(О)тричане на дучета

Русия, която безучастно наблюдаваше безогледното избиване на демонстранти в Либия и употребата на артилерия, танкове и самолети срещу граждански обекти ( довела до неизброими до момента жертви) изведнъж подкрепи официалните твърдения на Кадафи за страданието на гражданите от западната намеса.

Говорителят на външното министерство Александър Лукашевич потвърди тезата на държавната телевизия на Джамахирията, според която самолетите на международната коалиция бомбардират не само армейски, а и цивилни обекти.

Призоваваме западните сили да прекратят безразборната употреба на сила. От информацията, с която разполагаме, става ясно, че по време на операцията са били нанесени въздушни удари по цивилни обекти в четири либийски града, в това число и в столицата Триполи”, каза Лукашевич, цитиран от РИА Новости.

Какво точно проговори в широката руска управленска душа, която не трепна пред употребата на военна мощ срещу цивилни обекти в Чечня? Разрушенията в Грозни, причинени от безогледните бомбардировки, заповядани от тогавашния нов премиер Владимир Путин, превърнаха в грозно подобие на Сталинград чеченската столица, където на колективното безразборно наказание бяха подложени безмилостно и хилядите руски семейства, живеещи там от поколения. Грузинският град Гори и много други селища в Грузия също бяха подложени на (казано на сухия военен език) “непропорционален” руски огън през август и септември 2008 г. Сега, още преди да има каквото и да е независимо наблюдение и потвърждение, Кремъл побърза да подкрепи пропагандата на Кадафи, който разчита на живия щит от цивилни да пострада, за да отслаби примката, която сам старателно затягаше около собствения си врат с военния терор срещу голяма част от собствения си народ.

За разлика от вълка, мечката май и козината не си мени. Защо обаче го прави, какво е рационалното зърно в тази изненадваща за някои, но твърде типична за паметливите руска позиция?

Причината едва ли е само в раздразнението на Москва от загубата на възможността да получи очакваните повече от 2 милиарда долара, договорени с Кадафи за продажба на руско оръжие и строеж на завод за боеприпаси в Либия. От кризата и скока цените на нефта, главното перо в руския износ, Русия със сигурност печели повече, отколко е загубила от въпросната неосъществена оръжейна продажба. Не за вярване също Кремъл да вярва, че Кадафи ще победи и ще се отплати за проявената солидарност по обичайния за него начин – с петролни концесии. Какво остава тогава?

Остават принципите на руската имперска политика, която залага на разцеплението и противопоставянето в западния лагер, който смята за свой главен противник от памтивека.

Има една знаменита и знаменателна като обяснение за сегашната руска реакция мисъл на светския вожд Леонид Брежнев. В своите “Бележки”, цитирани от руския историк Дмитрий Волкоготов, Брежнев пише на 11 септември 1973 г. :
Трябва да се помисли върху мерките за задълбочаване на сътрудничеството с ФРГ, за да ядосаме Франция”.

Пасва идеално, нали! Тъкмо това прави в момента, надушвайки възможността да скара европейците , с които обича да преговаря от позицията на превъзходството поединично. Европа се раздели в подкрепа си за акцията в Либия и когато се убеди, че това е факт, Русия моментално “захапа” този шанс да прояви стария си имперски инстинкт. Тъкмо Германия и Франция сана двата полюса и Москва бърза да ги раздалечи, стъпвайки “предприемчиво” на германската страна от везните с надежда така да настъпи и американския мазол.

Вестник “Льо Монд” публикува статия на Андре Фонтен ( 20.03.2000 г.), в която той цитира показателна в това отношение реплика Владимир Путин. На среща с американския президент Бил Клинтън той заявява през 1999 г. : “Ваши са Северна и Южна Америка, ваши са Африка и Азия. Бихте могли да ни дадете поне Европа”.

Тази доктрина, да си “вземе Европа” или поне да я отслаби като единен субект в преговорите по енергийните въпроси, по които Брюксел проявява все по-упорита неотстъпчивост пред Москва, се опитва да задейства в момента Кремъл. Който не вярва, ще трябва да повярва в сюрреалистичния по своята абсурдност изблик на човеколюбие в Москва, където безмилостно бият политически противници и рекордно ( като “бройка”) отстрелват периодично журналисти.

Збигнев Бжежински, бившият съветник по националната сигурност на президента Картър, нарича в една своя статия Путин “московския Мусолини”. “ Дучето постига “влаковете да пристигат навреме”. Той централизира политическата власт в името на шовинизма. Установява политически контрол над икономиката, без да провежда национализация и да засяга олигарсите и мафията. Фашисткият режим поражда национално величие, дисциплина и екзалтирани митове за уж велико минало. Точно по същия начин Путин се опитва да съчетае традициите на ЧК ( ленинското гестапо, в което дядо му е направил кариера) с ръководство в стила на Сталиновото военно време, с претенциите на руското православие за единна славянска държава, управлявана от Кремъл”.

Нямаше да цитирам всичко това, включително за приликите между “силния човек” в Кремъл и Дучето, ако то нямаше предвидими български измерения. Подобно на изчаквателното снишаване ( продължило цели две години), когато Сталин се сдружава с Хитлер през август 1939 г. и го поощрява да громи Европа с цел да се възползва после от огъня за собствените си херостратовски всемирни амбиции, така и сега българските дейци на Петата колона се бяха привели в очакване на московския вятър. Той ще довее буря от “внезапно” възмущение от западната интервенция в либийското небе.

От нас през това време се иска да зяпаме по телевизията дебата за тричането на кучета, който е полезен наистина за разнищването на първичните инстинкти на вторичната ни европейска принадлежност. Противник съм на тричането. Причината сигурно е в това, че не съм родом нейде от Злокучене, където смятат за свои изконно древно право да мъчат кучета, а се големея като SOFIsticated от София. Но пък съм привърженик на (о)тричането на дучетата.

22 мнения за “(О)тричане на дучета”

 1. Уважаеми Инджев, руското изявление е съвсем нормално в исторически аспект – руснаците не могат да се “обезличат” с обща с международната общност позиция. Те са бивша велика политическа сила и не могат да реагират по друг начин. Все още “невиждат”, че пред тях освен американци и европейци са и китайци и индийци, а може би и бразилци. Затова и в бъдеще ще реагират така, а също така ще разчитат и на “троянските коне” там, където имат “обори”.

 2. п.с. проблема не е в това, че има такива изявления – проблема е, че ние търси икономическо обвързване с авторите му.

 3. Кагебиският кретенизъм, на путин е опасен най много, за Руската нация и държава, затова Руският президент МЕДВЕДЕВ е длъжен да уволни путин при първата безопасна възможност (както уволни кмета на Москва- лужков).Неможе путин да води за носа руският МЕДВЕД, в пропаста, а Той да се прави че невижда.

 4. Да, а местото ни дуче (рапоня, тиквата) каза в прав текст – ще строим Беляне, и толкоз, а Трайчо да си трае, че иначе…
  Ако не му се случи тричане на тоя (ама пък кой ли тук ще го направи), ще се разтричим до девето коляно с тази Беля-не!

  НЕ НА БЕЛЕНЕ!
  БЕЛЯ – НЕ!!!

 5. Г-н Инджев,

  Има ли някаква възможност да се публикува превод на статията от последния брой на сп. Time от 3/28/2011(The Real Cost of Nuclear Power. The U.S. atomic revival had stalled long before the Japanese crisis made new reactors radioactive – p.39)?

  Въобще не желая да коментирам мутъра/мутрата – мин.председател.

  Благодаря Ви.

 6. Съгласен съм със статията.
  На мен обаче по-силно впечатление ми прави все по-настойчивата про-руска позиция на България.
  За два дни чухме, първо от гоце, после от Калфин и накрая от недоразумението ББ, как западните сили са закъснели с няколко години със своята офанзива.

 7. Линк към предаването по темата, за което говори Някой в youtube

  “Опасно близо” с Бойко Борисов – 20.03.2011 – Част 2
  http://www.youtube.com/watch?v=zloNSYxaM50

  Да се смееш ли, или да плачеш?

 8. G-n Indjev, vie bjahte mnogo prav v pretsenkite si za Kadafi dosega i vidjahme kak toi e gotov da povleche sas sebe si i potopi v krav naroda si i sega, kogato Zapadat reshi da go udari s nai-goljamata si ‘tojaga’, kak mislete che ste se razviee situatsijata v Libia? Bi mi bilo mnogo interesrno da procheta vashite prognozi.

 9. Когато някой ме заубеждава как може да се строи яхър за…………….
  П О З Л А Т Е /в/ Н И трянски коне,Б ЕЗ А ДА СЕ ПЛАЩА,ми идва наум известното сравнение:
  “Гласуваш за Костов и получаваш ТАТО!
  Кагебийският кретенизъм е оправдан за велика държава с глобани амбиции,
  но тъжна итория за висш пилотаж чужд на охранителна интелигентност!

 10. Бих искал да вметна, че всъщност западната версия на това какво се прави в Либия е – нанасят се удари за да принудят Кадафи да спре използването на сила срещу цивилни граждани. И в крайна сметка целта е “зона забраненан за полети и защита на цивилното население”. Ликвидирането на Кадафи не е цел на операцията.
  Направи ми впечатление, че руснаците действително в новините наблягат на цивилни жетви в Либия, т.е. руснаците се стараят да опровергаят официалната западна версия и да докажат, че Западът води война срещу Либия, те са против тази война и си осигуряват проруски настроени либийци след като кризата завърши. Правят се на добри. Както се правеха в Сърбия – хем не им помогнаха, даже изобщо не помогнаха за бързото прекратяване на това безумие, наречено “войните в Югославия”, хем много сърби намират Русия за приятел.
  Израелската позиции по въпроса е “това в Либия не е бунт за демокрация, а е война между две племена, враждуващи от повече от хиляда години”. Каза го израелския посланик по канал 1 преди няколко дни. Т.е. те си имат трета версия и съответно ще реагират по трети начин.
  Германия е трудно да се включва в каквито и да било военни операции на чужда територия, предвид сравнително скорошните скандали с техния президент заради изказвания по повод такива намеси и аналогиите с втората световна война. Поради което не мисля, че Путин сериозно мисли, че ще може да забие клин в случая между Германия и Франция.

 11. Да налучкваш и знаеш,не значи че можеш,когато сам и не можеш от самонадеянаст,а нямащ и такива съветници,до себе си,които имат ташаци да ти го кажат в очите:
  “Дори гибелна или авантюр истична след изтощително търпение,
  във връзка с Либия,България е била права с истинско и самостойно поведение, само в сръбско-българската война! 1885 г.,,а събитията 1916,1941 и особено тези през 1944 г.и са я “украсили” за срам на нейните деца от славното минало,тъжното днес и утрето,за което не ми се и мисли!
  Всъщност то и вече нямам желание още сега!!!

 12. Прави ми много неприятно впечатление как рубладжийските медии като БТВ упорито и упорито натъртват на путинистката пропагандна теза -че видите ли войната била срещу Либия -а не срещу режима на Кадафи-НО НИЩО -ЩЕ ЗАПОМНИМ КАКВО ПЛЕЩЯТ!!!

 13. Толкова е еднаква позицията на Първанов, Борисов с тази на Русия, че ми е трудно да определя кой от кого е преписвал.

 14. Драги съотечественици,Ако и Царят не е схванал,какъв “карфиол” е отгледал,
  по-добре,да се “порадва” на зеле от проста селска чорба,защото баща му ще трява да се е обърнал вече в гроба.
  Колко права беше царица Йоана Българска,че тая на кмунистите,няма да има край,докато не довършат и България!

 15. Не е случайно предупреждението на талантливият Български драматург, поет и писател- Стефан Цанев, което цитирам по памет- “Ако Бойко Борисов не се справи с организраната престъпност и корупция, народа ще му отмъсти” Тричането на кучета в България е второто прежупреждение след което може да се активира гнева, на Българският народ и ТОЙ да започне (о)тричането на побеснелите мафиотски ДС- кучета.За това на Федя (Бойко) му остава малко време за мислене.

 16. Аз не мога да си обясня, кой в тази държава е главнокомандващия на въоръжените сили (освен президента по конституция) и независимо от този пост, кой има право да взема решения и да изпраща наши въоръжени сили извън пределите на страната ни. Във сутрешното предаване на TV 7 по изявленията на премиера ББ, се оказва, че той лично няма да изпрати наши самолети и наши летци над небето на Либия. А ако той няма такива права, това означава, че той попада под ударите на закона “за превишаване на права”. Позовавайки се на действащите закони у нас и ангажиментите ни като членове на НАТО и ЕС, моля някой експерт да разясни тези неща.

 17. Уважаеми г-н Инджев,определено мисля,че нещата не са толкова елементарни!Че го има имперския национализъм у руснаците-има го,че го има антисемитизма/силно изразен/,шовинизма-да,но аз гледам на сегашната световна политика по малко по различен начин.Мисля,че в света се е запазил двуполиусния модел на контрол от страна на великите сили.все пак трябва малките да имат на кого да се оплачат,независимо от коя страна на тротоара се намират.А че има нов световен ред-има го и не виждам нищо лошо в това .Във всяка махала,квартал,град държава има полиция,която пази реда-естествено ,че трябва нещо да контролира и света,като го пази от глупости.ООН определено не става-/сигурно си спомняте партийните събрания,където две метачки могат да оборят тезите на един експерт при гласуване.

 18. Какъв ти троянски кон, ние сме си просто кон, или може би магаре на чиито гръб русия навлиза в европа. Шенген ли ? … марш обратно в блатото.

 19. Браво г-н Инджев! Отново в десятката! Аз никога не съм се съмнявал,че Кремъл ще продължи с имперската си политика срещу Европа! Надявам се, че вече мнозина знаят факта – ако Хитлер не беше принуден от Сталин да нахлуе в Русия през юни, няколко седмици по-късно Великият съветски съюз щеше да нахлуе в Европа! Песента “Вставай страна огромная, вставай на смертный бой” беше готова още от януари 1941 година!

 20. Преди 19.00 ч. стана ясно,че за ООН и “кръстоносни” походи са отчетени различия в стаановищата на руските президент и премиер.Но не е лъжа,че и “малката глупост”, винаги е била, най-привлкателната от глупостите.
  Само че този блок още през лятото на 2010 г. бе отстоявана неизменно тезата на прздента Медведев.

 21. Благодарен съм на руския народ за освобождението от турското иго но не мога да уважавам КГБ-иста Путин избил хиляди цивилни свои съграждани в Чечения- лика-прилика на Кадафи, Сталин, Хитлер, Ленин. Лицемер!

 22. “Двойственность позиция России по Ливии подчеркивает независимый эксперт, арабист Вадим Семенцов.

  “Россия опять хочет показать, что у нее свой подход к этим событиям. Позиция действительно двойственная. Но все-таки, надо сказать, что тот факт, что и Россия, и Китай не наложили вето в Совете Безопасности, говорит о том, что Россия все-таки согласна с позицией Запада. Я считаю, что Россия не хотела бы сейчас портить с Западом отношения в свете заявленной их модернизации”, – заявил Семенцов Русской службе Би-би-си”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.