това, това явно сваля рейтинга на питащия Цветанов, но прави мълчаливо охранявания от медиите Първанов оцеляващ герой сред сринати авторитети. А в шумотевицата май увисва същината на въпроса: наистина, защо най-големите ( по тираж и аудитория) медии, упорито продължават да внимават да не падне и косъм от главата на най-дълго управлявалия на върха български политик, чиито косъм никак не е чист. Това си позволяват да напишат напоследък в серия от публикации с конкретни примери седмичници като “168 часа” , “Торнадо”, “Седем”, но не и медиите, които се имат за големи, а всъщност са зависими от големите рекламодатели с олигархичните интереси, чиито следи в повечето случаи водят към споменатия връх на държавата.

Интересно е, че политиците биват наказвани периодично с народно презрение след като се амортизират. Това в по-малка степен е валидно за медиите. Те, доказано е поне у нас, могат дълго да оцеляват във враждебна среда от дезинтересирани читатели и зрители – дори и направо в кома могат да вегетират, стига да ги поставят на изкуствено захранване чрез рекламни договори. Но изглежда правилото на негативните последици ни най-малко не важи за провалили се в основния си предмет на дейност социолози. Кольо Колев, който прогнозираше победа на миналите избори на Тройната коалиция не само не се е засрамил, но продължава с широко отворени очи да гледа зрителите от екрана и да нарежда (да не изреждам и други подобни негови антипрогнози). Нарежда рейтинги на политици и партии. Нарежда ли нарежда…

Такива “играчи” , колкото и да се издънят, не изпадат на дъното. Нареждат от екрана фалшиви прогнози, но не се нареждат после на опашките в бюрата по труда. Защото са част от задружния колектив, който ни управлява на смени ( за да си почиват в паузите тружениците с бели якички по яхти, ловни хижи и екзотични воаяжи), но е несменяем. На това социолозите му викат “социална мрежа” – тя ги пази от пропадане. Вчера Райчев ни подхваща за “лека нощ” с прозрение за края на “двуполюсния модел” и гражданите послушно си лягат. Днес Колев ни подема за “добро утро” с “откритието”, че икономиката определяла отношението ни към политиката, а ние и това преживяме. Не че не е истина, вярваме мууу.

27 мнения за “Социологът ни е лъгал? Вярваме мууу!”

 1. А пък тоя Райчев бил голяма работа бееее, наистина, голяма работа бил тоя Райчев! Не прави май нито една прогноза без парички: голям хитрец е той хубавец Райчев беее, драги ми гражданя!!! И друго освен да циркулира по телевизиите от ранна утрин до късна вечер той дали изобщо прави беее?! Ценен и назаменим кадър е тоя Райчев бееее, бравос, бравос, тъй и требе! Пич почти колкото таваришч Гоце; какво думам беее, по-голем даже требе да е… беее!

 2. и все пак при вестниците е по справедливо, отколкото при социолозите, отдавна се говори, че 24 и труд и един вестник от тираж да не продадат, пак са на печалба, от къде от рекламите, които печатат. В печатницата където се върти тиржа се слага една бележка, на която задължително пиша броиката за отпечатване – информация и за рекламодатели, след това отива на разпространение и ето тук е големия трик, момчето детето на дпс делян пеевски Вече притежава 80% от местата за продажба на вестници и печатни произведения, както и фирмите за разпространение, той сам твърди, че така се контролира по лесно кой какво пише, и това нищо, идеята на пространният ми разказ е да докажа, че вестниците отново се ползват в тоалетната, защото неизкупеният тираж се закарва в фабриките за тоалетна и др. битова хартия, (да сте чули такава фабрика да е закъсала?),ето как е при демокрацията, пак в тоалетната, ама вече преработени, а социолозите си седят на екрана и ни будалкат

 3. Колю Колев този “хубавец” със сини очи ясно вижда интереса на червените мафиоти!
  А какво да кажа за “верния” поглед на кривогледия Райчев…

 4. Г-н Инджев,вероятно “би трябвало да съм първият,ощастливен” с т е з и прозрения на “далновидния социолог” като морален ,за да се впише в местната и изменчива природа за лошо и кубаво.Но само отговаря на всеобщото понятие за изгодни,преди “всяка метла”,известна като летателен апарат, с мощност една нечиста сила

 5. Защо никой не смее да каже че царят е гол ?Защо никой не сме да каже че истинският виновник за цените на горивата е Лукойл? Защото никой не смее.Защото иначе ще бъде очистен и в двата смисъла на думата.Така че никой не обвинявам просто ми е мъчно за България.

 6. Важното е, че според европейските политици в медийната сфера в BG всичко е наред. Но виж в Унгария положението е много тежко – закона за печата силно ги тревожи. За една бройка да им отнемат председателството на ЕС. Ужас!

 7. Ние, с право, критикуваме червените шамани.
  Защо не критикуваме сините , че не създадоха шамини или поне “медиини врачки” ?
  Трябва да се плаща !!!
  Сините събират / вземат / крадат само за себе си.
  Червените събират / вземат / крадат и разпределят за качествени хора, които да шаманусват когато и каквото трябва.

  Кое е по-лошо ?

  Не е добре да сочим с пръст “качествените” врагове, а да се учим от тях и да обучаваме хора, които да им се противопоставят…

  Когато сини или ГЕРБ наемат / убедят човек като Андрей Райчев да омайва раята ще могат да се борят с ония

 8. Добро попадение г-н Инджев. Не искам да Ви вдигам самочуествието, но поздрави за реалният поглед, който имате над нещата. Аз следя дневно 3-4 медии, и виждам как те много бързо формираха общественото мнение. Хващат го, променят го и го носят в желаната посока. А хората вярват на всичко, което видят – дори подложено на най-елементарен анализ да не издържа.

 9. Това си е като обратното на пазарната икономика – “плановото стопанство”, но в сферата на социологията. Няма реална оценка дали анализите и прогнозите са истински /подобно на печелившо или губещо предприятие/, но се дотират, за да присъстват на сцената – често до самия колапс /не техния, а на обществото и държавата/, докато съществените, експертните прогнози, идващи обикновено от дясно, старателно биват заривани с боклуци.

 10. За съжаление у нас цялата преса е жълта и пак за съжаление много хора не го виждат.

 11. Правителството на виртуалната република в България избута зимата, като нахрани гладното любопитство, на хората в тази република, със октопод в барбекюто на сокола и сега да не се чуди, защо рейтинга му е изгорял.

 12. до г-н Владимир Йосифов,
  блазе ви, че толкова често можете га гледата андрей райчев, когото толкова харесвате, ама той е навсякъде, незнам кой краде в негова полза, но защо казвате сините и герб, ние сините за други неща си мислим, по точно би било да кажете червените и герб, както вашият фаворит говори, той добре консолидира сините защото дрънка пълни глупости, вярно рая рая, ама чак пък толкоз

 13. Още има време до юни-юли,но анонсите на Левицата за тандем от познат “калфа” и още по-познат артист,ще бъдат захлупени от “кент флош рояла на ГЕРБ” за есента,когато ще има нещо повече от социологическа залъгалка с пет поредни карти от една и съща боя:A,K,Q,J и Т,т.е. един кент флош роял за президентските избори,но без блъф,за времето когато ще е облекчен, и трафика към Гърция и Турция, и хората,ще избират между обешаното и направеното.
  След горещините,би трябвало да настъпи и отрезвяване,по въпроса какъв арбитър й трябва на България,след неизпълненото от 2002 г.,главно в съдебната система
  и укрепване на протоколната част на държавността.
  Има уязвени рейтинги във вътрешно-политически план,но непокътнати във външнополитически такъв и потомците няма да ни простят едно зорлем проспано ……………..
  “р е п у б л и к а н с к о” късегледство пред очите на Европа и света.
  Не му слушайте лакърдиите на премиера за “петимата кандидати”
  от РМС,а мислете за готово метро към 2012 г. ,Северна тангента и Южна дъга,”Струма”,София-Ниш,
  завършване на “Тракия” и т.н.
  Разбира се,че един Буров,ще тръби от сега още,тъй като на всеки рядко талантлив журналист,мястото е до проекцията на неговия талант и не до този на много “велики” социолози,които само виреят сред боклунчийски кофи.

 14. Пишман-социологът Кольо Колев и неговият брат близнак Андрей Райчев са като многобройните герои на Хашек. Това са 100 процентови кретени, които развитото социалистическо и след него,
  недоразвитото инфантилно капиталистическо общество у нас наплоди извън всяка мярка. Нормалните хора у нас са като Швейковци, заобиколени от червените кретени на соца и инфантилния позитански капитализъм.

 15. Пишман-социологът Кольо Колев и неговият идеологически брат близнак Андрей Райчев са като многобройните герои на Хашек. Това са 100 процентови кретени, които развитото социалистическо и след него,
  недоразвитото инфантилно капиталистическо общество у нас наплоди извън всяка мярка. Нормалните хора у нас са като Швейковци, заобиколени от червените кретени на соца и инфантилния позитански капитализъм.

 16. Иво,знам,че си интелигентен,умен ,способен,можещ.Каква беше тази българска”мая”която те задържа(и все още)в РБ,при положение,че си имал хиляди възможности да се махнеш от България и то при много-много по добри условия за работа и живот на теб и семейството ти.(шапка ти свалям за това)Лично аз не издържах.Зарязах абсолютно всичко(земи,гори,къщи,пари,бизнес,приятели,близки) и се махнах в името най-вече на по добрия живот на семейството ми.Повярвай,връзката ми с България е най-вече чрез твоя блог,за което ти благодаря.Единственото което искам е цялата комунистическа пасмина да бъде изметена завинаги от България.Имаш моята твърда подкрепа.

 17. Г-жа ТЕОДОРА ИКОНОПИСОВА много точно го е казала. Държавата България е страна на абсурдите (АБСУРДИСТАН),в която се прогнозират и се случват процеси, обратни на нормалната логика, в противовест на природните и социални закони и нямат никакво научно обяснение (“живот необясним”). Примера с президента Първанов е много показетелен (независимо от политическите ,лични и професионални гафове и провали, социолозите му осигуряват винаги най-високия рейтинг в държавата,което е абсолютна лъжа). Меглена Кунева, която поне 90 % от цялото население на България едва ли знаят коя е, а тези които знаят за нея отдавна са я забравили, в този момент и се вдига рейтинга, необяснимо защо и какво тя е направила за да стане това? А в същото време рейтингите на лидерите на синята коалиция, независимо от политическите им изяви и активност, в услуга на тъмните сили той пада или се задържа на едно ниско ниво. По този показател можем да влезем и в книгата на ГИНЕС, за абсурдни явления случващи си в дадена страна. Напоследък много хора и в управлението се захващат с решаване на проблемите с черното тото в спорта. Но и в областа на социологическите проучвания и прогнози, също може да се търси това явление и то в много по-големи мащаби, от което някои хора и група от хора печелят огромни суми и политическо влияние. Това може да се създаде много работа на прокуратурата, ако тя е на мястото си.

 18. ИСКЪР написа “За съжаление у нас цялата преса е жълта и пак за съжаление много хора не го виждат.”

  Но защо многото хора продължават да консумират пресата? Защо ли рекламодателите продължават да дават реклами във вестници, които все по-малко се четат?
  Трябва да спрем да се информираме от вестници и медии или поне от “тиражните”, които никога не задават неправилни въпроси на “правилните” хора.
  Трябва винаги и навсякаде да говориме, че социологията на такива като Колев и Райчев служи само за увеличаване на богатството на позитанските капиталисти и електората от балами които им увеличават печалбите. И че техните печалби са за сметка на останалия народ.

 19. Кога човек казва истината ?
  Според мен човек казва истината в следните случаи : когато употреби алкохол; когато употреби наркотици; когато е приятел с някого и сподели с него тайните си ; когато е ядосан, защото са го предизвикали да говори чрез някаква манипулация . Изключвам формите на насилие като способи за самопризнания !
  Възниква и въпроса : Кога човек е способен да каже това, което наистина мисли – когато му се плати или когато говори без да има някаква финансова зависимост ?
  Тъй като у нас вече има доста доценти , някои от които са и апаратчици на ДС, претендиращи, че познават законите на термодинамиката и ентропията , нека те сами да кажат какво имам предвид, ако изходим от закона на Льо Шателие – Браун , отнасящ се за равновесието и факторите, влияещи върху него !
  Ако някой беше платил 1 млрд или поне 1 млн на Лев Толстой, то дали той щеше да напише ‘ Война и мир ‘ и то в този вариант ?

  Казват, че за да се разреши един проблем, то преди това трябва да се открие източника на проблема … Ако един цар в една държава наистина мисли за народа си и иска да помогне за решаването на проблемите, логично е той да иска мнението на хората , а не да слуша ‘ съветите ‘ на придворните си лакеи и шутове , нали ?

 20. Здравейте г-н Инджев,
  Новата история на България (годините властване на комунистите),показва едно целенасочено манипулиране и замбиране на народа.
  Слушах маститя социолог, слушах и г-н Богомил Манчев, единия ни намеква че червените са във възход, другия че във галактиката няма по добри от руските реактори, в Бургас слух за радиация ошашави смачкания гражданин, така че забрави че Япония е далеч, че сега никой не крие проблема като при Живков. Забрави че тази радиация трябваше да мине пез десетки хиляди километри и над дузина държаваи. Внушението е че, не само руснаци могат да ни тровят с радиация, че случаите са идентични.
  Отново и отново внушения в добре познат вид.
  Щях да забравя, без вожд когото да натрапят на народа не е пълна манипулацията.
  Сега за вожд ни натрапват един бивш агент,случаен,
  президент, посредствен политик.

  Не трябва да им се позволи унищожаването и замбиране на нацията което са започнали, през 1944г, минало през 50 те години, продължило през 1986г. с Чернобил, глада и липсата на вода в София през 90 години, режима на тока, кражбата на спестяванията на хората от банките.
  Разберете хора, ако имахме окупатор, който и да е не може да причини на нацията това което безнаказано вършат десетилетия – водят ни към унищожение като нация и държава – държава устояла на толкова много изпитания преди тях.

 21. Сега, като си говорим за социология, то нима има, тук някой, който да вярва, че има социолог, който да не е платен, за да развива, някаква теза. Затова, не е важно, какво, казва Кольо Колев, а по коя медия го показва и колко пъти го цитират по др. медии /не казвам същата медия, щото, то се подразбира/. И, докато, не се намери всенационална трибуна на, която Иво Инджев да излага позициите си, то това е съжелявам за израза-дим в небето. Затова, Мирабо е казал: “Дайте ми публичен процес, и най-пристрастния съдия, ще реши в моя полза”. Къде е тук публичността, замислете се.

 22. И Райчев и Колю Колев са пионки на ДС и на Красимир Гергов. Имам една дълга история за Колю, но не си струва да изтърквам клавиатурата за тези народни душмани.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.