Работят ни тънко защото работата е дебела

Както ви “обещах”, предстои руското ядрено лоби да “усвои” парите за пропаганда, предплатена в България. Ето ви два примера от днес, когато бившият премиер и лидер на БСП пледира в полза на ядрената енергетика в момент, когато би трябвало поне малко да се смири. Целият свят прави крачка назад, преоценява, спира дори започнати градежи на ядрени централи в светлината от ядреното зарево над страната на изгряващата ядрена катастрофа, която хвърля сянка върху ядрената енергетиката изобщо. Но “храбрият” лидер на БСП намери за добре в този момент да настъпва ( по опашката събудения атомен кошмар).

Нещо подобно направи и премиерът Борисов, но преди да го коментирам, ще изчакам да мине поне един ден – възможно е утре да си промени мнението. Докато при Станишев “няма празно” : последователен е в тази позиция и в желанието си да ни вдъхне любов към ядрения разпад впряга дори научно верния, но етично грозен за споменаване в монета факт, че екологичните параметри на производството на ядрената енергетика са по чисти от нейните основни алтернативи ( в случай, че ядрените централи не гърмят).

Ето няколко изотопа от пропагандното облъчване на гражданите, предприето днес по темата от парламентарната трибуна от страна на Станишев, който намеси цели държави и техните лидери в защитната си пледоария:

“Трагедията с атомната централа във Фукушима, Япония, без съмнение, предизвиква страх, шок и опасения у хората и върху тях много лесно се спекулира, в това число и с политически цели. Това каза в пленарна зала лидерът на БСП Сергей Станишев.

Това обаче не може да бъде причина България да се откаже от атомна електроцентрала, защото в следващите години престои извеждане от експлоатация на мощности от около 2 хил. мегавата и ние няма с какво да ги заместим, добави той.

По думите на Станишев отказът от нова атомна централа обрича страната ни не само да не изнася, а и да внася ток, при това без да има компенсиращи действия, добави Станишев. Втора причина за твърдението – АЕЦ “Белене” е от трето поколение и съвсем в началото на преговорите по проекта беше поставен въпросът за най-високи мерки за безопасност, каза червеният лидер.

Станишев си позволи да коментира отзивите от случващото се в Япония в Германия. Съвсем наскоро канцлерът Меркел обяви, че ще се работи по удължаване на сроковете на атомните електроцентрали там. Сега обаче са замразени за 3 месеца не само заради аварията в Япония, но и по политически причини, посочи бившият премиер.

Обяснението на лидера на БСП е, че това е реакция не само за успокояване на антиядреното лоби в Германия, но и заради изборите в две провинции през следващите месеци. И последно – не може европейският комисар по енергетиката Йотингер да се отмята от позицията, която е заявил ЕС, одобрил проекта АЕЦ “Белене” с уверението, че отговаря на всички стандарти, обърна внимание червеният лидер. Да не се упражняват на гърба на България за пореден път – нека видят първо германските атомни електроцентрали, които са на по 30-40 години, на какви стандарти отговарят, пък тогава да обсъждаме темата за АЕЦ “Белене”, закани се дипломатично Станишев.

Разбира се, трябва много внимателно да се прегледа сигурността на всички действащи атомни електроцентрали, е неговото мнение. Но на този фон АЕЦ “Козлодуй” е достатъчно модернизирана и е най-проверяваната централа в света през последните 10 г., посочи той. Трябва да сме пределно ясни и категорични, ако е възможно с национален консенсус, за развитието на ядрената ни енергетика в преговорите, призова Станишев. Това, което описвате като опасност за нас, вече се е случило – при закриването на Първи до Четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”, припомни той. Всички знаят, че те отговарят на международните стандарти, но това беше политическо условие в хода на преговорите за членството на България в ЕС, продължи той. Страната ни плати тази висока цена, не бива да допускаме още веднъж да се разхождат по гърба ни и да ни третират различно от другите държави – членки, категоричен е червеният лидер. Смятам, че трябва да се работи за национална позиция по този въпрос, за да не бъде България жертва за пореден път, посочи Станишев. Защото петролните запаси в света ще се изчерпят в един момент, а атомната енергия е най-евтина и екологично най-чиста, защото не изхвърля толкова вредни емисии, заключи той. ( Фрог нюз)

Акцията на Станишев обаче изобщо не е солова. Прочетете следната статия и ще се уверите, че лобито на големите руски пари на спи!

“Белене” ще плати гузната ядрена съвест на Европа

17/03/2011

Светослав Терзиев
Сега

Нито един реактор в ЕС няма да бъде подложен на тест като “Козлодуй”, но България пак ще стане изкупителна жертва

Европа щяла да прави неизвестно какви “стрес тестове” на всичките си ядрени реактори, но вече знаем какъв ще бъде резултатът – като при яловите “стрес тестове” лани на банките. Няма да бъде спрян нито един реактор, но от кумува срама ще бъде отречен най-невинният – още непостроеният в АЕЦ “Белене”. Така на фона на ядрената трагедия в Япония ЕС за пореден път ще умие за сметка на България гузната си съвест, че няма единни ядрени стандарти.

Извънредната среща в Брюксел завчера на енергийни министри и ядрени регулатори бе проява не толкова на загриженост да се изработят и приложат еднакви критерии за всички, колкото на

лицемерие, че “ядрената безопасност е неделима”,

както заяви германският еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. В същото време стана ясно, че стандартизацията ще е на доброволни начала, че поначало е невъзможно да се сравняват различни типове централи с различно разположение, че едни са изложени на риск от морски вълни, а други – на сеизмични, че никой не знае какви терористични заплахи могат да възникнат и пр. На въпрос какви ще бъдат тези “стрес тестове” (изпитания за надеждност) Йотингер препрати журналистите да питат Австрия, която ги предложи. Самата Австрия няма ядрени реактори, защото като алпийска държава разполага с изобилни ресурси за водни електроцентрали, и затова е забранила дори чрез конституцията си ядрената енергетика.

Въпреки пълната мъгла какво и по какъв начин ще се прави, Йотингер авансово даде пример за негодна ядрена електроцентрала – съществуващата само на хартия АЕЦ “Белене”. Най-големият й грях бил, че не си е намерила още европейски инвеститор, след като германците от RWE се оттеглиха. Никой не разбра каква е връзката със системите за безопасност, предвидени в техническия проект, но министърът на енергетиката Трайчо Трайков веднага прояви козлодуйски синдром. Както навремето бившият външен министър Соломон Паси се съгласи, че политическото решение за затваряне на четири блока на “Козлодуй” е достатъчен аргумент за тяхната техническа негодност, така и Трайков се съгласи преди всякакви тестове, че “Белене” е за отписване, а поръчаният реактор може да отиде в Козлодуй като седми блок, щом такава авторитетна фигура като Йотингер му се мръщи.

Нашият министър дори не усети как се нареди до яростната душманка на АЕЦ “Козлодуй” германската зелена евродепутатка Ребека Хармс, която се възползва да развее нов байрак: “Не на Белене!”. Точно тя до последно се противопоставяше дори на отпускането на 300 млн. евро допълнителни средства за “Козлодуй”, като накрая се съгласи, но при условие че ще бъдат използвани само за разглобяване на вече спрените четири реактора. Какъв допълнителен седми блок в “Козлодуй”? И какво прави Трайков в компанията на Ребека Хармс? Странен е синхронът между двамата за доказване без какъвто и да е “стрес тест”, че повишеният сеизмичен риск на терена в Белене изключва строежа на АЕЦ. За сведение, реакторите в Япония пострадаха не от труса с невъобразимата за България сила от 9-а степен, а от вълните цунами, които няма откъде да връхлетят Белене. Но както е забелязал още преди 56 години Сирил Паркинсън, управниците решават с по-голяма лекота съдбата на ядрен реактор, отколкото на навес за велосипеди.

Ако има някаква полза от трагедията в Япония,

това е публичното признание, че всички трябва да бъдат равни пред ядрената безопасност. Големите и високоразвити държави не могат да изискват бдителност само от малките и да ги лишават от право на глас. Нека за миг си представим, че някой бе чул България, когато тя плахо поиска да бъдат извършени проверки и на западните реактори, каквито се правиха в “Козлодуй”. Няма как да си го представим, защото нито Франция, нито Германия, нито Великобритания ще спрат реактор, за да бъде изрязана проба от вътрешната му страна и да бъде анализирана за “умора” на метала. “Стрес тестовете” ще представляват компютърни симулации, както от години се симулират ядрени взривове след окончателното им прекратяване. А през 1993 г. България бе заставена да спре първи реактор едва ли не през зимата, за да бъде изрязана тамплета (плоча) от корпуса му, която накрая изуми американските, френските и германските специалисти. Техните подозрения, че ще намерят микропукнатини по реактора, се преобърнаха, защото се оказа, че най-старият ни реактор има двойно по-дебели стени от познатите им, и при това бе в безупречно състояние. Когато са го проектирали, руснаците са го преобезопасили двойно, защото тогава още не се е знаело какви ще са последиците от дългогодишна експлоатация, а и съветският метал е бил евтин. В крайна сметка политиците не обърнаха внимание на експертизата и принудиха България да спре не един, а четири напълно здрави реактора, и то след модернизация на командните им системи.

Останаха само два реактора в “Козлодуй”, спасени от бетонните си куполи, каквито липсваха над първите четири реактора. Точно тази липса бе забелязана от покойния вече командант Жак-Ив Кусто, който прелетя над “Козлодуй” и отсече, че централата трябва да се затваря поради недостатъчна сигурност. Много такива реактори от по-старо поколение продължават да работят в родната му Франция, но никой не е поискал спирането им. Има ги навсякъде по света, защото дизайнът им е от 60-те години на миналия век. Външно те приличат на гигантски кубове. Впрочем и авариралите японски ядрени блокове са подобни, но вътрешнотехнологично са по-назад от спрените блокове в “Козлодуй”.

За разлика от трепета си преди влизането в ЕС

България може да се държи сега по-достойно

и да иска към нея да се прилагат същите критерии, каквито важат и за останалите. Тя ще има глас не само при уточняването на стандартите, но и при избора на независими експерти. Никакъв политически натиск не бива да й прави впечатление. Би било голяма грешка, ако се поддаде на внушения, че трябва да се примири с евентуално отменяне на положителната нотификация на Еврокомисията за АЕЦ “Белене” само въз основа на сеизмичния риск. Нека експертите докажат, че предлаганата конструкция би била ненадеждна, а не политиците да вземат решения въз основа на зелена лирика. Впрочем Ребека Хармс заяви завчера пред комисията по енергетика в Европарламента буквално следното: “Япония е земетръсна зона и не е подходяща за гражданско използване на ядрената технология” (а за военно ли?!). Ако зависеше от нея, би забранила ядрената енергетика там, но самите пострадали японци не дават вид, че биха я послушали. Българите също не са длъжни да слушат всяка “мъдрост”, довяна от запад. Като се има предвид, че въздушните течения над Европа са доминиращо от запад на изток, ние имаме още по-голямо основание да се тревожим, че при ядрена авария на континента със сигурност ще пострадаме. Затова стига двойни стандарти! Каквото за нас – такова и за вас. Колкото и да е малък атомът, политическите игри са по-дребни от него.”

За проверка на собственото ми впечатление като неспециалист, че статията има откровено пропаганден характер в полза на братската ядрена ръка над България, се консултирах с опитни експерти по въпросите на ядрената енергетика. “Похвалиха” статията, като писана от някой, който е изключително добре започнат с тънкостите на професията ( нямам предвид пропагандата – с тях явно е запознат предимно авторът, който може по мнението на специалисти може да е автор само на опаковката, но не и дълбочинното съдържание зад внушението колко сме напред със съветския ядрен материал и “дебелото желязо”, вложено в него).

И понеже авторът преподава журналистика в Софийския университет, препоръчвам на студентите му да си сложат статията му в рамка – може да им послужи като илюстрация за професионално направена манипулация. Направо е учебникарска!
Както се казва – работят ни тънко, но работата е много дебела!

30 мнения за “Работят ни тънко защото работата е дебела”

 1. Господин Инджев,
  при цялото ми уважение към Вас, искам да споделя във Вашия блог, една тема, различна от материята на написано горе.
  Пред очите на света Муамар Кадафи се готви за клане над либийския народ. Погледнете само – в Япония, мощните и непревидими природни сили отнеха 5 хиляди човешки живота. В други точки на света такива природни катаклизми отнемат стотици хиляди човешки живота, а в Япония жертвите са сведени до минимум благодарение на високоорганизираното демократично общество. Същевременно един сатрап и любимец на комунистите се готви на унищожи стотици хиляди човешки живота, много повече от това което по силите на природната стихия.

 2. Тръпна в очакване да почнат да ни убеждават с бодър тон, че тя Япония първо, много-много не разбира от АЕЦи и второ, японците ползват лоша западна радиация, докато ние ще си имаме безвредна братска такава. Дето лекува рак.

  Е, да, хиперболизирам :), но пък и лобито на Мирния-Атом-Във-Всеки-Дом не пада по-долу.

 3. Уважаеми Инджев, със задоволство чета статията ви, защото известен човек като вас е чуваем за обществото и в случая изразява мнението на много анонимни хора като мен. Хубавото е, че лобистите за руския проект са притеснени, лошото е, че хората зад тях разполагат с много пари. Съжалявам, че руския лобизъм в страната няма адекватно противодействие от друга голяма сила или поне оставам засега с това усещане. Но няма как да е иначе, защото не видях сериозни кадрови промени на средния ешелон на тройната коалиция във властта и институциите, както и в стратегическите решения на държавното развитие. Козметичните пропагандни магистрални лафове не означават нищо – хората от доклада на Пардю са си живи и здрави, е с малки изключения.

 4. Станишев, ами тя неговата е лесна, няма си човека “ни дете, ни коте”.
  А иначе, вярно, че вятърът духа откъде запад на изток /вятърът на промяната, ако питате мен/, ама когато гръмна Чернобил, пустия му вятър, взе че духна от изток на запад. 11-09- питам се, можеха ли самолетите да не се забият в кулите близнаци, а в ядрени централи? Дали само земята е неспокойна и цунамитата са разрушителни?
  Няма време за спане, 2012 ако ни се размине, по нататък няма начин, просто е въпрос на време.

 5. Винаги ме е удивлявала мисълта на Дмитриевич – плува много надълбоко, като дълбоководна океанска риба. Редки са сличаите на толкова дълбоко проникващи мисли. Но дори и такива да се намерят, нямат тази изтънчена детайлност на проучването в недостъпната за повечето от нас дълбочина. Друг ще се повърти, повърти на дълбокото и ще изплува задъхан, но Дмитриевич спокойно ще обследва, участък по участък, и ще натрупа безценна информация, недостъпна за другите.
  После, вече в реалксиращия му мозък, всичко видяно, анализирано и събрано в полезни изводи, ще бъде облечено в ефирната дреха на партийното слово, за да могат бойните другари поне въображаемо да минат по страховито дълбоките пътеки на Сергеевата мисъл. И като каже Серьожка: “Политически причини” – някои по-емоционални другари не издържат и удрят калпак в земята – ами то слово като слово ли е!
  И сега за АЕЦ “Белене” – няма съмнение, че мисълта на Дмитриевич този път е слизала чак до “Марианската падина” на чаша руски чай да се справи със заплетената ядрена ситуация. И сега, като тръгнат едни политически причини…

 6. То бива комунизъм, бива рубладжийство, бива национално предателство, ама в диагноза избива, само дето накрая не е луд изяждащият зелника, а ние, които го търпим, чакайки като заложници бб и тр тр да подпишат.

 7. Мисля си, че колкото и клавиатури да се изтъркат в писане на статии (и коментари към тях) относно “за” или “против” АЕЦ-Белене, на специалисти и на лаици, у нас и по света, решението няма да бъде взето в Кремъл, още по-малко в София. Аз съм УБЕДЕН, че ще стане това, което решат Саркози и Меркел в двуминутен разговор на някое кафе, или на разминаване пред тоалетната. Единственото, в което се съмнявам, е дали ще се допитат до Обама или Клинтън, или ще го решат двамата. България никога не е имала независима позиция, нито преди при съветските времена, нито сега. Това, което ни се позволява да решим, е да разменим сградите на Министерство на земеделието и Столична Община. “Всички обичат американския посланик” е несменяем сериал, който и да изберем за управник. А да се отдава внимание на темата “към кого сме наведени”, вместо към “защо сме в партер постоянно”, за мен е безсмислено занимание. Радвам се, че споделям мнението си първи – така няма да се налага да изчета отново копи-пейстнатите анализи на изписаното през деня от някои ваши коментатори. С уважение към ерудицията и ясното заявяване на позицията Ви, позволете да съм абсолютно несъгласен с Вас, г-н Инджев. Ние сме вътре в пионката и можем само да гадаем накъде ще бъдем преместени. За съжаление, сме в активната зона на европейската дъска и ще ни става все по-горещо.

 8. На мен ми се струва, че подобни списувачи – слуги на атомната мафия – пишейки подобни поръчкови статии, вадят доста хубави пари, които изглежда им отиват директно в банковите сметки, та да не се облагат с данъци. Ех, що мама не ме е родила подлец – та и аз да изкарам някой лев, пишейки подобни мерзости?!

 9. Автора не беше ли в списъга на ,,разузнавачите” подпомогнали журналистиката.Ах,те се възпроизвеждат навсякъде!

 10. За съжаление, няма разлика между Станишев и Йотингер – и двамата са политици, които използват/ манипулират хората за собствени цели, но на различно ниво – всеки според възможностите си. Първият използва българите за своите про-руски интереси, а втория се опитва да изпозва ЕС за решаване на чисто немски вътрешни проблеми. Е, “малка” разлика, нали?! Единият продава собствения си народ, а другият чуждите народи. И двата подхода са неморални спрямо всички. Манталитетът на Йотингер не се различава от този на Станишев – и двамата нареждат по комунистиюески. Е, Станишев няма на кого, но Йотингер има цяла Генерална Дирекция по Енергия на разположение (DG ENER). Там е пълно с немци – Зам.-генерален директор по ядрените въпроси, Директор ядрена енергия, началник отдел ядрена енергия и пр. Никой от тях не е специалист в ядрения сектор, но пък са ‘добри’ администратори. Последното означава, че правят каквото се поиска и очаква от тях, т.е. както по времето на реалния социализъм в действие. Да, ако трябва ще си преразгледат мнението за Белене, т.е. ще издадат ново негативно вместо старото позитивно. Ами, възниква въпросът – защо мнението на ЕК за Белене беше изобщо позитивно? Нима ЕК не е била обективна/ компетентна преди 2/3 години? Г-н Инджев, много ви уважавам като журналист, който следи и коментира актуалните теми на деня. Ще ми е интересно да видя и анализа Ви относно позицичта на ЕК/ Йотингер – мисля, че си заслужават вниманието Би. Иначе, като ядрен специалист съм против проекта Белене – не, че реакторът е лош, но ние (т.е. инвеститорът НЕК, ‘незашисимият’ ни ядрен регулатор – АЯР, да не говорим за т.нар. архитект-консултант Парсънс/ Рискинженеринг) нямаме необходимото съзнание да развиваме ядрена енергетика. Развитието на ядрена индустрия изисква преди всичко морал и отговорност. Ние не сме ги имали (Козлодуй беше експлоатиран по безобразен и арогантен начин) и все още ги нямаме (фалшивата екологична оценка на проекта Белене го дооказва). Може би си заслужава да напоня и факта, че преди години производителят на ‘картофи’, т.нар. Самоковец, спечели търг за Атоменергоремонт – предприятие, което трябва да поддържа ремонтните работи по АЕЦ-Козлодуй. Защо ли – ами може би защото колите със знак радиоактивност не се спират за проверка, което е напр. много удобно за пренос на наркотици или оръжие. Е, ако това е само плод на моето въображение, то защо ли стреляха по Директора, ако не се лъжа, на това предприятие.

 11. Ядреният оптимизъм на другаря Станишев не намери място тази вечер в новините на n..a TV.
  Затова пък научихме, от сеизмолог-оптимист, че в района на Белене земетресения не се случват!

  Естествено истината не е толкова оптимистична, случват се, например в Свищов, но това, според репортерите, е много далече, почти в Япония, затова не си струва да се споменава.

  За една “оптимистична” медия, най-убийственото земетресение в историята на България, в което загинаха 250 човека, не се е случвало.
  Това ме кара да се съмнявам във всичко, което се случва в оптимистичната ни държава, защото медиите са нейната съвест.

  Наследственият, ядрен оптимизъм на другаря Станишев ми напомни и за трагедията в Чернобил. Според оптимистите от политбюро на ЦК на БКП, тя също не се беше случила макар, че отровният облак вече беше заразил половин България.

  С този грузински виц поздравявам всички ядрени оптимисти:
  Един съветски поет-оптимист гостувал на грузински колеги. Домакините, на които дотегнал до смърт, го попитали “Кажи ни, драги, Пушкин оптимист ли е бил или песимист?, “Песимист”, отвърнал гостът, “А Лермонтов, оптимист ли е бил?”, “Не, песимист”, “Ами Тютчев?” “И той е бил песимист”. “Ще ни обясниш ли, драги”, попитали домакините, “как става така, че гениални поети като тях са песимисти, а едно ….., като тебе е оптимист?”

 12. 1. Имаш ли руски телевизор в къщи
  2. Имаш ли познати под 50 г. които имат руски телевизор в къщи
  3. Имаш ли руски автомобил
  4. Имаш ли познати под 50 г. които имат руски автомобил
  5. Имаш ли някакъв руски електрически прибор в къщи
  6. Имаш ли познати под 50 г. които имат някакъв руски електрически прибор в къщи
  7. Имаш ли въобще някаква руска техника вкъщи
  8. Имаш ли познати под 50 г. които имат някаква руска техника вкъщи

  Ако на на нито един от горните въпроси отговора не си отговорил с ДА, то се запитай

  «Точно нов атомен блок ли е първото руско нещо, което искаш да имаш?»

 13. Съжалявам, че се самоцитирам:

  Посланик Пардю пише през 2005 г., че лица свързани с организираната престъпност и същевременно свързани с руските финансови и икономически интереси в енергетиката, са финансирали политически кампании на НДСВ, БСП и президента Първанов, за да запазят позициите си. Имената им са изписани черно на бяло в грамата.

  и че трябва пак да цитирам посланик Пардю:

  По време на предизборната кампания през 2005 г., интересите на бизнеса свързани с ОП (включително ЛУКОЙЛ и ОВЕРГАЗ на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

 14. Съгласен съм, че статията е очевидна пропаганда (дори като неспециалист ми е ясно, че да съдиш по дебелината на реакторната обвивка за цялостната безопасност на централата е просто детинско). Обаче не мисля, че опасността от земетресение в случая е правилния аргумент за спиране на АЕЦ Белене. На всички е ясно, че мораториума в Германия и всички стрес тестове са само с политическа цел! Нито такова силно земетресение заплашва някоя АЕЦ в Европа, нито цунами! Правят го, защото са демокрации и демократичната политика го изисква. Ще видите, че ще направят тестовете и след 1-2 години ще заявят, че всичко е наред и нищо няма да се спира. Даже ще удължат живота на реакторите. Най-много да добавят някоя нова система за допълнителна безопасност (ненужна технически, но много нужна политически).

  Относно АЕЦ Белене, земетресението ни е най-малкия проблем. Новите руски реактори не са толкова лоши. По-опасна обаче е руската зависимост, която те носят със себе си. Всъщност, аргументите за и против АЕЦ Белене си остават политически, а не технически. Също както затвориха блоковете в Козлодуй по политически причини, така и строежа на АЕЦ Белене ще бъде чисто политическо решение. Технически аргументи, земетресения, цунамита, урагани, потопи и други аргументи няма да окажат решаващо влияние!

  ПС: Ако може някой да ми обясни как така АЕЦ на брега на океана в земетръсна зона не е надеждно защитена от цунами? По-точно, защо системите за аварийно охлаждане на реакторите не са били надеждно обезопасени?

 15. Като се замислих по въпроса за руските неща в къщи, отговорът е “да”:
  1. имам една стара кутия от “Икра”, в която си държа разни използвани болтчета и винтчета, които ми е жал до изхвърля, защото си мисля, че все ще ми потрябват;
  2. имам няколко празни бутилки от водка, подарък от завръщащи се от Великата съветска страна приятели /бяха пълни/;
  3. стар пневматичен харпун, в упътването на който пишеше да не се използва за риби по-големи от два метра, с дебелина на стрелата ф10 и който се скапа заради няколко елементарни уплътнения поне 10 пъти още първия сезон. Аз го метнах на тавана и май е още там някъде;
  4. и накрая едно менгеме, което купих от Руския пазар, и поне то ми върши добра работа.

  Последните дни се начетох но безброй коментари за земетръса. В съвместната си работа с колегите конструктори понаучих някои неща и ще се опитам да ги обобщя:
  1. скалата по Рихтер отчита земетръса в неговата точко на проявление.
  2. В България сеизмичната устойчивост се пресмята за мястото на сградата съобразно сеизмичното зониране по другата скала на принципа да се осигури недеформируемост и коравина на сградата. Тоест ако една сграда е висока 20 м. при девета степен не трябва да мърда повече от 10 см. като отклонение в най- високота част. Констукторите много се забавляват като показват земетръсни симулации на “невежите” архитекти и как им се клати сградата. Само че в тая работа има доста условности и неща приети по дефиниция още във фазата на проекта. Не казвам че е грешно, но има вероятности и предположения, освен това се прави с програми в които също има вероятности и предположения, така че и дори и Господ не дава 100% гаранция. Важното е да се спазват нормите, а в тях все пак има и доза тълкуване. /нещо като да те удари кола на НСО когото си на зелено и ти да си виновен, защото не си избегнал удара в 4 секунди при норма 3 определена от техн. експертиза /. Конструкторите са ми обяснявали, че земетръсно осигурена сграда не трябва да падне при 9 степен, но частични разрущения , откъснати балкони, отцепени еркери, паднали комини и мазилки, спукани колони, скъсани греди и провиснали плочи са вероятни. Важното е да не се срине сградата и да не затрупа хората. Това е осигуреност на земетръс. Съвсем друг е въпросът за самото изпълнение и контрол. Там бай ……/ майстор/ и надзорникът …../ подписващ като селски кмет/ имат думата.За доставчиците и сертификатите на материали изобщо не искам да говоря.
  3. Всичко това обаче няма нищо общо с технологичното оборудване и съоръженията на ядрения реактор. Преместване от няколко сантиметра, вибрации и резонанс може скъсат връзки, тръби, да направят късо и цялaта система да се скапе за секунди /най-просто казано това стана в Япония, сградата оцеля но технологичното обрудване се срина/.
  4. Та работата не е в сеизмичната устойчивост на сградата и дали може да удържи 400 тонен самолет, а в самата технология иизработката на цялостното оборудване. А аз хич им нямям доверие на руснаците и изпитвам огромна подозрителност към каквато и да е било висока технология руско произвозство. Следващ проблем е как тази технология се управлява и кой я управлява. Това е по въпроса за безопасността.Колкото е по сложна една система, толково повече е вероятността да изпадне в състояние на хаос. Примери: совалките Челинджър и Колумбия, подводницата Курск , ако щете дори и самия замисъл за Белене, дълбоко обмислен и разигран от ядреното лоби, с големи рушвети и политически игри от доста време и изведнъж….. Фукошима. Съжалявам другари, ама не сте обърнали достатъчно внимание на теорията на хаоса.
  5. Тази централа ще струва над 8 милиарда долара и то без необходимата инфрастуктура за свързване и мрежите на НЕК и пътната мрежа на страната. За същите пари цяла България ще се топлоизолира, и всяко българско семейство ще си купи по два качествени, високоефективни климатика.Интерес от строителството имат само доставчиците на оборудване и гориво.
  Е май много писах и сега някой хидрогеолог от ранга на Доган или пътен инженер като Станишев / eй ама как говори за насипи , основи , строителни материли и т.н/ ще ме порицаят. Така е то, като си писал диплома за ролята на униформата за боеспособността на Червената армия всичко ти е ясно.

 16. Mnogo otdavna tupoto KGB-kopele Stanishev zaedno sus supodvijnitsite si Purvanov, Dogan, Simeon, Ovcharov, Petkov, Kostov, i drugi znayni i neznaini psevdodurjavnitsi prevurnaha bez zemetreseniya i tsunami Bulgaria na Fukoshima.

 17. @Пламен
  “Всички четат американския посланик”, е темата на деня. А по темата “Всички обичат съветския посланик” може да си попълним знанията дори копи-пейст мълчанието на на някои коментатори по темата за ролята на Русия у нас.

 18. Трудно е на лидерите на Петата колона Станишев и ДСА Гоце да си признаят, че са згафили фатално с АЕЦ “Белене”. Единствената им утеха е, че все пак са гушнали нещичко от досега “инвестираните” милиони в една черна дупка. В замяна на това ги очаква цунами от народна любов.
  Вижте само какво ще стане на следващите избори!

 19. Към LaoТцъ: Да осъзнаваш, да виждаш и да се бориш с желанието на имперска Русия да ни владее е хубаво, но да си мислиш, че Европа и особено САЩ действат по чисто благородни и демократични подбуди е такава утопия, че… Има една поговорка – “от трън, та на глог, щото е висок”.
  За мен е крайно учудващо зрели мъже, вероятно живели почти двойно повече от мен, да твърдят, че не само руските управници са “зле”, но и всеки един руснак. Да наричаш 150 милиона некадърници, пияници и неспособни на нищо явно е някаква модерна форма на интернет-мъжество. Надявам се само да не е проява на определени затихващи жизнени функции.
  Към BORO: Много хубаво сте се насочили към същината на нещата, поздравявам Ви, но позволете ми да попитам – нима бихте поверили живота си например на японската или френската техника, която подменяте/ремонтирате максимум на 2 години? Моите родители изкараха 20 години с 2 “Мраз”-а (още работят), а от 92-ра насам сме сменили 6 западни марки (по неволя, а не защото сме богати). Made in Japan е написано на всеки от колекцията ми хард-дискове на стената… Как да се доверя, обяснете ми?

 20. Г-н Инджев,
  При цялото ми уважение, позволете да изразя своето несъгласие с част от написаното от Вас по-горе. Цитирам:
  “…научно верния, но етично грозен за споменаване в момента факт, че екологичните порометри на производството на ядрената енергетика са по-чисти от нейните основни алтернативи /в случай, че ядрените централи не гърмят/.”
  Твърдението не е факт, още по-малко “научно верен”!Това е ЛЪЖА тиражирана от световното ядрено лоби /мафия/! Атомната енергетика /основана на принципа на ядрения разпад/ЗАМЪРСЯВА В МНОГО ПО-ВИСОКА СТЕПЕН, МНОГО ПО- ТРАЙНО И ТРУДНООБРАТИМО ЗЕМНАТА БИОСФЕРА И Е МНОГО ПО-ОПАСНА ЗА ЧОВЕКА!
  И при това без значение дали АЕЦ ще гърмят или не!
  Ядрената технология е измамно чиста към времето на производство на енергия. В действителност, като се започне от извличането на уран и се завърши с натрупаните във времето ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ /разглеждани към момента като “горещия картоф” на тази енергетика/ и ОКОНЧАТЕЛНО ИЗЛИЗАЩИТЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ АЕЦ, оказва се безпощадно ясно, че ползваният до момента от човечеството модел за производство на ядрена енергия е най-неекологичният /най-мръсният/ от всички!
  Да твърдиш обратното е все едно като пропаднал пияница да се наливаш в кръчмата “на корем”, после да ставаш и да се измъкваш гузно, оставяйки децата ти /внуците/ да минат по-късно да платят изпитото!
  Г-н Инджев,моля Ви, не се поддавайте на внушения /пък били те насаждани като твърдение и на най-авторитетния експерт/! Производството на електроенергия чрез ядрен разпад тук, на Земята няма бъдеще! По пътя, в търсене на евтина, екологично-чиста, неизчерпаема и неограничена като количество енергия, ядреният разпад е задънена улица!
  Истински обективните, непредубедени и неподкупени учени и специалисти знаят това повече от половин век /проф. Луис Алварес/.
  А Станишев… Оставете го! Той е абсолютна “тиква” /извинете/! При това безочливо-нагла! Като го слушам ми идва наум проф. д-р Отто Вайнингер – “За проститутката и народния трибун”.
  С уважение!

 21. Много пъти съм го казвал и ще се повторя: до 2010 АЕЦ Белене трябваше да е в експлоатация. При положение, че се знаеше за спирането на първите 4 блока и при положение, че удължаването на експлоатационния срок на другите два (което впрочем хич не ми се вижда да е добра идея с оглед безопасността!) това си беше направо задължително.

  За забавянето са виновни всички правителства, най-много тройной, защото при него имаше огромни излишъци, които можеше да се вкарат в смислена употреба. Обаче ченгетата си мислят, че са вечни.

 22. Много пъти съм го казвал и ще се повторя: до 2010 АЕЦ Белене трябваше да е в експлоатация. При положение, че се знаеше за спирането на първите 4 блока и при положение, че удължаването на експлоатационния срок на другите два (което впрочем хич не ми се вижда да е добра идея с оглед безопасността!) не е в български ръце, това си беше направо задължително.

  За забавянето са виновни всички правителства, най-много тройной, защото при него имаше огромни излишъци, които можеше да се вкарат в смислена употреба. Обаче ченгетата си мислят, че са вечни.

 23. До НЕуважаемият др. Пламен – 17 март 21:28
  Вашата констатация би могла само да ни радва, тъкмо на тези политици от ЕС се надяваме, защото ако оставим това на Боко – работата е ясна!

 24. Ultra, оценявам желанието Ви за провокации, но Боко все пак е българска тиква, избрана от българи. Добра или лоша, наша си е поне. Ако искате да сте поданик на Меркел, Саркози или Обама, най-учтиво Ви моля, заедно с желаещите да служат на СССР, да се гушнете братски и да ни освободите от присъствието си. Терминал 2 е решение не само за отчаяните от несполуките на България, а и за предателите, лижещи западни или източни задници (извинявам се на останалите читатели на блога за този цинизъм). Наистина се чудя, що за човек би се радвал да го управляват чужденци?? Робското мислене тук вече става манталитет…

 25. До Милен Иванов:
  Много пъти съм го казвал и ще се повторя: АЕЦ-Белене изобщо не трябва да се строи, камо ли да влиза в експлоатация!
  А за тези, които смятат, че наливането на пари в Беленското блато, с цел доунищожаване на страната ни и нещастното и население, е “смислена употреба”: важи приказката на шопа: “Ти му окаш, а оно рупа ли рупа”!
  Толкоз от мен, Миленчо!

 26. До Пламен:
  Всичките ти въпроси имат лесни, логични и много близки до ума отговори:
  1. Никой разумен човек не си позволява да твърди, че 150 млн руснаци са “некадърници, пияници и неспособни на нищо” хора. Аз лично /неведнъж съм го декларирал/ съм русофил. Прекланям се пред гениите на този изстрадал народ, понесъл през вековете робството на собствените си “фараони”. Имам доста на брой приятели-руснаци. Говоря отлично руски език /не като партиен секретар/. Близки са ми руският /и украинският/ бит и душевност! Но ненавиждам Русия на болшевиките, Русия на извратения Ленин, на чудовището Сталин, на патологичния убиец Берия, на олигарха-мафиот Путин!
  Комунистическо внушение е, че който не харесва комунистите и Путин, мрази Русия!
  2. Да определяш научно-техническото ниво на една нация по качеството на произвежданите хладилници /”Мраз”, млади човече, е българска, а не руска марка! Преди да поучаваш, научавай!/ е колкото анахронично, толкова инфантилно! Та човечеството стъпи на Луната и създаде наночипа!Нима аз, два пъти повечи живелия, със затихващи жизнени функции, трябва да ти го напомням?!
  Хладилници?! В кой век живееш?!
  3. Пак ще ти обърна вмнимание – преди да седне човек да пише, трябва да се потруди да почете! Нима не си наясно, че експанзията на западните капитали води до инвестиране на ноу-хау /В т.ч. хай-тек”/ в не дотам развити научно-технически, културно и организационно държави /страни, народи/. Неизбежно това води в повечето случаи до ползването на неподготвен във всяко отношение, нискоотговорен и недисциплиниран персонал. Като резуртат, следват понижаване качеството /в т.ч. надеждността/ на произвежданата продукция и олекване престижа на “марката”. По българските магазини, например, отдавна няма да намериш “Панасоник”, произведен в Япония. Нима и това не ти е ясно?!
  И все пак…Върни се назад в блога и отговори на “ПРОСТО ПИТАМ-МАЛЪК ТЕСТ”. Отговори ми още, кой от /вероятно любимите ти/ правоверни комунисти/социалисти, според теб кара “Лада”, кой гледа в къщи “Електрон” /най-новия модел/и тн? Любимият ти /вероятно/ “социален” президент Първанов, защо не си купи “Туловка”, а ходи на лов с нискокачествен модел западна ловна пушка за 50 хил. долара /колкото с моята пенсия няма да успея да похарча до края на живота си/?!
  4. Накрая “за демократичните подбуди”. Разбира се, че в геополитиката платоническа любов няма. Междувпрочем в отношенията между труда и капитала – също. Всичко е сблъсък и баланс на интереси. Но има взаимоизгодни сделки. И забележи /ако си чел достатъчно история/ нито една от “сделките” ни с Дядо Иван не се оказа взаимоизгодна! За което Той, разбира се няма вина. Просто по-голямата част от българите /преди всичко управляващите/, вероятно в т.ч. и твоите родители предпочитаха да търсят партньорство на Изток, от страх да не ги “дефлорира” лошия Запад и така от този страх станахме държанки на мужика! И остави това ами колкото повече ни опъва, толкова по-хубаво ни става и толкова повече мразим Запада!
  Такива ми ти работи Пламенчо!
  Не бих си губил времето да обяснявам тези очевадни неща на твоите родители /те така и ще си отидат с “Мраза” в душите/, но за теб все още има надежда, щом като четеш блога на Иво Инджев!

 27. @Пламен

  Кажете ми, моля, къде съм използвал обидни квалификации за който и да е народ? Посочете ми поне едно изречение, подписано от мен, което оправдава произволните Ви твърдения.

  Ако не можете да го сторите ще съм принуден да мисля, че причината да говорите неистини не е младостта Ви, а белобрадото нежелание “да осъзнаеш, да видиш и да се бориш” за независима, европейска България, а защо не – и за европейска Русия:)

 28. @НЕуважаеми ПЛАМЕН
  Според мен Вие сте сбъркали блога, в който изразявате своето мнение. Точно такива, като Вас трябва да напуснат пределите на тази страна и да се установят на друго място /например Сибир или на Луната/ , за да се самоорганизирате без чуждо влияние. Република България е член на ЕС и се управлява от българи, които трябва да се съобразяват с правилата на Европейската общност. Всички тези държави в тази общност са наши съюзници, а не врагове и те желаят нашето благополучие и прогресивно развитие.

 29. Станишев е пропуснал факта, че урана се копае с машини задвижвани от петрол като се обръщат огромни количества земни маси. Урана също е ограничен ресурс и неговия пик на добива според специалисти е бил през 1981 г. (виж wikipedia) т.е. в момента добива спада, а всички се натискат да строят реактори. Технологията на добив на енергия чрез ядрен разпад е обречена на спад и изчерпване точно както технологиите базирани на петрол. Вместо да наливаме 6.4 милиарда лева в една централа, която ако стане авария е много опасна и след 20 години може да се окаже, че ще консумира супер скъпо гориво и ще произвежда скъп ток, е добре да създадем специалисти за строежа и експлоатацията на геотермални централи като заместващи мощности.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.