За японците сме хубава страна, ама България

Българи, сред които имам приятели, започнаха кампания в интернет с предложение да поканим в България 1 милион японци. Подкрепям алтруистичната философия на идеята, но ще си кажа мнението защо реализацията на инициативата ми се вижда неосъществима. Изрично подчертавам, че уважавам доста редкия изблик на българска съпричастност с толкова далечно от нашата кожа нещастие.

В България няма да дойдат нито един милион, нито десет пъти по-малко японци не защото:
– не биха искали
– има езикова бариера
– биха се откъснали от корените си
– са бедни
– нямат вкус към авантюра от всенароден тип
-нямат примера на свои сънародници ( близо 2 милиона пенсионери, живеещи в Бразилия)
Няма да дойдат защото има за тях едно непреодолимо обстоятелство, което ги е направило уникална нация: не бягат от трудностите. Борят с тях и ги побеждават иначе нямаше да живеят от хилядолетия по онази вечно люлееща се земя. Доказали са го след невъобразима за повечето нации национална катастрофа, включително ядрена. За по-малко от едно поколение не само се възстановиха, но сътвориха чудеса в съзиданието.

Това намекна и днес премиерът на страната Наото Кан, който заяви, че Япония ще бъде построена наново, макар външно страната всъщност изглежда удивително запазена като за бедствие от такъв апокалиптичен мащаб. При незапомнен ( дори и в страната, която генерира 20 процента от земетресенията на земята)по сила трус, нито една сграда в Токио не падна.

Не падат по гръб обаче най-вече самите японци. Можете ли да си представите такива усмивки по лицата на други хора, каквито виждаме от постоянно появяващите пред телевизионните екрани жители на островната държава, разказващи своите лични драми през тези дни? Вгледайте се в тях и ще разберете защо няма да се преселят в България.

Ако и това обяснение е малко, да припомня друго: през февруари 2009 г. на среща на Г 8 японският министър на финансите Шоичи Накагава бе уловен от обективите на телевизиите да се държи странно с вид на пиян, заваляйки думите. По БНТ въртяха до насита и с наслада този кадър, а водещите на сериозна рубрика за икономически анализи се скъсаха да се кикотят. Нали не си представяте, че сънародниците на този човек, който си подаде оставката веднага, макар да се кълнеше, че се е упоил от хапчета при смяна на часовото време след дълъг полет, биха дошли в нашата присмехулна България? Те по-скоро биха направили онова, което стори опозорилият се министър, който се самоуби, защото е смятал вероятно това за въпрос на чест, за достоен изход.

45 мнения за “За японците сме хубава страна, ама България”

 1. Японците имам жив пример колко струват българските червени отрепки в лицето на консула ни в Токио Чавдар Градинарски.

 2. Очаквам, след като прочетат финалните горни редове да се самоубият двама – Румен Петков и Вежди Рашидов…

 3. Някога, да речем преди тридесетина години, имаше един филм “Потъването на Япония”. Заглавието напълно описваше сюжета на филма, а донякъде и сега случващото се. Та когато работа се спече, Австралия първа обяви, че ще приеме един милион японци, Франция – стотина хиляди, Великобритания – осемдесет хиляди, останалите държави – още по-малко. Соцлагерът не беше дал оферта, не че японците щяха да се залетят да кацнат в Брежневска Рус де, ама кой знае?… Съзнавайки, че онова беше фикция, а случващото се в момента в Япония е суровата действителност, все пак не мога да не отбележа, че със сигурност трябва да сме достигнали нивото на икономиката на Австралия отпреди тридесетина години, за да каним един милион японци. “А дано, ама надали едва ли!” – както е казала циганката…

 4. Иво Инджев потвърждава моята теза-Екарисажа на историята е нужен на невъзвратимо изгнилия човешки материал във България-да се претопим или да се преродим някъде по света -Кой ще го направи ли -дано да не е пак Русия!!
  Пък нека някой полезен и смислен народ като японците се настани тука!

 5. Къде се спотайва бб, дето щеше “да храни Света с българското трудолюбие и японски технологии” – сега да “блесне”, при толкова пострадали! Ама “де, де!”, дет викаше баба ми.

 6. А дали идеята да поканим японците е толкова алтруистична? Дали пък канещите японците не виждат у тях поредния Годо, когото чакаме да дойде и да ни оправи бакиите? И сигурни ли са, че японците ще променят нас, а не ние тях?
  Спомням си преди две или три години, когато някаква японска фирма копаеше за метрото около Паметника на Съветската армия и пред Стадиона. В един слънчев пролетен ден щях да катастрофирам заради японците. Беше точно по обяд. Десетина японци с ватенки и каски бяха насядали в тревата в градинката около паметника откъм канала. Всичките бяха нахлупили каските „на уволнение” , т.е. назад към темето, а в ръцете си държаха по бутилка бира. Препичаха се на слънчице, пийваха си биричка, и се смееха шумно на нещо тяхно си, японско. А аз бях толкова смаян от гледката, че почти бях отнесъл колата пред мен…
  Чудя се дали в центъра на Токио тамошните „ватенки” си къркат биричката, обърнали каските на уво? Или има нещо във въздуха в милата ни татковина, което може да промени и най-дисциплинираната и най-работохолизирана нация? Та ако е второто, и ако вземат да се изсипят тези един милион японци, няма ли след година-две вместо да видим я нови готови лъчове на метрото, я филиали на Хонда Моторс или Мацушита Електрик; да започнем да срещаме ухилени японци с биричка в ръка?…
  p.s. Поне да се бяха намаркшайдерили като хората и да бяха гътнали паметника с шпагина, под който копаеха, а то…

 7. За да има наистина някаква положителна промяна у населението което живее на територията на България у нас трябва да поканим поне 15 милиона японци, ако са помалко просто ще успеем да провалим и тях.

 8. Японците в България са не повече от 50 човека.Най-вече в посолството.Има няколко студенти и преподаватели и няколко женени или омъжени за българи/ки.
  Но има една основна причина , заради която не само японци , а и др. народи не биха се заселили в България.А именно измамите на дребно, завистта , меркантилността, тоталната липса на всякакви ценности в масата, нежеланието за промяна у хората, полицейщината, лошата инфраструктура, лошото обслужване, монополистите , липсата на качествена храна, технологии и.т.н
  Японците са хора на честта, помнят и почитат историята си- нещо което българина отдавна е забравил и загърбил, заради което ще страда тепърва.Усещам как в този блог само си чешем езиците…

 9. Ако бяхме японци, БСП нямаше да има ни един жив член, само самоубийци…

 10. az pyk shte kaja zashto ne bih jivial v Japan, zashtoto sym Evropeec i ne si davam evropeiskite navici, kato da dyvcha dyvka pred kompiutyra, da piina halba bira s nadenichki, da celuvam liubimata si v kinoto…da, tova go niama v Japan, tam tova ne e prieto… ne mi haresa tazi statia… zashto triabva da omaskariavame vsiaka idea… iasno e che niama da doidat 1 mln japaniici… no vse pak v osnovata si tova e edna blagorodna idea, edna podadena ryka … sorry ivo za kritikata ;-0

 11. Колегата,с пример за некрофилията,
  т.е.”гнилостни процеси довършващи България”,само подсказва защо пътя
  на колеги на нашия премиер от
  Ванецуела и Перу,МУ подсказват къде е “заровено кучето” ако внезапния исторически шанс не завърши,рано или късно,със забрана на комунистически и терористични организации по примера на Великобритания.
  Иначе държава,сбъркана от тях,още едно столетие,ще бъде провалена!

 12. Ако за българските политици важеше ритуалното самоубийство “сепуко”,Гоце,Бойко,министри и депутати,щяха да ходят като таралежи,с набучени по телата им самурайски мечове.

 13. Към PIPERIKON,
  Заблудили сте се! Не са били японци, а китайци! Японцските фирми никога не работят в чужбина с японски работници. Особено на по-далечни разстояния. Изпращат само експерти и само понякога, много рядко супервайзори. Уважавм японците и съжалявам за трагедията, която им се случи! Затова се извинявам, но май се оказва, че Господ е българин!

 14. Тази идея е чудесна само че трябва да са повече може би 4 милиона.За да може да са поне колкото нас.
  От съприкосновението ми с японци съм имал само хубави впечатления.Въпреки че бяха млади хора при пътуванията ми с тях до панаира в Пловдив много се чудеха как може да имаме толкова необработваеми(пустеещи) земи. Обясняваха ми как от края на асфалта започва отглеждането на селскостопанска продукция.
  Та си мисля че не може такива организирани и задружни хора да искат да дойдат в България. Може би ако им продадем България и се махнем да се съгласят. Както е тръгнало да намаляваме до 2050 г сами да изчезнем. Имам предвид българите.

 15. БИХА СИ НАПРАВИЛИ СЕПУКО ,ПРЕД ТАЗИ АЛТЕРНАТИВА,НИЕ СМЕ ЖАЛКИ ЗЛОБНИ ПОМИЯРИ ПРЕД ТЕЗИ ХОРА ……..

 16. Японците, прочути като най-чистоплътната нация на света ще дойдат в България за да се научат да си казват “Честито баня”.

 17. Прав си, Piperikon! Преди години имах възможност тук в България да работя и с французи, и с италианци, и с австрийци и с немци. Същата работа! След достатъчно време, прекарано у нас, всички те се променят и стават по-калпави от българите.
  Без да величая народопсихологията и трудовите навици на българина /все пак да не забравяме Андрешко/ мисля, че решаваща е СИСТЕМАТА!

 18. Добре е да съчувстваме на потрадалите японци, но защо оставаме безчувствени към трагедията на собствения си народ?
  Японците ще се оправят, доказали са го, но какво става с обезлюдената ни, болната, безнадеждно остарялата ни, загърбена от самите българи България?
  Не е ли редно да помогнем първо на себе си, за да сме в състояние да помагаме и на другите…

 19. От думите “Няма да дойдат защото има за тях едно непреодолимо обстоятелство, което ги е направило уникална нация: не бягат от трудностите.” тръпки ме побиха. И на този фон как звучи фактът,
  че българският консул в Япония се изнизал от там два дена след земетресението.

 20. Добре написана статия но за съжаление надали ще трогне и стигне до съзнанието на онази част от българите,в чийто глави се въртят само думите “чалга, далавера, наркотици”.За съжаление това е вече по-голямата част от останалите да живеят в България .Нещо което харесвам на българина, е че има поговорка за всяка ситуация, “Всеки скача според тоягата” е една от които е най-истинска.Японците поколения са учени да спазват тамошния ред ,и понеже има контрол те го спазват ,но в момента в който се занижи контрола и наоколо се шири беззаконие и те стават “мърляци” .Неколкократно в трудовия си живот съм наблюдавала ,как за два-три месеца пребиваване в страната ни и те се заприличват на нас забравяйки стрктните японски порядки.Така ,че “не е виновен който яде баницата ,а този който му я дава”.Докато законите у нас съществуват само на хартия и никой стриктно не спазва тяхното прилагане ще е така.

 21. Напълно съм съгласна с мнението на автора, че японците не бягат от трудностите, а ги преодоляват със забележителен кураж, компетентност и оптимизъм.Те са Нация за разлика от нас! Добре,че Господ е милостив, и ни пази от природни катаклизми, защото със сигурност ще изчезнем, ако се случи нещо подобно!

 22. Каквито са символите, конституцията и властта на една държава такъв е морала,ценностите, културата и живота на хората в тази държава.На ГЕРБА на Царство България пише ВЯРНОСТ и ДОСТОЙНСТВО а това означава, че между японците и българите от Царство България е нямало никаква разлика.И ако искаме пак да няма никаква разлика, трябва първо да демонираме символа- паметника, на съветската-руска окупационна армия в столицата, на нашата Достойна Българска Държава.

 23. Това е проблема, как да направиме така, че да си помогнем сега не утре или след няколко дни, България има нужда от силни и смели граждани който не се страхуват от негово величество “чиновника” или поредния месия дошъл на власт с нашите гласове, и веднага след това е забравил за обещанията си.

 24. Моляр направете паралелр със пиянството на Елцинр Медведевр пък и на Румен Петковл Някоя от тези персони да подаде оставка поне?!

 25. @PIPERIKON
  Прав е GB. И на мен не ми е известно, че японски работници са наети да работят по метрото. Но това, което твърдите е пример за изкривения поглед и мислене на голяма част от българите, вместо да се стремят да достигнат нивото на развитие, което са постигнали японците. На цял свят е известно /това те са го доказали/, че японците са една от най-дисциплинираната, способна и трудолюбива нация. А това, което описвате /не вярвам да са и китайци/, тъй като става около стадиона е присъщо на безумните нашенски футболни запалянковци-хулигани. Това не е манталитета на тези хора. Поздравления на BG за неговия коментар.

 26. Миналата година, при обгазяването на Москва, спешно затъпкахме цели черноморски хотели с хиляди руснаци и русначета за месеци, но защо трагедията в Япония не предизвика същата реакция на правителствено и еврокомисарско ниво?

 27. всъщхост,никога не можем да имаме енергия(ние бьлгарите) да свьршим нешто конструктивно,защото тя ни стига само толкова,колкото “да си чешем езиците”!

 28. Към Sando: Дълбоко уважавам японците за техните добродетели, а в настоящия трагичен момент им съчувствам от сърце. Смятам, че написаното от Иво е абсолютно правдиво. Те са свикнали да оцеляват и се преборват с катастрофите дружно и едва ли ще се намери дори един японец, който да си помисли, камо ли да го напише в отворен за обществото форум, че неговите сътародници са “жалки, злобни помияри”.Ето това е една съществена разлика между нас и тях. Сплотена нация и активно гражданско общество не се градят върху основи от предубеждения, подозрение и презрение.

 29. Инджев, харесвам някои твои неща, но не мога да разбера желанието ти да оплюваш периодично България?! Ако ще критикуваш правителството го прави, но не критикувай цял един народ, защото няма лоши народи, има лоши управници.

 30. Ще възстановят елекрозахранването
  в авариралата ядрена централа,а
  докато и стара Европа възстоанови
  необходимата евроатлантическа солидарност в т.ч. по линия на ВМС,ВВС,ослужващ персонал и бази,
  събитията след неделя, ще наложат по-внимателна ревизия на”трянското
  поведение”пред много световни
  предизвикателства, идентични
  на денят “Д” от 1944-45 г.
  Ще се ограничи и “слободията” на
  гиганти като Русия,Бразилия,Китай и др.,които подковават и свои чужди “троянски кранти”!

 31. Ако името ня още “непознатия” Мустафа
  Джалил,лидер на Преходния Национален Съвет,се свързва с ударени танкове и свален самолет на полковника, към 16.00 ч.,от тук н а с е т н е,няма да е за учудване,и едно друго ярко пълнолуние, тъкмо днес и следващите дни и нощи!

 32. По-добре е да се дейстава, отколкото да се пише и говори.
  Така, че уважаеми посетители на блога – ДЕЙСТВАЙТЕ!

 33. Може и да се решат да дойдат някои, но със сигурност ще се сблъскат с неочаквани препятствия. Преди няколко месеца бях в Германия и се запознах с един японец, който като чу откъде съм на лицето му се появи най-искрената усмивка, която съм виждал. Изобщо не очаквах такава реакция. Японецът ме затрупа с въпроси за България и същевременно ми показа колко много и колко малко знае за нас. Беше чувал за киселото мляко, розовото масло, за ски курортите у нас и за Котоошу. Общо взето представата му за България беше като за райско кътче на земята, където хората се тъпчат с кисело мляко, карат ски, миришат на розово масло и гледат сумо при всяка възможност. Японците ще възстановят собствената си страна, макар и трудно и продължително, но наистина може би е по-добре да не се заселват в България, за да могат поне тези, които знаят за нас да запазят идеализираната си представа.

 34. Г-жо, Иконописова,
  Пишете за липсата на съответстваща реакция на “еврокомисарско ниво” и ми стана смешно! И тъжно!
  Оня ден гледах по телевизията интервю с Кристалинчето. Sancta simplicitas! Близо пет минути нито едно правилно сглобено изречение! Пелтечещо нищонеказване! Пълна скръб! СПИН /синдром на пълна интелектуална недостатъчност! Това ли е, “мъдрий български народе”, най-светлия ум, който излъчи да те представлява в Европарламента.
  И това смотано същество, с вид и поведение на съветска колхозничка, “сричаше” на майчиния си език, с мъка търсейки думите от бедния си речников фонд! Попитах се “Как ли пък говори на чужд език?”. А чувам, че я спрягали и за кандидат-президент!
  Ужас!

 35. Г-н Инджев, простете ми, че ще си позволя да се отклоня от темата!
  Току-що прочетох във VESTI.bg, че днес, Председателят на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров, официално е участвал на заседание в Министерския Съвет и заедно с г-дата Константин Тренчев и Пламен Димитров е поучавал правителството как да се справи с кризата и ескалиращите цени?!
  Ако нямаше снимка, щях да помисля,че става дума за съвпадения на имена!
  Що за гавра е това?! На къде отиваме?
  Ужас!!!

 36. Всъщност Саркози,Камерън и Х.Клинтън,вече са били дали сигнал от Париж в Елисейския дворец,а сега иде ред на Барак Обама и по-ясните от Арабската Лига.
  “Липсваха ни” само щедри призиви за действия,а сега сме “п о с е т и т е л и” като маргартките,т.е.
  цветята,които отговарят з главата си за нечии/?/ съмнения!

 37. Да, верно е – в България няма да се преселят. Обаче “декларираните” причини, в по голямата си част, и най вече за липсата на вкус към “авантюра от всенароден тип.” нещо не се връзват с историята.

  Лек прочит (на историята), дори без задълбочаване в разни научио изследвания и анализи, може и да “подскаже” че именно за Япония (съзнателно не е написано Японците…) са характерни “авантюра от всенароден тип”. И двете такива, едната в краят на 19в а втората от началото на 20ти, а ако още отмалко се задълбочим, може пък да подскаже че “всенародните авантюри” са практически непосредствено след опустошителни за страната земетресения…
  (ами бая хартия е изписана да се анализира що точно така и точно при тях се случва де)

  Та тия дето са по наясно, и са патили не веднъж и дваж (и помнят и трезво оценяват), место да седнат да се изявяват в интернет с псевдо кампании, май бяха едни от първите да предоставят хуманитарни помощи и екипи на място. А заради “спомените” дет са им останали, за всеки случай – като форми на комуникация де, едни предослоцирания на флотилии направиха, паралелно и малко морски учения разгърнаха за да се знае …

  Иначе като чета коментари по форуми и блогове в последната седмица, верно, българинът явно е много милостив (което е хубаво де), но тази милостивост, като че ли, пречи на трезв и обективен поглед.
  Се не мога да схвана как на “средно статистическият” българин не му стана ясно че реакторите сдадоха щото са компроментирани системите за поддръжка при аварийни ситуации, както и абсолютно неадекватни действия в първите часове на аварията. Ами “лутане” и нищоправене имаше както от страна на ръководство на компанията така и от страна на кабинета, и изтърваха възможността да не се стига до “катаклизми” и “апокалипсиси” – ядрени между впрочем! В други географски ширини това го оценяват като тоатлна липса на подготовка от страна на оператора, и като неадекватно поведение на топ политиците в критична ситуация.
  (засега “добрата” новина е че облака лети на изток над океана, но като се обърне на запад към континента, ще е “весело” … )

  Интернето голема работа обаче – секакви (безумни) инициативи наедро могат да минат – тва милион японеца за нищо го немат, сладури. Ама да се сетата, не на БГ калпак, на илядо калпака по една бутилка минерална вода да се събере и да се прати на японците, иок.

 38. Уважаеми г-н Маринов, на всеки може да му се наложи да се прави на куко, но не всеки може да прецени, кога този номер няма да мине.Спомням си като дете как в една касапница, касапите клаха овце,спомням си как овцете блееха и се дърпаха назад, но това не ги спаси. Сега ми се налага с отвръщение да пиша този ужасяващ детски спомен, защото виждам, че червените чорбаджии са подредили нашият Български народ, пред републиканската касапница на ДС-Мафията, а ТОЙ се прави на куко.Извинявам се на всеки който прочете този мой грозен коментар, но съм убеден, че с него пиша истината такава каквато съм я видял и разбрал.

 39. Дали наистина сме толкова милостиви.Тогава защо когато стана земетресението в Хаити,никой не покани и един хаитянин в България.
  Може би на нашите алтруисти им се привиждат сакове пълни с йени.

 40. напълно подкрепям LYURAD…За пореден път “поканата” дава да разберем,че добра част от българският народ не вижда по-далеч от носа си…Да допуснем ,че се заселят трайно 1млн. японци…Мислите ли ,че веднага няма да имат всякакви претенции,които не знам дали ще бъдат в интерес на българите…Освен това действително има ужасни грешки във “фокусимата”…ДА не говорим действително на какво заприличват те при нашенските условия…Пример ТЕЦ Марица изток 2 ….Самочувсвие на крале.попаднали сред просяци…А в свободното си време се утешаваха в казината в Ст. загора…Макар че както казват някои приятели може би 1 млн.японци по-добре ще се справят с т.нар. роми…Но рисковете са големи…

 41. Никога не съм бил в Япония, но пък имам един много ярък и незабравим спомен от среща с японци в България през далечната 1983г. Случи се през май в курорта Сл.Бряг, където бях сам със задачата да резервирам легла и ресторантски места за около 30 дущи – само от нашата специалност по повод петата годишнина от завършване на образованието ни. Срещнах ги ходейки пеша по алеите между хотелите. Бяха четиричленно семейство – с момченце и момиченце.
  Бяха много спретнати и чисти, просто се отличаваха от останалите с външния си вид. Освен това на всеки срещнат се усмихваха широко и го поздравяваха с лек, но вежлив поклон. Най-много ме впечатлиха децата. Момченцето, на 6-7 години, беше с чисто нова въдица на рамо, а сестричката, на 4-5 години, носеше сак за пеперуди. Повярвайте, бях толкова шокиран от тези добронамерени, приветливи и наивни за нашите представи хора, че даже не си спомням дали им отговорих на поздрава! Точно след тази среща осъзнах колко големи и непоправими циници, неудачници и варвари сме всички ние, българите.
  Прочее, в Дойче Веле вчера попаднах на статията “Българският жест към Япония”, в която Г.Папакочев поразително точно определя нашия “алтруизъм” към японците с модифициран български афоризъм – “Японец лозе копа, юнак вино пие”.
  Споделям всичко това защото си мисля, че пребиваването на всеки японец в България, дори и за малко, си е чиста авантюра.

 42. Работих в клон на японска фирма тук в България. За съжаление само името й беше японско. За клона й тук бяха преценили че не си заслужава даже и да я управляват японци та за тази цел си бяха наели хора от европейските страни – най-вече от южните щати че са им по-евтини. Резултата не закъсня: този производствен “Франкенщайн” така и не тръгна добре заради брак и лоша организация и аз много се изненадах че от централата в Токио не се погрижиха да направят нещо съществено по въпроса, само изпратиха един супервайзор който гледа умно един-два месеца, писа си някакви негови си доклади на лаптопа и така и не се разбра какво конкретно смята да направи по въпроса. По едно време почнах да си мисля че това просто е роля и фирмата-майка печели по някаква хитра схема за сметка на клона си тук и затова не ги е еня много за нас. Та връзката със статията на Инджев е тая че щом не пратиха и един “кьорав” японец да им управлява бизнеса тук, правете си сметката какво им е мнението за нас! Както се досещат някои от форума, японските фирми не искат да работят директно в България с българи и винаги ползват подизпълнители които играят ролята на буфер – нещо като “дезинфекцираща кърпичка” образно казано.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.