Ще ни освободи ли от американско робство Дядо Иван Атомни?

Тежък спор кои има най-много заслуги за прекрасния проект АЕЦ “Белене” се развихри тази сутрин в студиото на една телевизия, която изобщо няма нищо общо с ядреното лоби, ако не броим факта, че се отчита в руското посолство: както вече писах, при посланик Титов на шефове на телевизията се наложило да се оправдават за излъченото по Би Ти Ви на 22 януари 2004 г. интервю с беглеца от Русия Литвиненко.

Един през друг цели трима души, плюс четвърти на телефона, не можеха да се разберат кой е по-страстен почитател на мирния съветски атом. Надприказваха се и дори се прекъсваха на тази тема бившият шеф на АЕЦ “Козлодуй” Йордан Костадинов, бившият заместник министър на финансите от тройната коалиция Явор Куюмджиев, бившият шеф на ядрения регулатор Янко Янев ( все известни лица от лобито), плюс един неизвестен на широката публика депутат от ГЕРБ ( но също голям фен на състезанието по рекламиране на АЕЦ “Белене”). Четиримата имаха четири проблема за доказване:

1. Колко точно прекрасна е перспективата на България в ядрената енергетика- че е чудесна, всичките участници бяха съгласни, но се различаваха в суперлативите.

2. Колко точно ще поскъпне цената на тока без АЕЦ “Белене” и кога именно ще настъпи този апокалипсис.

3. Колко точно е напред руската технология спрямо изостаналата японска.

4. Колко точно е отвратителен Иван Костов ( говорил преди тях и понесъл присъдата им след това без право на помилване), защото призовал да се замислим за рисковете в светлината на ядреното зарево над Япония.

Най-лесно постигнаха съгласие по точка 4 от сутрешния ред, но все пак имаше победител: финансистът от БСП надцака всички с обясненията, как американците инвестират в топлоцентрали в България , за да ни наложат енергийно робство ( цитирам буквално). От американската телевизия му се усмихнаха разбиращо на твърдението.

Най-цветисти бяха спорещите в примерите, сравнявайки ядрените централи със самолети (“ които падат и кво, да не летим ли”, рече Куюмджиев), запорожци ( това за японския случай) и беемвета ( това за руския проект).

Най-често чуваната мантра в разговора беше “цената”. Цената, цената, цената, цената – но не на човешкия живот и на допълнителната, още по-голямата ни енергийна зависимост от една единствена държава, а за цената на тока. Притиснат от многобройните безкомпромисни въпроси за цената Куюмджиев най-накрая се предаде и великодушно обеща, че няма да е 18 пъти, а само 3 пъти ще поскъпне, ако не строим АЕЦ “Белене”( към 2012 г. още, а за после –направо ще мрем).

Най-голямото несъгласие възникна между представителя на ГЕРБ и БСП коя от двете политически сили е измислила по-добра схема за финансиране на проекта.

Радостно е, че четвъртата власт показа чрез организирането на тежък спор между четирима съгласни да се надвикват по темата “да живее АЕЦ “Белене”, пълната си независимост от Съединените щати ( в каквато дълго беше подозирана несправедливо), както и етичната си извисеност в спазването на плурализма и баланса на мненията в духа на високите американски стандарти.

Духът на Оруел обаче сигурно е разтревожен в отвъдното от появилата се конкуренция на неговата утопия “1984”. Ако можеше, днес би могъл да я допълни с два нови лозунга:

ЗАРОБВАНЕТО ОТ РУСИЯ Е СВОБОДА

ИНВЕСТИРАНЕТО ОТ САЩ Е РОБСТВО

41 мнения за “Ще ни освободи ли от американско робство Дядо Иван Атомни?”

 1. Приятелю, ти си един предмодерен писател. Горед долу като Вазов. С по-добър стил, но с още по-пенсионерски възгледи. Горко му на народ, който все го освобождават. И въпросът е дали наистина си вярваш, че инвестиция от САЩ се различава значително от инвестиция от РФ. Че американските “социално отговорни компании” не са виновни за някой от най-нехуманните гадости случили се на планетата.

 2. За съжаление се оказва, че робството е стандартната форма на съществуване на българите, а кратките мигове свобода са отклонение от нормата. Човек може наистина да се уплаши, когато дори при контакти с хора на около 30 години слуша как американците искали да ни заробят (по множество най-разнообразни начини, не само с топлоцентрали), докато руснаците са ни най-добрите приятели и въпреки че не могат една микровълнова печка да направят, са най-добрите във всичко най-сложно като се започне космическите технологии, самолетостроенето, ядрената енергетика и каквото още се сетите (в компютрите също, ама за разлика от простите мириканци те техните свръх-машини ги крият, за да държат империалистите в шах).

 3. БРАВО ИВО !!!
  Ти винаги се целиш и успяваш да уцелиш “В ДЕСЕТКАТА”.
  Аз също гледах това предаване и останах очарован от аргументираните, компетентни и точни отговори на ИВАН КОСТОВ на посдтавените му от водещата Цолова въпроси /която не можеше да скрие симпатиите си към опонетите на Иван Костов добре известни с личните си интереси към АЕЦ или т.н. “ядрено лоби” и във вреда на държавата и народа/. А след това, откровено казано не можах да издаржа и превключих на друг канал, когато започнаха коментарите на т.н. “ядрени специалисти”, чиито атаки бяха насочени преди всичко срещу ИВАН КОСТОВ и както ти подчертаваш, без той да може да им опонира и да защити тезите си. Смятам, че при един директен словесен двубой /трибой или многобой/ това няма да представлява трудност за него. Но тук тази медия БТВ още веднъж показа своята същност и некоректност, като допусна нападки спрямо лице, което не присъствува в момента, а само минути преди това противниците му са се разминали с него в коридорите на студиото, освен ако не са влезли през задния вход, тъй като ИВАН КОСТОВ винаги влиза и излиза през парадния /главния/ вход. Гордея се, че в България има и такива политици.

 4. Браво Иво ! Толкова хубаво обясняваш нещата. Макар че съм фен на Бойко Борисов, за мен ти си повече от него.Искам да кажа че ако България ти даде възможност ти ще направиш повече за нея

 5. Ами Курумбашев и Дилов-син(червен) във студиото на една друга телевизия!
  България трябва да влезе във световните учебници по социални науки като инстинска АНТИУТОПИЯ-нещо като резерват за човешкия морално -етичен брак -ШЛАКА някаква!!!

 6. Не знам кой нормален човек се хваща на това, че едните компании щото са американски и печелят, а другите щото са руски и се стараят да загубят в наша полза. Или обратното. Естествено, че и руските и американските инвестиции целят печалби и, че този на който му плащаме заплатата за да премиерства трябва да защитава нашия обществен интерес независимо какъв е произхода на компанията, която инвестира.
  Явно 20 години не са били достатъчни за да може да разбере българския избирател, че пазарната икономика означава, че инвеститорът се старае да спечли максимума и това е начинът по който функционира световната икономика. Всяко обяснение, че някой ще загуби заради политически конюктури са лъжи.
  Май всичко идва от мита, че от СССР сме получавали всичко даром. И всеки политик се старае да ни убеди, че съществуват донори, които биха ни дали пари даром, срещу послушание. За едни е Москва, за други Брюксел за трети Вашингтон.
  Истината за СИВ е, че сме купували на ниски цени суровини от СССР и сме им продавали стоки пак на ниски цени. СССР не е хранил България, Русия няма да ни храни, Брюксел няма да ни храни, Вашингтон няма да ни храни. И Пекин няма да ни храни.

 7. Жив е той Живков.Толкова много живковисти се надпреварват да имаме евтин ток, че направо ми става смешно.Нищо не казват за земетръсната зона, за цената, за руската зависимост, за стратегическия западен инвеститор, за износа, за складиране на отработеното гориво, за новите енергиини източници, за нуждата на икономиката от нови мощности.Искат само едно, да имаме руска АЕЦ Белене.Разбрах, че Италия няма нито една АЕЦ пък е в пъти по добре от нас.Защо така?

 8. Към Наблюдател:

  Не мисля, че заслужавам да бъда поставян до ( че дори и над) Иван Вазов. Но за останалото – напълно си прав. И ти благодаря за комплимента.
  В ситуация, когато единица мярка за модерност са фекалиите, гениталиите и др. подобни изразни средства на модерни пичове и копелета , като Карбовски ; и когато е модерно да се веят знамена с лика на масовия убиецЧе Гевара, модната икона на разглезените западни левичари (които не са помирисвали диктатура), да си “старомоден” е истински голям комплимент. Още веднъж благодаря. Ще си го сложа в рамка като виско признание, макар и от анонимен ценител, заедно с наградата на публиката за “Човек на годината” в гласуването по интернет миналата година, организирно от Хелзинския комитет.

 9. Такива заслужават да бъдат разходени край пострадалите ядрени реактори без предпазители и като се натръшкат, отново да се изкажат – вече по-подготвени.

 10. Нямам думи:

  ЗАРОБВАНЕТО ОТ РУСИЯ Е СВОБОДА

  ИНВЕСТИРАНЕТО ОТ САЩ Е РОБСТВО

  Поздрави !

 11. На герба на НРБ са исписани, като на надгробен паметник на България 681година и 1944година. Сега Българската нация има силата и възможноста да възкреси България като я свърже, за откъснатите и историчеки корени и така да гарантира собственото си съществуване и съществуването, на собствената си Българска държава.Мен не ме интересуват нито герб, нито серп, нито далаверата им с дядо иван атомни за АЕЦ-Белене, защото те днес могат да лъжат и крадът колкото си искат, но неминуемо утре ще отговарят пред законите, на Българската Търновска Конституция.

 12. PS: Смея да твърдя, че тук ( в студиото на споменатата ТВ и в статията ) въобще не става въпрос за инвестиции, макар и да говорим за небългарски индустриални обекти. Става въпрос за цвета и действията на онези, за които всичко руско е като родно или като БМВ. Уж.

 13. Г-н Наблюдател,
  Със Вашия пещерен мироглед (на хората живяли при родово-общинния строи и наблюдавали стените само на собствената си пещера), едва ли бихте могли да давате оценка на мирогледа на Иво Инджев, а още по-малко за такава личност като ИВАН ВАЗОВ. А що се отнася за ефективни инвестиции и съвременни технологични и технически постижения и постигнати резултати (в т.ч. и в атомната енергетика), разликата между фирми на САЩ и Рф е светлинни години, или цял един период от родово-общинния до капиталистическия строй.

 14. Поредната десетка !
  Картофите са полезни за здравето – дано турим малко повече под козирката..

 15. Факта, че подчинената на руския посланик bTV извадиха трима срещу един, факта, че И. Костов говори 60 секунди за АЕЦ Белене, а тройната атомна коалиция 20 минути, факта, че интервюираха първо него, а после облъчените енергетици говори, че проекта АЕЦ Белене е в критично положение и по въпроса повече не може да се мълчи.
  Ясно е, че Цената на човешкия живот няма никакво значение за генерал БоБо и строителите на АЕЦки. Затова предлагам три места за складиране на радиоактивни отпадъци: на ул. Позитано 20; на бул. Дондуков 1 и 2; и в Парламента. По този начин ще се запазят от облъчване спанака и марулите, любима храна на българина, след АЕЦ аварии. За възстановяване на силите на депутатите, министрите, президента и политбюро на БСП, предлагам вместо в Евксиноград да летуват в Чрнобил – там сега цари само тишина и спокойствие.

 16. “Най-лесно постигнаха съгласие по точка 4 от сутрешния ред, но все пак имаше победител: финансистът от БСП надцака всички с обясненията, как американците инвестират в топлоцентрали в България , за да ни наложат енергийно робство ( цитирам буквално). От американската телевизия му се усмихнаха разбиращо на твърдението.” – Браво Иво!!! Не гледах предаването, защото тръгвам рано за работа, но от твоята статия почуствах ясно “духа” му. От сърце се смях на единодушието между интервюираните и водещите. 🙂

 17. 1. Що е то ядрен картоф?
  2. Има ли той почва у нас?
  3. Кой соц лидер е казал, че като насееш ветрове… ще жънеш картошка?

 18. Гледайки на нещата логично … и четейки човек между редовете нещата отиват към развръзка:

  – Бойко Борисов ще клекне пред Московските му плащачи и господари и ще подпише АЕЦ-Белене да се строи в полза на Русия и загуба за сметка на народа български;
  – Трайчо Трайков и споделящи вижданията му ще подадат оставка;
  – Първанов, Овчаров, Борисов за мен ще останат националните предатели в най-новата ни история.

  Ако това стане … след време ще плачи народа български … за сметка на споменатите по-горе безродници.

  Казах това … и наистина съм бесен на тези московски васали. Все пак в природата има равновесие … и възмездее.

 19. Аз пък се кефя, как Иван Костов й затвори устата на тази т.нар. водеща и не я остави много много да приказва. Смешници, на доктор по икономика, тръгнала да развява прессъобщения. Развей му един финансов отчет, че да видим тогава. Ама няма такъв, няма и да има.

 20. Ами щом ще си говорим за ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ТОК, то самият Медведев го каза онзи ден , на 11 март, когато събра руските енергетици и «политици» да им чете конско , или да смаже гайките, които партньорът му по тандем ще затяга, както е прието .
  Причината са кралимарковските крачки които правят цените на руската електроенергия, които ОТ 2000г СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ 3 ПЪТИ!!!
  И направи сравнение именно с Италия – «най-проблемната в енергетическо отношение» страна от Запада, както той се изрази където токът бил по-евтин от руския – 11,5 срещу 15 евроцента.
  Още малко негови цитати:
  «Вече към 2014 г ние ще имаме цени на електроенергията в Русия по-високи от САЩ, Финландия и в куп други страни».
  «Това е предел, зад който развитие на икономиката няма»
  После всички се разотишли като се съгласили да дадат «решителен отпор» и «да не допуснат» увеличение на цените с повече от 15%.
  http://www.kremlin.ru/transcripts/10569
  Това се случва в руската ПОЗОРНА икономика, здраво и решително стъпила на ядрено-изкопаема основа и на енергийна инфраструктура «10 пъти по-неефективна от западната» със призводителност на труда в енергетиката «4 пъти по-ниска от тази в САЩ» – цифри от същия материал.
  Какво се случва оттатък може да се предугади като се влезе в търсачката с комбинации от термини като fossil, nuclear, renewable, cost, comparison, matching в интернет и там могат да се открият купища документи говорещи че изравняването на цените на ядрено-изкопаемата енергия с тази от възобновяеми източници ще стане някъде към 2020 г. , може и по-рано.
  «Братската» руска АЕЦ БЕЛЕНЕ няма да е проработила още и ние ще разберем че са ни купили скъп, грозен, жаден, гладен, неповратлив, опасен, хищен динозавър който да дърпа нашата жалка икономика. Тогава може да започне даже и постепенен отказ от тази мрежа и всеки който може ще го направи, ако дотогава сме все още в ЕС.
  Остава ни само да вярваме на думите на бивши песнопойци за «светло комунистическо бъдеще» като другаря Зубков и неговите местни пригласящи че нашата централа е «най-добрата в света» и горните тенденции и цифри не се отнасят за нея.

 21. Истината е, че много се краде при нас. На всичк нива. Не може ТЕЦ Марица изток да има печалба колкото АЕЦ козлодуй :). Там са вързани Енемона, Ковачки, Манчев, Божков…. сите боклуци…

 22. Явно е, че България, водена от своята мафия, бодро крачи към ядрения си Армагедон! Дано той се окаже най-после достатъчен да ни “пречисти” и възкръсналите /оцелелите/ от атомния ад да се освободят от патологичната любов на българина към “Дядо Иван”, от инфантилната му носталгия по Тошевия СОЦЛАГ, от метастазите на “Червената чума”!
  Както изглежда, друг път май няма!

 23. май май ще вали, или герб ще се разцепи, на колко части не е важно, ама че започна от министри е за чудо и приказ, бб “десния” не знае кой къде ходи и какво приказва, работата е опусната, никито младенов действа в пълна самота, трайков се изживява като влас имащ, дянков му писна да чете вестници и отиде да види какво става: – “на крака” при трактора, плевнелиев ще постигне неща, които другите народи не са постигнали за толкоз малко време, за земеделския…или нищо, и при този хал искаме бб “десния” да знае какво поне той приказва и дали е вярно, а на костов му е лесно, той винаги знае

 24. Руснаците не биха допуснали техният план ГОЭЛРО да не се разпростира и в задунайската им зона. Те направиха така, че тази зона да влезе в НАТО и Евросъюза и да бъде тяхна Пета колона там, но това въобще не означава, че разни ми европейски или американски енергийни инвеститори ще се месят къде не им е работа!

 25. Да си призная и мен цената ме интересува (след безопасността и да няма режим на тока) обаче в тази всеобща демагогия нещо ми се губи. “Информират” ме един вид. Разбира се, на тия изброените грам доверие нямам, както и на Росатом, но от друга страна и ИПИ не заслужават доверие. Какво, да седна сам ли да си сметна нещата? А 1 седмица труд кой ще ми я плати?!

 26. Йордан Костадинов, по-известен в Козлодуй с прякора Фактурков е един от основните виновници до сега АЕЦ “Кожлодуй” да бъде “източен” с близо 2 000 000 000 (два милиарда) лева, по схемата с подмяната на ядреното гориво, от 2004 г. (когато именно той е изп. директор). И това е само една от многобройните схеми за “източване” на централата. Миналата седмица, в редакциите на “24 часа” и “Труд” същият Костадинов, на подобен “лаф мохабет”, като описнаият по-горе от Иво рече, че си е направил справка, за проверките на МААЕ по страни и обекти. И така натамани нещата, като изкара Козлодуй най-проверяваната АЕЦ в света. Според него броя на проверките били 25 (двадесет и пет). Ама аз нали си го знам що за лъжец е и се втурнах към сайта на МААЕ. Намерих таблицата за всички проверки, проведени по страни, централи и енергийни блокове и се захванах да броя. Броих няколко пъти и колкото и да се стараех не можах да ги изкарам повече от 5 (пет). Няколко дни по-късно, в бТВ, премиерът-слънце спомена 24 (двадесет и четири) броя, като “доказателство”, че Козлодуй била най-проверяваната АЕЦ. Т.е. работи се на принципа, една лъжа да се повтори 100 пъти за да стане истина. А прякорът Фактурков Костадинов си го заработи от персонала на АЕЦ-а, защото през мандата си ги принуждаваше да купуват фалшиви фактури (не стоки или услуги, а кухи фактури), за да “оправдават” социалните си прифдобивки, като например парите за празници или за летен отдих. А още по-точно, ако за Великден на всеки служител се полагат по 100 (сто) лева за празника, то той следваше да си купи куха фактура за 10 (десет) лева, които отиваха в джоба на Фактурков. Тогава в централата работеха 5 000 (пет хиляди) човека. Сами можете да пресметнете по колко намазваше този “многознайко” само за един празник. Но има още Нова година, Ден на енергетика, 8-ми март за дамите и най-големият пай се падаше на парите за почивка. Защото тогава на работник се падаха по няколко стотин лева (вече съм забравил но беше от порядъка на 500 – 700 лв). Хората естествено се възмущаваха и започнаха да пишат файлетони във вътрешната компютърна мрежа, с главен герой Фактурков. Той веднага се разпозна и нареди проследяване на движението на информацията от всеки един компютър. Файлетоните спряха.

 27. Мисълта, че въпреки всичко АЕЦ-Белене ще се осъществи ме ужасява! Българският социум е в състояние на пълен разпад – не е никак чудно, че не проявява интерес нито към собствената си кожа, нито към съдбата на деца и внуци!
  Чудя се обаче, защо не реагират страните от черноморския регион, Сърбия и най-вече Румъния. Нима са толкова неинформирани, нима са толкова наивни?! Нима си мислят, че когато реакторите на Белене полетят във въздуха, на тях ще им се размине?! Всепроникваща радиация и “горещи аерозоли” ще посеят смърт на стотици километри! Дунав ще понесе смъртоносни води дълбоко навътре в Черно море!
  А меркантилните управници от ЕС не си ли дават сметка колко по-близо до тях сме от Чернобил?! Защо мълчат “Зелените европейци” и всякакви там “природозащитници”?!
  Не разбраха ли, че “имунната система” на съсипания от комунягите българин е рухнала и, че без тяхната спешна помощ сме погубени?!
  Какъв е тогава смисълът от приемането ни в ЕС, пък и в НАТО?!

 28. Заразата тровеща нашето общество се казва БСП. Абсолютни безотечественици и българофоби.
  За да защитят Руските интереси са готови да заробят финансово нашия ( не техния)народ поколения напред, или да го заровят.
  Но да погледнем, тези апологети на руската техника и начин на живот – карат мерцедеси, децата им учат на запад, и те се изселват на запад – не в Русия.
  Руската теника и начин на живот и ценности не са за тях – те са за простосмъртните българи.
  Ако реализират БЕЛЕНЕ ще си напълнят здраво гушите и ако няма кой да купува тока, нашия народ ще им плаща далаверата.
  А при недай боже една авария, първо ще се скрият в изградените им антирадиационни убежища ( да правят ги в именията си)- народа да мре ( по примера на 1986г.).
  След това ще се изнесат при учещата на запад челяд.

  Излиза че страните които не са имали дружда със СССР и са били без Слънце и въздух ( според Предишния Пернишки вожд Г.Димитров)
  са се развивали много по добре от гушнатата в прегръдка България.
  В природата и в обществения живот балансът е гаранция за успех – нека сега АЕЦ да бъде примерно Френски, американски или канадски

 29. 1. Към героите, които тръбят за евтин ток: Къде е сега Валентин Златев и кого моли ББ (станал известен като “рапона”) да бъдат намалени цените на горивото? А като стане (не дай Боже!) белене – кого ще молим и до кога?
  2. Към ядрените лобисти: Къде са децата ви и смятат ли да обитават територия в близост до беленето? Къде бяхте по време на Чернобил и какво папахте?
  Отговорите на тези въпроси са ясни за тези, които са достатъчно грамотни да ги прочетат.

 30. Prosto mi se povrashta, ne, draifa mi se ot tezi svolachi, koito se nadprevarvat da lijat gaza na Putkin i KGB. Poznavah edna vazrastn, intelegentna i aristokratichna balgarka (leka i prast), koiato ne spirashe da povtaria prijeve: “Tam kadeto e stapval ruskia botush, tam treva ne nikne”. I poneje biah malak i ne razbirah, togava, kakvo tochno znachi tova, kato cheta texta na Ivo Indjev (tozi i mnogo drugi), ne znam zashto, vse se seshtam za neia!

 31. Do Goce Istorikat ot Sirishtnik i Boko Tikvata (Kartofat, Djunerat).
  Kogato Sirishtnikat se kachi na LADA i Boko SIC (TIM)adjiiskata mutra se kachi na “moscvich” toava shte se saglasia na ruski atomni reaktori v BElene; Ne na ruskata atomna bomba na teritoriata na EU.

 32. Уважаеми Инджев,
  по някаква случйност получих утрешния вестник. Ще цитирам заглавието на първа страница: “Днес 3 март 2025 г. премиерът на страната ВЗ изпрати в Москва представителя на аец Беля не ББ да се опита да намали цената на тока. Президента на Росатом е обещал да разгледа молбата…”
  Да продължавам ли?

 33. Всичко вече е въпрос на време, време да се строи Белене, време да ни загроби, в преносен и буквален смисъл. Май май ще бъдем щастливи, ако времето между преносния и буквалния смисъл не е чак толкова дълго.
  Чух днес по Дарик, че Първанов се изказал, че неправилно западът се мъчи да наложи на Източна Европа западния модел на демокрация. Може би латиноамериканския по бил ни подхождал?! Ама най си е баш руския модел на демокрация. Майната му, че демокрацията е възникнала, а и народът на Гърция е бил тогава готов за демокрация, за разлика от менека си.Трайчо Трайков да не се мОта, ами да се съберат няколко от министрите, читави момчета, и да бягат при Костов. Доста хора ще тръгнал след тях.А самия Костов да мине малко на втори план, името му вече не действа привлекателно. Не знам защо, може би го оцапаха достатъчно, то като кажат че сестра ти е… иди доказвай после че нямаш сестра.Наистина, големи надежди имах в Борисов…

 34. G-n Injev, s poredno vazhishtenie ot talanta Vi! I ne razbiram, kak sled vsicho tova BB ima vse oshte “fenove”- po STRAHOL.
  Harrison

 35. вестник “Стандарт” :
  Трайков подчерта, че само две чужди компании са държали такъв безпрецедентен език на български министър и това са “Лукойл” и “Росатом”.

 36. Уважеми Инджев,
  мисля, че министър Трайков заслужава адмирации за отстояваната експертна позиция. Дано да успее до край или да си запази репутацията и доброто име излизайки от правителството с гордо вдигната глава. Уважаеми Инджев, представяте ли си какво му е да се опитва да обясни и защитава позициите си пред един приятел на ВЗ, подкрепян от Москва

 37. @ Милен Иванов:
  За мен въпросът е “Ако не си направя сам тези сметки, колко ще платя аз, семейството ми, приятелите ми, …”. Затова седнах и си ги направих. Няма нужда да е цяла седмица наведнъж, става и по малко всеки ден, вместо да слушам зомбиращи олигархично-корпоративни послания. Личното мнение изисква усилие и отговорност, но не вярвам, че някой ще мисли безкористно за моето благоденствие, ако аз сам не го направя.

 38. Дядо Иван Атомни чукча ли е?

 39. Aз смятам,че проблема се политизира и то много.А нещата са лесни-1.имаме ли нужда от елцентрала-да.Каква?-според условията встраната и естествено парите.Кой ще я строи ,кой ще я оборудва,кой ще работи-ами има КОНКУРСИ има ДОГОВОРИ-няма чукчи,ковбои или фр педераси.Да ама НЕ-Ганьо е политик той не е умник.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.